Epic Games, de ontwikkelaar van de populaire game Fortnite en de in de game-industrie veelgebruikte Unreal Engine, kondigt aan dat het met een eigen online gamewinkel komt. Daarmee wil het bedrijf de concurrentie met Steam aangaan.
Epic Games zegt nog niet wanneer de eigen internetwinkel voor games online komt; het bedrijf meldt alleen dat dat 'binnenkort' gebeurt. Zodra de winkel uit is, zullen er nog maar een aantal geselecteerde games voor pc en mac te vinden zijn, maar daarna, in de loop van 2019, zal het platform breder toegankelijk zijn voor andere games, waaronder Android-games en andere 'open platforms'.
Om welke games het gaat is nog onduidelijk; waarschijnlijk meldt het bedrijf hier donderdag tijdens The Game Awards meer over. Tegenover The Verge meldt Epic-ceo Tim Sweeney dat het doel is om uiteindelijk games van allerlei kwaliteitsniveaus en genres op te nemen in de winkel. Hij zegt ook open te staan voor iOS-games, al is het niet waarschijnlijk dat Apple op dit vlak zal meewerken.
De winkel hanteert het principe dat ontwikkelaars 88 procent van de opbrengsten ontvangen, zonder dat er daar niveaus of voorwaarden aan zijn verbonden. Epic Games houdt de resterende twaalf procent. Als een ontwikkelaar de Unreal Engine gebruikt, dan neemt Epic Games ook de vijf procent royalty-betalingen voor zijn rekening.
Het is duidelijk dat Epic Games hiermee de concurrentie wil aangaan met Steam, het huidige dominante gameplatform van Valve. Het bedrijf achter Fortnite heeft een afbeelding geplaatst waarin de afdracht van inkomsten door ontwikkelaars wordt vergeleken. Bij Steam is de verhouding minder gunstig: niet 12 procent is voor de winkeleigenaar, maar 30 procent. Valve liet onlangs weten op dit vlak met een iets gunstigere regeling te komen, voor die games die meer dan tien miljoen dollar opleveren; ontwikkelaars van deze games hoeven geen 30 maar 25 procent af te staan.
Epic Games zal verder een programma hanteren om contentmakers te ondersteunen. Verder zal het mogelijk zijn om het aankoopbedrag terug te vragen als een game niet bevalt en er zijn geen plannen voor onderdelen als discussiefora of voorzieningen voor het faciliteren van gamestreams.