Zo als jij het schetst liggen de zaken dus niet. Lees eens
hierBased on this, there are 4 current scenarios that happen, or can happen, as of now:-
Google can be accessed by anyone after paying for internet access over fixed broadband or mobile
(i) Consumer pays Telco for internet connectivity
(ii) Google earns from advertising
(iii) Telco earns from consumers
Google can be accessed by anyone for free, for example in the case of Philippines. This is also called zero-rating in the telecom industry.
(i) Consumer pays Telco for internet connectivity
(ii) Google may pay Telco for zero-rating
(iii) Google earns from advertising
(iv) Telco earns from consumers and (potentially) Google
Google pays telcos for letting their website be accessed by consumers. A good example here is Orange, who is making Google pay to send traffic over its network.
(i) Consumer pays Telco for connectivity
(ii) Google pays Telco for letting consumers access Google on their network
(iii) Google earns money through advertising
(iv) Telco earns from consumers and Google
Google provides connectivity to consumers. This is happening in Kansas City, where Google has set up its own fiber optic network.
(i) Consumer pays Google for internet connectivity
(ii) Google earns money from advertising and by selling connectivity
(iii) Telco earns nothing
So to answer your question, more often than not, it is the Telcos who have the bargaining power here, and not the other way round.
The only way Google could force the hand of an ISP and charge them for allowing access to their website, as you say, is for them to do an a la Netflix - alerting their users of either slow speeds, or by telling them that their Telco did not pay them.
Ofwel Googel betaalt wel wat maar veel te weinig. Probeer eens te doorzien hoe slim bedrijven als Google en Facebook zijn. Zij produceren geen content maar zetten gebruikers aan tot het produceren van content en de bulk van de kosten op zich te nemen. Vervolgens wordt op die content geld verdiend. Zo wordt de informatie doorverkocht aan bedrijven maar ook landen. Hoe meer ze gebruikers aanzetten tot het produceren van informatie, hoe meer ze verdienen. Als daardoor de aders verstopt raken dan is dat niet hun probleem maar leggen de schuld bij de ISP's die vervolgens weer moeten investeren in meer bandbreedte. Het is hetzelfde recept als de NS die ook doodleuk de kosten van eigen wanbeheer steeds weer bij anderen (de overheid) legt omdat die al die boze burgers over zich heen krijgt.
Lees ook vooral de laatste alinea. Daar staat dat Google over de ISP's niet genoeg macht heeft om de ISP's te laten betalen, zoals Netflix doet. Want wie krijgt de schuld als Netflix of Youtube te traag wordt. De providers. En ze willen ze door middel van netneutraliteit de ISP nog machtelozer maken. Die moet wettelijk verpicht blijven alles maar door te geven. Dan krijg je inderdaad de situatie waarin Netflix de ISP om geld kan vragen. Jij moet toch doorgeven en als je mij niet betaalt of niet genoeg investeert zit hij met de boze klanten, want het zijn die gewone gebruikers die de kosten betalen.
Dat wil overigens niet zeggen dat de kabelaars verliesgevend zijn. Integendeel, met een gemiddelde netto winstmarge van rond de 10% is het een goede business. Eerder laten ze de consument te veel betalen. Want ook zij concurreren nauwelijks op prijs. Waarom zouden ze? Maar aangezien het veelal lokale bedrijven zijn betalen zij wel lokaal belasting. Als de winst verschuift van de multinationals naar lokale bedrijven dan is dat sowieso goed voor de gewone belastingbetaler. Ze kunnen ook de inkomsten die ze van Google en co krijgen gebruiken om de consument wat minder te laten betalen, wat weer niet gauw zal gebeuren omdat de prijzen nu eenmaal zo niet tot stand komen.
Dat is ook de reden dat je infrastructuur veel liever in handen van de nationale overheid houdt. De winsten vloeien dan in de schatkist en betekent weer minder belasting voor de burger. En als deze bedrijven inefficient werken? A: Dat is nooit gebleken, het is juist door de privatisering dat de overheadkosten enorm gegroeid zijn. B: Dan levert het in ieder geval weer goed betaalde banen op, die mensen betalen weer belasting en het spaart weer uitkeringen.
Denk ook eens door wat het betekent als de huidige ontwikkelingen doorzetten. Onze TV-stations zullen verdwijnen en daarmee ook een groot deel van de nationale bedrijven die daar nu content voor maken. We komen dan nog meer op een Amerikaans dieet te staan. Wereldwijd zal dit gaan leiden tot een enorme verarming in kwaliteitsproducties. cultuurverlies en werk en inkomsten.
Tegelijkertijd houdt men de mythe in stand dat mensen straks niet meer hoeven werken omdat ze een basisinkomen krijgen. O ja? Wie gaat dat dan betalen? De steeds verder krimpende beroepsbevolking? De aandeelhouders van multinationals als Google en Neflix? Echt niet. En wat gaan al die werkeloze mensen ook al weer doen? O ja die gaan nu creatief bezig zijn? Wat is dat dan? Gratis content maken voor Google, Facebook en Netflix?
Mensen moeten echt eens wakker worden. Globalisering gaat de wereld niet rijk maken. Heeft de kolonisatie van Afrika de Afrikanen rijk gemaakt? Volgens mij waren daar geen hongersnoden toen ze nog hun eigen zaakjes regelden. Waarom zijn wij rijk geworden? Heel eenvoudig, omdat wij een hard werkende bevolking hebben, die op een bepaald moment een deel van de winst zijn gaan opeisen. Want daarvoor werden mensen hier net zo hard uitgebuit als in de kolonieen. In de Gouden Eeuw ging de levensstandaard van de gewone man gewoon omlaag.
Er zal altijd een elite heersen over de bevolking dat is nu eenmaal onvermijdelijk. Maar je wordt liever geregeerd door een lokale elite dan een buitenlandse overheerser. Die kan je tenminste nog ter verantwoording roepen en de overheid kan ze aanpakken. Bovendien voelen die zich toch net wat meer verbonden met hun eigen land en zijn meer geneigd om de status quo te handhaven dan zo snel en zo veel mogelijk geld te pakken, dat je krijgt als je alles grenzeloos globaliseert. Daarom houdt de infrastructuur in ieder geval nationaal en zorg dat de winsten hier blijven.
Ik begrijp al die liefde voor Google, Facebook en Netflix niet. Het lijkt meer zo iets van: Het zijn onze drugsdealers en als je die aanpakt moeten wij straks meer betalen voor onze dagelijkse doses, want daar dreigen ze mee. Okay ze stelen al onze privacy, maar daar kiezen we zelf voor omdat we verslaafd zijn. Maar is het gratis. Nee, natuurlijk is het niet gratis, ze weten alleen slim de kosten zo te verleggen dat jij aan anderen betaalt.
Mensen blijven maar dromen. Verdiep je eens in de geschiedenis. Een volk dat hard werkt en zijn onafhankelijkheid bewaart wordt rijk. Die voor anderen moet gaan werken die wordt slaaf.
Zeggen dat Google en Neflix geen monopolie hebben op de kabel is de grootste flauwekul. MS en Intel hebben ook nooit een monopolie gehad op computerverkoop maar ondertussen beheersten die twee wel de hele bedrijfstak en trokken een groot deel van de marge naar zich toe. Als straks Netflix de lokale TV heeft weggeconcureerd komt ze inderdaad in de positie dat ze niet alleen gebruikers maar ook kabelaars kunnen vragen te betalen. Die kabelaars moeten immers Neflix doorgeven en mogen haar niet afknijpen. Zij kunnen dan de winst van de kabelaars naar zich toetrekken, hun eigen marges vergrotend. Maar deze multinationals betalen geen belasting, de kabelaars wel. De kunst is om geld in de lokale economie te houden en liefst niet te scheef verdeeld. Een groot aantal ontwikkelingen die nu op ons afkomen brengen dat in gevaar en daar merken wij de gevolgen van en die worden alleen maar groter. Je moet niet wachten met reageren tot je in de shit zit en niets meer te vertellen hebt.
Dat Google en Co hun PR goed verzorgd hebben dat kun je wel merken. Maar daarom hoeven we er nog niet in te trappen.
[Reactie gewijzigd door Elefant op 8 maart 2018 22:12]