Cogas gaat glasvezel aanleggen in buitengebied Twente

Een kleine meerderheid van de inwoners van de Twentse gemeenten Dinkelland, Oldenzaal en Borne heeft aangegeven een glasvezelabonnement af te willen nemen. Netbeheerder Cogas beloofde bij genoeg interesse een glasvezelnetwerk aan te leggen en gaat dat nu doen.

Volgens RTV Oost is 52,4 procent van de bewoners van het gebied, dat drieduizend huishoudens huisvest, ingegaan op het aanbod. Cogas beloofde eerder in de betreffende gemeenten glasvezel aan te leggen als minimaal 50 procent van de huishoudens zich zou aanmelden voor een abonnement. De kleine meerderheid zou pas in de laatste week ontstaan zijn. Afgelopen vrijdag had 38 procent van de bewoners zich aangemeld voor het aanbod dat tot halverwege februari geldig was. Cogas-directeur Piet Grootenboer zegt tegen RTV Oost dat buurtbewoners zelf verschillende avonden hebben georganiseerd om een meerderheid te vormen.

Aannemer Glasvezel Net Twente start volgende week met de voorbereidingen voor de aanleg van het netwerk, om in de eerste week van maart daadwerkelijk te beginnen. Naar verwachting ligt het glasvezelnetwerk in augustus 2016 in alle betreffende gemeenten. Cogas wist in oktober 55 procent van de bewoners van de Twentse gemeente Tubbergen te interesseren voor een abonnement en begon daar met de aanleg van een glasvezelnetwerk. In november maakte de netbeheerder bekend het netwerk uit te willen breiden naar de andere gemeenten, bij voldoende animo.

Als netbeheerder is Cogas verantwoordelijk voor de aanleg en het onderhoud van het glasvezelnetwerk. Dienstverleners zoals Caiway en Fiber NL bieden op de infrastructuur van Cogas glasvezelabonnementen aan voor consumenten. Volgens tweaker Thapous, die een informatieavond bijwoonde, maakt Cogas geen gebruik van subsidie van de overheid. Gebruikers zouden 10 euro per maand aan de netbeheerder betalen, naast de abonnementskosten van de provider.

Minister Henk Kamp van Economische Zaken zei in oktober dat hij overweegt om de aanleg van snel internet in buitengebieden te subsidiëren, maar eerst de markt af te wachten. Diverse providers zijn inmiddels met initiatieven gekomen, in de meeste gevallen met draadloze verbindingen zoals de proeven van KPN en T-Mobile met 4g-verbindingen als vervanging voor vast internet.

Door Julian Huijbregts

Nieuwsredacteur

16-02-2016 • 16:59

63 Linkedin

Submitter: Raven

Reacties (63)

63
63
43
3
0
11
Wijzig sortering
Ik woon midden in de randstad, maar zelfs hier geeft KPN aan geen belangstelling te hebben om glasvezel aan te leggen. Komend jaar zal er groot onderhoud in de wijk plaats vinden en zullen alle straten en stoepen opengebroken worden. Dit zou dus de ideale mogelijkheid voor de aanleg zijn en het projectbureau belast met de wijkontwikkeling staat er ook voor open, maar KPN wil alleen maar z'n DSL slijten.

Als er juristen meelezen, is het een mogelijkheid om als gemeente 2 tarieven voor precariobelasting te hanteren op dit soort infrastructuur om hiermee innovatie te bevorderen en overlast voor wijkbewoners tegen te gaan?

Optie 1) Een laag tarief wanneer de aanleg van glasvezel ingepland wordt met het groot onderhoud en dus voor de minste overlast zorgt.

Optie 2) Een hoog tarief als de straat op een later moment alsnog opengebroken moet worden om de glasvezel alsnog aan te leggen en dus voor extra overlast zorgt.

[Reactie gewijzigd door Crisium op 16 februari 2016 18:23]

Ik snap niet waarom dit in het nieuws is?

Ik bedoel er zijn vast voldoende berichten zoals deze:

http://www.glasvezel.nu/n...g-glasvezel-landerd-maart
Omdat dit een grote glasvezel uitrol in een buitengebied betreft. Iets dat een steeds pijnlijker punt begint te vormen voor huishoudens die soms maar toegang hebben tot 2 Mbit/s of 5 Mbit/s. Het is belangrijk dat dit in het nieuws komt en word bevorderd. Iets dat in de randstad heel normaal is maar voor veel gezinnen niet terwijl fatsoenlijk breedband een steeds grotere behoefte is.

Wat mij betreft kan de minister niet snel genoeg beginnen met het subsidiëren van een landelijke uitrol van glasvezel. Er zou eigenlijk gewoon een 2020 doelstelling moeten zijn waarop Nederland als eerste land in Europe alle huishoudens op glasvezel heeft aangesloten. Als onze minister nog slimmer is dan verbied hij ook meteen de verdere uitrol van het kopernetwerk zodat nieuw huizen alleen nog aangesloten kunnen worden met glasvezel.

Specifiek omdat men nu technieken als 4G als alternatief denkt te gaan zien wat het absoluut niet is en bij 5G begint die hele dans weer opnieuw. Mobiel internet komt met een uitermate beperkte datalimiet, een zeer hoge latency waardoor het niet gebruikt kan worden voor tal van toepassingen en is bijzonder onderhevig voor placering van de apparatuur waardoor je met zeer variabele snelheden zit welke een behoorlijke impact op je toepassingen kunnen hebben. Terwijl de providers in hun handen wrijven van de datapakketten die continue moeten worden bijgekocht.

Nu is alleen nog de vraag of welk huishouden in deze gemeentes aangesloten word of dat het zoals gewoonlijk beperkt blijft tot de "binnenstad".
. Ook de adressen in het buitengebied worden aangesloten. De bewoners kunnen zelf bepalen of zij ook daadwerkelijk gebruik gaan maken van de glasvezelverbinding.
Nogmaals ik snap het niet zo goed ;).
Het is niet vanzelf sprekend dat het buitengebied wordt voorzien van glasvezel. Hier in de buurt (Twente/Salland) is er in elk dorpje wel een glasvezel aansluiting te verkrijgen. Maar het buitengebied wordt niet meegenomen, omdat het gewoon te duur is.
Het is helemaal niet te duur, maar men geeft het geld liever aan iets anders uit. Tevens is men te lamlendig om zelf wat te organiseren.

Een glasvezelinfrastructuur heeft een verwachte levensduur van decennia net als het telefoonnet of koper. Zelfs als de aanleg dan 5000 kost dan is dat uitgesmeerd over 20 jaar slechts 20 euro per maand voor het duurste onderdeel van de infrastructuur.

Men spendeert ook duizenden euro's aan zonwering, riolering en andere nutsvoorzieningen, vervoer ivm grotere afstanden naar voorzieningen, maar glasvezel zou ineens niets mogen kosten? Bij de voordelen van het wonen in het buitengebied horen eenmaal ook nadelen.
Voel je vrij om het in te dienen bij onze nieuwssubmit. Dit bericht werd ook getipt op die manier. We kunnen niet alle initiatieven op de voet volgen dus we missen wel eens wat.
Tja, mijn ervaring met nieuwssubmits is dat er (in mijn ogen te) veel wordt genegeerd. Ik gebruik het regelmatig, en ik heb volgens mij nog maar één keer daarvan iets terug zien komen. En dat was in mijn ogen wel belangrijker dan dit nieuws.

Maar dat kan ook komen omdat je sowieso niks terug hoort zodat ik het ook kan missen.
In mijn wijk is achteraf geplaatst, 1 rij tegels eruit en bij asfalt en huizen wordt het met perslucht door de grond geschoten. En dat is alweer 13 jaar geleden. Ik denk dat ze de leidingen nu wel met magie in de grond kunnen toveren
Nee, gaat nog steeds op dezelfde manier.
Ook nog steeds met veel nevelschade aan waterleidingen, gasleidingen, stroomkabel en rioleringen trouwens.
De glasvezels liggen onder het straatwerk ook dusdanig ondiep dat elke vorm van werkzaamheden een gevaar oplevert voor de glasvezels. Zelfs omwaaiende bomen zijn een risico.
Eigenlijk zou het voor de gemeente verplicht moeten worden om bij een grote renovatie ook meteen glasvezel aan te laten leggen. Hoeft niet meteen tot aan de voordeur maar gewoon tot aan de voortuin en dan op een rolletje onder de grond.
Als we op KPN moeten rekenen hebben we in 2416 nog steeds niet in heel Nederland glasvezel.
Makkelijk om zoiets af te rekenen op KPN, maar KPN doet wat ieder bedrijf doet. Investeren in daar waar vraag is. Een supermarkt werkt precies het zelfde en gaat ook niet iets van product X op voorraad nemen als het niet verkoopt.

Als er in de randstad en dan vooral omgeving waar Crisium woonachtig is, voldoende vraag zou zijn en de kosten rendabel dan is het voor KPN peanuts. Maar investeren in iets met enorme onzekerheid doet geen enkel bedrijf vandaag de dag.
Dat is ook precies de rede waarom ik zeg dat we niet op KPN moeten rekenen.

Ik zou graag zien dat de gemeentes hier de verantwoording voor mogen nemen. Uiteraard wel met medewerking van private partijen.
Glasvezel is een stukje infrastructuur en goed internet is bijna geen luxe meer. Probeer (bij de overheid) nog maar eens wat gedaan te krijgen zonder internet te gebruiken. Dat lukt steeds moeilijker.
Ik ben van mening dat kpn zelf niet wil investeren hier in. Ik zelf zit ook bij kpn in de randstad. En ze moesten een nieuwe dsl verbinding aanleggen wat ook veel gekost heeft voor ze. Maar ze hebben nog nooit bij ons gevraagd wie er interessen heeft in glasvezel. En mijn dsl verbinding was in het begin onstabiel en kon bijna elke week een monteur komen voor 6 weken lang. En dan vraag je aan de helpdesk van kpn wanneer er glasvezel komt en dan zeggen ze voor de komende jaren hier geen doel voor ogen te hebben. De monteurs zeiden hier ook niks van te weten.
Precies, die nevenschade heb ik ook gezien in de gemeente. Een aantal jaren geleden werd eerst een stoep die op een aantal plaatsen verzakt was weer mooi overal op hoogte gebracht. Een half jaar later kwam een bedrijf diezelfde stoep weer openbreken om er een kunststof buis voor glasvezel in te leggen. Ze hebben die stoep wel weer dicht gemaakt, maar door (naar ik vermoed) inklinking, is nu precies te zien waar die buis gelegd is. Dat terwijl die stoep daarvoor dus net eindelijk een keertje vlak was.
Best bijzonder. In Rotterdam moest kabel langs de geval op 50 cm diepte aangelegd worden met uitzondering van (oude) huisaansluitingen die nog gebruikt werden. Daar moest dan wel als compensatie een extra afdekker op komen om direct stukscheppennte voorkomen. En er was veel controle door gemeente. Bestrating mocht pas dicht als ze het gezien hadden en goedgekeurd (was trouwens geen glas maar gemeenschappelijk satelliet ontvangst (GSO)).
Een tijdje lang heeft men overcapaciteit neergelegd als de straat toch open lag, maar dat stopte snel toen er ook op niet gebruikte kabels belasting werd geheven.
Precariobelasting moet sowieso verboden worden. Het is gewoon extra gemeente belasting die via de rekening van de nutsvoorzieningen aan de huishoudens word gepresenteerd. Met als toetje nog eens 21% extra de BTW erop.
Zullen we dan ook maar afschaffen dat gemeentes bijhouden waar al die leidingen liggen? Moet je kijken hoe dan de kosten en storingen omhoog vliegen als werkzaamheden van de een weer eens een kabel of leiding van de ander stukmaken.

Ook de gemeente zelf moet kosten maken voor deze leidingen, al was het maar doordat ze er rekening mee moet houden bij eigen werkzaamheden. Daarvoor kosten in rekening brengen bij de uitbaters van die leidingen lijkt me terecht. Ik ben het wel met je eens dat het geen melkkoe moet worden. Ik kan het gemeentes ook niet erg kwalijk nemen dat ze er toch wat mee doen. Ze worden van alle kanten gekort en krijgen tegelijk veel problemen over de schutting gegooid door de landelijke politiek. Ze hebben weinig andere opties om eigen inkomsten te verwerven. WOZ kan je ook niet eindeloos omhoog schroeven...

Tegelijk kan je het natuurlijk als gemeente wel aantrekkelijk maken voor aanbieders om bij geplande werkzaamheden direct mee te gaan, bijvoorbeeld door vrijstelling of korting te bieden voor een bepaalde periode. Gemeentes kunnen zo de aantrekkelijkheid van hun wijken verbeteren.
Die wijzigingen hoeven maar 1 keer ingevoerd te worden in een tekening. Hiervoor word als het goed is al betaald bij het aanvragen van de vergunning maar de gemeente zou er eventueel een eenmalige extra kostenpost van kunnen maken per meter oid.
Precariobelasting is een jaarlijks terugkerende belasting en heeft dus niks te maken met het bijhouden van de locatie van de kabels. Immers, kabels verplaatsen niet uit zichzelf en als de kabels verplaatst worden moet er opnieuw een vergunning worden aangevraagd kan er weer per meter een vergoeding worden betaald.
De WOZ kan prima omhoog geschroefd worden, er is geen wet die dat verbied.
En ik heb het idee dat mijn gemeente daar grof gebruik van maakt. Mijn huis is, volgens de gemeente, in 3 jaar tijd 20% in waarde gestegen (1e jaar 162k, nu 199k) en ik heb geen voet om op te staan bij het bezwaar maken. (Ja, ik kan voor 400 euro een taxatie laten maken met als enige garantie dat ik 400 euro kwijt ben)
De gemeentebelasting mag wel met een maximaal percentage omhoog. Dat percentage is trouwens ook hoger dan de inflatie dus zou ruim voldoende moeten zijn.
Gemeentes gebruiken de precario tegenwoordig vooral om gaten in de begroting te dichten. En vergeet niet dat de kosten gewoon doorberekend worden. MET 21% BTW erop dus de centrale overheid zal ook geen haast maken om er wat aan te doen.

[Reactie gewijzigd door NBK op 18 februari 2016 19:03]

Goed om te horen, ik gebruik op het moment KPN Buitengebied en behaal snelheden van 40Mbit/s download en 25Mbit/s upload en 25ms ping. Toch wel wat beter dan 2/0.4Mbit/s 20ms. Mooi alternatief op het moment. Helaas is hun service dan wel weer heel slecht en moeten ze het woord "afspraken" en "nakomen" nog leren..
OffTop, valt er ook te gamen op je verbinding, weet/doe je dat toevallig?
Hallo, ja dat gaat prima. De snelheden zijn altijd goed. De ping tijden varieren nogal, van 5ms tot 50ms ( gemiddeld toch wel 20 a 25). Heb er persoonlijk geen last van al moet ik zeggen dat ik niet intensief game. Het is gewoon een modem waar je een Sim kaartje in doet en het werkt al. Dus aan de gebruikerskant merk je er niks van.

Ik woon zelf niet super buitenaf, een mast staat nog geen 3km van mij af. Ik heb gewoon een vriend gevraagt die KPN (mobiel 4g) gebruikt om een paar speedtesten te doen. Is redelijk betrouwbaar.

[Reactie gewijzigd door Chury89 op 16 februari 2016 18:06]

ik game op 10 mbit down en 0.9mbit up, is niet echt geweldig maar is zeker wel mogelijk, ook bijv csgo op redelijk niveau.
Die snelheden zijn extreem ruim binnen de norm voor CS:GO, met een kwart lukt het nog makkelijk. Het draait om je ping, die moet laag zijn.
Daar valt op de gamen echter internet buitengebied werkt met een MAX bundel.. dus helaas niet geschikt voor gaming omdat die wel zo de bundel leeg heeft.
Ik heb op het moment een bundel van 10GB omdat ik ADSL toch nog wil houden en je kan upgraden wanneer je wilt dusja.. ff testen altijd.
Met KPN Compleet krijg je in combinatie dus 20GB. Dus het abbo van 50GB kan 100GB worden. Al is dat voor een gemiddelde gebruiker nog niet genoeg, schiet het toch al redelijk op.

[Reactie gewijzigd door Chury89 op 16 februari 2016 18:14]

Zolang die draad loze oplossingen voor het buiten gebied aan limieten gebonden zijn vind ik het toch geen volwaardige vervanging, zeker niet 1 waarvoor subsidie moet worden uitgegeven. Bij subsidie moet het ook gewoon onbeperkt worden. Tegenwoordig wordt er steeds meer gestreamd en worden updates er ook niet kleiner op. Zowieso snap ik niet goed waarom we (beperkte) ethernet ruimte moeten willen gebruiken voor vaste locaties waar gewoon een kabel heen kan.

Een huis is redelijk vast dus (bijna altijd) prima geschikt voor een kabel, dat houd de ether weer vrij voor (snellere) verbindingen voor mobiele apparaten die je kunt gebruiken als je onderweg bent.

Het is mooi natuurlijk dat je zo een snellere verbinding kan krijgen zonder graafwerk maar als dit wordt gezien als volwaardige vervanging, staan dit soort oplossingen een grondige aanpak waarbij er bijvoorbeeld gewoon glasvezel wordt aangelegd in de weg.
Dat is helemaal waar, daarom houden wij ADSL ook zeker nog. En die snelheid en data is mooi en lijkt heel wat. Maar omdat je meer en sneller kan, gebruik je het ook meer. Zo ga je bijvoorbeeld meer streamen of is downloaden veel aantrekkelijker. Voor een gemiddelde boer buitenaf is het genoeg. Maar er zijn er ook genoeg die je uitlachen al heb je 100GB.
Dit gaat dus niet op voor gamen en streaming ;-) ik heb dit systeem zelf getest, althans de mifi router die je ontvangt
Helaas is KPN Buitengebied alleen beschikbaar voor een select groepje stervelingen. Ik woon zelf ook in het buitengebied met een 4g-mast op anderhalve kilometer afstand en een line of sight. Na een vdsl-upgrade haal ik 5994/2400Kbit/s down/up dus ik vond dat ik wel in aanmerking kwam voor KPN Buitengebied (een snelheid lager dan 6Mbit/s was één van de voorwaarden). Helaas wordt het hier niet geleverd.
Dat vraag ik mij ook af? Is er op te gamen?
Zie aub de 2e sub reactie op de originele reactie waarop je zojuist heb gereageerd :P
Dit mag op meer plekken wel gebeuren. Hier in de randstad (L'dorp :P) ligt ook nog lang niet overal glasvezel, terwijl veel mensen daar wel behoefte aan hebben. Dit is Reggefiber-gebied, en Reggefiber zelf geeft verder ook nog geen informatie over de mogelijke aanleg van glasvezel hier in de buurt. :( :'(
In de randstad heb je tenminste nog iets van alternatieven wil je een redelijke snelheid hebben. In de buitengebieden heb je vaak alleen ADSL, en mag je blij zijn met 10Mbit/s, als het niet veel minder is.
Een snelle check laat snelheden zien van 2 tot 6 Mbit/s hier in de buurt.
Welke alternatieven heb je dan voor ADSL? En kom aub niet aan met Ziggo want ik hoef geen verplicht tv abonnement bij m'n internet of een blokkade op de smtp poort...
Naast ADSL en Glasvezel is er Docsis, een standaard die dataverbindingen over Coaxkabels (hier de TV-bekabeling dus) beschrijft. Dit is (voor zover ik weet) verreweg de duurste manier om internet te krijgen (een gemiddeld Docsis-modem kost al snel €300 en is ook niet zomaar particulier verkrijgbaar).

Het voordeel van Docsis is dat het met een digitaal signaal werkt (in tegenstelling tot het analoge ADSL/VDSL) en er met de nieuwere Docsis-standaarden en -technologieën ook zeer hoge snelheden haalbaar zijn.
Het nadeel van Docsis is dat het door weinig providers wordt aangeboden, en de providers die het wel aanbieden zijn vaak kabelexploiteurs (Ziggo :P) die min of meer een monopolie hebben.
Voor zover ik kan zien gebruikt docsis "QAM" als modulatie, tov "ODFM" voor adsl.
Beide zijn modulatie technieken om een digitaal signaal over een medium te sturen, wat je zegt over een "digitaal signaal" klopt dus niet. Overigens werken nagenoeg alle kabelmodems met docsis, alleen zit je in NL dan bijna altijd bij ziggo.
Kijk en daar heb je het al, is het beschikbaar maar moet je het wel in combinatie afnemen met iets anders is het weer niet goed genoeg.

Ik denk dat er vele klanten zijn die dan toch zoiets hebben van "We betalen genoeg voor onze verbindingen en zijn niet bereid meer te betalen om de verbindingen in buitengebieden rendabel te maken." Wat in feite is dat waar het bij bedrijven als KPN om draait. De duizenden euro's die geïnvesteerd moeten worden, moeten binnen een periode zijn terugverdiend dus links of rechtsom moet het verdiend worden.

[Reactie gewijzigd door DarkForce op 16 februari 2016 22:00]

Pardon? Je hebt tenminste keuze.
Hier gewoon een ADSL met als je geluk hebt 2Mbit/s. Youtube kijken, hmm kan net als je geen HD kiest en de buren het niet tegelijk ook doen tijd ook doen
idd! Veel van mn klanten in buitengebieden (soms zelfs maar 200mtr naast laatste ziggo aansluiting) zitten op adsl met 1,3 tot 4,3Mbit :/ en dan rustig gebeld worden met aanbiedingen van hoger abbo van 50Mbit :o
Ik ken mensen die nu aangewezen zijn op ADSL, met een downloadsnelheid van max 10mb. Daar is dit over het algemeen het enige alternatief voor als je hogere snelheden wilt. Dan maar die 10 euro meer, dat nemen er dus veel voor lief.
Ik woon zelf ook in het buitengebied. max download is 10mb en upload is 0,8mb. Als ik 30 euro meer moet betalen voor glasvezel sta ik daar open voor. Zelfs al zou ik 1000€ in moeten leggen voor de aanleg.
Inderdaad, Cogas vraagt €10 extra. Terecht. Maar ik weet zeker als je mensen laat mee betalen. Dat een paar honderd echt geen probleem is. Maar een extra abbo kan dus ook.
Als het goed is zouden ze dit jaar hier ook kijken met het aanleggen van glasvezel (buitengebied, Twenterand).

Zit nu met een trage ADSL lijn (haal maar 6Mbit down en 0,7Mbit up...echt partij waardeloos maar kan helaas niet sneller) en zou maar wat graag glasvezel willen. Ook een paar van de buren zitten met smart te wachten op sneller internet.
Nu moet ik al bijvoorbeeld naar familie toe (die glasvezel hebben) om video's te uploaden omdat het hier gewoon te traag gaat (ongeveer 12 tot 14 uur voor een HD filmpje, maar 3 dagen! voor een UHD video).

Maar ik hou m'n hart vast met het behalen van die 'target' van 50%.
Want ik ben bang dat heel veel mensen niet echt snappen wat het inhoudt, en ook niet naar zo'n informatie avond gaan ("Nee hoef geen glasvezel, ons huis is al geïsoleerd" denken dat glasvezel net iets is als glaswol :+ ).
Twenterand is op een later moment aan de beurt maar komt zeker voor in de plannen van Cogas/CIFF. En het warm maken van de bevolking is zeker een punt, in Tubbergen en Dinkelland (e.o.) is hier ook zeer hard aan 'getrokken' om het rond te krijgen door de plaatselijke ondernemers die als dealer fungeren.

[Reactie gewijzigd door mdrop op 16 februari 2016 20:23]

Anoniem: 149004
16 februari 2016 18:25
en vervolgens kom je in de online wereld die traffic shaping heet en heeft glasvezel weinig voordelen tov kabel van ziggo. (voor de gemiddelde consument).
Youtube en netflix blijft een groot drama bij mij hier op glas 100Mbit. Het lijkt de laatste jaren alleen maar erger te worden.
Ook wel eens 600Mbit gehad, lekker met downloaden maar voordeel met youtube heb je niet echt

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 149004 op 16 februari 2016 18:25]

Internet over kabel is in het buitengebied, waar nu dus glas wordt aangelegd, niet beschikbaar. Juist daarom wordt er dus zo hard aan getrokken om (eindelijk) een fatsoenlijke verbinding te krijgen.
Je weet dat traffic shaping niet zomaar is toegestaan in Nederland? De wet op net neutraliteit bepaalt dat verkeersstromen geen voorrang mogen krijgen op andere. Ik ben een vrolijke gebruiker van een 1000/1000mbit lijn, nog nooit traffic shaping gemerkt. Wellicht dat je een betere router nodig hebt of een andere band moet gebruiken, je haalt namelijk zelden 100mbit in de bebouwde kom op de 2.4ghz band met je Wi-Fi. Je kan met Glasnost trouwens zelf controleren of er traffic shaping op je lijn actief is: http://broadband.mpi-sws.org/transparency/bttest.php
Anoniem: 149004
@Feni17 februari 2016 14:40
volgens mij staan de youtube en netflix servers in het buitenland dus maakt niet zoveel uit wat we in Nederland wel of niet toestaan.
Bedankt voor de tips maar ik zit gewoon op een kabeltje ipv wifi. De speedtesten zijn perfect (altijd 100Mbit up en down), downloaden van losse bestanden via ftp ofzo geen probleem.
Alleen het bufferen bij youtube is een drama.

Die glasnost test duurt trouwens een eeuwigheid en timed out bij mij. Ook java plugin vereist.
Nederlandse YouTube kijkers (en gebruikers van andere Google diensten) worden gewoon geserviced via Google's datacentre in Eemshaven, veel voordeliger qua bandbreedtekosten en latency voor Google. Maar dat YouTube traag bij je buffert heeft dan waarschijnlijk meer te maken met Google zelf dan met je verbinding.
Anoniem: 149004
@Feni17 februari 2016 19:24
kun je me dat eens uitleggen?
De adressen voor youtube zijn bij mij in de 64.15.0.0 of 74.125.235.0 range. Lijkt niet echt op de Eemshaven?
Exact een zelfde initiatief is in gemeente Tubbergen (buurtgemeente) geweest, dit is een vervolg erop omdat het daar goed aansloeg bij de mensen in het buitengebied. Gewoon herhalen van dezelfde strategie/opzet.

http://www.tubantia.nl/re...rijgt-glasvezel-1.5355343

"Het was een voorwaarde dat minimaal de helft van de mensen in het buitengebied aan zou geven een contract af te sluiten bij één van de aanbieders van glasvezel. Dat percentage is volgens Cogas behaald."

[Reactie gewijzigd door nii3k op 17 februari 2016 08:59]

Heb in 2005 vast ip adres gekocht voor 35 euro bij onsbrabantnet. Doen ze dat nog eigenlijk?
Dit artikel gaat toch over Cogas uit Twente?
Bij veel ISP's is dit tegenwoordig volgens mij gewoon gratis.
offtopic
Bij veel ISP's is het gewoon dynamisch tot op zekere hoogte. Ik heb al een jaar één vast IP Adres bij KPN, bij UPC (en dus ook Chello) heb ik 9 jaar een vast IP Adres gehad. Bij Vodafone Thuis (glas) had ik één jaar een vast IP Adres (tot mijn contract godfzijdank afgelopen was).

Snel een IP Adres veranderen doen de meeste ISP's de laatste jaren niet meer.
wat waren je slechte ervaringen met Vodaphone thuis?
Slechte ervaringen met Vodafone;
Ten tijde dat ik klant was
- Lang moeten wachten tot men te woord gestaan word.
- Veel onkunde of zelfs onwil.
- Geen storingsnummer of klantenservice die gratis bereikbaar was.
- 8 tot 18 mentaliteit.
- Storingscases die werden gesloten terwijl deze niet waren opgelost.

Nadat ik klant was > mensen in mijn (in)directe omgeving
- Lang moeten wachten tot men te woord gestaan word.
- Veel onkunde of zelfs onwil.
- 8 tot 20 mentaliteit.
- Regelmatig storing in diensten waarbij men geen coulance hanteert en storingen blijven voortduren.
thx
k heb gelukkig geen problemen ondervonden tot nu toe maar binnenkort loopt mijn contract ook af en ga zeker switchen
Heb in 2005 vast ip adres gekocht voor 35 euro bij onsbrabantnet. Doen ze dat nog eigenlijk?
Ik las deze reactie, en ben geen netwerk expert, maar ben nieuwsgierig wat is het voordeel hiervan ?
en als het is aangelegd dan koopt KPN cogas op. net zoals het bij reggefibre is gebeurd.
Wat ik jammer vind is dat de glasvezel eigenlijk koppel verkoop is in twente. De Cogas legt het aan en eigenljik is alleen Caiway beschikbaar. Er zijn nog 2 providers, maar die zijn duurder en leveren minder service. Punt is dat de rabobank eigenaar is van Cogas en van Caiway. Cogas zou de kabel vrij moeten geven voor elke provider.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee