Caiway kampte zondagochtend met storing in volledige verzorgingsgebied

Caiway kampte op zondagochtend ongeveer twee uur lang met een storing in zijn netwerk. Glasvezelabonnees door heel het land maakten melding dat hun verbinding er volledig uit lag. Zowel tv, internet als telefonie zouden niet gefunctioneerd hebben.

De meldingen stroomden gestaag binnen op AlleStoringen.nl, Twitter en de Tweakers-submits. Al met al lijkt de storing ongeveer twee uur te hebben geduurd. De meldingspagina van AlleStoringen.nl toont aan dat het probleem min of meer het volledige verzorgingsgebied van de provider heeft getroffen.

Hoewel Caiway zelf meldt dat het probleem verholpen is, komen er her en der nog wel meldingen van onderbroken verbindingen binnen. Mogelijk gaat het hier echter om klanten die alleen nog hun modem moeten resetten, waarna het probleem weg is.

Tweakers heeft contact opgenomen met Caiway om de details van de situatie te achterhalen, maar het bedrijf is op zondag alleen via Twitter bereikbaar. De klantenservice geeft tot op het moment van schrijven de voorrang aan communicatie met de klanten zelf.

Door Mark Hendrikman

Redacteur

06-11-2016 • 11:27

67 Linkedin

Submitter: stormfly

Reacties (67)

67
64
42
2
0
6
Wijzig sortering
Anoniem: 378762
6 november 2016 12:42
Helemaal niets gemerkt maar dat kwam omdat ik nog sliep. Even in de log van mijn Asus router gekeken en daar zag ik dus het probleem van Caiway glasvezel.

Nov 6 08:24:10 WAN Connection: ISP's DHCP did not function properly.
Nov 6 08:24:10 stop_nat_rules: apply the redirect_rules!
Nov 6 09:04:24 rc_service: udhcpc 26687:notify_rc start_firewall
Nov 6 09:04:25 start_nat_rules: apply the nat_rules(/tmp/nat_rules_eth0_eth0)!
Nov 6 09:04:25 wan: finish adding multi routes
Nov 6 09:04:26 rc_service: udhcpc 26687:notify_rc stop_vpnserver1
Nov 6 09:04:26 rc_service: waitting "start_firewall" via udhcpc ...
Nov 6 09:04:26 WAN Connection: WAN was restored.
Vraag me af waarom een DHCP server zolang uit de lucht is. Zoiets wordt toch gemonitored?
Als de verbinding plat gaat kan een DHCP server ook weinig. Sowieso zou je verbinding gewoon door moeten draaien, ookal gaat de DHCP server plat, je modem heeft immers nog altijd een IP adres, tenzij de lease van dat adres is verlopen.
Volgens mijn Asus Router was er een probleem met de DHCP server bij Caiway.

Hoe betrouwbaar die melding is weet ik niet
Dan zou iedereen die al een IP-adres, welke eerder verkregen is vanuit de DHCP, nog gewoon internet moeten hebben.

Hier ook last van gehad, ondanks mijn statisch ingestelde IP-adres. Heeft hier alleen het internet getroffen voor een half uurtje, geen probleem na een uptime van ruim een jaar.
^

Internet een half uurtje tot 45m eruit inderdaad. Zo kom je ook eens buiten. Sinds de installatie van glasvezel in de wijk (was dat 2012?) is dit uit mijn hoofd de enige storing geweest, of althans dat wij er iets van hebben gemerkt. Wat dat betreft echt geen klagen over de prestatie; enkel over de abonnementsvormen en de gesprekstarieven buitenland.
Volgens mij zijn er ook flinke storingen geweest afgelopen maand met de e-mail server voor klanten van de provider.
Dat zal tweakers wellicht wat minder raken, omdat ik verwacht dat de meeste tweakers hun mail wel elders ondergebracht hebben (gmail, outlook, eigen domein, etc.)

[Reactie gewijzigd door djwice op 6 november 2016 12:22]

Correct. Hebben ze flink mee zitten prutsen, de oudere buren e.d. hadden daar wel serieus hinder van. De glas verbinding was tot dusver echter niets om over te klagen :D
Als dit de enige storing van het afgelopen jaar is dan is dat te verwaarlozen. Zeker als het binnen een half uur opgelost is :)
Voor mij was dit de eerste storing in twee jaar tijd, verder altijd stabiele verbinding gehad...
niets merken van storingen is anders dan 2 jaar een stabiele verbinding hebben, veel onderhoudswerk word in de nachten gedaan om zo min mogelijk klanten ermee lastig te vallen ;)
Als het dhcp was dan hangt het van hun lease tijd af. Als de leasetijd 24uur is gaat het modem na 12 uur opnieuw onderhandelen. Als het een uur is na 30minuten. Geen idee wat de gemiddelde leasetijd bij een isp is.
Lease tijd op mijn Caiway/CIF glasvezel is een half uur (1800 sec). Na de storing gewoon het IP adres teruggekregen dat ik al een jaar of 2 heb.

Storing was op mijn lijn ongeveer van 8:20 tot 9:05 zie ik in mijn logs.

[Reactie gewijzigd door rhuijben op 6 november 2016 11:55]

Die melding geven Asus routers al snel, ook als het verkrijgen van een lease wat langer duurt. Dat heb ik althans op mijn AC68-U router.
Ik kreeg wel te horen dat "de Wifi het niet deed" zondagochtend ;)
Asus Router log:
Nov 6 08:12:29 WAN Connection: ISP's DHCP did not function properly.
....
Nov 6 09:04:13 WAN Connection: WAN was restored.

Lijkt me duidelijk.

Mijn log gaat terug tot 1 augustus en alleen die dag die melding ook tegen gekomen:
Aug 1 02:00:15 WAN Connection: ISP's DHCP did not function properly.
Aug 1 02:00:29 WAN Connection: WAN was restored.

Daar is het wel snel na elkaar.

[Reactie gewijzigd door Myliobatis op 7 november 2016 17:01]

En wat heeft dit te maken met wat ik zeg? Ik zeg alleen dat die foutmelding "ISP's DHCP did not function properly." vrij snel gegeven wordt, ook als de router nog bezig is om een lease te verkrijgen. ;)
Te maken met "Die melding geven Asus routers al snel", dat had ik geïnterpreteerd als "die melding komt vaak voor".

[Reactie gewijzigd door Myliobatis op 7 november 2016 17:12]

Of het vaak voorkomt, geen idee, mijn router (AC68U) geeft de melding ook, terwijl hij nog geen lease heeft van de DHCP, maar dat het dan wat langer duurt.
De reactie van caiway is gek, om met Tweakers te communiceren ontlast je de eigen communicatie. Heel veel mensen zullen na het lezen op Tweakers weten wat er speelt niet zelf contact op hoeven te nemen, sommige wel maar Ouden dat alsnog gedaan hebben. Kans gemist, misschien wat bang voor kritiek..
Ik vermoed dat de support afdeling wel is opgeschaald, maar dat de medewerker externe communicatie / public affairs nog in de kerk zat of naar de sport was met de kids.

Het is gebruikelijk bij grotere bedrijven dat comminicatie met de pers gedaan wordt door iemand die daar speciaal voor is getraint.

[Reactie gewijzigd door djwice op 6 november 2016 12:35]

Tja, net alsof ze naar hun klanten ook maar iets zullen communiceren, behalve het bandje dat je krijgt wanneer je telefonisch contact zoekt.
Niet geheel met je eens.

Staat stukken professioneler als je als bedrijf je klanten persoonlijk te woord kan staan. Iig stukken netter dan je de updates via een 2e partij (in dit geval dus Tweakers) moet horen.

Bovendien spreek het artikel over
De klantenservice geeft tot op het moment van schrijven de voorrang aan communicatie met de klanten zelf
Dus ze willen nu even niet communiceren omdat ze het te druk hebben. Ze zullen vast wel met een statement komen.

En last but not least, als je geen Internet heb kan je ook Tweakers niet bezoeken. Niet iedereen is in het bezit van een Smartphone (met data-bundel)
Het probleem deed zich voor op het glasvezelnetwerk. Klanten die gebruik maken van het coax-netwerk hadden als het goed is geen probleem met deze diensten.
Coax lag er ook uit, 35 minuten
hier niets gehoord over TV (coax dus) die het niet deed terwijl er steevast zondagochtend TV gekeken word.
Bij mij (op coax, Almelo, Cogas gebied) geen onderbreking gehad. Dus zo landelijk was het niet. (Ik heb op een colo een icinga/munin/smokeping monitoring server draaien voor diverse dingen, en die laat geen problemen zien).
Klinkt leuk dat ze prioriteit geven aan communicatie met de klant, maar als klant weet ik dat communicatie met de klant geen enkele prio heeft. Toen ik nog op de kabel zat en klaagde over latency van >400ms werd ik met een kluitje in het riet gestuurd, en werd mij uiteindelijk zelfs verteld dat ze geen klachten van mij meer in behandeling mochten nemen.

Het ingedikte kabelnetwerk is een voorbode van de te verwachten problemen op caiway glas.

Helaas heeft Fiber / solcon nog geen concurrerend alternatief.
Helaas heeft Fiber / solcon nog geen concurrerend alternatief.
...alsof er op ook maar één markt met slechts twee aanbieders concurrentie plaatsvindt... |:(
De belofte van de netbeheerder CIF wat destijds dat er 5 particuliere aanbieders zouden komen.
...en gezien de relatie tussen CIF en Caiway is daar vast (nog) niets van terecht gekomen... toch?!
Caiway zit blijkbaar in het hoekje waar de storingen worden uitgedeeld. In oktober hebben ze ook al hun deel van de problemen gehad.
Kunnen ze die toko niet gewoon beter over doen aan een andere aanbieder die z'n zaakjes wel goed voor elkaar heeft? Ik heb sterk het vermoeden dat er niet meer wordt geïnvesteerd in het onderhoud door caiway
Ja Ziggo zeker.
Die gaan ook al met Vodafone fuseren, dat wordt echt een gigant.
Ik zou het echt super slecht nieuws vinden als caiway wordt overgenomen door een 'andere aanbieder die zn zaakjes wel goed voor elkaar heeft'. Ik heb namelijk ook de ervaring dat sinds de verbinding opgeleverd is (toen ik op mijn huidige adres kwam wonen) dit de eerste storing geweest is waar ik iets van gemerkt heb.
Het tarief voor mijn verbinding 250/250 glasvezel + basis TV pakket (let op; bij Caiway op elke digitale ontvanger zonder smartcard te bekijken!!) vind ik met ca €53 per maand helemaal niet verkeerd. De aanbieders die zogezegd de 'zaakjes wel goed voor elkaar heeft' biedt deze diensten toch echt op een andere manier voor een andere prijs aan... nee dank u.
Kunnen ze die toko niet gewoon beter over doen aan een andere aanbieder...
Ga jij alsjeblieft even snel je mond spoelen! Een van de laatste Ziggo-vrije plekjes in Nederland!! Ik ben niet voor niets half in Duitsland gaan wonen hier, pfff..
Ik heb sterk het vermoeden dat er niet meer wordt geïnvesteerd in het onderhoud door caiway
Waarom? Omdat er een keertje een klein storingkje is? Zo ontstaan dus geruchten he...

[Reactie gewijzigd door Yalden op 6 november 2016 14:24]

Jij weet niet waar je het over hebt. Caiway heeft vrijwel nooit problemen. In de vier jaar dat wij nu Caiway hebben is dit de tweede storing die we ondervinden. Het is snel, stabiel en betaalbaar. Daarbij is de klantenservice ook prima in orde bij Caiway.
Caiway is al van KPN. een grote monopoly is het in Nederland zeker nu Vodafone een fusie met Ziggo neemt

straks blijft alleen Ziggo en KPN nog over
De overname van Caiway door KPN is nooit doorgegaan.
Bedankt voor de correctie :)

dacht dat het wel was doorgegaan
En de ander neemt het net zo brakke kabel/vezel netwerk over ... zelfde resultaat.
2 uur lang???
Was max 45 minuten |:(
denk dat het verschild per gebied, voor mij eerder 20 min denk ik (1 dragonball super aflevering)
Ik heb fiber over het caiway netwerk, puur omdat als je fiber belt ze weten waar ze het over hebben en als je caiway zelf belt je moet hopen dat je iemand met ICT kennis aan de lijn krijgt en de paar keer dat ik belde waren ze vrij onbeschoft. Ik ben jammer genoeg afhankelijk van caiway omdat het koper netwerk hier heel slecht is.

Het was deze keer ca 2 uur lang van 3 uur snachts tot 5 uur sochtends,
Dit is de 4de keer dat caiway een grote bijna landelijke storing heeft in 4 weken,

En het varieert erg per klant hoelang de klacht aan houd merk ik, de eerste paar keer lag ik er 5 min uit maar vrienden om de hoek een uur en een dag de tweede keer.

Om eerlijk te zijn ik hoop dat XS4ALL snel toegang krijgt tot het netwerk en het daarna overneemt van caiway.

Ik snap niet waarom bedrijven als caiway zulke belangrijke infrastructuur in handen hebben, in mijn optiek is een glasvezel netwerk even belangrijk als een wegen netwerk en zou dus centraal geregeld horen te worden.
Die overname is nooit doorgegaan. Caiway is in die zin nog steeds zelfstandig. En los van de mailtroubles is het netwerk zo stabiel als t maar zijn kan. Kan me geen vorige storing herinneren op t glasvezelnetwerk.
Ach, zelfstandig?

"Per 1 januari 2008 verkochten de gemeenten Westland en Midden-Delfland het bedrijf CAIW aan Rabo Bouwfonds en het management van CAIW. Na de verkoop werd binnen CAIW een scheiding gemaakt tussen het netwerkbedrijf (CIF) en het dienstenbedrijf (Caiway). Vanaf dat moment levert het dienstenbedrijf Caiway communicatiediensten via de netwerken van CIF (Communication Infrastructure Fund)."

(Bron: https://nl.wikipedia.org/wiki/Caiway)

Caiway is dus niet de tak die het netwerk in handen heeft, maar (veelal) de enige toegelaten aanbieder op het CIF-netwerk.
Hier ook storing gehad maar is nu weer verholpen (Overijssel)
Helemaal niks van gemerkt. Een beetje uitslapen op zondag doet wonderen. :+

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee