KPN start update tv-ontvanger voor sneller menu en donkere modus

KPN heeft de eerste groep klanten van een update voor zijn tv-ontvangers voorzien die de problemen met de snelheid van de tv-gids moet verhelpen. De update brengt daarnaast een donkere modus naar het menu.

KPN heeft een deel van de gebruikers van Interactieve TV een e-mail gestuurd met de melding dat de update op hun apparaat is doorgevoerd. "Deze update zorgt ervoor dat het tv-menu sneller wordt. De update is automatisch geïnstalleerd en u hoeft zelf verder niets te doen", meldt het bedrijf. KPN erkent in het bericht dat sommige tv-ontvangers traag reageren door de vernieuwingen die het in de afgelopen maanden heeft doorgevoerd aan het menu en het bedrijf biedt hiervoor zijn verontschuldigingen aan.

Klanten van het bedrijf klaagden al maanden op het forum van het bedrijf over de traagheid van de gids voor Interactieve TV. Een update in december moest verbetering brengen, maar die verhoogde de druk op het netwerk zodanig dat deze teruggedraaid werd. Eerder deze week maakte het bedrijf bekend dat de oorzaak gevonden werd en dat het deze week ging starten met de verspreiding van de update. Dat blijkt te zijn gebeurd. Uiterlijk 20 januari zou iedere gebruiker deze ontvangen moeten hebben.

Het gaat om update NMC 8.0.112_1 en HTML 4.112.213. De update moet niet alleen de snelheid verbeteren, maar blijkt ook een donkere modus voor de weergave te bevatten. Deze optie is te vinden onder TV Menu bij de instellingen, waar gebruikers bij 'kleuren' voor 'donker' kunnen kiezen. Volgens KPN was die functie in de afgelopen maanden vaak aangevraagd en moet deze door het contrast het menu duidelijker maken.

Verder maakt de update dat het pakketoverzicht in het menu nu ook actiekortingen weergeeft als die er zijn en zijn een reeks kleinere verbeteringen en bugfixes doorgevoerd, waaronder het vernieuwen van de beveiligingscertificaten.

Door Olaf van Miltenburg

Nieuwscoördinator

08-01-2021 • 18:07

138 Linkedin

Submitter: Skix_Aces

Reacties (138)

138
135
60
8
0
62
Wijzig sortering
Had de update zelf al geinstalleerd en ja, het menu voelt zeker sneller aan dan wat hij gisteren was maar is zeker niet zoals hij was voordat alle problemen begonnen.

Ga naar Instellingen - Systeem - Reset waarbij persoonlijke instellingen worden behouden. Na de reset wordt meteen de nieuwe update aangeboden.

Maar goed, het is te doen nu.

[Reactie gewijzigd door Yzord op 8 januari 2021 18:15]

Helaas, heb de stappen gevolgd, maar hij laadt weer gewoon de "oude" versie. Ik vermoed dat je toch een vinkje achter je naam moet hebben staan op de servers van KPN.
Dat is inderdaad het geval. Update wordt in batches uitgerold tot ergens eind januari als ik het goed heb.
Staat gewoon in het artikel... 20 januari moet iedereen de update hebben...
Hier hetzelfde, blijf op een oudere versie.
Bij mij staat dit onder Instellingen - Systeem - Software opnieuw installeren.

Hij ging daarna in een herstart en download van de (oude) software. Direct daarna kwam er een melding dat er nieuwe software was en ging hij opnieuw 10 minuten een herstart en download doen.

Menu is nu in ieder geval niet meer onwerkbaar traag.

Dank!
Op deze manier is het mij ook gelukt. Dank!
Kan ook bevestigen dat het bij mij zo werkt. En geen mailtje van de KPN gekregen.

/edit: het leek te werken, meldde wel dat er nieuwe software was, maar HTML versie nog steeds op 4.10, traag en geen donkere modus.

[Reactie gewijzigd door Burgertrut op 9 januari 2021 08:30]

Bij mij ook gelukt echter geen donkere modus wel een nieuwe update. Is inderdaad niet zo traag meer. Maar normaal traag. Eigenlijk nog steeds kut zoals het al jaren is.
Top, fijn dat je de stappen even vermeldt. Ik ga het meteen even proberen.
Bij mij bleef die op 109. Dit weekend nog maar eens proberen.
behoud je dan je opnames, op ben je die kwijt met een reset?
Die behoud je, staan bij kpn op de servers
Die behoud je, staan bij kpn op de servers
Dat was wat de KPN-helpdesk ons ook wijsmaakte... Dááág opnames!
Opnames zijn gekoppeld aan jouw abonnement en blijven behouden, daarom kan je bv ook via de app bekijken. Als jij je opnames kwijt bent heeft dat een andere oorzaak dan een update van een ontvanger.
Sterker nog ik heb vorige week twee nieuwe ontvangers aangesloten en heb gewoon mijn opnames beschikbaar
De opnames waren niet verdwenen na een update maar na het verwisselen van de ontvanger. Ik reageerde dan ook op "Die behoud je, staan bij kpn op de servers"... Sorry voor de verwarring!
Ook na het verwisselen van de ontvanger blijven de opnames bewaard.
Niet als je hiervoor nog een oude ontvanger had die fysiek opslag had. Tegenwoordig gaat het allemaal via de servers, maar met die oude boxen nam je ze fysiek op op de box.
Had dát destijds maar iemand tegen ons gezegd, dan hadden we maatregelen kunnen treffen... Zoals die aangeraden "switch" nog een tijdje uitstellen, we hadden tenslotte geen ernstige problemen op dat moment. |:(
Dat is dan wel heel lang geleden geweest ...
Lang geleden valt wel mee: 2019 na de bekendmaking dat Telfort ging stoppen... In een van de eerste berichtjes hierover van KPN werd er op aangedrongen alvast maar de aanwezige ontvanger om te ruilen.
Yep... Hier nog iemand die baalt daarvan. Jouw eigen opname is dus niet van jezelf. En na een jaar foetsie....

Zijn er echt geen alternatieve decoders mogelijk? Is er op deze manier geen sprake van onvrijheid?
Vriendelijk verzoek mijn reacties in dit draadje nogmaals te lezen... Ik snap dat het ten tijde van jouw reactie al laat was dus misschien kijk je er op een vroeger tijdstip anders tegenaan en zie je dat ik niet op een respondent zat "te mekkeren" of "zelfs blijf klagen als mijn opnames blijven" (???)
Behalve dat de feedback duidelijk niet correct was, denk ik dat het veel over iemand zegt al hij gaat mekkeren over iemand die zou mekkeren.
Dat laatste hoeft helemaal niet zo te zijn.
Je denkt dat dit is of het is je mening dat dit zo is.

Het is en blijft vanachter een scherm anoniem iets roepen.
Om te oordelen hoe jij iemand ziet, zul je die persoon toch echt moeten ontmoeten.
Had de update zelf al geinstalleerd en ja, het menu voelt zeker sneller aan dan wat hij gisteren was maar is zeker niet zoals hij was voordat alle problemen begonnen.

Ga naar Instellingen - Systeem - Reset waarbij persoonlijke instellingen worden behouden. Na de reset wordt meteen de nieuwe update aangeboden.

Maar goed, het is te doen nu.
Dank voor de oudste methode, helaas werkt het hier niet :(
Geprobeerd maar helaas nog de oude versie.
Wel is hij een stukje sneller dan dat hij was, waarschijnlijk stond er een hoop rommel op van alle updates die er waren en weer werden teruggehaald over de afgelopen jaren.
Niet zoals het was maar net weer ff 1/1,5 sec sneller.. hopelijk gaan we weer snel over naar het snelle zappen en menu wat ik had maar helaas vrees is met grote vrezen.
Ik heb erg slechte ervaringen met KPN televisie. Steeds een grijs scherm, strepen over het scherm. Moet dan naar de meterkast. Stekker eruit en opnieuw erin. Dan nog de voeding uit de setupbox halen en er weer in. Pas dan weer een normaal beeld.
Met KPN diverse keren gebeld. Kwam er uiteindelijk een mannetje die zei het. Weglopen te hebben. Nou niet dus.
Gek genoeg herken ik het probleem met de traagheid dan weer niet. Dit terwijl ik al jaren tv kijk via Telfort en inmiddels KPN. Wel kwam ik er toevallig deze week achter dat de decoder hier in huis kon worden omgeruild voor een nieuwer model. De oude Motorola VIP1853 uit 2012 is nu vervangen voor een Arris VIP2952v2. Die werkt net een stukje vlotter, maar nu pas merk ik wat ik eerder niet had.

Kortom, ik weet niet goed wat ik van KPN moet denken. Het werkt gelukkig prima, maar vind het wel gek dat ze niet proactief de oude decoders vervangen. Als vaste klant had ik bovendien ook graag de 4k-decoder met bluetooth AB willen ontvangen. En die verstrekt men blijkbaar niet zomaar aan bestaande klanten, zo lees ik op het KPN forum. :?

Hoe dan ook, aangezien ik de klachten van extreme traagheid van de gids niet herken: kan het zijn dat bij ex-Telfort klanten nog een ander tv-menu/software versie wordt gebruikt?

[Reactie gewijzigd door Eix op 8 januari 2021 21:58]

Nee dat is niet het geval. Ook wij zijn ex-Telfort en mij viel de traagheid pas op bij de overgang naar KPN. Heb factory reset gedaan, hielp niet, en gisteren maar een nieuwe overeenkomst afgesloten. Nu met twee 4k decoders en 500mb glas en bellen. En grosso modo 5 euro goedkoper ook, gemiddeld en voor een jaar. Volgende dag spullen in huis, maandag as actief. Ben benieuwd hoe dat gaat bevallen. Hoop dat je hier wat aan hebt.
dankzij jouw reactie vandaag met KPN gebeld en gevraagd of wij ook de nieuwe 4k decoders konden krijgen. Geen probleem (we zijn klant vanaf 2014 of zo, die willen ze graag houden denk ik), wordt vandaag nog opgestuurd. Ben wel wat duurder uit, maar we hadden dan ook al veel korting bij Telfort; gratis opnamepakket, gratis 2e ontvanger en 2,50 korting op telefonie (gebruiken we nauwelijks nog).
Leuk om te horen, hier draait alles ondertussen gesmeerd. Het ging volkomen probleemloos. De responsetijd vd gids is prima, echt een verbetering. Bij de instellingen heb ik het hdmi signaal veranderd van auto naar uhd@60 en dat lijkt beter te zijn. Wij hadden ook veel korting bij Telfort maar ik ben toch prima geholpen en met een lagere prijs per maand, alhoewel ik dat dan over een jaar weer moet bekijken. Enige waar ik nu nog op wacht is de update zodat ik de gui / gids zwart kan instellen. En vroeger kreeg je nog een brief met verzoek de oude hardware terug te sturen maar die heb ik nu niet meer ontvangen. Groet.
Als jouw oude VIP1853 administratief nog niet uit jouw abonnement verwijderd is dan zit jouw aansluiting nog op het oude IPTV platform en heb je inderdaad geen last van traagheid.
Anoniem: 170109
@Eix9 januari 2021 19:04
Ik herken dit probleem, ik zou zelfs nog geld bij willen leggen(eenmalig) om te upgraden naar een 4k kastje of iig een kastje met BT afstandbediening ik snap dat ze mensen willen lokken naar KPN maar als oude klant lijkt het mij fijn om ook dit te kunnen krijgen zondwr een nieuw abbonement af te sluiten.
KPN start update tv-ontvanger voor (...) donkere modus
De lampjes op de tv-ontvanger kunnen nu ook uit wanneer het ding aan staat, dat is minder storend wanneer je 's avonds tv wilt kijken :+
Nice voor de versie met het led display. De 4K ontvanger heeft niet meer dan 1 klein groen led .
En zit achter de tv geplakt.
Wel geniaal dat ze die gewoon met bluetooth aansturen. Nu kan ie inderdaad gewoon achter de TV of in een kastje.
Begint een meer algemeen goed te worden, net een goedkope Android TV kast besteld met Bluetooth en een additioneel keyboardje (heb nog een oud maar goed scherm staan).
Door je 'koppie' en niet
je '2 linker handen' te gebruiken:
 • Dubbelzijdig kleefband,
 • Tyreps,
 • Touw,
 • IJzerdraad,
 • Kleefbaar Klittenband.
De Aris VIP5202 die ik van XS4all kreeg, werd geleverd met een paar stukjes zelfklevend klittenband.
Als zelfs KPN een donkere modus toevoegt op hun TV-box voor Henk en Ingrid, mag Tweakers nu ook wel eens aan de slag met een native modus zonder gefrutsel met custom css.

O-)
Offtopic: Ik gebruik al een tijdje de extensie "Dark Reader" voor Firefox. Deze gebruikt een slimme manier om alle websites naar donker om te zetten. 99 van de 100 websites zijn nog steeds heel bruikbaar. Ook Tweakers :)
Bedankt voor de tip; zojuist aan Firefox toegevoegd. Rust...
Eens, ik ben een beginnend webdeveloper en heb code geschreven die het heel makkelijk maakt om een dark mode op elke site toe te voegen met behulp van een kort stukje JavaScript code. Zo kun je op elke site met behulp van een simpele checkbox of switch snel dark mode toevoegen. Ik voeg deze ook toe op elke site die ik maak, dan hebben mensen keuze in wat zij liever willen. Zelf vind ik dark mode veel fijner, het is makkelijker op de ogen en zelf vind ik witte text op een donkergrijze achtergrond makkelijker lezen.
Is er toevallig ook een provider waarbij de tv-ontvanger wel snel reageert?

Ik heb eigenlijk alleen maar slechte ervaringen (KPN en T-Mobile Thuis).
Bij kabel kun je vaak je eigen apparatuur gebruiken. Soms moet dat zelfs, zoals bij DELTA. Ik heb zelf een Humax IR FOX Z, die (voor mij in ieder geval) vlot genoeg reageert.
Ja de Humax op de coaxkabel top apparaten niks op aan te merken, maar de ontwikkeling op dit gebied ligt ook stil.
Jammer is dat er bij Humax geen ontvangers zijn die geschikt zijn voor de glasvezelmarkt zoals KPN en ondersteunt waar je zelf bepaalt welke ontvanger je achter de glasvezelkabel aansluit zoals in het geval bij de coaxkabel.
Dan ben je niet afhankelijk van de beperkte meuk die KPN levert.
Wat ik vreemd vind is dat in Portugal de glasvezel modems ook een coax uit hebben zodat je dit op je tv kunt aansluiten met dvb-t signaal, terwijl dat in NL niet lijkt te gebeuren.
Dat had je bij Reggefiber in het begin ook, met zowel analoge zenders als dvb-c over coax, plus iptv via netwerkaansluiting, over een veel sneller werkend doosje van Amino. KPN heeft het afgeschaft.
Probleem is dat je dan of twee kabels nodig hebt voor de "smart" features van de STB, wat vaak teveel gevraagd is voor mensen thuis. Of je hebt twee manieren om te ondersteunen (signaal over coax en over ethernet).

Daarnaast moet je dan ook nog een tweede converter hebben, fiber-UTP en fiber-coax.

En het zal vast ook nog wel gevolgen hebben voor de verdere inrichting van het netwerk qua apparatuur.

Ben er vrij zeker van dat dit uiteindelijk de goedkoopste oplossing is. Wat ze wel zouden kunnen doen is tot een open standaard komen van aanbieden van streams + gidsinformatie. Dan kunnen mensen zelf kloten als ze er interesse in hebben net zoals bij de routers e.d.
Anoniem: 22438
@Caelorum9 januari 2021 11:15
Nee hoor, ik heb mijn router naast mijn tv staan, gaat 1 glasvezel in, en 1 coax uit, en natuurlijk 4 rj45 poorten

Daarnaast kun je ook de settopbox gebruiken, je kunt dus kiezen.

Edit: en ook nog 2 rj12 voor telefoon

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 22438 op 9 januari 2021 11:18]

Juist ja, keuze is het punt, en een kabel is dan genoeg, en ik kan terugkijken ook via apps met kabel of wifi op smarttv. IPtv via een open standaard zou ook prima zijn ja.
KPN gaat steeds voor zo goedkoop mogelijk, en zo dichtgetimmerd en monopolistisch mogelijk. Nu ook met GPON, ten koste van kwaliteit.
Precies. Hier is al een aanbieder die een android tv box aanbiedt met een app voor tv kijken ipv een dedicated box. Het is niet ideaal, ik zou kiezen voor een shield tv of google ccwgtv, maar het idee weer meer keuze
Dat is alleen Delta en daarmee kun je niet spreken van vaak.
Het is dus 1 aanbieder die je enige vrijheid biedt.
Ik heb zowel de KPN, T-mobile als Ziggo (oude en nieuwe) box mogen gebruiken. En naar mijn mening de fijnst werkende en meest responsive vond ik toch wel de Ziggo next box (de nieuwe versie). De oude ziggo box was echt ondragelijk. T-mobile was heel barebones en feature-loos. Sinds kort nu de KPN tv ontvanger en deze valt wat mij betreft tussen de Ziggo Next en T-mobile box.

1. Ziggo Next box
2. KPN (4k?) box
3. T-mobile box
4. Ziggo (oude) box

Dit blijft natuurlijk een mening :)
Ik ben zelf 2 maanden geleden overgestapt van KPN naar Ziggo. Ik gebruik de Ziggo Next box, en het verschil is enorm te noemen. Hoe traag de Arris KPN ontvanger was, hoe snel en soepel de Ziggo Next box reageert. Het is werkelijk een verademing, het zappen gaat lekker snel en door het menu heen browsen gaat soepel. Wat dat betreft hoef ik niet terug naar de KPN.
Net wat je gewend bent. Ik kom van T-Mobile thuis, en vergeleken met hun nieuwe tv platform, is kpn juist een verademing;)
Ik zit bij Canal Digitaal van Freedom, en de Amino STB die je daar krijgt is echt ruk. Volgens mij heeft geen enkele programmeur van die software voor die kastjes zélf die dingen ooit eens gebruikt. Anders was het al rap beter geworden.

Edit: er wordt wel het nodige door Freedom gecommuniceerd naar CD toe, dus verbeteringen zullen er vast wel komen, maar heeft alleen veel tijd nodig.

[Reactie gewijzigd door NLSurfMan op 8 januari 2021 19:41]

Amen. Ik zou ook niet weten wat de nieuwe 4K ontvanger van KPN nóg sneller zou moeten doen.
Eerlijk gezegd lees ik net dat mijn KPN decoder sinds de vorige update traag is. Wij hebben er namelijk niks van gemerkt :+
Is er toevallig ook een provider waarbij de tv-ontvanger wel snel reageert?

Ik heb eigenlijk alleen maar slechte ervaringen (KPN en T-Mobile Thuis).
Als je KPN en Ziggo naast elkaar zet dan hebben ze 1 ding gemeen; oude kastjes zijn traag, de nieuwe supersnel maar zit niet inbegrepen bij het goedkoopste abonnement.
bij het goedkoopste abonnement krijg je bij KPN gewoon een nieuwe Arris 5202 4K ontvanger.
Bron? Want vorige week heeft een vriendin van mij gewoon een oude decoder gekregen, niet de nieuwe 5202.
Als het een nieuwe aansluiting betreft en dus niet een verhuizing oid krijg je normaal gesproken altijd een nieuwe 5202, er zijn naar mijn weten geen tekorten.

Bron? ik ben zelf monteur bij KPN ;)
Als het een nieuwe aansluiting betreft en dus niet een verhuizing oid krijg je normaal gesproken altijd een nieuwe 5202, er zijn naar mijn weten geen tekorten.

Bron? ik ben zelf monteur bij KPN ;)
Apart dat ze het dan niet kreeg. Het was inderdaad een nieuwe aansluiting.
Vreemd inderdaad, een nieuw abbo maakt niet uit welk type, ook de goedkoopste, krijgen de nieuwe 5202 met BT afstandbediening normaal gesproken.
Op een nieuw abo? Of als extra STB?
Nieuwe klanten krijgen al bijna 1,5 jaar de 4K STB. Ook bij abonnement zonder 4K.

Maar misschien zijn er tekorten...
Provider apparatuur is nooit zo geweldig geweest doordat er een enorme "marketingschil" noem ik het maar overheen zit, spul is gigantisch ver dichtgetimmert zodat er geen vragen komen bij de helpdesk, en snel is het ook niet.

hardware is net aan en zal vast niet een beetje extra hebben kwa capaciteit, het voldoet en is "berekent" maar daar heb je het ook bij gezegt.

[Reactie gewijzigd door mr_evil08 op 8 januari 2021 18:57]

Bij Ziggo kun je een eigen kastje of gewoon je TV gebruiken als ontvanger, dus dat scheelt een hoop ellende.
Je bedoelt deze Apple zaak? Zat toch iets anders in elkaar. https://tweakers.net/nieu...er-maken-van-iphones.html

[Reactie gewijzigd door Paradijsnu op 8 januari 2021 20:15]

De nieuwe (ongeveer een jaar in omloop) Ziggo Next box gedraagt zich wat mij betreft voorbeeldig. In elk geval vergeleken met de oude horizon box.
Overigens werkte rechttoe rechtaan TV - zappen - bij de Horizon ook heel soepel vanwege de dubbele tuner. Andere functies waren 'nogal wisselend'.
De 4K ontvanger is echt super snel hier
Zal wel zijn dat ik zelf langzaam ben maar heb de interface nog nooit traag gevonden.
In vergelijking met mijn smart tv is de kpn ontvanger een fors stuk langzamer, zolang je geen vergelijking hebt zal je dat niet zo snel opvallen.

simpel voorbeeld.
Net als 2 tv,s naast elkaar zet met hetzelfde beeldmateriaal zou je verschil full hd en 4k sneller opvallen dan dat je tv thuis zonder melding terugschakeld naar full hd dan je dat niet altijd meteen merken.

[Reactie gewijzigd door mr_evil08 op 8 januari 2021 19:00]

Ik heb ook een prima smart tv nieuw van lg. Maar serieus de snelheid is helemaal prima. Was wel als een van de eersten in nl glasvezel. Wellicht dat dat meehelpt?
Ik vermoed dat je een andere ontvanger hebt dan wij hier. Als je de gids knop indrukt, gebeurt er gewoon eerst niks. Dan , als je het geduld hebt niet nog een keer op die knop te drukken, verschijnt na een aantal seconden en lege gids. Een aantal seconden daarna de inhoud pas.

Als je naar een zender gaat, zie je hem eerst via picture in picture. De gids blijft dan nog 5-10 seconden staan voordat de zender verschijnt, zodat je het idee hebt dat het niet werkt.
En soms duurt alles rustig ook dubbel zo lang.
Het is echt een bende, onprofessioneel broddelwerk dat gewoon uitgerold is, ondanks dat de software gewoon niet af is.
Als je een 50 inch tv hebt hangen en je zit daar 3-5 meter vandaan merk je sowieso niet zoveel verschil tussen 4k of 1080p. En het is nog maar de vraag met wat voor bitrate die informatie allemaal binnen komt, zeker over koper.

Kijk je een beetje netflix dan ziet dát er veelal al een stuk beter uit dan de reguliere 'full hd' uitzendingen van het tv kastje.
De interface was altijd erg vlot, maar sinds de update waarbij je ook geen live tv meer ziet bovenin het beeld bij bladeren in de gids is ie tergend traag geworden. Snap nog steeds niet hoe zo’n update nou uitgebracht kon worden
Je kan live beeld weer instellen bij de instellingen. Heb zelf wel het idee dat de gids dan sneller is.
Ik heb nog een de oude decoder, maar ik kan deze Arris VIP5202 krijgen bij mijn pakket. Welke software heeft deze nwe Arris VIP5202?
Iemand ervaringen met deze Arris VIP5202
Ik zou even moeten checken welke software onze Artis 5202 draait maar ik heb deze sinds een aantal weken en hij draait prima. Daarvoor zat ik bij Ziggo met de Mediabox Next en dat is wel het beste wat je op dit moment kan krijgen qua snelheid en interface.Toch ben ik zeer tevreden over de 5202; goede snelheid in zowel het menu als zappen en degelijke interface. Terugkijken en de apps werken ook allemaal prima.
Dit was voor mij één van de hoofdredenen om KPN op te zeggen, wat een farce.

Hier al een eeuwigheid niet te doen. Deze update is in ons geval mosterd na de maaltijd.

We gaan nu helemaal geen TV meer afnemen maar streamen. Werkt beter/sneller, meer keuze en nog goedkoper ook :)

[Reactie gewijzigd door Dani86 op 8 januari 2021 21:15]

Die stream is lager van kwaliteit en voor het beste beeld heb je wel glasfiber nodig. Ik heb trouwens een KPN 4K Arris VIP5202 zonder vertragend menu.
Als ik het goed heb is het allebei 1080P, tenzij je een 4K decoder hebt bij KPN
Ik bedoel de bitstream van het plaatje op de TV Die is bij de 10 'glas' zenders 12,5Mbps, En die zenders zitten (661-671) er alleen op als ze op de glasfiber zijn aangesloten. Via koper heb je 'gewoon' HD. Met een goede TV zie je dat het beeld scherper is op die 10 glas zenders.
Vanaf de vorige versie kon je in het menu ook de optie weer aanzetten voor live beeld tijdens het bekijken van de tvgids. Deze was bij de grote menu update eerst niet aanwezig. Later is die toegevoegd, maar staat default uit. Op een 4K ontvanger is die functie ook snel. Op andere ontvangers kun je vertraging verwachten.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee