KPN houdt test met abo's van 200Mbit/s via dsl - update

KPN heeft enkele klanten per ongeluk de mogelijkheid geboden hun snelheid te verhogen naar een abonnement van 200Mbit/s via dsl en ook leek het bedrijf kort een glasvezelabonnement van 1000Mbit/s aan te bieden, maar dit was niet het geval.

Op het forum van KPN maakte gebruiker marcel41 gewag van het aanbod van de 200Mbit/s-snelheid via dsl. Hij voerde deze door en kreeg een bevestiging, maar had 24 uur hierna nog niet de hogere snelheid. Een supportmedewerker toonde zich verbaasd en vroeg of de klant onderdeel van een testgroep was, wat marcel41 ontkende.

"Het was inderdaad een foutje van onze kant. Het was een test die we per ongeluk publiekelijk hebben gezet", verklaart supportmedewerker Erwin_. Volgens hem kan het alsnog dat de upgrade doorgevoerd wordt, maar is dit niet zeker. "Dit is een geautomatiseerd proces waar ik helaas geen invloed op heb." Momenteel biedt KPN officieel maximaal 100Mbit/s als dsl-abonnement aan.

Waarschijnlijk hangt de test met nieuwe abonnementen samen met de upgrade van het dsl-netwerk met supervectoring, of vplus. Dit maakt de snelheden tot 200Mbit/s via koper mogelijk en in combinatie met pair bonding zou KPN een deel van de klanten zelfs 400Mbit/s aan kunnen bieden, al lijkt dit in eerste instantie nog niet aan de orde. Begin dit jaar bevestigde KPN al in het tweede kwartaal van 2018 vplus beschikbaar te maken.

Gebruiker wjb claimde verder dat hij een aanbod van een glasvezelabonnement met download- en uploadsnelheid van 1000Mbit/s had gezien. Deze kon hij voor een meerprijs van 16,99 euro per maand afnemen, vier euro meer dan het huidige abonnement van 500Mbit/s symmetrisch. Als bewijs toonde hij een screenshot, maar de gebruiker geeft toe dat het om een fotobewerking gaat en er dus geen enkel aanwijzing is dat KPN hier mee komt.

Update, 22:00: Verduidelijkt dat glasvezel van 1000Mbit/s niet aan de orde is.

Door Olaf van Miltenburg

Nieuwscoördinator

26-04-2018 • 18:40

160 Linkedin

Submitter: WhatsappHack

Reacties (160)

160
152
72
6
0
40
Wijzig sortering
Wanneer komt KPN eens de wijkkast hier upgraden. Anno 2018 zit ik nog met een 16Mbit lijntje te rommelen. Leuk al die testen, doe ik graag aan mee! Al was het 50Mbit!

Alle gekheid op een stokje natuurlijk, maar sommige mensen (ook ondergetekende), zijn helaas echt overgeleverd, en voorlopig zal dat ook zo zijn, aan een xDSL-verbinding die ten heden dage gewoon niet meer echt kan meedoen. Internet en de diensten die daarop verkrijgbaar zijn worden hongeriger en je lijntje trekt het straks niet meer. En dan?

[Reactie gewijzigd door SkyStreaker op 26 april 2018 20:15]

Zie: https://netco-fpi-info.fourstack.nl/

Alle planning van 6 maand vind je hierop. P.S. gaat wel op de netwerkbeheerder KPN, niet de provider KPN. Alle providers die leveren op dit netwerk kunnen hier gebruik van maken.
Die planningen zijn helaas al jaren aan verschuivingen onderhevig. Langzaam, heel langzaam klimt het aantal straatkasten omhoog.

https://vvdsl.robinflikkema.nl/ houdt het goed bij.
Dank voor de mention, maar die is gedeeltelijk afhankelijk van fourstack (gecombineerd met 3 andere bronnen). Wel zie je ook de historie van upgrades waardoor t iets duidelijker wordt.
Inderdaad nogal aan verschuivingen onderhevig. Zit hier zelf al vanaf dat ik hier introk eind 2013 op een 20mbit lijn. In 2015 gevraagd wanneer ze upgrades hadden gepland, kreeg een “medio 2016” terug. Medio 2016 was dat opeens veranderd naar “medio 2017” met een upgrade naar 80 mbit. Laatst weer gebeld naar KPN, nu kunnen ze helemaal geen geplande werkzaamheden vinden. Leuk zoiets, als je je verbinding soms als half dichttrekt met een simpele download. En ondertussen lijkt KPN vooral steeds meer de ogen dicht te doen.

[Reactie gewijzigd door stuiterveer op 27 april 2018 12:23]

Het een en ander qua “dichttrekken” kan je oplossen door er een router tussen te plaatsen met OpenWRT en daar op SQM te installeren en in te stellen.

Dit zorgt er voor dat je apparaten tijdig door krijgen dat het te veel is. Waardoor er geen ellenlange wachtrijen worden opgebouwd.

https://openwrt.org/docs/...twork/traffic-shaping/sqm

[Reactie gewijzigd door Henk Poley op 28 april 2018 17:08]

Wat een grote variatie. Dacht, ik kan hier 222 mbit/s krijgen via bonding, dus dat zal iedereen in m'n kleine stad wel kunnen krijgen. Maar zelfs een paar straten verder op is het soms maar omtrent 35mbit/s met bonding. En dat is dan dichter bij de wijkcentrale.

Bij een dorpje in de buurt is het helemaal droef, maar als je daar dan de polder in gaat heb je wel 222mbit/s bonded :-?

[Reactie gewijzigd door Henk Poley op 28 april 2018 20:22]

6 maanden? Ik zie geen updates geplanned voor de komende 2 maanden. Verder heeft deze info me al 3 keer in de steek gelaten. Er zou een update in Q3 2015, Q3 2016 en Q3 2018 plaats vinden. Elke keer als dit kwartaal in de buurt kwam: geen updates geplanned

De recenste "upgrade" was ergens in januari zichtbaar (Q3), toen kwam het nieuws dat KPN hogere snelheden over 1 aderpaar ging implementeren. Op dat moment checkte ik en waren de geplande updates alweer verdwenen :(

Maar KPN zal DSL hopelijk nog altijd sneller upgraden dan het glasvezel project dat jaren op z'n gat gelegen heeft en besloten heeft om in de wijk met de laagste bevolkingsdichtheid toch maar weer eens te gaan proberen.
Tja, voor mij zie ik zelfs bij tweakers dat ik en heel den haag zeer binnenkort fiber beschikbaar zouden hebben. Lees ik dat de 50.000 (??) inwoners van den haag, fiber tot aan de wijkkastjes krijgen.

https://vvdsl.robinflikkema.nl/ houdt het inderdaad goed bij, met name de verschuivingen van werkzaamheden naar de toekomst :(
Hier zelfde verhaal..
https://www.kpnnetwerk.nl...-in-utrecht-en-rotterdam/

Heb tot ergens begin 2017 upgrades zien verschuiven en daarna op de lange baan ofzo. Laatste wat ik heb gezien was Q1 2108..
Wordt er een beetje moedeloos van..
hoppa...
Wat Koper
Beschikbaar Small green check
Distributiepunt(en) MDF
Wat FttH
Beschikbaar Small red cross
Distributiepunt(en)
Technologie Internet Snelheid
Koper/DSL 22 Mbit/s
Bonded Koper/DSL
-

en dat in Nederland...
Bij mij is het 28 Mbit.
En KPN geeft aan dat ze geen ftth beschikbaar hebben voor mij.
Dan blijf ik wel bij mij huidige provider met mijn fiber verbinding.
In bepaalde delen van Rotterdam kun je kiezen tussen een maximaal 6Mbit KPN of een max 500Mbit Ziggo.
Tja, je hebt een 'keuze'.....
Mijn ouders hebben geen kabel, en dus de keuze tussen 4Mbit KPN of niets ;)

Nouja. T-Mobile 4G is een optie, maar dat kost ook 46 euro per maand en het is maar de vraag wat je krijgt.
Hier ook overgestapt van 1 mbit naar tmobile 4g. Wat een verademing die 80 mbit
Dat noem ik geen keuze.
Een keuze is het als het qua snelheid gelijkwaardig is.
nee dat is een "lastige keuze" :o
Alleen de komende 2 maand is daarop beschikbaar.
Staar je niet helemaal blind op die fourstack site. Volgens de site haal ik thuis 40mb, terwijl ik gemiddeld genomen op 28 zit. KPN heeft mijn lijn helemaal doorgemeten en zowel in de straatkast als in de meterkast zaken vervangen maar dat leverde 1mb extra op.... _/-\o_
"Access is not allowed from your region" (België) :(
Maar, je hebt er ook weinig aan in België lijkt me.
Mogen Belgen niet nieuwsgierig zijn soms? :)

P.S. Ik ben een Nederbelg, geen Belg Belg, dus extra nieuwsgierig.
Wat Koper
Beschikbaar Ja
Distributiepunt(en) MDF
Technologie
Internet Snelheid
Koper/DSL 21 Mbit/s
Bonded Koper/DSL 40 Mbit/s

Om je voor te schamen...
Dit is helaas maar al te waar. Leuk al die snelheden maar als je net buiten een dorpsring woont en geen coax of glas hebt is je enige betaalbare optie een armoedige 5-16Mbit.
Ik woon in Epe en waar ik zit zijn 2 ringen: eentje die tot ~55Mbps levert en eentje ~18Mbps, raad waar ik zit? Glasvezel kon hier niet aangelegd worden wegen bouwtechnische omstandigheden en coax heb ik ook niet. FttC zou kunnen, maar dan moet ik het regelen dat er hier met gemak een eigen ISP komt. Dus: xDSL - en op fourstack waar ik om de zoveel maanden op kijk: niks, maar dan ook niks. Terwijl de rest om mij heen lekker haar fatsoenlijk internet krijgt.

Dat frustreert.
Maar verwacht je nu dat KPN de bouwtechnische omstandigheden gaat oplossen? KPN is een commercieel bedrijf.

Veelal komt er geen FttC als er gewoon glasvezel beschikbaar is maar enkel niet in jouw woning/gebouw. Erg vervelend maar KPN kun je dat niet kwalijk nemen.
Nee. Ik verwacht dat KPN de wijkkast upgrade. Je interpreteert mij verkeerd.
Terwijl de rest gewoon glasvezel heeft in je wijk. Wees realistische dat gaan ze nooit doen.
Dit wist ik allemaal niet toen ik hier in 2006 kwam wonen. Ik kan gewoon helemaal niks met je initiële antwoord. "Realistisch" heeft er helemaal niks mee te maken. Dat ik loop te klagen is gewoon terecht.
5 (haalbaar vanwege grote afstand naar centrale: 3) Mbit hier! Zit ook al jaren te wachten, maar ook op de site van @Omega_Shiva staan er geen upgrades voor komende 2 maanden (had ik ook niet verwacht). Lang leve buitengebied. Ik zou al lang blij zijn met 10 Mbit.
Kijk eens op https://kpn-compleet-fpi-info.fourstack.nl
Wat geeft ie dan helemaal rechts?
Sneller internet Buitengebied 4G
Beschikbaar: nee
Uitvalredenen: Snelheid > 3Mbps

Sneller internet Buitengebied
Beschikbaar: nee
Uitvalredenen: Geen campagne gebied
Wanneer komt KPN eens de wijkkast hier upgraden. Anno 2018 zit ik nog met een 16Mbit lijntje te rommelen. Leuk al die testen, doe ik graag aan mee! Al was het 50Mbit!
Tja... Wie gaat er dan ook in Epe wonen?!?! ;-)

Maar in Epe is toch al glasvezel? Dat leek een behoorlijke uitrol te zijn geweest, of zit je net ergens buiten het gebied?

Ik ben een jaar of 10 geleden verhuist naar Zeewolde en een van de dingen waar ik als eerste naar keek was de Internet aansluitingen. Een van de overwegingen was dat men hier op dat moment bezig was met Glasvezel. Mijn oude woning in Amsterdam Noord heeft nog steeds geen glasvezel...
Bouwtechnisch kon het niet, waar ik woon - zo schuin tegenover een zeker politiestation. En dat is flink balen.
Ik weet natuurlijk niet hoe het 4G broek is in jou gebied, maar misschien is 4G voor thuis een alternatief?

http://www.google.nl/sear...is&dcr=0&oq=4g+voor+thuis
4G! Ik ben overgestapt van een ADSL lijntje van 2.5 mbit/s, naar een mobieltje met tethering voor een goede 40 mbit/s. OpenWRT heeft USB-tethering ingebouwd, dus mijn hele huis is om :). En het is nog €25 goedkoper ook..
Ja bij mij in het dorp ook max 20mbit en verdommen ze het om wijkkasten te plaatsen en VVDSL uit te rollen. En dan klagen dat iedereen naar Ziggo gaat. Ondergetekende helaas dus ook. Helaas, want Ziggo is niet goedkoop.
Had je dicht bij het kastje moeten gaan wonen, heb je dat niet gechecked voor je daar ging wonen ?
Wat is dit nou weer voor een rare opmerking? Ik woon een nog geen kilometer van het "kastje" en in een andere opmerking vertel ik ook dat, waar ik woon, er 2 ringen zijn. Ik zit helaas in de trage ring.
Het plaatje van 1000 mbit aanbieding in mijn kpn is een photosoepje.

Kan hier een titel fixje voor komen voordat iedereen hyped raakt voor een 1000 mbit lijn bij kpn?
Zie het kpn forum waar hij het zelf ook toegeeft ;)

[Reactie gewijzigd door White_Collar op 26 april 2018 20:24]

En toch.. toen ik ruim 2 jaar terug KPN glasvezel afnam (100/100Mbit/s), wilden ze het niet eerder aanzetten dan dat er een monteur langs was geweest die de 500Mbit/s aansluiting op de glasvezelkabel (van KPN zelf) kwam vervangen door een 1000Mbit/s exemplaar. Ik verwacht dan ook dat KPN 1000Mbit/s technisch op heel veel plaatsen per direct mogelijk is.
Wij krijgen nog steeds 8 Mbit/s terwijl een paar huizen verder op 80 Mbit/s hebben. Leuk net iets te ver weg wonen van je "Uitzend kastje" En dan nog de standaard prijs betalen...
Hier zelfde.. mijn buurman heeft 80 mbit, ik 12.
Soms kan dat ook nog aan de kabels in het huis liggen. Officieel mag het niet, maar als je op de binnenkomende kabel (ISRA punt, vaak in de meterkast) van de KPN een RJ11 stekker zet en deze direct in het DSL modem prikt haal je vaak net iets meer snelheid. Elke stukje extra kabel kost namelijk iets aan snelheid.

Ook zat er in het verleden best verschil tussen verschillende DSL modems, geen idee of dat nu nog zo is.

Vroeger zaten er ook nog splitters tussen, deze verlaagde de snelheid ook behoorlijk.
Meestal is het de bekabeling buitenshuis als de afstand het probleem niet is.

Zolang je een beetje fatsoenlijk kabeltje gebruikt maakt de afstand tot een tiental meters binnenhuis bar weinig uit. Door dat van <2 meter in te gaan korten tot een tiental centimeter gaat van je 8mbit geen 20mbit maken, misschien 8,01.

Gaan lopen rotzooien met het isra punt is niet bepaald een aanrader. Je bereikt er ook niets nuttigs mee, naast dat het eigendom van KPN is en je er ook niet aan mag zitten.

Splitters hebben tevens geen effect op de snelheid, enige wat het doet is het signaal opsplitsen, al streamend, zit geen vertraging tussen. De ene set frequenties links af, alles erboven, rechtsaf.

[Reactie gewijzigd door batjes op 26 april 2018 20:29]

Helaas is dat wel een misconceptie. Een splitter splitst het signaal echter niet. Wat het doet is namelijk op de ene uitgang dempt het een bepaalde frequentie en op de andere dempt het een ander deel van de frequentie.

Hierdoor kun je op de PSTN of ISDN ingang telefoneren en word het DSL signaal (grotendeels gedempt). En bij het DSL signaal word het merendeel van het PSTN/ISDN frequentie gedempt. Echter als er geen PSTN of ISDN signaal op de lijn zit is het zeker aan te raden de splitter te verwijderen. Het zal niet een groot verschil maken (tenzij de splitter defect is). Maar elke winst is meegenomen.

https://commons.wikimedia...e:ADSL_frequency_plan.svg

Over het knutselen aan het aansluitpunt van KPN (ISRA) niet doen.

Mijn ervaring is dat alleen de ouderwetse varkenssnuit kan storen. Op de pagina hieronder wandcontactdoos genoemd.

https://www.kpn.com/faq/5218

Hier wil soms wel eens sluiting in komen en dan kan het wel eens handig zijn de a en b ader (meestal rood en blauw) een rj11 plug op te zetten en rechtstreeks aan te sluiten op het modem. Maar zoals batjes al zegt dit is wel KPN domein waar je aan zit te knutselen.

Beter is het om contact op te nemen met je provider en het snelheidsprobleem te onderzoeken. als het echt het isra is wat de oorzaak is. Word deze meestal vervangen voor een nieuw aansluitpunt.
Alle isra punten tot voor de patch isra(isra 2), kunnen storen.
We moeten ze dan eigenlijk ook altijd vervangen indien het niet om een vochtige ruimte gaat of een andere reden dat het plaatsen van de nieuwe type niet lukt.
Op de DSL aansluiting wordt niet gedempt door de splitter (of niet door elke splitter), alléén op de PSTN aansluiting. DSL en externe aansluiting zijn gewoon 1:1 met elkaar verbonden.

Heb jarenlang probleemloos een splitter gebruikt met DSL en externe aansluiting omgekeerd aangesloten t.o.v. wat erop gedrukt stond, omdat dit met de fysieke vorm van het dingetje beter uit kwam.
Door dat van <2 meter in te gaan korten tot een tiental centimeter gaat van je 8mbit geen 20mbit maken, misschien 8,01.
Slechte binnen bekabeling kan al gouw voor een aantal kilometers rekenen...
Vaak te danken aan mensen die het modem zo even op de oude telefoon aansluiting prikken.
Ik zie liever dat men het modem direct op het isra aansluit.

Maar als de kabel vanaf main(dikke straat kabel) naar huis, beschadigt is, kun je op dat kleine stukje al een hoop verlies hebben.
Daarom is het verstandig dat een burger ook een click melding doet voor ze in de tuin gaan grafen.
Elke splitter en elk contactje naar contactje is een stootpunt (lees: klein verstoringsveld). Mijn modem zit direct op mijn ISRA en heb sindsdien een goede ~150KB erbij.

[Reactie gewijzigd door SkyStreaker op 26 april 2018 21:31]

Helaas, alles is hier nieuw behalve KPN naar ons HUIS. ;)
Kabels zijn kort, nieuwe modem, de afstand van 10km is gewoon weg te lang ;)
Hier zelfde.. mijn buurman heeft 80 mbit, ik 12.
Dat hoort niet, je hoort voor zo een kort afstand niet 68Mbit langzamer te zitten, dat is belachelijk, ik heb zelf ruim 50Mbit internet en weet zeker dat me buurman naast me echt niet 8Mbit zou hebben, dus erg vreemd wat jij heb.
Dat kam op zich wel, het komt wel eens voor in een straat dat bepaalde bewoners op de ene hoofdkabel zitten en bepaalde bewoners op een andere...

Maar meestal zit de hele straat op dezelfde hoofdkabel en dan zou iedereen grofweg hetzelfde moeten kunnen halen qua snelheid, dus grote kans dat er hier meer aan de hand is.

[Reactie gewijzigd door Wildfire op 26 april 2018 22:00]

Ok, dat is dan wel heel erg dan, als je buren wel snel internet heeft en jij niet, dat zou ik heel vervelend vinden.
Klaasraak kan het beste z'n buurman de provider laten bellen ivm die lage snelheid, er moet dan nodig iemand eens de boel komen nameten. Zou me niet verbazen als z'n lijn ondergronds niet helemaal fris meer is.
Ja dat zou kunnen natuurlijk.
Wij hebben ook best een lang stuk naar de weg hier,.. rond de 80-90 meter voortuin... ook de reden waarom we geen coax/glasvezel hebben liggen., de buurman woont waarschijnlijk 150 meter korter naar de wijkkast.. en heeft vectoring/gedoe op zijn adsl, dat kan ik hier niet ontvangen? weet eigenlijk niet waarom. Maar het is wel vervelend, met 12 mbit kan je ook geen tv via internet ontvangen en zit je weer aan een extra abonnement vast voor de schotel.

Ik overweeg nog wel om een keer glasvezel te trekken.. maar de afstand en het feit dat de hele voortuin dan overhoop moeten houden me wat tegen.

[Reactie gewijzigd door klaasraak op 27 april 2018 15:19]

Aha ok, ik dacht dat je buurman 5 a 10 meter naast je zat, wist niet dat je zo ver uit elkaar zat, dan begrijp ik het wel ja, en ja erg vervelend is het dan, dat de enigste keus ADSL is, en dat je niet Ziggo kan nemen.
Ik heb in mijn aangekochte woning alle niet gebruikte bedrading afgekoppeld en een rj45 wcd op de KPN kabel gezet.
Ik heb rechtstreeks aarding van mijn rj45 wcd gemaakt op de KPN kabel en vervolgens een patchkabel verbouwd zodat ook de niet gebruikte kabels als aarde functioneren.
Dat scheelde me al 12 megabit en een afname van pingtijden van 35ms naar 22ms.
En nu krijgen we misschien glasvezel in het buitengebied :)
En dan heb je nog de providers die vast blijven houden aan 50mbit terwijl 100 gewoon beschikbaar is. Wacht al meer dan 2 jaar tot Tweak eens met KPN om tafel gaat...
Vermoed dat je dan op xdsl zit, bij glasvezel werkt tweak met eigen hardware zodat ze niet te afhankelijk zijn van kpn (indirect weer wel aangezien ze samen moeten werken met reggefiber voor de pop gebouwen).
Hoop voor je dat er binnenkort wat voor je veranderd in positieve zin.
Thanks! :)

Het zou het geval kunnen zijn, heb er te weinig verstand van om er iets zinnigs over te zeggen, ik woon ver buiten het glasvezelgebied van Tweak en weet niet beter dan dat het VDSL zou zijn.
Weet niet hoever je van de centrale woont maar vdsl werkt tot circa 2 km, woon je verder heb je adsl/ADSL2 verbinding.
Weet dat sommige providers ook op koper eigen hardware heeft zoals tele2 maar van tweak zou ik het zo niet weten.
Je zou het bij ze kunnen vragen.
Heb ik gedaan, maar kwam niet veel verder met ze. Vrijwel alle providers kunnen 100mbit leveren op mijn adres, afstand tot de centrale is in dit geval geen issue. Tweak levert gewoon nergens boven de 50 mbit DSL.
Ik begrijp dat ze vol inzetten op hun glas netwerk, maar ze mogen het overige aanbod ook best wel eens vernieuwen zoals de rest van de providers wel doen.
Dan switch je toch, online levert wel 100mbit...
Valt nog mee, in sommige gebieden kan je niet sneller dan 4 Mb/s met DSL. Terwijl je indd een paar huizen verder wel 20Mb/s kan krijgen. Of als je hoger wil dat je verbinding er uit valt voor een korte tijd.

Glas is de toekomst, maar kost in veel gemeentes nog wel even tijd om overal aan te leggen. En het is natuurlijk een investering. Daarnaast zijn er qua glas gebieden ook providers die voor dat gebied alleenrecht hebben tot een bepaalde datum (omdat zij de aanleg hebben gedaan). Dat is niet fijn voor de consument qua kosten / concurrentie opties.

Mn telco destijds (demon, nu xs4all) vertelde je dan doodleuk "nou dan ga je toch naar een ander",. maarja, die zijn net zo traag, en kosten nog weer duurder.
Inmiddels verhuist, dus kan het me weinig meer schelen.
ze geven wel korting toch bij zulke lage snelheden?
Yep, minimaal €5 in de maand korting. Als je ver bij een centrale vandaan zit geven ze deze korting, omdat je dan onder de norm van 8Mbit zit (volgens mij is de minimale 'KPN-norm' zelfs 12Mbit inmiddels)
Gewoon even KPN bellen en klaar... Maar liever heb je natuurlijk een fatsoenlijke snelheid.
@klaasraak Als je buurman 80Mbit heeft is dat bij jou ook mogelijk. Zo niet, dan moet dat haast wel aan de bekabeling liggen.
Soms kan het ook zijn dat je pech heb en op een andere buitenring zit of zelfs helemaal geen buitenring hebt. Hoekwoningen hebben hier ook wel eens last van. Dan gaat ineens de ISRA vanuit de andere straat.
Is er intussen al een €250,- ~ €500,- router die 940Mbit WAN>LAN bufferbloat haalt?

Uit persoonlijke ervaring moet ik zeggen dat bandbreedte me voorbij de 350Mbit andere zaken belangrijker worden om dagelijks gebruik vlotter te laten voelen. Een potente router, lage latencies, een snelle DNS resolver en natuurlijk de snelheid van servers. Deze zaken veranderen niet met een duurder pakketje.
Dan kom je al snel op x86 based routers uit, of misschien een WRT3200 (Marvell Armada op 1.86Ghz) met OpenWRT en cake als shaper.
Ik heb tot zo'n 700Mbit geshaped met de 1.6Ghz variant van die router (WRT1900ACS)

[Reactie gewijzigd door Kanarie op 26 april 2018 19:51]

Als je Gbit routing speed wil moet je er gewoon zelf een bouwen met pfsense. Kan makkelijk voor 250 euro.
Ubiquiti USG heeft een throughput van zo goed als 1gbit en zit zelfs ruim boven 800mbit als je DPI ingeschakelt hebt. Kost een euro of 120.
Ubiquiti Edgerouter 4 is wat je zoekt in dat geval, kun je ook nog eens met gemak 250mbit+ ipsec doorheen jassen :)
Kijk die stond dus al een tijdje op mijn radar maar ik lees nu overal dat hij die 400Mbit niet kan passeren met de firewall aan.
Nou dan zal KPN en ik neem aan dat XS4ALL volgt wel snel met 1 Gbit komen. Nu moet ik zeggen dat ik met de nieuwsgroepen nooit hoger dan zo'n 280-300 Mbit kom, vaak zelfs nog lager. Het is eigenlijk meer overcapaciteit.
Exact dit, enige uitzonderingen op de regel zijn sommige steamdownloads (en dan ook echt sommige games, wat me doet aannemen dat de games op verschillende servers staan) en battle.net. Al het andere is inderdaad max 300/325Mbit. Jammer is dat maar helaas kunnen we daar zelf niets aan doen, en zeker als je je bedenkt dat wij in Nederland zeer hoge snelheden hebben t.o.v. de rest van de wereld gok ik dat het ook nog wel eventjes gaat duren voordat we die max snelheid werkelijk kunnen benutten.
Kijk eens bij taakbeheer en de resource monitor. De ene game schrijft veel meer files dan de andere. Dan kun je tegen een hdd / cpu bottleneck oplopen. Tijdens het downloaden met 50MB/s via Steam zie ik regelmatig de harde schijf (raid 0) met 150 MB/s wegschrijven.
Ik gebruik alleen maar SSD’s. Ik snap het wel hoor, maar ik heb toch een redelijk systeem staan. Daarnaast zijn er maar weinig processen aangezien ik het alleen gebruik om mee te gamen en wat te browsen. De pc krijgt bijna iedere 3 maanden een volledige clean install (dat kost me namelijk minder tijd dan onderhoud, juist omdat ik er alleen op game) plus de performance is vaak gewoon beter na een clean install.

Ik weet dat sommige games meer bestanden wegschrijven of heel veel kleine bestanden wat zwaarder is voor de opslag/proc. Maar geen van die zaken zijn voor mij van toepassing. Ik merk gewoon dat downloadspeeds niet consistent zijn in Steam en dat dat per game verschillend is. Soms stopt ie gewoon halverwege met downloaden en staat ie idle te wezen for no reason om daarna rustig heel langzaam weer wat snelheid op te bouwen.

Overigens is dit alleen voor Steam zo, Origin, Battle.net en Uplay hebben hier geen last van. Maar wat ik eigenlijk met het hele verhaaltje wilde zeggen is dat de meeste toepassingen de 400mbit simpelweg niet halen, dat heeft niets met onze computers of internetspeeds te maken, maar eerder met de bandbreedte van de servers waar het vandaan moet komen. Heeft een bedrijf eigen servers en een max upload van 1Gb? Je raadt al waar ik naar toe wil.
Om de 3 maanden een volledige clean install ,hopelijk geen oem windows want dan zijn je aantal activaties zo op.
Dat werkt niet zo gelukkig. Je productcode wordt gekoppeld aan je moederbord. Zolang je die niet vervangt kun je dit zo vaak doen als je wilt. Je hoeft ook geen productcode in te vullen bij installatie, gewoon op “ik heb geen productcode” klikken. Na de install activeert ie m automatisch.

Toevallig dat je het zegt, want de key die ik heb is volgens mij een OEM key. Ik moet er wel bij vermelden dat dit pas automatisch sinds en vanaf windows 10 werkt. Ideaal, werkt ook met Windows Server.

Oudere versies zoals windows 7 hadden dit ook al alleen was de activatie ervan wat omslachtiger. In principe zolang je hetzelfde moederbord gebruikt kun je windows zo vaak opnieuw installeren als je wilt.

Voor het geval je me niet gelooft, hier een antwoord van MS zelf:
https://answers.microsoft...cb-48d9-adc1-8f5d25fde9fb
Bij mij was dat toch niet het geval,na wat problemen en een 4de install werkte mijn key niet meer.
Gewoon een upgrade van 7 naar 10 gedaan in het begin,was ook oem....
Hm je zou support dan eens kunnen proberen te bellen, want zolang je hetzelfde moederbord blijft gebruiken moet er niks aan de hand zijn. Al moet ik er wel bij zeggen dat al mijn keys een win 10 key waren.
Ik heb mijn Windows 8 pro (oem) destijds gratis geupgrade naar windows 10 Pro.
Deze vele malen geinstalleerd.. zeker meer dan 10..
Toen ik een nieuw moederboard en cpu kocht heb ik voor de grap de pc een keer opgestart met de oude schijf.
Dat werkte toevallig, en hij is daarmee overgegaan op mijn nieuwe hardware..

Na verse installatie op een nieuwe schijf ging hij gewoon verder op de oude licentie :+
Ik dacht eigenlijk een nieuwe te moeten kopen, maar volgens mij is Microsoft er heel erg makkelijk mee..

Je hoeft dus bij de installatie geen key in te vullen, die pakt hij automatisch van t internet..
Ik probeerde de eerste keer koppig het serienummer van de oude windows 8 pro licentie in te voeren, en dat werkt niet 8)7

Als je key aangeeft dat hij niet meer geactiveerd kan worden gewoon even bellen met de servicedesk, heb daar in het verleden wel is contact mee gehad en dat ging altijd perfect.
Dat is mooi dan, ik heb mijn moederbord en processor vervangen en helaas had die dus een nieuwe licentie nodig. Maar als je een tweedehands mobo koopt is er natuurlijk ook een kansje dat er al een licentie op staat.

Bij mij deed ie t met de oude schijf ook eventjes, na een week stond er ineens: not genuine.

[Reactie gewijzigd door jimzz op 26 april 2018 23:38]

Je dient je ms account te koppelen met je win key en de desbetreffende pc, als je dan je cpu/mb etc hebt upgegrade en win zegt non genuine, log je in en zeg je dat id die pc met die key en hups dan maakt ms hem weer genuine...
Vreemd verhaal, elke game/update die ik via steam d/l gaat gewoon met dezelfde maximum snelheid...
m.b.t. dsl denk ik niet dat het om supervectoring gaat, maar om Bonded vectoring VDSL.

Persoonlijk haal ik momenteel 220 Mbit binnen volgens de experiabox. alleen word het nog geknepen. Als de 200 Mbit abonnementen worden aangeboden ga ik dat zeker bestellen.

Supervectoring lijkt me nog wat verder weg op de planning.
24 mei staat op de planning als uitrolmoment voor vplus op veel straatkasten, zie ook de site van RobinF: https://vvdsl.robinflikkema.nl/upgrades.php

Omdat je met vplus wel 200Mbit over 1 aderpaar kan halen lijkt dat me de directe aanleiding voor KPN om een 200Mbit DSL abbo aan te gaan bieden.

[Reactie gewijzigd door Kanarie op 26 april 2018 19:48]

Wat is nog altijd mis in de berichtgeving is wanneer KPN de wijkcentrales gaat voorzien van VVDSL!
Telkens gaat het over de straatkasten, maar in de wijkcentrales staan nog volop dslams van andere partijen waardoor KPN zegt geen VVDSL te kunnen leveren in verband met storing op de lijn.

Hopelijk gaat dat binnenkort ook echt eens opgelost worden zodat ook VVDSL uitgerold kan worden in de wijkcentrales.
Ja precies dat idd! Ook echt nergens iets over te vinden, muv het gewoonlijke verhaal over VULA ergens uit 2017 en de updates dat er eigenlijk niets te melden is..
Hoop dat dit zorgt voor meer concurrentie op download en upload snelheden en gaat Ziggo zijn download en vooral upload ook verhogen.
Dit is de link die iedereen altijd zoekt onder ditsoort berichten: https://thd-fpi-info.fourstack.nl
(als je daar je adres invult kun je zien welke snelheid er mogelijk is op je adres)
Ook niet altijd kloppend. Op mijn postcode 500Mbps fiber terwijl ik 750 Mbps van T-mobile heb.
Fourstack is een KPN site, t-mobile heeft eigen apparatuur en werkt dus anders.
Fijn dat KPN wat extra snelheid uit het DSL netwerk perst, al vind ik de 100 Mbit/s down, die ik ook daadwerkelijk haal, meer dan voldoende. Een familie met een hardcore gamer en meerdere streamers gelijktijdig zal daar waarschijnlijk wel behoefte aan hebben, op het moment dat 4K gemeengoed wordt. Maar, het is wel zuur nieuws inderdaad voor de lieden die nog steeds op een 10 Mbit/s lijntje zitten, zonder zicht op verbetering.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee