Verschillende grote Amerikaanse internetbedrijven, zoals Twitter, Airbnb, Reddit, Pinterest en Vimeo, hebben een protestbrief ondertekend tegen de plannen om netneutraliteit in de VS af te schaffen. Volgens hen lijdt de e-commerce zwaar onder de nieuwe conceptregels van de FCC.
De ondertekenaars maken zich in de brief vooral zorgen over de negatieve gevolgen voor de internethandel op het moment dat de nieuwe regels van kracht worden. De partijen noemen deze regels 'desastreus'. Volgens de bedrijven is de economische groei van de handel via het internet alleen mogelijk bij een vrij en open internet voor iedereen. De huidige netneutraliteitsregels stimuleren innovatie en geven bedrijven de kans om op gelijke voet te strijden voor de gunst van de consument. Met de nieuwe regels vrezen de bedrijven dat deze open manier van handel drijven op het internet zal verdwijnen, waarbij wordt verwezen naar het huidige succes van Black Friday en Cyber Monday, zo meldt Broadcasting & Cable.
Zo stellen de ondertekenaars dat isp's zonder de huidige regels bepaalde bedrijven en websites kunnen bevoordelen door hen voorrang te geven bij het internetverkeer, waarbij concurrenten het moeten doen met minder hoge snelheden of zelfs te maken krijgen met blokkades. De ondertekenaars van de brief vrezen dat bedrijven straks misschien een tarief moeten betalen om überhaupt in contact te komen met consumenten, wat vooral nadelig kan uitpakken voor kleine middelgrote bedrijven. Zonder de huidige regels is er geen open markt meer en kiezen een paar machtige kabelaars en telecombedrijven de winnaars en verliezers, zo stelt onder meer Twitter. In totaal hebben meer dan 200 Amerikaanse bedrijven de brief ondertekend.
De Amerikaanse toezichthouder FCC heeft vorige week de definitieve versie gepresenteerd van het voorstel waarmee de netneutraliteit grotendeels zal verdwijnen. Volgens de nieuwe regels krijgen internetproviders de vrije hand om te experimenteren met het versnellen en vertragen van de internetsnelheid. Daarnaast mogen ze hun eigen verkeer prioriteit geven en bepaalde content blokkeren. De bedrijven mogen bijvoorbeeld ook hogere tarieven vragen voor bepaalde diensten.
Op 13 december stemt de FCC over het voorstel. Naar alle waarschijnlijkheid wordt het dan aangenomen. Voorzitter Ajit Pai hekelt de in 2015 door de FCC ingevoerde strenge regels voor telecomproviders, wat gebeurde onder de toenmalige president Obama. Pai vindt dit 'onnodige en ouderwetse regels', omdat ze bedrijfsinvesteringen, innovatie en het scheppen van banen zouden tegenwerken.