De Amerikaanse toezichthouder FCC heeft donderdag zoals verwacht de regels rond netneutraliteit geschrapt. De FCC stemde voor aanpassing van de regels zodat internetbedrijven minder gereguleerd kunnen worden, ondanks felle kritiek van veel bedrijven en organisaties.
Van de vijf leden van de FCC stemden de drie Republikeinen, waaronder voorzitter Ajit Pai, voor de aanpassing van de regels, de twee Democraten stemden tegen. De aanpassing zorgt ervoor dat internetproviders niet meer onder de Title II-classificatie van de Amerikaanse Telecommunicatiewet vallen en daardoor vallen bepaalde waarborgen rond dienstverlening, netwerktoegang en competitie weg. De classificatie zorgde ervoor dat isp's in feite als nutsbedrijven werden beschouwd waardoor ze geen verkeer meer mochten afknijpen of betalende partijen prioriteit mochten geven.
De FCC verliest met het besluit de bevoegdheid om op te treden tegen providers die over de schreef gaan en bijvoorbeeld verborgen kosten hanteren. Het toezicht verschuift naar de FTC, dat minder expertise en minder bevoegdheden op dit terrein heeft. Het Democratische FCC-lid Mignon Clyburn, die fel oppositie bood tegen het afschaffen van de netneutraliteitsregels verklaarde aan Ars Technica dat de Title II-classificatie 'de stevige legale basis is wat betreft de bescherming van consumenten'. Tijdens de stemming sprak ze zich opnieuw uit tegen de aanpassing, die volgens haar schadelijk was voor consumenten en de internetvrijheid vernietigde. FCC-voorzitter Pai herhaalde volgens TechCrunch zijn argumenten dat de overige regels voldoende waarborgen bevatten en dat regels rond netneutraliteit banen vernietigen en kleine providers benadelen.
Nu de internetdiensten onder de Title I-categorie vallen, is de basis voor optreden tegen misbruik onduidelijk. De providers kunnen daardoor vrijer experimenteren en critici vrezen dat ze dit zullen doen met het versnellen en vertragen van de internetsnelheid en het prioriteren van verkeer en diensten, al dan niet tegen betaling.
Naast burgerrechtenorganisaties hadden veel internetbedrijven, zoals Twitter, Airbnb, Reddit, Pinterest en Vimeo, kritiek op de afschaffing. Zij vrezen dat providers diensten tegen betaling voorrang gaan geven bij de doorgifte, en vergelijkbare diensten die niet betalen afgeremd of zelfs geblokkeerd worden. Ook organisaties als Mozilla, Kickstarter, PornHub en Dropbox maakten eerder hun ongenoegen uit, met een protestdag onder de noemer Battle for the Net.
De VS kreeg in 2015 netneutraliteit, toen de FCC onder de toenmalige Democratische voorzitter regels instelde die het reguleren van providers mogelijk maakten.