ACM onderzoekt of voorwaarden telecombedrijven in lijn zijn met netneutraliteit

Volgens de ACM was het verbod op tethering in de algemene voorwaarden van Tele2 in strijd met de Europese netneutraliteitsregels. Tele2 heeft de voorwaarden inmiddels aangepast. De ACM gaat deze zomer de voorwaarden van alle telecombedrijven onderzoeken.

Volgens telecomwaakhond ACM is het recht om te mogen tetheren vastgelegd in de Europese netneutraliteitsverordening en mocht Tele2 daarom geen verbod op tetheren opnemen in zijn voorwaarden. De instantie herhaalt daarmee wat juristen vorige week al aangaven. Tele2 heeft inmiddels de bepalingen aangepast. Het bedrijf wilde met het verbod misbruik voorkomen, maar zei 'normaal' gebruik van tethering nooit te hebben willen tegengaan.

De ACM ziet in de zaak reden om van alle grote Nederlandse telecombedrijven de voorwaarden onder de loep te nemen. Dat moet deze zomer gebeuren. "Alle aanbiedingen op de markt moeten in lijn zijn met de Europese netneutraliteitsregels", aldus de ACM. Volgens de waakhond mogen telecombedrijven alleen eisen dat klanten apparaten gebruiken die voldoen aan de Europese technische voorschriften. Verder zouden die klanten vrij zijn in de keuze met welk apparaat ze verbinding maken, waaronder internetten met apparaten via hun smartphone.

Door Olaf van Miltenburg

Nieuwscoördinator

06-06-2017 • 18:33

45 Linkedin

Submitter: Luca

Reacties (45)

45
41
30
7
2
9
Wijzig sortering
Waar ik steeds meer benieuwd naar ben is hoe de agenda van ACM wordt bepaald. Welk belang heeft tethering bijvoorbeeld boven de wet die vaststelt dat jij je eigen router mag gebruiken op het netwerk van je provider. Tetheren is (denk ik) een manier die we allemaal weleens gebruiken op vakantie of in je auto, maar relatief "klein" en waar over het algemeen niet tegen wordt opgetreden, al was het alleen maar omdat dat lastig te bewijzen is. Daarnaast vind ik dat ze beter wat kunnen doen tegen "ongelimiteerd" reclames als er toch een limiet aanwezig is.

Ik zie wel iets van een agenda op de ACM site, maar niet een relatie met tethering. Ik ga die vraag maar eens stellen aan ACM. Ze zijn ook te bevragen met een "WOB" zie ik.

[Reactie gewijzigd door Houtenklaas op 6 juni 2017 21:01]

Ik hoop dat met het doorspitten van de voorwaarden ook de belachelijke koppelverkoop van een 4g router a 200eu bij het t-mobile 4g voor thuis abo wordt aangepakt. Ze verplichten je die gewoon te kopen, anders geen abonnement!
...is gewoon simlock vrij dus geen reden om niet m'n eigen router te gebruiken.

[Reactie gewijzigd door jellex op 6 juni 2017 23:38]

Ik vond het altijd raar dat er onderscheid gemaakt werd tussen mobiel en andere "grotere" apparaten. Je kan toch gewoon torrents/streams doen op je mobiel? En ik vraag me af hoe ze weten dat je aan het tetheren bent sinds DPI verboden is?
En ik vraag me af hoe ze weten dat je aan het tetheren bent sinds DPI verboden is?
Omdat de pakketten van het getetherde apparaat een extra hop gemaakt hebben.
Weten ze ook niet dus zal er nooit veel gehandhaafd zijn.
Maar er zijn zonder dpi wel mogelijkheden: als je structureel geregeld gelijktijdig IP connecties hebt lopen met veel Mbs naar IPs die horen bij TV of audiostreams is dat raar:op 1 toestel luister of kijk je niet vaak meer dingen tegelijk.
Je mobiel als media server gebruiken is natuurlijk iets anders dan hem voor tethering gebruiken, dan weten ze het nog niet zeker.
Helemaal mee eens. Tethering wil niet altijd zeggen dat er een notebook met torrents staat te pompen.

Zelf gebruik ik m'n telefoon dagelijks voor tethering in m'n auto. Daar heb ik namelijk een Android device ingebouwd, maar nog geen goed werkende 4G dongle gevonden (met Android 5- heb er inmiddels 2, werken perfect op een PC).

Tethering doet het verder perfect - voor het dataverkeer maakt het niet uit. Nu gebruik ik het android device in m'n auto voor Google Maps, FlitsMeister en Spotify. Exact de zaken, die ik anders via m'n mobiel zou doen.
Ik bedoel met streams ook echt live van officiële bronnen. Dus tegelijk diverse zoals Netflix, videoland, Uitzending gemist, 538, etc.
Dat is typisch, als het niet op te slaan is en je maar 1 scherm en speaker hebt.
Maar op torrents toepassen kan niet, dat kan je ook best op je telefoon en generiek uitsluiten is schending netneutraliteit. Nou ja het verbod zelf nu ook.
Via een VPN kunnen ze niks en als je een PC niet raar gebruikt ook niet snel. Dataverkeer naar Hotmail of Youtube zegt niks natuurlijk.
Ikzelf heb een VPN waar al mijn internet verkeer doorheen gaat (mobiel EN vast).
Geeft iets van 2ms extra latency en kost maar €20/jaar.
Als je op eoa manier op je telefoon alle tether verkeer via zo'n VPN kan laten lopen, dan kunnen ze er via die weg ook niks meer mee, lijkt mij.
Dat moet wel te doen zijn als je er enig verstand van hebt, sowieso met een geroot toestel.
De hoeveelheid data die je verstookt wordt er niet minder om :)
Op een pc verstook je over het algemeen vele malen meer data dan op een telefoon.

@Bonobo (leuke naam trouwens) ik ben het met je eens, reageerde puur op de opmerking:
Als je op eoa manier op je telefoon alle tether verkeer via zo'n VPN kan laten lopen, dan kunnen ze er via die weg ook niks meer mee, lijkt mij.

[Reactie gewijzigd door mrdemc op 6 juni 2017 20:28]

Het punt is dat je er voor betaalt. Ik betaal niet voor data specifiek voor mijn mobieltje. Ik betaal voor data die met de sim kaart komt. Of ik hem dan in een PC of een mobieltje stop gaat de provider niks aan.

Als het netwerk dit niet aankan dan moet je het maar niet aanbieden.

[Reactie gewijzigd door Bonobo op 6 juni 2017 20:22]

Het punt is dat je er voor betaalt. Ik betaal niet voor data specifiek voor mijn mobieltje. Ik betaal voor data die met de sim kaart komt. Of ik hem dan in een PC of een mobieltje stop gaat de provider niks aan.
Het punt is dat de providers het netwerk hebben ingericht voor internetgebruik door een mobiele telefoon. Daar horen bepaalde investeringen en abonnementskosten. Wanneer je die verbinding gaat gebruiken voor meerdere apparaten, dan moeten ze die inrichting aanpassen d.m.v. meer investeringen in apparatuur en daar horen hogere abonnementskosten bij.
Dat de provider zijn netwerk inricht op basis van een bepaald gebruikssecenario is prima, maar als het werkelijke gebruik van een aantal klanten daar van afwijkt, is dat het risico van de provider die met 'onbeperkt' adverteert. Het door jou geschetste risico was prima te beteugelen door bijvoorbeeld een zeer ruime limiet waar een uitsluitend smartphone-gebruikende consument nooit tegenaan loopt.

Wees blij dat we netneutraliteits-regels hebben die o.a. de device-keuze vrij laten. Anders was jouw keuze straks beperkt tot een aantal branded telefoons van je eigen provider; uiteraard voor een premium prijs.
Ik ben ook blij met netneutraliteit, maar het loslaten van het verbod op tethering zal bepaalde consequenties hebben.
Dat kan een mix zijn van aantrekkelijk geprijsde abonnementen met relatief lage limiet, normale abonnementen met relatief hoog limiet en dure abonnement zonder limiet. Maar het kan ook een algehele prijsverhoging betekenen voor alle abonnementen.
Met "via die weg" reageerde ik juist weer op:
als je structureel geregeld gelijktijdig IP connecties hebt lopen met veel Mbs naar IPs die horen bij TV of audiostreams is dat raar
Ze kunnen dan niet meer zien waarmee je uiteindelijk verbindt, ze zien (idd) alleen maar "veel versleuteld dataverkeer met 1 IP" en meer niet, wat in principe net zo goed ongetethered verkeer van een mobieltje zou kunnen zijn.
Overigens is mijn desktop/vastelijn verkeer helemaal niet zo gek anders tov wat sommigen met hun mobieltjes doen geloof ik, alleen meer.
Dus voor mij is zo'n VPN vast wel genoeg (als dat ueberhaupt al nodig is). Maar dat zal per persoon verschillen.
Anoniem: 706671
@Bonobo6 juni 2017 18:59
Ja ik snap de logica ook niet.

Je kan met je 4G soms snellere snelheide n bekomen dan wifi en dan kun je heel veel films downloaden op een sd en die dan overzetten.

Snap het helemaal niet.
Maar wat is het verschil tussen mobiel gebruik en 4g WiFi gebruik? Hooguit de hoeveel data die je vraagt is wat hoger. Maar met de oude data bundels betaal je er ook netjes voor. Tele2/t-mobile willen je lokken met onbeperkt data. Dan moeten ze ook op de blaren zitten.
Maar wat is het verschil tussen mobiel gebruik en 4g WiFi gebruik? Hooguit de hoeveel data die je vraagt is wat hoger. Maar met de oude data bundels betaal je er ook netjes voor. Tele2/t-mobile willen je lokken met onbeperkt data. Dan moeten ze ook op de blaren zitten.
En cel in een mobiel netwerk heeft een beperkte bandbreedte. Een laptop/ PC is beter geschikt om grotere hoeveelheden data binnen te halen (UHD videostreams, torrents, etc.) en gedurende een langere tijd dan een mobieltje. Wanneer meer mensen tetheren loop je dus sneller tegen de limieten van de apparatuur aan.
Dat kan uiteraard opgelost worden met investeringen in extra/ betere apparatuur, maar dan moeten de abonnementskosten weer omhoog.
Ik denk dat beledigen niet helpt. Je zit hier niet op Fok.nl of de Telegraaf.nl. Probeer het de volgende keer met wat meer respect en argumenten.
Want vooralsnog kun je je afvragen wie hier de autist is. "Pas op voor spookrijders, vooral als het er heel veel zijn".

On topic: goede zaak dat de ACM hier bovenop zit. Als het niet onbeperkt is (en conform de EU regelgeving) mag het ook niet zo heten. Mag de marketingafdeling samen met de technische afdeling bepalen hoe het wel kan en/of mag heten. Zo is een fair use policy wel toegestaan toch?
Wat heeft een beperking met een discussie te maken?
Als de netwerken dusdanig overbelast raken kan je juist ook als een voordeel zien. Het bewijst dat een gedeeld medium niet de toekomst is voor residentieel gebruik, en dwingt men meer om de waarde in te zien van een beter vast netwerk in dichtbevolkte gebieden.

[Reactie gewijzigd door PostHEX op 6 juni 2017 19:30]

Hoe zit het met Robin Mobile? Die hebben wel een verbod op tethering naar een vaste computer.
Dat mag volgens de wet dus gewoon, dus zal Robin Mobile vroeg of laat op de vingers worden getikt.
Mooi dat de ACM dit doet. Iedereen heeft in principe rechten, zoals netneutraliteit, maar je recht ook krijgen kan erg lastig zijn. In principe kun je een rechtszaak beginnen maar in de meeste gevallen is dat te duur om er als particulier aan te beginnen, zeker als je toch niet meer dan een paar euro schade hebt. Over honderdduizenden klanten gerekend tellen die paar euro's echter flink door. De ACM is wel in staat om zo'n rechtszaak te voeren en af te dwingen dat bedrijven zich aan de regels houden.
Sorry, maar als je als provider schade lijdt door gebruik van een klein deel can de klanten, is je verdienmodel niet goed.
Zendmasten hebben maar een beperkte bandbreedte. Wanneer er in een bepaalde cel een paar gebruikers via tethering Netflix op hoogste kwaliteit kijken of torrents aan het downloaden zijn, dan zal iedere gebruiker in die cel daar last van hebben.
Dat is alleen met een forse investering in meer/ betere apparatuur op te lossen. maar dan zit je wel aan hogere abonnementskosten.
Zendmasten hebben maar een beperkte bandbreedte. Wanneer er in een bepaalde cel een paar gebruikers via tethering Netflix op hoogste kwaliteit kijken of torrents aan het downloaden zijn, dan zal iedere gebruiker in die cel daar last van hebben.
Dat is alleen met een forse investering in meer/ betere apparatuur op te lossen. maar dan zit je wel aan hogere abonnementskosten.
Netneutraliteit staat het toe om verbindingen te knijpen om het netwerk te managen. Als je 100 mbit beschikbaar hebt en er 20 gebruikers zijn mag je ze allemaal tot 5mbit afknijpen. Providers zouden ook kunnen zeggen dat ze geen minimumsnelheden garanderen (dat doen ze toch al niet) en dat je verbinding langzamer kan zijn op drukke momenten van de dag. Als er dan eentje uit de band springt en op het verkeerde moment begint te streamen dan mag je die gebruiker gewoon afknijpen. Zolang je maar geen onderscheid gaat maken tussen het verkeer van die gebruiker. Of het nu VOIP, YouTube of Bittorrent is maakt niet uit.
Het zijn niet de providers die schade lijden door onrechtmatige gebruikersvoorwaarden maar de klanten.
Is het dan ook toegestaan om een Unlimited abbonement zoal sin de laatste paar maanden geintroduceerd bij meerdere providers te gebruiken om altijd je thuisverbinding aan te tetheren?
Is het dan ook toegestaan om een Unlimited abbonement zoal sin de laatste paar maanden geintroduceerd bij meerdere providers te gebruiken om altijd je thuisverbinding aan te tetheren?
Een bit is een bit. Een provider levert een verbinding tussen zichzelf en een mobiel apparaat, en heeft niets te zeggen over welke data het mobiele apparaat of de apparaten daarachter opvragen/versturen.

Tenminste, dat is het principe. Mogelijk kan een provider wel iets eisen (en soms technisch afdwingen) dat bij een 'branded' toestel dit niet mag. Met een eigen toestel en SIM-only heb je hier uiteraard geen last van. Sommige providers gebruikten vroeger het IMEI om te herkennen of het apparaat een smartphone of een notebook/tablet was. Daar kan natuurlijk omheen gewerkt worden door met een smartphone te tetheren, wat tegenwoordig de populairste optie is.

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 6 juni 2017 21:22]

De providers kunnen het dus niet verbieden. Maar de capaciteit van het mobiele netwerk is op dit moment onvoldoende om veel grootgebruikers te kunnen bedienen.
Wanneer iedereen met een getetherde PC gaat e-mailen is er geen probleem. UHD videostreams kijken of torrents downloaden wordt echter al snel een groot probleem.
En nadat het onderzoek van de ACM is afgerond komen alle telco's met nieuwe algemene voorwaarden. Kun je weer van voren af aan beginnen.
Als dat is omdat de voorwaarden beter geworden zijn voor consumenten door de druk: prima!
Of je vertelt de telco's met je onderzoek precies waar de mazen in de wet zitten...
Dat is hun taak niet...
Ja en op die manier worden ze beter maar vooral duidelijker voor de consument. En mocht ACM daar nu voor in het leven geroepen zijn.
Succes daarmee. Zullen we over een half jaartje nog eens kijken? Dan zit Ziggo nog steeds als monopolist op de kabel, heeft KPN nog een (bijna) monopolie op glasvezeluitrol en zijn alle mobiele abonnementen €2 duurder geworden vanwege "administratieve lasten".
Ziggo/UPC Is niet door ACM behandelt. Maar door de EU. En zover ik weet kost de kabel markt open gooien geld. En wie gaat dat betalen? Ziggo? En mobiele abonnementen zijn de afgelopen 2/3 jaar goedkoper geworden. En al helemaal niet duurder. De meeste ISP'S doen er wel 2 euro boven op ja. Maar daar kan ACM weinig aan doen. Glasvezel bv kan je prima je eigen apparatuur in de pops stoppen. Alleen kost het klauwen met geld. En dat hebben de meeste mensen niet.
Strict gezien, doet het er niet meer toe wie 'waar' zit, zoals Ziggo op de kabel. Je koopt diensten in, het medium, xDSL, kabel of glasvezel maakt daarbij niets uit, in principe.
Kan ik weer de iPhone 5S weer in gebruik nemen, met het rare 'regeltje' alleen 4G telefoons op het netwerk ... ( Ja, jullie, Tele2 ... )
Hier?

In elk geval niet in dit artikel, want dit gaat heel ergens anders over.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee