In de Amerikaanse staat Californië heeft een senator een wetgevingsvoorstel ingediend dat op bepaalde punten strenger is dan de vorig jaar door de FCC afgeschafte oorspronkelijke netneutraliteitsregels. Zo wordt zerorating volgens de nieuwe regels verboden.
Het belangrijkste element uit het Californische voorstel is een verbod op zerorating. Dat is de praktijk waarbij bepaalde datastromen niet in rekening worden gebracht. Dat betekent dat bepaalde diensten die content aanbieden ook al is de datalimiet gehaald, niet meer mogen worden aangeboden. Bepaalde huidige diensten van de providers AT&T en Verizon zouden hiermee verboden worden. Het gaat dan bijvoorbeeld om Directv Now, een videostreamingdienst van AT&T, zo meldt Wired. De Democratische senator Scott Wiener schreef het wetsvoorstel.
De gedachtegang bij het verbieden van zerorating is dat het uiteindelijk ertoe kan leiden dat kleinere partijen van de markt gedrukt worden of dat het prijsvoordeel op termijn teniet wordt gedaan door hogere prijzen en een verschraald aanbod door de afgenomen concurrentie. Het idee om onafhankelijk van de datalimiet diensten te kunnen blijven gebruiken klinkt op zichzelf positief, maar de gedachte is dat hierdoor bepaalde diensten populairder zouden kunnen worden dan anderen, wat de concurrentie negatief kan beïnvloeden.
Het voorstel in Californië zorgt ervoor dat isp's geen diensten, websites en applicaties mogen vertragen, blokkeren, of bepaald verkeer voorrang mogen geven. Ook mogen isp's onlinebedrijven geen tarieven in rekening brengen om toegang te krijgen tot klanten van de isp. Verder zijn ook fast lanes uit den boze.
Volgens Barbara van Schewick, een hoogleraar aan de rechtenfaculteit van de Stanford-universiteit, is het wetsvoorstel juridisch gezien degelijk, waarmee ze lijkt aan te geven dat het niet zomaar kan worden tenietgedaan door de FCC of federale regels. Bij de afschaffing van de netneutraliteit in december vorig jaar verbood de FCC staten om met eigen regels te komen, maar volgens Van Schewick is dit verbod juridisch niet houdbaar.
Met dit wetsvoorstel om te komen tot eigen, statelijke netneutraliteitsregels, voegt Californië zich bij een groeiend aantal staten dat ook netneutraliteitsregels wil invoeren of dat al heeft gedaan. Onlangs heeft de Amerikaanse staat Washington met Democratische en Republikeinse steun een wet hiertoe aangenomen. In de staten Montana, New York en New Jersey zijn ook al eigen netneutraliteitsregels van kracht, maar hierbij gaat het om bestuursmaatregelen waarbij er geen traditioneel wetgevingsproces aan te pas kwam.