PS4-game Horizon Zero Dawn is meer dan 7,6 miljoen keer verkocht

Horizon Zero Dawn van het Nederlandse Guerrilla Games, is in een jaar tijd meer dan 7,6 miljoen keer verkocht. Daarmee is het de bestverkochte titel in een nieuwe firstparty-franchise voor de PlayStation 4 tot nu toe.

Horizon Zero Dawn kwam vorig jaar begin maart uit en in de eerste maand werden er 2,6 miljoen exemplaren van de game verkocht. In juni stond de teller op 3,4 miljoen verkochte exemplaren. Nu laten de ontwikkelaars op het PlayStation Blog weten dat er in totaal meer dan 7,6 miljoen exemplaren van de game zijn verkocht.

Het gaat om de totale verkopen van de game, die alleen voor de PlayStation 4 verkrijgbaar is. Eind vorig jaar verscheen er een Complete Edition van de game, inclusief de verhaaluitbreiding The Frozen Wilds, die in november ook als losse dlc uitkwam.

De game werd door reviewers en gamers goed beoordeeld. De gemiddelde score op Metacritic staat intussen op 89 punten als het gaat om reviews en de score die gebruikers er aan geven is gemiddeld een 8,3.

Ter ere van de verjaardag van de game heeft Guerrilla Games een video online gezet waarin music supervisor Lucas van Tol laat zien hoe de muziek en de instrumenten waar de npc's in de game op spelen tot stand zijn gekomen.

Helaas!
De video die je probeert te bekijken is niet langer beschikbaar op Tweakers.net.

Door Julian Huijbregts

Nieuwsredacteur

28-02-2018 • 16:20

85 Linkedin

Reacties (85)

85
80
40
3
0
31
Wijzig sortering
Ik ben vooral benieuwd of ze hun investeringen eruit hebben gehaald. Je kunt het niet zomaar * 60 euro doen namelijk. Voor een titel die zo lang in ontwikkeling is en met zoveel man aan wordt gewerkt, kan ik me niet voorstellen dat het niet beter is om multiplatform te gaan.
Je kunt het niet zomaar * 60 euro doen namelijk.
Games met dergeliijke grote omzet aantallen zijn vaak in bundels verkrijgbaar dus icm met een nieuwe PS4.
Voorbeeld
De opbrengstwaarde van de game in zo'n bundel kan dan makkelijk minder dan de helft zijn van de retail prijs.
het is een ps4 exclusive
sowieso grote zak geld van Sony gekregen :9
Anoniem: 310408
@Bjorn8928 februari 2018 19:25
het is een ps4 exclusive
sowieso grote zak geld van Sony gekregen :9
Nonsense. Je krijgt een een beter percentage voor de eerste 18 maanden maar absoluut geen investering in de ontwikkeling.
Wel voor exclusieve titels.
Wie krijgt grote zak geld van Sony?
Bjorn89 doelt op de studio die het spel heeft gemaakt
Guerrilla is toch een studio van Sony?
Ja klopt, dochterbedrijf, en t budget was ong 45.000.000 :)
Horizon had een budget (zonder marketing) van 47 miljoen dollar (bron: NRC interview met Guerilla Games). Gezien Guerilla eigendom is van Sony, mag je er op rekenen dat ~70% van de retail omzet naar Sony is gegaan. Meer op digitale sales. Verder ligt het marketing budget van een AAA titel tegenwoordig meestal rond dezelfde hoeveelheid als het ontwikkelingsbudget. Laten we schatten, totaal ruwweg 100 miljoen dollar aan kosten dus?

We weten natuurlijk niet hoeveel games aan volledige prijs zijn verkocht, maar het lijkt me dan vrij zeker dat hier een mooie winst gemaakt is.

[Reactie gewijzigd door JackAvery op 28 februari 2018 18:13]

Werd toch vaak verkocht bij ps4, dus minder winst.
Maar wel een system seller en dus extra klanten
Klopt, dus extra lastig om te bepalen wat de absolute winst was/is.
of mensen kochten juist die ps4 en geen xbox one omdat die titel erbij zat, winst
De game heeft tussen de 40 en 50 miljoen euro gekost. https://www.nrc.nl/nieuws...-gemaakt-6962270-a1547873

Laten we nog een 35 miljoen euro aan marketing en distributie kosten bij rekenen.

Bij de publicatie van 3.6m exemplaren is het veilig om een gemiddelde prijs van 50 euro per exemplaar te pakken. Dat is een totale omzet van ongeveer 180 miljoen euro.

De game werd nooit lager verkocht dan 25 euro. Laten we dat als gemiddelde nemen voor de resterende 4 miljoen exemplaren. Dan komen we uit op 100 miljoen euro.

We zitten nu aan 280 miljoen euro omzet via retailers en PSN. 25% van de omzet ging digitaal. Dus dat is allemaal voor Sony. Dus 70 miljoen euro. Op 210m krijgen de retailers een marge van zo'n 25% wat dus 52.5m is. 157.5m is voor Sony.

Sony boekt dus een netto omzet van zo'n 227.5m euro met Horizon Zero Dawn. De DLC verkocht ook zeer goed en de aparte sales daarvoor zullen een miljoen exemplaren aantikken. Laten we maar afronden op 240m netto omzet - 80m euro kosten en Sony verdient aan Horizon 160 miljoen euro tot nu toe. Sony management ontvangt dan loon (alhoewel dat via meerdere kanalen dan enkel games komt), er gaat belasting nog vanaf af maar je kan wel stellen dat de game een mooie winst heeft behaald. Misschien niet het niveau van Uncharted 4 dat aan 12m exemplaren zit maar Horizon heeft meer dan 2x zoveel verkocht dan bij Guerrilla's vorige games. En ook verkoopt het nog steeds en zal deze ook wel 10m kunnen halen. Een succes dus.
De game was ooit te koop voor 20.99. Daar ga je al de mist in met je berekening.
Uiteindelijk heb ik 25 als gemiddelde gepakt dus zit denk ik nog steeds dichtbij, zeker als we de ultimate edition meerekenen die wat duurder was.
Dit was van meet af aan de lang gedroomde 'system seller' dus reken maar van yes. Ook al zit de winst misschien niet louter in de game-verkopen, alle gerelateerde spullen maken dat ruimschoots goed.
Ik dacht ook dat multiplatform games meer marge moeten afdragen aan sony en microsoft.
In dit geval moet Sony dan marge aan zichzelf afdragen, GG is een dochter van Sony namelijk ;)
Verklaart ook gelijk waarom dit nooit een crossplatform game zal worden.

[Reactie gewijzigd door DarkBlaze op 28 februari 2018 16:52]

Praktisch dingetje; De besturing van de game en met name het boogschieten lijkt me met muis+keyboard bijna niet te doen. Hij is echt gemaakt voor besturing met de triggers en twee analoge sticks.

Ik heb speciaal voor deze game een PS4 Pro gekocht en speel de game in "glorious 4k" op een 32" monitor. Sinds Zelda (a link to the past) is dit de eerste game waar ik in het weekend vroeg voor opsta en die ik meteen opnieuw ga spelen nadat ik hem he-le-maal kaal gespeeld heb :-)
Waarom zou dat niet te doen zijn met muis+toetsenbord? Dit is een 3rd person shooter en je kan met een muis sowieso beter mikken, dus dat zou alleen maar beter werken (er zit ook niet voor niks een slow-mo aim functie in de game nu, omdat het anders te lastig precies mikken is met controller).. En er zitten meer dan genoeg knoppen op een muis en op een toetsenbord om alle functies zoals pookjes en knoppen die op een controller zitten te vervangen.. Echt complete onzin dat de besturing van deze game niet te doen zou zijn met een muis en toetsenbord, het zou juist alleen maar beter zijn..

Ik heb voor o.a. deze game ook een PS4 (Pro) gekocht, maar dat was puur omdat het een Playstation exclusive is die ik perse wilde spelen net als alle Naughtydog games etc.. Het is jammer dat deze games niet op de PC zijn, anders had ik ze daarvoor gekocht.. Betere graphics en betere keuze in controls (want kan elke soort controls erop aansluiten)..
Oh het is hartstikke subjectief natuurlijk. Bij deze game gebruik je gelijktijdig de twee analoge sticks en de rear triggers om acties uit te voeren. Dit lijkt me onhandig op een toetsenbord.

Ik ben het met je eens dat het draaien met muis natuurlijk 100x sneller is. Met name bij het neerhalen van Glinthawks of Stormbirds is het trage draaien met de analoge stick een tikje frustrerend ;-)

Bij de PC heb ik gemerkt dat games erg kieskeurig zijn met welk type controller je aansluit. Zo heb ik bij meerdere racegames gemerkt dat je alleen een XBOX360 controller kunt aansluiten. Een oude logitech doet dan niets.
Heeft niks met subjectiviteit te maken hoor, het is gewoon een feit dat een muis en toetsenbord veel meer mogelijkheden biedt qua controls.. Je hebt feitelijk namelijk veel meer knoppen tot je beschikking als op een controller.. Zou niet weten wat er onhandig aan is, alsof het zo moeilijk is om meerdere knoppen tegelijk in te drukken op een toetsenbord, zeker met een WASD setup is dat een eitje..

Ik speel al meer dan 20 jaar met zowel controllers als muis en toetsenbord op zowel consoles als PC en zie echt totaal geen voordeel in controllers, zeker niet in shooters.. Enige uitzondering zijn racegames als je daarvoor geen stuurtje en pedalen hebt, vanwege de analoge input (dus doseerbaar) van een controller.. Daarom gebruik ik op mijn PC voor racegames ook een controller.. En natuurlijk op de PS4 voor alle games, maar dat is omdat er helaas geen andere keuze is..

[Reactie gewijzigd door Inflatable op 1 maart 2018 13:47]

Voor een game op zichzelf zou ik ook niet weten waarom je je verkopen aan een platform wilt binden. Het wat grotere plaatje waar een grote zak geld vanuit de console maker bij komt kijken en die game klanten naar een platform trekt is iets duidelijker.
Omdat het doel van exclusieve games niet alleen games verkopen is, maar vooral het systeem aan de man te brengen.

Overigens mag je er vanuit gaan dat ze met een productie budget van 45 miljoen euro vrij gemakkelijk een behoorlijk winst hebben gemaakt met 7,6 miljoen verkochte exemplaren. Wat de marketing heeft gekost is natuurlijk maar de vraag, maar die 6 euro per game haal je natuurlijk gemakkelijk.
Het zal vast beter zijn maar waarom zouden ze?
Zat games die voor de pc zijn maar nooit voor de console uitkomen.
Omdat porten van console -> pc meer opbrengt dan omgekeerd.
Dat is jou aan name zeker?
Neen dat is logisch nadenken.

De player base is veel groter voor PC dan voor consoles (dan nog verschillende).

Waarom zou een developer die reeds het merendeel van de gamers reeds aanspreekt via PC nog tijd (lees:geld) steken in het ombouwen voor console. Omgekeerd is het voor een console developer juist interessant om ook de PC markt op te gaan want de player base is veel groter. (Niet altijd het geval door onder andere moeilijke controls, console exclusive enz.)
Kom eens met bronnen? Logisch nadenken kan ik ook, maar breng dat niet als feit als je dat niet kan bewijzen.

Als je uitgaat van een omzet van gemiddeld 35 euro per verkocht spel, marge van de retail afgetrokken (ongeveer 5 - 10 euro), dan zit je op 266 miljoen. Productiebudget zat op ongeveer 45 miljoen https://www.nrc.nl/nieuws...-gemaakt-6962270-a1547873. Tel daar een mediacampagne op van rond de 25 miljoen, dan zit je op een totaalbudget van 70 miljoen euro totaalkosten. Haal 100 miljoen productiekosten, belastingen en verscheping van de omzet af, dan kom je uit op 166 miljoen - 70 miljoen = 94 miljoen euro winst. Dat zou mijn schatting zijn :) Denk dat het wat laag is, maar het spel heeft het zeer goed gedaan.

Vergeet ook niet de bijkomende winst: meer consoleverkopen voor Sony. Zo heb ik mijn PS4 gekocht vanwege dit spel. Zonder exclusives, geen goede reden op de console te halen. Dit is de reden dat ook Apple Final Cut exclusief houd bijvoorbeeld. Hoeveel mensen wel niet een Mac halen puur voor die software.

[Reactie gewijzigd door QErikNL op 28 februari 2018 17:12]

Dus wat je hier verteld staat ook in mijn post. Ik denk dat je mijn reactie niet goed begrijpt ;)
De playerbase voor dit soort games op PC is dus absoluut niet groter dan op consoles.

Core PC gaming, games zoals dit, zijn echt een niche op PC vergeleken met consoles. Je hoeft echt maar naar letterlijk ALLE verkoopcijfers van cross-platform games te kijken om te zien dat PC games een verre 3e zijn na PS4 en Xbox.

B.v. Grand Theft Auto 5, 90 miljoen cross platform sales waarvan amper 4 op de PC.
Het klinkt leuk dat player base maar je schiet er niks mee op als 1 veel f2p spellen spelen 2 illegaal gamen 3 veel meer concurrentie is.
Kijk naar de zogenaamd veel meer player base van bf https://battlefieldtracker.com/?lb=psn
Ik denk dat Wux bedoeld dat er over het algemeen meer PC gamers zijn dan console gamers. Statistieken van een enkele game zeggen natuurlijk niets.
Toch zie je bij vele crossplatform games vergelijkbare cijfers. Pc game verkopen liggen bij crossplatform games al jaren onderaan de verkopen van de 2 grote console’s, op enkele uitzonderingen na.
Wellicht door enkele redenen die bovenstaande hebben genoemd? Dat weet ik verder niet, maar de statistieken liegen er niet om.
Dat komt nou eenmaal omdat het aanbod van games voor de PC vele malen groter is. De playerbase is een stuk meer versplinterd.
Bij "exclusives" is dit een stuk lastiger te bepalen. Dit zijn doorgaans (zoals al vermeld) de 'system sellers', de games waar mensen de specifieke console willen kopen. In dit geval betaald Sony dus ook het grootste deel van de rekening (sterker nog: Sony is eigenaar van Guerrilla). De ambities en doelstellingen zijn bij dit soort games vaak ook anders en hebben doorgaans een wat langere ontwikkeltijd: het moet immers een 'paradepaardje' voor het platform zijn. En het platform is voor Sony (maar dit geldt even goed voor Microsoft en Nintendo) natuurlijk ook een 'lock in' voor additionele verkopen: Denk aan de Playstation Store (met naar mijn mening tegenwoordig vaak scherpe deals), en natuurlijk ook het door menig persoon gehate PS Plus abonnement (a 45e per jaar geloof ik).

Bij grote multiplatform-uitgevers (zoals EA, Activision en Ubisoft) is het (vanuit het perspectief van de ondernemer) belangrijk om periodiek nieuwe games uit te brengen om de cashflow door te laten lopen. En omdat er vaak allerlei shareholders zijn zijn een groot deel van deze games simpelweg een variatie op een succesvol gebleken volume: Denk aan alle jaarlijkse (of 2-jaarlijkse) Battlefields, CoDs, Assassin Creeds, etcetera. Dit houdt investerings-risico beperkt en men heeft doorgaans een redelijk voorspelbaar beeld van wat het gaat opbrengen (al dan niet aangevuld met nieuwe trends zoals lootboxes). Dit gaat helaas vaak wel ten koste van creativiteit en durf.

[Reactie gewijzigd door Carn82 op 28 februari 2018 16:45]

Ik ben vooral benieuwd of ze hun investeringen eruit hebben gehaald.
Denk het wel.
De game was goedkoper in ontwikkeling dan FF15 (toonbeeld van development hell) en zelfs die heeft uiteindelijk break-even gedraaid? Tenzij ik niet goed geinformeerd ben.
En die ging van exclusive naar multiplatform btw.
kan ik me niet voorstellen dat het niet beter is om multiplatform te gaan.
Grotere afzetmarkt is in ieder geval kans op meer verkoop, dus daar heb je natuurlijk helemaal gelijk.
Echter..... Als een console manufacturer eigenaar is van de studio wordt dat wel een erg lastig verhaal :P

Hoe dan ook. 7,6 miljoen is zelfs voor cross console games een hele hoop.
Ben ik de enige die de game vond tegenvallen? Grafisch enorm mooi, ongetwijfeld. Qua gameplay vond ik het niet zo erg fun.
Vond de gameplay één van de sterke kanten van de game.
Smaken verschillen. ;) Het begin vond ik een beetje langdradig maar als je eenmaal daar door heen bent vind ik het echt geweldig. De interacties tussen de NPC`s vind ik alleen wat houterig en saai. de camera hoek is altijd hetzelfde. Ook is de verschillende dorpjes niet zo heel veel te beleven, soldaten die daar maar een beetje staan. Daarentegen vind ik de verschillende robots weer prachtig vormgegeven. Over het algemeen een heel mooi spel.
Heb m na een paar weken opzij gelegd.
Vond de speelwereld veel te "bloated" qua events, er was gewoonweg veel te veel, overkill aan events. Cutscenes & dialogs totaal niet boeiend (voelde erg kinderlijk).

Vond de game nou ook niet bijster uitdagend (zelfs op hard). Op een gegeven moment had je wel door hoe je een machine neer kreeg & was het zo uitdagend niet meer.
Ook het inventory management vind ik een drama.

[Reactie gewijzigd door LocK_Out op 28 februari 2018 18:14]

Ik vond hem wat lastig om in te komen en had in het begin ook zoiets van "het ziet er geweldig uit, maar vind het wat saai". Totdat je het verhaal verder unlockt en je compleet de wereld ingezogen wordt.
Vast niet, maar je bent denk ik wel zwaar in de minderheid.
Smaken verschillen nu eenmaal hè.
Ben je 1 van de weinigen inderdaad. Maar niet de enige. Ik stoor me vooral aan de motion blurr en en de lage framerate van 30 fps
Vond/vind het ook een fantastische titel dit, ik denk dat ze zichzelf met die exclusiviteitsdeal met Sony eigenlijk wel beperkt hebben maar dat zal ze ook geen windeieren gelegd hebben.

[Reactie gewijzigd door Koffiebarbaar op 28 februari 2018 16:43]

Guerrilla Games is een volledige dochteronderneming van Sony, dus een exclusiviteitsdeal is niet aan de orde ;)

[Reactie gewijzigd door ddZ op 28 februari 2018 16:49]

Alles kan kapot...
Ze zijn eigendom van Sony, niets met een deal te maken ;)
Guerrilla Games is al wel een tijdje een dochter onderneming van Sony zelf.

[Reactie gewijzigd door DarkBlaze op 28 februari 2018 16:50]

Sony is eigenaar van guerilla, dus waarschijnlijk is er geen deal. Sony betaalt indirect de ongetwijfeld dure ontwikkeling. Zoals hierboven al te zien is kopen mensen voor o.a. dit spel een ps4, en daarin zit een deel van de winst voor Sony. Niet alleen de inkomsten van de game en een ps4, maar subsequent ook een marge op alle andere games, ps+, accessoires zoals een controller, ga maar door...
Is dan ook echt een top spel. En zónder microtransactie meuk. Gewoon een goede uitgebreide DLC en that's it. Zolang ze dat blijven doen kijk ik erg uit naar de nieuwe titel van Guerrilla games :)
Precies, met erg veel plezier gespeeld.
De 'making of' is ook de moeite waard om te kijken :) Eerste kwartier gaat een beetje over de geschiedenis van de ontwikkelaar en daarna vol over het ontwikkelproces van Horizon.
Heb ik gezien, zeker leuk. Vooral die debug shots van de engine vind ik leuk.
Horizon Zero Dawn heb ik me enorm mee vermaakt. Het was een goed verhaal, goede gameplay, combat was goed te doen. Ik was bijzonder tevreden met het spel. Voor mij was dit spel de reden om de PS4 ook te kopen.
Ben van oorsprong een PC gamer, maar heb niet altijd zin om achter een bureau te zitten. Dus er moest een console komen en Horizon Zero Dawn is toch echt wel een van de exclusives die mij deed besluiten de PS4 te kopen.
Zelfde hier.. Probeer ook eens de Naughtydog games zoals The Last of Us en de Uncharted series.. Die zijn ook brilliant..
Die heb ik al haha. Zijn veel goeie ps4 exclusives. Maar ben gek op spellen waar je ingezogen wordt alsof je in een film speelt
Daarmee is het de bestverkochte titel in een nieuwe firstparty-franchise voor de PlayStation 4 tot nu toe.
Ondanks dat het natuurlijk zeer goed nieuws is, is die "categorie" wel ERG specifiek.
haha ja, zoveel grote, nieuwe firstparty franchises zijn er niet geweest tot nu toe op de PS4. Bloodborne, Driveclub.. uh.. Until Dawn.. The Order.. maar meer kan ik er niet bedenken zonder wikipedia in te duiken..
Valt mee. Van alle PS4-titels is het de nummer 2 best verkochte game, in ieder geval volgens Wikipedia.
Maar de categorie is niet "van alle PS4 games", maar "van alle nieuwe firstparty-franchises", puur zodat ze Uncharted 4 van de eerste plek kunnen "beroven".
Misschien, maar zelf vind ik 'op een na best verkochte PS4 game tot nu toe' beter klinken dan 'bestverkochte titel in een nieuwe firstparty-franchise voor de PlayStation 4 tot nu toe'. Maar goed ik doe geen marketing :) .
Het is eerder zeer misleidend.

HZD de bestverkochte titel in een nieuwe firstparty-franchise voor de PlayStation 4 tot nu toe noemen is puur en alleen uitgaan van cijfertjes.

HZD is nmlk een packed in title van de PS4 die tegelijkertijd kwam met een flinke price drop van de PS4 hardware en een 2e 'gratis' crontroller en daardoor zijn de verkoopcijfers erg vertekenend en niet echt relevant.
Ik hoop stiekem dat ze ooit weer groots terug komen met de Killzone franchise want het blijft een van mijn favorieten werelden om te verkennen.
Overigens moet ik Horizon Zero Dawn nog spelen, volgende week maar eens bestellen, zal wel mooi zijn in combinatie met PS4 Pro en een 4K TV :)
Oef! Een open world game in het Killzone thema lijkt me veel te awesome! (@GuerillaGames, lezen jullie mee? ;) ) :D
Heb me prima vermaakt met zowel de Killzone franchise als nu de Horizon franchise (al bestaat die 'pas' uit een game + 1 dlc).
Ze hebben een hoop kunnen leren daar bij Guerrilla en de Killzone franchise is ook nog niet volledig verdwenen. Het enige grote nadeel van de laatste Killzone was het verhaal, maar de gameplay, graphics waren echt om te smullen.

Ik kijk ook erg uit naar een nieuwe Killzone (hopelijk voor de PS5 in dit geval).
De nieuwe Killzone moet ik nog bewonderen, ik speel nu op Playstation Now (7 dagen trial) Killzone 2 en hoewel de input lag minimaal is, blijft de bitrate er voor zorgen dat alles er uitgesmeerd uitziet, vooral jammer als ik Killzone 2/3 speel wat nog steeds rete strak er uit ziet.

Zou leuk zijn als nog een Killzone collection uitbrengen met misschien een remaster van 1 voor de PS4.

[Reactie gewijzigd door Vagax op 28 februari 2018 19:49]

Moet deze game er snel weer eens instoppen, moet nog wel even om hem uit te spelen :)

Voorbeeld voor andere games dat heb ik al wel in de gaten!
Topgame, met veel plezier uitgespeeld.
Jammer dat deze niet multi platform is.

Deze title trekt mij namelijk erg aan.

[Reactie gewijzigd door Jonathan-458 op 28 februari 2018 19:27]

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee