'Fabrikanten willen ondersteuning van apps op smart-tv niet garanderen'

Consumenten moeten zich bij de aankoop van een smart-tv niet laten leiden door de aanwezigheid van bepaalde apps. Deze waarschuwing komt van de Consumentenbond. De belangenorganisatie stelde vast dat sommige apps na verloop van tijd niet meer werken of gewoon verdwijnen.

Het advies volgt na gesprekken van de Consumentenbond met Samsung en Philips, die in Nederland samen een groot deel van de tv-markt in handen hebben. Daaruit bleek dat beide fabrikanten de ondersteuning van de geïnstalleerde apps niet willen garanderen. Ook LG en Sony dragen volgens de Consumentenbond geen oplossingen voor het probleem aan. "We hebben er bij de fabrikanten herhaaldelijk op aangedrongen om actie te ondernemen, maar ze weigeren hun verantwoordelijkheid te nemen”, aldus Bart Combée, directeur van de Consumentenbond.

De tv-fabrikanten laten in een reactie aan de bond weten dat zij zelf niet in de hand hebben hoe lang apps blijven werken. Jeroen Peeters van LG Benelux bevestigt dit aan Tweakers. "De verantwoordelijkheid voor de ontwikkeling en het onderhoud van applicaties van derden ligt bij de desbetreffende ontwikkelaars."

De bond opende vorig jaar maart een meldpunt waar consumenten klachten konden indienen over niet-werkende of ontbrekende smart-tv-apps. Daar reageerden toen ruim vijfhonderd mensen op. Vooral de app van de NPO leidde tot ongenoegen; 42 procent van de klagers gaf aan die toepassing te missen. YouTube is dan weer een app die volgens gebruikers vaak niet functioneert. Netflix blijkt volgens de Consumentenbond wel goed te werken.

Volgens woordvoerder Quint Dekker van Sony heeft de Consumentenbond er met het oog op de privacywetgeving voor gekozen om de circa 25 klachten over Sony niet met de fabrikant te delen. "We hebben vervolgens voorgesteld om via de Consumentenbond in contact te komen met deze mensen, maar die mogelijkheid werd ons niet geboden."

Dekker bevestigt dat de NPO-app, waarover de meeste klachten gaan, nog niet beschikbaar is voor het Android-platform. "De Sony Android-tv’s beschikken echter over ingebouwde Chromecastfunctionaliteit, zodat gebruikers de content van de NPO-app en andere toepassingen vanaf de smartphone naar hun televisie kunnen streamen." Ontbrekende apps kunnen vaak ook toegevoegd worden via een externe Google Chromecast of een Apple TV, al betekent dat wel een extra investering van minimaal enkele tientjes. Ook moderne spelconsoles, zoals de PlayStation 4 en Xbox One hebben tegenwoordig flink wat apps aan boord.

smart-tv

Door Michel van der Ven

Nieuwsredacteur

22-01-2019 • 10:30

329

Reacties (329)

329
329
221
14
0
87
Wijzig sortering
Volgens mij is het amper meer mogelijk om een "domme" TV te kopen. Toch ga ik voor mijn volgende TV wel op zoek naar een zo dom mogelijk apparaat. Ik hang er zelf wel een mediaspeler en een Chromecast aan of iets dergelijks. (Hier draait nog een Panasonic 50" plasma met een Chromecast en mediaspeler)

Ik snap dat Henk en Ingrid die nauwelijks verstand hebben van techniek dat niet doen en vaak voor "makkelijk" gaan. Ook speelt natuurlijk de verkoper een rol die dit soort apps de hemel in prijzen en vergeten te zeggen dat de TV a) de gebruiker spioneert en b) de houdbaarheid van de apps niet zo lang is.
Maar waarom moet het daarom een domme TV zijn? Je kan ook een smart TV kopen en die smart functionaliteit simpelweg niet gebruiken. Gewoon HDMI kabel erin, de bron van het video signaal goed zetten en je bent klaar. Door te zoeken naar een non smart TV kan het goed zijn dat je duurder uit komt dan met een gelijkwaardige smart TV.

Vaak wordt het argument van snelheid gegeven, maar de kans is groot dat die non smart TV even traag opstart als zijn slimme broeder, gewoon vanwege alle technologie die gedeeld wordt tussen de twee.
Mijn ervaring is dat de aanwezige apps vaak wel naar huis bellen (ondanks dat je ze niet gebruikt).
Ik gebruik bijvoorbeeld geen Netflix, maar de app op mijn LG tv (welke ik nog nooit gestart heb) probeert toch regelmatig contact te maken met de servers van Netflix.

Gelukkig kan ik dit wel blokkeren, maar met een domme tv was dit gewoon niet mogelijk geweest.
Vanuit het oogpunt van privacy snap ik het zoeken naar een domme tv wel.
Je TV gewoon niet verbinden met internet? Simpele oplossing volgens mij....

Als je niet wil dat iets verbind met internet is dat niet zo lastig. Daarom snap ik ook niet waarom men altijd per sé zoekt naar een domme TV. Gebruik de Smart-functionaliteit gewoon niet?
Ja dat leek me ook voor de hand liggend.. geen internetconnectie = geen smartfunctionaliteit. Waarom zou je je TV aan internet hangen als je de functionaliteit niet gebruikt? En als je lokaal content van bijv. een NAS wil streamen kun je altijd op je firewall de toegang naar het internet blokkeren voor specifiek die TV. Wel een vast IP adres of een DHCP reservation geven natuurlijk, anders kun je bezig blijven :P
Natuurlijk is het niet aan het internet hangen de beste oplossing. Voor het afspelen van content van bijvoorbeeld de NAS heb ik een media center, dus in principe hoeft een tv niet aan het internet te hangen (die van mij hangt ook al een tijdje niet meer aan het internet).

Als ik het goed gezien heb gaat de firmware update van mijn tv via internet. Mocht de tv geen firmware via de coax kabel binnen kunnen halen, dan heb je helaas geen andere keus dan je tv (periodiek) aan het internet te hangen (tenzij je de firmware niet wilt updaten). Alsnog geen prettig gevoel dat de apps op je tv dan alsnog naar huis gaan bellen, alleen omdat je de firmware up-to-date wilt houden.
Maar waarom zou je de firmware updaten als ie verder niet aan internet hangt? Security updates zijn zinloos, app updates dan ook, en vaak kun je ook via USB-stick updaten. Zelfs m’n Android TV kan dat beiden..

En dan nog: even een update doorvoeren en dan de verbinding weer verbreken. Desnoods alleen de UTP-kabel gebruiken en geen WiFi configureren, dat is het veiligste.
Firmware updates zijn natuurlijk niet alleen voor veiligheid, er komen vaak ook fixes/verbeteringen mee.

Mijn tv had bijvoorbeeld een issue dat bij een bepaalde instelling de backlight aan 1 kant van het scherm niet klopte, waardoor een zwarte achtergrond grijs werd. Dit issue werdt bij mij opgelost met een firmware update.
Klopt. Maar dat is zeer incidenteel. Vaak kun je wel via USB updaten of je prikt eenmalig een utp kabeltje in je tv om die éne update op te halen.
Wifi is net zo veilig en stabiel als bekabeld als je het goed configureert.
WiFi op zich wel. Maar je weet nooit of je tv ineens op de achtergrond WiFi aanzet of niet. Als je het nooit configureert en alleen kabel gebruikt heb je een soort “harde schakelaar” om wel of geen internet op je tv te hebben.

WiFi enable je softwarematig en dat kan het OS van je tv dus ook zomaar doen.
Dit is per definitie onwaar.
En dan betaal je dus voor iets wat je niet gebruikt. 1-0 voor de fabrikanten. Waarom maken ze het niet gewoon modulair? Een Sony "Smart TV" pack kopen waar een Sony TV en een Sony Mediacenter inzitten. Ik vind modulariteit zoveel beter dan totaal pakketten :)
Ohh interessant :) Thanks for sharing
Omdat dat dus juist niet goedkoper is... die smart functionaliteit voegt helemaal niet zo veel toe aan de prijs en het allemaal los produceren of helemaal als het modulair moet zijn zou het juist wel eens duurder kunnen maken.
Dus nee, je betaalt niet voor iets wat je niet gebruikt... Je betaalt voor het volledige product en het zit alleen maar in je eigen hoofd dat je voor iets zou moeten betalen wat je niet gebruikt.
Sterker nog recente uitspraaken van de ceo van Vizio op ces suggereren dat die apps vaak ook betalen om op de tv gezet te worden en zo de prijs van tv's zelfs omlaag brengen..

Nu maakt Vizio het wel heel erg door simpele basis settings alleen beschikbaar te maken door een companion app zodat je de tv wel met internet moet verbinden want ze tracker wat je kijkt en verkopen die data weer. Volgens mij mag dit niet in de EU en zijn Vizio TVs daarom denk ik ook niet te koop hier.

Er zijn zelfs verhalen uit de usa van goedkope tv's die reclame in de opstart sequence van de tv verwerken om zo nog goedkoper te zijn.
Ik vind dat niet eens zo'n slecht idee. Gewoon na 4 jaar een nieuwe chip erin die sneller is en nieuwere features ondersteund, zou mooi zijn.
Of gewoon niks erin en je kiest gewoon zelf een media-centertje dat je er aan koppelt...
Samsung had dit toch? upgrade chip kostte dacht ik 399 euro...
Vreemd genoeg betaal je juist minder. Het is een publiek geheim dat TV fabrikanten geld verdienen aan hun “SMART” functies (via dataverzameling) waardoor ze deze TV’s tegen een relatief lage (lees: concurrerende) prijs in de markt kunnen zetten.
En daarom heb ik deze monitor toen gekocht
pricewatch: Humax Pure Vision Display 55" Zwart
Helemaal nergens last van!
Helemaal nergens last van!
Behalve dan dat het beeld stottert als een malle met 24p materiaal omdat er geen beeldverwerking chips inzitten.

Nee dank je.. monitoren zijn niet geschikt om als tv te gebruiken.
Maar waarschijnlijk zit er dan nog wel een camera in je TV verwerkt, omdat sommige apps die nodig hebben om te functioneren. Dan ga ik er even van uit dat je akkoord moet gaan met algemene voorwaarden voor je je TV fatsoenlijk kunt gebruiken, waarin ongetwijfeld gebruik van de camera toegestaan wordt. Als ik mijn alu-hoedje dan even op zet, kan een willekeurige app (of de fabrikant) dan dus altijd meekijken.

Mijn LG heeft dat niet, maar wel sensortjes om de Wii-achtige afstandbediening te kunnen gebruiken. Het wisselen van bron kan ook alleen met die afstandbediening, signalen van de Horizon/Ziggo box snapt 'ie niet. Erg irritant, echt toegevoegde waarde heeft het niet, dat point & click.

Een dom scherm van goede kwaliteit met een aantal input kanalen lijkt me ideaal... maar dan kan men potentieel geen reclame in menu's en apps duwen, dus die zie je inderdaad weinig meer.
Er is een heel simpele oplossing voor het scenario dat jij hier opgeeft:
1. Stop geen kabel in de smart tv.
2. Geen verbinding maken met het Wifi netwerk.

Als de TV geen verbinding heeft met het internet kan er ook niemand mee kijken en is de tv dus effectief "dom"

Er zijn ook mensen die andere oplossingen zoeken door ofwel in de firewall logs te kijken welke communicatie eruit gaat vanuit de tv en deze poorten te blokkeren ofwel de TV (net als andere smartdevices) in een totaal ander v-lan te zetten om er zo meer controle over te hebben, maar dan moet je meer kennis in huis hebben. Niet verbinden met internet is altijd de meest laagdrempelige oplossing uiteraard.
Die LG point en click afstandbediening kan overigens prima functioneren zonder dat de tv een internetverbinding heeft.

Als je toch smartfuncties wilt gebruiken kan je dan zoals Blokker hierboven al aangeeft gewoon een chromecast of mediaspeler naar keuze aansluiten zodat je hier meer controle over hebt.
En op de sites van Samsung, LG en anderen kun je gewoon old school de laatste firmware downloaden en met een USB stick overbrengen op je TV.Je hoeft je TV nooit verbinding te laten maken.

Internet of things no way.
Ik heb een LG, maar niet met Android, en heb zelfs geen inspraak met welke app op mijn TV komt en welke app ze er af gooien
Mijn volgende zal dus zeker geen LG meer zijn.
Je loopt volgens mij je alsnog het risico dat de TV via HDMI een een connected device naar een verbinding gaat zoeken.
Er zijn hdmi cabels met ingebouwde ethernet ondersteuning, maar naar mijn weten zijn er nagenoeg geen apparaten die deze functie fatsoenlijk ondersteunen.

Je tv heeft niet opeens toegang tot het internet omdat je (bijv) een chromecast aan je hdmi poort hangt die verbonden is met internet.
Als je het smart gedeelte niet gebruikt, dan plug je simpelweg de tv niet aan een netwerkkabel of wifi. Dan boeit het toch niet dat er een camera in zit? Of werkt een smart tv dan helemaal niet meer?
ik vrees dat er wel een punt zal komen waar online activatie verplicht zal worden, of erger, "always on".
Meen me te herinneren dat zoiets al geprobeerd was, werd niet zo enthousiast op gereageerd ;) Alles onder de paraplu van een 'betere user experience' natuurlijk he. Maar op zich is het niet verbinden met internet natuurlijk voor nu nog een prima oplossing.
Ik heb dat ook al ergens gelezen, vandaar mijn comment. maar dan nog vrees ik dat ze het er alsnog gaan doorrammen omdat iedereen nu eenmaal alles "makkelijk" wilt.
Ik heb mijn beeld en geluidsdragers gedigitaliseerd en op een NAS gezet. Wel handig als ik daar bij kan via het netwerk.
De oplossing is dan de TV op de router blokkeren voor toegang naar het wereld wijde web
Bart ® Moderator Spielerij @Kaastosti22 januari 2019 11:36
Beetje overdreven hoor. Als je echt zo bang bent voor een camera, dan hang je je tv niet aan internet. Dat is immers niet nodig als je het smart-gedeelte niet gebruikt.
Anoniem: 562971 @Bart ®22 januari 2019 13:42
Beetje overdreven hoor. Als je echt zo bang bent voor een camera, dan hang je je tv niet aan internet.
Samsung reageert op vragen over camera's en microfoons in tv's

Citaat uit artikel;

Data die wordt gebruikt voor gezichtsherkenning wordt volgens de fabrikant uitsluitend op het toestel opgeslagen en zowel de microfoons als de camera kunnen in de firmware uitgeschakeld worden. Daarnaast stelt Samsung dat de lens van de ingebouwde camera weggedraaid kan worden waardoor deze slechts een zwart beeld afvangt.

Wellicht een overweging voordat consumenten overgaan tot aanschaf.
Of je koopt een TV zonder camera, genoeg keuze
Internet niet aansluiten aan de TV, raspberry PI via HDMI en gaan met die banaan.
En eventueel nog een stukje zwarte plakband van de Action voor 20 cent :-)
Heeft iemand al gezegd dat je hem ook gewoon niet aan het internet kan hangen...?
Niet alle Smart TV's hebben een camera; mijn Samsung heeft dat niet en mijn ouders' Samsung (ander model) ook niet.

[Reactie gewijzigd door TheVivaldi op 22 juli 2024 15:23]

Het wisselen van bron kan ook alleen met die afstandbediening, signalen van de Horizon/Ziggo box snapt 'ie niet. Erg irritant, echt toegevoegde waarde heeft het niet, dat point & click.
Ja ho even, dat komt omdat de Horizon knudde is. Mijn C7 reageert in ieder geval uitstekend op bevelen van mijn Vu+-ontvangers om van ingang te wisselen.
Mooi zwart plakkertje op de camera en klaar. Of geen internet op je TV aansluiten, maar dan kun je ook geen programma's/films kijken via je NAS. Dus plakkertje raad ik dan aan.
Waarom kan je ook niet gewoon een scherm zonder al die rommel kopen? Heb liever een 65" scherm dan een 55" "smart" TV voor dezelfde prijs. Smart functies gebruik ik niet; speakers gebruik ik niet. Dus eigenlijk moet je betalen voor een hoop functionaliteit die je niet nodig hebt en niet wil.
Idem. Ik wil een groot scherm met HDMI, optische en analoge inputs/outputs. Geen smart, geen speakers. Gewoon uitstekend beeld.
PC monitor kopen?
Groot als in 80-100"
Als je denkt dat je bij het 'a la carte' betalen voor features minder kwijt gaat zijn zul je van een koude kermis thuiskomen. Uiteindelijk is een serie combinatiemodellen dat een zo breed mogelijke markt aanspreekt het goedkoopste voor zowel fabrikant als consument. Zelfs een uitgeklede 'pro' versie waar je je eigen audio op kunt aansluiten en zonder smart TV functies zal de fabrikant proberen te marketen als niche product met meerwaarde en in eerste instantie proberen een hogere prijs voor te rekenen. Gezien maar weinig mensen daar extra voor bereid zijn te betalen (en je toch een scherm nodig hebt, en dan dus maar die versie met de features koopt) kom je als fabrikant al gauw op de conclusie dat er gewoon geen markt voor is.

Daarnaast moet er toch software op de TV draaien, al is het voor input selectie, beeldscherminstellingen, etc. Dat zorgt dus voor extra kosten bij de leverancier die dat dan moet ontwikkelen, testen, ondersteunen, etc. Gewoon de ROM formatteren is niet genoeg, realistisch gezien is het makkelijkste misschien voor de fabrikant om dezelfde software te gebruikers met wat features uitgezet.

Zoals ZZP al zegt kun je proberen een monitor te kopen, maar daar zijn je opties natuurlijk beperkt (en goedkoper zal het niet worden voor een groot scherm).
Ik vraag ook nergens een "a la carte" service. Ik vraag gewoon de optie om een 75" monitor te kopen zonder alle rommel die ik niet nodig heb. Maar dan kom je idd in wat zij als "pro" markt targetten. Eigenlijk hetzelfde scherm als in hun smart-TV maar tegen een 5x hogere prijs. Het is gewoon allemaal marketing. Je betaalt gewoon om hun rommel niet te moeten hebben 8)7

Gezien ik maar 1 HDMI nodig heb is software voor input-selectie etc niet nodig. De gewone software die op een standaard monitor draait is voldoende. Maar er is blijkbaar een ongeschreven regel dat wanneer je een groter scherm wil (> 55") je die TV ook moet volstouwen met troep...
Inderdaad. Ik heb ook een Smart TV, maar gebruik het slimme gedeelte niet. Ik heb er gewoon een Chromecast aanhangen die ik gebruik voor het streamen van video's en verder kijk ik tv en meer niet. Ik heb hem wel aan het internet hangen via Wi-Fi, maar dat is alleen voor systeemupdates.

[Reactie gewijzigd door TheVivaldi op 22 juli 2024 15:23]

Ik heb hem wel aan het internet hangen via Wi-Fi, maar dat is alleen voor systeemupdates.
Als je het hele smart-gedeelte niet gebruikt, vraag ik me af waarom een TV updates nodig heeft? Zolang dat niet nodig is voor een nieuwe HDMI-versie o.i.d. vraag ik me af wat er te updaten valt. Beveiligingsupdates zijn ook alleen maar nodig als, ehm, de TV met een netwerk verbonden is.
Omdat ik altijd de hoop houd dat ze iets van optimalisaties doorvoeren, aangezien het systeem zo traag is als gort, of dat ze misschien toch nog een handige nieuwe functie toevoegen aan de TV-instellingen.

[Reactie gewijzigd door TheVivaldi op 22 juli 2024 15:23]

Maar waarom moet het daarom een domme TV zijn? Je kan ook een smart TV kopen en die smart functionaliteit simpelweg niet gebruiken....
Ja, dat lijkt mij ook. Volgens mij is het vooral: Het "smart" gedeelte van een TV geen enkele rol bij de aanschaf laten spelen.
Omdat het bij mij 4 OS updates duurde voor mijn TV niet meer elke paar dagen crashte?
Uiteindelijk heb ik de meeste apps en services maar disabled en nu is het al maanden stabiel.
Omdat je nog altijd met een TV zit met een besturingssysteem. Ik had destijds heel veel problemen met mijn smart TV. Het OS dat crasht of een app die crasht en dan een pop up krijgen terwijl je aan het gamen bent op de Playstation die je niet wegkrijgt met de controller natuurlijk. Het was gewoon één grote ramp. Ik heb het internet afgesloten op die smart tv, er een Apple TV aan gehangen en sindsdien is het eenzins bruikbaar geworden maar toch is het OS van de TV sindsdien 2 keer gecrasht. Dat is nog steeds 2 maal teveel. Een TV hoort niet te crashen.
Die Smart TV (ook al gebruik je hem niet) bevat wel extra hardware die het toestel duurder maakt.

Van mij mag het zelfs een "monitor" zijn... gewoon enkele HDMI inputs zonder Smart functies en zelfs zonder tuner (in Belgie heb je meestal toch een decoder van je provider nodig, enkel TN geeft je de mogelijkheid om CI+ te gebruiken)... maar dan wel een goedkoper toestel !
Omdat die "smart" je dan toch nog in de weg kan zitten. Om een voorbeeld te geven: mijn Samsung Smart TV draait Tizen en verhangt zichzelf wekelijks, bij intens gebruik zelfs dagelijks. Plots is het beeld weg en krijg je terug een opstartscherm te zien. Wanneer je een applicatie op de TV zelf draait, komt het veel vaker voor dan via HDMI maar het blijft gebeuren.
Men vergeet echter ook dat de ingebouwde Smart-TV functie
- op bijna alle toestellen kan worden opgeroepen met via éen speciale knop op de afstandsbediening
- op sommige toestellen zoals bij Samsung..zeg maar Tizen : integreert met de pointer-functie van de meegeleverde afstandsbediening
Kies je dan voor een extern aangsloten SmartTV platform, dan ben je al die ingebouwde goodies kwijt. Vaak moet je dan eerst nog via één of meerdere menu's om een externe SmartTV app op te starten... het werkt, ja, uiteindelijk ook op de zenuwen. |:(

[Reactie gewijzigd door blackbaby op 22 juli 2024 15:23]

Ik heb al sinds 2007 een smart TV ik heb er gewoon een computer aanhangen de laatste versie draait al 24/7 sinds dec 2008 en o ja de TV uit 2007 doet het ook nog steeds prima :)
Er zijn SmartTV waar simpele dingen als het wisselen tussen bron vrij diep verweven zit in het 'Smart' gedeelte. Ondanks dat je geen netwerk etc. aansluit dient dan wel een hele Smart interface geladen worden wat voor sommige TVs al erg traag is.

[Reactie gewijzigd door !mark op 22 juli 2024 15:23]

Die klote smart tvs hebben allemaal een vertraging van ruim 100 ms. De troep die er op staat werkt vrijwel altijd traag of helemaal niet. Ze kunnen in mijn ogen beter gewoon ophouden met al die zooi erop te zetten en gewoon een direct signaal ondersteunen vanuit de hdmi poort naar het scherm. Er is echt niet op te gamen op smart tv's!! Wat een belachelijke vertraging zit er op die dingen. En dan stel je de game modus in en dan zit je nog steeds met veel te veel vertraging te kijken... Ik heb 2 oude dumb tv's LCD met een vertraging van 5ms volgens de specificaties en ik kan ook zeggen die zijn ook echt zonder vertraging.

Ik heb die smart tv's nooit gesnapt... ze hebben er altijd veel te trage chips in gestopt waar je met veel pijn en moeite net Netflix op kunt kijken. Traag in de meest simpele menu's... terwijl ze voor een paar tientjes meer er gewoon een fatsoenlijke chip.in kunnen zetten. Ik gebruik nu de Chrome cast v3 en die kan ik met mijn Google home volledig zonder afstandsbediening of telefoon bedienen. Hij schakelt automatisch mijn tv aan en uit, ideaal! Dat gekut met die smart tv's... Nee dank je!
Je kunt altijd kijken naar een Humax Pure Vision monitor.
Erg duur, verouderd en schijnt niet al te beste beeldkwaliteit te hebben.
schijnt niet al te beste beeldkwaliteit te hebben
En dan vaak ook typsich iets voor een "domme TV". Die monitoren zijn voor presentatie doeleinden. Daar is beeldkwaliteit van onder geschikt belang.
Voor mij zeker. Het is niet meer dan een monitor voor mij. 3D hoef ik niet en de rest gaat via media box en raspberry. Jammer dat het niet meer geleverd wordt. Verder zoeken dan maar....
Dan wel tweedehands, want die wordt al enige tijd niet meer nieuw geleverd. Zelfs op hun eigen Nederlandse site kom je via "meer informatie" op een 404tje uit. Zonde...
Nou laat het maar weten als je er één gevonden hebt.
Zal nog lastig worden om een " domme " TV te vinden met HDR, 4K, OLED etc.
Wellicht zijn er ook wel hacks/mods om het " smart " gedeelte eraf te slopen of gewoon het hele " smart " gedeelte negeren.
je kan toch gewoon een mooie monitor kopen met genoeg hdmi aansluitingen?
Probeer maar eens een monitor te vinden van een beetje flink formaat, Oled, 4k, paar HDMI poorten en optische uitgang voor geluid.
Linkje graag naar een 65" of 75" 4K HDR monitor. OLED zou leuk zijn...
De hack is hier "geen netwerkkabel insteken en geen wifi instellen". Desnoods sluit je even een kabel aan om updates toe te laten en haal je het er dan weer uit.
En C: de sock bij verse installatie het prima doet maar na een paar maand niet meer vooruit te branden is vanwege alle meuk dat er op de achtergrond meedraait.
ik heb de B6 uit 2016 nu zeg maar 2.5 jaar en alles draait nog precies zoals dag 1
Voor mij is gelukkig ook de NPO Start app er bij gekomen (als vervanging voor de uitzending gemist).
Dat heeft NPO tenminste 1 betalende klant extra opgeleverd voor hun Plus abo. Want als ze de app niet op mijn tv hadden had ik dat waarschijnlijk niet gedaan..

Ik heb het gevoeld dat apparaten van 2016 (misschien 2015) en hoger wel redelijk goed zitten, bv LG met hun WEB os is eigenlijk totaal niet veranderd in de basis voor al die jaren
Samsung volgens mij ook niet met hun os. Panasonic draait nu hun OS al een tijdje (op basis van die firefox) en dan heb je alleen Android OS nog wat redelijk compartible moet zijn voor de laatste generaties

Dus ik heb het idee dat het wel een beetje stabiliseert en de socs, ook al zijn het niet high end, is net als bij telefoons nu al vaak snel genoeg..
Nope, heb een C5 uit 2015 (de eerste consumenten 4k OLED zeg maar) en ik heb er een paar maanden geleden een AndroidTV box aangehangen, want dat hele WebOS was niet meer vooruit te branden.

Apps die spontaan afsluiten, hangen, niet meer reageren, etc...
Echt waardeloos.

Volgens mij komt dat omdat ze WebOS 2 er uit hebben proberen te laten zien als WebOS 3 (het heet ook WebOS 2.5), maar het achterliggende OS (en SoC) zijn nog de oude.
Daarom zei ik ook misschien 2015.. ik heb het gevoeld dat dat nog net niet was..
Ik heb daarom ook de eerste generaties van oled over geslagen, maar je ziet nu dat vanaf de B6/C6 uit 2016 kwa OS niet heel veel meer is veranderd, volgens mij is de C9 straks nog steeds praktisch dezelfde WebOS
De soc van de C9 zal best wel een bak sneller zijn dan die Realtek soc die ik heb, maar dingen als Netflix, YouTube en NPO Start werken prima, en vlot genoeg.
Hm, we hebben hier op het werk een LG 55UK6400PLF als gezamenlijke monitor, maar wat-een-ruk-apparaat zeg. We zijn een beetje aan het spelen geweest met de ingebouwde apps, maar de ene na de andere crasht en bij de ingebruikname stond ik op het punt om de tv weer in de doos te doen en terug te sturen, zo brak was de hele ingebruikname. De tv zeurde om een update. Niet weg te klikken en niet uit te voeren zonder tv te laten crashen. Mijn collega is verder gaan prutsen en heeft de boel uiteindelijk aan de praat gekregen. Nu doet hij het verder, mooi beeld verder, maar persoonlijk zal ik geen LG kopen, dat is me wel duidelijk geworden.
Gewoon de algemene voorwaarden wijgeren. Bij mij werd toen alle smart-zooi uitgeschakeld. Helaas niet verwijderd, maar in ieder geval kon ik het allemaal niet meer gebruiken (wat hopelijk ook betekent dat het ook niet mee kan kijken bij waar ik de TV voor gebruik).

Die gamerschermen van 65" lijken wel interessant te worden, al zullen die absurd veel gaan kosten in vergelijking met een TV.
Na een update met mijn Philips tv kon ik geen TV meer kijken zolang ik de gebruiksvoorwaarde niet accepteerde, zou het niet erg hebben gevonden als alleen de basis functionaliteit zou blijven werken en het smart gedeelte disabled zou worden.
Ja, ik heb ook een Philips-TV, maar gezien ik geen van de functies gebruik (afgezien van 1 HDMI-poort) was het me niet opgevallen dat zelfs een basisfunctie als TV kijken werd uitgeschakeld. Dat is wel heel dom...
Daarom heb ik een beamer gekocht. Ik heb al mijn media in eigen beheer en doe niet aan streaming diensten. Er komen waar mogelijk geen smart devices in mijn huis, ik vind het heel belangrijk om zelf de regie te houden en me niet over te laten leveren aan de grillen van informatie vergarende bedrijven.
Hier kijken we ook nog weleens tv bij daglicht ;)
Om nou iedere keer de boel te verduisteren alsof je in een bioscoop zit gaat velen wellicht wat ver vandaar dat beamers in de gemiddelde doorzonwoning niet echt aanslaan voor dagelijks gebruik.
Ik gebruik ook al 8 jaar een beamer.
Koop dan een monitor. Juist nu zijn er fabrikanten bezig met 40+ inch monitoren. Zelfs OLED.
Maar kan je een monitor kopen met Scart? Ik heb zelf een domme TV met 2x hdmi en Scart zodat ik er ook nog op de PS2 kan spelen (en videobanden afspelen, al doe ik dat laatste eigenlijk nooit meer).

*edit: ik dacht aan een monitor omdat alle knoppen van mijn afstandsbediening op Source na achterhaald zijn als straks niet alleen analoog uit de ether, maar ook DVB-T het niet meer doet. Als ik TV-programma's kijk, doe ik dat louter nog op NPO Start op de laptop via hdmi naar de TV.

[Reactie gewijzigd door FairPCsPlease op 22 juli 2024 15:23]

Je kan ook een composiet kabel kopen voor je ps2. Of een HDMI adapter. Zo heb ik een PS2 op composiet en een Wii op HDMI.

Composiet word op een monitor dan ook weer lastig, maar dan is er de HDMI nog.

[Reactie gewijzigd door Xfade op 22 juli 2024 15:23]

Waarom zou je je druk maken over een zo dom mogelijk apparaat als je sowieso al een externe mediaspeler of Chromecast gaat gebruiken. Je kan de smart tv functionaliteit ook gewoon negeren.

Ik zou mijn tijd en geld besteden aan de beste beeldkwaliteit, bang for your buck, whatever.
Volgens mij is het amper meer mogelijk om een "domme" TV te kopen.
Mensen die klein behuisd zijn (zoals ik), kunnen een grote computermonitor overwegen. Een 32" beeldscherm ziet er prima uit op ca. 2 meter afstand. De beeldkwaliteit is minder spectaculair dan van een goed tv-scherm, o.a. omdat oled (nog) geen optie is en de helderheid lager is, maar een gemiddeld IPS- of VA-scherm voldoet voor veel mensen denk ik prima. Qua prijs, kwaliteit en design is er behoorlijk wat keus en kun je het zo gek maken als je zelf wilt.
Ik koop altijd gewoon een groot computer scherm. Goedkoper en geen geneuzel.
Wellicht dat er wat mooie filters missen, maar dat vind ik niet erg.
Anoniem: 1128097 @NLSurfMan22 januari 2019 11:16
Er staan hele mooie goedkope grote monitors in the pricewatch, die waarschijnlijk beter zijn dan je TV!

categorie: Monitoren
Wat maakt het uit hoe slim of dom een TV is? Zoals je zelf al aangeeft kan je gewoon 3rd-party oplossingen gebruiken en niemand verplicht je de ingebouwde apps te gebruiken.. Ik heb nog nooit gekeken naar het smart gedeelte van een TV bij aankoop, maar eerlijkheid gebied mij te zeggen dat mijn huidige LCD TV dan ook al zo'n 9 jaar oud is inmiddels.. Maar ook bij aankoop van een nieuwe TV nu zou het smart gedeelte me nog steeds weinig tot niks interesseren..
Tja, en ik wil juist zo min mogelijk apparaten en kies daarom specifiek voor een smarttv. Ik dan wel voor een android tv omdat je daarbij minder afhankelijk van de fabrikant zelf ivm apps. (Natuurlijk ook nog verre van perfect, maar voor mij de beste oplossing). Het grootste kritiekpunt is de brakke cpu die in die apparaten gestopt wordt, maar heb redelijk vertrouwen in de volgende generatie. De nieuwste modellen hebben al een snellere cpu.

Ik heb er trouwens wel een chromecast aanhangen, maar meer voor af en toe... Ik vind het gewoon irritanter om via mijn telefoon dingen te moeten casten om netflix te kijken dan wanneer ik gewoon met de ab iets kan kiezen op de tv.

Btw, je benoemt het spioneren van een tv en noemt vervolgens een chromecast waarbij google volgens mij ook meer dan genoeg in de gaten houdt zullen we maar zeggen.

Hoe dan ook, heb tijden een los mediacenter gehad, een tijdje zo'n android tv kastje, maar uiteindelijk vind IK een alles in 1 de mooiste en prettigste oplossing en zo zullen er meer dan genoeg zijn.
Het probleem is dar wanneer je oled wilt je niet de keuze hebt en dus njet kan genieten van de mooie scherm en content.

Dan tja moet je genoegen daarmee hebben??
Ik heb ook een slimme tv met Tizen, daarachter heb ik gewoon een pc waarop ik mijn slimme dingen doe. echter merk ik dat de TV app's wel update, en dat de tv steeds trager wordt. Alleen zijn er weer een bak aan apps die niet verwijderbaar zijn. Al met al is de soc gewoon veel te traag. Het is net als goedkope android toestellen van een aantal jaren geleden.
Zoek je dan eigenlijk een PC scherm?
Koop gewoon een Monitor:)?
Ik heb gewoon een philips 903 oled+ met android 7 en deze wordt wellicht nog geupdate naar android 8. Het voordeel is dat je dan nog wel jaren vooruit kan met apps zoals netflix etc. Maar laten we eerlijk zijn je kan ook een chromecast gebruiken en dit soort apps streamen naar je tv net zoals NPO 1,2 en 3 waar de NOS het over had in het journaal.

[Reactie gewijzigd door Noresponse op 22 juli 2024 15:23]

Ik heb een chromecast hangen aan mijn LG C8 gewoon omdat dat gemakkelijk is.
Als het niet al te groot hoeft te zijn kan je eventueel gewoon een beeldscherm er aan hamgen. Ik gebruik mijn oude Philips Gico 3D nu als mijn "TV" boksjes er aan en een slof die je in een wifi schakelaar stops en het werkt perfect.

Lekker dom, HD en je kan er kog prima mee mee gamen.
Om even mijn LG tv als voorbeeld te gebruiken. De interne players/netflix etc. Werken allemaal veel beter dan de nvidia shield die mijn ouders gebruiken. WebOs/tizen en zélfs android tv zijn op het niveau dat een mediaplayer overbodig is en zelfs omslachtig is in gebruik.
mee eens, misschien moet het verplicht worden om TV's van tegenwoordig een "domme modus" te geven, zodat je door alle "smart" aspecten uit te schakelen, de TV lekker vlot draait. Ik heb het idee dat de meeste smart interfaces best traag of houterig draaien, en voor mensen als jij en ik die daar toch geen gebruik van maken, vermindert het alleen het gebruikservaring van de TV.
Ik heb ook liever een domme TV, maar stel dat ik mijn TV zou moeten vervangen, heb ik geen moeite om die te vinden. Ik heb een 24" Salora zonder smart onzin en daarvan zijn er nog steeds meerdere modellen te koop.
Je kunt ook een computermonitor kopen en die ombouwen tot tv...
Dat is toch logisch? Een fabrikant van een TV heeft niks te zeggen over de applicaties die door derden worden ontwikkeld. Apple kan net zo goed niet garanderen dat Whatsapp altijd blijft werken op je iPhone.
Maar Apple pronkt ook niet met WhatsApp op de doos. Daar valt bij de TV-fabrikanten nog wel wat te verwijten, met mooie Uitzendinggemist logo's en Skype-logo's en zelfs het verkopen van exclusieve accessoires zoals een Skype-webcam die vrij snel na aankoop al weer waardeloos werd doordat Skype stopte met werken op de TV's: pricewatch: Samsung STC1100 Skype TV Camera (Skype weg uit TV, dure tv webcam weggooien?)

Nee het afschuiven van de verantwoordelijkheid is wel erg makkelijk zo, terwijl ze het aan de voorkant wel als sellingpoint aan argeloze consumenten slijten. Wat mij betreft mag het smartspul zo snel mogelijk verdwijnen, nu zorgt het voor velen enkel voor teleurstelling.

Je kan wat dat betreft beter iets afnemen wat populair moet zijn vanwege het platform/eco-systeem dan een fabrikant die voor hardware-verkoop wil gaan. Samsung zal zonder een universeel platform altijd vooral voor televisie-verkoop gaan, en heeft dus helemaal geen incentive om ook maar (bijvoorbeeld met een flinke zak geld) een beetje te zorgen dat apps ondersteund blijven. Terwijl een oude Chromecast maar blijft werken, omdat het Google veel meer om het Cast-platform gaat dan dat ze jou per se elk jaar de nieuwste Chromecast door de strot willen drukken. Zo ook met Google Home, ik verwacht dat zo'n speaker niet meteen wordt uitgerangeerd als de volgende reeksen uitkomen.

[Reactie gewijzigd door MsG op 22 juli 2024 15:23]

Netflix, Youtube en Google Plus knoppen op de SONY afstandsbedieningen, ook zoiets moois:

https://www.homecinemamag...XF8505-remote-770x450.jpg
https://www.replacementre...9331211-tv-remote-control

Zouden die TV's het nog doen zodra Google Plus alleen nog terug te vinden is in de Wayback machine? :Y)
Dat is geen Google Plus knop, maar een Google Play knop. Daarmee open je de Play store (Of Google Play Video app, afhankelijk van je mapping) op Andriod TV. Verder kun je de knoppen via andere apps ook mappen naar andere zaken (bijv. Youtube of Plex openen).
Ahh goed gezien, inderdaad Play en dan snap ik uiteraard waar ie voor is.

Hoe dan ook, persoonlijk vind ik die knoppen verschrikkelijk lelijk en irrelevant, ik wil een TV die me niet stuurt richting gebruik van bepaalde toepassingen van derden waar zij dan vast dealtjes mee hebben oid. Als je geen Netflix hebt is een Netflixknop gewoon irritant en de naam 'Google' herinnert er me vooral aan dat waarschijnlijk iedere zucht en scheet die ik rondom die TV laat op 1 of andere manier door Google gemonitord wordt.

Een knop een andere functie geven dan erop gedrukt staat is ook ongewenst, lelijk en niet gebruiksvriendelijk - geef die knoppen dan een neutraal uiterlijk.

[Reactie gewijzigd door droner op 22 juli 2024 15:23]

Helemaal mee eens. Ook een toenmalig high-end toestel van Samsung heeft een compleet onbruikbare camera aan boord UE65JS9500 Skype is nooit ontwikkeld op Tizen, erger nog, geen enkele Tizen app ondersteunt de ingebouwde camera behalve een ingebakken Samsung app die enkel het camerabeeld op het scherm kan projecteren, je kan het zelfs niet opnemen. Dat is dus eigenlijk een 'spiegel' van ongeveer 5000 Eur. Onbruikbare apps, onbruikbare hardware... waar is het verschil met bedrog ?
Dat is niet helemaal waar. De TV-boer heeft heel veel te zeggen over de apps die door derden worden gemaakt. Ik heb het niet gecontroleerd, maar ik weet zeker dat pornhub.com in geen één appstore (van een TV-boer) bestaat, omdat ze daar (bijvoorbeeld) niet mee geassocieerd willen worden, terwijl pornhub.com wel een Android app heeft die je buiten de Play Store om kan installeren.

De TV-boeren adverteren wel met bepaalde apps en functionaliteit. Op het moment dat je dat doet, ben je in mijn beleving ook minimaal deels verantwoordelijk voor die apps of de functionaliteit. Niet inhoudelijk (als in dat ze ineens zelf al die apps van derden zelf moeten gaan onderhouden), maar wel dat die apps het blijven doen.
Het is dan ook wel aan de TV-boer om ervoor te zorgen dat de apps die zij aanbieden (standaard geïnstalleerd of via een één of andere app store die zij hosten) minimaal zoveel jaar (de redelijke levensduur van het apparaat?) functioneel moeten blijven. Dit moeten zij dus met appmakers contractueel dichtzetten. De TV-boer moet dat dan weer op haar beurt goed mogelijk maken. (dus niet elke twee maanden de APIs fundamenteel veranderen enzo. Daarnaast kunnen appmakers kunnen ook niet verwachten dat de TV-boer niets doet aan het OS - Daar is vast een goede middenweg in)
Precies. Als de fabrikant zelf app X, Y en Z als verkoopargument gebruikt is hij in mijn ogen ook verantwoordelijk voor het goed functioneren van app X, Y en Z. Als ze er niet verantwoordelijk voor willen zijn moeten ze ook niet adverteren met de aanwezigheid van app X, Y en Z maar alleen vermelden dat er apps van derden op geïnstalleerd zijn/kunnen worden.
Correct. Maar ze kunnen er wel voor zorgen dat er betere backwards compatible is zodat apps niet herschreven moeten worden als een nieuwe TV uitkomt. Of oudere TVs voorzien van de nieuwe APIs. Dat ligt wel bij de TV fabrikanten en dat gebeurd imo te weinig.
En geintegreerde airplay/chromecast support? Dan heb je toch alles bijna in een keer opgelost?
Mooi streven indd!

Zeker in de wat higher end modellen waar je ook zou verwachten dat er een wat snellere Soc in zit die IOS en chrome kunnen blijven trekken voor langere tijd.


Ben er alleen bijna zeker van dat apple liever zijn ATV wilt blijven verkopen en dit niet wilt integreren in andermans tv's.

[Reactie gewijzigd door Audione0 op 22 juli 2024 15:23]

Nah, dat zou wel eens veranderd kunnen zijn. Op de CES is aangekondigd dat Apple's Airplay 2 en Homekit op TV's van derden aanwezig zijn. En bij Samsung ook de iTunes app. Geen gekke strategiewijziging wetende dat er een Apple TV streamingdienst aan zit te komen.
Samsung is al wel bezig met Apple om iTunes support te leveren
nieuws: Tv's Samsung kunnen iTunes-films gaan tonen door samenwerking met Apple

Inderdaad ingebouwde CC / Airplay2 zou geweldig zijn ( dat zou mijn eerste smartTV zijn dan ;) )
Volgens de Sony woordvoerder hebben de tv's chromecast support. Alleen jammer dat het niet werkt (in ieder geval niet met een Motorola smartphone).
Vaak is de hardware daadwerkelijk niet meer krachtig. Zo was het, volgens mij was dat met YouTube, eens zo de chipset te ondermaats was voor een bepaalde versleutelingstechnologie. Dat is natuurlijk altijd wel een interessante kwestie. Een TV gaat beeldtechnisch soms al gauw 5 a 6 jaar mee. Maar dat soort integratie is ook weer lastig 6 jaar te garanderen. Zo heb ik een smarttv van Samsung waarbij de ene na de andere update nagenoeg alle apps weghaalde. Echter Netflix bleef (weet niet of het nu nog werkt) nog erg lang werken, maar er was bijvoorbeeld geen ondersteuning om een profiel te kiezen, dus keek je telkens op het hoofd-account. Daarnaast vraag ik me af hoeveel oudere systemen waar Netflix nog op draait ondersteuning had voor bijvoorbeeld de nieuwste Black Mirror, die interactief is.
5 a 6 jaar mee? Dan lever ik subiet mijn televisie weer in. Ik ga uit van een technische levensduur van 10 a 15 jaar. Tuurlijk, geen 4k support e.d. maar de specs bij aankoop moeten het gewoon blijven doen. Verder: smart-tvs zijn een gimmick zoals 3d en gebogen. Gewoon een mediaspeler eraan hangen en je TV kan weer 5 jaar mee. Zolang de fabrikanten hun zaken niet goed regelen (bijv. een contract opstellen met de app leverancier dat ze X jaar support leveren) is het smart-tv platform+apps ook een gimmick waar je vooral niet naar moet kijken.
Nou ja ik pakte even een veilige range om niet half Tweakers over me heen te krijgen :P. De oude bakbeesten die wij thuis hebben gehad gingen ook daadwerkelijk wel 10 jaar mee, maar ik denk dat de ontwikkelingen elkaar nu wel sneller opvolgen, waardoor men nu ook vaker tussentijds upgraded (waarbij die televisie natuurlijk nog wel bij iemand weer in gebruik blijft, of naar een slaapkamer oid gaat).

[Reactie gewijzigd door MsG op 22 juli 2024 15:23]

De oude bakbeesten inderdaad wel ja
Tot op de dag van vandaag een philips 'flat' ( nog steeds 15 kilo ) uit 2008, waar sinds kort HDMI1 begint te storen, de andere ingangen werken nog prima.

Tussendoor een Samsung (weinig-smart) gehad, die na 5 jaar gewoon niets meer deed.
Ik ben afgeleerd om 'dure' dingen te kopen, en kijk echt niet meer naar TV's van 500€ en duurder.
Dan maar om de 3-5 jaar vervangen van de goedkope
Mijn ouders hebben net vorig jaar hun eerste kleuren televisie (uit 1985) moeten vervangen.
Daar hebben ze toch maar 33 jaar mee gedaan.

Het ding had niet eens een afstandsbediening, maar heeft het al die jaren verder keurig gedaan.

Mijn eigen TV is uit 2004. Ik heb daarnaast een beamer uit 2010 en en een 4K monitor die net 2 jaar oud is.

Wat mij betreft is 10-15 jaar dus nog aan de korte kant. 15 jaar is wat mij betreft het minimum voor dit soort appliances.
Hetzelfde geldt wat mij betreft voor dingen zoals auto-navigatie en andere apparaten met een mechanische en economische levensduur van ruim meer dan 10 jaar.
Smart TV's zijn geen gimmick, het merendeel van de kopers zal er geen mediaspeler of chromecast op aansluiten totdat ze gedwongen worden dat te doen. Daar komt bij dat het hele 10 tot 15 jaar argument, helaas, niet meer echt opgaat. De ontwikkelingen op dit gebied volgen zich te snel op, 4K, 8K, nieuwe HDMI, HDCP, ARC standaarden, noem maar op. Het is eigenlijk niet meer zo realistisch om hier aan vast te houden tenzij je genoegen neemt met de tekortkomingen die er in de loop van de tijd ontstaan.

Daar komt nog bij dat je bij domme tv's altijd externe apparaten nodig hebt. Een Chromecast is wel erg basic en een goede mediaspeler als een Apple TV of een Shield TV is bepaald niet goedkoop.
Jij ziet het niet kunnen bekijken/ontvangen van die zaken als tekortkoming.
Maar dat is juist niet waar, je HOEFT niet mee te gaan in die stroom.

Heb jij al je VHSbanden vervangen door DVD's in de beginjaren ?
En daarna dezelfde media nog eens aangeschaft op BR ?

Ik niet, ik had tot 2008 zo'n megabuis op een kastje staan, met daaraan een VHS en DVDspeler.
Pas toen er een aanbieding langskwam hebben we zo'n platte TV gekocht.
Het scheelde el wel ineens in ruimte, en de kwaliteit was natuurlijk beter aan te kijken.
Langzaamaan zijn de VHS banden verdwenen, en ook DVD verdween, met de komst van een HTPC.
Rond 2013 liep ik tegen een ( wederom aanbieding ) 40"samsungTV, zonder smart aan, en die meegenomen.
Na 4 jaar begaf deze het ineens, geen garantie meer natuurlijk, dus de 2008 TV weer van de slaapkamer.
Met de ( onderussen wel geupdate HTPC / mediaplayers ) werkt deze nog steeds.

Ja geen 4K of whatsoever, maar it works as advertised.
Wij hebben niet het idee dat we iets 'mislopen 'omdat we geen '4K, 8K, nieuwe HDMI, HDCP, ARC standaarden' kunnen gebruiken.
Ja lekker, een kleuren tv uit 1980 werkt ook nog met een betamax videorecorder as advertised. Waarom Spotify als ik een cd-brander heb? Waarom Netflix als ik lekker torrents of usenet kan downloaden? Waarom een HTPC als ik ook een o.g. Xbox kan softmodden?
you're missing the point ....

Je HOEFT niet mee te doen aan de nieuwste dingetjes, een TV zonder 16K is nog steeds een TV
Een TV zonder nieuwe HDMI ( welke zou dat zijn dan, want HDMI is backwards compatible ) blijft nog steeds een TV.

Als jij als gebruiker je druk maakt of je de boot zou missen, ligt dat helemaal aan jezelf.
Een 8K TV is momenteel niet echt 'goedkoop' te noemen, kan je daar zoveel meer mee bekijken dan met mijn huidige Samsung net géén smartTV ?

Ja, een 32" is wat 'klein' en 40 / 50" zou op zijn hoogst prettiger kijken, maar ik voel er weinig voor om wéér 500+ euro uit te geven om alleen maar groter schermoppervlak
Zo heeft iedereen zijn voorkeuren, ik geef het liever uit aan een set nieuwe pannen of messen, dan aan electronica
Correct. Het handige neefje komt dan langs en sluit de chromecast aan (althans: bij ons in de familie). En nieuwe HDMI is pas nodig bij 8k en 8k is pas nodig als er content is. 4k was nog te doen (content wordt vaak al in 4k geschoten, soms in 2k, maar zelden in 1080p). En arc is al helemaal obscuur (en alleen nodig als je de TV als smart tv gebruikt). Ik ken weinig mensen die iedere 5 jaar een TV kopen. Ik ken wel mensen die nog kijken naar 720p HD Ready TVs en dit voldoende vinden. De rek is denk ik een beetje uit de TV (zie ook de gekke zijsprongen naar 3d en gebogen TVs).
Ze hebben er wellicht wel iets over te zeggen (of de app sowieso geinstalleerd mag worden en zo), maar kunnen natuurlijk nooit support garanderen voor third-party apps (laat staan de continuiteit van die apps). Dat is zoiets als van Microsoft eisen dat ze op Windows 10 support bieden voor, zeg, het STEAM platform.

Ik ben vaak tegen de machtspraktijken van grote bedrijven, maar mensen moeten het niet te gek maken.
Wel als microsoft dit als reclame-argument inzet om tot aankoop over te gaan. Dan moeten ze maar een goede deal met STEAM afsluiten.

Of er niets over zeggen.
Dan moet de fabrikant ook geen Netflix/NPO/YouTube-logo op de doos zetten. Of de makers (financieel) ondersteunen zodat het op hun device blijft werken. Nu is het een typisch voorbeeld van wel de lusten maar niet de lasten en dat is waar de Consumentenbond mijns inziens terecht niet blij mee is.
Wat Apple wel kan doen is je iPhone zodanig up-to-date houden dat Whatsapp graag hun app wil blijven updaten. Maar de TV fabrikanten brengen een TV uit, en dan is het over. Dus als app ontwikkelaar moet je dan keuzes maken. Voor nieuwe features is misschien een nieuw OS nodig, wat de nieuwe TVs wel hebben, maar de oude niet krijgen. Dan moet je dus als app ontwikkelaar al minimaal 2 code bases ondersteunen. Dat is niet erg, maar zodra het er meer dan die paar worden, krijg je wel problemen. Ik werk als software ontwikkelaar en wij onderhouden 4 releases. De koppijn die je af en toe krijgt bij het fixen van bugs die op alle releases aanwezig zijn wens ik je niet toe.
Vermoedelijk omdat TV fabrikanten historisch gezien geen platform leverden maar een device. Die doet wat'ie moet doen bij afleveren en blijft dit doen. Support op mijn oude versterker/receiver/plasma is nihil en beperkt tot garantie afhandeling. De ommekeer naar smart is eigenlijk iets van de afgelopen paar jaar en de hardware fabrikanten hebben moeite deze draai te maken.
Ja, het is een algemeen probleem bij traditionele hardware fabrikanten.
Die snappen software vaak helemaal niet, op vrij fundamentele niveaus.

Een vriend van mij werkte bij een grote hardware boer die apparaten van 10M en meer levert.

Hem werd gevraagd om een schatting te maken voor de software ontwikkelingskosten voor een nieuwe lijn van die apparaten. Dat was 5M of zo.

Dat was een groot probleem, want 5M per verkocht apparaat kon echt niet. Het heeft héééééél lang geduurt, als ik mijn vriend moet geloven, voordat het begon te dagen dat je software niet iedere keer weer hoeft te betalen.
Ze moeten gewoon monitoren gaan leveren ipv televisies.

Tuner in de TV? -> Moet toch naar setup box, gebruik em niet
Smart TV? -> Na 1,5-3 jaar meestal niet veel meer waard. Pak meteen wel een Chromecast.

4x HDMI in, bij voorkeur een DP of DVI en meer hoeven ze niet meer te leveren.
CI+ zou dan toch wel welkom zijn, want ik heb liever geen extra ( stroomvreter ) staan, die 80% van de dag uit staat, maar toch standby wil zijn
Ook daarmee heb je last van planned obsolence. Mijn TV kan straks geen TV meer weergeven uit de ether omdat KPN DVB-T uitschakelt en vervangt door DVB-T2. Vlak na aankoop hield analoog signaal al op en nu is de TV pas 6 jaar oud, kan hopelijk nog 9 jaar mee, maar er is niets meer voor de ingebouwde analoge en DVB-T ontvangstkanalen om te ontvangen!
De fabrikanten van TVs zouden natuurlijk hun kop uit hun collectieve reten kunnen trekken en om de tafel gaan zitten om een zekere mate van standaardisatie af te spreken (of hell: dat hoeft misschien niet eens, die is er waarschijnlijk al: HTML5). Maar nee, fabrikanten blijven krampachtig uit alle macht hun eigen ecosysteem in leven houden, waardoor je dit soort ellende krijgt.
Dit bestaat al, HbbTV (https://www.hbbtv.org/wp-...3-HbbTV-202-Explained.pdf), en HbbTV Operator Applications (https://www.hbbtv.org/wp-...pplications-Explained.pdf). Gebaseerd op HTML5.

edit: volledigheid

[Reactie gewijzigd door SwiftPengu op 22 juli 2024 15:23]

Maar die TV wordt wel verkocht met die apps voorgeinstalleerd, en dat wordt dan vaak ook als meerwaarde aangeprezen door de verkoper. Wat weldegelijk zou kunnen is dat als de fabrikant een bepaalde app wil voorinstalleren, deze eerst een overeenkomst met de maker sluit dat die maker de app nog voor X (bijv. 5 jaar) blijft ondersteunen en zorgt dat het blijft werken.
Maar wie is dan verantwoordelijk ?
De fabrikant levert ze als 'extra' maar de verkoper als 'selling point'
Maar ondertussen geven ze de consument steeds minder keuze wanneer die ervoor kiest geen Smart tv aan te schaffen. Alles moet smart want ze willen je data, maar de ondersteuning willen ze niet bieden.
Gelukkig kan je een TV nog gebruiken zonder het aan te sluiten op het internet. *klopt op hout*
Los van het feit dat veel smart tv's aangeboden worden met promotie voor bepaalde apps is het ook nog eens zo dat veel televisies tegenwoordig een grote Netflix knop op de afstandsbediening hebben. Toch lullig als dit niet meer werkt.

Wat ik overigens veel kwalijker vindt van Sony, is dat mijn Sony Android TV van anderhalf jaar oud ergens in het derde kwartaal van 2017 zijn laatste echte update heeft gehad. Daar volgde in september nog wel een security update, maar dat was het dan ook.

Dit betekent dat er dan weliswaar Chromecast is ingebouwd, maar dat deze niet helemaal compatibel is met de reguliere Chromecast. Zo kun je hem niet verbinden met je Google Home. En omdat er geen updates meer verschijnen, ga je tegenkomen dat bepaalde apps de komende jaren uit gaan vallen. En daar kan Sony wél wat aan doen. Toch jammer voor een tv van 1400 euro.
Ik heb ook een android tv, gekocht augustus 2015, mijn Chromecast werkt nog wel volgens mij.
(Youtube, vanuit chrome en spotify)

Maar de updates zijn inderdaad dunnetjes bezaaid.

Ook: soms is hij echt niet vooruit te branden. Horten, stoten,... De tv kostte 700euro.

[Reactie gewijzigd door brecht_vb op 22 juli 2024 15:23]

En die apps komen er ook zomaar ineens op. Zonder onderhandelingen en dergelijke. En jij laat je als fabrikant in met zo'n partijen?... Bij die kleine selectie aan Apps en het grote publiek aan wie ze het gaan tonen geeft mij het gevoel dat die tv fabrikanten er weldegelijk iets over te zeggen hebben.

[Reactie gewijzigd door BlaDeKke op 22 juli 2024 15:23]

Ja en nee. Een TV wordt over het algemeen voor langere tijd gekocht (iig meer dan vijf jaar). Als je als fabrikant dan bij de release van het apparaat het minimale qua hardware levert, kun je natuurlijk niet verwachten dat dat over vijf jaar (of langer zelfs) nog in staat zal zijn om de prestaties te leveren die tegen die tijd gewenst zijn. Vaak is de ondersteuning hooguit twee jaar, soms zelfs niet eens een jaar.

Het Smart-gedeelte zit er bij de meeste TV's weliswaar in, maar is verre van een prioriteit. Het is leuk dat het er in zit, maar de ervaring er mee is hooguit mwoah. Je bent beter af met een gewoon goed, maar dom scherm waar je dan zelf apparatuur aan hangt om het slim te maken.
Die TV's worden met die apps verkocht en gebruiken het als een selling point.
Wel voordeel uit halen door ermee te adverteren, maar niks geen ondersteuning of verantwoording dragen.

Die Whatsapp op je iPhone installeer je toch echt zelfstandig, dat verkoopt apple niet aan je.
Eens. Alleen marketeert apple zijn iPhone niet met whatsapp op de doos. Tv fabrikanten hebben vaak wel YT en Netflix ondersteuning op de doos staan en dit wordt dan ook gezien als een USP (voor zover uniek). Daar had de consumentenbond dan ook een probleem mee.

Fabrikanten bieden het wel aan alsof het iets zelf ontwikkeld is, maar willen er geen geld aan uitgeven om support te kunnen blijven leveren.

Derhalve werken veel apps al niet meer als je het apparaat net uit de doos haalt en dat is als consument natuurlijk een enorme domper.

Als je als fabrikant niet op de blaren wil zitten, brand je billen er dan niet aan. Blijf weg van de “smart tv” hype en breng gewoon een domme unit uit met fatsoenlijk beeld en voldoende HDMI poorten.
Net zo goed als dat ik als consument kan zeggen dat ik een TV alleen wil als een fabrikant de werking van een app garandeert, kan de fabrikant met de bouwer van de app afspreken dat hij alleen zijn app op de TV mag zetten als hij de werking van de app op die TV garandeert.....

De fabrikant en de app-bouwer zijn in onderhandeling om überhaupt de app op de TV te krijgen dus kunnen ze ook onderhandelen over de ondersteuning van die app.
Dat is helemaal niet logisch! Ze verkopen die TV's inclusief een aantal voor geïnstalleerde populaire apps dan moeten ze ook garantie geven om tenminste deze apps werkend te houden tijdens de levensduur van de Televisie. (maak maar een deal met de devs) Maar zelfs het OS waar hun direct verantwoordelijk voor zijn wordt na 1-2 jaar al niet meer onderhouden en jij vind dat normaal.? Ik zeg al die fabrikanten bij wet verplichten ondersteuning en patches te geven voor een duur van tenminste 10 jaar. En dan hebben we het niet over 1 of andere vage app waar niemand ooit van gehoord heeft maar gewoon het standaard OS blijven ondersteunen en de mee geïnstalleerde apps. Dat zal onder fabrikanten in het begin een hoop gemekker geven, dan willen ze je graag laten geloven dat het product veel duurder wordt maar daar trapt niemand in... en over een jaartje of wat is de normaalste zaak van de wereld. Maar als we niks verplichten blijven ze dit soort spelletjes spelen. Kijk naar telefoons, iot apparaten, niemand voelt zich verantwoordelijk... ze willen alleen maar verkopen.
De TV fabrikant sluit contracten met de app ontwikkelaars, print logo's op de doos. De TV fabrikant is hier niet helemaal neutraal. Als het zo zou zijn als jij stelt hoeft de fabrikant maar één app te installeren en dat is die van een appstore.
Met dat verschil dat TV's bijna altijd aangeprezen worden als "Klaar voor Netflix, Spotify, etc". Dan moet je als fabrikant maar zien dat je bij deze bedrijven geregeld hebt dat ze je platform voor x aantal jaren gaan ondersteunen.

Als Apple hun iPhone begint te verkopen met Whatsapp als een van de verkoopsargumenten en 2 maanden later werkt WhatsApp niet meer ga je volgens mij ook wel je beklag doen.
Een fabrikant kan wel zijn os op de televisie upgraden en dat gebeurt niet, waardoor bepaalde apps of diensten niet meer werkt. Je ziet dat terug bij alle merken. LG heeft dan webos en die wordt nog wel eens geupdate, maar op een bepaald moment niet en dan op de lange run werken die apps niet meer. Philips gebruikt Android en dat was in het begin niet echt heel geweldig, maar je ziet de laatste jaar dat ze dit goed hebben verbeterd en mede dankzij meer opslag capiciteit, snellere processor en meer werkgeheugen.
Leuk chromecast volgens sony maar waarom verkoopt men dan smart tv's. Als je het zo stelt kun je beter alles met je mobiel doen. Maar waarom zou je je mobiel dan weer moeten gebruiken voor je tv.

Een smarttv kopen voor het smarttv deel is dom. Een tv gaat normaal toch heel wat jaren mee en na paar jaar laten de fabrikanten je keihard hangen.

Laat ze dan gewoon met een los smart systeem komen dat je eventueel na x jaar kan upgraden met nieuwe hardware. Of is het de bedoeling dat we de tv na 3 jaar wegdoen omdat het niet meer werkt en een nieuwe moeten kopen ?
Maar het is dus niet alleen de fabrikant, maar ook de ontwikkelaar van de applicaties die jij op je tv gebruikt. Als NPO er gewoon geen zin in heeft om nog updates uit te brengen voor hun breaking changes dan kan de fabrikanten lastig ze verplichten dat wel te doen. Dan heb je gewoon kans dat ze jou platform helemaal links laten liggen.

Maar je kunt fabrikanten natuurlijk wel verplichten om hun kant van het platform in de lucht te houden.
Juist, DAT is wat nogal over het hoofd wordt gezien, het zijn vaak de ontwikkelaars die geen zin meer hebben om oudere platformen te ondersteunen.. En juist de NPO vind ik dat die verplicht moeten worden om oudere platformen te ondersteunen, ze worden immers betaalt met onze belastingcenten (en zoals ik hier al vaker heb gezegd, als het aan mij ligt wordt de hele NPO opgedoekt zodat al dat belastinggeld aan andere nuttigere onzin wordt uitgegeven, het gaat toch wel even over bijna een miljard euro).
Ik zie eigenlijk niet waarom de NPO oudere, mogelijk incourante, hardware zou moeten blijven ondersteunen, juist omdat het over belastinggeld gaat. Legacy systemen supporten is vaak (onnodig) duur.

[Reactie gewijzigd door Dennism op 22 juli 2024 15:23]

Een 3 jaar oude tv noem ik geen legacy, zelfs 6 jaar vind ik nog redelijk voor een tv. De app heeft gewerkt dus het kon blijkbaar wel..
Als de fabrikanten waarlijk geïnteresseerd waren in ondersteuning voor hun klanten dan was er zeker wel iets mogelijk. Maar als NPO die ondersteuning voor al die tig legacy-platformen zelf moet lappen dan is de kosten/baten-analyse gauw klaar.

Maar ik denk dat als bijvoorbeeld Netflix niet goed werkt op de decoders van KPN/NLE/etc. er al gauw een zak geld van KPN naar Netflix toe gaat om dat te fixen, in plaats van dat KPN maar zegt dat Netflix dat moet repareren.

Blijkbaar zijn de fabrikanten bij televisies minder begaan om het platform levend te houden, in tegenstelling tot bij zo'n decoder van KPN, waarbij ze ook helemaal niet willen dat klanten elk jaar een nieuwe nodig hebben.

Wat dat betreft zou een soort Entertainment as a Service-constructie wellicht een oplossing zijn die hardware-verslinding tegengaat en er voor zorgt dat de fabrikant wèl de incentive blijft houden de boel te ondersteunen, in plaats van dat hij zich overgeeft aan de perverse prikkel van het slijten van een nieuwere TV waar iets wèl op werkt.
Probleem is natuurlijk ook het aantal platformen: je hebt desktop (Windows), mobiel (iOS, Android), SmartTV (Android, WebOS, FirefoxOS) en binnenkort ook nog watch-os apps en eentje voor je koelkast. Als je voor ieder platform een app moet onderhouden wordt het een dure hobby. Als de fabrikanten de support cycle langer willen maken dan moeten ze wellicht samenwerken en 1 (en dan ook echt maar 1) platform voor SmartTVs hebben. Dat kan een Android kloon zijn oid. dat maakt niet zoveel uit. Met de telefoons lukt het ook om, via eigen skins, een look-en-feel te geven die ze willen (en ze uniek maakt, wat in een lage marge handel als consumentenelectronica belangrijk is).
In het geval van de NPO app vind ik dat de Consumentenbond niet contact moet opnemen met de fabrikanten van de TV maar met de NPO. Tenslotte is dat ook een app van Nederlandse bodem.
Even een tegengeluid: mijn Samsung smart tv uit 2013 heeft nog steeds alle apps die ik gebruik beschikbaar. De enige app waarvan ik zo weet dat het de ondersteuning verloren heeft is Spotify. Zelfs in 2018 nog een firmware update gehad, vind ik netjes na 5 jaar. Een TV wegdoen na 3 jaar is dus niet altijd noodzakelijk.
Mooi en er zullen uitzonderingen zijn.
Vroeger deed je gewoon soms 20 jaar met een oude beeldbuis of langer.
Maar zelf 5 jaar voor een platte tv moet normaal zijn.
Daar sla je de spijker op z'n kop. Fabrikanten willen/hopen inderdaad dat je dan na 3 jaar een nieuwe televisie koopt. Winstmaximalisatie moet gerealiseerd worden en als mensen langer met producten doen halen ze de bonussen niet.
Ben het erg eens met Jan_Klaassen.

Heb nu net een hele domme smart TV gekocht. Eerste TV met fatsoenlijk beeld. Het is een TLC, en ik ben heel blij dat ik niet aan de grillen van een fabrikant onderhevig ben. (Gisteren toen ik een HDMI toegang wilde toevoegen stond er bij custom in de textbox "Xbox sucks", wat meteen het niveau aangeeft van de mensen die dit soort software ontwikkelen, er zitten goede bij; maar logisch en gecontroleerd zit het niet in elkaar).

In iedergeval een chromecast ultra eraan. Netjes via de internetkabel en zo mooi hebben we het nog nooit gehad. Kan met een tablet, chromebook, telefoon en mijn pc alles bedienen.
Alleen al de tijd die je kwijt bent om een youtube video te vinden via de tv of via mijn telefoon.

Vind het heerlijk hoe ik oude content die ik over de jaren vergaard heb simpel via VLC op mijn pc kan afspelen. Maar mijn vriendin kan simpel meteen serie verderkijken op de TV.

Kon ik een tv kopen zo dom als een monitor voor hetzelfde of minder geld dan had ik het zo gedaan.
Hoewel veel mensen het met je eens zijn, toch even een kanttekening. Mijn Sony TV is ook "smart", maar de build-in Chromecast zie ik als extra (extra onderdeel van de smart TV) en wordt wel vanuit de fabrikant ondersteund. Hierdoor kan ik ontbrekende applicaties, waar het artikel over gaat, alsnog gebruiken door middel van mijn telefoon. Dat de standaard applicaties na een tijd niet meer goed werken is hiermee dus deels opgelost: het werkt hetzelfde als een losse Chromecast aan de TV. Wat mij betreft gooien ze juist de rest eraf en laten enkel deze optie over. Ik heb juist meer problemen met de diensten die vooraan staan en die je er niet af kunt halen als applicatie.
Of is het de bedoeling dat we de tv na 3 jaar wegdoen omdat het niet meer werkt en een nieuwe moeten kopen ?
Ja, dat is naar mijn idee inderdaad de bedoeling. Zo werkt het toch ook met slimme telefoons... Producten (iig producten als deze) worden steeds minder gemaakt met het oog op de lange duur. We leven nou eenmaal 'helaas' in een consumptiemaatschappij. En daar maken deze fabrikanten handig gebruik van. Die privejets, dure auto's en luxe huizen betalen zich niet zelf.

[Reactie gewijzigd door E71 op 22 juli 2024 15:23]

Als ik bij producten 'slim' lees, dan denk ik altijd 'slim' voor mij of de verkopert.........
Nou, ga maar uit van het tweede.
Of is het de bedoeling dat we de tv na 3 jaar wegdoen omdat het niet meer werkt en een nieuwe moeten kopen?
Jij snapt 'm! Je kan zo het management in bij Sony of Samsung :+
Wel belachelijk als je dat levert dan moet je het ook ondersteunen tijdens de lifetime, en nu snap ik dat de lifetime niet 10 jaar kan zijn.

Voor mij persoonlijk kies ik geen tv op smarts, ik voeg de eigen smarts wel toe. Ik wil liever dumb tv's voor een goeie prijs.
Maar er valt toch wel wat voor te zeggen. De televisiefabrikant levert de apps natuurlijk niet, die verzorgt hooguit de omgeving waarin de apps te downloaden zijn. Als jij vandaag een iPhone koopt omdat je graag WhatsApp wilt gebruiken en over een jaar stopt WhatsApp ermee, dan kun je niet aankloppen bij Apple noch bij WhatsApp.
Eens. Maar het verschil is dat Apple niet adverteert met WhatsApp op hun iPhone's.
TV fabrikanten doen dit wel. Ze doen het lijken alsof het bij de TV hoort, terwijl het eigenlijk gewoon voorbeelden zijn. Pre installed apps.
Dan is het te vergelijken met iPhone die ineens stopt met de "Telefoon" app.
Kans is groot dat jij daarvoor het toestel koopt, maar kan zomaar weg zijn met een software update. Dan klopt iedereen wel weer bij Apple aan.
Het verschil met Apple is hier dat het toch echt de televisiefabrikanten zelf zijn die adverteren met ondersteuning van specifieke apps. Nooit de Netflix logo's gezien in de reclames, op de dozen, en op stikkers op de demomodellen in de winkel?

Ze claiming weliswaar niet dat de apps waar ze mee adverteren eeuwig worden ondersteund, maar tegelijkertijd is de disclaimer dat deze apps twee dagen na aankoop van het apparaat misschien niet meer werken weggemoffeld op pagina 600 van de algemene voorwaarden in voor de gemiddelde persoon onbegrijpbare tekst.

Voor ons als Tweakers is het wel allemaal wel duidelijk maar voor de gemiddelde consument die niet van deze feiten en de achterliggende reden op de hoogte is, is het gewoon onethisch en komen de fabrikanten er toch weer lekker gemakkelijk van af.
Niet helemaal. De afgelopen tijd is ook gebleken dat veel fabrikanten het operating-system van de tv-s niet goed genoeg bijhouden. Daarmee kunnen de applicaties niet mee.

Bijvoorbeeld de tv-s die ooit met android 4 geleverd zijn. Er zijn er te veel die niet meer worden bijgewerkt (die geen android 6 of beter krijgen) Daarmee kunnen de apps zoals netflix en npo en zo niet mee.

Daar ligt de bal echt wel bij de tv-producenten. Zij zijn verantwoordelijk voor de uitgifte en distributie van firmware en os voor hun tv-s.
Wat betreft de prijzen van smart TV's, bepaalde fabrikanten (mogelijk allemaal?) van smart TV's aggregeren al dan niet anonieme data op smart TV's die ze weer verkopen, dus het is mogelijk dat dumb tv's duurder uit zullen komen dan smart tv's. Vizio's gaf hier recent een verbazend open interview over die ik zeker aan zou raden: https://www.theverge.com/...erview-vergecast-ces-2019 . Niet dat dat dumb tv's minder fijn maakt, maar het idee dat je betaald voor nutteloze features is mogelijk niet compleet reëel.

Hoe dan ook, ben zelf ook iemand die gewoon een chromecast in m'n TV gooit en daarmee klaar is. Enige dus wat ik wil is dat m'n TV HDMI CEC goed zou ondersteunen en that's it. En als het een TV is met ingebouwde chromecast dan ook compleet prima :D .
Nu zeg je wel wat, de lifetime van een TV kan best 10 jaar zijn of zelfs soms langer, alhoewel de fabrikant dit natuurlijk niet garandeert.
Het hele " smart " gebeuren is gewoon een nieuw verdienmodel.
Ze hopen dat iedereen het " smart " gedeelte ziet als een cruciaal gedeelte van de TV en dat men, zodra dat gedeelte d.m.v. gebrek aan support niet meer werkt, de TV weg gooit en een nieuwe koopt.

In plaats van dat een TV wel 10 jaar mee kan gaar hij nu hoogstens 3 jaar mee, het ideaal beeld van de fabrikanten.
En dan natuurlijk het opvolg model aanbieden als nog energiezuiniger en " beter voor het milieu " :+
Dit is een geintje toch? Ik bedoel, mijn 2009-TV had na een half jaar al de helft minder apps beschikbaar... #OudNieuws

Gewoon een mooie TV kopen met bijvoorbeeld een losse Chromecast erbij lijkt me een betere oplossing.

[Reactie gewijzigd door Bart© op 22 juli 2024 15:23]

Op gearbest/alibaba/etc heb je betere alternatieven. Heb je android-kastjes die iets flexibeler zijn dan Chrome. Rond de €40 en als je pech hebt betaal je invoerkosten over.

Met een beetje wijsheid koop je een tweedehands toestel met prima scherm maar verouderd software 🤫
Mwa, voor mij klinkt een Chromecast beter dan een losse Android-box.

Android-box:
- Weer een device erbij om te beheren en apps voor in te stellen en accounts bij te houden.
- Hoe bedien ik deze? Muis en Tobo bij de TV? Net zo'n belabberde navigatie als de meeste smart TV's via de afstandsbediening? RDP?
- Wat voor Android-versie draait deze en hoe compatibel zal het zijn met nieuwere apps?

Chromecast:
- Update zichzelf
- Gebruikt streams die je vanaf je telefoon aanlevert.
- Je hoeft nergens op in te loggen behalve Google.
- Bediening geïntegreerd met apps die je altijd gebruikt, kan snel overschakelen.
- Weinig compatibiliteitszorgen in de toekomst omdat de Chromecast enkel streams uitleest, niet zelf navigeert door apps.
Zit vaak kodi of is er op te installeren. Android is vaak een recente versie en kan prima een paar jaar mee.
Kodi:
- Mogelijk last met DRM, hoewel dit iirc recent is verbeterd.
- Alsnog ondersteuning van fabrikanten en 3rd parties nodig om er apps en repo's voor bij te houden.
- Brakke bediening met toetsenbord / muis of afstandsbediening. Kodi heeft een goeie UI, maar de inputmethodes blijven een probleem bij TV's. Hoe dan ook altijd extra opzet nodig.

Chromecast:
- DRM / rightsmanagement gaat via het host-device in plaats van de Chromecast.
- De apps heb je al op je telefoon, geen losse support voor nodig.
- Standaard draadloze bediening via touchscreen op je telefoon.
kodie brakke bediening ???? nou nee ten eerste zijn er tallaoze telefoon apps waar je kodi heel fijn mee kunt bedienen. daarnaast werkt kodi gewoon met universele remote van simpel to remotes van logitec etc , darnaast zijn r nog talloze opties , zoals mini toetsenbord muis combi die bijna nix kosten , dus dat brakke valt wel mee.en drm zou met de komende kodi 18 ook er in moeten zitten.
Een grafische UI is niet gemakkelijk te bedienen met een TV-style afstandsbediening. Dat is niet exclusief aan Kodi (die vergeleken met andere aanbieders een erg sterke UI heeft), maar is wel iets waar het last van heeft.

Telefoons apps vereisen eerst afstelling, als je al een goede kan vinden. Nogmaals: Je hebt niet Out-Of-The-Box een goede manier om het te bedienen. Universele Remotes zijn ook opnieuw iets wat je los koopt en eerst af moet stellen.

Mini muis en toetsenbord valt hier dus ook onder, ze kosten weinig maar het is weer een extra aankoop voordat je iets hebt wat prettig werkt, je moet het ergens op kunnen bergen als je het niet gebruikt, je moet het er bij pakken als je even naar het toilet moet, enzovoort. Zeker met toetsenbord / muis is de grootte ook verre van ideaal. Als is het een TKL-tobo, is het nog steeds vele malen groter dan een normale afstandsbediening.

Wat betreft DRM: Als het er nu nog niet in zit kan ik m'n reactie aanpassen naar: "Zeker last met DRM", in plaats van "Mogelijk last met DRM".

Alles hierboven wordt opgelost door de keuze van de Chromecast om een telefoon als input te gebruiken. Geïntegreerd toetsenbord, UI's die gemakkelijk te bedienen zijn, het overgrote deel van de apps ondersteunt het ingebouwde platform, en het is het apparaat wat je altijd al naast je, voor je of in je broekzak hebt, dus opbergen is geen probleem.

Kodi heeft best een plaats in de wereld. Maar voor de gemiddelde gebruiker is het niet handig om een losse Kodi-box bij de TV te zetten als je ook een Chromecast kan gebruiken. Kodi is dan juist weer erg sterk in het managen van grote mediabibliotheken, maar dat zie je niet in elke huiskamer.
nee ok daar ben ik het wel mee eens. een chromecast kost minder en is voor veel toegankelijker , maar ook met een chromecast moet je weten hoe het werkt , als jij weet aan hoeveel mensen ik heb moeten uitleggen hoe een chromecast werkt en voor hoeveel ik die ook heb moeten instaleren , dan is het ook niet helemaal zo dat iedereen weet hoe dat werkt , maar ja kodi is voor veel mensen toch iets lastiger idd.
Je moet het inderdaad wel altijd uitleggen ja. That said vind ik dat bij de Chromecast makkelijker. Daarbij kom ik weg met "Als ik naar Youtube of Netflix of Videoland ga, dan staat daar dit icoontje bij de videospeler. Als je daarop drukt zie je altijd hetzelfde en kan je de Chromecast daar gebruiken." Het voordeel is dat het wat toegankelijker is, omdat ze hetzelfde doen als ze gewoon via de telefoon iets kijken.

Ik merk ook dat het bij ouderen vaak wat slechter gaat dan bij jongeren. Jongeren pakken het "conceptdenken" vaak wat sneller op en liggen de link tussen "Dit icoontje betekent hier en daar hetzelfde en ik kan het dus allebei gebruiken."
Zit vaak kodi of is er op te installeren. Android is vaak een recente versie en kan prima een paar jaar mee.
Als je Kodi 'netjes' gebruik om je eigen media af te spelen is het inderdaad prima.
Netflix werkt niet op die goedkope boxjes, omdat er geen licentie is afgedragen voor de DRM, veel andere media-apps ( videoland, Hulu e.d ) werken niet of matig vanwege de aanwezigheid van root

Android 7 is geen recente versie, dat zou dan 8.x moeten zijn, of 9.x - maar dan spreek je al niet meer over goedkoop, maar de duurdere die over de 50€ lopen.

Chromecast is op dit moment een van de meest foolproof/WAF manieren om de tv smart te maken/houden
Ik heb laatst een Mi Box S opgepikt voor rond de 40 euro en als deze op "standby" staat functioneert hij als een chromecast, dus dan heb je zo'n beetje alle voordelen van een chromecast ook meteen te pakken.

Hele kastje is aan te sturen via spraak icm Google Home, via zowel een mic in de afstandsbediening, als reeds aanwezige Google Home devices, en loopt allemaal via je al bestaande Google account. Staat momenteel Android 8.1 op, dus zou je nog even mee kunnen doen.

Het dingetje hangt achter mijn TV en ik ben er tot nu toe nog heel blij mee :)
Klinkt wel heel mooi, not too good to be true?
Nee joh, er zijn talloos van dit soort kastjes.

Het doet wat een smartphone doet, dezelfde hardware, tv-out kan een smartphone ook.
Er zit alleen geen scherm en batterij in, duurste onderdelen,
en daarvoor in de plaats komen wat aansluitingen die stukken goedkoper zijn. Adaptertje kost ook niks en waardeloze afstandsbediening maakt ook het verschil ook niet.


Eigenlijk een soort van raspberry gebaseerd op techniek/software die al massaal in gebruik is.


In de aanbieding heb je ze al rond de $30 en de wat recentere, snellere, en meer geheugen zitten rond $50 of hoger.
Dat is ook zeker een uitkomst. Ik schaar een Xiaomi device ook niet onder de Alibaba / Gearbest Android boxen. Ondertussen zijn zij net zo goed de Westerse mid-high segment markt aan het betreden.

Overigens... Dat is echt best een leuk ding. Die houd ik in gedachten.

[Reactie gewijzigd door Stoelpoot op 22 juli 2024 15:23]

Dat een Chromecast alleen via je telefoon te bedienen is vind ik juist het grootste nadeel. Als dat nu eens via de tv en zijn afstandsbediening te organiseren zou zijn...

Overigens zijn afstandsbedieningen van goedkope androidboxjes ook vaak niet erg lekker, maar dat is een ander punt. Vooral het bereik is bij ons een probleem (moet zeker 6 meter zijn; dat halen vele niet).
afspelen van Netflix via de CC - mijn samsung remote werkt gewoon met pause en play
Laptop, tablet en PC ( Chrome ) kunnen ook media doorzetten naar het ding.

Maar lekker op halve informatie oordelen, da's altijd prima
Op pauze zetten is prettig, hoewel ik daar ook op de product en reviewpagina's niets kan terugvinden.

Maar kun je Netflix ook opstarten zonder telefoon, tablet of pc? Volgens google niet...


edit; typo

[Reactie gewijzigd door Scarra op 22 juli 2024 15:23]

Nee, want de CC is een receiver met wat extra techniek
Je moet het commando versturen "speel dit - van adres dat"

Daarna neemt de CC het over, en als je TV een goede HDMI-CEC implementatie heeft, kan je dus pauzeren / vooruit/terug spoelen of zelfs stoppen
Maar aankiezen wordt lastig
( al heb ik het volgens mij bij een LG wel gezien, dat de cursor en OK werkte ( maar niet 100% zeker van )
En dat bedoel ik met 'niet zonder telefoon te bedienen'. Ik heb een telefoon nodig om iets op te starten of te wisselen. Anderen vinden dat prima, ik vind dat irritant.
Nee, je leest het verkeerd.
Er is een netwerkdevice nodig om het op te starten, PC, Tablet of telefoon.
De bediening erna kan op verschillende manieren

En als je dat werkelijk zo lastig vind, is dat natuurlijk prima, dan is het gewoon geen oplossing voor jou.
Dat was mijn initiële punt; het is niets voor mij. En voor vele anderen.

Daarom juist zou het handig zijn als het opstarten en selecteren wél via de ab van de tv zou kunnen. Elke ab heeft richting- en selectietoetsen. Dat moet technisch niet zo moeilijk zijn. En heb je aan een dom scherm met (vervangbare) cc genoeg.
Maar die dingen zijn er ook, dat zijn de Horizonbox van Ziggo, of een android-mediaplayer
Zelfs mijn oude WD-live player had al Netflix.
Alleen geldt voor die dingen weer hetzelfde euvel, na verloop van tijd moet er een nieuwe impuls gegeven worden aan de verkoop, en worden de apps op die boxjes niet geupdate om welke reden dan ook

Mijn eerste Chromecast doet het ook nog steeds, juist omdat die geen afhankelijkheden nodig heeft, behalve een locatie om af te spelen
Dat een Chromecast alleen via je telefoon te bedienen is vind ik juist het grootste nadeel.
..Al helemaal als je geen geschikte (lees: mobiele) telefoon hebt.
Mijn tv toont mij alleen dat wat via de aloude manier binnen komt. Zonder smart, decoder of internet.
Dat moet dan maar.

Fabrikanten verdienen kennelijk te veel aan het toelaten van brakke apps. Te veel om ze bij gebleken wanbeleid te boycotten in een volgende tv.
het grote nadeel van die kastjes is dat 9 van de 10 goedkope varianten niet de juiste certificaat vanuit Netflix krijgt waardoor ze alleen maar 720 kunnen streamen via netflix. Wil je 1080/4K dan zal je naar een andere prijsklasse moeten kijken.
Juist, na gebruik van de Chromecast en de beperkingen ervan ga ik ook liever voor een androidbox die eigenlijk net zo duur is en heel veel meer kan. Zeker als je iets als Amazon Prime wilt gebruiken.
Ik denk dat je BTW bedoeld. Invoerrechten betaal je pas boven de 150 euro. Die kastjes heb je zelfs al goedkoper en ze werken perfect. Gebruik de apps op de tv eigenlijk nooit.
Hier ook chromecast, het smart gedeelte van mijn lg heb ik al jaren niet meer gezien. In het begin gebruikte ik nog de ingebouwde netflix en youtube van de tv maar de wifi ontvangst van de chromecast is beduidend beter (lees: nooit haperingen of buffering) dan die van de tv.
Je kunt ook een setje kopen dat Chromecast via UTP kan, gebruik het al een tijdje op Chromecast ! met heel veel plezier!
ze zullen iig moeten garanderen dat het product wat je koopt tijdens de garantieperiode blijft werken zoals het verkocht is....als ze dat niet doen...heb je recht op je geld terug! maarja ga dat maar eens uitvechten met een verkopende partij!
.
het is simpelweg belachelijk, lever dan de TV's uit zonder apps, maar wel met een app store dan kan de klant zelf kiezen en dus ook zelf verantwoordelijk zijn!
Als ik even advocaat van de tegenpartij mag spelen: Als je een Android telefoon koopt en morgen beslist een developer een bepaalde app stop te zetten voor Android, neem nu Whatsapp, ga je dan met je telefoon naar de fabrikant of ga je naar die developer?

Probleem is dat iedere fabrikant weer hun eigen systeem moet uitvinden met hun eigen eco systeem, 3th party developers hebben daar geen zin in. Soms word er dan toch ontwikkelde op vraag van de fabrikant en tegen betaling maar na het aflopen van die overeenkomst stopt het ook vaak. Dat er fabrikanten misbruik van maken om zelf bepaalde diensten stop te zetten na een bepaalde tijd is nog een ander verhaal
JA, in het geval van de fabrikanten van TV's wel, omdat zij vaak de betreffende apps als sellingpoint gebruiken. Dat wordt met de android telefoon en Whatsapp niet gedaan. Op het moment dat jij als fabrikant van TV's bepaalde apps of functionaliteit als sellingpoint gebruikt, ben je ook verantwoordelijk dat deze functionaliteit blijft werken zoalang jij mag verwachten dat de TV blijft functioneren. Of tenminste een alternatief bieden mocht een ontwikkelaar van een app er mee stoppen. Anders moet je het niet als sellingpoint gebruiken. Overigens sta je wettelijk nog in jouw recht als iets dergelijks niet meer functioneerd, de TV is dan namelijk niet meer een conformprodukt en kan als defect gezien worden.
Fabrikanten gebruiken Smart TV als selling point waarop apps gebruikt kunnen worden. Bij de specificaties ga je niet zijn staan Netflix, tevens staat dat nergens op de doos zoals anderen hier beweren.
Zowel op de doos als bij de specificaties staat Smart TV.
Als er een uitleg gegeven word wat je dan al dan niet met die Smart TV kunt vallen er wel namen als Netlfix of Youtube, uiteraard met een * achteraan dat ze niet (kunnen/willen) garanderen dat een app beschikbaar is en/of blijft.

Dat bepaalde winkels wel expliciet aangeven dat een TV youtube ondersteund bij de specificaties moet je bij de winkel zijn, fabrikanten zelf zijn slimmer dan dat.

Zolang die Smart TV functionaliteit werkt (want dat is immers wat je gekocht hebt) heb je strikt genomen nergens over te klagen. Behalve dan dat je ooit zo stom was een gesloten OS met gesloten eco systeem te kopen afhankelijk van 1 fabrikant die je liefst om de 2 jaar een nieuw toestel wil slijten.
Op de dozen kan ik niks vinden, maar in dit topic is hier een link geplaatst naar een afstandsbediening die de Google Play en Netflix knoppen heeft. Ik koop dus een dergelijke TV. Ik sluit alles aan, stel alles in, druk op de Netflix knop om vervolgens achter te komen dat de app niet werkt. Dit is meegeleverde functionaliteit die hoort te werken. Het is verwerkt IN het product, fysiek. Wat nu? Is het product conform of niet? Voor hetzelfde geldt dat de Play Store zegt dat OS versie te oud is en dus zal weigeren om op te starten, maar er is geen update? En er zit wel een dikke vette knop "Play Store" op de afstandsbediening. Ook conform? Waarom? omdat de fabrikant niet verplicht is (beveiligings)updates uit te brengen voor zijn producten? En dan heb ik het over de garantie perioden, waar in sommige landen zelfs 5 jaar verplicht is. Dan heb ik het niet over een smart tv van nu die zoiets over 10 of 15 jaar laat zien (als die het dan nog doet).

De verwachte werking van een conform TV met afstandsbediening is:

1) Druk knop in
2) De functionaliteit die de knop weergeeft wordt volledig en correct uitgevoerd
3) Goto 1)

Nu is de functionaliteit van de knop "Een app starten", en dan kan je zeggen "Ja de app start maar je mag niet inloggen met een te oude versie". Dan hadden ze die Netflix knop maar niet op de afstandsbediening moeten plaatsen. Als ik een Netflix knop heb op mijn TV wil ik Netflix kunnen gebruiken (opstarten, inloggen, video's afspelen), dat is het verwacht resultaat van de Netflix knop indrukken. En ik verwacht zelfs dat als ik al ben ingelogd dat ik meteen een video kan laten afspelen zonder opnieuw te hoeven inloggen! Dat is ondertussen "normaal" en wat consumenten aan verwachtingen hebben en daar spelen de TV producenten op in om een aantrekkelijker aanbod te hebben, en dus meer kans op verkoop van de TV.

[Reactie gewijzigd door grasmanek94 op 22 juli 2024 15:23]

Netflix is een 3de partij, als morgen Netflix failliet gaat doet die knop het ook niet meer, als morgen Netflix beslist jou tv niet meer te ondersteunen, dan heb jij ook niets meer. Die knop zit er overigens niet in voor jou maar op (betalend) verzoek van Netflix, eigenlijk is het reclame op je afstandsbediening.

Let wel, ik verdedig heel die Smart TV niet, integendeel, ik heb het nooit moeten hebben en ik zal het nooit moeten hebben. Ik speel slechts advocaat van de tegenpartij zodat mensen even nadenken.

Iedereen koopt een Smart TV omdat ze bepaalde apps willen waardoor ze Smart TV gelijk stellen aan bepaalde apps/diensten. Als dan blijkt dat Netflix het niet meer doen beginnen ze te roepen dat Smart TV defect is terwijl het niet is. Je hebt Smart TV met een bepaald OS gekocht met basis functionaliteit aangevuld met een aanbod apps dat ieder moment uitgebreid of beperkt kan worden. Nergens ga je terug vinden dat men dat app aanbod garandeerd. Zolang dat basis OS werkt is alles in orde.

Er is een verschil tussen wat mensen gekocht hebben en wat ze denken gekocht te hebben. Iets wat ik al vanaf het begin van die Smart TV rage probeer duidelijk te maken maar de grote massa is er ingelopen met hun ogen dicht.
Fabrikanten gebruiken Smart TV als selling point waarop apps gebruikt kunnen worden. Bij de specificaties ga je niet zijn staan Netflix, tevens staat dat nergens op de doos zoals anderen hier beweren.
Uh, als je nog nooit "Netflix" op de doos van een tv hebt gezien dan kijk je nog minder naar tv's en tv-dozen dan ik. Op de afbeelding van de afstandsbediening zie je dan ook dat die een speciale "Netflix"-knop heeft.

Edit: deze (of iig iets wat er veel van weghad) zag ik bv. een paar weken geleden in de Aldi. Groot Netflix-logo op de doos, wat op de link helaas niet zichtbaar is, maar de afstandsbediening kun je goed zien.

[Reactie gewijzigd door Frenziefrenz op 22 juli 2024 15:23]

als de app voorgeinstalleerd is dan spreek ik de fabrikant er op aan.....daar zit nl wel het verschil!
En als de fabrikant bij verkoop zegt: "We hebben voor uw gemak de app alvast geïnstalleerd, maar we kunnen er verder geen service of garantie op geven", wat doe je dan?
ja dat zou idd een verschil maken, maar dat zeggen ze niet! puur om TV's te verkopen ga je het eigen product toch niet downplayen?
Als er heel groot op de doos staat dat je kan whatsappen met je telefoon, ja.
Het ligt wat genuanceerder: een Android toestel is open om nieuwe apps te installeren (zelfs Android TV is beperkt)
Met een smart TV ben je aan de fabrikant overgeleverd of die nw. apps ondersteund.
En vaak doen ze dat niet: nieuwe firmware komt er gewoon niet omdat dit commercieel niet interessant voor ze is.
Daarom zou ik ook kiezen voor een losse smart box / Raspberry o.i.d. dan heb je de vrijheid om zelf te kunnen installeren, of de box te vernieuwen wanneer dit noodzakelijk wordt i.v.m. niet meer ondersteund OS.
De consumentenbond zou zich dan misschien beter hard kunnen maken voor TV's zonder het smart-gedeelte. Veel mensen gebruiken het smart-gedeelte toch niet, dus goedkoper TV's zonder de smart-functionaliteit zou net zo wenselijk zijn, wellicht wenselijker.
Heb je bewijs en cijfers voor het feit dat veel mensen het smart-gedeelte niet gebruiken? Ik lees dit alleen maar terug op pagina's als Tweakers, waar over het algemeen de doelgroep het niet erg vindt om met kabeltjes, kastjes en afstandsbedieningen te prutsen. Volgens mij is het voor de gemiddelde gebruiker heerlijk om gewoon 5 knopjes te hebben voor live tv, netflix, npo, videoland en youtube.

Edit: en ik zal eens even voor de advocaat van de duivel spelen: ik begrijp die tv-fabrikanten wel. Waar hebben Google en Apple voor Android en iOS hun plicht om app-makers te verplichten hun app te updaten? Sterker nog: als een app niet genoeg wordt geupdate voor Apple's maatstaven gooit Apple ze er zelf wel af... Dit zit natuurlijk een stuk in marktaandeel en koopgedrag. Mensen maken zich er pas druk over als ze het zelf tegenkomen, en het zal vanzelf zo worden dat als een klant zich meerdere tegen dezelfde steen heeft gestoten ze vanzelf in de winkel gaan vragen 'wordt ie wel geupdate?'. Waarop de verkoper alsnog zal zeggen dat hij daar niets over kan zeggen, waardoor de klant toch weer de tv met de felste kleuren voor de laagste prijs haalt... Rinse and repeat.

[Reactie gewijzigd door HellFury op 22 juli 2024 15:23]

Ik denk dat jij je nog eens behoorlijk vergist in hoeveel mensen het smart-gedeelte wel gebruikt. Ja, tweakers zullen dat niet doen nee, maar de non-tweaker weer wel.
Zelf ben ik van mening als ik een tv koop dan moet die JUIST smarttv hebben, maar ik kies er dan wel 1 uit die niet een eigen onbekend OS draait, dus op dit moment zou het dan een AndroidTV zijn waarschijnlijk. Ik heb zelf juist geen zin in meerdere apparaten onder mijn tv, dat komt later wel als de functionaliteiten van de tv niet meer toereikend zijn. DAT is overigens dus ook een reden waarom ik backwardcompatibility in een gameconsole zeer belangrijk vind, en dat een gameconsole dus ook gewoon complete app/media ondersteuning moet hebben, inclusief bluray drive.

[Reactie gewijzigd door SuperDre op 22 juli 2024 15:23]

Volgens mij had Verizon of TLC geroepen, dat tv's juist goedkoper worden door al die meegeleverde apps die bij het "smart" gedeelte zitten, vrij logisch want met laptops gebeurd dit ook. Daarnaast zijn smart tv's de toekomst als er in de toekomst straks sprake is van gepersonaliseerde reclame in de reclame blokken of je het nou wil of niet.
Smart TV's worden inderdaad goedkoper door het meeleveren van apps, omdat een deel van de productiekosten uit "app-sponsors" komen. Echter is dat meer dan het niet hoeven schrijven en bijhouden van software, en de extra hardwarekosten voor een snelle Smart-interface? Dat zou ik betwijfelen.

Verizon en TLC zijn niet bepaald neutraal hierin. Die hebben zelf net zo goed hun tentakels in die branche en willen dus graag dat je meer koopt.
Ik denk dat de gemiddelde consument altijd nog steeds liever een tv hebben met "smart" functies dan eentje zonder. In dat opzicht is het het voor de fabrikanten al waard. Daarnaast zullen de kosten voor het werken aan smart functies niet zo hoog zijn, aangezien de kosten worden gesplits tussen miljoenen verkochte tv's denk ik.
Ik durf het niet te zeggen. Dit kan ook onwetendheid zijn. Ik weet dat mijn ouders eerst ook niet aan de Chromecast wilden, totdat 'ie was aangesloten en alles wel erg soepel werkte vergeleken met de halfbakken soc uit hun TV.
Een Apple tv is wel meer dan enkele tientjes. 200 euro volgens de Apple site.
Minimaal enkele tientjes. Chromecast is wel een paar tientjes, dus klopt in principe wel.
Als iedereen het er over eens is dat apps op een televisie geen lang leven is beschoren, waarom zijn er dan maar zo weinig dumb tv's beschikbaar?
Een paar HDMI poorten (1 met ARC), een tuner en een gids is voor de meeste mensen voldoende.
Voor mij mag je alles weg laten behalve een HDMI of Display Port. Ik kan helaas geen 50" monitoren met HDR en freesync vinden.
Ik verwacht dat het antwoord is dat dat simpelweg geen TVs verkoopt bij het grote publiek tenzij de TV een stuk goedkoper gaat zijn. Dat zal echter niet gaan. (De fabrikanten ontwikkelen de platformen toch al, dus die kosten zijn reeds gemaakt.)

Zoals ik het zelf zie: Het werkt zolang het werkt en dan Chromecasten we lekker verder. De TV op de slaapkamer is mijn oude nog domme LED LCD TV, waar ik niet eens een COAX heen heb getrokken, maar waarbij ik alles doe met de Chromecast.

De fabrikanten hebben wel een beetje boter op hun hoofd. Als de platformen nu eens bepaalde standaarden afspreken dan heb je veel minder last van fragmentatie en de daarbij komende noodzaak om voor zeer veel platformen en versies je app te ontwikkelen. Het is niet alleen Android, WebOS, Tizen OS, Orsay OS en ga maar verder, maar ook de versies van de verschillende OSen waarop het weer getest moet worden.

Zie Smart TV platforms:
https://en.wikipedia.org/...s_and_middleware_software

Met een standaard voor apps zou het makkelijker worden voor ontwikkelaars om langer en meer TVs te ondersteunen.
Dit dus. Ik heb twee kabeltjes naar de TV, namelijk stroom en HDMI. Alles hangt aan de receiver en de ingebouwde speakers van de TV staan gewoon uit.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.