De voorzitter van de Amerikaanse toezichthouder FCC, Ajit Pai, zegt niet van plan te zijn de stemming over de nieuwe regels rondom de netneutraliteit uit te stellen, ondanks kritiek van onder meer consumentenorganisaties dat het toezicht nog verder kan worden uitgehold.
Een woordvoerder van de FCC heeft namens Ajit Pai in een reactie aan Ars Technica gezegd dat de stemming op 14 december gewoon doorgaat. Allerlei consumentenorganisaties hadden in een brief aan Pai gevraagd om de stemming uit te stellen, omdat er nog een rechtszaak van de FTC tegen provider AT&T loopt. Als deze zaak in het voordeel van AT&T wordt beslist, zal dat volgens de organisaties de mogelijkheid van de FTC om in te grijpen bij providers nog verder verkleinen.
Deze zaak stamt uit 2014, het jaar waarin de FTC AT&T aanklaagde omdat de provider de snelheid van klanten met een onbeperkt data-abonnement afkneep via throttling. De snelheid zou in sommige gevallen zijn verlaagd met negentig procent. Volgens AT&T heeft de FTC niet de bevoegdheid om op dit punt handhavend op te treden, maar de FTC denkt daar anders over. Een rechter besliste eerder in het voordeel van AT&T, maar in de zaak moet de rechter opnieuw een oordeel vellen. Als dit oordeel weer gunstig voor AT&T uitpakt, kan de FTC op het gebied van mobiele internetoegang wellicht niet meer optreden tegen providers.
De FTC is relevant in de discussie over de afschaffing van de huidige netneutraliteitsregels, omdat de FCC met de stemming van 14 december waarschijnlijk het toezicht zal overhevelen naar de FTC. Dat geeft telecomproviders meer vrijheid en ruimte om te opereren, want de FTC kan niet zoals de FCC partijen dwingen op een bepaalde manier te handelen. Als een provider de regels overtreedt en de FTC wil daar iets tegen doen, moet deze commissie eerst naar de rechter om dat af te dwingen.
Volgens de nieuwe regels krijgen internetproviders de vrije hand om te experimenteren met het versnellen en vertragen van de internetsnelheid. Daarnaast mogen ze hun eigen verkeer prioriteit geven en bepaalde content blokkeren. De bedrijven mogen bijvoorbeeld ook hogere tarieven vragen voor bepaalde diensten. Individuele staten krijgen niet de mogelijkheid om eigen regels op te stellen die tegen de nieuwe netneutraliteitsregels ingaan; dergelijke wetten zullen dan niet geldig zijn.
De stemming over de nieuwe regels vindt plaats op 14 december. De vijf leden van de FCC brengen dan hun stem uit. Omdat er naast Pai nog twee andere Republikeinse leden in de commissie zitten, is de kans groot dat de strenge FCC-toezichtsregels worden weggestemd.