JBL brengt in maart Charge 5-speaker met ingebouwde powerbank uit voor 179 euro

JBL heeft de Charge 5 uitgebracht. De nieuwe draagbare speaker is stof- en waterdicht en kan net als eerdere modellen worden gebruikt in combinatie met andere JBL-modellen. De Charge 5 heeft een aparte tweeter en dubbele bass-speakers.

De JBL Charge 5 maakt volgens het bedrijf gebruik van JBL's eigen Signature Pro Sound wat vooral voor een diepere bas moet zorgen. Daarvoor zijn er ook twee dubbele passieve radiatoren aanwezig. Ook zit er een aparte tweeter in de draagbare speaker.

Gebruikers kunnen muziek naar het apparaat streamen via Bluetooth 5.1. De speaker is ook te koppelen aan andere JBL-apparaten om tegelijkertijd muziek af te spelen met meer volume. JBL noemt die technologie PartyBoost; de functie zat ook in eerdere en andere modellen zoals de Boombox 2.

De Charge 5 heeft een ingebouwde powerbank waardoor gebruikers apparaten via usb kunnen opladen, ook als het apparaat muziek afspeelt. De accu heeft een capaciteit van 7500mAh en de speaker functioneert volgens JBL zo'n twintig uur op een enkele lading. De speaker heeft een IP67-certificering voor stof- en waterdichtheid.

De nieuwe Charge komt beschikbaar in zeven kleuren, waaronder een met camouflageprint. Het apparaat is vanaf maart dit jaar te koop en kost 179 euro.

Door Tijs Hofmans

Nieuwscoördinator

08-01-2021 • 17:15

61 Linkedin

Submitter: Balance

Reacties (61)

61
58
19
2
0
27
Wijzig sortering
Ik hoop dat deze dan wel weer stereo is.

De JBL Charge 3 was stereo, maar helaas was de JBL Charge 4 alleen mono. Ik koop geen nieuwe apparaten meer met microUSB, dus heb de Charge 4 gekocht, maar schijnt dat de Charge 3 toch beter was.
Hoewel er veel gebruikers zijn die niets geven om stereo in kleine apparaten, vind ik het ook jammer dat JBL in het formaat van de Charge speakers geen stereo meer toepast. Het geluid van JBL apparaten is vaak ongelofelijk, maar ik houd van ruimtelijk geluid.

@JBL: een Charge met Dolby Atmos, please...
(...) Het geluid van JBL apparaten is vaak ongelofelijk, maar ik houd van ruimtelijk geluid.
Dat is natuurlijk subjectief. Ik heb zelf een JBL Charge 3 en die bevalt mij prima qua functionaliteit, maar qua geluidskwaliteit vind ik 'm niet meer dan redelijk. Dat 'ie hard kan staat buiten kijf, alleen is dat niet altijd wat je wilt ;)
Het is vooral dat hij hard kan en daarbij nog behoorlijk zuiver blijft.
Dat is inderdaad zo, dat ben ik met je eens. Je kunt anderen lastig vallen met op zich heel behoorlijk klinkende herrie, in tegenstelling tot de brij die andere bluetoothspeakers produceren :)
Naja, is gewenning he. Ik vind de Charge 3 al snel rommelig worden en de bass terugschroeven op max volume. Maakt voor de rest helemaal niks uit, beschermt de speakers.
Firmware heeft ook veel impact op het geluid.

Check de analyses van Alan Ross maar eens op YouTube.
Bedoel je dan de DSP of dat het geluid met firmware upgrades verbeterd?
Verslechterd. Ik kan mij herinneren dat de bass het zwaar te verduren kreeg met de laatste update.
jaa. niet updaten!!! grootste fout van mijn leven. ben gelijk niet meer tevreden over mijn jbl charge 3 en gebruik hem inmiddels niet meer. Ik gebruik nu de Harman Kardon onyx 4 van mijn vriendin, veel betere bass.
Het is ook een speaker die zich vooral richt op feestjes. Ik heb zelf versie 4 en vind m voor zulke situaties perfect. Hij kan hard met genoeg bass dat je het buiten ook nog hoort. Voor rustig luisteren zou ik m weer niet gebruiken, daar heeft ie te veel base voor en een (naar mijn mening) te matig geluid.
Op zich is er met de equalizerinstellingen van je audio-app (op mijn telefoon VLC en op mijn laptop MusicBee) nog wel wat verbetering mogelijk, vooral door de bastonen wat terug te schroeven. Het wordt natuurlijk niet fantastisch audiofiel, maar daar heb je zo'n speaker ook niet voor.
Ik gebruikte hem voor yoga lessen maar ik heb hem omgeruild naar een stapje kleiner, je kon namelijk niet goed genoeg het geluid zacht zetten, nu werkt hij perfect met mijn oude ipod.
Ben ik met je eens! Heel lang de charge 1 gehad en daarna de charge 3. Opzich prima geluid maar niet super zuiver ofzo, redelijk bass overpowered eq overheen ofzo. Maar nu zo'n één jaar in bezit van een Minirig 3 2.1 setup en dan pas merk je echt het verschil, kraakhelder en met name zuiver geluid. Voordeel dat je de twee kleine speakers in stereo setup kan plaatsen een paar meter van elkaar af zorgt voor een fantastisch stereo ervaring. Toch wel een verschil.
Ik wil nu absoluut niks slecht praten over de jbls die klinken goed en gaan hard, tot dat ik van een onbekende merk Bluetooth speaker kocht.
Anker is meer bekend net powerbank en chargers. Maar als je eens de anker soundcore motion+ hoor dan laat je de jbls direct links liggen.
Wat een mooie geluid.
Heeft 2 tweeters twee woofers en twee radiators 1 voor eentje achter mooi breed stereogeluid met zijn app eq kan je zelf perfecte geluid instellen. Jbls is echt niks tegen en voor buiten heb je soundcore boom.

Ik geloof niet gelijk in reviews maar na wat videos op YouTube hebbik besloten voor te gaan proberen.
Heb nu 2 motion+ voor links en rechts en 1 boom totaal geen spijt van.
Mijn jbls 3 dagen later te koop gezet.

Blijf bij deze merk
Wauw
Nederlandse merk Caliber doet het ook niet slecht, heb een Caliber HBB460BT met 2 grote tweeters, 2 subwoofers onder en 2 passieve radiatoren aan de zijkant.

Koste 139,99 euro en heb de JBL Boombox van 250 euro direct weg gedaan.

EDIT: Inmiddels al 111 euro bij Mediamarkt.

[Reactie gewijzigd door Signex op 9 januari 2021 13:16]

Kun je wat meer over deze Caliber vertellen? JBL Boombox kwaliteit voor nipt boven 100 euro klinkt te mooi om waar te zijn. Ook lees ik dat de speaker tot 150w vermogen heeft, vergelijkbaar met de enorme JBL Partyspeakers. :P Ik ben heel benieuwd, dankjewel
Klopt. Ik heb sinds een paar maanden de souncore neo earbuds. Voor het geld echt helemaal prima.
Het geluid van JBL apparaten is vaak ongelofelijk

Ja, en toch kopen mensen ze, verbaasd mij ook. Oh wacht.. je bedoelde het positief? Sorry maar het is typisch JBL. Wollige overdreven bas, schel hoog zonder veel detail en een midrange die er een beetje bij lummelt
En toch is een JBL Go voor het bedrag wat je betaald een prima en zeer capabel speakertje. Er is altijd beter, duurder en groter te vinden, maar daar koopt men (ik althans) het niet voor. Het is een uitstekende (compacte) vervanging voor smartphones met ondermaatse speakers.
Klopt, maar dit geldt voor elke speaker rond de 100€. Laten we eerlijk zijn, ik mag aannemen dat niemand zo'n speaker koopt om zijn/haar stereoset mee te vervangen. Ik heb de Charge 4 en gebruik 'm tijdens sporten en zo nu en dan voor een podcastje in de keuken, daar is het ding perfect voor. Maar zou er never nooit niet m'n Marantz versterker + mission speakerset mee vervangen ;)
Dat ligt natuurlijk maar net aan je stereo. Jij hebt een Marantz, dan kan ik me voorstellen dat je die niet vervangt voor een JBL speaker.
De stereo bij ons thuis is echter niet zo goed en 5x JBL zou daadwerkelijk een verbetering zijn op de speakers als mijn stereo in staat was om ze aan te sturen. Dan kun je je natuurlijk afvragen of je voor +/- 500 euro niet een betere set kunt kopen, maar dat dan even terzijde.
100 euro koop je ook een capabele set op marktplaats.
Om deze reden heb ik een setje van twee Sony SRS XB12's. Wellicht iets mindere geluidskwaliteit dan de grotere speakers zoals de JBL's, maar zeker als travel laptop speakertjes vind ik het veel fijner deze ver uit elkaar te kunnen zitten voor een groot, ruimtelijk geluid, dan het hebben van wat beter geluid uit een mono speaker.

Stereo is underrated geworden imo.

[Reactie gewijzigd door Rinyuu op 10 januari 2021 04:49]

Nouja, stereo... het blijft 1 unit. Er zit in 1 die speaker lang niet genoeg afstand tussen de twee drivers om een stereobeeld te creeren.

In de praktijk klinkt de charge 4 niet wezenlijk anders dan de 3
Ik heb zowel de charge 3 als de charge 4 en je hoort heel goed het verschil, vooral als je er niet ver van zit zoals op je bureau. Wat ook opvalt is dat de charge 4 niet zo hard kan als de charge 3
Ik kan het echt niet aanraden;

Ik had meerdere Charge 3 toestellen waar ik super blij mee ben, maar in december kocht ik een Charge 4 en ben zeer ontevreden. Had ik geen Charge 3 gehad, had ik uiteraard nooit geweten wat ik misten.
De charge 4 klinkt minder luid, er is geen 3.5 aanluiting meer voor een extern apparaat aan te sluiten, en geen APTX op voor uncompressed audio, de microfoon is er uitgehaald dus kan het niet meer voor conferencen of google assistent gebruikt worden, en het ergste is dat het een mono toestel geworden is, ze hebben de left en right speaker vervangen door 1 grotere mono single speaker. Geen stereo meer dus. De sync knop (Party+ ) is ook niet compatibel met de vorige generaties (Party,connect en connect+) je kan dus al je oude jbl speakers er niet op verbinden

Echt een rotzet van JBL (elke generatie was een downgrade en zorgt voor minder compatibiliteit tussen hun eigen producten)

[Reactie gewijzigd door sebastienbo op 8 januari 2021 22:54]

Bijzonder, volgens JBL zelf zit er nog steeds een 3,5mm connectie op.

https://www.jbl.nl/blueto...uetooth-portables#start=1
3.5 mm audiokabelaansluiting Ja
Ook JBL connect+ zit er nog op.
JBL Connect+ Ja

[Reactie gewijzigd door MeNTaL_TO op 9 januari 2021 00:29]

Sorry mijn comments waren over de charge 5 , dat was niet helemaal duidelijk in mijn tekst omdat ik eerst sprak over een vergelijking tussen charge 3 en charge 4 over stereo geluid dat mono geluid geworden is. Alles er achter gaat over de charge 5

De 4 heeft dus enkel deze nadelen tegenover de 3:
 • Geen microfoon meer
 • Geen google assistent meer
 • Geen stereo speakers meer
 • Niet meer zo hard geluid als op de charge 3
 • Uit persoonlijke ervaring merk ik ook dat de charge 4 dichter bij de andere speakers moet staan dan mijn charge 3 devices, het lijkt dus dat het signaal minder ver gaat.
Positieve is wel dat ik kan laden met USB C en dat het laden sneller gaat

De 5 neemt ook nog :
 • 3.5 Audio input weg
 • compatibliteit weg met vorige JBL speakers (connect en connect+)
 • nieuwe holle poot vorm die hem onstabieler maken op een niet vlakke oppervlakte
 • Ze maken ook publiciteit dat de frequenties iets hoger en lager kunnen dan de vorige generatie, maar omdat er enkel via bluetooth (met compressie) gebruikt kan worden, vallen die frequenties er zowieso uit. APTX zou wel toegelaten hebben om gebruik te maken van dat groter spectrum, maar ondanks veel vraag daarnaar heeft JBL dit nog steeds niet toegevoegd.

[Reactie gewijzigd door sebastienbo op 9 januari 2021 01:17]

Dat is merkwaardig ja. Ik heb de Charge 3 veel gebruikt op vakantie om films te kijken op de telefoon. Dan is stereo wel echt nodig.

Sowieso is het lastig om de 3 te verbeteren. Het was een enorme schot in de roos. de prijs van rond de 100 euro maakte het een enorme verkoophit.
Dat klopt, was voor mij ook een reden om voor de 3 te gaan. Voor buitengebruik is mono overigens niet zo erg.
Buiten het feit dat de Charge 4 geen Lader kreeg meegeleverd, wat tegenwoordig meer op een trend begint te lijken, was het geluid rond hetzelfde niveau van de 3, maar niet de verbetering die men verwachte en geen stereo. Daarom zit ik ook nog steeds op de 3 en die bevalt prima. Maar mocht de 5 de verbetering zijn die ik verwacht word dat mijn nieuwe Charge, even afwachten of hij stereo zal worden of niet, want daar vind ik nog geen info over. En de Charge 3 is het laatste, samen met wat powerbanks die nog met Micro USB werken en ik zal blij zijn als ik daarvan af ben en alles eindelijk op USB-C zit. Maar maart.. kom op, breng dat ding gewoon nu uit! 😁 Trouwens wel een aardige verbetering qua logo, eens iets anders dan het rode plaatje. Dat is alvast 1 pluspunt tegenover de 3. 👍🏻

[Reactie gewijzigd door V3g3ta op 8 januari 2021 19:52]

Ik vraag me serieus af of je enig verschil merkt tussen mono en stereo. Een goede mono speaker zal het stereo signaal volledig doorsturen naar de mono speaker. Zeker op enige afstand van de speaker is het stereo effect toch niet waarneembaar.
Hangt denk ik af van hoe de track gemixed/mastered is. Zeker als dat niet heel goed in elkaar zit dan kan er wel het een en ander wegvallen in de muziek. Dit ivm fase annulering/phase cancellation.
Kan me voorstellen dat bij stereo het geluid verdeeld word en dus het geluid wat van links komt met alle frequencies die daar bij horen zuiverder naar buiten komen dan dat je links en rechts mixed maarja ben geen expert.
De JBL Charge Essential is wel stereo.
mijn soundcores kunnen in boost mode of stereo, deze heeft dat niet?
die is zeker stereo en heeft tweeters :)
en kan net als eerdere modellen worden gebruikt in combinatie met andere JBL-modellen.
Maar niet MET eerdere modellen... :( :
Heb net de extreme 2 gekocht. Vandaag binnen. Twijfelde tussen de charge 4 en de e2. Zie mezelf echter nog wel een extra speaker kopen. De party mode lijkt me wel handig nl. Maar de extreme 2 koppelt toch gewoon met de 5?
Ja, “nieuwere” modellen hebben Connect+. De Xtreme 1 heeft bijvoorbeeld alleen Connect.


Overigens, via ING kun je 25% korting krijgen op de JBL webshop. Xtreme 2 voor €100 gekocht een tijdje geleden.
Ik heb zelf een Charge 3 was toen de tijd erg onder de indruk van het geluid voor zo'n compact mobiel ding.
Deze kon je ook al aan elkaar koppelen en was ook al power bank te gebruiken.

De tweeter lijkt wel nieuw de Charge 3 had alleen twee drivers en 2 passieve radiators. Een extra tweeter zou een mooie toevoeging zijn voor nog wat heldere hoge tonen al waren die zeker niet slecht! de charge 3 was mooi neutraal qua sound.
Kan ik eindelijk mijn JBL Charge 2+ vervangen die momenteel wel zijn beste tijd gehad heeft :D
Ik heb nog steeds de eerste en die werkt nog uitstekend.
Mijn Charge 2+ werkt nog (met onderbrekingsbliepjes), zij het met beperkte accuduur. Duurzaamheid is wat teleurstellend.

Maar ik zal niet zo snel een nieuwe kopen, want eigenlijk gebruikte ik hem alleen bij de barbecue in de achtertuin... kan ik net zo goed een kleine radio neerzetten.

[Reactie gewijzigd door Flozem op 8 januari 2021 18:34]

JBL charge met:

USB-C = check
Bluetooth 5.0 of hoger = check

Heel fijn dat deze ruim voor de zomer uitkomt. Ben benieuwd naar het geluid met die aparte tweeter.

Als deze uitkomt ga ik hem wel ff checken 😁
Leuk JBL weer een speaker, weer veel moneys
Toch zou het ook een keer leuk zijn als er een firmware update zou komen voor de link producten zodat de bass en treble weer gezet kunnen worden.
Snel uitbrengen en nooit meer support.
JBL maakt leuke spullen, maar met de link producten laten ze ons grof in de steek....
De
JBL Charge Essential is wel stereo
ik heb lang geleden een keer een jbl extreme gehad, maar die speaker was "nep", als je bass boost aanzette dan was er idd meer bas maar ook veel minder laag, dat werd gewoon weg gefilterd. Teon ik wel de lol van BT speakers had gekregen kwam ik in contact met een mede tweaker Diederik, die maakt custom BT speakers, in dit geval een sony chip (xb30) maar geheel aangepast, wereld van verschil, helder audio en echte mooie bas. Inmiddels 2 custom "sony" speakers en 2 native sony (xb40) speakers. Super om in chain te gebruiken, binnen of buiten en neemt niet veel ruimte in.

Maar goed smaken verschillen, maar voor mij geen jbl speaker/koptelefoon meer :)
Aan iedereen die een portable speaker heeft en in het park zit in zijn eentje

Doe een koptelefoon op. Niemand wil jou graf muziek horen.

Groetjes!
Anoniem: 1330988
@er0mess8 januari 2021 17:58
jouw
Nee.. er0mess heeft behoorlijk gelijk.. het is enorm aso dat men in een park zit met zo’n ding en de hele buurt jouw herrie oplegt.

ik kom die dingen zelfs tegen in natuurgebieden.. jongeren die niks te doen menen te hebben en de rust van mens en heel veel dieren lopen te verstoren
Dus als jij uren lang de muziek van je buren moet aanhoren vind je daar ook niks van?

Plus er staat ook duidelijk ‘in je eentje’. Waarom zou je dan überhaupt zoiets gebruiken ipv koptelefoon. Je stoort alleen maar anderen ermee. Met 2 of meer is het al een ander verhaal (maar nog steeds irritant) want dan luistert er nog iemand mee (die dat wil).

[Reactie gewijzigd door er0mess op 8 januari 2021 20:02]

Wat heeft dat met dit artikel te maken?

Ik heb een charge voor in de tuin. Buren hebben daar geen last van, die heb ik het gevraagd en die hebben mijn nummer als dat wel zo is

[Reactie gewijzigd door 418O2 op 8 januari 2021 21:59]

Wat heeft dat met dit artikel te maken?

Ik heb een charge voor in de tuin. Buren hebben daar geen last van, die heb ik het gevraagd en die hebben mijn nummer als dat wel zo is
Wat heeft jouw tuin/buren er mee te maken? Hij schrijft "in het park zit"
Hij doet voorkomen alsof je een speaker als deze alleen kan gebruiken om mensen in het park lastig te vallen
Neen, dat is iets wat jij er bij verzint.
Bittere pil om te slikken: anderen willen niet naar jouw muziek luisteren.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee