Een kleine meerderheid van de inwoners van de Twentse gemeenten Dinkelland, Oldenzaal en Borne heeft aangegeven een glasvezelabonnement af te willen nemen. Netbeheerder Cogas beloofde bij genoeg interesse een glasvezelnetwerk aan te leggen en gaat dat nu doen.
Volgens RTV Oost is 52,4 procent van de bewoners van het gebied, dat drieduizend huishoudens huisvest, ingegaan op het aanbod. Cogas beloofde eerder in de betreffende gemeenten glasvezel aan te leggen als minimaal 50 procent van de huishoudens zich zou aanmelden voor een abonnement. De kleine meerderheid zou pas in de laatste week ontstaan zijn. Afgelopen vrijdag had 38 procent van de bewoners zich aangemeld voor het aanbod dat tot halverwege februari geldig was. Cogas-directeur Piet Grootenboer zegt tegen RTV Oost dat buurtbewoners zelf verschillende avonden hebben georganiseerd om een meerderheid te vormen.
Aannemer Glasvezel Net Twente start volgende week met de voorbereidingen voor de aanleg van het netwerk, om in de eerste week van maart daadwerkelijk te beginnen. Naar verwachting ligt het glasvezelnetwerk in augustus 2016 in alle betreffende gemeenten. Cogas wist in oktober 55 procent van de bewoners van de Twentse gemeente Tubbergen te interesseren voor een abonnement en begon daar met de aanleg van een glasvezelnetwerk. In november maakte de netbeheerder bekend het netwerk uit te willen breiden naar de andere gemeenten, bij voldoende animo.
Als netbeheerder is Cogas verantwoordelijk voor de aanleg en het onderhoud van het glasvezelnetwerk. Dienstverleners zoals Caiway en Fiber NL bieden op de infrastructuur van Cogas glasvezelabonnementen aan voor consumenten. Volgens tweaker Thapous, die een informatieavond bijwoonde, maakt Cogas geen gebruik van subsidie van de overheid. Gebruikers zouden 10 euro per maand aan de netbeheerder betalen, naast de abonnementskosten van de provider.
Minister Henk Kamp van Economische Zaken zei in oktober dat hij overweegt om de aanleg van snel internet in buitengebieden te subsidiëren, maar eerst de markt af te wachten. Diverse providers zijn inmiddels met initiatieven gekomen, in de meeste gevallen met draadloze verbindingen zoals de proeven van KPN en T-Mobile met 4g-verbindingen als vervanging voor vast internet.