De Amerikaanse staat Oregon heeft een wet ingevoerd waarmee de staat een eigen vorm van netneutraliteit introduceert. Daarmee voegt de staat zich bij een groeiend aantal Amerikaanse staten die zich verzetten tegen de afschaffing van de netneutraliteit door de FCC.
De gouverneur van de staat Oregon heeft de wet inmiddels ondertekend. Daarmee is Oregon na Washington de tweede Amerikaanse staat die eigen wetgeving heeft ingevoerd om de netneutraliteit min of meer in ere te herstellen. Er zijn nog meer staten die zich met eigen regels verzetten tegen de afschaffing van de netneutraliteit, maar daarbij gaat het veelal om bestuursmaatregelen, zonder dat er een traditioneel wetgevingsproces aan te pas kwam.
De nieuwe wet in Oregon verbiedt staatsorganen om contracten te sluiten met isp's die in strijd met de netneutraliteitsprincipes handelen, zoals het managen van de activiteiten op basis van betaalde voorrang, het blokkeren van bepaalde content of andere vormen van discriminatie. Isp's die in zee gaan met staatsorganen, moeten het openlijk bekendmaken als ze internetverkeer afknijpen of blokkeren, of als ze bepaalde betalende partijen voorrang geven.
Er zijn wel beperkingen en uitzonderingen aangebracht in de wet. Zo is betaalde voorrang toch mogelijk als een staatscommissie bepaalt dat dit in het publieke belang is en het open karakter van het internet niet wordt schaadt. Ook is het vertragen of blokkeren van internetverkeer niet onder alle omstandigheden verboden. Een commissie kan dit kwalificeren als reasonable network management als het een legitiem doel dient en het niet wordt gedaan uit een puur commercieel oogpunt. Bovendien mag Oregon wel gewoon zaken doen met een isp als deze in de staat de enige aanbieder is. In Oregon is dat laatste niet het geval, maar in de VS komt het geregeld voor dat er lokaal slechts een aanbieder is en dus in feite het monopolie heeft.
Tot 14 december vorig jaar waren er vrij strenge, landelijk geldende netneutraliteitsregels in de VS, maar de FCC heeft deze op die dag afgeschaft, ondanks felle kritiek van veel bedrijven, burgers en organisaties. Van de vijf leden van de FCC stemden de drie Republikeinen, onder wie voorzitter Ajit Pai, voor de aanpassing van de regels; de twee Democratische leden stemden tegen.