Mozilla heeft een rechtszaak tegen de Amerikaanse Federal Communications Commission aangespannen vanwege het afschaffen van de netneutraliteit. Volgens Mozilla kan dat het einde van het internet betekenen zoals wij dat nu kennen.
Volgens Mozilla gaat het schrappen van de netneutraliteitsregels in tegen federale Amerikaanse wetten en schaadt het internetgebruikers en innovaties. Het bedrijf stelt dat het enkel voordelig uitpakt voor grote isp's. Mozilla bewandelt niet alleen de juridische weg, maar gaat ook het Amerikaanse congres vragen om iets te doen tegen het afschaffen van de netneutraliteit.
Volgens de Democratische Partij zijn er in de Amerikaanse Senaat inmiddels 50 stemmen om het besluit van de FCC terug te draaien. Volgens de Congressional Review Act heeft de Senaat 60 dagen de tijd om een besluit van een onafhankelijk agentschap, zoals de FCC, te bestrijden. De steun bestaat uit alle 49 Democratische senatoren en een Republikein. Als er nog een Republikein wordt overgehaald is er een krappe meerderheid en kan het besluit van de FCC worden teruggedraaid, al kan President Trump daar weer een veto over uitspreken. Alleen een twee derde meerderheid in het Congres kan zo'n presidentieel veto tenietdoen.
Tevens is er veel verzet vanuit verschillende Amerikaanse staten. In totaal zijn 21 procureurs-generaal uit 21 verschillende staten een rechtszaak begonnen tegen de FCC. Zij claimen net als Mozilla dat het besluit van de FCC federale wetten schendt.
Eerder heeft de Internet Association, een belangenbehartiger waar grote techbedrijven zoals Google en Facebook bij zijn aangesloten, besloten mee te doen met rechtszaken tegen de Amerikaanse overheid vanwege het afschaffen van de netneutraliteit. De belangenorganisatie gaat zelf geen rechtszaken aanspannen, maar zal zich wel aansluiten bij de aanklagers en een juridische bijdrage leveren.
Op 14 december heeft de FCC gestemd over het afschaffen van de regels rondom netneutraliteit in de VS. Ondanks felle kritiek van veel bedrijven, burgers en organisaties werden de strenge regels afgeschaft, waardoor bepaalde waarborgen rond dienstverlening, netwerktoegang en mededinging wegvallen. Van de vijf leden van de FCC stemden de drie Republikeinen, onder wie voorzitter Ajit Pai, voor de aanpassing van de regels, de twee Democraten stemden tegen.