De AIVD heeft zijn jaarverslag over 2018 gepubliceerd met daarin onder andere een update over tapstatistieken. Daaruit blijkt dat de inlichtingendienst opnieuw meer taps heeft geplaatst dan in de voorgaande jaren.
In totaal zette de AIVD vorig jaar 3517 taps, 312 meer dan in 2017. De AIVD gaf vorig jaar zijn tapstatistieken vanaf 2002 vrij. Op basis daarvan is de trend te zien dat het aantal taps vrijwel jaarlijks toeneemt. Het gaat om het plaatsen van een telefoon- of internettap, of het gebruik van een microfoon op basis van artikel 47 van de Wiv 2017 en artikel 25 van de Wiv 2002.
Update, 14.20: In een toelichting benadrukt Hilbert Bredemeijer, woordvoerder van de AIVD, dat het aantal taps betrekking heeft op apparaten en niet op personen: "Een enkele target kan meer devices hebben en die personen zijn zich ook steeds meer veiligheidsbewust. Een andere reden voor de stijgende trend is dat de dreiging niet afneemt en dat de AIVD in de afgelopen jaren meer medewerkers heeft gekregen en meer onderzoeken kan doen. We hebben in de afgelopen jaren tweehonderd nieuwe mensen gekregen en zitten nu boven de tweeduizend medewerkers."
In zijn jaarverslag meldt de inlichtingendienst verder onder andere de toenemende complexiteit van digitale spionage, waardoor de herkomst moeilijker vast te stellen is: "Daarnaast gebruiken statelijke actoren in toenemende mate internetserviceproviders en managed service providers als springplank om binnen te dringen bij een doelwit. Deze dienstverleners hebben uit hoofde van hun dienstverlening vaak diepgravende, omvangrijke en structurele toegang tot informatie van organisaties of personen. Zulke methoden bemoeilijken detectie, analyse en attributie van digitale aanvallen." Volgens de dienst komt politieke en economische spionage vooral van Rusland, China en Iran. Zo zou China interesse hebben in de Nederlandse high-techsector.
Ook constateert de AIVD dat Iran, Noord-Korea en Rusland misbruik maken van Nederlandse ict-infrastructuur voor digitale spionage-, beïnvloedings- of sabotageactiviteiten tegen andere landen. Ten slotte meldt de inlichtingendienst moeite te hebben met het vinden van "hoogwaardig technisch personeel en van inlichtingenpersoneel met technische affiniteit". De AIVD heeft hier extra budget voor gekregen van de overheid, maar de krapte op de arbeidsmarkt maakt dat het lastig blijkt gekwalificeerde medewerkers te vinden.