KPN test hdr als optie voor tv-ontvangers na eerder forceren van hdr-modus

KPN is een pilot gestart om enkele wijzigingen voor zijn tv-ontvangers te testen, waaronder de optie om hdr-functionaliteit in of uit te schakelen. Eerder dit jaar forceerde KPN de hdr-modus, wat het bedrijf op kritiek kwam te staan.

KPN belooft dat het tv-menu op zijn tv-ontvangers binnenkort vernieuwd wordt. Het is niet bekend wanneer dat het geval zal zijn, maar het bedrijf begint alvast met een test voor een groep gebruikers. Geïnteresseerden kunnen zich hiervoor aanmelden. Onderdeel van de wijzigingen is dat de Arris VIP5202-tv-ontvanger een hdr-optie heeft gekregen. "Je hebt dan zelf de keuze of je hdr op aan, automatisch, of uit zet", meldt KPN.

Eind februari bracht KPN een update uit voor de Arris VIP5202. Die maakt dat standaard alle zenders als hdr worden doorgegeven aan televisies die hdr ondersteunen, terwijl het nog altijd om sdr-content gaat. Dit leidde bij nogal wat gebruikers tot een slechtere beeldkwaliteit en na klachten beloofde KPN verbetering te brengen. Het bedrijf gaf gebruikers de mogelijkheid zich via het forum aan te melden om de tv-ontvanger in een andere softwaregroep te plaatsen, waarmee de oude software weer was binnen te halen. Daarmee werd het forceren van de hdr-weergave teruggedraaid.

Daarnaast test het bedrijf nog twee andere aanpassingen voor zijn tv-ontvangers. Deze krijgen een nieuw grafisch menu dat meer gebruiksgemak moet bieden. Ook brengt KPN zijn tv-platform op de tv-ontvangers in lijn met de iTV-apps en de dienst via websites, 'voor een vergelijkbare ervaring'.

De testprocedure duurt een maand tot twee maanden. Klanten die mee willen doen, dienen over een of meer van de volgende tv-ontvangers te beschikken: Arris VIP5202, Arris VIP2952 of Arcadyan HMB2260. Wie uitgekozen wordt, krijgt het nieuwe platform met het gewijzigde menu voorgeschoteld tijdens de testperiode. De Motorola 1903 en 1963 gaan vooralsnog niet over naar het nieuwe menu. De Motorola 1853 en de ZTE ZXV8001 wel, maar die software is op dit moment nog niet gereed. Gebruikers die zowel een geschikte als een ongeschikte ontvanger in gebruik hebben, bijvoorbeeld een Arris VIP5202 en een ZTE ZXV8001, kunnen niet meedoen.

KPN tv-menu

Door Olaf van Miltenburg

Nieuwscoördinator

17-04-2020 • 15:51

49

Reacties (49)

49
48
23
5
0
21
Wijzig sortering
Toch moet je je afvragen wat de motieven achter dit soort beslissing zijn.

Waarom zou je in hemels naam HDR forceren voor sdr content? Ik zie de logica daar niet van in.

En als je dan zondig HDR will forceren, waarom dan niet meteen de optie inbouwen om het eventueel uit te zetten? Kan me niet voorstellen dat dat kwa ontwikkel kosten echt een verschil maakt.

Je zou denken als er ook maar een semi competente leidinggevende zou rondlopen bij KPN dat dit soort ideeën nooit meer worden dan dat, een idee.
Minder opties = minder variablen = goedkopere ondersteuning. Niet voor niets dat je bij de providers elke paar jaar weer functionaliteit van modems, routers, tv-kastjes inleverd.
Maar gelukkig ben je vrij om een modem naar eigen keuze te gebruiken.
Waarschijnlijk als je wilt wisselen tussen HDR en SDR signaal gaat de TV even op zwart, net als wisselen resolutie. Als je dit wilt voorkomen moet je altijd HDR uitzenden, en SDR opschalen. (Maar daar gaat het mis natuurlijk want de TV voldoet eigenlijk helemaal niet aan HDR dus wie weet wat voor beeldhelderheid je dan krijgt).
Dit is inderdaad de reden die KPN opgaf, de snelheid van het zappen.
Tja, waarom bieden ze 4K decoders aan als er maar 2 zenders voor zijn die ook echt 4K uitzenden?
De meeste zenders hebben nog gewoon HD maar wordt geupscaled naar 4K in dat geval.

Ik denk dat ze aan het voorbereiden zijn op de toekomst met deze zaken.
4K wordt de toekomst, HDR wellicht ook volgens KPN dan denk ik.

[Reactie gewijzigd door Centurion183 op 26 juli 2024 14:56]

Je vergeet dat de Netflix app ook gewoon in 4K uitzendt en daarnaast ook een klein gedeelte on demand aanbod. Laat Netflix nou net het meeste zijn wat gebruikt wordt, die 3 4K zenders zenden echt rotzooi uit(maar dat is mijn mening)

Daarnaast zou het best kunnen dat KPN volgend jaar met de Olympische spelen een apart themakanaal levert in 4K
De meeste sporten worden al in 4K uitgezonden maar niet in NL. De premier league, la Liga, de Bundesliga en de formule 1 worden allemaal opgenomen en gemasterd in 4K. De Nederlandse zenders kiezen er echter voor om dit niet in 4K uit te zenden (fox sports en ziggo)
Omdat we zwaar onderschatten hoeveel geld het extra gaat kosten voor deze kanalen. Je hebt vier keer meer pixels dan HD, dus in theorie heb je vier keer snellere hardware nodig. Eigenlijk meer, omdat je het inkomende signaal ook nog moet uitpakken en moet transcoderen. Tevens is de framerate ook veranderd. In Europa hebben we afgesproken dat we 25 frames per seconden uitzenden, maar bij UHD wordt dat 50 fps. Dus met andere woorden, de hele uitzendstraat moet aangepast worden. Voor veel kanalen is dit te duur. De huidige 4K UHD kanalen zijn lineaire kanalen zonder live. De dag wordt ruim van te voren getranscodeerd, en dan wordt er op de dag zelf dat getranscodeerde bestand uitgespeeld. Hierdoor kun je met relatief goedkope hardware een 4K UHD TV kanaal runnen. Dit kan niet met live televisie, omdat je inkomende signaal nooit perfect aansluit op je uitgaande signaal dat providers van je verwachten. Je moet dus inkomende signaal van je camera's of evenement omzetten.

Edit: typos

[Reactie gewijzigd door Xieoxer op 26 juli 2024 14:56]

De huidige 4K UHD kanalen zijn lineaire kanalen zonder live. De dag wordt ruim van te voren getranscodeerd, en dan wordt er op de dag zelf dat getranscodeerde bestand uitgespeeld. Hierdoor kun je met relatief goedkope hardware een 4K UHD TV kanaal runnen. Dit kan niet met live televisie, omdat je inkomende signaal nooit perfect aansluit op je uitgaande signaal dat providers van je verwachten. Je moet dus inkomende signaal van je camera's of evenement omzetten.

Edit: typos
Waarom kan dat niet, in Japan en andere landen, zenden ze al 4K live uit, en zelfs de olympische spelen zou in 8K live worden uitgezonden..
Een jaar of 15 geleden zei er iemand tegen mij: "Ja, maar in Japan lopen ze 10 jaar voor".
Als ik vroeg waarom wij iets hier in Nederland niet hebben.

Blijkbaar gaat het met technologie en ontwikkelingen veel sneller in Japan, dan in Nederland. Ik weet ook nog steeds niet waarom dit zo is...
Wij zijn zuinig en gaan door tot alle technologie niet meer upgedate kan worden.
Japan update veel sneller en hebben ze veel meer interesse in nieuwe technologieën.
Is helemaal niet te duur, hooguit maken ze even iets minder winst omdat het een investering is die men gewoon weer terug verdiend.
Laat Netflix nou net het meeste zijn wat gebruikt wordt, die 3 4K zenders zenden echt rotzooi uit(maar dat is mijn mening)
4K, je bedoeld de "drager" zeker die jou (en je tv) laat denken dat het 4K is.
Met 18 á 20 mbps noem ik dit zeker geen 4K, een 1080p bluray zit al op 50 mbps, laat staan een 4K bluray die al snel op 120 mbps zit.
Dit is 6x hoger dan Netnix 4K!
Dus naar mijn mening is dit geen 4K en zie je nog meer detail bij een originele bluray, en worden de kijkers flink belazerd met het 4K verkoop van 4K van Netnix.
https://www.reddit.com/r/...k_actually_stream_at_all/
https://www.reddit.com/r/...t_is_the_maximum_bitrate/
https://www.youtube.com/w...Gd5sTn5w&feature=emb_logo
Is dat KPN's verantwoordelijkheid? Nee...

4K is 4K, dat de bitrates en bijbehorende kwaliteit verschillen doet daar niets aan af
"is dat KPN's verantwoordelijkheid? Nee..."
Dit zeg ik toch niet?

"4K is 4K, dat de bitrates en bijbehorende kwaliteit verschillen doet daar niets aan af."
Zeker wel!
Als ik een 720p signaal upscale naar 8K is dit dan 8K?
Dit is mensen voor de gek houden.

[Reactie gewijzigd door mongkut op 26 juli 2024 14:56]

Als KPN een HDR "drager" aan het tv signaal "vastplakt" en jij en je tv denken dat dit HDR is, is dit dan HDR? ;)
Dus naar mijn mening is dit geen 4K en zie je nog meer detail bij een originele bluray, en worden de kijkers flink belazerd met het 4K verkoop van 4K van Netnix.
Ik ben het helemaal met je eens want ik voel me ook al jaren opgelicht door de streamers (en televisiezenders) die veel meer beloven dan ze waar kunnen maken*. Wat ik een beetje mis in deze discussie is een objectieve manier om de kwaliteit te meten. Binnen 1 codec is de netwerksnelheid een redelijke indicatie maar je kan het niet gebruiken om codecs onderling te vergelijken. H265 comprimeert nu eenmaal veel beter dan MPEG2 en kan dus een hogere kwaliteit halen met minder bitjes per seconde.
Weet iemand of er een objectieve standaard is om videokwaliteit te vergelijken? (Aangezien het om menselijk perceptie gaat zou dat objectief wel eens lastig kunnen zijn, maar ik ben geen expert, ik kan er op z'n minst om vragen).

* bonus frustratie zijn de mensen die bij ieder nieuwsartikel over netwerksnelheid opmerken "dat niemand zo'n snelle verbinding nodig heeft want Netflix gebruikt toch maar 20mbps", terwijl ze kijken naar een wazig en hakkelend scherm zitten te kijken.

[Reactie gewijzigd door CAPSLOCK2000 op 26 juli 2024 14:56]

KPN heeft het afgelopen WK in UHD uitgezonden maar omdat Oranje niet speelde sloeg het niet aan.
En niet te vergeten, de Amazon Prime heeft ook een ruim UHD aanbod, inclusief HDR10 (+). En deze App is ook via KPN BOX beschikbaar.
Maar niet in 4K, aangezien de VIP5202 nog geen Prime heeft
Welke zenders zenden in 4K uit in Nederland? Ze zenden allemaal amper in 1080p60 uit.
Amper?
Geen enkele.. ;)
Ik wilde niet al te negatief zijn :')
1080p is dan ook geen broadcast standaard, dat is 1080i. En hier in Europa gebruiken we geen 60Hz maar 50, dus kom je op 1080i50.
Een belangrijke reden is dat steeds meer van hun klanten 4K schermen aanschaffen. Als je daar een HD ontvanger op aansluit krijg je op de meeste van 4K schermen zeer slecht beeld.
Met een 4K ontvanger zien de normale HD kanalen er weer wel strak uit op een 4K scherm zoals de klanten op hun HD-TVs gewend waren.
Nee, de meeste TVs zijn beter in upscaling dan een STB.
Omdat Netflix dit als eis heeft. Gelijk voor alles forceren is natuurlijk een luie en makkelijke oplossing
Maak gewoon 2 opties:

1 - Disable HDR.
2 - Enable HDR for HDR content.

Eigenaren van een TV zonder HDR of van een TV waarbij HDR wel wordt ondersteund, maar er niet goed uitziet, kiezen voor optie 1.
Eigenaren van een TV die HDR wél goed weer kan geven kiezen voor optie 2 als gewenst en krijgen alleen HDR te zien wanneer de content zo is opgenomen. SDR content blijft gewoon SDR zoals het hoort.

Ik zou deze optie ook graag bij streaming diensten zien zoals Netflix etc... Op sommige TV's wordt HDR gewoonweg niet mooi weergegeven en dan zou het fijn zijn als er voor SDR gekozen kan worden.
Een TV ontvanger moet gewoon 1:1 het formaat van de stream doorsturen. Zeker ook niet het beeld upscalen, omzetten naar HDR, etc. etc. Gewoon afblijven, dat kan mijn TV veel beter.
Bij sommige TV's is het omschakelen tussen formaat en/of HDR erg traag. Die zijn erg gebaat bij wat KPN hier doet.

Maar ik ben met je eens dat het een keuze moet zijn. Mensen met een snellere TV, of die zich niet storen aan het langzame schakelen, moeten gewoon een 1 op 1 signaal kunnen genieten.
Mijn tv (weliswaar een Sony van 1200 euro. 3 jaar geleden) heeft een gruwelijk slechte HDR weergave en was daar eigenlijk niet voor geschikt. Amazon en Netflix forceren dit ook al en ben daar alles behalve blij mee... gelukkig kan ik dat nog omzeilen door te chromecasten of via de ps4.

Geforceerde opties zijn imho nooit oké, keuze daarentegen wel.
Anoniem: 113730 17 april 2020 19:54
Leren ze dan toch eindelijk luisteren naar hun klanten. Althans degenen die er nog over zijn bij deze ooit monopolist!
Waarom moet het neerzetten als optie “getest” worden en is het automatisch aanzetten gewoon er doorheen geduwd? Zet die optie gewoon er in en bij iedereen standaard uit. Mensen die zich er graag in verdiepen En de hdr willen proberen zetten het wel aan en de mensen die het niks boeit of er geen kaas van hebben gegeten hoeven niets te doen en hebben er ook geen last van.
Anoniem: 390704 17 april 2020 17:55
Ik had geen idee wat HDR is, (Hard Disk Recorder? High Definition R...), dus ik heb maar even opgezocht:
Met HDR wordt extra informatie toegevoegd aan het beeldmateriaal. Het gaat om extra informatie over het contrast, de helderheid en de kleuren van het beeld. Vooral bij beelden met zowel zeer donkere als zeer lichte onderwerpen zorgt dat voor een nog levendiger plaatje dan met het huidige 'Standard Dynamic Range (SDR)'.
en
High-dynamic-range imaging (HDRI) is a high dynamic range (HDR) technique used in imaging and films to reproduce a greater dynamic range of luminosity than what is possible with standard digital imaging or photographic techniques.
Was handig geweest als 't artikel dit had verteld.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 390704 op 26 juli 2024 14:56]

Als HDR gloednieuw was, wellicht wel, maar HDR is al vrij lang gemeengoed. Op een site als tweakers mag je wat kennis verwachten van je publiek. Dus oneens dat HDR uitgelegd moet worden door tweakers.
Ah dus mensen die hier voor het eerst komen moeten maar wegblijven ?
Nee, maar als je op een site als tweakers komt mag je wat achtergrond kennis van mensen verwachten. Op een voetbalsite gaan ze de VAR ook niet meer uitleggen.
Op een voetbalsite gaan ze de VAR ook niet meer uitleggen.
Ik zou niet weten waarom niet, ik vind het een raar argument.
Ik dacht dat de motivatie was dat ze niet de omschakeltijd wilden hebben bij het wisselen van zenders, maar vanwege eisen van o.a. Netflix wel HDR.

Wat mij betreft een slechte motivatie, ik wacht liever een seconde of wat op goed beeld in plaats van SDR content geforceerd in HDR te krijgen wat er niet uitziet.

Mooi dat ze nu zelf ook hebben ingezien dat geforceerd aan niet de juiste keuze is.
Gaat dit alleen over de 4k ontvangers? Ik krijg over twee weken een KPN abbo met tv ontvanger en vroeg me af of ik deze interface krijg of niet.
Ik dacht dat XS4all volledig geïntegreerd was binnen KPN?
Dat is het doel, maar nog lang geen feit.
Dat blijkt wel.
Veel woorden en weinig daden bij KPN.
Daar ga je de huidige XS4all klanten echt niet blij mee maken.
Ze verwachten toch wel een premium behandeling van KPN.
Ik zit overigens niet op nutteloze updates te wachten van HDR.
Wat nog steeds al belofte openstaat is om de Glas HD kanalen op één, twéé, enz. te krijgen.
Probleem loopt pas een paar jaar..... 8)7
De HD kanalen staan inmiddels al op 1, 2, ect. Heb je een bron van de belofte dat de HD glas kanalen ook naar 1,2,ect worden gezet? Het is mij niet bekend namelijk.
Ik hoop inderdaad dat eindelijk eens de HD-"Glas" zenders samengevoegd zullen worden met de SD en HD variant en dat het daarmee ook eindelijk mogelijk zal gaan worden om opnames van HD-"Glas" zenders terug te kijken en in te plannen via de iTV app.
Ook hoop ik dat er nergens en dan ook helemaal nergens meer onderscheid gemaakt wordt tussen SD, HD en HD-"Glas". Dus geen "dubbele" weergave meer van films in on-demand en een zoek resultaat waar de HD-"Glas" variant apart vermeld wordt.

De belofte dat de HD-"Glas" zenders ook op 1 zullen gaan komen is inderdaad door KPN gedaan en heeft zelfs tijden op hun site gestaan.
Referenties vanuit het forum van KPN:
https://forum.kpn.com/int...rs-op-1-473612#post768137
https://forum.kpn.com/int...rs-op-1-474881#post778811

[Reactie gewijzigd door wjb4tweakers op 26 juli 2024 14:56]

Klopt.
Het is toch ongelofelijk dat zoiets simpels zo lang moet duren.
Dit geeft mij echt geen vertrouwen meer in KPN.
Ok, ik zit bij XS4all wat in feite ook KPN is maar als ik een beter alternatief vind ben ik echt weg bij KPN.
Dit soort knulligheden stel ik niet op prijs.
Ik vecht al een paar jaar voor de samenvoeging van de HD-"Glas" zenders met de SD en HD varianten. (HD-"Glas" op 1)
Niet zozeer vanwege het kanaalnummertje (1 vs 661) maar vanwege het feit dat daarmee ook het terugkijken van opnames via de iTV app dan eindelijk mogelijk zal gaan worden.
Ik hoop dus echt dat KPN dit punt heeft meegenomen in het nieuwe TV menu. Ik zou het eigenlijk ook heel raar vinden als dat niet het geval zou zijn.

Overigens ben ik bang dat er weinig alternatieven zijn voor KPN die kwalitatief een vergelijkbaar product hebben. Ook T-Mobile kan mijn inziens het kwaliteitsniveau van KPN niet halen. Tevens ben ik bang dat Freedom geen lang leven beschoren is en te klein is (zal blijven) om zich in deze competatieve branche staande te houden.
Ik vind het ook onbegrijpelijk dat dit zo lang moet duren.
Er wordt al jaren over gesproken en er gebeurt niets.
Dat er nu nog geen betere alternatieve zijn dan KPN wil nog niet zeggen dat deze er nooit komen.
Ik geloof wel in nieuwe ontwikkelingen.
Het IPTV platform van KPN is niet slecht maar het kan zeker beter.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.