Horizon Zero Dawn verkoopt 2,6 miljoen keer en krijgt verhaaluitbreiding

Sony heeft Horizon Zero Dawn van Guerrilla Games sinds de verkoopstart 28 februari 2,6 miljoen keer over de toonbank zien gaan. Daarmee gaat het om een verkooprecord wat betreft het debuut van een nieuwe PS4-exclusive. Guerilla gaat het verhaal uitbreiden.

Bij het meten van de verkoop van 2,6 miljoen exemplaren van Horizon Zero Dawn zijn zowel blu-ray's als downloads uit de PlayStation Store meegeteld, in de periode van 28 februari tot en met 13 maart. Inmiddels zijn er dus al meer stuks verkocht. Naast de beste introductie van een first party-titel voor de PS4 gaat het om het succesvolste debuut van een Guerrilla-game tot nu toe, meldt de Nederlandse gamestudio.

"Dit is nog maar het begin van het verhaal van Aloy en onze ontdekking van de wereld van Horizon Zero Dawn", zegt managing director bij Guerrilla Hermen Hulst. "Het team is al hard aan het werk om een uitbreiding van het verhaal te maken." Horizon Zero Dawn is een openwereld-action/adventure-rpg en draait om het jagersmeisje Aloy. Tweakers publiceerde een uitgebreide review van het spel.

Door Olaf van Miltenburg

Nieuwscoördinator

16-03-2017 • 18:01

124 Linkedin

Reacties (124)

124
117
49
1
0
55
Wijzig sortering
Vraag mij alleen af hoe het verhaal uitgebreid word als het verhaal afgerond is na het uitspelen van het spel.
Heb 'm nog niet uitgespeeld, dus wellicht word het mij duidelijk zodra ik dat doe :-)
Ik wil niet te veel spoilen,
Maar ze hebben aan het einde nog een cut-scene toegevoegd waarmee ik dacht dat dat het begin van een deel 2 zou worden. (maar waarschijnlijk dus een verhaaluitbreiding word)
Kijk er nu al naar uit om het te gaan zien.
Dus het komt er op neer dat ze al lang van plan waren DLC's uit te brengen ;)
Misschien zelfs wel a la Rockstar/Takes Two een Online versie waar je je suf kunt kopen aan Dino Cards ofzo. :D
Je zegt al teveel naar mijn mening. Voor mij maakt het uit want ik heb de main story al uit, maar hij geeft zelf al aan dat hij het nog niet heeft uitgespeeld...
Het is een hele mooie (gigantische) wereld. Ze kunnen makkelijk nieuwe verhaallijnen in de game toevoegen, bijvoorbeeld een nieuwe hoofdrol van een andere tribe of een nieuwe vijand/gevaar op de loer.
Uiteraard. Maar moet dan nog steeds erg goed zijn.
Er zijn genoeg games (AC, ME) waar extra missies voor uitkwamen die tof zijn tijdens dat je speelt, maar ik echt niet achteraf nog eens een keer ga doen.
Geloof me, aan het einde van het spel kan je echt wel een aantal dingen bedenken waar ze op voort kunnen beduren!
Ga er achter komen :-)
Echt een hele goede game thus far. Verdient alle praise en alle sales. Sinds de witcher 3 niet meer zo'n goede game gespeeld
The Witched serie heb ik helemaal niet gespeeld. Genoeg andere games om te spelen, zeg maar.
HZD is idd erg goed. Ben net level 25 geloof ik, dus nog meer dan genoeg om te doen.
Ja dat klopt maar als je horizon zero dawn goed vind dan verwacht ik dat The witcher 3 echt wel binnen jouw straatje past. Zou hem zeker aanraden.
Ik gun het beide spellen van harte, omdat ze bijzonder tof gemaakt zijn, maar grappig is het verschil wel: bij Zelda kondigen ze een uitbreiding van het verhaal aan en andere gameplay-enhancements, netjes in een roadmap met prijs erbij, en bovenaan de comments schreeuwt iedereen moord en brand (quotes):

"maar ik vind het smerig dat we nu al weten dat we €20,- kunnen bijlappen"
"Nintendo neemt alle verkeerde dingen over als je 't mij vraagt."
"Zo jammer dit, geeft mij weer zo'n gevoel van: Goh, we redden de deadline niet, we gooien het over een DLC boeg om zo de fans het gevoel te geven dat we extra content aanbieden!"

Hier wordt bij HZD extra vaag gewoon geroepen dat er een uitbreiding komt (verder geen details, datum, prijzen) en het is:

"Mooi dat er ook meer content komt."
"Het verkoopsucces is Guerilla Games meer dan gegund. "
"Erg terecht!"


De conclusie is dus klaarblijkelijk dat als je zo vaag mogelijk blijft over nieuwe content, mensen er hyped om worden.

[Reactie gewijzigd door ItsNotRudy op 17 maart 2017 11:42]

Hoe probeer ik een persoonlijke voorkeur politiek correct te verantwoorden om zo op een zo minst mogelijke offtopic lijkende manier toch mijn zegje te kunnen doen. You did it.
95% van de mensen die Horizon Zero Dawn speelt (in mijn lijst) geeft helemaal niks om Zelda en of om hoe zaken daar aangekondigd worden dus get lost met dit soort holle beweringen die kant noch wal raken.
Begrijpend lezen is ook een kunst. Ik heb geen voorkeur, want ik heb beide consoles thuis staan en ben van plan beide spellen uit te spelen. Zonder ze beide volledig uit te spelen kan ik nog helemaal niet zeggen welke mijn voorkeur heeft. Maar als persoon die beide games uit hetzelfde genre rond dezelfde tijd heeft zien uitkomen, viel dit gewoon erg op. Dat er met twee maten gemeten wordt.
Het verschil zit(in mijn mening) in de timing.

Als je het van te voren aankondigt dan klinkt het eerder alsof je het er uit hebt gehaald, want je hebt blijkbaar al in grote lijnen vastgesteld wat je gaat doen.
Als je het achteraf aankondigt dan voelt het meer aan als dat het inderdaad pas gemaakt is nadat het spel af is(ook al zijn ze vast bezig sinds de game gold is).
Dit is een kwestie van gevoel, maar ook gewoon een geval van het kunnen ervaren dat de game inderdaad af is.

Ik denk dat als Nintendo had gewacht met de aankondiging tot naar de release er vrijwel geen kick zou zijn gegeven.

[Reactie gewijzigd door cheeks op 17 maart 2017 13:50]

Wat eigenlijk bewijs is dat mensen graag "boe" roepen op het moment dat ze niet op de juiste manier iets voorgeschoteld krijgen en niet kritisch nadenken. Ik denk dat we geen illusies moeten maken. DLC voor beide games is al begonnen met ontwikkelen voordat de release was, anders krijg je dit in de komende maanden geen werkend product op de markt. Het is enkel content geweest dat niet meer voor de deadline zou afkomen en tevens replay stimuleert.
weet je wat IK leuk zou vinden?

als ze bij guerilla games de vrijheid zouden krijgen om de game ook te porten naar het PC Platform... ik denk namelijk dat het spel ook daar mooi hoge toppen zou kunnen scheren en ik zou het zelf wss ook wel kopen... Ze mogen het van mij gerust een PS-Launch exclusive houden met bv een half jaar tussen PS-console en de pc ofzo, maar ik zal nooit nog een console kopen voor mezelf (zit met een steam library van +2200 games, en ik hou er niet van om games plots niet meer te kunnen spelen als mijn console een 'upgrade' nodig heeft naar een nieuwere versie).
Maar games op steam koop ik met redelijke getallen, zowel in bundles als losse games en ik heb er massa's plezier aan (en ook veel tijd te kort natuurlijk om overal plezier aan te beleven)
Wellicht zal guerilla op de pc nooit de verkopen halen die ze op de ps console haalt, dat is nu eenmaal de realiteit, maar ze zal wellicht er toch een extra winst aan overhouden én veel mensen tevreden maken dat ze eindelijk ok hun games kunnen spelen op hun favoriete PC-masterrace-console.. eermz PC.
voor mij hoeft het spel er zelfs niet eens beter uit te zien of extra's te krijgen, gewoon het spel zoals het is, da's al ruim voldoende... ow en uiteraard via steam te kopen (of activeren) anders doe ik er sowieso niet aan mee...
Erg terecht!

Heb het spel pas een aantal dagen en heb er nog maar een uurtje of 10 inzitten, maar wat een game! Fantastische sfeer, prachtige graphics en de gehele setting is om te smullen. Blij dat de consument deze nieuwe franchise de kans heeft gegeven die het verdient!
Mijn handen jeuken ook om er een PS4 voor aan te schaffen, heb nu een uur of 10 op YouTube zitten kijken :P ik wacht tot de release van Last of Us 2, en dan ga ik m zeker kopen.

Een ding wat me wel echt vreselijk stoort en beetje uit de sfeer haalt is de waardeloze voice acting en nog veel ergere lipsync animations. Bij The Witcher 3 vond ik het echt goed gedaan (in retrospect, kan me niet herinneren dat het me daar zo stoorde).
De voice acting is bij vele personages gewoon prima. De lipsync daarentegen is wel wisselvallig. Bij bepaalde personages is ie erg goed en bij andere lijkt het alsof we 10 jaar terug in de tijd zijn gegaan. Qua emoties (lees: blik) is het wel erg goed.

Het allerbeste op dat gebied is en blijft Uncharted 4, echter gezien de grootte en hoeveelheid personages doet H:ZD het nog helemaal zo slecht niet.

Gezien de huidige hoeveelheid PS4 exclusives en de prijs van de console zelf (de non-pro) is het mijns inziens een no-brainer als je van gamen houdt!
2.6 miljoen en 1 als hij op de PC uit komt :) :P

Leuke spel, alleen heb ik geen PS4 helaas. Ben ook niet de type die een playstation ga kopen voor een spel, al hoe wel het spel awesome is :D
Hier nog 1, ik hoop zo dat dit geen PS4 exclusive blijft en deze net als GTA in het verleden op een later tijdstip ook naar de PC komt.

ik vind het niet eens erg als ik een jaartje moet wachten, maar zou er zeker geld voor over hebben om deze titel op PC te spelen. fingers crossed. (Guerrilla, lezen jullie mee? ;) )
Dat kun je vergeten, Guerilla is mede van Sony nu en die gaan die games echt niet naar Pc brengen, koop gewoon een ps4 😛 altijd handig om te hebben voor deze titel en bijv uncharted, zo duur zijn ze niet meer.

Of... wachten tot PS Now dalijk uitkomt met PS4 games voor PC.
Ja maar wat nou als je een schuft hekel hebt aan het hele idee van een Console?

Of, nog beter, wat nou als je met muis en tobo wilt spelen?

Of, nog beter, wat nou als je betere graphics/framerates wil dan op de PS4 mogelijk is?

Ikzelf zou het spel ook per direct kopen als het voor de PC uit kwam, maar helaas...
Ik had dat ooit ook, ik was een echte Steam gamer op mijn Windows bak, jaren lang.... de enige reden dat ik naar een PS3/4 ben geswitcht is omdat ik geen zin had om iedere keer in een apart kamertje te zitten gamen (relaties he :P) en daarnaast had ik ook geen zin meer om constant hardware up to date te houden dus heb ik een PS gekocht. Eerst voor pure entertainment (Singstar) met vrienden, daarna werd het steeds meer.... nu, 8 jaar later, game ik alleen nog maar op de PS4. Het kan raar lopen. Gemak is in deze waarvoor ik gezwicht bent.
snap je meeste punten en respecteer ze. Alleen betere graphics gaat hier niet in op.
Met een PS4 PRO en 4K HDR tv kan kwa kleuren weinig pc tegen op. Heb me voor ik mijn OLED ging kopen kapot gezocht of er al HDR schermen waren maar die zijn er nauwlijks tot niet.
Sorry, maar dat argument is gewoon non-existent.

1: je kunt PRIMA je PC aansluiten op je TV dus WELKE TV jij ook aansluit op je PS4 PRO, je kunt diezelfde TV ook op je PC aansluiten.
1.a: Er zijn zat stijlvolle kleine behuizingen voor in de woonkamer die niet onder doen voor een PS4 PRO kwa looks voor de mensen die dat belangrijk vinden maar waar wél gewoon highest-end PC hardware in past en zelfs met waterkoeling niet eens zo luidruchtig hoeft te zijn.
2: TV's, ook al plaats je ze in 'game mode', hebben afgrijselijke response tijden in vergelijking met een degelijk monitor.
3. kleur != 'graphics' en er zijn net zo veel goed gekalibreerde TV's als er monitoren zijn en ook net zo veel slecht gekalibreerde...

Ik ben het met je eens dat het aanbod OLED monitoren van fatsoenlijk formaat nogal karig is maar zelfs dan zou je altijd nog een OLED TV aan je PC kunnen hangen. :+
Lijkt me ook een hele toffe game maar hier een ps4 voor kopen gaat mij ook te ver!
Nou, met de exlusives en de aanbiedingen de laatste tijd is de ps4 een stuk goedkoper dan een gemiddelde pc upgrade. Als je voor de 1070 ipv de 1080 ben je al een redelijk eind :). Ik heb er in ieder geval geen spijt van.
Zit hier met een xbox. Blijft toch wel jammer om te zien, dat je dan dit soort spellen niet kan spelen. Xbox heeft ook wel exclusives, maar naar mijn idee toch wel van mindere kwaliteit.
PS4 kopen ! , geen betere reden dan deze game _/-\o_
Heb hier nog nooit van mijn leven een console gehad en game altijd al alleen op de PC. Dit is het eerste spel wat uitkomt waardoor ik overweeg een PS4 te kopen :)
Las 3 dagen geleden het volgende artikel en heb besloten nog even te wachten:
nieuws: Sony laat gamers later dit jaar PS4-games naar Windows-pc's streamen
Bloodborne, Uncharted 4 en Ni-oh zijn drie extra redenen imo. Ik game ook voornamelijk op pc, maar Sony's exclusives zijn echt wel de moeite om een (tweedehands) ps4 te kopen.
ik haak steeds af zodra er iets van mikken aan te pas komt.
Heb de eerst uncharted geprobeerd en dat was leuk tot op het moment dat ik moest schieten, echt een controller is vreeeeeselijk onhandig op de gebied.

vandaar dat er geen console meer binnen komt bij mij.

bvb tombraider op PC is ook goed te spelen met controller maar gebruik de muis om te mikken.
Anoniem: 901903
@bigbadbull24 maart 2017 21:15
Oevenen ;) alles word makkelijker als je het vaker doet, ik vond pijl en boog op consoles eerder ook vreselijk, maar nu gaat mij dat zeer goed af :)
doen ! , echt een geweldig spel en er zijn nog meer pareltjes te koop en op komst
Red Dead Redemption 2
PS4 vs Xbox > Er had een ultimate console kunnen zijn, want op de PS4 mis ik toch wel wat dingetjes: Xbox controller blijft fijner, Streamen naar Pc, Backward compatibility. PS4 is dan weer iets krachtiger, heeft PSVR, is wat fraaier qua uiterlijk en betere exclusives
PS4 kan ook streamen naar PC. En naar MacOS, PSVita en bepaalde Xperia telefoons. En met PS Now kan je PS3 games spelen, niet echt backward compatibility maar toch handig.
Streamen naar de PC kan gewoon hoor? Zelfs naar de Mac (allemaal officieel). Remote play is er al vanaf dag 1 aanwezig op de PS4 alleen sinds begin vorig jaar officieel ook naar Windows en Mac.

Je hoeft er zelfs niet eens thuis voor te zijn, want het kan ook gewoon over het internet.
IK vind de PS4 controller goed maar heb ook de Nacon Controller gekocht die erg op de Xbox lijkt kwa layout en moet zeggen speelt ook erg lekker
is geen vs verhaal , ik heb beide en de PS4 is gewoon de betere (vind ik) ook de controller is beter , ja echt de DS4 is top ! streamen en dergelijke kan ook met een PS4 maar waarom zou ik dat willen ik heb niet voor niets een 65 inch OLED aan mijn PS4 pro hangen :9
Misschien is het een kwestie van gewenning, maar ik heb ook beide gehad. De xbox one controller is naar mijn mening gewoon de betere. De DS4 lijkt je duimen in de knel te zetten en een krampachtige houding te forceren. De xbone controller voelt dan natuurlijker aan.
Zelfde hier. Erg tevreden over de console en sommige exclusives, maar dit had ik graag gespeeld.
Ik krijg hiermee misschien haat over me heen, maar ik vind de graphics van H:ZD er niet zo bijzonder uit zien. Rise of the Tomb Raider en The Witcher 3 zien er w.m.b. toch iets beter uit. Het verhaal zal vast wel leuk zijn, maar ik snap de hele hype niet.
Zou dan toch even voor een brilletje gaan. TR komt niet eens in de buurt van HZD en The Witcher 3 legt het zelfs op max PC settings af (al door meerdere mensen bevestigd).
Ja, maar dan moet je wel een goede pc hebben. En ik wil gewoon op de bank gamen op een grote tv, niet achter mijn bureau.

En zeker niet alle games zijn play Anywhere. Sterker nog, volgens mij zijn het slechts enkele :)
Klopt, en die zijn ook nog eens allemaal van Microsoft zelf. Microsoft heeft recent echter aangekondigd dat alle developers de mogelijkheid hebben dit aan te bieden...
Niets houdt je tegen om je pc via hdmi of de Steam Link te verbinden met je tv hoor. Werkt prima.
Hmmmm....
20mtr HDMI kabel wil nog wel lukken, maar draadloze controller danwel muis/toetsenbord die moet reageren op je PC, die één of 2 kamers verder staat, achter gesloten deuren?
Hm, ik denk niet dat de xbox controller zover reikt. Maar maakt de Steam controller niet verbinding met de Steam Link? Ik gebruik zelf gewoon hdmi dus heb er geen ervaring mee.
Ja je kan de Steam controller ook via de Steam Link laten werken, en dan maakt afstand niks meer uit.

Leuke spel, maar ga echt niet voor wat spellen een Console kopen, er zijn ZAT goede en mooie spellen op de PC, heel veel, een simpele Game-PC kan je ALLES op Medium/High spellen en 60 fps krijgen, en dat met een i5/8GB RAM/GTX1050 Ti, heb je helemaal geen €1000+ Game-PC voor nodig, woord zo moe dat ze iedere keer komen met dat je een super dure Game-PC moet bouwen, is zo onzin, en een Game-PC gaat net zo lang mee als een Console, ook omdat die ook tegenwoordig maar 3 a 4 jaar mee gaan tot er een betere komt die sneller en mooier is, zo als de Playstation 4 Pro.

[Reactie gewijzigd door AmigaWolf op 17 maart 2017 22:49]

Precies. Plus je vergeet een aantal gigantische voordelen van pc-gaming: onbeperkt modden, gratis online gaming, quasi oneindige backwards compatibility en concurrerende digitale stores. Dat zijn voor mij de voornaamste redenen om de meeste multiplatform games voor pc te kopen. Ik koop enkel exclusives of games met een slechte pc port voor console.
Ja das waar ja, en dat de spellen een stuk goedkoper zijn op de PC en dat je geen abonnement nodig heb van +/- €50,- per jaar.
Hmmmm...
Ontbreken van een hdmi aansluiting op mijn tv is toch wel een dingetje.
Is tie ook zwart-wit?
Ik zit op de bank met een krachtige PC, Steam big picture, Xbox one controllers, het is dat het 60fps 2160p doet anders zou je het verschil niet merken.
Het verkoopsucces is Guerilla Games meer dan gegund. HZD is een absolute topgame qua verhaal, graphics en spelervaring. _/-\o_ Ik denk dat het voor de PS4 een systemseller gaat worden en dat er nog wel een paar miljoen verkochte exemplaren bij zullen komen.
Anoniem: 181786
@ymmv16 maart 2017 18:33
Is het een succes op een totaal van 55 miljoen consoles? En wat zijn de ontwikkelkosten geweest en hebben ze er inmiddels winst op gemaakt?
Het kan best een succes worden genoemd. De game is net een maand uit. Niet iedereen van die 55 miljoen is even serieus en haalt ook niet elke maand een game. Let maar op, die gaat voor het eind van het jaar de 5 miljoen wel halen. En vergelijk dat aantal maar eens met andere (exclusieve of single-platform sales) titels. En dan is het ook nog eens niet in het kerst-seizoen.

[Reactie gewijzigd door Martinspire op 16 maart 2017 19:02]

Voor het eind van het jaar 5 miljoen? Dus in een maand tijd 2,5 en in de resterende 10 nog 2,5? Das voor deze franchise niet genoeg. Ik weet nog dat Square Enix 3,5 miljoen verkochte exemplaren voor Tombraider in de eerste vier weken nog niet eens genoeg vond.
Geen vergelijk. Een bestaande franchise die multiplatform beschikbaar is. Sony en Guerilla zijn natuurlijk dik tevreden, anders geven ze de cijfers niet vrij.
Niet te vergeten dat het door een vrij kleine Nederlandse studio is gemaakt die dus relatief met de miljarden business in de VS en Japan met een enorm klein budget heeft gewerkt van 47 miljoen en die met zulke verkoopcijfers al makkelijk winst op hebben gemaakt al gaat er maar 25 euro naar de studio zelf per verkochte game.

[Reactie gewijzigd door Luuk.vanRiel op 16 maart 2017 23:04]

Vergeet niet dat het zich niet limiteert tot alleen het personeel van Guerrilla in Amsterdam. Ze werken er al 6 jaar aan, en hebben zwlfs Japanners in dienst voor deze game, vanuit hun eigen land.
kan goed zijn dat er inderdaad wat stagiaires van Kojima zo nu en dan verhuisd naar een andere werkplek voor ondersteuning :+

ontopic, ik hoor zoveel goede verhalen over deze game. Eind vd maand maar eens halen en in de wereld duiken!
In die eerste 4 weken was Tombraider Xbox One exclusive..
Eh? InF.Inc refereerde aan "Tomb Raider" uit 2013. Die kwam in maart 2013 gelijktijdig uit voor PS3, Xbox 360 en PC. Daarvan meldde Square Enix idd dat het aantal van 3.4 miljoen verkochte exemplaren tegen viel. Zie https://en.wikipedia.org/...r_(2013_video_game)#Sales

Rise of the Tomb Raider was tijdelijk exclusief op de Xbox One te koop in november 2015. De PC-versie volgde toen 2,5 maand later en een PS4-versie pas in oktober 2016. Van de Xbox One-versie werden er in de eerste maand tijd een miljoen exemplaren verkocht.

Ik denk dat 2,6 miljoen verkochte exemplaren in twee weken tijd fantastisch is voor een gloednieuwe IP die zich helemaal moest bewijzen. Dat aantal zal sterk stijgen als Sony het spel standaard gaat leveren met nieuwe PS4s zoals ze dat nu vaak met Uncharted 4 doen. Op die manier zal het totaalaantal verkochte exemplaren makkelijk verdubbelen. En wat ik al zei: de games is fantastisch. :o Speelt geweldig en ziet er beeldschoon uit. Beste graphics die ik op PC of console heb gezien. (Ja, ik weet het, de meeste screens komen uit de photo mode, maar ook het spel zelf ik godgruwelijk mooi. Superblij met mijn PS4 Pro en nieuwe OLED 4K TV... _/-\o_ 8)7
ter vergelijking; uncharted 2 deed er maarliefst 10 weken over om tot de 2,5 miljoen te komen.

de totale verkoop daarvan is "slechts" 6,9 miljoen. Dat zijn gewoon mooie cijfers, maar kan inderdaad niet op tegen het COD geweld. Desondanks waardeer ik zelf een game als uncharted vele malen meer.

Bron vgchartz
Natuurlijk beetje onzin om een game als Uncharted 2 te gaan vergelijken met een game die in 2017 uitkomt, Uncharted 2 was daarnaast voor de PS3 en had een hele andere afzetmarkt. Vergelijk het dan gewoon met Uncharted 4. Die toch paar miljoen hoger ligt met 8,68 miljoen exemplaren verkocht wereldwijd. Wat hoger is dan de laatste COD als je enkel kijkt naar de Playstation 4 als platform.

Heb HZD nog niet gespeeld, maar het is wel een spel op mijn wenslijst. De playstation zit na The witcher 3 met alle uitbreidingen toch al geruime tijd stof te happen. Leuk om te zien dat een Nederlandse gameontwikkelaar mee kan komen met de wereldtop.
5 miljoen moet prima te halen zijn voor het jaar ja. Maar dat gaat wel meer worden. Die gaat in 5 jaar zeker de 20 miljoen wel halen. De game gaat straks gewoon gebundeld worden in een mooi geprijste console, waarbij je nog meer gaat verkopen dan nu het geval is (al legt Sony daar wel meer op bij natuurlijk). Dit is gewoon een system seller en die gaat zijn aantallen heus halen. Vergeet niet dat dit normaal gesproken gewoon geen tijd is om hele grote aantallen om te zetten. Dat is straks in de zomer weer en aan het eind van het jaar. Die aantallen gaan zeker komen. Vooral ook omdat men die game gaat halen op aandringen van anderen omdat ze met mond op mond reclame gewoon het zetje geven. Maar niet iedereen geeft veel geld uit aan games, dus dat duurt even.

Ik wil de weddenschap wel aan. Aan het eind van het jaar staat de teller minimaal op 5 miljoen anders stort ik 100 euro op de rekening van het rode kruis.
Bestaande IP en multiplatform. Geen goede vergelijking.
Aangezien men deze veel met Zelda vergelijkt een vergelijking met de Zelda op de Gamecube (the wind waker). Een vrij controversiële grafische keuze was het destijds die bij lang niet iedereen in goede aarde viel. Die verkocht 4,6 miljoen keer terwijl er slechts 21 miljoen Gamecube's waren. Tenzij er komende maanden nog behoorlijke aantallen worden weggezet en dat nog een keer als het spel in de budgetbakken ligt vind ik het niet echt opzienbarend dat een game zoveel verkoopt op een console waar er 55 miljoen van in omloop zijn.
Ik vind het toch niet helemaal te vergelijken. Als je een Nintendo-console koopt, doe je dat toch echt omdat je Nintendo-games wilt spelen. Niet omdat de 3rd party games zo goed zijn of omdat er zoveel anders te kiezen is. Daarnaast heeft Zelda (en enkele andere franchises die je hieronder noemt) een toch significante fanbase, plus weinig tegenstand rond release. Dat Horizon samen met Zelda kwam was geen probleem omdat de gamer die de ene wil, toch niet snel de andere ook gaat halen.

Verder vergelijk je verkopen met elkaar die niet eerlijk zijn. Nogmaals, deze game is 1 maand uit. Zelda Breath of Wild lijkt nog niet het aantal verkopen te hebben als deze titel (wat vanwege de launch van de Switch op zich wel logisch is, maar ook de Wii U versie is er nog. Al lijkt het vooral een voorraad probleem te zijn, gezien Nintendo niet heel veel digitaal lijkt te verkopen).

Daarbij zijn er de afgelopen maanden genoeg titels uitgekomen op de PS4 waardoor de vraag naar nieuwe games wat minder is dan die naar een nieuwe game op de Wii U, om het maar te vergelijken. 2,8 miljoen van een nieuwe franchise van een toch niet super gewaardeerde developer (ik bedoel, de Killzone games waren niet verkeerd, maar dit is de best gewaardeerde Guerilla game ooit) op een platform welke al een aantal toppers heeft gehad de afgelopen paar maanden en waar het geen speciale tijd is om de release in te plaatsen (al denk ik stiekem dat er nu meer verkocht is dan als het had moeten concurreren tijdens kerst).

Over 5 jaar heeft deze game echt wel 10 miljoen exemplaren verkocht. Ben daar maar niet bang om. Dit is typisch zo'n titel die door verhalen van mensen (mond op mond reclame) meer verkopen opleveren. En als er nog een deel 2 aan komt, zal dat ook van deze game de aantallen weer boosten.
Ik hoop dat het een succes wordt op de lange termijn. En dat de game lange tijd de volle prijs kan houden om dat succes te bereiken.
Niet te vergelijken. Zelda is een gevestigde franchise die al sinds de jaren 80 mee doet. Net als CoD. Al maken ze nog zulke rare keuzes. Mensen blijven het kopen vanwege de naam.

[Reactie gewijzigd door chimnino op 16 maart 2017 19:19]

Anoniem: 181786
@chimnino16 maart 2017 19:23
Ik vind de vergelijking anders prima.
Maar goed, dan een andere titel; Splatoon op de Wii U. Een nieuwe franchise op een geflopte console met nog geen 14 miljoen exemplaren verkocht. Splatoon heeft de 4,63 miljoen gehaald.
Ja, na 2 jaar ofzo. Die verkoopt in Nintendo-land heel veel ja. De verkopen aan deze kant van de wereld waren minder positief. Iets met doelgroep enzo. Je kan niet elke game met elkaar vergelijken. Een party game vergelijken met een SP RPG in een post-apocaliptic setting is heel krom. Door het genre, de setting en SP only klappen er al heel veel gamers af.

Witcher 3. 6M in 6 weken over 3 systemen

[Reactie gewijzigd door chimnino op 16 maart 2017 19:33]

Anoniem: 181786
@chimnino16 maart 2017 19:38
In minder dan 2 jaar. Maar dan nog, een nieuwe franchise voor een geflopte console. Dat moet toch makkelijk te kloppen zijn voor deze titel die uitgekomen is op een console die vele, vele malen meer is verkocht. De verkopen aan deze kant van de wereld zijn met 2,86 van de 4,63 best redelijk te noemen. Maar in Japan was het een giga hit ja. En? Een party game is Splatoon ook totaal niet. Gaan we nu steeds meer dingen verzinnen waarom het niet vergelijkbaar zou zijn? Ik heb 2 duidelijke voorbeelden gegeven beide op een console die beduidend minder verkocht zijn dan de PS4. Ik kan nog wel meer voorbeelden uit de kast trekken maar hier moet je het maar mee doen.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 181786 op 16 maart 2017 19:40]

Nintendo-fans hebben natuurlijk niet bijster veel te kiezen op hun Nintendo-consoles zonder wezenlijke third party-support. Op de PS4/Xbox heb je Call of Duty, Battlefield, GTA Online, FIFA, Overwatch, Rocket League en nog tientallen (waarschijnlijk zelfs honderden) andere multi player games. Op de Wii U had je: Splatoon.

Schraalhans is keukenmeester in Nintendo-land.
Ik ben geen Sony-gelovige, ik heb ook een Nintendo Wii, 3Ds en Wii U thuis. Ik heb vijftien games voor de Wii U. Ik weet wat er voor de Wii U te koop is. Maar ik ben niet iemand die Nintendo slaafs volgt, en bij elke scheet uit Kyoto in extase raakt zoals sommige Tweakers.
Het is een succes, absoluut. Beste verkopende PlayStation exclusive en dat voor een nieuwe IP. Dat doen maar weinig studio's zo goed, zeker binnen 1 maand. Dat mag ook wel, de game is een en al kwaliteit. Heb de game vanavond uitgespeeld, inclusief platinum trophy. Op een klein camera probleempje en een kleine glitch hier en daar na, gewoon perfect.

Kom maar op met die DLC en verhaal toevoeging
Voor een genre game als dit is het goed. Dat ze het verhaal willen uitbreiden is alleen maar een bevestiging dat ze heel blij zijn met hoe de verkoop gaat. 2.6M in 2 weken tijd voor een nieuwe exclusieve franchise is wel veel hoor

[Reactie gewijzigd door chimnino op 16 maart 2017 18:58]

Zeer zeker hulde aan Guerrilla. Helemaal mooi dat het ook nog eens van nederlandse bodem is. Een game die wel in 1 keer goed is zonder gekke bugs bij uitbrengen.(waar we de meeste uitgevers wel handje van hebben de laatste tijd)
Denk dat dit de eerste titel is waar het echt de moeite is om er een PS4 pro voor te nemen. Als je er tegenaan loopt te hikken dan is dit toch wel een game waarmee je over de streep getrokken kan worden. Tot nu toe ben ik er super happy mee met de game. Tijd om verhaal lijn eens uit te spelen.. (was ik maar niet zo druk met werk ;) )
Als Zelda BotW niet was uitgekomen, dan had ik deze zeker aangeschaft. Ziet er erg gaaf uit en wil hem zeker tzt gaan spelen.

Uiteraard is het guerilla gegund.

[Reactie gewijzigd door Arunia op 16 maart 2017 18:19]

Same here, ik wacht nog wel even een paar maandjes :)
Het is een spel welke je niet in een korte tijd uit heb, het verhaal is intens, de wereld ziet er gaaf uit en het speelt ontzettend lekker! Ik vermaak me er op en top mee! Kan niet wachten op de uitbreiding!
Ik ben wel blij dat ik op gamegebied gewoon van alle markten thuis ben, dan zit je nooit tegen exclusives aan te hikken... dat gezegd hebbende moet deze game helaas nog wel even op mijn todo lijstje blijven, want volgende week begin ik eerst aan Mass Effect, wat ongetwijfeld zeeën van tijd gaat vreten. :)

[Reactie gewijzigd door Koffiebarbaar op 16 maart 2017 18:42]

Gezien de reacties, hmm... Misschien toch maar overwegen om het te kopen dan?
Mooi dat er ook meer content komt. Vraag me af of die dan aansluit bij de post-credits scene, of dat die toch meer is bedoelt voor een HZD2. In ieder geval helemaal terecht dat de game het goed doet in de sales (voor een exclusieve titel in de eerste maand buiten de holiday-periode). Enorm van genoten en kan hem iedereen aanraden. Voorlopig staat ie op 1 voor mijn persoonlijke top van dit jaar. Wordt lastig om in te halen.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee