Advertorial

Door Tweakers Partners

Zo realiseer je een optimaal thuisnetwerk

21-04-2020 • 08:30

110 Linkedin

Nu iedereen noodgedwongen veel meer tijd in huis doorbrengt, wordt er meer gevraagd van het thuisnetwerk. Dat leidt tot de nodige uitdagingen. Met onderstaande tips realiseer je een optimaal thuisnetwerk.KPN

In tijden van corona vraagt iedereen veel van zijn thuisnetwerk. Door allemaal tegelijk aan de keukentafel, op het dakterras of achter in de tuin te werken. Met het hele gezin achter de laptop en tablet voor thuisonderwijs. En 's avonds bij gebrek aan een beschikbare sportschool of hockeyclub achter de spelcomputer om te gamen en een serie te kijken. Het thuisnetwerk wordt meer belast dan ooit. Hoe richt je het zo optimaal mogelijk in?

1. Verplaats de router

De meeste mensen hebben hun router weggemoffeld. Uit het zicht, in een kast of achter een bank. Toch is het beter om de router in het zicht te plaatsen, zo dicht mogelijk bij de plek waar je werkt, gamet of een serie kijkt. Plaats de router als het kan op een of twee meter hoogte en zet hem dus niet op de grond.

2. Spreid de antenne(s)

Als je router of internetkastje meerdere antennes heeft, zorg dan dat ze in verschillende richtingen wijzen. Buig ze niet naar beneden, want dan verzwak je juist het ontvangstsignaal.

3. Controleer de locatie

Zet de router niet in de buurt van andere draadloze apparaten, en ook niet bij metalen voorwerpen of een magnetron. Die kunnen het wifi-netwerk verstoren.

4. Wifi Manager van KPN

KPN heeft voor zijn klanten een online tool beschikbaar, Wifi Manager. Hiermee kun je op een snelle en simpele manier thuis je wifi-signaal testen. Je krijgt direct tips om je wifi te versterken of krijgt na afloop het advies om extra hardware aan te schaffen, zoals bijvoorbeeld KPN SuperWifi (zie punt 5).

5. KPN SuperWifi

Als je echt zeker wilt zijn dat je overal in huis een goede wifi-verbinding hebt, dus ook op zolder en in de kelder, dan kun je KPN SuperWifi overwegen. Je krijgt hierbij standaard twee SuperWifi-punten die gebruikmaken van de nieuwste mesh-technologie. Ze creëren als het ware een deken van wifi door het hele huis, waardoor je overal een goed bereik hebt.

6. Wissel van frequentie

De meeste moderne routers hebben twee verschillende frequentiebanden. Standaard is de 2,4GHz-frequentieband ingesteld, maar door te wisselen naar de 5GHz-frequentieband kun je soms een aanzienlijk hogere snelheid bereiken. Nadeel is wel dat het bereik van 5GHz een stuk kleiner is. 5GHz is dus handig als je dichtbij de router werkt, en niet aan te raden als de router zich ver van je laptop en smartphone bevindt.

7. Mobiele hotspot

Word je helemaal dol van je huisgenoten die het thuisnetwerk bezet houden en heb je de mogelijkheid om met mooi weer naar het balkon of de tuin te vluchten, dan kun je daarvoor natuurlijk een mobiele hotspot aanmaken. Dat is tegenwoordig binnen enkele seconden gepiept. Je verbindt je laptop met het 4g-netwerk van je smartphone en kunt vervolgens simpelweg de hele dag doorwerken, zonder een centje pijn. En met een Unlimited Data-abonnement hoef je je niet druk te maken over overschrijding van je databundel. Het maakt daarbij niet uit of je een abonnement met een smartphone of een sim only-abonnement hebt.

8. Nog meer zekerheid?

Moet je heel zware bestanden doorzetten of een presentatie geven, en wil je het zekere voor het onzekere nemen? Plug dan, als dat mogelijk is, de internetkabel rechtstreeks in je laptop. Voor mensen die met een desktop werken, is bekabeld internet sowieso stabieler. Bovendien hou je zo meer bandbreedte over voor huisgenoten die op het draadloze netwerk zitten.

9. Hoeveel Mbit heb je eigenlijk nodig?

Hoe veel snelheid je nodig hebt, hangt helemaal af van het aantal gezinsleden in huis en hoe het internet wordt gebruikt. Met 20 Mbit/s zou je in de praktijk eenvoudig met drie apparaten tegelijk gebruik moeten kunnen maken van een thuisnetwerk. Voor een gemiddeld gezin raden providers vaak 50 Mbit/s aan. Daarmee is het gebruik van twee televisies, twee laptops en twee mobiele telefoons tegelijk geen probleem. Meer is natuurlijk altijd beter, maar dan betaal je logischerwijs ook meer voor je abonnement.

Netflix is nog altijd het meest populaire streamingplatform. Het geeft duidelijk aan welke internetsnelheden je er minimaal voor nodig hebt. Om Netflix te streamen op een enkel scherm heb je de volgende snelheid nodig, afhankelijk van de beeldkwaliteit:

Beeldkwaliteit Minimale downloadsnelheid
Sd-kwaliteit Minimaal 3Mb/s
Hd-kwaliteit Minimaal 5Mb/s
Ultra hd-kwaliteit Minimaal 25Mb/s

Heb je in plaats van een Basic-abonnement een Standaard- of Premium-abonnement? Dan kun je op meerdere schermen tegelijk streamen.

Op twee schermen in hd-kwaliteit Minimaal 50Mb/s
Op vier schermen in hd- of ultra hd-kwaliteit Minimaal 100Mb/s

Om zonder haperingen en buffering Netflix te streamen in ultra hd-kwaliteit op een televisie is 50Mb/s een goede internetsnelheid om via wifi te kijken. Sluit je je tv-box of tv aan via de ethernetkabel, dan moet 25Mb/s in principe genoeg zijn.

10. Tips van de Tweakers-community

Als er één plek is waar we pro-tips kunnen ophalen over een stabiel thuisnetwerk, dan is het natuurlijk wel bij de Tweakers-communityleden. Daarnaast zijn we ook benieuwd hoe veel mensen daadwerkelijk hun set-up hebben verdeeld in 5GHz- en 2,4GHz-apparaten. Laat het ons weten in de comments onder dit artikel!

Dit artikel is geen redactioneel artikel, maar een advertorial. Mocht je ideeën met ons willen delen over deze vorm van adverteren, dan horen wij dat graag. Hierover kun je met ons in gesprek via [Discussie] Reclame algemeen, daar zullen collega's aanwezig zijn om jouw vragen en/of opmerkingen te bespreken/beantwoorden.

Wat vind je van dit artikel?

Geef je mening in het Geachte Redactie-forum.

Reacties (110)

Wijzig sortering
Man man man een kant en klare how-to guide die we ook van de servicedesk mogen verwachten.
Hartstikke leuk hoor, maar ik gok (zo te lezen aan het overige commentaar) dat een Tweaker hier weinig om geeft. Dit is allang al naar Netwerken gegaan.

Verder jammer dat de advertorial niet ingaat op echt interessante meuk voor Tweakers. Dan maak je de doelgroep tenminste nog een beetje enthousiast. Denk hierbij aan:
- De draadloze technieken zoals mesh networks
- Standaarden zoals AC vs. A vs. N etc.
- Radiation paterns van de hardware

Daarbij zou ik willen toevoegen;
- Clean setup, gebruik de hardware die door KPN word geleverd enkel voor het routeren van pakketten (en zelfs dan prefereer ik een bridged setup zodat je eigen hardware dit afhandeld)
- Meet welke kanalen in de buurt vrij zijn. Echter hebben veel AP's tegenwoordig de functionaliteit om dit dynamisch te meten en af te stellen.
- Kijk bij aanschaf van een nieuwe draadloze setup naar mesh-networks. Ubiquiti heeft dit al voor een lange tijd maar andere fabrikanten beginnen hier ook mee te komen.
- Houd rekening met de toekomst, technieken als AC zijn fijn om te hebben. Mocht je internet pijpje maar zeer beperkt zijn waardoor je de potentiele throughput van AC niet kan benutten, en je zit krap met geld voor de hele setup, dan zou je een kleiner model kunnen aanschaffen. Echter is de techniek al flink in prijs gedaald
- Werk zo veel mogelijk met een kabel
- Je wifi netwerk is deels afhankelijk van het meest trage / meest ver afgelegen wireless device dat je in huis heb. Dit kan je oplossen door deze geheel te vervangen (oude standaard) of een AP extra aan te schaffen.
- Mesh netwerk etc. zijn hartstikke leuk, echter gebeurd het vaak dat je ergens nog een (oude) router voldoet. Mocht je de specificaties van de wifi chip goed vinden zou je deze kunnen ombouwen naar AP: [HOWTO] Draadloze Router gebruiken als Access Point

Maar tja aan het einde van de dag bepaald KPN wat hier geplaatst word. Echter vind ik de inhoud i.v.t. de context hier op Tweakers wel erg zwak. Jammer.
Gebruik je toch je eigen modem. Zo lastig is het niet... Voor de menig tweaker moet het te doen zijn...
Stap 1 : Gooi KPN spul de deur uit en haal Ubiquiti gear :)
Ik hoor vele goeie verhalen over Ubiquiti.

Ik heb glas van KPN (200 Mbit/s), modem V10a.
In mijn huis heb ik niet de mogelijkheid om via loze leidingen extra data kabels te trekken en de muren houden veel tegen zodat mijn bereik niet ver is. (ouder huis)

Woonkamer = perfect. Al pakt hij bijna altijd de 2,4 ipv 5 GHz
Voor de rest... is het bagger of ik heb geen verbinding met mijn wifi. Zelfs in de keuken (~10 meter) is het bereik niet altijd goed zodat mijn gsm af en toe weer op 4G springt.

Nu ben ik benieuwd naar een (betaalbare) goeie oplossing voor mijn huis.
Ubiquiti is wel heel verslavend. Als je er eenmaal aan begint wil je steeds meer aanschaffen :+ .

Wat ik wel zou aanraden is om 2.4 ghz en 5 ghz een andere SSID naam te geven, zo weet je al met welke frequentie je apparaten verbinding maken.
Als ik in de tuin en boven op zolder eenmaal een goeie verbinding heb, dan vind ik het prima.
Eerst uitzoeken wat wijsheid is.
Bedankt voor de waarschuwing :+
nee, dan werkt band steering niet. Je kunt in de controller zien op welke frequentie je verbinding hebt. 5Ghz komt minder ver. Maar is sneller, dus die wil je hebben. Je loopt weg van je access point maar de andere kun je ook nog niet beter bereiken, bv in de tuin. Dan is het handig dat je device naar 2,4Ghz gaat zodat je in ieder geval bereik hebt. En kom je vanzelf weer op de 5 als het kan. Als je handmatig naar de 2,4 gaat dan gaat hij nooit naar de 5Ghz omdat de 2,4 niet slecht is dus geen reden om over te schakelen. Band steering regelt dit allemaal voor je
Is wat van te zeggen. Maar als je op elke verdieping/kamer een accespoint hebt hangen wil ik juist voorkomen dat mijn telefoon of laptop gebruikt gaat maken van 2.4 ghz. Daarnaast zijn er in de omgeving zoveel 2.4ghz netwerken, dat ik er eigenlijk helemaal geen gebruik van wil maken. Heb op de meeste verdiepingen 2.4ghz daarom ook uitstaan, het zorgt alleen maar voor verstoring.

[Reactie gewijzigd door martijn_van_eck op 21 april 2020 22:44]

in de Unifi controller zie je dat apparaten die van 5Ghz gebruik kunnen maken, dit ook allemaal doen. Dus het voorkomen dat je 2,4 gebruikt is niet nodig want dat gaat vanzelf. Je wilt een goede verbinding en je niet bezig houden op je op 2,4 of 5Ghz zit. Unifi, en veel andere goede wifi oplossingen, zorgen daarvoor.
Ik verwijs je graag naar het forum topic er over : [Ubiquiti-apparatuur] Ervaringen & Discussie - Deel 4
Bedankt voor de doorverwijzing. Ik zal daar eens de OP lezen en hopelijk weet ik dan meer wat wijsheid is.
Als je geen extra data kabels kunt trekken, dan vallen de ubiquiti accesspoints al af.

Misschien dat het dan interessant wordt om eens naar mesh routers te kijken. (Deze heeft ubiquiti ook), maar er zijn ook een hoop alternatieven.

Deze vergelijking van hardware.info is behoorlijk recent:
https://nl.hardware.info/...steem-21-mesh-sets-getest

[Reactie gewijzigd door NESFreak op 21 april 2020 09:57]

Bedankt, dat is idd een hele mooie vergelijkingssite. De TP-Link Deco M9 Plus lijkt mij een goede oplossing voor mijn "probleem".
Vaak kun je coax nog wel door UTP vervangen.
Helaas, de coax kwam aan de zijkant van ons huis direct in de woonkamer binnen. Meteen onder de TV zat de coaxaansluiting.
De aansluiting is weg en is een WCD geworden, de kabel heb ik weer naar buiten getrokken (toen ik hier kwam wonen) en verwijderd. KPN heeft glas "gewoon" naar de meterkast gebracht via de buitenkant.

Bedankt voor het meedenken.
Super wifi! Zeker weten
Of ander niet KPN spul.

Sorry hoor maar wat een 'onzin' verhaal dit.

Stap 1 is al onzin, in 99 van de 100 gevallen is de 'router' gewoon de modem en deze staat gewoon bij je isra punt/glas/kabel aansluiting. 'Verplaats even' ja hoor.. KPN/Ziggo w/e plaatst deze met een kort mogelijk kabel bij de aansluiting over het algemeen. (Glas kan anders).

Stap 2, welke antennes? Even de Experia box open schroeven en aan de antennes trekken ofzo?

Als Tweakers dan zoiets plaatst zorg dan dat er geen onzin in staat. Of ivm inkomsten kunnen ze geen kritiek geven?

En wat zijn 'zware bestanden' ? Wegen de bytes meer ofzo?
Als Tweakers dan zoiets plaatst zorg dan dat er geen onzin in staat. Of ivm inkomsten kunnen ze geen kritiek geven?
Kennelijk is het oud-Hollandse gezegde 'wie betaald, die bepaald' hierbij van toepassing. Dat KPN reclame wil maken voor haar diensten is allemaal prima maar óf giet het in een simpele advertentie óf maak een degelijk onderbouwd adviesbericht. Dit is van alles niks en vooral slecht advies.

Als je degelijk wil werken zorg je dat je ISP router in bridge komt te staan. Plaats hierachter een goeie router, Edgemax of MicroTik zijn aanraders. Zorg daarna dat je in een grote woning meerdere "kleine" losse Accesspoints (Unifi is erg aanbevolen). 1 "zware" AP wordt sterk afgeraden. Dan heb je ook geen gemier met brakke hardware. Zaken als WiFi-repeaters heb ik ook enkel zeer slechte ervaring mee. Als het echt niet anders kan zou je naar een 'homeplug' oplossing kunnen kijken.

De 'wizard' setup van de Edgemax is door iedereen te volgen en de WiFi is ook goed in stellen voor een Tweakers bezoeker. De Unifi router heb ik zelf een stuk minder goeie ervaring mee ten opzichte van de Edgemax interface.

Mooiste is een ISP die de modemkeuze vrij maakt of een glas leverancier waarbij je een glas aansluiting rechtstreeks in je eigen modem/router kan aansluiten. Helaas buiten een paar grote steden geen optie en zit je "vast" aan KPN of Ziggo.

[Reactie gewijzigd door naaitsab op 21 april 2020 09:58]

Het is toch een adv, dus ik denk dat de verwachtingen gewoon misplaatst zijn. Als ik .adv zie dan verwacht ik gewoon een advertentie. Geen input van Tweakers, gewoon weer wat inkomsten voor de overige artikelen die je misschien wel interessant vindt? Je hoeft het toch niet te lezen, en ze merken het ook nog eens duidelijk aan. Klagen om te klagen.
KPN Heeft sinds kort in ieder geval wel vrije modemkeuze voor diegenen die dat willen. Je bent dan wel zelf verantwoordelijk voor het beheer en onderhoud er van, maar de optie is er dus.
Zo dat is goed om te weten. Een stapje verder, eindelijk! :)
Zijn de SIP gegevens inmiddels dan ook opvraagbaar of dat nog (steeds) niet? Zelf geen vaste telefoon meer, mede omdat SIP niet bekend was, maar voor wie dit nog wel heeft dan wel waardevol.

@Wildfire hieronder: oké handig! blijft jammer dat het niet eerder kon, maar mooi dat het nu dan eindelijk mogelijk is.

[Reactie gewijzigd door Aardwolf op 23 april 2020 12:48]

Ja de SIP gegevens zijn nu op te vragen. Ik weet zo even niet welke website dat ook weer was, maar het is zeer zeker opvraagbaar nu. :)
ik heb mn ziggo modem in bridged modus staan en draai een pfsense router op mn vmware esxi bak. Kan duidelijk merken dat websites sneller laden. Nadeel als je je ziggo modem in bridged modus zet dat je dan geen gebruik meer kunt maken van ziggo hotspots.
Ik had PFsense draaien maar deze is defect gegaan, kreeg ook een nieuw modem en had eigenlijk geen zin meer om er nog wat mee te doen.

Wifi van modem staat uit, daarbij heb ik 3 losse AP's inderdaad verspreid door mijn huis, WiFi is dan ook uitsteken met 3 x Ruckus R510's Alles bekabeld.

En het is allemaal niet zo moeilijk meer tegenwoordig maar dit artikel/Advertorial doet de haren in mijn nek omhoog staan.
Shit dit had ik iets eerder moeten lezen ;) vorige week een Ubiny Security Gateway Pro 4 besteld. Wel lang zitten twijfelen tussen Edgemax en Unify. Knoop doorgehakt op alles makkelijk via 1 unify controller te beheren...
Is het vooral dat je veel features mist in de Unify router? En wanneer was dat?
Beetje Offtopic (zijn mooie forum deeltjes ;) ) maar ik vind vooral het gebrek aan een dedicated webinterface op een router een flink minpunt en vooral al reden genoeg om het niet in te zetten. Je kan erin met SSH maar dat is meer voor de di-hards :P Plus de routing delen binnen de Unifi controller/omgeving zijn een beetje houtje-touwtje, kan zijn dat dit in de duurdere modellen beter is maar het voelt een beetje alsof het erbij geflanst is. Ziet er mooi uit maar vereist veel te veel klikken, beetje het nadeel van alles in 1 interface willen hebben. Terwijl de Edgemax firmware juist zeer duidelijk is en vlot te gebruiken/instellen, het ziet er niet uit maar doet z'n ding. Idem voor de switches in de series.
+1Anoniem: 1350842
@prutser00121 april 2020 09:14
Dat ze het zelf met de korst mogelijke kabel plaatsen wil niet zeggen dat jij daar niet wat aan kunt doen. Dat het tips zijn betekent niet dat het je allemaal maar geleverd moet worden en dat jij gratis alles moet krijgen, koop een kabel en klaar is kees. Zo moeilijk is het niet.

Qua antennes, mee eens, dat stukje lijkt juist door Tweakers geschreven te zijn met het oog op routers met verplaatsbare antennes.

En tja, jij kan het niet eens zijn met zware bestanden maar het is wel het meest te gebruiken voor het grote publiek. En geloof het of niet, reclames voor grote diensten zijn gericht op het grote publiek.
Sorry hoor, maar Ziggo zegt expliciet 'zet je modem zo dicht mogelijk bij de hoofdaansluiting om kwaliteit te garanderen' en als het een modem/WiFi in 1 is, dan kan het mogelijk problemen opleveren wanneer je support van ze verlangt. Het is daardoor dus niet de meest handige tip.
Ligt er ook maar net aan waar je hoofdaansluiting zit, maar als ik kijk naar de laatste 3 woningen waar ik in gewoond heb:
- Eerste had hem in de meterkast, met de mogelijkheid om de modem met de meegeleverde kabels buiten de meterkast op te hangen.
- Tweede had de aansluiting buiten de meterkast in de hal, dus ook geen problemen om de modem op te hangen.
- Derde heeft hem in de woonkamer, dus wederom heen problemen om hem op te hangen.

In alle drie de gevallen had ik dus ook nooit problemen met wifi, opzich zijn de tips hierboven, zeker degene die direct betrekking hebben tot het geleverde materiaal van de ISP, prima.
Stap 1 ging over het verplaatsen van de apparatuur. In het geval van Ziggo ga je de apparatuur dus verder weg plaatsen van de hoofdaansluiting, met een langere coaxkabel. Waar ik op doelde was dus die kabel en niet WiFi, want je WiFi kan na verplaatsing stabieler zijn maar als de internetaansluiting daarna zelf (mogelijk) in kwaliteit daalt, mis je je doel natuurlijk.
Stap 1 is dus precies het punt wat in mijn monoloog het probleem niet was met de bijgeleverde kabels. De coax kabel die meegeleverd wordt is lang genoeg om de router op te hangen, laatste die ik kreeg bij mijn modem van Ziggo is anderhalve meter lang, en mijn modem hangt dus ook omstreeks op die hoogte.
Het gaat erom dat als je problemen ervaart met je DSL verbinding (even als voorbeeld) de eerste stap die de helpdesk geeft 'gebruik een zo kort mogelijke kabel tussen de modem en isra punt'. Bij kabel komt het eigenlijk op hetzelfde neer.

Ten tweede zitten er tegenwoordig veel meer dingen op de modem, TV/Set top box etc, 'even verplaatsen' is niet zo vanzelfsprekend.

Glas heeft lang niet iedereen maar ook hier geld hetzelfde, de installaties die ik gezien heb hebben meestal rechtstreeks op de modem zitten.

Alleen al in mijn eigen situatie zou ik 4 andere kabels om moeten leggen om mijn modem te verplaatsen buiten de coax kabel zelf.
Foutje

[Reactie gewijzigd door DennusB op 21 april 2020 09:22]

Wat je wil hebben zijn meerdere AP's die op laag vermogen snelle 5Ghz verbindingen in elke ruimte realiseren. Dat begint echter met het trekken van kabels, en daar deinsen veel mensen helaas voor terug.
Precies! Het geheim van een goed draadloos netwerk is de bedrading!
Ik heb net verbouwd (heel grondig) en ik heb hier rekening gehouden met het netwerk. Alle kamers minstens twee netwerkpoorten en alles bij elkaar laten komen in de kelder. Daar hangt een patch panel. Ik heb zelf Ziggo, en dat kastje staat in bridge mode. In mijn optiek is de routerfunctionaliteit van alle hardware die aan particulieren geleverd wordt door de Internet bedrijven ronduit slecht. Hier hangt nu een 24 poorts Ubiquiti switch en een DreamMachine pro. Verder heb ik ook twee netwerkkabels de tuin in getrokken naar het tuinhuis en heb daar een AP ophangen. Ook in huis hangen er drie. Daarmee is overal goede wifi. En alles wat een vaste plek ik huis heeft zit gewoon aan een netwerkpunt. Als het niet draadloos hoeft, dan ook niet doen. Vast is altijd beter.

En om specifiek op jou vraag antwoord te geven: mijn kabels zitten allemaal in de muur. Voordeel van een verbouwing. Alles is netjes weggewerkt en ik heb datzelfde in de woonkamer ook gedaan voor de kabels van de boxen (alle 11 van het atmos systeem).
Hoe kan ik dat het beste aanpakken?
Ik wil graag geen kabels over muren, maar wel graag kabels boven in de kamers.
Waarschijnlijk heb je een koker waar leidingen door heen lopen (waterleiding, riool, elektra, etc.). Als het mee zit kan je vanuit je meterkast via die koker al je kamers in huis bedraad aan te sluiten. Kost wel UTP kabel, wat hak en breek werk maar uiteindelijk is dat een goede betrouwbare oplossing.
Stap 1: koop 3 aruba accesspoints
Stap 2: configureer master controller
Stap 3: installeer 2e accepoint
Stap 4: test het signaal en kom tot de conclusie dat je al bereik hebt tot aan de glijbaan 30 meter verderop

(Oh en uiteraard die gare ziggo wireless meuk uit)
Stap 4: test het signaal en kom tot de conclusie dat je al bereik hebt tot aan de glijbaan 30 meter verderop
Met andere woorden, je mag je wifi zendsterkte wat lager zetten ;)

Dat verbeterd ook het roamen: jouw telefoon/laptop schakelt sneller om als het nieuwe signaal beter is. Anders blijf je verbonden met het eerste AP, omdat het signaal sterk genoeg blijft. Jouw buren zullen het ook waarderen als je hun wifi signaal minder verstoord.

[Reactie gewijzigd door YaPP op 21 april 2020 12:37]

Niet helemaal, ik heb buiten op dat pleintje een direct zichtverbinding met het accesspoint. Binnen is het signaal na wat muren ongeveer net zo sterk als buiten op 30 meter. Betonijzer is vreselijk naar spul voor je wifi signaal.

Ik heb ook daadwerkelijk de signaalsterkte getuned zodat ik overschakel en ik zit elke keer op de juiste AP. En ik heb maar 20MHz aan kanaalbreedte ingesteld, want ik heb wel genoeg aan die bandbreedte. (overigens fun fact: Met een kwart van het spectrum is de snelheid grofweg hetzelfde gebleven en het signaal is zoveel meer stabiel)

Het is juist die irritante ziggo meuk/repeaters die de buurt kapotspammen en 80MHz aan kanaalbreedte in beslag nemen. Beide aruba's gecombineerd detecteren 31 accesspoints, waarvan 25 van Ziggo. Elk huis hier heeft zo'n beetje 2 of 3 van die ziggo repeaters, allemaal met een eigen SSID.
Precies dit - alleen maar gedoe met m'n WiFi (FritzBox) en was het helemaal zat. Ubiquiti setje er in en nooit meer problemen, WiFi is smooth as a baby.
Heb genoeg Ubiquiti spul liggen thuis (2 switches, 2 access points, allemaal vanuit PoE gevoed vanaf de hoofd switch). De KPN experiabox draait nog mee als gateway en router, alleen de WiFi module staat uitgeschakeld.

Misschien dat ik een magische experiabox heb maar ik heb er werkelijk waar nog geen problemen mee gehad. Ook niet toen het nog als WiFi accesspoint fungeerde. Ik heb het ubiquiti spul puur aangeschaft ter hobby en voor een betere dekking (nieuwbouw woning en WiFi gaan niet samen, dat ligt niet aan de experiabox). Laten wij eerlijk zijn Ubiquiti/Unifi heeft nou ook niet echt een goede reputatie als het aankomt op software kwaliteit.

[Reactie gewijzigd door Caayn op 21 april 2020 10:36]

yes hier ook werkt super
Of alternatief, neem een provider welke standaard een degelijke router levert, zoals XS4ALL. O wacht, bedoel natuurlijk Freedom.nl
Thuis netwerk met thuis werk gebruik je natuurlijk gewoon kabel (utp netwerk) :-) ik wel in ieder geval... geen verrassingen etc
Dit is erg lastig in een groter huis of appartement zonder loze leidingen. Maar mocht je die wel hebben, zeker bekabelen.

Overigens leveren goede AP's tegenwoordig een zeer stabiel netwerk op, mits je goede kwaliteit neemt. Tip 1 is wat mij betreft: Vermijd wifi van de geleverde router, het is bijna altijd ondermaats.
Mja ik heb toen we het huis heb gekocht meteen utp gelegd naar elke verdieping. Omdat er naar de eerste verdieping nog een oude telefoonkabel lag kon de utp kabel mooi in die leiding.

Stelregel die ik gebruik blijft: alle apparatuur die niet verplaatst gaat aan een kabel.

Op de eerste verdieping heb ik een Netgear r9000 staan die alleen de wifi regelt en als switch dient. (Die had ik nog) Beneden staat de experiabox de rest te doen. (nieuwe adres had helaas geen glasvezel, moet zeggen dat dsl met pairbonding erg stabiel is hier op 200 mbit)
Precies: eigenlijk stap 2: Sluit bedraad aan wat maar bedraad aan te sluiten valt. Soms kom ik bij mensen die hebben dan de TV of mediabox draadloos aangesloten, terwijl het modem nog geen meter verder ligt. Of bij kantoortjes waar elke werkplek UTP heeft, maar toch draadloos werken omdat het smorgens een kabeltje inpluggen scheelt.
+1Anoniem: 217535
@Magic21 april 2020 10:37
Supertip!

Ik heb er nog 1: Wanneer je al 20 jaar alles bedraad hebt aangesloten naar de Wifi AP's, check of the bedrading nog goed is.

Nog een tip: Leg je UTP niet over je verwarming. :P
Ik snap niet dat men op kantoor zo weinig gebruikt maakt van docking stations. Scheelt zoveel in- en uitprikken.
dan moet je allemaal zelfde type aansluiting hebben voor je docking, met BYOD helemaal lastig. Okay, tegenwoordig usb-c. Maar dan nog... niet iedereen heeft het. Gedoe met drivers, voeding die vaak niet werkt, etc. etc.
Hoezo dat? Een beetje displaylink docking station (zoals de Dell D6000) heeft gewoon een USB 3.0 / USB C combinatie aansluiting. Die prik je in je laptop en alles wordt keurig gerepliceerd.
Oke, voor highresolution en high refresh-rate gaming is dat niet geschikt, maar we hebben het hier over thuis werken, niet thuis gamen :).
Ik gebruik deze voor de Dell laptop van mijn opdrachtgever, maar ook de Surface pro kan ik er prima op aansluiten. 2 32 inch schermen aangesloten, mijn eigen toetsenbord en muis.
De Surface pro heeft geen USB-c of USB 3, maar ook die werkt prima. Zeker voor gewoon mail/word/excel/browser taken.
Een paar jaar terug had ik je zonder meer gelijk gegeven, maar tegenwoordig is wifi imho betrouwbaar genoeg voor alles, mits je bereid bent om te investeren in goed spul (dus niet een kastje van de provider in de meterkast en hopen dat die de zolder bereikt).

Ik ben vorig jaar overgestapt, een accesspoint per verdieping, 28 wifi-clients, en nul outage gehad. Alleen m'n nas is eigenlijk nog bedraad.
Dat klinkt leuk. Voor een deel heb ik dat ook gedaan. Maar ik ben nog geen telefoon of tablet tegen gekomen die gebruik maakt van UTP. Aan WiFi ontkomt je niet.
In het stukje staat Netflix 2 schermen HD zou minimaal 50 Mbit nodig zijn en 4 Schermen HD of UHD zou 100 Mbit nodig zijn.. Lijkt me overdreven, als je HD streams 5 Mbit zijn en je kijkt op 2 toestellen heb je dus genoeg aan 10 Mbit… wil je nog overhouden om te kunnen browsen etc.. zou 15-20 Mbit dus meer dan genoeg zijn en praat je niet over minimale waardes. Met 4 schermen is het nog veel gekker, volgens mij is UHD maar 15-20 Mbit bij Netflix en geen 25 Mbit. Hoe groot is de kans dat je op 4 schermen tegelijk naar UHD gaat zitten kijken, en zelfs al zit je met 4 schermen tegelijk gaat men er niet dood aan als er 1 of 2 een HD stream krijgen.. Dan kom je er met 50 Mbit ook wel.
Of KPN overboekt de capaciteit waardoor je wel 100Mbit connectie hebt, maar wellicht om elke ms geen je even 0Mbit krijgt ... (bij wijze van).
KPN overboekt de capaciteit of consumenten aansluiting 1:80 dacht ik, dus je deelt je totale bandbreedte met 79 anderen klanten alleen zolang die andere klanten niet allemaal volle bak gaan downloaden merk je daar niks van en dat is ook niet iets waar je rekening mee hoeft te houden.
Oh helaas merk ik het bij ons wel als iedereen in de straat video belt of niet...

Up/down speed test geeft dan nog steeds 25Mbit up/down, maar zelfs audio komt vernaggeld aan, switch ik naar 4G is alles clear, zelfde device, mic, cam, settings, etc.

[Reactie gewijzigd door djwice op 21 april 2020 23:05]

Dan denk ik eerder dat jij last hebt van packetloss of jitter. Want die 4G verbinding is namelijk nog vele malen meer overboekt dan je DSL aansluiting. Dus wellicht is (laten) nakijken wat er aan de hand is.
Het is met name als er ook een (oude) iPad op het netwerk zit. Ook al doet die zo goed als niets (wat web formuliertjes bekijken).
Vreemd dat 1 Netflix HD stream "minimaal" 5 megabit (zal wel megabyte moeten zijn neem ik aan, maar staat er nu niet) en twee opeens het tienvoudige ipv het dubbele aan bandbreedte? :?
5 mbit klopt wel, maar 2 schermen van 5 mbit dus 10 wordt blijkbaar 50 en dat slaat inderdaad nergens op :P
0Anoniem: 1350842
@CH4OS21 april 2020 09:16
Het is een advertentie van KPN en er staat ook duidelijk bij dat het de vraag is welk abonnement je moet kiezen. Het traagste abonnement van KPN is 50mb/s, dus niet zo gek dat ze dat dan als eerste optie aangeven.
Dan nog, hoe het er nu staat klopt gewoon niet, voor twee streams heb je het dubbele aan bandbreedte nodig dan 1 stream, niet opeens het tienvoudige. En in milibit wordt niet gewerkt, zou ook best traag zijn trouwens.
0Anoniem: 1350842
@CH4OS21 april 2020 09:22
Maar voor de consument klopt het wel, en het is een reclame dus daar gaat het om. Er staat ook niet in dat overstappen een optie is, maar dat is het wel. Het is een laagste abonnement wat ze aanbieden, als ze lager hadden neergezet hadden ze waarschijnlijk kritiek gekregen dat ze dat niet aanbieden en dat ze zo duur zijn. Tweakers is echt een platform geworden voor mensen die alles slecht vinden wat niet 100% in het technische oogpunt past, technologie is geen niche meer en je moet vooral rekening houden met de mensen die niet een informaticaopleiding hebben gevolgd
Hoezo klopt het voor de consument wel? Een beetje goede lezer kan zelf ook wel rekenen mag ik hopen, daar is geen afgeronde informatica opleiding voor nodig. Hier op Tweakers verwacht ik dat dit soort info gewoon klopt en dat doet het nu dus niet. Daarmee is de reclame wat mij betreft gewoon gefaald, iets wat overigens totaal mijn punt niet was, maar goed.

[Reactie gewijzigd door CH4OS op 21 april 2020 11:17]

Mbit (of Mbyte) zijn beide volkomen verkeerd. Het gaat om een hoeveelheid data per tijdseenheid.
Stap 10.

Verplaats/verwijder je dect telefoon indien deze naast je router staat.
Eigenlijk stap 3
zit bij mij in de router en nu? :)

Heb zelf een mesh hier hangen met 4 punten en nog niet gescheiden op frequentie.
en meer dan 100 meter utp 6 kabels

[Reactie gewijzigd door Mr-D. op 21 april 2020 10:10]

1. Verplaats de router
Dit is natuurlijk als je router tevens je wireless access point is. ;)
Alle tips gaan inderdaad over Access Points, niet routers in het algemeen.

De ultieme tip voor je thuisnetwerk. Gebruik daar waar mogelijk gewoon een bekabelde verbinding. MAW 8 moet 0 zijn.

Maar voor wie is dit artikel uberhaupt geschreven?
Moet je heel zware bestanden doorzetten of een presentatie geven, en wil je het zekere voor het onzekere nemen? Plug dan, als dat mogelijk is, de internetkabel rechtstreeks in je laptop.
"zware bestanden" zijn waarschijnlijk grote bestanden.
"de internetkabel" is dat de kabel die naar je router gaat?
Zware bestanden staan op je oldskool harddisk.
Lichte bestanden staan in de cloud.

Als ik je dat moet uitleggen..... 8)7
Voor mensen die met een desktop werken, is bekabeld internet sowieso stabieler.
Wat is de theorie hierachter? Ik snap dat een kabel stabieler is, maar hieruit kan je opmaken dat het beter werkt voor een desktop dan een laptop?

[Reactie gewijzigd door Ronwiel op 21 april 2020 09:25]

Ik neem aan dat de theorie erachter is dat je voor een desktop vaak aangewezen bent op een USB Wifi adapter. Dat kan op zich goed werken, maar ik heb er toch wat mindere ervaringen mee. Sowieso is de doorvoersnelheid van USB (2.0) wat traag zodat de theoretische Wifi snelheid nooit gehaald kan worden. Er zijn natuurlijk wel 'echte' draadloze netwerkkaarten voor desktops, maar die kosten wat meer geld en moeite.
+1Anoniem: 498327
21 april 2020 09:33
Haal nu eindelijk eens dat mannetje met de sleuvenfrees in huis. Was mijn beste netwerkinvestering ooit. 400€ voor 7 cat 6 stopcontacten.
Of doet het zelf met een slijptol, hamer en beitel. Dan hou je nog wat geld over voor de stukadoor!

KPN SuperWifi kan niet op tegen Ubiquiti 🤪
Stap 1: gooi je huis vol met kabels. Stap 2: profit
Dat is toch wat lastig met telefoons en tablets...

Voor de overige zaken heb je gelijk, ik heb hier ook alles bekabeld wat mogelijk is (tijdens de bouw overal loze leidingen laten leggen)

Voor de rest wat de meeste hier al zeggen koop Ubiquiti UniFi gear draait hier al jaren en nog nooit een issue mee gehad!
Gewoon telefoon aan USB hub met utp :)

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Nintendo Switch (OLED model) Apple iPhone SE (2022) LG G1 Google Pixel 6 Call of Duty: Vanguard Samsung Galaxy S22 Garmin fēnix 7 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee