Guerrilla Games verhuist naar voormalig Telegraaf-gebouw

Guerrilla Games neemt begin 2019 zijn intrek in het voormalige pand van de krant De Telegraaf, aan de Nieuwezijds Voorburgwal in Amsterdam. Het huidige pand aan de Herengracht wordt te klein. De studio hoopt in de nieuwe vestiging 150 extra personeelsleden kwijt te kunnen.

"Ik zoek al drie, vier jaar naar groeiruimte," stelt managing director Hermen Hulst in een interview met Het Parool, om te vervolgen dat het lastig is om kantoorruimte te vinden in de Amsterdamse binnenstad. Hulst vreesde zelfs dat het bedrijf de stad zou moeten verlaten, tot hij lucht kreeg van de plannen met het voormalige gebouw van De Telegraaf. Dat werd in 2016 gekocht door de Kroonenberg Groep, die het nu flink verbouwt, zodat er begin 2019 huurders in kunnen. Guerrilla Games gaat vijf kantoorverdiepingen huren en krijgt daarmee in totaal 7300 vierkante meter tot zijn beschikking.

De verhuizing stelt de studio in staat om te groeien. Hulst wil al langer uitbreiden, maar in het huidige pand aan de Herengracht is daar geen ruimte voor. De studio heeft nu 250 mensen in dienst, maar Hulst hoopt in de toekomst naar 400 personeelsleden te groeien. Daarnaast zijn er bedrijfsonderdelen die meer ruimte nodig hebben, zoals de geluidstudio en een ruimte voor motion tracking-technologie.

Hulst is bovendien blij met het industriële karakter van het pand. "Het idee dat hier ooit kranten gemaakt werden en straks aan games gewerkt wordt, spreekt me erg aan. Het blijft zo een industrieel gebouw." Er is echter ook een praktische reden: vanwege de industriële achtergrond is de energievoorziening goed geregeld. In het pand aan de Herengracht moeten generatoren worden bijgeplaatst om aan de elektriciteitsbehoefte te voldoen.

Door Paul Hulsebosch

Redacteur

19-07-2018 • 10:04

103 Linkedin

Lees meer

Reacties (103)

103
100
50
3
0
33
Wijzig sortering
En voor de mensen die een beetje inzicht willen hebben in de studio en de ontwikkeling van Horizon: Zero Dawn raad ik van harte deze Noclip documentaire aan.
De VPRO heeft ook nog een keer in Tegenlicht een mini docu gemaakt over Guerrilla Games. Ook wel interessant om te zien!

Hier een linkje!
https://www.npostart.nl/v.../16-04-2017/VPWON_1269665
Interessant, het is verschrikkelijk zonde dat de meeste gamers spellen van dit bedrijf nog jarenlang niet kunnen spelen omdat Sony het lockt aan hun PlayStation, de medewerkers van Guerilla Games verdienen het dat hun spellen meer worden gespeeld en de gamers verdienen het om die spellen te spelen zonder daarvoor een extra computer te moeten kopen.

[Reactie gewijzigd door CHBF op 19 juli 2018 15:12]

Eens, maar ze kiezen er natuurlijk zelf voor om games voor Playstation te ontwikkelen.
Ja, dat is waar. Het is vooral spijtig voor de gamers. Wij zullen vast wel ooit die spellen op een emulator gaan spelen of misschien dat de Sony-managers ooit het licht gaan zien en gaan begrijpen dat ze meer winst maken als ze die spellen ook voor de PC verkopen aangezien console-gamers toch wel die console kopen, ook zonder exclusieve spellen. Voor een fair bedrag (rekening houdende met de hoge leeftijd van de spellen) wil ik best wel RDR, Uncharted4, The Last of Us en HZD kopen indien ze ook de vereiste optimalisaties invoeren voor de PC (betere graphics, toetsenbord en muis goed ondersteunen). Als ze het echter niet verkopen, dan speel ik het in de toekomst op een emulator zoals ik met de Nintendo-spellen doe.

[Reactie gewijzigd door CHBF op 19 juli 2018 15:36]

Ik snap je sentiment (iets wat je hier altijd leest op Tweakers als het gaat over 'exclusives', maar dat even terzijde), maar:

- Multiplatform games uitbrengen staat bij lange na niet gelijk aan "meer winst". Als dat wel zo is ben ik benieuwd naar de bronnen die dit kunnen beamen. Ik hoor hier voornamelijk "Game is alleen op Platform Y beschikbaar en ik heb alleen Platform Z en dat vind ik stom".
- First party studio zijn brengt ook mogelijkheden met zich mee om langer te werken aan een game, de games zijn immers paradepaardjes voor het platform en er zijn daardoor andere belangen in het spel dan alleen maar een deadline halen en aandeelhouders tevreden houden.
- Sony (of Nintendo of Microsoft) heeft bij dit soort exclusive titels minder belang in het absolute aantal "verkochte" games: Deze games zijn er om het platform aan de man te krijgen; een platform met een eigen store en tegenwoordig bijbehorende abonnementen, waar men zelf de marges kan bepalen. Dit zorgt een constante inkomstenstroom. De inkomsten die hieruit volgen zijn vele malen interessanter dan X-aantal verkochte PC-versies van de game. Bij third-party games heeft men dit niet en moet men terugvallen op DLCs, lootboxes, noem het maar op; en na 2 jaar een nieuwe versie van de game in de desbetreffende reeks om weer de aandacht van het publiek te krijgen en de nieuwe 'cyclus' weer in gang te zetten.
- Je verwijst hieronder (of hierboven) ook naar CDPR en The Witcher. Goed bedoeld voorbeeld, maar je meldt hierbij niet dat een groot deel van de financiëring van CDPR uit GOG komt; als deze inkomstenstroom er niet was dan had men nooit de boel kunnen financiëren. De "onafhankelijke" studios die dit soort projecten op zich kunnen nemen zijn op 1 hand te tellen.
- In het verlengde hiervan: Een developer is doorgaans niet degene die verantwoordelijk is voor het financieren van de game; dat is vaak de uitgever.
- Ander perspectief: Als het echt "beter" was om dure, "triple-AAA" games uit te brengen die 100% multiplatform zijn en verder niet draaien om een verder "verdienmodel" als het gaat om DLC en dergelijken; waarom zijn deze er maar amper? (antwoord: omdat dit financieel gezien voor een gamestudio en uitgever een gigantisch risico is, en geen enkele aandeelhouder en/of investeerder en/of eigenaar durft zich hier aan te wagen, tenzij men genoeg kapitaal in huis heeft of kan leunen of andere inkomsten)

[Reactie gewijzigd door Carn82 op 19 juli 2018 22:47]

MS brengt tegenwoordig alle spellen ook op de PC uit. Ja, MS heeft Windows maar het is nu niet dat diezelfde mensen niet Windows zouden gebruiken als MS die spellen niet zou uitbrengen voor de PC. Blijkbaar ervaart MS het als lucratief om die spellen ook te verkopen voor de PC. Ik speculeer nu, ik denk dat het vooral met een cultuurverschil te maken heeft. In de jaren 80/90 had je die exclusieve spellen nodig om de ene console van de andere console te onderscheiden (dat is een feit), sinds eind jaren 90 werd de PC een goed gaming-platform en valt er m.i. meer extra winst te maken door de spellen ook aan al die PC gamers te verkopen dan door een pissing-context met die andere console te hebben.
Nintendo laat ik nu buiten beschouwing, niet omdat ze geen goede spellen hebben (integendeel!) maar omdat het een andere markt is en veel cross-platform spellen ofwel niet beschikbaar zijn op de Nintendo consoles ofwel slecht draaien, andersom heeft Nintendo erg veel exclusieve titels en misschien wel zelfs overwegend exclusieve titels waarvoor veel gamers die Nintendo kopen (Mario, Zelda...), veel meer dan Sony.

[Reactie gewijzigd door CHBF op 19 juli 2018 22:53]

Een nobel streven van Microsoft, maar:
- Men brengt niet alles op PC uit, want niet elke game valt onder het Play Anywhere programma
- En het gaat hier niet om PCs maar om Windows-systemen. Sterker nog, het gaat hier heel specifiek om de Windows-store via Windows 10. Met je Linux-PC of Mac heb je hier dus bar weinig aan. Ik durf te wedden dat het voor Microsoft interessanter is om meer Windows-licenties te kunnen verkopen via deze manier dan dat het interessant is om Xbox-games op je Windows-PC te kunnen spelen.

Iets anders: Ik vind wat Microsoft doet qua backwards-compatibility op de Xbox echt supergoed en een voorbeeld voor de andere console-makers.

Aanvulling t.a.v. je edit: Natuurlijk is het uiteindelijk wel een "pissing contest"; dat is marktwerking. Product A moet zich onderscheiden van Product B, anders heeft het geen bestaansrecht. Games uitbrengen voor je eigen platform waarbij je alle facetten onder controle hebt qua distributie, de online store, marges, hardware en support etc; is voor een Sony, Nintendo en Microsoft simpelweg lucratiever dan alles multi-platform te maken. Als dat niet zo was, dan maakte men geen hardware meer. De reden dat EA, Activision en Ubisoft multiplatform zijn is grotendeels door gebrek aan een eigen platform (overigens probeert men dit wel deels op te vangen met bijvoorbeeld een eigen digitale store).

[Reactie gewijzigd door Carn82 op 19 juli 2018 23:08]

Er zijn weinig spellen van de publisher Microsoft (publisher, niet developer!) die niet onder het Play Anywhere programma vallen. Gears of War 4, Cuphead, Quantum Break, Obi and the blind Forest, Sea of Thieves (slecht spel, in ieder geval kort na de release, maar whatever)...
Wat valt er niet onder? Het laatste Halo spel?
Het is niet waar dat die spellen enkel via de Windows winkel worden verkocht, je kan de meeste van die spellen ook op Steam en soms zelfs op GOG kopen, zo kan je Cuphead op GOG kopen en dat is waar ik het koop. De laatste Gears of War lijkt helaas nog enkel via die winkel verkrijgbaar te zijn (vermoedelijk omdat het een best wel goed spel is en MS dit spel als pressiemiddel gebruikt om mensen te stimuleren om wel via die Windows winkel te kopen in de hoop dat ze dan ook andere spellen via hun winkel kopen), die laat ik dan ook links liggen totdat het wel verkrijgbaar is en zelfs dan is het de vraag of dat ik erin geïnteresseerd ben, het hangt ervan af of dat het spel goed is aangepast aan de PC (betere graphics, moeilijkere gameplay gezien de superioriteit van muis+toetsenbord vs. de controller). Ja, die Windows winkel is een ellende, ook ik sta niet te springen om via dat platform te kopen, als mensen dat niet doen dan is er niets aan de hand en komen de spellen vanzelf op Steam zoals dat met Quantum Break gebeurde (aanvankelijk enkel op de Windows winkel, uiteindelijk gaf MS het op). Een groter probleem vind ik overigens dat die spellen geen Linux-ondersteuning krijgen maar dat is een ander verhaal.

Ja, die backwards-compatibiliteit is een goede zet. Het is simpel maar het maakt veel verschil voor de gamers, niemand wil zijn oude spellen waardeloos zien worden voor de nieuwe console.

Hoeveel procent van de spellen op een PS of een X is exclusief voor die console? De meeste spellen zijn cross-platform. Ik betwijfel dat veel mensen een PS4 Pro kopen omdat ze per se die paar exclusieve spellen willen spelen die de moeite waard schijnen te zijn: Uncharted 4, HZD, misschien The Last of Us waarbij de waarde vooral in het verhaal lijkt te zitten wat je ook wel meekrijgt door naar alle cutscenes te kijken). Ik heb het antwoord niet maar mijn inschatting is dat die gamers veel meer kijken naar welke console de betere performance geeft, de servicevoorwaarden (zoals de door jou genoemde backwards-compatibiliteit, ook DRM, kosten en beperkingen online play, downloadtijd, kwaliteit verbinding bij multiplayer...), de prijzen van de spellen (volgens mij is de cut van MS en Sony ongeveer gelijk en ongeveer 2-3 keer zo hoog als de cut van Steam) en in het geval van tieners waar hun vrienden mee gamen. Zelf zou ik eventueel ooit eens tweedehands een PS4 Pro kopen als de prijs goed genoeg is en die paar voor mij relevante spellen erbij zitten.

Dat die bedrijven proberen om zoveel mogelijk vendor-lock-in voor elkaar te krijgen ben ik wel met je eens. Hopelijk evolueren we richting een systeem waarin dat steeds minder mogelijk en opportuun is.

[Reactie gewijzigd door CHBF op 19 juli 2018 23:58]

Yep, er is nu al een streaming dienst met een beperkt aantal PS titels waaronder ook de Killzone games; https://www.playstation.c...ation-now/games/#allgames

Wie weet word het ooit een fatsoenlijk platform zonder het streamen van games en meer in de richting van Steam.
Hopelijk want zolang het streaming is is het een no-go voor veel PC-gamers gezien de extra input-lag en latency. Uncharted, HZD... dat is onspeelbaar op die manier, het is alsof je met VSync speelt maar dan nog erger. Hooguit zou ik er die filmspellen mee spelen zoals Until Dawn.

PS
Stel je voor dat je Cuphead op die manier zou moeten spelen omdat MS het zo zou doen. _O-

[Reactie gewijzigd door CHBF op 19 juli 2018 15:59]

Ter info, er lijkt ook een 'download' functionaliteit in PS Now te komen, details zijn helaas nog niet bekend.
Ze zijn van Sony, dus die eigen keuze is er niet meer denk ik...
Hoezo? De kwaliteit wordt ook mede bepaald doordat ze voor Sony exclusive developen. Kijk naar Rare onder Nintendo. Onafhankelijk is niet altijd beter.
Dat is een lastige discussie maar ik denk dat ik begrijp hoe jij redeneert. Het heeft een voordeel wanneer een bedrijf als Sony je personeel betaalt en je in alle rust je spelletjes kan maken en dat je hierbij de toestemming van Sony hebt om een groot singleplayer-spel te maken. Bij sommige publishers zie je juist dat zij developers onder druk zetten om veel DLC's te hebben, een season-pas systeem in te voeren, een zware multiplayercomponent te maken ten koste van de singleplayer-gameplay zodat spelers het spel blijven spelen en ze van alles kunnen blijven verkopen. In het ergste geval krijg je toestanden zoals bij Star Wars en Middle-Earth waarbij de gameplay om zeep wordt geholpen om meer te verkopen. Ik vermoed dat jij vanuit die invalshoek redeneert.

Alleen gaat het er dan niet zozeer om of dat je wel of niet afhankelijk bent maar van wie je afhankelijk bent. Sommige publishers geven je de vrijheid om te doen wat je wil (CD Project Red bijvoorbeeld, wel ten koste van absurd lange werkweken naar het schijnt), andere publishers geven de developers meestal weinig vrijheid.
Maar denk er nu even over na hoeveel meer inkomsten Sony zou hebben als ze die paar knallers van hen wel zouden verkopen voor alle platforms. Veel fanatieke PC gamers gaan toch geen PlayStation kopen maar die spellen willen ze best kopen, andersom gaan veel van de Playstation-kopers niet die PS links laten liggen wanneer die spellen niet meer exclusief zijn, ze zullen misschien even gaan mopperen maar ze kiezen voor de console voor het door hen gepercipieerde gemak. Van mijn part gebruik je tijdelijke exclusiviteit.
Ik doelde specifiek op Sony inderdaad. Sony en Nintendo staan erom bekend dat ze second party beter maken. Daarnaast, het voordeel van Sony is ook dat deze actief is in de filmindustrie, waardoor je als developer ook beter equipment hebt en acteurs. Zag je ook bij Naughty Dog met TLOU.

Zit je bij MS dan is het verhaal anders, die zetten er druk achter.
De cutscenes en het scenario zijn bij een aantal van die spellen onder Sony inderdaad goed verzorgd: Until Dawn (voor mij geen spel maar een interactieve film, evengoed leuk entertainment), Uncharted, The Last of Us
Dan nog een paar extra spellen waarvoor ze A-acteurs hadden. Dat doet me denken aan GTA San Andreas, wat een fanatische cast aan acteurs.
Yessss. Danny Odwyre. Top tip
De reden om in Amsterdam te blijven is vooral om aantrekkelijk te zijn voor talent wat van elders moet komen gok ik?
Zo een flinke game studio zie ik niet in een dorpje thuis, veel internationale werknemers, dicht bij het vliegveld etc etc.
Badhoevedorp ligt op steenworp, niet bepaald een dorpje, letterlijk naast schiphol maar ja mist het ~internationale karakter van de stad Amsterdam (internationaal gezien want ik vind Amsterdam een kl*te stad) je hebt wel veel barretjes en andere plekken om lekker te lunchen in AMS, maar volgens mij is de werkdruk vrij hoog binnen gamedevs. bedrijven en wil je na het werk gewoon naar huis (lekker door de drukte en als je dichtbij woont absurde huizen prijzen).
Nou zit je op die locatie, Nieuwezijds Voorburgwal, wel echt perfect qua forensenopties, vind ik. Omdat je echt op 5-10 minuten lopen van CS zit, is het vanaf pakweg Hoorn, Utrecht, Rotterdam en Lelystad allemaal met OV echt goed te doen. Ik weet zelfs van mensen die dat nog vanaf Nijmegen doen (prima als je ook kan werken in de trein). Als je als werkgever inzet op OV-stimulatie past dat dus wel echt goed. Auto-bereikbaarheid is natuurlijk butt (vooral qua parkeren), maar goed, dat is op de Herengracht niet anders.
Voor sommigen is goede OV bereikbaarheid een pré maar voor een even aanzienlijke groep is het een ramp. Ik vermijd persoonlijk bedrijven waar ik niet met de auto heen zou kunnen en waar niet voldoende parkeer ruimte is.
Amsterdam is wat dat betreft echt om te janken idd. Om maar niet te spreken over de parkeerkosten als je eindelijk een stekkie gevonden hebt.

Elke headhunter die mij benaderd met de "baan van de eeuw" krijgt als eerste de vraag:
RR: "Waar?"
HH: "In Amsterdam!!!"
RR: "Geen interesse."
HH: :? :? :?

Ik snap alleen wel dat GG hier wel wil blijven. Amsterdam is één grote vergaarbak van verschillende soorten en types mensen van overal en nergens vandaan. En die zoek je eigenlijk wel.
Ik heb in mijn jonge jaren bij een niet nader te noemen ISP op het Singel gewerkt (die later naar de Herengracht is verhuisd) en ik vond het een drama, ik verafschuw het OV en ik had een klein afgeragd autootje maar kon die vrijwel nooit parkeren. Later ben ik gaan nerden bij een bedrijven die overwegend buiten de ring/stad op industrieterreinen lagen. Heerlijk, volop parkeerterrein, geen OV...

Maar goed, ik weet dat sommige mensen precies het omgekeerde denken en gruwelen bij het idee van autorijden (in de file) of het werken op een industrieterrein. Smaken verschillen, dus zakjes Venco ook...
Nou ja, die "vergaarbak" is wel iets waar veel mensen die in een ander land gaan werken naar op zoek zijn en doorgaans alleen terug ziet in grote steden (even onze persoonlijke meningen over Amsterdam buiten beschouwing latende). En vergeet ook niet, werken bij dit soort bedrijven staat ook goed op je CV, ook al is het maar voor 2 of 3 jaar.
Yep, ik wilde het ook niet als iets negatiefs over laten komen :) Was positief bedoeld.
Trein? Hahahaha, vergeet je niet dat de uitgang van de metro daar bijna in de binnenplaats staat? Die gaat dit weekeinde open. Geen wonder dat ze daar willen zitten.
Tsja, volgens internationale standaarden is alles rond Schiphol nog altijd 'suburbs of Amsterdam'. Greater LA is bijvoorbeeld groter dan Nederland qua oppervlak (en wordt als een van de grootste steden ter wereld gezien qua populatie ondanks dat het bevolkingsaantal/dichtheid lager dan NL is).

Ik heb mijn twijfels of er veel verschil is in aantrekkingskracht tussen 'downtown Amsterdam' de rest van de metropool voor buitenlanders.
Dat is dan ook gelijk het grote voordeel van Amsterdam, het heeft een echt stadshart waar je ook nog eens redelijk betaalbaar kan wonen (nr 17 wereldwijd qua huur wereldsteden). Bovendien werken de bewoners van die suburbs vaak ook niet in of nabij het centrum of hebben ze domweg geen andere keuze. Je moet een expat wel een enorme goede deal bieden wil die ook nog eens een reistijd van meer dan een uur accepteren. Dat kunnen ze in silicon valley, maar het lijkt mij onwaarschijnlijk dat een bedrijf in de game industrie dergelijke topsalarissen kan betalen.
Internationaal karakter is wel redelijk belangrijk als je internationale hoogwaardige medewerkers wil aantrekken ;) Natuurlijk is wonen in Amsterdam duur; maar heus niet alle Guerrilla medewerkers wonen in Amsterdam. En vergeet niet, wat voor ons "door de drukte" en "ver reizen" is is voor veel expats niet meer dan normaal.
Badhoevedorp ligt op steenworp, niet bepaald een dorpje, letterlijk naast schiphol maar ja mist het
Ja, steenworp met de auto, slechte OV verbinding en bovendien echt een dorpje met zo'n 12.500 inwoners. Daarnaast weet ik ook niet wat daar qua ontwikkeling precies mogelijk is. Voor een bedrijf met een dergelijke omvang zal je waarschijnlijk toch zelf een pand neer willen zetten dat bovendien nog een bepaalde uitstraling heeft. Ik zie zowel in Badhoevedorp als Halfweg/Zwanenburg weinig ontwikkeling op dat gebied. Wel in Hoofddorp, maar dan zit je niet echt meer in de regio Amsterdam. Dan is Sloterdijk waarschijnlijk nog logischer.
werkdruk vrij hoog binnen gamedevs. bedrijven en wil je na het werk gewoon naar huis (lekker door de drukte en als je dichtbij woont absurde huizen prijzen).
Juist als de werkdruk vrij hoog is en je geen gezin hebt wil je over het algemeen na het werk nog even wat drinken en vooral niet zelf koken maar wat eten in een restaurant en in het weekend het uitgaansleven in. En ik neem aan dat de gemiddelde werknemer van Guerrilla ook wel genoeg verdient om een appartementje ergens in de buurt van het centrum te kunnen betalen.
Daarvoor hoef je niet aan de grachten in de binnenstad te zitten. Dat is puur prestige.

Je kunt ook op 10 minuten met de tram van het centrum zitten en de helft betalen.
Het zal in Amsterdam iets minder spelen dan hier in London aangezien Amsterdam veel compacter en efficiënter is maar een vorige werkgever van mij in London is voor veel geld van de rand van het centrum (Kensington) naar het peperdure hartje centrum (Fitzrovia) verhuisd om goed personeel aan te kunnen trekken.

Als je werkt in een talent-based industrie met veel concurrentie dan kiezen kandidaten bij gelijke geschiktheid liever een bedrijf in het centrum. Dan kun je wel geld uitsparen met goedkopere kantoorruimte maar als je dan niet het beste personeel kunt krijgen is het valse zuinigheid.

Maar goed, ik denk dat je voor Amsterdam wel gelijk hebt. Als je bijvoorbeeld de Veemkade vergelijkt met een gracht dan zal die eerste veel makkelijker en goedkoper zijn terwijl de Nieuwmarkt maar vijf minuten fietsen is.

[Reactie gewijzigd door Maurits van Baerle op 19 juli 2018 10:31]

Volgens mij heeft Ubisoft in frankrijk een vestiging in één of ander klein berg oord waar volgens mij echt helemaal niets gebeurd. Niet iedereen staat er zo tegenover al met al al vraag ik me wel af hoe ze het doen met mensen aantrekken.

[Reactie gewijzigd door Koffiebarbaar op 19 juli 2018 12:26]

Tja, Amsterdam, Rotterdam en Den Haag hebben nou eenmaal best wel een behoorlijke expat gemeenschap.
Vergeet Eindhoven niet. Al die technische expats zitten hiero. :)
Bijzonder dat de fysieke locatie kennelijk nog zo belangrijk is. Dat betekent dat "het nieuwe werken" er bepaald nog niet in zit....
Thuiswerken? Nee, maar dat werkt ook voor geen meter in in ieder geval de creatieve sector als je in teamverband moet werken en de helft van je werkdag bestaat uit brainstormen.
Nou dat overtuigt me helaas nog niet. Ik snap dat je voor de voorbereiding moet spreken met elkaar. Maar als je het werk gaat uitvoeren is de creatieve lijn meestal wel uitgezet en voldoet Skype (of alternatief) prima (waar je bijv. het scherm kan delen). Zo adhoc is de creatieve sector nu ook weer niet.

Een tot drie dagen thuiswerken kan meestal prima. Maar veel bedrijven willen er niet over nadenken omdat het iets meer moeite is dan iedereen naar kantoor laten komen.
Een tot drie dagen thuiswerken kan meestal prima. Maar veel bedrijven willen er niet over nadenken omdat het iets meer moeite is dan iedereen naar kantoor laten komen.
Vooropgesteld dat ik opzich geen interesse heb jou te overtuigen, heb je hier een bron voor? Ik denk dat jij meer structuur impliceert in die tak dan er daadwerkelijk is.
Volgens mij gaan bedrijven echt niet investeren in huisvesting als iedereen zo makkelijk gewoon thuis kan zitten met een laptop en skype. Zeker niet op een peperdure locatie binnen Amsterdam. Dan moet je wel echt geloven in het werken op een vaste locatie.

Mijn betere helft zit in die creatieve ontwerp sector verder en heeft er een bloedhekel aan om thuis te werken omdat er constant overlegd moet worden en sturing moet plaatsvinden.
Ik vind het als ICT'er ook sub-optimaal omdat er thuis nogal wat afleiders zijn en ik thuis toch minder uitvoerige hardware heb staan dan op werk als het aankomt op ingericht zijn op productiviteit.
De dingen die ik op een 40" 4k scherm doe vertaal je niet zomaar even naar een laptopje met een VPN en bovendien wordt de grens tussen privé en werk dan nog dunner dan hij al is en daar zit ik ook niet op te wachten.

[Reactie gewijzigd door Koffiebarbaar op 19 juli 2018 14:39]

Mijn vrouw werkt ook in die creatieve ontwerp sector en ik ben ict-er... Wat dat betreft zijn onze situaties vergelijkbaar. Toen ik mijn vrouw de casus voorlegde zei ze dat ze dit soort situaties alleen tegen was gekomen bij:
  • Art directors die DTP-ers steeds stukjes van het werk laat doen en dan wil kijken naar het tussenresultaat. Valide casus.
  • Leidinggevenden die niet los kunnen laten. Micro-managers. Dit noem ik niet "slim" leidinggeven, want het is gebaseerd op angst.
In principe kan je grafisch werk, als je een goed scherm hebt, prima thuis uitvoeren. Afleidingen daargelaten, dat ben ik met je eens. Voor mij hielp een noise-cancelling headphone overigens enorm.

Anyway, just an opinion.
[...]

werken omdat er constant overlegd moet worden en sturing moet plaatsvinden.
Ik krijg sowieso nog al eens het idee dat er bij het gemiddelde bedrijf waar er continu overleg en sturing (en wat al niet meer) plaats moet vinden er toch wat ontbreekt aan organisatie. En doorgaans is die opvatting ook vrij makkelijk te onderbouwen op basis van algemeen gangbare theorie.

Daarnaast hoor ik toch ook vrij veel het argument dat thuiswerken je ook de mogelijkheid biedt om eens ergens rustig aan te werken zonder regelmatig gestoord te worden door een collega die weer een idee of een vraag heeft of gewoon vol enthousiasme over zijn vakantie of nieuwe auto komt vertellen.

Ik ben geen onvoorwaardelijk voorstander van thuiswerken (er zullen er altijd wel zijn die er misbruik van maken) maar ik denk dat het zeker ook in de creatieve sector interessante perspectieven biedt.
Mijn idee. Het wordt op veel plekken geroepen als dé uitkomst voor files, overvolle kantoren en medewerkerstevredenheid maar op niet al die plekken is het ook echt een goed idee.
Nee klopt, er zijn namelijk nog heel veel hobbels te overwinnen wil dat ook fatsoenlijk dezelfde kwaliteit kunnen bieden dan fysiek aanwezig zijn. (Gegeven een beroep waar groepscommunicatie nodig is).

Een aanzienlijk deel van onze communicatie (schattingen variëren van 33% tot 93%) is non-verbaal, en laat zich niet of lastig uitdrukken via tools als Slack of Skype. Van het non-verbale is nog een keer een groot deel de intonatie van een bericht. Deze raak je bij elk tekst gebaseerd communicatie systeem in zijn geheel kwijt en dit kan aanzienlijk problemen vormen in communicatie (menig ruzie is ontstaan door een verkeerd geïnterpreteerd WhatsApp bericht.)

Het gebrek aan intonatie zorgt er ook voor dat grappen/sarcasme ontzettend lastig te onderscheiden van serieuze boodschappen, dit ook de reden dat we smiley in zijn huidige vorm (of voormalig, emoji) kennen ( :-) ), puur als "joke marker".

Het "nieuwe" werken lost enkele problemen op tegen een hele hoge prijs, lagere productiviteit veroorzaakt door gebrek aan fatsoenlijk communicatie heeft daar een belangrijk aan deel in.

Uiteindelijk kan er er een kosten/baten analyse gemaakt worden en dan er simpel weg vaak geconcludeerd worden dan het nieuwe werken gewoon onder de streep meer geld kost kan een geschikte fysieke locatie.
Nou, ik kan je wel zeggen waarom (een groot deel van onze vriendenkring zijn expats): Als je hier komt ben je bijna uitsluitend aangewezen op de expat community dus wil je daar in de buurt zitten. Ik merk dat het bijzonder lastig is om met Nederlanders contact te leggen voorbij werk. Werk is voor veel Nederlanders werk en niets meer (maar de jongere generaties zijn hier beter in). Echt vrienden wordt je niet met collega's, dat zijn mensen die je tijdens je school jaren hebt ontmoet. Zelfs de lunch wordt vaak aan het bureau gegeten zodat ze eerder weg kunnen.

Nederlanders zijn heel vriendelijk maar ook heel erg Scandinavisch afstandelijk. Daarom zie je ook dat grote expat bedrijven nonstop sociale events organiseert om mensen bij elkaar te brengen. Er zijn echter bijna nooit Nederlanders want die zitten om zes uur thuis stampot te eten. ;)

Dat is echter Jammer. Ik heb zelf het geluk van beide werelden maar veel expats zouden graag de Nederlandse cultuur en taal eerste hand ervaren merk ik maar kunnen niet veel Nederlandse vrienden vinden om ze hier in te helpen. Ik help mijn vriendin met de Nederlandse taal en cultuur en ik merk dat er echt super veel dingen zijn die ik over de loop van de jaren als natuurlijk ben gaan beschouwen die voor anderen echt niet te begrijpen zijn zonder uitleg.

Sociale contacten zijn echt super belangrijk, zeker in een land als Nederland.
Ik ervaar het persoonlijk anders (maar n=1). De expats 'flocken' naar elkaar toe en gaan samen dingen ondernemen. Vooral als ze van de zelfde nationaliteit zijn.
Ze komen om 11 uur het kantoor binnen en gaan om 9 uur samen eten.
Ja, dan is het niet gek dat er weinig Nederlanders mee gaan; dat zit gewoonweg niet in de Nederlandse cultuur.
Dat zal de voornaamste reden zijn ja.
Als ik kijk naar Booking.com en Travelbird dan zie je dat grofweg driekwart van het personeel bestaat uit expats die vrijwel allemaal hier in Amsterdam wonen.
En toevallig zijn booking.com en guerrilla buren van elkaar op het moment :)
Als het de bedoeling was om meer Nederlandse werknemers aan te trekken, zou ik voor Utrecht hebben gekozen omdat dat centraler in het land ligt.

En binnen een straal van 1 uur reizen rondom Utrecht zijn er gemeentes waar woningen betaalbaarder zijn dan binnen dezelfde gespecificeerde straal rondom Amsterdam.

Maar ja, Amsterdam staat nou eenmaal op de wereldkaart en heeft een vliegveld in de buurt...
Amersfoort is centraler en daar zijn (waren?) de huizen nog iets betaalbaarder :).

Dat Amsterdam een vliegveld in de buurt heeft is niet zo relevant denk ik; het kost je evenveel tijd om van Schiphol naar bijv het Guerrilla kantoor te rijden dan Utrecht C. (Schiphol -> Guerrilla: 30 - 35 minuten met OV, Schiphol -> Utrecht C: 31 - 36 minuten)
Appels en peren. Schiphol Amsterdam CS is 14 minuten, Utrecht CS 31. Tenzij je in Utrecht naast het station gaat zitten is het dus gewoon ruim een kwartier meer. En bovendien ga ik er niet van uit dat een zakenreiziger die van het vliegveld komt de trein en tram pakt in plaats van een taxi.
En omdat het talent daar al zit; wat ik bespeur bij expats die naar / rond Amsterdam verhuisd zijn voor werk is dat ze geen auto hebben en niet buiten Amsterdam willen (durven?) komen. Op z'n hoogst komen ze nog in Hoofddorp of Aalsmeer, maar idealiter doen ze alles op de fiets.

Beetje een rare sunk cost fallacy natuurlijk, gezien ze buiten Amsterdam voor de helft van de prijs kunnen wonen, maar daar ga je. Het is een apart soort volk, het type dat in Amsterdam werkt (in de IT sowieso).
Ik ben dan wel benieuwd wat je als "apart" ervaart.

Ik zelf woon, en werk in Amsterdam. By choice ik ben hier jaren geleden vanuit een dorp heengegaan. En werk al jaren in IT hier.

Ik zeg niet dat je perse ongelijk hebt dat een cultureel verschil kan zijn dat iemand als "apart" zou kunnen ervaren. Echter, zou ik het wel waarderen als je het ook iets kan onderbouwen :) .
Ik durf te stellen dat het de enige reden is. Er is niets praktisch aan een bedrijf in het centrum van Amsterdam. Forensen is een drama en huizenprijzen zijn te hoog voor de gemiddelde 30-er met gezin. Het is alleen aantrekkelijk voor expats die met belastingvoordeel meer te besteden hebben en Amsterdam willen 'ervaren' en studenten van de omringende universiteiten.
Idd, huizenprijzen, oude gebouwen, veel overlast van straatlawaai (want ja, geen AC dus moeten de ramen open), en wat ik nu hier lees, ze moesten generatoren erbij halen om genoeg stroom te hebben - dat zijn ook geen goedkope grappen.

En natuurlijk ruimtegebrek.

Ik snap het echt niet, waarom zoveel bedrijven hutje-mutje in een 3e-rangs gebouw gaan zitten, of waarom mensen daar willen gaan werken. Doe mij maar een strak, modern kantoorgebouw op een industrieterrein ergens.
Creatieve banen vereisen inspirationele omgevingen en de mogelijkheid om even lekker buiten kantoor te werken. Een pand op een industrie terein valt daar niet onder.
Ik ken maar weinig mensen die iets nuttigs kunnen voortbrengen buiten kantoor. Helemaal programmeurs, designers, sound engineers, animators niet. Die willen gewoon achter hun ergonomische workstation zitten.

[Reactie gewijzigd door EddoH op 19 juli 2018 18:08]

Ben een web/ux designer en zeer sterk gericht op vormgeving, webgl etc. Zit toch echt niet graag op kantoor hoor.

Daarnaast zijn het juist developers die ik buiten de deur zie werken.
Dan werken we vast in andere branches :P
Als ik serieus moet concentreren ga ik echt niet in een koffietentje op een laptopje zitten kneuteren. Ik heb m'n meerdere schermen en stilte nodig. Ook de designers bij ons zitten met Wacom tablets en gigantische monitors te werken. Die gaan niet met een latte in de hand op een touchpad dingen ontwerpen.
Zou kunnen. ik ben bezig met het designen van websites voor consumenten merken, denk aan LG etc.

Kenissen van me waar ik veel over de vloer kom werken dan aan projecten van bijvoorbeeld Redbull, Asics etc maar ook zij zijn vaak buiten de deur.
En de 250 huidige werknemers denk ik. Je wilt niet iedereen dwingen om te verhuizen.
Mooi dat het zo goed gaat met Guerrilla Games.
Zal vast niet onbelangrijk zijn geweest, maar het lijkt me ook dat ze niet plots mensen wouden kwijtraken omdat ze ineens in Utrecht of god forbid Assen zitten. En wat betreft aantrekken van nieuw talen komt iedereen toch al naar de randstad, zeker wat betreft (grote) games.
Yep, zelfde reden dat alle finance op de zuidas zit; dat is niet omdat de blauwe engel nou zo'n geweldige bar op zich is :P Ik hoor het expats ook wel degelijk expliciet zeggen dat ze binnen de ring willen werken en wonen omdat het anders geen amsterdam is, en daar kwamen ze toch voor.
Alleen als je een goed OV aansluiting hebt.
Als dat niet het geval is, is het centrum van Amsterdam (Rotterdam, Utrecht, etc) een drama.
Grappig... Ik heb een tijdje naast de Erasmusbrug in Rotterdam gewerkt en woon in Zwijndrecht. OV naar Rotterdam is een rechtstreekse treinverbinding tussen Zwijndrecht en Blaak.
Toch was ik met de (lease)auto sneller en goedkoper uit dan met de trein. Om nog maar te zwijgen over comfortabeler (de stoptrein tussen Dordrecht en Rotterdam zit nagenoeg altijd ramvol).
Met de auto (om 07:00) zat ik 10 minuten op de snelweg en nog eens 10 minuten naar de parkeerplaats van de opdrachtgever. Alleen de treinreis is al even lang, daar komt de reis van huis naar station en van station naar opdrachtgever dan nog bij.

Waar het centrum Amsterdam en Utrecht zodra je van de snelweg af bent niet snel zijn te bereiken, is dat in Rotterdam toch wel het geval. Vanuit het zuiden is vanaf Barendrecht is het iets lastiger, maar via Vaanplein is het een nagenoeg rechte weg, vanaf het oosten ook een rechte weg, Vanaf het noorden (Blijdorp) een kruising afslaan. In alledrie de gevallen is het behoorlijk goed doorrijden (behalve momenteel met de maastunnel die is afgesloten ivm werkzaamheden)
De enige écht lastige manier om in het centrum van Rotterdam is vanuit het Westen, maar dat komt omdat Schiedam effectief tussen de snelweg en Rotterdam in ligt, waardoor het dan iets langer duurt.

Tot zover off-topic geneuzel.

Voor Guerilla Games is blijven in Amsterdam wel de slimste zet. Inderdaad vanwege de 250 medewerkers die nu ook allemaal grotendeels uit deze region komen.
Neuh, denk eerder omdat hij niet van travelen houdt naar zijn kantoor. Want Al's het opeens in Rotterdam was moet je collegas opeens 1 uur länger rijden naar Werk. En dat is te veel gevraagd.

Waarom niet eigen kantoor bouwen ? Hebben de Kapital daarvoor.

[Reactie gewijzigd door theduke1989 op 19 juli 2018 10:17]

Ik denk omdat Amsterdam een beetje vol is qua bouwen waar hun willen ;)
Ik heb zelf ook een exodus als deze meegemaakt naar buiten het centrum.
Wel jammer, want lekker door de stad banjeren en op een terrasje zitten tijdens de lunch is er niet meer bij.
Voor het woon-werk verkeer is het dan (voor mij) vele malen beter als het buiten het centrum zit.

Met Amsterdam kun je inderdaad buitenlandse ontwikkelaar lokken lijkt me maar het zit ook dicht bij Schiphol, veel grote datacentres in de regio, centraler in het land en voornamelijk denk ik omdat ze er nu ook al zitten. Als je te ver gaat laten reizen gaan veel van je huidige werknemers afhaken en iets anders zoeken.
Hollands trots deze studio. Ben een groot fan van wat ze al sinds KIllozone 1 doen en geweldig hoe ze nu internationaal meer bekendheid verwerven en mooie games leveren.

Als designer daarnaast een groot fan van hun artstyle en de interfaces die zijn ontwerpen voor hun games.

Het kantoor past inderdaad goed bij ze en de style die ze produceren.
Dat klopt, ik ben ook benieuwd naar een vervolg op horizon zero dawn. Een spel met naar mijn mening nog veel meer potentie.
Horizon Zero Dawn heeft mij aangenaam VERRAST
ben benieuwd met wat voor nieuwe projecten ze bezig zijn.
Ow .. dat is vlak bij.
Eens kijken of er nog een vacature open staat :D
GG: "Wat maakt dat u denkt dat u de meeste geschikte persoon voor deze functie bent?"

MrM: "Omdat ik hier om de hoek woon!"

Het valt altijd te proberen natuurlijk :P
Nee, dat principe werkt maar 1 kant op :)
Heus niet, werknemer minder vaak vast in verkeer, langer uitgeslapen, betere work-life balance (reistijd is geen vrije tijd voor velen). Alle voordelen voor de werknemer maken hem een betere werknemer + dat hij minder snel werk dichter bij huis zoekt!
Nja zolang de studio eigenlijk in NLD blijft is het prima.
Ik denk dat dat wel goed komt. Het is volgens mij best wel een selling point.
HQ is in Nederland en daar werken er 250 mensen, maar als je de credits leest zie je duizenden namen voorbij komen - veel werk aan HZD is in China gedaan (artikel / voorbeeld). Het is eerder een coordinatiecentrum of hetgene waar ze het game design doen dan de 'productie'.
Ben benieuwd, hopelijk stelt de groei de studio in staat om aan meerdere projecten te werken. Maar leuk, ome Sony zal wel redelijk in de buidel moeten tasten hiervoor :o
ome Sony hoeft ze volgens mij weinig geld te geven, die romen hun stukje af van de verkoop van games + de console. Maar Sony en het bedrijf hebben al 10+ jaar een goeie relatie, Killzone was voor zowel de PS2 als PS3 een launch title, Guerrilla krijgt volgens mij zeer vroeg toegang tot dev kits en prototypes, en het zou me niks verbazen dat als er een PS5 komt, Horizon een launch title zou worden.

Alhoewel als ik zie hoe goed het spel is een paar jaar nadat het platform uit kwam zou ik liever zien dat ze wachten tot het systeem en de technieken uitgekristalliseerd zijn, het lijkt altijd een paar jaar te duren voordat game bouwers het maximale uit een platform kunnen halen.
Alleen op de PS4 was het een launch title.
Het is niet alleen een relatie. Ome Sony is eigenaar van Guerrilla Games.
Zoals door Recon24 al gemeld is, Sony financiert de hele tent; gezien zij de exclusieve uitgever zijn van de games die Guerilla maakt; en sterker nog, omdat het een first-party studio betreft, in dit geval ook de eigenaar.
Is dit ook het pand waar vroeger Hyves gevestigd zat?
Nee, die zaten aan de prinsengracht. Of ze moeten een 2e locatie gehad hebben.
Volgens mij heb je gelijk :).
Nu je het zegt, ik werkte vroeger in die buurt en volgens mij liep ik elke ochtend langs zowel Hyves, Guerrilla en Marktplaats.
Zou mooi zijn als ze met het extra personeel twee games tegelijk kunnen gaan ontwikkelen, of dat ze juist op korte termijn iets moois gaan maken voor de PS5 (Killzone 5). :9
Guerilla heeft nu een aantal vette games gemaakt, en ik was echt aangenaam pleased met de fantastische Horizon Zero Dawn (wat een gave plot/game/productiekwaliteit!).

Waarom groeien? Is dat nu echt nodig? Wordt dit geforceerd door Sony, of komt het door neverending ambition? Hoop in ieder geval dat het DNA niet in het geding komt.

Wat betreft internationale medewerkers en centraal Amsterdam; afaik zijn expats voor een flink aantal jaren uitgezonderd van inkomstenbelasting. Deze mensen houden leuk geld over in NL en kunnen daarmee makkelijker een huisje fixen in A'dam (en prijzen opdrijven voor ons :+).

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee