Delta gaat 4g als vast internet leveren aan Zeeuwse buitengebieden

Delta gaat een lte-verbinding als vast internet leveren in de Zeeuwse buitengebieden van Axel, Goes, Hoek, Hulst en het Walcherse Serooskerke om klanten in die regio's van sneller internet te voorzien. De provider heeft voldoende aanmeldingen binnen.

internet buitengebiedenVanaf mei begint Delta met het aansluiten van de eerste klanten in de buitengebieden. Het gaat om regio's waar de downloadsnelheid nu vaak nog onder de 10Mbit/s ligt. Door de aansluiting op het vast-mobielnetwerk neemt die snelheid volgens de isp toe tot 50Mbit/s, met een uploadsnelheid van 15Mbit/s.

Delta stelde als eis dat er minstens 150 aanmeldingen zouden zijn per opstelpunt, en voor Axel, Goes, Hoek, Hulst en Serooskerke zijn die aantallen bereikt. In Oost-Souburg en Rilland, die Delta ook op het oog had als opstelpunt, was onvoldoende interesse.

De provider plaatst voor het aanbod een zender van minimaal twintig meter hoog die via glasvezel is aangesloten op het netwerk van Delta. Klanten die binnen maximaal dertien kilometer van de zender wonen, kunnen een op lte gebaseerde verbinding krijgen. Ze krijgen daarvoor een kleine schotelantenne die ze moeten aansluiten op hun modem en die gericht moet zijn op de zender. Het abonnement is inclusief vaste telefonie, maar interactieve televisie maakt er geen deel van uit. Overigens leveren gemeenten en provincies elk 100 euro subsidie op de aansluitkosten.

Delta werkt samen met Greenet voor het aanbod. Bart Heinink van Greenet legt aan Tweakers uit dat de lte-verbinding op 3,5GHz werkt. "Je kunt een vergunning aanvragen voor lokaal gebruik van frequentieruimte in de 3,5GHz-band." Volgens hem zijn snelheden tot theoretisch 200Mbit/s mogelijk op korte afstand van de zenders. De overheid maakt het vanaf 2015 mogelijk om 3,5GHz op het platteland in te zetten voor draadloos internet. Een landelijke licentie afnemen voor de frequentieband kan niet, omdat inlichtingendiensten in het noorden van Nederland 3,5GHz nodig hebben voor het afluisterstation in het Friese Burum.

Providers als KPN en Vodafone willen de frequenties inzetten voor hun 5g-netwerken. Afgelopen woensdag benadrukte KPN-coo Joost Farwerck nog dat de overheid snel met een oplossing moet komen, aangezien 3,5GHz internationaal de standaard wordt voor 5g. KPN gebruikt zelf overigens een combinatie van dsl en 4g om klanten in buitengebieden een breedbandverbinding te leveren. Die aanbieder start in het tweede kwartaal van dit jaar met de levering.

Door Olaf van Miltenburg

Nieuwscoördinator

02-02-2018 • 15:56

86

Reacties (86)

86
81
45
5
0
24
Wijzig sortering
Maar de hamvraag blijft natuurlijk: zit daar een lullige fup van 100GB achter? Daarbij is 50/15 ook niet echt geweldig maar het is een begin.
Er zit wel degelijk een FUP op de aansluiting maar daarin wordt zoals gewoonlijk bij FUP's geen harde nummers genoemd. Zie hier de FUP:
FAIR USE POLICY vast-draadloos abonnementen
Deze Fair Use Policy is erop gericht een zo groot mogelijke groep van haar klanten optimaal
te laten genieten en ongestoord gebruik te laten maken van de vast-draadloos
internetdiensten van DELTA, volgens normaal gebruik. Om dit mogelijk te kunnen maken zijn
er situaties denkbaar waarbij ingrijpen noodzakelijk is.
In deze Fair Use Policy geeft DELTA de richtlijnen waarlangs zij eventuele maatregelen zal
nemen. Ook daarbij hanteert DELTA de regel: als het niet hoeft, neemt zij de maatregel niet.
Deze Fair Use Policy geldt voor alle vast-draadloos internetabonnementen van DELTA.
De beoordeling van de noodzaak tot ingrijpen op grond van deze Fair Use Policy en de
eventueel te nemen maatregelen gebeurt uitsluitend door en naar eigen inzicht van DELTA.
DELTA is niet aansprakelijk voor schade in verband met de op grond van deze Fair Use
Policy getroffen maatregelen. Deze maatregelen laten onverlet de andere rechten die
DELTA heeft om geleden schade te verhalen of verdere schade te voorkomen.
Excessief en/of Oneigenlijk Gebruik en Overlast
Om excessief en/of oneigenlijk gebruik van de vast-draadloos internetdiensten en overlast
voor andere gebruikers te voorkomen heeft DELTA het recht nadere maatregelen te treffen,
zoals:
1. het abonnement (tijdelijk) te wijzigen naar een lagere snelheid, en
2. eventuele andere wettelijk toegestane maatregelen.
Van excessief en/of oneigenlijk gebruik en/of overlast is bijvoorbeeld, maar niet
uitsluitend, sprake wanneer:
1. Overmatig gebruik herhaaldelijk zorgt voor overbelasting van het DELTA-netwerk
en/of de systemen van DELTA en/of hinder veroorzaakt voor andere gebruikers.
DELTA kan daarbij onderscheid maken tussen verkeer in de downstream- en de
upstream richting;
2. U of een ander via uw internetdienst gebruik maakt van apparatuur waarbij de
hoeveelheid te gebruiken verkeer wordt gemanipuleerd.
Indien DELTA excessief en/of oneigenlijk en/of overlast constateert van of door uw vastdraadloos
internetdienst, zal DELTA u hierover informeren en verzoeken het gebruik aan te
passen. Wanneer voorafgaande melding vanwege vereiste spoed niet mogelijk is, zal
DELTA u zo spoedig mogelijk informeren. DELTA verwacht dat u na een waarschuwing het
gebruik van uw vast-draadloos internetdienst aanpast, zoals verzocht.
Hoezo is 50/15 niet echt geweldig. Voor de meeste huishoudens zal dit genoeg zijn.
Ik vermoed van niet eigenlijk, iedereen heeft tegenwoordig lekker hoge resolutie schermen en met een huishouden van 3-4 personen trek je die lijn zo vol bij een beetje video. 50 down is tegenwoordig de ondergrens wat mij betreft. Neemt niet weg dat die buitengebieden nog op niveau 2002 zitten qua snelheid dus een verbetering is het zeker.
Eh volgens mij leven we hier in een tweakers.net bubbel.

Ik zit hier lekker op een ADSL lijntje van 30 euro met 45Mbit met 2 computers en een TV en dat gaat echt helemaal prima. Voor mijn ouders en meeste familie zou dit waarschijnlijk al overkill zijn.

Hiervoor woonde ik in een huis met een 300Mbit aansluiting en om eerlijk te zijn mis ik het nauwelijks.

Dus ja, natuurlijk is in dit geval meer altijd beter maar 50Mbit de ondergrens noemen is dan weer een beetje overdreven. Met een gemiddelde internetsnelheid van 27Mbit is dit voor mensen die eerst het gemiddelde flink naar beneden haalde natuurlijk geweldig :D (willekeurige bron van mogelijk waardeloze kwaliteit).
Maar de mensen hebben op dit moment een lijntje van 10 down, dus ik denk niet dat zij lekker hogere resolutie schermen hebben om Netflix materiaal op te kijken. Als je op dit moment een dikke lijn hebt en gaat verhuizen om terug te vallen op 50/15 of nog minder, dan zou het een dingetje zijn..

Heb zelf een 40/4 volgens mij, heb nog geen 4K televisie, maar op een 1080p schermpje werkt het prima met deze snelheid. Ook meerdere streams tegelijk is geen probleem.. Uiteraard wil je dat alles zo snel mogelijk binnen is; maar 50/15 lijkt me prima. Ik verwacht dat het geen grootverbruikers zijn gezien ze daar al niet de mogelijkheden toe hadden.
Het zijn geen grootverbruikers omdat dat simpelweg niet mogelijk is op een trage lijn. Neemt niet weg dat ze nu eindelijk dat filmpje in 720/1080p kunnen afspelen ipv 360p zonder constant te moeten wachten op de buffer. Het gebruik is er al, alleen de mogelijkheid niet, zie ook het mobiele dataverbruik zodra mensen naar een onbeperkt internet gaan. Zal me niets verbazen als al die huishoudens binnen een maand 10x meer data verbruiken dan nu. Video's kunnen ineens in betere kwaliteit worden afgespeeld, het uploaden van dat grote bestand duurt nu een uur ipv een dag (waarbij de rest van het huishouden ook nog kan internetten) en ga zo maar door. Ik kom van zo'n 10/1 lijntje en zit nu op 4g en dat was een snelheidsverhoging waar ik al sinds 2010 op zat te wachten.
Overdrijven is een kunst; die mensen kunnen nu al 1080p afspelen; dat netflix 4k shitty comprimeert is niet de ISP zijn probleem.
Netflix full hd is 1920x1080 5600 Kbit/s dus daarvoor heb je inderdaad genoeg aan +- 11 Mbit bij 2 streams.
Absoluut, ons huishouden haalt makkelijk de 1 Tb down en 300 Gb up per maand, dat is puur en alleen streamen (waaronder digitale tv ook valt) en gamen. Downloaden van illegale content zoals waar ik vroeger nog door UPC voor op de vingers werd getikt wegens overschrijden v/d fair use limit doen we nog maar sporadisch, echt wanneer het niet anders kan. Met een 500/500 verbinding van XS4ALL lukt dat trouwens makkelijk.
1TB per maand? Ik stream echt alles hier en kom net niet aan de 0,3 ... Nu kijken en luisteren we samen wel veel naar hetzelfde maar dan nog. Maar met een groot gezin met meerdere pubers die elk hun eigen YT kanaal checken kan het denk ik wel. Bij 0.3TB up vraag ik mij af hoe je dat kan halen zonder live stream in HD - op torrents na dan wellicht. Verder heb ik er geen menig over, ben gewoon benieuwd hoe je 300GB per maand kan uploaden.
1TB/maand is nog altijd maar 3mbit/s avg; kan dus even goed op ADSL1.
Dat gaat nu al niet.

Als je wat afgelegen gaat zie je nog verrassend vaak satelliet in gebruik, simpelweg omdat het beeld veel beter en scherper is. Via satelliet kun je namelijk ook gewoon HD-zenders ontvangen.
Als je al kabel hebt, dan is de kabel ook niet altijd van denderende kwaliteit.

Het internet met 4G zal beter worden,
maar verwacht niet dat het een vergelijkbaar pakket ala randstad zal worden.
Wat een lompe aanname weer...
Ah joh, grapje moet kunnen toch? Ik woon zelf ook in Zeeland en zit tussen deze mensen die clicksafe internet hebben. En het zal je nog verbazen hoeveel dat er zijn .. Tuurlijk is het een mooie ontwikkeling dat de delta investeert in sneller internet!
Ik kan er wel om lachen hoor :)

er zijn er idd best een aantal die dat hebben, vooral buiten de 'grote' steden.
Als je op dit moment 10/1 of 10/2 of zo hebt is 50/15 natuurlijk een verademing. Met 50Mbit/s redt het gemiddelde huishouden het volgens mij prima.
Mijn dochter heeft nu via KPN een mooie 2Mbit ,( als de buren niet aan het internet hangen natuurlijk, dan wordt het het 1Mbit)

En is erg blij met deze delta actie

[Reactie gewijzigd door Knijper1962 op 23 juli 2024 06:26]

kpn gaat dit ook bieden toch: nieuws: KPN gaat 400Mbit/s-dsl vanaf tweede kwartaal breed beschikbaar maken
Hoop wel dat je dochter korting krijgt met deze snelheid.
Zie maar eens fatsoenlijke DSL te krijgen in de buitengebieden hier in Zeeland. Dorpen met wijkkasten liggen best ver uit elkaar, dus als je op een boerderij er tussen woont of in een kleine kern dan heb je gewoon pech. Dat wordt nu met het plan van Delta opgelost.
De diverse Zeelandse gemeenten hebben de laatste tijd flink gelobbyd bij Delta om dit voor elkaar te krijgen. Als ik het goed heb is het niet of net kosten dekkend voor Delta.
Jij komt uit Zeeland en zegt niet Zeeuws maar Zeelands? Hm, mijn Zeeuwse grootvader draait zich in zijn graf om. :P
Ik is import Zeeuw, dus mij is het vergeven :P
De afstanden waarop die snelheden mogelijk zijn zijn superklein. Op 2 km van de verdeelkast blijft er niets over. Dus val je terug naar een andere DSL techniek die dus de huidige max snelheid haalt.

Dat nieuws is interessant in steden waar ook geen glazvezel ligt. Bijvoorbeeld oude wijken ed.
De buren zouden geen invloed moeten hebben op de snelheid, wat voor opzet hebben ze daar? Oo
nou op zaterdagavond stort het netwerk hier compleet in en dat is op tholen
Ben benieuwd wat er gebeurt als iedereen op zaterdagavond Netflix gaat streamen via 4G.
tv kijken mag hier niet :+ , maa wat ze nu zo vlak voor de zondag doen op internet weet ik niet
Tholen. :'( Wat een drama. Internet en de boeren, allebei. De collega's ook wel, maar hilarisch op z'n tijd.
Inderdaad. Tenzij de wijkkast ook via dal is aangesloten (en de totale bandbreedte ook niet echt geweldig is), maar ik dacht gelezen te hebben dat deze inmiddels voor het grootste deel glasvezel hadden.
Bij dsl kan je last hebben van "overspraak" waardoor jou lijn idd last heeft van buren die er ook gebruik van maken....
50/15 is bliksemsnel als je ADSL in het buitengebied gewend bent dus voor nu is dit een gigantische vooruitgang...
Die fupvraag is allicht echter wel een leuke. Ik verstook op mijn mobieltje in maand toch zo'n 50 gigabytes data en ik gebruik dat internet op mijn mobiel ook echt alleen maar waar het voor bedoeld is dus ik zit niet structureel met een getetherde verbinding aan van alles en nog wat maar dat is nagenoeg allemaal traffic die ik op mijn mobieltje genereer.

Ik denk dat ik op zijn minst het vijf tot zes voudige nodig heb om thuis een beetje comfortabel de maand door te komen zonder een metertje naast mijn verbruik te moeten houden... minimaal.
Uiteindelijk hakt zo'n Neflix, youtube, spotify stream nog behoorlijk hard in je data.

[Reactie gewijzigd door Koffiebarbaar op 23 juli 2024 06:26]

Super blij met mijn 20//20 glas...meer dan genoeg...
Mooie ontwikkeling!

Ik kan niet wachten totdat je standaard gewoon een 4G (of later dan 5G) verbinding gebruikt in plaats van een kabel in de grond. Natuurlijk is glas vele malen sneller maar wie gebruikt er nou daadwerkelijk 100Mbit+ daadwerkelijk? Hier rond Tweakers zal die doelgroep wel groter zijn maar voor de meeste huis tuin en keuken internet aansluitingen is het overkill.

Stel je voor dat je in de toekomst gaat verhuizen, en je het kastje gewoon oppakt en mee neemt ipv de ISP bellen en een verhuizing doorgeven. Vervolgens een maand wachten totdat het eindelijk geleverd is.

Nu nog hopen dat er een unlimited dataplan bij zit, al zal dat wel niet. Maarja progressie gaat niet in 1x perfect.
Er zijn natuurlijk meer voordelen aan een vaste aansluiting, zoals stabiliteit. Daarnaast heb ik thuis met mijn relatieve nieuwe woning 0,0 bereik met welke provider dan ook.. net als ons bezoek overigens.

En nu is 100mbit voor jou wellicht overkill, maar wat als Youtube/Netflix 8K de norm is en je op 2-4 TV’s gelijktijdig wilt kijken? Daarnaast is die game van 80GB met mijn 500-750 Mbit toch net even sneller binnen dan met een 10-100 Mbit lijntje.
Uiteraard maar tegen de tijd dat 8K de standaard is dan is er ook wel wat gedaan aan de stabiliteit en de snelheid. 3G was leuk maar 4G toont al wel aan wat de potentie kan zijn. 5G kijk ik naar uit en ik weet nog niet wat 6G te bieden zal hebben maar het zal allemaal sneller / stabieler zijn.
5g 6g allemaal tof.

Maar die Netflix 4k wordt straks gestreamd, niet wanneer 6g gemeengoed is.
5G maakt ook gebruik van hoge frequenties en is daarmee sneller maar ook onstabieler, vooral bij mist en ander slecht weer, afgezien van het feit dat 'de lucht vol raakt'. Ook in huis zal het moeilijk worden om een goede/stabiele verbinding te krijgen met de 5G techniek (koppeling van meerdere frequenties). Er moeten sowieso voor 5G heel veel masten worden (bij)geplaatst om overal dekking te kunnen krijgen, en die masten moeten allemaal worden aangesloten op een glasvezel :+
Misschien is het een idee om deze glasvezels 'even door te trekken' en ieder huis aan te sluiten, dan houden we de lucht vrij voor het mobiele verkeer.
Aangezien je hier een buitenantenne bij krijgt lijkt me de ontvangst niet echt een issue. Tenzij je echt te ver van de speciale mast woont.

Kun je nu trouwens ook doen heh: koop in China een 4G versterker met een externe antenne (femto cel) en je hebt volle bak bereik binnen in huis!
Tja dat zeg je wel, maar KPN krijgt het bij mij niet voor elkaar uberhaupt ontvangst te bieden binnenshuis, en als er al ontvangst is valt dit terug naar 3g of Edge, en dat in een nieuwbouw wijk in Almere. (ik woon er sindskort maar de wijk bestaat sinds 2008 en er is nooit verbetering in gekomen). Daarnaast heb ik nu wel 1000mbit/1000mbit glas van Tweak (970/980 gemiddeld in metingen!) en een ping van 1ms of minder, het zal echt nog wel duren voor mobiel dit stabiel behaald ;) (maar is niet ondenkbaar)
Aangezien je hier een buitenantenne bij krijgt lijkt me de ontvangst niet echt een issue. Tenzij je echt te ver van de speciale mast woont.

Kun je nu trouwens ook doen heh: koop in China een 4G versterker met een externe antenne (femto cel) en je hebt volle bak bereik binnen in huis!

En 1Gb/s halen is in theorie al mogelijk, maar zal nog wel even duren. Buiten dat is dat natuurlijk meer om het cijfertje dan daadwerkelijk nuttig. De helft van de upstream servers zit aan een gedeelde 100Mbit lijn... En als je thuis een flinke server host die ook echt 1Gbit nodig heeft dan heb je ook een redundante verbinding, een uitwijk, etc. nodig. Ofwel: leuk, maar ik denk dat je het leuker vindt om op te scheppen over de snelheid dan dat je het daadwerkelijk nodig hebt :)
Voor €1 per dag hoef je het ook niet te laten lijkt me. Grootste voordeel met een dikke pijp is vooral de upload. Dat wordt erg ondergewaardeerd.
De hoeveelheid bandbreedte in de lucht is nogal beperkt. Als we straks elk huishouden aan een 4/5g infuus hangen, gaan we gewoon tegen problemen aanlopen.

Een groot deel van de bevolking moet gewoon op een vaste verbinding blijven hangen, maar we hebben nu wel een oplossing voor de buiten gebieden, waar vaker wel dan niet, juist een enorme overcapaciteit op de 4/5g netwerken zit.

Alle 'bewoonde' gebieden van het land moeten gewoon over naar glas. Dan kunnen we 2 oude netwerken de deur uitschoppen, die ook nog eens dubbel zijn uitgevoerd voor de meeste huishoudens, en zijn we toekomst bestendig. De gebruikte bandbreedte is de afgelopen 10 jaar gewoon vertienvoudigt. Dat gaat harder dan we denken. 100mbit is nu prima, maar over 5 jaar niet meer.
dan kun je heel lang gaan wachten want dat zal nooit gaan gebeuren. Draadloze technologie zal het nooit kunnen winnen van bedrade verbindingen, niet qua capaciteit, niet qua prijs en niet qua stabiliteit. En tegen de tijd dat jij zoiets kan nemen is de bedrade wereld al zoveel sneller en beter.

[Reactie gewijzigd door Terrestrial op 23 juli 2024 00:13]

Hoe vaak verhuis jij?
Daarnaast weet je toch een aantal weken/ maanden van te voren dat je gaat verhuizen?

Probleem is dat veel mensen genoeg hebben aan 50mbit. Maar er zijn altijd uitzonderingen die er "misbruik" van maken door alles wat los en vast zit te downloaden en meerdere TBytes per maand verstoken.

Ik denk dat kabel een stuk robuster is en we de ether voornamelijk voor mobiel gebruik moeten houden.
Sommige mensen verhuizen vaak. Ik iedere 2-3 jaar wel. Een keer 3 jaar op rij ieder jaar. Als de snelheid hoog en latency laag genoeg zijn en beide stabiel dan zou het best handig kunnen zijn. Maar dat zal te veel gevraagd zijn. Na verhuizingen doe ik het vaak een paar weekjes met 4G en het irriteert me mateloos.
Puur door ervaringen met Zeelandnet zie ik dit ook meer als een mooie marketing actie dan dat de bron van het probleem word aangepakt (de oude kabels en de wijkkasten die nog net niet van hout zijn).
Voornamelijk jammer dat Ziggo niet mogelijk is, ondanks dat dezelfde coax word gebruikt.
Alle wijkkasten en eindversterkers (kort: wc en ev) staan buiten in het mooie Zeeuwse land. Het is vrij normaal een broedplaats voor grote spinnen, mieren en andere nuttige insecten en als die mieren beginnen te woelen in de grond - ja dan loopt zo'n EV vol met zand. Echter hier is de hardware die erin zit op berekend en dit veroorzaakt - met een uitzondering daargelaten - bijna nooit storingen. Zelf maak ik als Delta monteur dagelijks tot tientallen ev's open op de meest afgelegen plekken en nog nooit heb ik 15 minuten moeten graven voor onderhoud. De kabels in de grond liggen er overigens sinds halverwege jaren 80 en geloof me die blijven er nog wel even liggen omdat deze nog meer dan voldoende rek hebben.

Delta is daarentegen wel bezig met de wc's en ev's te vervangen naar aanloop van het Docsis 3.1 netwerk en daarin loopt Delta toch wel enorm voor op jouw Ziggo. Zo is de afschakeling van het analoge tv en radio signaal in Zeeland al in volle gang en wordt momenteel in Vlissingen het netwerk volledig vernieuwd. Ziggo heeft net de eerste stappen wat dat betreft gezet.

Wat je vertelt dat Delta/Zeelandnet niks aan onderhoud doet is pertinent onjuist. Je rept over Delta als een monopolist en je wilt dat ze toegang verlenen aan een Ziggo op hun netwerk die in Nederland toch een veel groter marktaandeel heeft (of in jouw context: een veel grotere monopolist is). Dat is natuurlijk best raar.
de hele coax kabel moet gewoon opengesteld worden voor meer concurrentie. dan hebben we in nederland voor iedereen namelijk weer mooi infrastructuur met concurrentie!

eigenlijk moet het infrastructuur worden aangelegd door de overheid net als de wegen, spoor etc.

maarja dat gaat natuurlijk wat kosten xd
eigenlijk moet het infrastructuur worden aangelegd door de overheid net als de wegen, spoor etc.
Dat dus. Het hele neo liberale geneuzel van Rutte en zijn bende moet zo snel mogelijk worden terug gedraaid. Nuts voorzieningen, infra structuur en zorg zouden _nooit_ door de markt bepaald moeten worden.
Nuts voorzieningen, infra structuur en zorg zouden _nooit_ door de markt bepaald moeten worden.
Ik weet niet wat je leeftijd is maar als we gaan kijken als PTT Telecom als staatsbedrijf dan was het 1 groot log apparaat. Superveel bureaucratie en overheidsbemoeienis en een innovatie die gelijk staat aan nihiel. De hele toevlucht die we hebben gekregen op internetgebied, 2g, 3g en 4g zijn voornamelijk te danken aan marktwerking. Denk je nu echt dat partijen als Vodafone, Tele2 etc. ook maar een cent hadden geïnvesteerd in Nederland als ze moesten vechten tegen een staatsmonopolist? Denk je daarbij dat de staat enorm had geïnvesteerd in vernieuwing van hun netwerk als er toch geen alternatieven waren.

De wedloop voor het grootste mobiele netwerk en de verbetering in DSL technieken en de implementatie ervan is enkel en alleen maar te danken aan het woordje "marktwerking". Je wilt geen overheid die bepaalt of een netwerk vernieuwd moet worden, want dan krijg je situaties als "De zorgkosten zijn dit jaar weer gestegen dus we gaan daar meer geld in steken, maar dan blijft er minder over voor PTT Telecom dus mensen zullen nog maar een jaartje langer moeten inbellen op hun 56k modem - ach zolang ze maar hun belastingaangifte kunnen blijven versturen en kunnen inbellen met Girotel"

Het is ook een beetje een nonsense uitspraak imho. Je wilt geen monopolie op de coax, maar je vind dat de staat het allemaal moet gaan regelen en dus automatisch een monopolist wordt. Nederland is gewoon een kapitalistisch land en dat wilt zeggen dat de markt bepaald. Het alternatief is in de USSR daarbij niet erg succesvol gebleken want als je als staat alles naar je toe trekt en reguleert dan heb je absolute macht. Macht corrumpeert, absolute macht corrumpeert absoluut.
Het ligt iets genuanceerder. Ik stel dat alle infra door de staat moet worden geregeld. Dan kan de commercie daar prima diensten op leveren.
De kosten van aanleg en onderhoud van die infra worden dan door de commerciële bedrijven betaald door middel van rechten af te dragen of per abbo een bedrag te reserveren, verzin maar een optie.
Wat er met Reggefiber gebeurd is had nooit mogen gebeuren (actieve fiber partij wordt opgekocht om vervolgens de uitrol van fiber de nek om te draaien)
Ook het niet openstellen van kabel voor andere partijen is niet acceptabel. Er wordt duidelijk met 2 maten gemeten: telefonie/glas _moet_ open en kabel blijft alleenrecht....

Door infra in beheer te houden bij de overheid, kan er kwaliteit gegarandeerd worden. Kijk naar bijvoorbeeld hoe het spoor in het Verenigd Koninkrijk ontspoorde (pun intended) toen dit 'aan de markt' werd overgelaten. Diverse trajecten waren gewoon niet meer veilig.

Communicatie is steeds meer een primaire behoefte. Dit vraagt naar mijn mening om garanties als het aankomt op beschikbaarheid en betrouwbaarheid.
De overheid heeft, muv de delta werken 50 jaar geleden, nu niet echt een reputatie om grootschalige projecten succesvol en binnen redelijke tijd af te ronden...

[Reactie gewijzigd door sdk1985 op 23 juli 2024 06:26]

Hij heeft het duidelijk over de infrastructuur. Niet de diensten. De PTT deed beide. En er valt zeker wat te zeggen voor een overheid die de infrastructuur regelt en die openstelt voor derden. Dan was het hele coax netwerk open voor iedereen. Net als glas. Dat is ook gedaan voor het water, gas en elektra. Maakt dat ons per direct USSR 2.0? Of denk je dat de privatisering van die hele infrastructuur leidt tot verbetering? Dat zie ik nu ja, coax netwerk dat dicht zit met grotendeels 1 partij, KPN die Lijbrandt de nek omdraait en het glas vertikt te gebruiken en reeds opengegraven straten opnieuw van koper voorziet ipv gelijk glas te leggen wetende dat het graven een enorme kostenpost is.

Ik zou niet eens coax tv/internet kunnen nemen in de hele strook appartementen waar ik woon. Werd niet rendabel geacht. In een drukke stad in het Gooi. De markt in werking.
coax kan gerust open, maar of andere partijen daar blij van worden... enige wat gaat werken is het dienstaanbod van ziggo resellen, de rest vergt grote investeringen.
Dan zit je nog als klant met 2 partijen opgescheept. Bij DSL gaat dat al heel lekker: de aanbieder wijst naar KPN en KPN weet van niks. Zo heb ik het bij Ziggo en UPC ook meegemaakt in KabelNoord gebied: de een wijst naar de ander en als klant sta je in de kou.

Als dan de kabelaar uiteindelijk zn netwerk wil upgraden zit je met partijen die niet mee willen. KabelNoord is met FttH bezig, Ziggo blijft inzetten op coax, gevolg is dat Ziggo verdween in KabelNoord gebied.
maar dit neemt niet weg dat je met een monopolie positie minder gepushed word om je netwerk echt het beste van Nederland te maken.
Werkelijk snap ik echt iedere keer die discussie over kabelnetwerken en hun 'monopoliepositie' niet. Als ik alleen naar Zeeland kijk heeft KPN het grootste mogelijke bereik van klanten. Sterker nog, ik kom op veel locaties waar WEL KPN mogelijk is, maar geen Delta. KPN is bezig om zijn netwerk te upgraden (zie: nieuws: KPN gaat 400Mbit/s-dsl vanaf tweede kwartaal breed beschikbaar maken) en gaat straks 400mbit aanbieden - er zijn zelfs snelheden gemeten van 400/75 wat zelfs nog hoger ligt dan wat Delta momenteel aanbied.
monopolie
alleenhandel, het alleen kunnen of bezitten De West-Indische Compagnie had een monopolie in slaven.
Gevonden op http://www.encyclo.nl/aangedragen.php
Delta kan helemaal niet als enige Internet aanbieden in Zeeland. KPN kan dat ook dus Delta is per definitie geen monopolist. "Ja maar", hoor ik je zeggen, "dat kunnen ze wel op de coax". Inderdaad en het heeft Delta ook heel wat centjes, investeringen en overnames gekost om dat voor elkaar te krijgen. Met laten we zeggen 120k abonnee's in een gebied waar geen enkele kabelmaatschappij het zag zitten om zo enorm te investeren voor zo'n kleine afzetmarkt mag Zeeland in zijn handjes knijpen met een partij als Delta, want anders was de enige aanbieder in Zeeland KPN en hadden ze wel een monopolie.

Gaan we kijken naar onze beste mannen van KPN - hoe lang heeft het geduurd voordat KPN hun centrales ontsloten met DSLAMS om DSL aan te bieden in Zeeland? Met uitzondering van een Goes bleef heel Zeeland enorm achter met de mogelijkheid van DSLAMS. Pas toen zo'n beetje de rest van heel Nederland ontsloten was kwam Zeeland aan de beurt. Gemeenten en provincies kregen het maar niet voor elkaar om KPN zover te krijgen de Zeeuwen aan te sluiten en tja... toen is Zeelandnet in dat gat gesprongen en werden ze snel de grootse in Zeeland. Dat een KPN later wel begon met het ontsluiten van hun centrales betekende dat Delta een enorme voorsprong had. Vind je het gek?

Weer ga je zeggen "Ja, maar KPN moet wel zijn netwerk openstellen voor anderen - waarom dan niet een Delta?". Dit heeft verschillende redenen en niet alleen het feit dat ze bekant hun hele netwerk cadeau hebben gekregen van de staat (ja... je mama en papa, oma en opa hebben het netwerk van KPN betaald via hun belastingcentjes). KPN heeft gewoon een landelijk dekkend netwerk - KPN is DE grootste en als KPN zijn netwerk niet had moeten openstellen dan was KPN daadwerkelijk een monopolist. Die 120k klanten die Delta heeft steekt echter schril af tegen de miljoenen klanten van KPN en het openstellen van de COAX van Delta voor andere partijen op zo'n kleine markt werkt alleen maar averechts: de abonnementsprijzen zullen enorm stijgen.

Er is echter beweging in de markt: Delta heeft nu een Zweedse investeringsmaatschappij achter zich staan die inmiddels ook al bezig is met CAIWAY. Mogelijk zorgt dit er uiteindelijk voor dat Delta en Caiway samen gaan waardoor de provider groter wordt. Uiteindelijk zal deze investeringsmaatschappij centjes willen terug zien en de kans is groot dat beiden in 1 pakket verkocht zullen worden aan bijvoorbeeld een Ziggo. Hierdoor wordt Ziggo zo groot dat er zeker wel een kans bestaat dat in een niet voorziene toekomst uiteindelijk de COAX opengesteld wordt voor anderen, maar dat is allemaal toekomst muziek. Bottomline is: Delta heeft geen monopolie, niet in aansluitpotentie en niet in klantaantallen. Ze bedienen momenteel een markt waar geen enkel andere partij zich aan wilde wagen. That's it :)
Hoi @liberque

Dank voor je toelichting en promotie van Delta. Ik kan duidelijk merken dat je trots bent op je werk en werkgever. Helaas ben ik twee en half jaar geleden zeer teleurgesteld weggegaan bij Delta en ik ben nu een zeer tevreden klant van Telfort. Delta Inspecteerde mijn internetverkeer en als ze het niet beviel sloten ze me af onder het mom van bescherming van mezelf.

Volgens mij schilder je het e.e.a. wel erg rooskleurig af. Volgens jou is Delta geen monopolist immers is er keus in je internetaansluiting. Precies ditzelfde geldt ook voor de Ziggo gebieden. Terwijl ik de indruk krijgt dat je helemaal niet positief bent over Ziggo.
... Uiteindelijk zal deze investeringsmaatschappij centjes willen terug zien en de kans is groot dat beiden in 1 pakket verkocht zullen worden aan bijvoorbeeld een Ziggo. Hierdoor wordt Ziggo zo groot dat er zeker wel een kans bestaat dat in een niet voorziene toekomst uiteindelijk de COAX opengesteld wordt voor anderen, maar dat is allemaal toekomst muziek....
Ook zeg je dat de dekkingsgraad van KPN groter is dan die van Delta.
Als ik alleen naar Zeeland kijk heeft KPN het grootste mogelijke bereik van klanten. Sterker nog, ik kom op veel locaties waar WEL KPN mogelijk is, maar geen Delta.
Dat klopt naar bijna ieder huis loopt wel een koperlijntje, maar niet altijd een kabelaansluiting. Helaas vergeet je erbij te melden hoe slecht deze verbindingen zijn aangezien deze doorgaans in de buitengebieden liggen.

Hier in Vlissingen zijn er wijken waar je dsl kan hebben, maar waar de snelheid bedroevend is <16/1 mbit/s. Enige reële optie voor een beetje vlot internet is Delta, want voor 4G thuis worden deze locaties (nog) niet als buitengebied aangemerkt. Tuurlijk is er nog wel T-Mobile die wel 4g voor thuis aanbied. Ik tel Tele2 niet mee.
KPN is bezig om zijn netwerk te upgraden (zie: nieuws: KPN gaat 400Mbit/s-dsl vanaf tweede kwartaal breed beschikbaar maken) en gaat straks 400mbit aanbieden - er zijn zelfs snelheden gemeten van 400/75 wat zelfs nog hoger ligt dan wat Delta momenteel aanbied.
Wat fijn dat ze dat gaan doen. Hier een bericht van bijna 2 jaar geleden over 200mbit. Dat klinkt heel erg leuk, ik zit hier boven op de wijkcentrale en ik haal dan ook met gemak 100mbit, maar die 200mbit wordt volgens mij nog steeds niet aangeboden. Daarbij ben ik niet geïnteresseerd in hogere snelheden downstream, maar upstream. Ik wil graag backups draaien en een VPN naar een server bij mijn ouders in Alphen aan den Rijn, waar wel keuze is op internet met echt hogesnelheid.

Bij dsl is de upstream 10mbit en bij Delta is dit maar liefst 15 mbit, terwijl down wel naar 400 kan. hoe bedoel je een asynchrone up/downstream? Dus het door jouw gerefereerde artikel is alleen in up sneller dan wat nu door Delta wordt aangeboden en dan alleen in bonded pair.

Heb je daarbij wel eens naar de kabel vs dsl pagina van Delta gekeken? ze adverteren zelf dat ze de enige zijn die snel internet kunnen leveren in Zeeland. Dat ze de enige zijn klinkt natuurlijk niet als een monopolie.
Die 120k klanten die Delta heeft steekt echter schril af tegen de miljoenen klanten van KPN en het openstellen van de COAX van Delta voor andere partijen op zo'n kleine markt werkt alleen maar averechts: de abonnementsprijzen zullen enorm stijgen.
Dit is in mijn ogen weer een onzinnige opmerking hoeveel mensen wonen er überhaupt in Zeeland? Natuurlijk kan Delta dan geen miljoenen klanten hebben en dan vergelijken met het totale klantenbestand van KPN over heel Nederland. Volgens mij moet je vergelijken met het aantal klanten van KPN in Zeeland
In 2015 waren er 171000 huishoudens in Zeeland [bron]. Met 120k Klanten heb je dan toch wel een heel behoorlijk markt aandeel. Maar natuurlijk is dat geen monopolie.

Je noemt KPN en COAX openstellen in 1 zin, KPN doet zover ik weet niets op de COAX. Maar ik vind het wil jammer dat je mijn keuzevrijheid wil beperken. Hoe gaan de prijzen stijgen door meer keuze? kan je dat onderbouwen?

Daarbij gaat Delta nu 4G aanbieden, omdat ze wel moeten anders gaat KPN er met deze aansluitingen ervandoor. Lijkt mij dat concurrentie dus keuze vrijheid geeft en goed is voor de consument.
Ze bedienen momenteel een markt waar geen enkel andere partij zich aan wilde wagen. That's it
Ik hoop het inderdaad ;).
Dank voor je toelichting en promotie van Delta. Ik kan duidelijk merken dat je trots bent op je werk en werkgever. Helaas ben ik twee en half jaar geleden zeer teleurgesteld weggegaan bij Delta en ik ben nu een zeer tevreden klant van Telfort. Delta Inspecteerde mijn internetverkeer en als ze het niet beviel sloten ze me af onder het mom van bescherming van mezelf.
Laat ik voorop stellen dat ik niet praat in naam van noch voor Delta. Alles wat ik hier op Tweakers.net post is op persoonlijke titel. Verder werk ik dan wel voor Delta, maar ben ik niet in dienst bij hen. Ik kan volgende week net zo goed ingezet worden bij Telenet, Ziggo of zelfs KPN. Dat ik trots ben dat ik voor ze mag werken staat echter buiten kijf :)
Volgens mij schilder je het e.e.a. wel erg rooskleurig af. Volgens jou is Delta geen monopolist immers is er keus in je internetaansluiting. Precies ditzelfde geldt ook voor de Ziggo gebieden. Terwijl ik de indruk krijgt dat je helemaal niet positief bent over Ziggo.
Dat zie je verkeerd - ik ben zeker niet negatief over een Ziggo, maar ik heb er als Zeeuw geen chauvinisme over. Beiden leveren an sich goede producten al gooien ze het allebei over een andere boeg. Sterker nog - ik ben ook absoluut niet negatief over KPN of bijvoorbeeld BBNED. In het verleden heb ik bij CistroN gewerkt in de tijd dat KPN nog met Mxstream bezig was en ik heb zelf in de privesfeer ook al van DSL aansluitingen geproefd van eerdergenoemde CistroN, TweakDSL en XS4ALL. Dus mijn ervaring is vrij groot en geen enkele partij is slecht te noemen. Daarnaast kan je wat terugbladeren naar reacties van jaren geleden van mij - ik ben niet altijd even positief geweest over Delta/Zeelandnet. Veelal omdat ik als buitenstaander sommige beslissingen niet begreep, maar nu ik dagelijks met ze in aanraking ben begin je dingen wel te begrijpen en te nuanceren.
Dat klopt naar bijna ieder huis loopt wel een koperlijntje, maar niet altijd een kabelaansluiting. Helaas vergeet je erbij te melden hoe slecht deze verbindingen zijn aangezien deze doorgaans in de buitengebieden liggen.
Wist je dat de koperlijnen die in de buitengebieden liggen veelal van betere kwaliteit zijn dan die in stedelijke gebieden? Minder bundels dus minder overspraak en minder hak/tak werk omdat de kabels in de buitengebieden meestal lange tijd met rust gelaten worden. Waar je in stedelijk gebied de trainingswaarden van DSL snel naar beneden ziet droppen op afstanden groter dan 1km zie je in buitengebieden dat de rek groter is - daarnaast zijn de loops in stedelijk gebied door beperkingen meestal een stuk groter en is de afstand tot centrale daarbij langer.
Bij dsl is de upstream 10mbit en bij Delta is dit maar liefst 15 mbit, terwijl down wel naar 400 kan. hoe bedoel je een asynchrone up/downstream? Dus het door jouw gerefereerde artikel is alleen in up sneller dan wat nu door Delta wordt aangeboden en dan alleen in bonded pair.
Als consument kan je nu door bundeling van contracten maximum 20 mbit upload krijgen als consument en 30mbit als zakelijk abonnement. Hier speelt marktwerking een enorm rol in combinatie met de gebruikte techniek docsis 3.0. Hogere upload snelheden zijn op docsis 3.0 zeker haalbaar maar dit gaat ten koste van de downstream. De markt vraagt om hogere download snelheden en een enkeling om een hogere upstream dus spelen de kabelboeren daarop in. Hetzelfde geldt overigens voor DSL. KPN spreekt overigens nu wel over max. 75mbit upstream en het is even afwachten wat de indeling van het spectrum van docsis 3.1 gaat doen, maar is verwacht eigenlijk niet dat het synchroon gaat worden omdat daar nog steeds niet genoeg vraag naar is. (buiten de Tweakers.net community om that is)
Heb je daarbij wel eens naar de kabel vs dsl pagina van Delta gekeken? ze adverteren zelf dat ze de enige zijn die snel internet kunnen leveren in Zeeland. Dat ze de enige zijn klinkt natuurlijk niet als een monopolie.
Nee dat klinkt zeker niet als een monopolie positie, want de bewering van Delta gaat over de vergelijking met DSL - anders zou het geen Kabel vs. DSL heten. Er zijn alternatieven beschikbaar en in stadskernen kan je zelfs FTTH aanvragen met veel hogere snelheden dan wat Delta biedt. Dat je daarvoor je nieren moet verkopen om de aansluitkosten op te hoesten wilt niet zeggen dat het er niet is. Het hele verhaal van Delta over kabel vs. DSL gaat trouwens voornamelijk over de beperkingen van DSL als het op afstand neer komt. Coax heeft PRECIES diezelfde beperking overigens alleen hebben de kabelboeren eindversterkers om de paar honderd meter neergezet (lees: 12000 in Zeeland alleen al!). KPN kan dit ook doen en heeft al zeker 10 jaar geleden aangekondigd daar mee te beginnen, maar resultaat blijft uit. Dat KPN er niet voor kiest om FTTC aan te bieden en Delta dit wel heeft gedaan is een keus van het bedrijf geweest, maar betekent niet dat Delta een monopolie heeft.
Dit is in mijn ogen weer een onzinnige opmerking hoeveel mensen wonen er überhaupt in Zeeland? Natuurlijk kan Delta dan geen miljoenen klanten hebben en dan vergelijken met het totale klantenbestand van KPN over heel Nederland. Volgens mij moet je vergelijken met het aantal klanten van KPN in Zeeland
In 2015 waren er 171000 huishoudens in Zeeland [bron]. Met 120k Klanten heb je dan toch wel een heel behoorlijk markt aandeel. Maar natuurlijk is dat geen monopolie.
Nee die opmerking is helemaal niet onzinnig, want waarom hebben die 120k klanten allemaal voor Delta gekozen? Heel simpel: omdat het via KPN niet mogelijk was en waarom was het via KPN niet mogelijk? Omdat KPN vond dat de potentionele aansluitingen in Zeeland voor jaren achter elkaar veel te laag waren om DSLAMS voor te kopen. Toen was er geen keus en dat lag aan KPN zelf. KPN is gewoon veels te laat ingesprongen in Zeeland omdat ze het niet rendabel vonden. Zeelandnet heeft dat wel gedaan en is daardoor voor vele Zeeuwen de redder in nood geweest want anders bleven we verstoken van flat-fee internet. Dus nee, nog steeds geen monopolie, maar gewoon marktwerking.
Je noemt KPN en COAX openstellen in 1 zin, KPN doet zover ik weet niets op de COAX. Maar ik vind het wil jammer dat je mijn keuzevrijheid wil beperken. Hoe gaan de prijzen stijgen door meer keuze? kan je dat onderbouwen?
Het is vrij simpel, met 120k mogelijke aansluitingen is er een hele lage kwantiteit en zijn marges belangrijk - anders dan dat je er miljoenen heb. Als je als netwerkbeheerder je coax open moet stellen voor concurrentie dan moet je bedrijf gesplitst worden in een wholesale en een retailer. Beide partijen moeten winst maken. De andere retailers die van de wholesale gebruik willen maken willen ook winst maken, want anders heeft het geen zin. In die context zullen de prijzen wel degelijk stijgen want het personeel van de wholesale moet ook betaald waren. Hadden we het over miljoenen klanten dan lag de kwantiteit veel hoger - of je nu 120000 x 0,50 euro per klant overhoud of je houdt 5000000 x 0,50 per klant over is een heel groot verschil. (die 0,50 euro is natuurlijk fictief)
...hele netwerk cadeau hebben gekregen van de staat (ja... je mama en papa, oma en opa hebben het netwerk van KPN betaald via hun belastingcentjes).
En de miljarden die de overheid voor de aandelen heeft ontvangen? Gebakken lucht?

[Reactie gewijzigd door gjtm op 23 juli 2024 06:26]

/offtopic: ziggo heeft anders behoorlijk zijn best gedaan om het openstellen van de kabel weer terug te draaien. Bizar dat alle netwerken behalve kabel open _moeten_ zijn voor andere providers...
Anoniem: 686983 @RazAlt2 februari 2018 20:46
Wat een breedsprakig verhaal!
Ziggo heeft ook monopolie in vele gebieden, en als er een sterk alternatief is zoals glas of VDSL dan doen ze hun uiterste best voor je en om je te houden. Zit je in een Ziggo-only gebied dan heb je pech en gedragen ze zich als een monopolist waarvan je alles maar te slikken hebt, helaas. Het gras lijkt altijd groener aan de overkant, maar dat is het niet. Kwalitatief is er op de meeste plekken weinig mis met Zeelandnet, al zou ik het ook liever niet gebruiken. ;) (Zit zelf ook bij KPN)
Ziggo heeft ook monopolie in vele gebieden, en als er een sterk alternatief is zoals glas of VDSL dan doen ze hun uiterste best voor je en om je te houden.
Zal ook niet zeggen dat Ziggo de oplossing is in deze.
Maar vergelijken kan nu toch niet dus misschien zie ik het gras inderdaad groener in dan dat het is.
Het zou puur qua consument beter zijn als er meerdere netwerken mogelijk zijn dan alleen Zeelandnet of KPN op veel plekken. Waardoor je op veel plekken weer direct op Zeelandnet uit komt aangezien KPN qua kosten hoger ligt met (in sommige plaatsen) slechts een tiende van de snelheid.
Ziggo laat anderen op hun netwerk ook niet toe, want dat is van hun. KPN doet dat wel met hun telefoonlijnen, maar daar kan delta natuurlijk niets aan doen dat KPN bij jou geen lijntje komt leggen.
Wat ik niet snap is dat Oost-Souburg genoemd wordt. Ik heb daar namelijk gewoon 400/32 via de kabel; dus ik snap niet waarom ze dat via 4G willen aanbieden. Tenzij ze juist bedoelen dat daar het steunpunt komt te staan (staat een grote zendmast vlak bij mij) om het gebied rondom Oost-Souburg te bedienen.
Het gaat om de mensen die wonen in het buitengebied van Oost-Souburg. Die verdwaalde boerderij die geen CAI aansluiting heeft, die paar huisjes daar aan de dijk die het met 1mbit DSL moeten doen etc en die camping die zijn gasten graag wifi wilt aanbieden maar waarvoor de aansluitkosten vanwege de afstand tot een wijkcentrale gewoon te hoog zijn.
Maar waarom 4G als 5G een "nearly-future-proof" investering had kunnen zijn ?
nouja kost wel bakken veel geld maar dat rol je 1maal uit en bereid je stilletjes aan gewoon verder uit.

achja oke oke het kost allemaal nog even teveel. 4G is beter dan helemaal niets
dus geweldig idee van Delta!
Als ik de ferme taal van de politici moet geloven (maar wie doet dat nog in deze tijd) komen binnen tien jaar hele grote leidingen vrij om naar ieder huis en bedrijf in NL glasvezelkabels te trekken.
++Als iemand met dit idee er vandoor gaat, denk dan even aan mij++ :+
Kunnen de energieleveranciers van de huur van die leidingen mooi de schade in Groningen van betalen.
Er is meer dan voldoende geld om alle Groningers meer dan schadeloos te stellen.
Als ze vanaf het begin af gewoon hadden geinvesteerd in nieuwe technieken om de huizen in Groningen goed aardbevingsbestendig te maken dan had je geen boze Groningers gehad en ook meteen een mooi export product (bovenop onze kennis over water, dijkjes, etc.).

Maar nee: al de winst ging eerst lekker naar de randstad. Echt praktisch niets van teruggevloeid naar het noorden. En vervolgens ook nog doen alsof het geld kost om de kraan dicht te draaien: nee, het levert minder op. Da's wat anders!

Tot zover dit offtopic bulletin van Mecallie. Carry on! :P
"verdienen het geld voor Nederland"

Arme ziel...

Nederland is tweede exporteur van landbouwgoederen ter wereld!
De tech-industrie in het zuiden is ie voor het gemak ook vergeten. En eigenlijk bestaat de economie in de randstad ook alleen maar uit de haven van R'dam, Schiphol en de omzet van tankstations in de spits :Y)

Je zal er maar wonen...
Je vergeet financiële dienstverlening, toerisme en Mediapark gap.
In een krimpregio waar toch al niemand meer wil wonen gaan ze nu vragen voor schade aan woningen die toch al niemand meer wil kopen, zo zou je het ook kunnen stellen. :Y)

[Reactie gewijzigd door Peatsmoke op 23 juli 2024 06:26]

Ja dat zal ze leren!
(om nog beter te worden in hacken)
omdat inlichtingendiensten in het noorden van Nederland 3,5GHz nodig hebben
Ik woon boven de lijn Zwolle en zal nooit 5G krijgen als de AIVD ect. de 3.5G band exclusief mag gebruiken op het afluistercenrum in Burum. Wel vreemd want vlak ober de grens in Duitsland bouwen ze wel gewoon 5G masten. Net of dat geen 'storing' veroorzaakt op de schotelantenne's....

[Reactie gewijzigd door RAAF12 op 23 juli 2024 06:26]

Was laatst nog bij mensen thuis die al jaren een dure kpn 500mbps glasvezel hebben, maar hun oude computer haalt maximaal iets van 12mbps en telefoons 40mbps. Aangezien ze het niet al te breed hebben heb ik ze aangeraden om in snelheid omlaag te gaan en een nieuwe computer aan te schaffen.
Onvoorstelbaar dom advies ..... Net zo iets al iemand die honger heeft, droog brood leren eten ..... Gaan we nou een keer voorwaarts met onze samenleving of blijven de prietpraatjes van kpn geloven ..... Nog nooit zo'n slecht bedrijf meegemaakt .... levert maar een paar procent van wat ze in rekening brengen.
Ik snap alleen niet waarom die 3,5 Ghz band nodig zou zijn, ik haalde anderhalf jaar geleden toen ik nog een Samsung Galay S6 had i.p.v een iPhone gewoon snelheden van 160 Mbit/s download en 60 Mbit/s upload via 4g+ van het KPN netwerk.

[Reactie gewijzigd door fjh40 op 23 juli 2024 06:26]

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.