Je weet inderdaad niet hoe succesvol het werkelijk was. Ik vermoed dat het aan het teruglopen was anders hadden ze het niet opgegeven. Indertijd is er enorm veel druk achter gezet om allerlei diensten in Google+ te integreren, zozeer zelfs dat Larry Page zei dat wie het niet begreep dat hier de hele toekomst van Google vanaf hing maar op moest stappen. Deze harde communicatie werd toen ervaren binnen Google as een cultuurschok.
Het was echt een oorlog tussen Facebook en Google die aan beide kanten veel spanning op leverde. Ze begaven zich toen op elkaars terreinen en zagen elkaar als een enorme bedreiging met slechts ruimte voor een van beide. Dat is inmiddels wel geluwd en Google+ heeft waarschijnlijk geen strategische waarde meer. Het zelfde heb je een tijdje gezien tussen Google en Samsung en MS en Google, dat is ook weer tot rust gekomen.
Waar het aan lag? Dat moeten meer ervaren mensen maar uitleggen. Voor mij zelf zag ik het toen wel zitten om een Google+ pagina op te zetten. Maar als noob op dit gebied had het een te hoge leercurve. Ik wist vaak gewoon niet wat ik op mijn eigen pagina zag. Waar ik op geabonneerd was leverde eindeloos veel conent op op mijn pagina waar ik niet op zat te wachten. Een manier om enkel mijn eigen posts te zien en de reacties daarop heb ik nooit kunnen vinden. Zal ongetwijfeld aan mij liggen maar ik vond de opzet totaal niet helder. Een paar keer een poging gewaagd om er in te komen maar steeds weer gefrustreerd opgegeven.
Je ziet hier ook een nadeel van die enorme concentratie van informatie. Als zo een sociaal netwerk wordt opgejeven gaat er enorm veel content verloren (ook al is een deel nog wel elders opvraagbaarI Firefox heeft daar overigens een leuke extensie voor (r
esurrect pages) die o.a. op de Internet Archive laat zoeken en dat automatisch aanbiedt als je een 404 [pagina niet beschikbaar] krijgt. Maar in de Google zoek resultaten zie je het al snel niet meer.
Dat zag je al in de begintijd met Geocities community dat veel interessante eigen webpaginas gratis hostte. Ook het verlies van Hyves vond ik persoonlijk dramatisch daar hadden communities waar ik deel van was enorm veel interesante informatie bijeengebracht. Daar is niets meer van terug te vinden. Alsof er een bom op gevallen is.
Dat is al een van de redenen dat ik zoiets liever bij de overheid ondergebracht zie, want cultuurgoed en geschiedenis van een volk wil je toch in stand houden en bewaren. Maar dan moet je wel gegarandeerde stabiele mediums hebben en een partij die het in stand kan houden.
In dat opzicht is het best wel schokkend dat een megabedrijf als Google met zijn giga winsten dat zich graag altruistisch voordoet dat ook niet is. Ik vraag me ook af of landen wel beseffen in wat voor chantabele positie ze op en duur terecht komen als ze zoveel gegevens daar onderbrengen. Gewoon zelf opzetten en onderhouden. Ontwikkel je ook de technologie.
Persoonlijk zou ik willen dat de overheid een gratis een IP-afres voor het leven zou geven en hosten. Dan kunnen mensen daar hun eigen (niet commerciele) webpagina opzetten. Dat heeft wel heeft een hogere drempel maar dat is juist goed. Voor sociaal verkeer zet je liever een sociaal netwerk op, maar dan open source waarop mensen eigen kringen opzetten en onderhouden, wat veel goedkoper is.
Mensen kunnen dan zelf bepalen of ze alleen maar willen uitwisselen of iets blijvend opzetten. Je zou een apart een zakelijk netwerk kunnen opzetten dat de kosten van het geheel betaald. Volgens mij zou een overheidsbedrijf daar best leuk aan kunnen verdienen als je het slim opzet. Hoewel mensen graag zaniken is als het erop aankomt het vertrouwen in de overheid vaak groter dan bedrijven.
[Reactie gewijzigd door Elefant op 23 juli 2024 03:37]