De oprichting van Reggefiber in 2005 werd voorafgegaan door plannen van woningcorporatie Portaal. Deze corporatie wilde in 2003 glasvezelverbindingen voor al zijn huurwoningen. De onlangs overleden bouwmiljardair Dik Wessels kwam in contact met deze woonstichting. Voor de aanleg van glas werd het bedrijf GNEM opgericht en later werd XtraMediaServices opgericht als provider om diensten te leveren op het nieuwe netwerk. De aandelen van GNEM kwamen uiteindelijk in handen van het later opgerichte Reggefiber.Wessels richtte Reggefiber op via zijn investeringsmaatschappij Reggeborgh. In 2008 vergaarde KPN een minderheidsbelang van 41 procent in Reggefiber. Dat werd in 2012 uitgebreid tot 51 procent. De andere deelnemer in de joint venture, Reggeborgh, hield toen nog 49 procent van de aandelen in handen, maar beide bedrijven hadden gelijke zeggenschap over Reggefiber. De toenmalige toezichthouder, de NMa, hoefde er daardoor geen goedkeuring voor te geven. Dat veranderde toen de ACM in 2014 toestemming gaf voor een uitbreiding van het belang van KPN naar 60 procent, waarmee het telecombedrijf de zeggenschap over Reggefiber kreeg. Later vergaarde KPN 100 procent van de aandelen.
Volgens Randal Peelen, commercieel directeur van provider Tweak, had Reggefiber ooit een enorm aanlegtempo. "In ongeveer drie jaar hebben ze ongeveer een derde van Nederland verglaasd. Als ze dat hadden doorgezet, hadden ze heel Nederland verglaasd en was niemand ertussen gekomen." Sinds KPN echter de zeggenschap over Reggefiber verwierf, is de uitrol van glasvezel volgens hem op een laag pitje gezet. "Dat is bijna voor honderd procent de reden voor wat er nu gebeurt op de markt. Bijna direct na de overname zijn ze stopgezet, behoudens de lopende projecten. Reggefiber is ingelijfd door KPN en een soort netwerk- of vastgoedafdeling geworden. Het heet nog wel Reggefiber, maar de ondernemersspirit is er wel uit."
©ANP / Koen Suyk
Woordvoerder Stijn Wesselink van KPN stelt dat er in de afgelopen jaren heel veel in glasvezel is geïnvesteerd. "We rollen als KPN nog steeds vele duizenden kilometers aan glasvezel uit in Nederland. De focus ligt momenteel op de uitrol naar de straatkast, waarmee we glasvezel fijnmazig uitrollen in heel Nederland." KPN zet niet vol in op de verglazing van ook het laatste stukje van de centrale naar de woningen, omdat volgens Wesselink via vectoring, pair bonding en vplus, waarmee snelheden tot 400Mbit/s mogelijk zijn, voorlopig wordt voldaan aan de vraag naar sneller internet. "En in de toekomst, als de klantbehoefte verandert, kunnen we ook glasvezel verder uitrollen vanaf de straatkast naar de woning", aldus Wesselink. KPN stelt dus dat er nog onvoldoende behoefte is aan ftth, maar Wesselink licht toe dat ftth wel wordt uitgerold in die gebieden waar nog geen infrastructuur aanwezig is of de bestaande infrastructuur onvoldoende potentie heeft. "We kijken dus per gemeente en wijk naar de effectiefste manier om dit te bereiken, hetzij via ftth, hetzij via fttc in combinatie met vdsl-upgrades."
Ook al is Peelen niet blij met het huidige KPN-beleid, hij heeft er wel begrip voor. "Je bent beursgenoteerd, moet winst maken en je hebt al een netwerk liggen. Waarom zou je dan investeren in een netwerk dat volgens de regels van de ACM voor elke operator toegankelijk moet zijn en bovendien concurreert met je eigen kopernetwerk? Het is voor KPN niet per se lucratief om glasvezel breed uit te rollen. Daarmee werk je eigenlijk alleen maar partijen in de hand die zelf operator willen zijn. Op het kopernetwerk heeft KPN domweg meer macht. Zij bepalen daar de regels, de snelheid en voor een deel de prijs."