De Amerikaanse staat Washington heeft met Democratische en Republikeinse steun een wet aangenomen die eigen netneutraliteitsregels invoert. Volgens gouverneur Jay Inslee is dit een reactie op falend optreden van het Amerikaanse congres.
Volgens Inslee is de beslissing van de Federal Communications Commission om de netneutraliteitsregels af te schaffen een duidelijk voorbeeld van de Trump-regering die machtige bedrijfsbelangen boven die van miljoenen Amerikanen stelt, zo meldt persbureau AP.
De nieuwe regels in Washington schrijven voor dat elke persoon, waaronder ook rechtspersonen, die breedbandinternet aanbiedt in de staat geen rechtmatig internetverkeer mag blokkeren of vertragen. Ook mogen betalende partijen niet worden voorgetrokken.
Tevens zijn partijen verplicht is om informatie te openbaren over prestatie-eigenschappen, managementpraktijken en de commerciële voorwaarden die bij het product horen. Het idee is dat consumenten daarmee een goed geïnformeerde beslissing kunnen maken. Eventuele overtredingen van de regels zouden kunnen worden gesanctioneerd op basis van de statelijke Consumer Protection Act.
De gouverneur zegt er vertrouwen in te hebben dat de aangenomen wetgeving juridisch houdbaar is, ook al heeft de FCC bij de afschaffing van de netneutraliteitsregels bepaald dat individuele staten geen wetgeving in het leven mogen roepen om de afschaffing teniet te doen. Inslee zegt echter dat staten het volste recht hebben om hun inwoners te beschermen.
Washington is de eerste Amerikaanse staat die daadwerkelijk een wetgevingstraject in gang heeft gezet en afgerond om de netneutraliteitsregels te herstellen. Ook in de staat Oregon lijkt de invoering van wetgeving aanstaande. In de staten Montana, New York en New Jersey zijn ook al eigen netneutraliteitsregels van kracht, maar hierbij gaat het om bestuursmaatregels waarbij er dus geen traditioneel wetgevingsproces aan te pas is gekomen.
Inmiddels hebben enkele nieuwe techbedrijven zich aangesloten bij de juridische strijd tegen de afschaffing van de netneutraliteitsregels, zo meldt CNet. Daaronder bevinden zich Kickstarter, Shutterstock en Foursquare. Eerder hebben grote techbedrijven zoals Google en Facebook al uitgesproken om zich aan te sluiten bij eventuele rechtszaken tegen de FCC.
Vorige week werd bekend dat de Democratische leden van de Senaat proberen om een stemming over het behoud van de netneutraliteitsregels te forceren. In de Senaat is al een tijdje publiekelijk steun van alle 49 Democraten en één Republikein voor een resolutie om de afschaffing terug te draaien. Er is daar nog een stem nodig voor een meerderheid en dan is het ook nog de vraag of het door Republikeinen gedomineerde Huis van Afgevaardigden voor de plannen zal stemmen.