Tele2 gaat klanten afsluiten als zij simkaart met 06-nummer in router gebruiken

De Nederlandse provider Tele2 gaat beginnen met het afsluiten van consumenten als zij hun simkaart in een router, dongel of laptop gebruiken. De provider mag geen simkaarten met 06-nummers leveren aan klanten als zij die gebruiken voor geautomatiseerde toepassingen.

Klanten krijgen een waarschuwing en als ze toch door blijven gaan met het gebruik van de simkaart in een dongel, router of laptop, sluit Tele2 ze na twee weken af, zo blijkt uit informatie van de provider die Tweakers onder ogen heeft gekregen. Het gaat om een actie die in de toekomst regelmatig zal terugkeren om misbruik tegen te gaan.

Tele2 wil specifieke informatie niet bevestigen tegenover Tweakers, maar woordvoerder Robin Janszen zegt dat de provider actie onderneemt als klanten misbruik maken van hun simkaart. "In algemene zin bestaat regelgeving dat voor geautomatiseerde toepassingen geen 06-nummers mogen worden gebruikt", zegt Jansen, daarbij verwijzend naar regels van ACM.

De toezichthouder vermeldt dat providers medeverantwoordelijk zijn voor hoe klanten het 06-nummer gebruiken. Vanwege de schaarste mag dat alleen in apparaten die kunnen bellen. Voor tablets, routers en dongels mogen providers 12-cijferige 097-nummers uitgeven.

De provider vraagt tijdens een bestelling klanten expliciet een vinkje te zetten bij een verklaring dat hij of zij de simkaart alleen gebruikt in combinatie met een smartphone die een 4g-verbinding met het netwerk kan opzetten. Het is onbekend wanneer Tele2 klanten daadwerkelijk gaat afsluiten.

Update, woensdag: Inmiddels informeert Tele2 klanten via een antwoord in de faq op de pagina over sim-only-abonnementen dat het gebruik van simkaarten in routers en dongels niet is toegestaan.

Wat vind je van dit artikel?

Geef je mening in het Geachte Redactie-forum.

Door Arnoud Wokke

Redacteur

07-12-2017 • 11:30

398 Linkedin

Reacties (398)

Wijzig sortering
Hoe gaan ze dit checken dan? DPI?
Hoe gaan ze dit checken dan? DPI?
IMEI.

Er is een simpele oplossing: Koop de allergoedkoopste 4G Android telefoon die alle banden van je provider ondersteunt. Sluit die aan op je router/computer via USB (tethering/RNDIS) en je hebt nergens last van.

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 7 december 2017 11:38]

Of je verandert het IMEI nummer van je apparaat :)
Of je verandert het IMEI nummer van je apparaat :)
Officieel kan dat niet. Ook is dat illegaal. Je gaat liever wel met een mobiele provider in discussie en niet met justitie.

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 7 december 2017 11:54]

[...]
Officieel kan dat niet. Ook is dat illegaal. Je gaat liever wel met een mobiele provider in discussie en niet met justitie.
Waar haal jij het vandaan dat het illegaal zou zijn? Er zijn landen (zoals het VK) waar het inderdaad wel illegaal is, maar hier in Nederland hebben wij daar geen wetgeving op. Een IMEI heeft in Nederland dezelfde status als een serienummer, eigen geen status dus.

Vroeger was het inderdaad mogelijk om IMEI nummers te veranderen en sommige goedkope smartphones kan het nog steeds maar telefoons van Apple en de duurdere Android toestellen zijn goed beveiligd, het is (nog) niet mogelijk om het IMEI van deze toestellen te veranderen.

Een IMEI is ook niks anders als een serienummer waarmee het toestel zichzelf kan identificeren bij het netwerk, dat is het doel van dat nummer. Niet meer niet minder. Zelfde als een MAC adres. Als je het verandert heeft het geen impact op het netwerk, tenzij twee dezelfde IMEI's actief zijn op 1 netwerk, dan zal het netwerk de tweede weigeren.

Het heeft geen nut om een status te verbinden aan dat nummer, daarom doen wij dat ook niet. In de VK kunnen ze dat wel omdat het IMEI nummer daar wel een status heeft. Het is verbonden is aan jou, het wordt geregistreerd als je een abo neemt. Ze hebben een landelijk register waarin toestellen worden geblokkeerd als ze als gestolen worden opgegeven.

Diefstal tegen gaan doet het overigens niet, want wat krijg je? De toestellen belanden via een netwerkje in andere landen. Zelf heb ik zo vaak de vraag gehad of ik de SIM lock van een iPhone eraf kan halen. Als je dan gaat controleren dan zie je al snel dat het gaat om een Engels of Noors toestel welke is geblokkeerd en dus niet meer geactiveerd kunnen worden. Er zijn voorbeelden van gestolen Android toestellen die in het midden oosten terug worden gevonden.

[Reactie gewijzigd door SizzLorr op 7 december 2017 13:31]

[...]
Officieel kan dat niet. Ook is dat illegaal. Je gaat liever wel met een telefoonprovider in discussie en niet met justitie.
Volgens Arnoud Engelfriet is het niet illegaal om je imei te wijzigen.
I stand corrected.

In dat geval kan je ook je IMEI wijzigen. Dat is echter voor veel apparatuur lastig door het gesloten karakter van GSM modules. Een goedkope telefoon voor tethering is een goede oplossing die ook zorgt voor een tevreden mobiele provider.
Euh. Het is veel makkelijker gewoon een simkaart met een 097 nummer vragen. Het is niet zo dat Tele2 direct iets heeft tegen het gebruik maken van de data. Maar het ACM komt 06 nummers tekort. Waardoor je dus een ander nummer moet hebben.
Kennelijk wel, want de regel van de ACM is als volgt:
Wil een klant een 06-nummer gebruiken voor M2M?
Dat mag niet. Zet in het contract dat u in zo’n geval omnummert. Verander het 06-nummer in een 097-nummer. U bent niet verplicht hiervoor een andere SIM-kaart aan te bieden.


Tele2 kiest er echter voor om klanten te gaan afsluiten.
Die geven ze dus niet uit. Ook wisselen tussen router en telefoon keuren ze niet goed. Best jammer, want met een hotspot op je telefoon gaat de batterij dusdanig snel leeg dat je hem ieder half jaar wel moet vervangen.
Absolute onzin. Ten eerste is het geen batterij maar een accumulator. En die gaan veel langer mee dan een half jaar.
Bij normaal gebruik wel, maar niet als je dankzij die hotspot op 5+ laadcycli per dag zit.
Als je je lader er aan laat zitten heb je nul laadcycli per dag.. (is ook nog eens makkelijker)
Helaas werken maar bar weinig telefoons direct van de netstroom wanneer ze vol zijn. Als je er een weet met lte cat6 hoor ik het heel graag. Enige die bij mij bekend is is de zuk z1, met alleen 2600mhz.
Je zal wel gelijk hebben, maar dat vind ik dan wel een gekke schakeling. Traditioneel is de laad spanning hoger dan de accuspanning, en dan gaat er dus een stroom lopen van de lader naar de schakeling zonder de accu te belasten, mits de laadstroom groot genoeg is natuurlijk.

Weet je zeker dat dat zo werkt of is het alleen een laad-symbooltje op het scherm dat het idee geeft dat de accu belast wordt?
Krijg je geen ander/duurder abonnement als je voor een 097 nummer kiest?
Bij Vodafone kon ik zonder extra kosten een 2e SIM aanvragen voor mijn laptop en de data delen. Dat was een speciale data-SIM.

Bij T-mobile kan dat alleen bij de instap abbo's tot (volgens mij) 2GB. Dat doen ze omdat je bij de duurdere abonnementen naar 'onbeperkt' kan wisselen, en ze niet willen dat je dat i.c.m. een laptop of tablet gaat gebruiken.

Ik heb geen zin om een 2e abonnement af te sluiten voor mijn laptop. Deze heeft een intern 4G modem. Dat wordt mij veel te duur, omdat het maar 'just in case' is. De meeste maanden gebruikte ik geen mobiele data met mijn laptop, daarom was die kosteloze data-SIM upgrade van Vodafone zo fijn.
Natuurlijk, random persoon op het internet die ik niet ken, ik zal jouw post voor waar aannemen waarin je stelt dat je de post van iemand anders niet zomaar voor waar moet aannemen.

Oh the irony :z
Aan de andere kant is het ook wel ironisch dat veel mensen wat dhr. Engelfriet schrijft heel snel aannemen voor de (absolute) waarheid terwijl het ook gewoon een willekeurige advocaat is die toevallig veel affiniteit heeft met technologie. ;)

Doe niets af aan zijn goede artikelen trouwens hoor :) Maar vond dit stukje discussie wel grappig om te zien :P
Zou het kunnen dat ze het snel aannemen OMDAT (inplaats van terwijl) het een advocaat is met affiniteit voor technologie? Zoiets heet vakkennis, en als je van een specifiek vakgebied iets wilt weten, is de kans groter dat je van een vakman een goed antwoord krijgt dan van iemand die minder kennis heeft maar toevallig een mening.
Sure, maar het blijft één persoon en niet per definitie een autoriteit in dit gebied; dus een mening: maar een onderbouwde mening. Dat maakt het nog niet iets dat je zomaar als waarheid moet aannemen, en dat vond ik in deze context dus licht ironisch als ik de reacties her en der lees. :)
Linken naar de mening van A is prima als bron, maar zeggen dat het niet klopt is geen bron want "wie ben jij dan?". :P Ik snap het wel, maar het blijft een beetje dubbel gevoel. ;)
Al ken je hem wel, moet je nog niet zomaar een uitspraak voor waar aannemen ;)
Roep je dit alleen of kan je dat ook staven met iets?
Hoezo, kwam hij niet goed uit de Haringtest van het AD?
Lekkere beschuldiging zonder bewijs.
Sorry, jouw reputatie is ook niet smetteloos. Ik ben dus voorzichtig voordat ik wat van jou aanneem 8)7
Dat is zelfs verboden, het IMEI nummer is als het ware de chasisnummer van het apparaat.. die van de auto mag je ook nooit aanpassen.
Nu mag je een chassisnummer zelf niet wijzigen, maar mag wel gewijzigd worden door het RDW. Verschil is ook met een mobiel, deze staat niet op naam, noch op kenteken en is niet verplicht om deze te keuren jaarlijks.
Ik kan nog steeds geen Nederlandse of Europese wet vinden die het verbiedt om het IMEI aan te passen. Heb je een bron waaruit blijkt dat het verboden is?
Complete onzin. Als je je IMEI zou kunnen veranderen is er geen wet die dat verbiedt.

Ook is het wijzigen van het chassisnummer in een auto an sich niet illegaal. Het ermee rijden op de openbare weg is iets anders (ivm type goedkeuring etc). Iets dergelijks bestaat niet voor mobiele devices, althans niet binnen Nederland.
Het chassisnummer van een auto mag je ongelimiteerd aanpassen zo lang je er niet mee op de weg komt toch? Als je er wel mee op de weg komt mag je het ook aanpassen maar dan moet de RDW hem wel eerst keuren.
computer via USB (tethering/RNDIS)
 • Ik gebruik FoxFi (betaalde versie) om op unrooted Android telefoons via USB te tetheren met Windows.
 • Voor unrooted tetheren met Linux is er Clockworkmod Tether,
Voordeel van bovenstaande methoden is dat deze ook werkt bij providers die (Wifi-)tetheren blokkeren, zoals ik in het buitenland heb meegemaakt. En je hoeft je telefoon niet te rooten, dus.

[Reactie gewijzigd door UnderClock op 7 december 2017 12:20]

Voordeel van bovenstaande methoden is dat deze ook werkt bij providers die (Wifi-)tetheren blokkeren. En je hoeft je telefoon niet te rooten, dus.
Providers kunnen zelf tethering niet blokkeren. Dat kan alleen de telefoon. De oplossing zit hem dus in het volledig scheiden van telefoon en mobiele provider. ;)

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 7 december 2017 12:22]

Providers kunnen tethering heel goed zelf detecteren EN blokkeren. Verkeer is met de huidige apparatuur prima te fingerprinten en daarmee te classificeren als 'tether' verkeer. Daar hoef je niet eens voor naar de IMEI te kijken.
Correct me if i’m wrong, maar volgens mij kunnen ze thetering niet traceren als je een VPN gebruikt.
Ja hoor, de outer-headers is not steeds te fingerprinten.
En dan nog. Het is eve
VPNs geven wel weer vertragende interacties doordat er pakketten opgedeeld moeten gaan worden. Ook kan de VPN software bijvoorbeeld bufferbloat hebben. n wat geklooi en gepruts tot en met, maar
OpenVPN op de telefoon. Die belt in. Vervolgens tether je over die verbinding, wat niet lijkt te werken.
Dan heb je root nodig, en met een aantal slimme iptables regels kan je dan toch over de vpn van je telefoon tetheren.
Maargoed, misschien zoek ik een oplossing voor een probleem dat er niet is. Ik denk echt niet dat tele2 gaat kijken naar TCP signatures, of zelfs de TTL gaat inspecteren. Ze doen vermoedelijk alleen IMEI bekijken en opbellen. Meld een mobile apparaat zich ook aan het capabilities?
Ik weet niet wat ze doen, dus dat is koffiedik kijken. Ik zeg alleen dat het relatief makkelijk is om fingerprinting te doen en dat een VPN verbinding je daar niet mee gaat helpen.
Als de VPN op de telefoon staat niet nee. Maar de TTL waarde is standaard eentje lager als er pakketten vanaf je computer komen. Het routeren in je telefoon verlaagt namelijk de TTL waarde. Dus een VPN op je PC gaat niet helpen.

VPNs geven wel weer vertragende interacties doordat er pakketten opgedeeld moeten gaan worden. Ook kan de VPN software bijvoorbeeld bufferbloat hebben.

[Reactie gewijzigd door Henk Poley op 7 december 2017 13:07]

Dan laat je je PC pakketjes met een hogere TTL versturen.
Ze kúnnen het wel, maar ze mógen het niet, vanwege Europese netneutraliteitregels. nieuws: Juristen: Tele2 mag tethering niet verbieden
Waarom zou je niet mogen tetheren? Het gaat er toch om dat de SIM kaart met het 06 nummer in je mobiel zit?
HUmm apart op de iPhone kan een provider de mogelijkheid aan of uit zetten.
Zo kon ik het altijd al maar mijn vriendin heeft een tijdlang deze optie nooit gevonden in haar instellingen. (beide andere providers waarvan 1 bovengenoemde had).
Klopt, als de provider een contract met Apple heeft kan het via de Carrier Settings tethering laten uitzetten.
Wat dus in nederland niet is toegestaan, zoals ook tele2 heeft ervaren al eerder.
Klopt, ik ken ook geen NL operator die het doet. Wel zie ik met regelmaat een klant van ons klagen waarbij de Tethering optie weg is en die klant ons er vervolgens van beschuldigd dat wij het zouden blokkeren. Euh, nee, dat doen we niet :)

Vaak is dat een dingetje in iOS wat op te lossen is met een reset van de network settings (of het correct invullen van de Tethering APN).
Nadeel van tethering is vaak dat dit een strict nat type opleverd en sommige zaken niet lekker werken, met name games vanwege de verkeerde MTU waardes om een open nat type te verkrijgen.
Beide is niet nodig. Tethering is gewoon toegestaan.
Klopt, er zijn wat obsure simmetjes die een thetering blokkade ingebouwd hebben.
Thanks voor de tip. Vorig jaar me gigantisch geërgerd aan Team Mobile USA. Kocht een 10GB prepaid 4G kaartje, ook om af en toe te tetheren, werkte niet. Erg benieuwd naar die Clockworkmod Tether, aangezien mijn toestel niet geroot is.
Ik snap het fijne ervan nog niet helemaal, dit kan toch ook al met je primaire telefoon met 4G?
Klopt maar als je je telefoon thuis als router gebruikt, neem ik aan dat je je primaire foon mee neemt als je de deur uitgaat en je router thuis laat.
Ah dus men gebruikt dit in plaats van een 'vaste' internet aansluiting zoals Ziggo?
Yup die zijn er zeker bij :)
Als docent moet je wel.... 12 weken vakantie per jaar... Dan heb je dus niks aan Ziggo. Tele2 4G werkt wel op alle vakantieadressen. En zelfs onderweg in de auto.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 498327 op 7 december 2017 16:13]

De modems die ik gebruik hebben een IMEI van 17 cijfers die nergens te resolven zijn..
(verschillende test gedaan maar niet kunnen vinden)
Hoe willen ze bewijzen dat het geen mobiel is waar de simkaart inzit ?
Onzin, elke imei prefix is bekend.

Nav onderstaande reactie: Onzin, elke TAC (de IMEI prefix) hoort bekend te zijn bij de GSMA, aangezien deze als enige de TACs uitgeeft. Als de TAC niet bekend is is het geen door de GSMA uitgegeven prefix en kan hij gewoon botweg door operators geweerd worden.

Ook het formaat van de IMEISV ligt vast en is maximaal 16 digits. Als jouw IMEI 17 digits is dan lijkt het me dat jouw vendor zelf zn eigen IMEI heeft geknutseld. Chinese rommel?

[Reactie gewijzigd door Odie op 8 december 2017 09:16]

Onzin ?

Vertel me de vendor van onderstaand imei nummer maar;

35817810414339515
35817810 is geen bekende TAC in de GSMA database. Derhalve zou ik geneigd zijn om te zeggen dat het een illegale TAC is. Simpelweg: als het niet in de GSMA TAC database staat dan is het geen geldige TAC.
Toch is dit het imei nummer dat bij de provider geregisteerd word en tevens in het modem vermeld staat ;-)

Edit: Vendor: Sierra Wireless

[Reactie gewijzigd door robbinwehl op 8 december 2017 10:18]

Dat zal prima en technisch is dat inderdaad mogelijk. Maar als providers die prefix in de EIR blacklisten wegens 'onbekend' dan kom jij het netwerk niet meer op.

Dus vreemd verhaal, weet jij waarom Sierra een non-GSMA registered TAC gebruikt?
Ik zou dat eens bij je vendor aankaarten, want formeel is het dus geen geldige TAC.
We hebben er 10 tallen draaien met allerlei soorten simkaarten (ook buitenlandse) nooit problemen gehad.. zolang dat zo blijft ga ik er geen tijd in stoppen.
Hoe bedoel je? Zit er op sim routers geen IMEI?
IMEI wordt, in tegenstelling tot 2&3G, niet gecommuniceerd bij identificatie op het 4G netwerk.
kun je me vertellen hoe je dit doet?

ik heb nu een huawei P8 lite en een huawei E5186 router. Ik heb al vanalles geprobeert om de mobiele telefoon via usb aan de modem te koppelen, maar modem blijft aangeven dat hij geen sim ziet.
Tele2 checkt de apparaatidentificatie. In mijn geval "Huawei E3372" en "MikroTik Routerboard".

Overigens haal ik uit de verklaring "gebruik in combinatie met een toestel dat geschikt is voor het 4G-netwerk van Tele2" niet dat dit alleen een smartphone mag zijn en geen ander communicatieapparaat.
het gaat over smartphone die een 4g verbinding met het netwerk kan opzetten, dus dat betekent wel dat het alleen een smartphone mag zijn.
Waar staat dat het over een smartphone gaat? Een toestel is geen smartphone, een smartphone is wel een toestel.
Alleen een smartphone/ouder wetse klap telefoon mag een 06- netwerk opzetten...
Dat kan, maar het gaat over een 4G-netwerk, niet een 06-netwerk.
Nee, het gaat niet om 2G, 3G of 4G. Het gaat erom dat je volgens de ACM een SIM waaraan een 06 nummer hangt alleen mag gebruiken voor diensten waar een 06 nummer voor nodig is (in het algemeen spraak). Voor datadiensten (dus SIMs die bedoeld zijn voor routers, M2M applicaties, dongles, iPads etc) MOET de mobile operators een 097 nummer toewijzen en MAG de operator GEEN 06 nummer aan die SIM hangen.

Nou is tethering natuurlijk dodgy in dit hele verhaal. De SIM zal primair gebruikt worden voor spraak en data in een handheld device en dus is het 06 nummer perfect legaal, ook als je er zo nu en dan mee tethered. Echter, ga je de SIM permanent in een router plaatsen of gebruik je hem ALLEEN maar voor tethering dan mag een operator zeggen "Sorry, dit is een datasim by definition, dat mag niet met een 06 nummer aan de SIM". Ze mogen je dan afsluiten en dwingen om een datasim met 097 nummer aan te vragen. EN vervolgens zeggen ze waarschijnlijk "Ah, maar een DATAsim heeft andere voorwaarden, namelijk geen onbeperkte bundel" oid.

Ergo: Tele2 zet hier een ACM maatregel heel handig in om het verbod op het verbieden van tethering toch handen en voeten te geven. Clever thinking...
Tele2 zet hier een ACM maatregel heel handig in om het verbod op het verbieden van tethering toch handen en voeten te geven.
Dat is alleen helemaal niet waar het om gaat. Thetering via je telefoon die je ook gebruikt voor bellen is geen enkel probleem. De simkaart in een router stoppen violate echter de regels van de toezichthouder. Dat data verbruik zal ze echt een worst wezen.
De ACM regelgeving zegt in mijn beleving niet wanneer een SIM precies een datatoepassing is. Je kan een SIM in een iPhone die NIET gebruikt wordt om te bellen en te SMS dus als operator aanmerken als datatoepassing. Een iPad en dongle en router zijn natuurlijk helder....

Maar wat gebeurd er als jij een voice SIM koopt, die 1 dag in een iPhone stopt, daarna 2 dagen in een iPad en daarna weer in een iPhone? Is dat dan een datasim? Tele2 zal met het ACM argument in de hand zeggen van wel. Ik zeg van niet...

De ACM legt mij als operator geen speurverplichting op. Ik moet alleen ALS ik het constateer ingrijpen. Maar als ik het niet constateer hoef ik niets te doen. En daar gaat Tele2 nu dus heel anaal inzitten (en dat mag) en zegt: ik ga het actief controleren en als ik het zie dan mag het niet. Ladiela!

[Reactie gewijzigd door Odie op 7 december 2017 15:33]

Maar wat gebeurd er als jij een voice SIM koopt, die 1 dag in een iPhone stopt, daarna 2 dagen in een iPad en daarna weer in een iPhone? Is dat dan een datasim? Tele2 zal met het ACM argument in de hand zeggen van wel. Ik zeg van niet...
Tele2 zegt dat dan ook niet. Dit valt namelijk ook binnen hetzelfde model als de vakantie regeling waarbij jij tijdens je vakantie ook gewoon een niet 4G toestel mag gebruiken.

Het punt is meer dat de simkaart dan gekocht wordt me de intentie om hem hoofdzakelijk ook voor telefonie en SMS verkeer te gebruiken. In een telefoon wordt hij immers ook heel vaak als data-only gebruikt.
Correct, volgens de ACM regelgeving zie ik geen belemmering om tethering te verbieden. Maar er is ook niets wat een operator in de weg staat om te zeggen: "als jij nooit belt dan beschouw ik dit als een dataSIM". Of ze dit doen weet ik niet, ik praat puur hypothetisch.

(edit: mijn vorige reactie aangevuld met de laatste alinea, ik drukte iets te snel op send)

[Reactie gewijzigd door Odie op 7 december 2017 15:36]

Nou ik denk niet dat het een "als jij nooit belt of smst" constructie is, maar meer aan de hand van een blacklist van apparaten kijken welke het hoofdapparaat is. Is dat een data-only 4G router dan heb je ws kans dat ze je een waarschuwing geven.
Maar dan is dus de vraag "wat is het hoofdapparaat". Is dat het device waar de SIM als eerste in zat? Of het apparaat die de meeste dagen per maand actief is? Of... De ACM zegt hier namelijk niets over.

Ergo: het is nogal vloeibaar en aan interpretatie onderhevig. Het gaat de ACM er vooral om dat wij (als operator) geen 06 nummers verspillen aan toepassingen die geen 06 nummer nodig hebben. Blijkbaar is het Tele2 vooral te doen om hun dure onbeperkte bundels enigszins te beschermen. En aangezien een tethering en routerverbod puur om grond van hun eigen argument niet mocht gaan ze nu met de ACM regels zwaaien. Ergens terecht, maar de devil is in the details.
het is nogal vloeibaar en aan interpretatie onderhevig.
Nee het is vrij duidelijk. Het 06-nummer mag gewoon niet gebruikt worden in apparaten die specifiek voor data only toepassingen zijn.
Blijkbaar is het Tele2 vooral te doen om hun dure onbeperkte bundels enigszins te beschermen.
Dat denk ik niet per se. De mensen die dergelijke constructies gebruiken kunnen namelijk ook wel een andere constructie bouwen (doorschakling GSM) die het wel ACM accepted maakt en dat is dan ook heel anders dan dit:
En aangezien een tethering en routerverbod puur om grond van hun eigen argument niet mocht
Een router en tethering verbod is er nooit geweest. het is alleen (terecht) niet de bedoeling dat je de onbeperkte data in gaat zetten op een manier waar hij niet voor bedoel is (dus verbinding via data-only apparaat). Ik zie niet in hoe dit tegen wet en regelgeving in zou gaan. De dienst is bedoel voor onbeperkt snelle data op een mobiele telefoon met 4G. Hoe krijg je er dan in dat het dan ook maar oke moet zijn als je het in een router propt die 5 apparaten tegelijk van internet kan voorzin
Met dat vrij vloeibare deel doelde ik op het feit dat de ACM niet zegt "een iPad mag wel en een iPhone mag niet". Letterlijk zegt de ACM: "Voor geautomatiseerde toepassingen mag u geen 06-nummers inzetten". Je kunt zeggen dat een iPhone geen geautomatiseerde toepassing is, maar dat is een iPad ook niet. Echter, die laatste geeft de ACM wel degelijk als voorbeeld van een geautomatiseerde toepassing in de "Human to Human" klasse:

"Verbindingen waarbij mensen met één druk op de knop een geprogrammeerd nummer kiezen om met anderen te communiceren. Voorbeelden: telefoons in liften voor automatische verbinding met een hulpdienst, tablets die alleen sms’jes, apps en mails versturen"

Het begrip datadienst/geautomatiseerde dienst is dus heel rekbaar, want waarom is een telefoon in een lift wel een geautomatiseerde dienst en een iPhone waar nooit mee gebeld wordt niet, terwijl een iPad (waar ook nooit mee gebeld wordt) het weer WEL is.

De crux voor de ACM lijkt hem te zitten in: als je niet aangekozen hoeft te worden op een 06 nummer (en in een lift is daar geen sprake van, hoewel dat imho ook discutabel is) dan mag je geen 06 nummer toewijzen.

Een iPhone waarmee nooit gebeld wordt hoeft dus niet aangekozen te worden op een 06 nummer en zou onder die redenering dus geen 06 nummer mogen hebben. Ergo: erg rekbaar en vloeibaar.

bron: https://www.acm.nl/nl/onderwerpen/telecommunicatie/telefoonnummers/telefoonnummers-gebruiken/06--en-097-nummers-voor-spraak-en-data

Wat betreft het tetherverbod: dat heeft Tele2 wel degelijk geprobeerd en is daar op de vingers getikt.

bron: https://tweakers.net/nieuws/125309/tethering-niet-meer-verboden-in-nieuwe-abonnementsvoorwaarden-tele2.html

Edit: het is nog veel complexer als je het echte onderliggende besluit leest. Het besluit is geschreven vanuit de intentie dat 06 nummers alleen gebruikt mogen worden als het voor het gebruiksgemak noodzakelijk is om een (makkelijker/korter) 06 nummer te hanteren. Als voorbeeld worden noodsystemen in autos aangehaald waarbij de centralist soms ook de auto moet kunnen aankiezen. Aangezien dit soort oproepen meestal geautomatiseerd worden gedaan (vanuit de centrale) is een makkelijk/kort 06 nummer niet nodig. Ook in dit soort gevallen moet een 097 nummer worden gebruikt.

Bron: https://www.acm.nl/sites/default/files/old_publication/publicaties/10289_staatscourant-nummerplan-wijziging-21-11-2011.pdf

[Reactie gewijzigd door Odie op 7 december 2017 16:57]

En daar komt nog bij dat, indien mogelijk 'het spraakverkeer' via het eigen Tele2 4G+ netwerk over VoLTE wordt afgewikkeld.
VoLTE of niet heeft niets met de keuze voor 06 of 097 te maken.
Klopt, ik noemde het als een voordeel boven het normale bellen (sneller <1 sec verbinding en hoge audio kwaliteit) Het schijnt dat er een update wordt goedgekeurd voordat de modellen van oa iPhone, Samsung, Sony op Tele2 voor VoLTE geschikt worden gemaakt.
in het artikel, maar in de voorwaarden zelf staat inderdaad toestel die geschikt is voor het 4g netwerk, mijn fout. maar dat betekent dus dat je er zelfs niet mee hoeft te kunnen bellen, alleen bij het vinkje staat wel 4g ready telefoon. voorwaarden zijn altijd zo vaag.
Dus mijn trouwe iPhone 4s mag niet meer gebruik maken van het Tele2 netwerk?
Ben benieuwd hoe dit te combineren is met de wet netneutraliteit, lijkt me niet te mogen.
Hoezo? Met een ADSL modem kun je bijvoorbeeld ook geen verbinding maken op een VDSL netwerk. Als provider zijnde mag je wel voorwaarden stellen dat je dus een VDSL modem moet gebruiken wil je gebruik maken van de internetdiensten.
ik dacht dat wij vrije router keuze hadden? Als jij je telefoon als een router gebruikt, waarom mag dat niet.
Je hebt vrije router keuze, maar de provider mag wel eisen stellen aan welke hardware je aansluit om gebruik te maken van de geleverde diensten. Anders krijg je dat mensen hardware aansluiten die niet werkt en dan bij de provider gaan klagen. Terwijl het niet het probleem van de provider is.
al even geleden, maar:
https://forum.tele2.nl/mo...3g-abonnement-tele2-53713
en
https://forum.tele2.nl/mo...-met-een-3g-toestel-62384

dus als je al een abonnement had, dan mag het nog, maar bij verlengen of nieuw abonnement afsluiten moet je akkoord gaan met de nieuwe voorwaarden, en mag je dus geen toestel zonder 4g meer gebruiken. kortom, tijd voor een andere provider.
Dit hebben ze al een tijdje zo ingeregeld. Ze waren eerst natuurlijk een virtuele provider. Nu ze een eigen 4G netwerk hebben, willen ze niet onnodig kosten maken die naar T-Mobile moeten.

Ik zelf vind het wel logisch, en voor het aangaan van een nieuwe abbo bij Tele2 wordt daar specifiek naar gevraagd.
Dat klopt. Je mag alleen met een 4G toestel een abonnement bij Tele2 nemen. Geen 4g toestel? Geen abonnement. Dit omdat ze zelf geen 3G netwerk hebben en daar dus extra voor moeten betalen.
https://www.tele2.nl/mobiel/internet/4g/?sqr=4g
Netneutraliteit zegt niets over welke apparatuur een telecom bedrijf mag verwachten. Maar het heeft niets met een wens te maken maar Tele2 is het nationale roaming contract met T-Mobile aan het afbouwen. Ze kunnen je met een 3G only toestel simpelweg niet meer bedienen.

[Reactie gewijzigd door Odie op 8 december 2017 08:44]

Uhmm, dat staat toch wel degelijk heel duidelijk in de omschrijving van de wet netneutraliteit op de site van de ACM

Welke voorwaarden mogen niet?
U mag geen voorwaarden gebruiken die de netneutraliteitsrechten van de klant beperken. De klant moet bijvoorbeeld zelf kunnen bepalen waarvoor hij de internetverbinding gebruikt. Ook mag de klant zelf kiezen welke eindapparatuur hij wil gebruiken.


Tele2 biedt nog steeds de 3G mogelijkheid aan (via T-Mobile) en dat zullen ze ook nog wel even blijven doen.
Aangezien zij de (virtuele) provider zijn valt de dienst gewoon onder de wet netneutraliteit.
Ik denk persoonlijk ook dat ze heel snel op hun vingers getikt zullen worden door de ACM.

BRON

[Reactie gewijzigd door Goldwing1973 op 7 december 2017 20:50]

Nee, want het Tmobile contract loopt op zn einde. Ze hebben geen eigen 3G dus mogen ze wel degelijk van je verachten dat je een 4G capabel toestel bezit. Ze mogen blijkbaar niet zeggen (toegeven, ik zat daar naast) dat je wel een iPhone X mag gebruiken maar geen Samsung S8.

Echter, aangezien ze afhankelijk zijn van VoLTE en mogelijk nog niet elk 4G toestel VoLTE op hun netwerk kan doen mogen ze daar weer wel een eis stellen. Simpelweg omdat ze anders de dienst niet kúnnen leveren.

De ACM kan ons ook niet dwingen om CDMA apparatuur toe te laten, wij bieden alleen 2, 3 en 4G aan. Dan kan een klant wel zeggen “ik wil perse een cdma toestel gebruiken” maar dat is natuurlijk kolder. Dat gaat de acm echt niet verplichten. En zo kan Tele2 dus ook zeggen “we kunnen geen nieuwe 3G only abonnementen toelaten”.
Andere provider kiezen?
Nee wettelijk gezien (nou. ACM spul) mag een data only device geen 06-nummer hebben maar moet deze een twaalfcijferig 097-nummer hebben. Dit omdat 06-nummers bedoeld zijn voor bellen, smsen en data en 097-data only. Dit betekent dus dat je wel een 06-nummer mag hebben in een alarmcentrale met bel/smscentrale maar bijvoorbeeld niet in een router of iPad(!) die data-only doet.

Het is niet zozeer misbruik van het data abonnement, maar misbruik van het 06-nummer waar de provider medeverantwoordelijk voor is gesteld.
Zie de titel van het venster, daar wordt over een telefoon gesproken. Ze houden het echt bewust vaag hoor.
die verklaring is echter al sindsbegin dit jaar van toepassing en ik heb ook het idee dat Tweakers hier de boel door elkaar haalt. Tele2 vereist sinds februari al dat je een 4G compatible apparaat hebt. Dit kun je ook gewoon nalezen in de voorwaarden. Op de website (mijnTele2) kan je al binnen enkele seconden na activering zien met welk apparaat je momenteel de simkaart gebruikt en daar worden dan ook netjes vinkjes aangegeven zodat je kan zien of je voldoet aan de eisen.
Of ze laten iemand van de klantenservice (of een computer) een telefoontje doen naar nummers die alleen voor internet en nooit voor telefonie gebruikt worden. Dan kom je er snel genoeg achter of het een apparaat is waarmee je kan bellen en het dus aan de regels voldoet.
Het criterium is helemaal niet dat je met het toestel moet kunnen bellen. Dat bedoelt Tele2 misschien, maar dat staat er niet. Er staat alleen dat het toestel "geschikt moet zijn voor het 4G netwerk van Tele2".
De ACM heeft operators verboden 06-nummers in te zetten voor apparaten die niet voor bellen geschikt zijn. Dus voor M2M moet de simkaart een 097-nummer hebben, en ik weet niet of Tele2 deze biedt.
Uiteraard biedt tele2 ook m2m aan...

https://www.tele2.nl/zakelijk/mobiel/internet-of-things/

Het grote nadeel is alleen dat bij tele2 alles over 4G moet; wij hebben begin dit jaar nl. een hele interessante zakelijke aanbieding gehad van tele2 welke per aansluiting heel erg voordelig zou zijn, echt héél erg voordelig t.o. de aanbiedingen van Vodafone en KPN. Maar aangezien onze apparatuur en onze toestellen nog lang niet allemaal 4G geschikt zijn betekende dit juist weer enorm hoge vervangingskosten op dat gebied want wij maken heel veel gebruik van m2m... dat maakte het kostenplaatje weer totaal anders. (wat Tele2 ons kon bieden maakt het overigens vrij schandalig wat de andere providers hebben geboden... toont aan dat er enorm veel rek zit in de verdiensten bij 'de grote 2'.
Waar kan ik mijn 06 nummer van Tele2 omtoveren tot een 097 nummer dan?
Dat kan je het beste bij Tele2 navragen. Waarschijnlijk moet je dan een ander pakket kiezen.
Is goed, ik ben al bezig :) thanks
dus kies je voor een out-dated oplossing met mogelijk ook nog eens slechter bereik (3g) terwijl je stelt behoorlijk veel gebruik te maken van een en ander.
is het dan niet beter op de hele boel af te schrijven en tegen restwaarde te verkopen om nu ineens eenmalig te inversteren in beter materiaal EN lagere TOC.

die investering moet zich rete snel terugverdienen als dat aanbod echt goed is. zeker nu hardware op dat gebied aanzienlijk goedkoper is...
Het aanbieden van 097 nummers is één van de vereisten voor providers in Nederland, ik ben zelf werkzaam voor een kleine provider, en wij moesten bij de startup ook een reeks van minimaal 1000 nummers afnemen, die wij ook beschikbaar moeten stellen aan klanten.
Op deze manier laat Tele2 in ieder geval duidelijk zien dat ze hun best doen aan de eisen van de ACM te voldoen.
Nee hoor, je bent niet verplicht 097 aan te bieden. Je mag alleen geen 06 nummers voor bepaalde diensten gebruiken. Als je die niet aanbiedt dan kan je die 097 nummers lekker laten voor wat het is.
Je hoeft het inderdaad niet verplicht aan te bieden in de zin van het actief aanbieden op je website, echter wanneer een klant erom vraagt moeten ze wel degelijk ook een 097 nummer krijgen.
Verder is het ook verplicht om een reeks van minimaal 1000 nummers af te nemen.
Je bent niet verplicht om 097 aan te bieden als de consument erom vraagt. Waar staat dat in de wet?

De omvang van nummerblokken lijkt me verder niet relevant in deze discussie.

[Reactie gewijzigd door Odie op 7 december 2017 19:26]

Toch wel, het gaat erom aan wat voor eisen providers moeten voldoen. Ik vind nummerblokken van 1000 trouwens tamelijk klein, ik had groter verwacht.
Er is geen verplichting voor operators om mobile data aan te móeten bieden en derhalve geen verplichting om 0970 nummers te moeten hanteren.

Quote me het wetsartikel of acm document dat dit verplicht.
Bekijk deze link eens hier staat het letterlijk in.

Komt van de ACM

https://www.acm.nl/sites/...omaanbieders-20160701.pdf

Ben ik als aanbieder verplicht om losse SIM-kaarten met een
097-nummer voor M2M-diensten aan te bieden?

Aanbieders hebben verschillende mogelijkheden om 097-nummers juist in te zetten.
Zij kunnen losse SIM-kaarten met 097-nummers aanbieden, maar een aanbieder
kan dit ook bereiken met een nummerwijziging. Een aanbieder kan een contracts-
bepaling opnemen, waarin hij aangeeft het 06-nummer te zullen wijzigen naar een
097-nummer wanneer een nummergebruiker het 06-nummer gaat gebruiken voor
mobiele M2M-diensten.
Een aanbieder is dus niet verplicht om een SIM-kaart met 097-nummer aan te
bieden.

Een aanbieder is wel verplicht een bepaling voor nummerwijziging op te nemen
in het contract en het nummer ook daadwerkelijk om te zetten naar een 097-nummer.
Welke zin zegt “een mobiele aanbieder móet data-only Sims aanbieden” ?

Dat staat er niet, beter lezen. Er staat juist:

“Een aanbieder is dus niet verplicht om een SIM-kaart met 097-nummer aan te bieden.”
Dit gaat niet over M2M toepassingen, maar over dongles en in computers. Dat gebruik valt niet in M2M maar gewoon data kaart categorie.

M2M kaarten worden gebruikt in parkeermeters, blackboxes, etc en hebben vaak een andere chip en zelfs speciaal formaat (worden voor industriele toepassingen verkocht op een rol).
Ik heb een Huawei b592s-22 4g modem en daar kan je een vaste telefoon aansluiten. Je kan gewoon bellen en gebeld worden op je 06 nummer. Je kan het modem op een 12 volt accu aansluiten dus het is ook nog mobiel. Het ontvangt ook de frequenties van Tele2.
Dus in principe voldoe ik aan de eisen van ACM.
Zou Tele2 dat mogen verbieden?
Het gaat niet om het criterium dat Tele2 handhaaft, het is verboden door ACM om nog 06 nummers te gebruiken voor dergelijke toepassingen.
Maar mijn telefoon heeft alleen 3G ... ben ik dan ook de sjaak of niet?
Domme vraag wellicht: Waarom kies je voor een 4G-only provider als je al weegt dat je alleen 3G kunt ontvangen?
Misschien omdat vrijwel niemand weet dat tele2 een 4g only aanbieders is? Ik wist het iig niet, en ben jaren klant ( geweest, vorige week gelukkig opgezegd )
Sinds ze een 4G provider zijn moet je bij het afsluiten verklaren dat je de sim kaart alleen icm een 4G geschikt toestel(VOLte) gebruikt. Als je dit niet hebt verklaard zal je nog wel een pre 4G abbot hebben.
Ja, als jij in het nieuwe systeem valt van Tele2 dan dien je een 4G toestel te hebben. Heb je dit niet dan kunnen ze het contract opzeggen.
ze blokkeren binnen een paar dagen / weken al je data verbinding als je niet een geschikt toestel hebt.
Dit is lastig, aangezien er ook routers zijn met telefoonfunctionaliteit (VoLTE of CSFB).
Als het apparaat KAN bellen voldoe je in theorie aan de eis die gesteld word en zal het geen probleem zijn zolang de regels niet worden aangescherpt lijkt me.
Nee het gaat niet om kunnen bellen. Het gaat erom of een 06 nummer vereist is. Een boordcomputer in een auto moet ook soms gebeld kunnen worden door de alarm centralist (als je zon dienst in je auto hebt) en toch mag die Sim expliciet geen 06 nummer krijgen. De overweging daarbij is dat een dergelijke centralist vaak geautomatiseerd belt en dat een makkelijk en kort 06 nummer niet nodig is en je prima met een 097 nummer af kan. Bellen en verwacht gebruiksgemak voor de consument is dus grofweg het criterium.
dat vind ik eng, want zo'n centralist zit achter een ge-automatiseerd systeem, dan moet je niet willen afwijken van het 10-cijfer idee.... anders krijg je daar weer software-problemen, dus ja. als je auto-software gebeld KAN (lees moet kunnen) worden, lijkt me een 06 nummer de betere optie).. alleen als het echt niet kan (m2m) is 12 of 20 cijfers ook prima...
Ik heb een Huawei b592s-22 4g modem en daar kan je een vaste telefoon aansluiten. Je kan gewoon bellen en gebeld worden op je 06 nummer.
Precies, zo zijn er meer. De Huawei E5186 is er ook zo eentje bv - al blijft het vervelende dat tot nu toe de Europese providers weigeren om VoLTE mogelijk te maken op dit soort routers, terwijl ze dit wel ondersteunen.
een doorschakeling op dat nummer zetten is dan de oplossing dus :)
Oude 4G mobiel staat 24/7 aan en hotspot ook , gaat super snel hier.
laat ze maar bellen , gaat die nog over ok. :+ :+ :+ :+ NEVER TE CHECKEN DIT !!
Theteren is dan niet verboden waarschijnlijk.
Klopt, de simcard mag alleen in een 4G telefoon worden geplaatst.
Maar dan gebruik je een mobieltje, dat is een apparaat dat KAN bellen, en mag dus gewoon een 06 nummer gebruiken.
Ik heb ook een oud toestel aan een server hangen die me berichten stuurt als er wat is met de machine. Niets verkeerds aan. Het gaat er om dat je geen apparaten van 06 nummers mag voorzien als ze niet kunnen bellen.
En mag je dan nog wel je telefoon als hotspot gebruiken voor je laptop?
" 06-nummers leveren aan klanten als zij die gebruiken voor geautomatiseerde toepassingen."

Hotspot zet je toch manueel aan?
Op een iPhone i.c.m. een MacBook hoeft dat niet. Als ik geen wifi heb, krijg ik mijn telefoon als optie in de lijst, en gaat verder alles automatisch als ik daarmee wil verbinden (ookal staat hotspot uit in de settings)
Dat mag inderdaad, tenzij in je abo staat dat tethering niet toegestaan is. Je foon komt in aanmerking voor die SIM, dus is dat apparaat en wat je ermee doet, toegestaan.

Anders zou je onder “geautomatiseerde toepassingen” ook achtergrondsynchronisatie” kunnen gaan scharen; maw. dan zou Whatsapp ook bniet toegestaan zijn omdat die op de achtergrond, als je je foon niet vasthoudt, ook van 4G gebruik maakt.
tenzij in je abo staat dat tethering niet toegestaan is.
Dergelijke voorwaarden zijn niet geldig. Tetheren mag niet verboden worden volgens de Europese Netneutraliteit.

[Reactie gewijzigd door eric.1 op 7 december 2017 12:35]

Ah.. voorheen was dat wel zo meen ik, maar bedankt voor de opheldering :)
Klopt! Robin Mobile was de meest aggressief in het doorvoeren van geen-tethering(om voor hun de kosten op het KPN netwerk te drukken). Nu mag dat niet meer en hebben ze andere soorten restricties aangezet, zoals max. 5 uur gebruik van het internet zonder onderbreking.

[Reactie gewijzigd door MrFax op 7 december 2017 12:49]

Welkom in de middeleeuwen... je zal er maar van afhankelijk zijn :')

5 uur zonder onderbreking? Ik heb 23 apparaten thuis die via Wifi verbonden zijn met het internet, 'onderbreking' bestaat niet.
Ik zeg niet dat het geen goede oplossing is: Als je 5 uur lang hoog tot maximaal internetsnelheid verbruikt, dan ben je je telefoon niet normaal aan het gebruiken. Zelfs al zou je een mobiele MMO spelen, dan zou je niet zoveel bandwidth tegelijk pakken. Alleen als je je telefoon als hotspot voor 5 PC's gebruikt, maar dan vind ik het ook echt wel gewoon misbruik, want het is geen vervanging voor een vaste connectie.

[Reactie gewijzigd door MrFax op 7 december 2017 14:11]

Als ik geen wifi heb, krijg ik mijn telefoon als optie in de lijst,
Dus een handmatige actie, ook al gebeurt de rest automagisch.
Een handmatige actie op een device waar de SIM niet in zit.
Dat is niet automatisch zoals dat eerder bedoeld is. Je moet op je iPad of Mac alsnog je iPhone connectie aantikken.
Je kan dit ook automatiseren, dan als je bijvoorbeeld een bluetooth verbinding maakt met de carkit van je auto, dat dan vervolgens de hotspot aangaat door het connect event van BT.

Zie bijvoorbeeld https://play.google.com/s...m.llamalab.automate&hl=nl

Edit:
Is dit dan nog manueel of is dit automatisch?? (volgens de regeling van Tele2)

[Reactie gewijzigd door dinnnozo op 7 december 2017 12:17]

met geautomatiseerd bedoelen ze meer dat je er verder niks meer aan doet, je stopt het in een router, configureert die en die doet zn werk. de router bedien je verder niet. de telefoon bedien je wel, als je belt, whatsappt, emailt, of wat dan ook.
Gezien je telefoon kan bellen, volgens Tele2 hun eigen statement wel.

Denk dat ze aan de hand van de IMEI code gaan controleren of het een telefoon is of iets anders wat er in combinatie mee word gebruikt.
Dat valt toch best te spoofen? Ik bedoel, je kan een router toch best een imei nummer van een telefoon clonen of iets dergelijks?
Het aandeel van de gebruikers die dat gaat doen lijkt me voor de provider te verwaarlozen.
Ik verwacht dat hier wel ingesprongen wordt hoor. Ik bedoel, mensen die dat soort apparatuur gebruiken lijkt mij sowieso al een vrij kleine groep. En ik zie dan heus wel routers op marktplaats verschijnen die van te voren al een gecloned imei er op hebben zitten van een goedkoop gsm.
Recentelijk werden ook gekloonde Ziggo-modems verkocht, dus zo onwaarschijnlijk is het niet :)
Gaan we nu allemaal redenen en manieren verzinnen hoe en waarom je dit kunt omzeilen?
Het is wel Teakers he, dat is juist de lol ervan.
Natuurlijk; daar zijn we tweakers voor.

Allemaal domme regeltjes in de met rubberen tegels dichtgeplakte bananenrepubliek Nederland, waar bedrijven de dienst uitmaken en de kapot belastende overheid een dikke privacy schendende middelvinger naar de burger opsteekt.
Ja! Omdat het kan
Daar bestaat het leven toch ook uit? Proxies als bepaalde internet sites worden geblokkeerd, een nuchter iemand laten blazen in je alcoholslot in de auto als je zelf net 2 kratjes op hebt, VPN om content uit andere landen te kunnen bekijken en custom roms op de telefoon omdat je het niet eens bent met de standaard software...

Als het 'simpelweg' inschakelen van thetering wel mag maar het gebruiken van een simkaart in een modem of laptop dan weer niet dan moet dat praktischer kunnen en gaat men daar een andere manier voor verzinnen. Enig voordeel voor providers is dat mensen die niet zo technisch onderlegd zijn hier snel van afhaken, maar er nog genoeg mensen zijn die hier wel een omweg voor weten.

En een provider kan maar zoveel doen voordat het aan het in de gevarenzone van netneutraliteit komt...
https://forum.tele2.nl/mo...ls-hoe-op-te-lossen-68663

Ze hebben het confirmed dat het de enige oplossing is
nieuws: Tethering niet meer verboden in nieuwe abonnementsvoorwaarden Tele2

Als ik het zo lees moet dat geen probleem zijn. Het gaat naar mijn weten alleen om SIM-kaarten die niet fysiek in een mobiele telefoon zitten.
Dan komen er gewoon routers waar jij je telefoon in kan stoppen?
+1Anoniem: 498327
@Bjorn897 december 2017 16:21
Pak gewoon een cheopo telefoon als modem. Veel goedkoper ook. En Tele2 verbiedt niet om m aan een snoertje met prik te hangen.
Precies; de SIM kaart mag dus niet in een router of dongle, maar wel in een telefoon die deze functies kan overnemen ...
Klopt, omdat de regel is dat Tele2 geen 06 nummer mag geven aan een apparaat wat niet kan bellen of gebeld worden. Die telefoon die je zo gebruikt kan inderdaad 'bellen of gebeld worden'.
Simpel toch?
De provider vraagt tijdens een bestelling klanten expliciet een vinkje te zetten bij een verklaring dat hij of zij de simkaart alleen gebruikt in combinatie met een smartphone die een 4g-verbinding met het netwerk kan opzetten.
Lijkt me dus van wel, sterker nog je kunt op die manier het hele concept omzeilen.
Maar dan mag de sim toch nog steeds in de 4g router... als je daarnaast maar een telefoon gebruikt die in staat is om 4g netwerk te gebruiken... dat je via WiFi met de routerr verbind en die router het 4g netwerk gebruikt doet dan niet meer terzake... je hebt strikt genomen aan de voorwaarden voldaan... in combinatie is niet perse hetzelfde als in je telefoon ;)
Zolang het niet geautomatiseerd gaat dan is er niks aan het handje.
Dus voortaan even een goedkoop 4G telefoontje tussen je router leggen, dan ziet Tele2 gewoon dat jij niks fout doet en dat jij via een goedkoop telefoontje verbinding maakt met het 4G netwerk, waarna je je telefoon gewoon weer doorzet via USB tethering. Zou volgens mij gewoon goed moeten gaan dan.
Waarom zo moeilijk? Het lijkt erop dat ze er op zich geen enkel probleem mee hebben dat je hun simkaart in een laptop stopt, zolang je er maar geen 06-nummer voor gebruikt. Dus vraag gewoon om precies dezelfde simkaart, maar dan gekoppeld aan een 097-nummer en iedereen is blij, zonder dat iemand extra trucjes uit hoeft te halen, toch?
Dus vraag gewoon om precies dezelfde simkaart, maar dan gekoppeld aan een 097-nummer en iedereen is blij
Behalve dan dat ze die niet leveren. Althans, ik kan het op hun site niet vinden.

Het is vrij evident dat Tele2 hier gebruik wenst te maken van een loophole in regelgeving. Eerst stonden ze tethering helemaal niet toe, toen bleek dat ze dat niet mochten blokkeren. Nu gooien ze het over een andere boeg: dat het niet de bedoeling is dat men 06 sims in laptops en routers gebruikt. Logisch natuurlijk, ze bieden mobiel internet aan, voor "vast" internet thuis zijn er andere abonnementen en dit jaagt ze op kosten.

Maar wat jij hier zo gemakkelijk stelt is quatsch. Tele2 biedt die mogelijkheid helemaal niet, dus alleen Tele2 is blij.
Probleem met die 12 cijferig nummers zijn dat niet alle validaties op het internet het valideren als een gelding Nederlands GSM nummer. Voorbeeld hiervan is snapchat die een 12 cijferig, niet 06 nummer, als niet geldig nummer ziet voor Nederland.

Dit probleem heeft mijn dochter die mijn XS4ALL sim gebruikt waar ook een 097 nummer aan zit. Een sim die bedoelt is voor data gebruik.. Wat genoeg is tegenwoordig.. wie doet er nu nog bellen.. bellen gaat wel via whatsapp.
Gebruikt snapchat het nummer niet voor verificatie sms? In dat geval dus logisch dat een 097-nummer niet ondersteund wordt. Zelfde als whatsapp. Nogal dom dus om hier een 097-nummer voor te gebruiken aangezien vrijwel alle diensten die aan een telefoonnummer gekoppeld zijn dat nummer ook gebruiken om een verificatie SMS te sturen. En dat kan een 097-sim niet.
Whatsapp kun je op een 097 nummer prima installeren/gebruiken. Aangezien de 097 sim geen carrier verbinding maakt, maar alleen een data verbinding, zal Whatsapp in de stress schieten en een melding geven dat de SMS verificatie is mislukt (logisch). Op dat moment krijg je de optie om een ander telefoonnummer op te geven, bijvoorbeeld die van je normale mobiel, en dan belt whatsapp je met een 6-cijferige code.

Snapchat heeft die callback functie niet, en die accepteert alleen geldige 06-nummers.
Oh dat kan best dat daar expliciet voor gekozen is hoor door Whatsapp, Maar klakkeloos er vanuit gaan dat iedere andere developer dit ook accepteert slaat natuurlijk nergens op.

Whatsapp is sinds het begin een grote speler geweest die data-only heeft gepromoot in een tijd dat SMS ontiegelijk duur was (iPhone 3G en iPod touch tijdperk enzo). Dus toch ook wel logisch dat ze dan ook een fallback hebben voor als nummers geen sms ondersteuning hebben.
Nee, dat slaat nergens op. Maar ik blijf het wel vreemd vinden dat een data only app (whatsapp, snapchat, noem het maar op) er voor kiest om een carrier based verificatie methode te gebruiken. Dus je zou kunnen stellen dat je mag verwachten dat een Snapchat ook gewoon met een 097 nummer zou moeten kunnen werken, of met een username/password, desnoods met een 2FA via een ander nummer.
Zeker wel, er is niets wat bij 0970 sms in de weg staat. Werkt prima hier.
Ohja. Sms valt idd wel onder 097 capable spul. Valt onder H2H categorie voor apparaten die alleen Sms-jes, ‘apps’ en emails versturen.

Maar wat wordt er verstaan onder apps? Whatsapp berichten?
Een SMS naar een 097 nummer gaat heel goed...

Het probleem is dat snapchat het nummer valideert met dat een mobiel nummer met +316 (voor Nederland) moet beginnen en uit 11 cijfers moet bestaat (+31 ipv 0, maakt 11 cijfers).

Whatsapp heeft die validatie niet. Die stuurt gewoon naar het nummer een bericht. In theorie kun je (in Nederland) je vaste lijn als nummer opgegeven bij whatsapp. Een SMS naar een vaste lijn wordt omgezet in spraak bericht (bij veel providers) en ontvang je dus je verificatie code...

[Reactie gewijzigd door bakkerl op 7 december 2017 22:32]

kost een 097 nummer hetzelfde? Dan is er inderdaad geen reden, is het veel duurder. Dan is er alle reden om je 06 te gebruiken.

:)
Vroegâh, toen bellen van vast naar mobiel veel duurder was dan van mobiel naar mobiel, verkochten we vrij veel gsm-boxen. Dat waren dozen die voip (h.323 of later sip) omzetten naar gsm. De centrale routeerde gesprekken naar 06-nummers dan daarheen, in plaats van het duurdere isdn.

Daar waren providers ook niet altijd even blij mee, en sommigen gebruikten locatiebepaling om dat tegen te gaan. Zo’n box had natuurlijk een vaste plaats, en als de provider zag dat de sim al maanden nog geen meter was verplaatst en er toch mee werd gebeld, ging er ook een vlaggetje af.

Geen idee of ze dat nu nog doen, laptops en tablets zijn tenslotte mobiel, maar om aan te geven welke middelen een provider kan gebruiken om oneigenlijk gebruik tegen te gaan.

[Reactie gewijzigd door RefriedNoodle op 7 december 2017 11:57]

Lijkt me tegenwoordig niet meer nodig met alle goedkope VoIP providers.
VOIP wordt ook meestal standaard geblokt door de providers.(toch in België) Ze willen bepaalde poorten niet openzetten die ervoor nodig zijn. Kan je natuurlijk zelf wel openzetten zonder hun medewerking.
Hangt er van af welke VOIP provider, geen telco die bv Skype blokkeert.
Lijkt me tegenwoordig niet meer nodig met alle goedkope VoIP providers.
Daarom zei ik ook: "Vroegâh, toen bellen van vast naar mobiel veel duurder was dan van mobiel naar mobiel".

Los daarvan zijn die "goedkope VoIP providers" niet handig in de corporate wereld, want ze maken veelal gebruik van het publieke internet, en dan kun je QoS wel vergeten.
Nee veel makkelijker. Via het IMEI nummer.
Aan de hand van het IMEI is namelijk te zien welk apparaat het is.
Ik ben er bij Robin Mobile een keer afgekickt omdat ik een dongle gebruikte. Ze kunnen zien wat voor apparaat jij aansluit. DPI is niet nodig.

Ze boden onbeperkt internet aan. Blijkbaar alleen maar voor je mobieltje. Toen heb ik maar een mobieltje gebruikt als hotspot lol.
Heel makkelijk elk 4G apparaat staat in een een wereldwijde database. Destijds kon Tele2 ook 'zien' of mijn toestel 4G geschikt was. Zo ja dan werd je 'gefaseeerd' aangesloten van 3g T-Mobile naar 4G en later werd 4G+ aangezet.
Dat vroeg ik me nu ook net af
De telefoonrekening geeft wel een indicatie of er mee gebeld wordt.
Er wordt gekeken hoeveel je verbruikt.
Ik heb de algemene voorwaarden doorgespit, maar kan echt niet vinden waar dat afgedwongen wordt. Zoeken op "router" of "Dongle" levert niks op, en wordt dus niet expliciet uitgesloten. Er wordt ook nergens expliciet over "smartphone" gesproken. Dit is de passage die over gebruik van het mobiele netwerk gaat:
4.7.2. Het is niet toegestaan (mobiele) apparatuur te gebruiken die niet aan de wettelijke vereisten of de instructies van Tele2 voldoet. Je bent aansprakelijk voor alle gevolgen, waaronder nanciële gevolgen, van het gebruik van (mobiele) apparatuur die niet aan de bovenstaande eisen voldoet of indien dat niet volgens de instructies van Tele2 geschiedt.
Meer in het bijzonder dient de Dienst te worden gebruikt in combinatie met een Toestel dat geschikt is het 4G netwerk van Tele2. Gebruik van een ander toestel dat het 4G netwerk van Tele2 ondersteunt, is eveneens toegestaan in combinatie met de Dienst. Je dient de instellingen van een Toestel, of een ander toestel dat het 4G netwerk van Tele2 ondersteunt, altijd zo in te stellen dat er gebruik wordt gemaakt van het 4G netwerk van Tele2. Tele2 kan controleren of aan deze verplichtingen wordt voldaan.
Als dit niet het geval is dan heeft Tele2 in beginsel het recht om de functionaliteiten van de Dienst te beperken of het Abonnement voor de Dienst te beëindigen en je daarvoor een slotnota te sturen zoals bedoeld in artikel 4.9. Eventueel kan Tele2 er voor kiezen om de snelheid van de dienst te vertra- gen. Tele2 zal je waarschuwen per sms en e-mail voordat zij de dienst beperkt of beëindigt.
Betreft het stukje "wettelijke vereisten" in de eerste zin van dat artikel.

Pak vervolgensde ACM-pagina (Gelinkt in het aritkel) er maar bij.
Wanneer 097-nummers in plaats van 06-nummers?
(...)
Machine to Machine (M2M)
Zelfstandig werkende apparaten die automatisch met elkaar communiceren. Voorbeelden: slimme energiemeters, navigatiesystemen, dongels voor mobiel internet op laptops, e-readers en bloeddrukmeters.
Later staat ook waarom Tele2 dit moet doen.
Merkt u dat een klant een 06-nummer toch gebruikt voor M2M?
Neem dan maatregelen om het verkeerde gebruik te stoppen. Doet u dat niet? Dan houdt de ACM u verantwoordelijk voor het verkeerde gebruik. Wij kunnen dan het nummer intrekken of u beboeten.
Kortom: het is echt eerder de ACM die hier moelijk doet, dan Tele2 zelf. Tele2 zal wel op hun flikker hebben gekregen van de ACM.

[Reactie gewijzigd door Keypunchie op 7 december 2017 13:00]

Thanks voor de opheldering. Toch benieuwd hoe hard ze dit gaan naleven.
En wat nou als je een 4G router hebt waar je tevens een vaste telefoon op kan aansluiten waarmee je via het 06-nummer kan bellen?
Dan gebruik je het voor telefonie, dus da's ok.
die voorwaarden vertellen jouw al dat je een 4G telefoon moet gebruiken..
4G “toestel”. Dat geeft ruimte voor andere apparaten dan telefoons. Maar zoals in meerdere reacties al staat, dat stukje schijnt van de ACM te komen dus ze zullen geen keuze hebben.
een toestel, niet perse een telefoon dus
Ik heb precies een week geleden een abo afgesloten, en heb nergens een vinkje moeten zetten dat ik de SIM-Kaart enkel zal gebruiken in mijn telefoon, nu heb ik een 5GB bundel dus geen onbeperkt, misschien dat ze alleen bij de onbeperkt bundels om dit vinkje vragen ?
Algemene voorwaarden. (https://www.tele2.nl/wp-c...FUP-vanaf-3-juli-2017.pdf )

Dat je (hun) 4G moet ondersteunen is een instructie van Tele2.
Dat het geen dongle mag zijn is een eis van de ACM (lees: wetgever.)
4.7.2. Het is niet toegestaan (mobiele) apparatuur te
gebruiken die niet aan de wettelijke vereisten of de
instructies van Tele2 voldoet
. Je bent aansprakelijk voor alle
gevolgen, waaronder financiële gevolgen, van het gebruik
van (mobiele) apparatuur die niet aan de bovenstaande
eisen voldoet of indien dat niet volgens de instructies van
Tele2 geschiedt.
Meer in het bijzonder dient de Dienst te worden gebruikt in
combinatie met een Toestel dat geschikt is het 4G
netwerk van Tele2. Gebruik van een ander toestel dat het 4G
netwerk van Tele2 ondersteunt, is eveneens toegestaan in
combinatie met de Dienst. Je dient de instellingen van een
Toestel, of een ander toestel dat het 4G netwerk van Tele2
ondersteunt, altijd zo in te stellen dat er gebruik wordt
gemaakt van het 4G netwerk van Tele2. Tele2 kan controleren
of aan deze verplichtingen wordt voldaan.
Als dit niet het geval is dan heeft Tele2 in beginsel het recht
om de functionaliteiten van de Dienst te beperken of het
Abonnement voor de Dienst te beëindigen en je daarvoor een
slotnota te sturen zoals bedoeld in artikel 4.9. Eventueel kan
Tele2 er voor kiezen om de snelheid van de dienst te vertragen.
Tele2 zal je waarschuwen per sms en e-mail voordat zij
de dienst beperkt of beëindigen

[Reactie gewijzigd door Keypunchie op 7 december 2017 12:51]

Bij het onbeperkte abonnement moet je aangeven dat het "toestel 4G ondersteunt" . De nadruk lijkt nu meer te liggen op 4G dan op het type toestel. Lijkt er mij een beetje op dat ze die passage willen misbruiken voor het terugdringen van gebruik in dongles en Mifi-routers.
Ook dan mag het niet, het is namelijk een dingetje dat de wetgever heeft geregeld.
Ik snap nog niet echt wat nu wel of niet mag. Dat je niet een heel kantoor op een verbinding via zo'n simkaart zet lijkt mij logisch. Idem voor een alarm systeem etc. Maar een Mifi of incidenteel gebruik in een router als je Ziggo plat ligt of als je aan het verhuizen bent, lijkt mij toch geen misbruik van een 06 nummer. Is dit nu een actie slechts om te voorkomen dat de simkaarten voor thuis internet gebruikt gaan worden? En wat betekent het "automatische" in de uitsluiting.
Het slaat allemaal nergens op, want mijn iPhone mag ik blijkbaar wel gebruiken als hotspot. Nou dan koop je toch een goedkoop toestel en dan zet je die in als modem.
Ja, dat is wel toegestaan omdat je kunt bellen met dat toestel en dan mogen ze er het 06 nr voor blijven uitgeven. In de router moet een kaart met een 097 nr (ik weet alleen niet of Tele2 die ook uitgeeft).
Je mag van de regels geen 06 nummers in b.v. een tablet/router gebruiken.. de toezichthouders hebben dit verboden juist ivm de schaarste van de 06 nummers.
Dit is ook echt de enige reden. Daarom zie je dat data sim kaarten nu een 097 nummer krijgen.
Alleen vraag ik me af, heeft Tele 2 geen multi-sim opties?
Zowel KPN als Vodafone kan je een 2e (of 3e) data sim erbij krijgen op je hoofd abonnement (tegen kleine betaling). Dit heeft Tele2 niet?
een Mifi of incidenteel gebruik in een router als je Ziggo plat ligt of als je aan het verhuizen bent, lijkt mij toch geen misbruik van een 06 nummer.
Incidenteel. dat is dus sporadisch, niet permanent . Zo vaak ligt Ziggo niet plat en verhuizen doet men over het algemeen ook niet een paar keer per jaar.
Incidenteel kan je toch ook je telefoon als hotspot gebruiken en desnoods een wifi repeater die het dan weer naar utp omzet. Zie het probleem niet.
Natuurlijk. Bij een goede 4G+ verbinding heb je zo maar 170Mbps down en 60 Mbps up speed. Dan kan je de dure glasvezel, dsl of coaxboer opzeggen.
Probleem alleen, je raakt bij een beetje Netflix kijken wel razendsnel door je databundel heen.
Tele2 heeft onbeperkt voor €25 p/m na 5GB moet je ff een boosterbundel van 1GB per SMS bestellen, loopt het weer door. Volgende dag weer 5GB.
Hoe zit het met bijvoorbeeld alarmsystemen? Valt dit ook onder geautomatiseerde toepassingen. Ik meen mij te herinneren dat wij er vroeger eentje hadden met een 06 nummer die een bericht/telefoontje stuurde wanneer het afging.
Ja, die moeten ook worden omgezet naar zo'n 097 nummer.

Vuistregel: als je er niet mee kan bellen mag het geen 06 nummer hebben.
De vraag van MJHH93 ging over een alarm centrale dat kan bellen. Is dan 06 nummer toegestan?
097 is bedoeld voor internet only, al kan het wel voor spraak gebruikt worden:

https://www.acm.nl/nl/ond...mmers-voor-spraak-en-data
Voor nieuwe installaties niet meer.
Voor bestaande installaties nog wel. Maar dient het uitgefaseerd te worden.

Bij veel bestaande installaties is/wordt door de service-provider het 06-nummer vervangen door een 097.
(Ander nummer gehangen aan dezelfde IMEI.)
Of vervangt de service-montuer bij onderhoud gelijk de SIM kaart door een ander met 097 nummer.
Dat is zo'n beetje elke Mifi hotspot dus.
Niet waar. Onboard alarmering in auto’s en lift telefoons worden expliciet genoemd als een toepassing die géén 06 nummer mogen krijgen. Bellen én beoogd gebruiksgemak voor consumenten inzake aankiesbaar zijn zijn de sleutelwoorden.
Een alarm is een geautomatiseerd systeem. Volgend de regels zou dit een 097 nummer moeten zijn.
Op het moment dat een nummer gebeld word, is het niet gek dat het een 06 nummer is.. Het word immers gebeld.

097 moet onzichtbaar zijn voor de gewone consument.

Echter veel alarmlijnen waar ik mee te maken heb gehad zijn vaak (verplichte) vaste lijnen. Gelukkig gaat steeds meer via het internet en zo ook de alarmen. Het alarm in kwestie heeft dan een (097) simkaartje ingebouwd zodat die nog kan kan terugvallen op mobiel internet
Dit soort systemen mogen dit inderdaad nog wel gebruiken. Mits je dit met Tele2 af spreekt. Deze apparaten gebruiken echter vaak juist simkaarten van een alarm centrale, of nemen simkaarten zonder bundel.

Het gaat hier juist om simkaarten van tele2 met de onbeperkte data waar misbruik van wordt gemaakt.
"Niet mogen" Klinkt natuurlijk beter dan "niet willen".
Laptop's gebruiken meer data dan mobiele telefoons en kost tele2 daardoor meer geld. Als ze laptop's ook wilde ondersteunen & zich aan de regels wilde houden, dan had het vinkje (waarmee je aangeeft dat je de sim niet in je telefoon wil gebruiken) ervoor gezorgd dat je een 12-cijferig nummer had gekregen.

Eigenlijk wordt je onnodig afgesloten, terwijl hier best wat te verdienen valt voor Tele2. Ik zou hier een max opzetten van 20gb, of een soortgelijk maximum, en het geld lekker laten binnenstromen, maar dat is mijn mening.
Het is Niet Mogen en Niet Willen. De regering heeft wetgeving veranderd waardoor 06-nummers enkel voor mobiele telefonie gebruikt mogen worden. Dit om ervoor te zorgen dat we in de nabije toekomst niet te weinig 06-nummers tot onze beschikking hebben en er dan andere maatregelen getroffen moeten worden.

Hierdoor is dus een 097-nummer in het leven geroepen die enkel voor M2M toepassing is. Ik begrijp Tele2 hierin weldegelijk dat ze aangeven dat een router een M2M verbinding tot stand brengt waar de consument dus eigenlijk een ander soort abonnement voor moet afsluiten. Dan voldoen zij namelijk aan de regels en dit is iets wat iedere provider nu doet.

Wellicht had het artikel hier wat meer opheldering over moeten geven. Misschien dat Tele2 de eerste is die hierover expliciet naar de consument over communiceert maar ik weet uit ervaring dat bijvoorbeeld ook KPN deze omschakeling heeft gedaan en verder mee bezig is.
Zoals ik net al zei: Als je de CEO van Tele2 bent, dan kan je met een enkel vinkje ervoor zorgen dat iemand een 097 nummer krijgt in plaats van een 06 nummer. Dat doen ze niet. Als ze laptop's zouden willen ondersteunen, dan zouden ze dat doen.

Dit klinkt in mijn oren dus meer als een communicatie truc: "Helaas, we mogen het niet". Terwijl ze het eigenlijk gewoon niet willen ondersteunen en op deze manier negatieve publiciteit ontlopen.
die 097 nummers zijn niet voor (de meeste) consumenten, dus het zou geen zin hebben om op die manier zo'n nummer te krijgen. bovendien heb je bijvoorbeeld niks aan belminuten bij m2m toepassingen, dus moet je alsnog een ander abonnement afsluiten. waarom dan niet gewoon apart houden.
ze mogen het inderdaad niet, een 06 nummer uitgeven voor m2m. 097 mogen ze daar wel voor uitgeven, maar dat kan dan op een andere manier.
09700 nummers zijn gewoon voor consumenten. Dat zijn data-only abonnementen. Neem je bij je tabletabonnement een mobiele dataverbinding? Dan krijg je echt geen 06 nummer.
dan had ik het verkeerd, maar dan nog is zo'n vinkje niet handig, omdat dat hele stuk van de website gaat om telefoon abonnementen
Dus is het begrijpelijk dat Tele2 voor data-only toepassingen, zoals gebruik in routers, verwacht dat je een 09700-nummer gebruikt, ipv 06-nummers.

Of dit daadwerkelijk mag (juridisch gezien), is een ander verhaal, maar de wens van Tele2 is wel begrijpelijk. Net zoals Tele2 niet wilt dat je een 3G toestel gebruikt. Voor de gebruiker zijn het beperkingen, maar voor de provider zijn het potentiele kostenposten.
het is inderdaad wel begrijpelijk, en dat mag ook. het moet zelfs, niet alleen tele2 moet dit.
Was het maar zo simpel. Dan zou dat vast wel gebeuren. Betalende klanten afsluiten vanwege wettig onrechtmatig gebruik van een '06' nummer is ook niet iets waar ze om staan te springen denk ik.
Maar dan ben je weer niet bel-baar en moet je van te voren een 097 nummer contract als het ware afsluiten.
Is dat erg? Als ik een simkaart in mijn laptop wil hebben voor internet, dan maakt het mij ook niet uit dat ik niet gebeld kan worden op die sim.
Het gaat mij erom dat als Tele2 de dienst 'internet op je laptop' zou willen aanbieden, ze dat heel gemakkelijk zouden kunnen aanbieden.
Dat ze dat niet doen is omdat ze liever geen laptop gebruikers hebben op hun netwerk, niet omdat ze het 'niet mogen' zoals ze nu beweren.
Ze hebben het netwerk, ze hebben de mogelijkheden, dit kunnen ze. Mijn volgende punt was dat je een aparte Fair-use zou kunnen introduceren voor laptop gebruikers om het gebruik in toom te houden (bvb, 20gb).
Dat mag Tele2 niet doen met 06-nummers van het ACM en de wetgevers, providers die niet ingrijpen bij misbruik lopen kans te worden beboet.
Dit klinkt in mijn oren dus meer als een communicatie truc: "Helaas, we mogen het niet". Terwijl ze het eigenlijk gewoon niet willen ondersteunen en op deze manier negatieve publiciteit ontlopen.
Ik heb zelf een Tele2 unlimited abonnement. Ik gebruik het veel op mijn telefoon, OS updates download ik over 4g als het me zo net uitkomt, muziek stream ik in hoogste kwaliteit, video's idem dito. Sporadisch gebruik ik hem om te theteren (zoals laatst toen mijn glasvezel er een aantal dagen uit lag). En dat voor 25 euro. Als klant ben ik er blij mee dat Tele2 excessief verbruik voorkomt, zodat ik ook in de toekomst dit abonnement voor deze prijs kan blijven gebruiken. Ik vermoed dat de klagers hier geen Tele2 klanten zijn.
Je post krijgt een -1, maar van mij duidelijk een +1.

Ik denk inderdaad dat het voor tele2 bijzonder goed uitkomt om zich hier achter te verschuilen.
Computers verbruiken nou eenmaal meer data, meer data is meer kosten. Dat ze dat niet zien zitten snapt iedereen inmiddels wel. Maar in plaats van slecht in het nieuws komen met het bericht "Dit verbieden we" is het veel makkelijker om te zeggen "Sorry jongens, dat mag gewoon niet met een 06 nummer"
maar het gaat ze niet om de hoeveelheid data, aangezien je gewoon je hotspot daarvoor kunt gebruiken.
het is niet dat zoveel data niet mag met een 06 nummer, maar dat m2m niet mag met 06.
Als het Tele2 niet zou gaan om het datagebruik, waarom zou tele2 dan niet gewoon 097 nummers aanbieden? Dat is niet een lastige technische klus. Het levert ze meer omzet op, meer klanten en minder teleurgestelde gebruikers die worden afgesloten. Het is om geen enkele reden logisch om de 097 nummers niet aan te bieden, behalve als ze denken dat hun netwerk dat niet aankan.
dat weet ik niet, misschien inderdaad omdat hun netwerk het niet aan zou kunnen, of dat ze er zelf de capaciteit niet voor hebben als provider. misschien hebben ze gewoon de keus gemaakt om alleen normale telefoonabonnementen aan te bieden en hebben ze daarmee genoeg omzet.
Leuk dat de hoeveelheid data ze niet uitmaakt.. Maar zoals @sjoerdadlp ook al aangeeft, ze hadden ook 097 nummers kunnen uitgeven.

En als de hoeveelheid data echt niet uitmaakte, had je geen smsje hoeven sturen na 5 gb op een dag
Maar is er wel een tekort aan mobiele nummers ?
060, 066, 067, 069 reeksen zijn nog vrij.
En ook 09 (behalve 090 en 097 dan) is vrij.
was het niet 061 ipv 060?
067 is toch niet helemaal vrij? Ik zou het nummerplan moeten opzoeken maar de reeksen die jij als (volledig) vrij bestempelt zullen gedeeltelijk al wel in gebruik of gereserveerd zijn.

Opgezocht: 067 is voor dataverkeer, met name videotex en inbelmodems. Er zullen dus veel nummers vrij zijn maar de reeks is wel gereserveerd. 066 is voor semafoonverkeer, waarschijnlijk is daar nog wat meer van in gebruik.

[Reactie gewijzigd door mae-t.net op 8 december 2017 00:14]

Mijn Huawei 4G router E5186s heeft een tweetal FON aansluitingen. Ik zou er ook mee moeten kunnen bellen.
Nee, jouw FON kan een SIP provider ontsluiten. Daar kan dus niet het 06 nummer van de simkaart aan gekoppeld worden. Dus moet er een 097 in de router volgens ACM.
Dat kan met die E5186 wel, daar kan je gewoon over VoLTE (4G) of CSFB (3G) bellen met het 06-nummer, met een vaste telefoon in de RJ11 ingang geprikt.
het gaat niet om meer dataverbruik van een laptop, het gaat om geautomatiseerde toepassingen. je mag wel je telefoon als hotspot gebruiken en dan alsnog heel veel data gebruiken.
Ik gebruik mijn telefoon met tele2 sim regelmatig als hotspot voor mijn laptop, en heb afgelopen maand de 100gb data aangetikt. Is dit ook een probleem voor ze? Is de main reason dat ik hun abo heb genomen.
Nee, dit is geen probleem. Tethering is ook gewoon toegestaan.

We praten hier over de mensen die een 4G router hebben gekocht en na de 5GB elke keer automatisch een sms'je laten sturen. De mensen die een vaste internetverbinding hebben opgezegd hiervoor. Daar heeft het 4G netwerk van Tele2 gewoon niet genoeg capaciteit voor.
Vreemd genoeg heeft Tele2 daar wel voldoende capaciteit voor. T-Mobile ook. KPN en Vodafone hebben die capaciteit in de lucht in ieder geval niet en ik betwijfel of Vodafone de capaciteit in de grond ook wel heeft. T-Mobile heeft een goede zet gedaan door met Eurofiber in zee te gaan en Tele2 heeft ook een goede zet gedaan door gewoon een landelijk glasvezelnetwerk te bouwen.
Zoals elke snelweg, zit die bij vele gebruikers een keer vol. De reden dat KPN en Vodafone de capaciteit niet hebben heeft ook te maken met hun aantal klanten.

Kijk maar naar wifi, als niemand wifi zou gebruiken zou je met gemak een gigabit halen met de huidige technieken. Maar al je buren vinden wifi ook fijn, gevolg capaciteit kakt in.
Ik heb het zelf meerdere keren meegemaakt, en nog nooit er wat van gehoord. Bovendien 30 dagen maal 5GB is meer dan de 100GB die je gebruikt hebt. (je hebt normaal gesproken standaard een bundel van 5GB per dag, en kan die daarna kosteloos telkens aanvullen met bundels van 1GB).
Het is wel zo dat er een FUP aan gekoppeld zit, maar ik denk dat die gelimiteerd is bij die 150GB (weet ik niet zeker).
Gebruik van thetering mogen ze niet verbieden. Toch is het wachten tot ze 100 GB als abuse gaan bestempelen. Het blijft een shared medium en het aanbod van 25 euro was bedoeld voor een individuele smarttelefoon gebruiker. Maar als ze de voorwaarden gaan aanpassen mag jij natuurlijk kosteloos opzeggen.
Een vriend van mij heeft dit ook een tijdje gedaan. Als het verbruik te hoog is (ondanks dat je een eindeloze internetbundel hebt) wordt je afgesloten. Zodra je bent afgesloten kun je met de zelfde naam, adres enz. gewoon weer een nieuw abonnement afsluiten. Echt waterdicht is dit dus niet.
En weer aansluitkosten betalen en een afrekening ;)
Ik verbruik best veel, maar geen problemen. Dat verbruik heb ik, omdat ik op mijn tablet tv kijk en dan is dat naast videobellen via Messenger zomaar goed voor 100+GB per maand. Nog geen enkele klacht over gehad.
Je kan wel opnieuw klant worden.. tot Tele2 je zat is.. ook krijg jij een eindafrekening en die moet je gewoon dokken.
errrr... moet ik mijn simkaart nu uit mijn (data only wifi) auto gaan trekken?
Nee want dat is geen geautomatiseerd systeem toch?
+1Anoniem: 120539
@GiLuX7 december 2017 13:44
Goeie vraag.
Feitelijk is mijn auto ook alleen maar (v.w.b. het netwerkdeel dan) een modem + router (+AP), met een eigen simkaart dus.
Technisch gezien kan ik er ook mee sms'en en bellen, praktisch gezien wordt dat door mij nooit gebruikt.

Valt dit ook onder de beperking van Tele2?
En wellicht nog relevanter en onderwerp breed:
Hoe gaan andere providers hier mee om?
in principe wel, het is dan ook een router
Wat ik in dit hele verhaal mis is:

"Maar W A A R O M dan?" Ok, Tele2 verschuilt zich achter een regel?/opmerking? van de ACM. Echter de ACM geeft nergens een uitleg W A A R O M het verboden is om een 06 nummer te gebruiken voor M2M.
Daar komt ook direct een 2e vraag achteraan: is het gebruik van een simkaart in een mifi router M2M?
Waarom? Te weinig 06-nummers.

Van KPN kreeg ik een brief dat ze het nummer van mijn dongle gingen aanpassen. Daarna een brief dat ze dat alleen gingen doen als je zelf aangaf dat het geen problemen zou opleveren :)
Geldt blijkbaar dus ook voor routers en dongles. Alles dat niet belt.
Als de voorwaarden voor het contract niet veranderen, dan zou het denk ik ook geen probleem moeten zijn. Of gaan ze 097 nummers nu ineens onbetaalbaar maken?

Alleen erg jammer dat Tele2 nog helemaal geen 097 nummers aanbiedt. Ze staan in ieder geval niet op hun website. (alleen als zakelijke optie wordt er een data only simkaart aangeboden)

Op z'n zachtst gezegd 'een beetje flauw' om dan particuliere klanten te gaan afsluiten.

[Reactie gewijzigd door 26779 op 7 december 2017 15:10]

Voor mij was het geen probleem dus ik heb nu een mooi 097-nummer. Als je een apparaat hebt dat gebruik maakt van sms en alleen 10-cijferige nummers snapt dan is het niet fijn als je ineens een langer nummer hebt.
Waar kan ik mijn 06 nummer van Tele2 omtoveren tot een 097 nummer dan? Dan ben ik van het gezeur af haha
06 nummers zijn om gebeld mee te worden, niet om in een router te zetten en daarmee 06 nummers op te snoepen.
1 2 3 ... 6

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Nintendo Switch (OLED model) Apple iPhone SE (2022) LG G1 Google Pixel 6 Call of Duty: Vanguard Samsung Galaxy S22 Garmin fēnix 7 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee