Delta gaat een lte-verbinding als vast internet leveren in de Zeeuwse buitengebieden van Axel, Goes, Hoek, Hulst en het Walcherse Serooskerke om klanten in die regio's van sneller internet te voorzien. De provider heeft voldoende aanmeldingen binnen.
Vanaf mei begint Delta met het aansluiten van de eerste klanten in de buitengebieden. Het gaat om regio's waar de downloadsnelheid nu vaak nog onder de 10Mbit/s ligt. Door de aansluiting op het vast-mobielnetwerk neemt die snelheid volgens de isp toe tot 50Mbit/s, met een uploadsnelheid van 15Mbit/s.
Delta stelde als eis dat er minstens 150 aanmeldingen zouden zijn per opstelpunt, en voor Axel, Goes, Hoek, Hulst en Serooskerke zijn die aantallen bereikt. In Oost-Souburg en Rilland, die Delta ook op het oog had als opstelpunt, was onvoldoende interesse.
De provider plaatst voor het aanbod een zender van minimaal twintig meter hoog die via glasvezel is aangesloten op het netwerk van Delta. Klanten die binnen maximaal dertien kilometer van de zender wonen, kunnen een op lte gebaseerde verbinding krijgen. Ze krijgen daarvoor een kleine schotelantenne die ze moeten aansluiten op hun modem en die gericht moet zijn op de zender. Het abonnement is inclusief vaste telefonie, maar interactieve televisie maakt er geen deel van uit. Overigens leveren gemeenten en provincies elk 100 euro subsidie op de aansluitkosten.
Delta werkt samen met Greenet voor het aanbod. Bart Heinink van Greenet legt aan Tweakers uit dat de lte-verbinding op 3,5GHz werkt. "Je kunt een vergunning aanvragen voor lokaal gebruik van frequentieruimte in de 3,5GHz-band." Volgens hem zijn snelheden tot theoretisch 200Mbit/s mogelijk op korte afstand van de zenders. De overheid maakt het vanaf 2015 mogelijk om 3,5GHz op het platteland in te zetten voor draadloos internet. Een landelijke licentie afnemen voor de frequentieband kan niet, omdat inlichtingendiensten in het noorden van Nederland 3,5GHz nodig hebben voor het afluisterstation in het Friese Burum.
Providers als KPN en Vodafone willen de frequenties inzetten voor hun 5g-netwerken. Afgelopen woensdag benadrukte KPN-coo Joost Farwerck nog dat de overheid snel met een oplossing moet komen, aangezien 3,5GHz internationaal de standaard wordt voor 5g. KPN gebruikt zelf overigens een combinatie van dsl en 4g om klanten in buitengebieden een breedbandverbinding te leveren. Die aanbieder start in het tweede kwartaal van dit jaar met de levering.