Caiway kampt opnieuw met een mailstoring

Caiway kampt na een eerdere storing opnieuw met problemen met de maildienst. Klanten van de provider krijgen al ongeveer een dag geen e-mail meer afgeleverd, al is niet duidelijk hoeveel mensen er precies last van hebben.

De storing met de e-maildienst wordt gemeld op de website van Caiway. Al op donderdag kreeg de provider problemen met het afhandelen van e-mail. Op vrijdag waren de problemen opgelost, en begon Caiway met het afhandelen van de niet-verstuurde e-mails tijdens de storing. Tijdens het inlopen van de achterstand ging het echter opnieuw mis in het systeem.

Op zaterdagochtend meldde Caiway namelijk opnieuw problemen te hebben met het afleveren van e-mails. Volgens de provider hebben mensen met een e-mailadres dat eindigt op .nl hier last van, en hebben e-mailadressen eindigend op .net dat niet. Waar de problemen door worden veroorzaakt, is niet duidelijk.

Wel is de achterstand met de e-mailbezorging die werd opgelopen na de eerste storing inmiddels volledig ingelopen. Door de nieuwe storing treedt echter opnieuw vertraging op, maar Caiway benadrukt wel dat er geen e-mail verloren gaat.

Door RoD

Forum Admin Mobile & FP PowerMod

16-10-2016 • 09:30

108

Submitter: wilmardo

Reacties (108)

108
107
85
0
0
10
Wijzig sortering
Maar waarom zou je überhaupt een mailservice van je ISP gebruiken? Lijkt mij een beetje ouderwets... Tegenwoordig zijn de meeste opstellingen van ISP-mail toch niet veel meer dan een servertje met Roundcube (of varianten die ongeveer net zoveel kunnen)... Dan kan je toch net zo goed van GMail - of, nog beter, je eigen server - gebruik maken?
Er zijn bedrijven die een isp mail adres van je willen voor ze gaan leveren. Gmail/ hotmail en dat soort adressen worden niet geaccepteerd. Een isp adres kun je via de rechter afdwingen om naw gegevens te verkrijgen. Ik heb ook een hotmail adres maar dan echt niet met eigen naw gegevens.
Kun je een voorbeeld geven? Ik gebruik al jaren, zowel zakelijk en privé, een Google adres. Werkelijk nog nooit last van gehad.
Ik heb het al lang niet meer gezien maar een paar jaar geleden was het inderdaad heel gewoon dat de grootste gratis providers (hotmail, yahoo, gmail) niet werden geaccepteerd op bepaalde sites. Dat werd gedaan om spammers en trollen tegen te gaan.


Maar het is wel weer een tijdje geleden dat ik dat in het echt heb gezien. Wel zit er nog een sociaal stigma aan "gratis" adressen (ze zijn natuurlijk niet echt gratis). In het zakelijke leven wordt er snel op je neergekeken als je met een @gmail.com adres aankomt. Dat is zo iets als consultants die met de bus komen ipv met een dure auto. Het zou misschien niks uit moeten maken maar het doet het wel.
Is er trouwens verschil m.b.t. privacy bij een hotmail/gmail adres in vergelijking tot een ISP email adres?

Van de gratis email services hoor ik dat ze gerichte reclame o.i.d. aanbieden door je mails te scannen.
Het belangrijkste verschil is dat een nederlandse ISP z'n mail in nederland opslaat en verwerkt, en dus gewoon onder nederlandse wetgeving valt.

Niet dat de NSA er niet bij kan als ze zouden willen. Hiertegen beschermt alleen end2end crypto die je zelf beheert. Dat terzijde.

De grote gratis mailproviders zijn meestal Amerikaanse bedrijven, en vallen dus onder Amerikaanse wetgeving. Ookal is je mail opgeslagen in een datacenter dat niet in de USA staat, de Amerikaanse instanties zijn er alsnog van overtuigd dat ze overal bij moeten kunnen.
Dit is niet helemaal waar, wanneer een dienst zijn product over internationale grenzen aanbied dienen ze zich netjes en de eetgeving te houden van het land van de gebruiker. Nu zijn landgrenzen vergrijsd in de huidige internet cultuur.

Desalniettemin is het sowieso dat bij de grote "gratis" mailproviders in europa het zo dst al hun data word opgeslagen in europese datacenters, welke sowieso buiten de boot vallen qua amerikaans recht, deze vallen juist onder europees recht. Niet dat je daar zo blij van moet worden met de huidige stand van zaken, echter is dit wel een punt waar de EU zich al regelmatig sterk voor heeft proberen te maken.
Wij vinden dat ze onder EU recht vallen, maar de Amerikanen vinden dat ze er alsnog bij moeten kunnen. En de bedrijven waar het over gaat (Gooogle, Microsoft, Apple, Amazon, etc) zijn bijna allemaal Amerikaanse bedrijven die zich praktisch wereldwijd hebben gevestigd.

Onder welke wetgeving je data valt is helemaal niet duidelijk. In praktijk kan het verstandig zijn gewoon uit te gaan van een worst-case mix van USA en EU recht.

Als het echt veilig moet, dan zul je hoe dan ook, ongeacht provider, end2end crypto (zoals pgp) moeten overwegen en/of alles zelf hosten.
Dat van die e-mails scannen: Ja dat zal wel gaan d.m.v. een script wat wat trefwoorden herkent in je mails. BIj Outlook staat er rechtsboven een mooie verticale reclamebanner. Bij Gmail rechterkolom wat tekstlinks, die vallen me echt niet op. Ik vind zelf Gmail wel beter. Bij de betaalde varianten (G Suite en Office 365) heb je trouwens geen reclame.

Wat ook nog kan is mail via Zoho of als je het helemaal veilig wilt via ProtonMail.

Ik heb zelf overigens juist meer vertrouwen in grotere providers zoals Google en MS, dan in een NL-provider die Squirrelmail of Roundcube geinstalleert heeft en waar je zonder SSL bij kan, of persooneel dat even meekijkt. En de NSA kan toch wel alles scannen wat ze willen. :)
+1 voor protonmail. Als je het daar echt veilig wil doen kun je je mails encrypted versturen. Enige nadeel vind ik van de gratis variant is dat je inbox zo klein is (500MB)
Je kan een gratis email adres nemen zonder reclame. https://deds.nl/
Anoniem: 426269 @RAAF1217 oktober 2016 15:15
Dat ziet er wel een beetje uit als een hobby project. Ik zou dan toch eerder voor de grote(re) jongens gaan. Dat geeft toch een betrouwbaarder gevoel. Maar goed, dat is misschien niet terecht, maar gewoon mijn eigen gevoel.

Zoho kan trouwens ook nog, zonder recclame. Of ProtonMail maar die box is zo klein (500MB).
Dat was zelfs hier op Tweakers zo :)
Anoniem: 668730 @BugBoy16 oktober 2016 11:38
Wij blokkeren zelf een aantal gratis email adressen bij bestellingen. In onze ervaring resulteert een bestelling via yahoo.com of zoho.com 9 van 10 keer in een chargeback. Hotmail is tegenwoordig een stuk beter, met minder dan 1 van de 10 keer. Gmail ligt op minder dan 1 van de 100 keer.

Bij Hotmail doen we een extra controle. Yahoo en Zoho hebben we simpelweg geblokkeerd. Die klanten moeten dan inderdaad maar een ander email adres regelen. We zijn hierin echt niet de enigen. Een adres van je ISP kan dan best handig zijn.
Wel jammer dat je op voorhand een Yahoo adres blokkeert.
Anoniem: 426269 @ard-e16 oktober 2016 12:26
Ja, dat lijkt me toch niet echt goed voor de omzet. Blokker dan alleen de Paypal betalingsmogelijkheid voor die mailadressen.

Ik ken genoeg serieuze mensen met een Yahoo adres. En Zoho vind ik zelf het beste gratis alternatief voor Gmail of Outlook/Hotmail, reclamevrij. En Zoho kan ook nog onder je eigen domeinnaam.

"Een adres van je ISP kan dan best handig zijn."
Dit vind ik dan weer compleet niet waar. Betere gratis alternatieven zat en niet provider-gebonden.
Ik ken genoeg serieuze mensen met een Yahoo adres.
Een totaal nietszeggende opmerking. Het gaat om het aantal orders dat met een Yahoo account wordt uitgevoerd waarbij het geld later via consumentenveschermingsmethodes wordt teruggestort. Dat jij 10-20 man kent die Yahoo alleen voor legitieme zaken gebruiken heeft niets te maken met dat enkele, honderden of een miljoen malloten er misbruik van maken.

Een ISP account is een goed alternatief voor strenge webshops. Al stapt een consument over naar een andere ISP dan is er niets aan de hand: het account bij de webshop blijft werken en er zijn webshops die het wijzigen van een emailadres toestaan. En al ben je je wachtwoord vergeten van het oude account dat geassocieerd is met een niet meer bestaand mailadres? Maak gewoon een nieuw (gratis) account aan bij de webshop. Gewone communicatie kan altijd nog via een gratis adres.

Sommige mensen zoeken echt de problemen op i.p.v. te denken in oplossingen.

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 25 juli 2024 08:04]

Wel grappig, je werkt bij een webshop, je zult er wel over nagedacht hebben of het rendeert om bestellingen vanYahoo-mailers te accepteren. Dat men hierboven je gaat uitleggen dat je het echt niet goed doet, dat er ook serieuze Yahoo-mailgebruikers zijn. Die ik ook ken trouwens.
Nu hebben we het er hier over dat we ISP mailboxen wat verleden tijd vinden, maar waarom zou ik nu een Yahoo adres willen hebben? Zijn die Yahoo accounts niet ook een restverschijnsel van gedrag uit het verleden?

Yahoo associeer ik nu meer met haar vervelende pogingen om zich in mijn browser te willen nestelen. Yahoo zou voor mij allebehaleve de eerste partij zijn waaraan ik denk als een beheerder voor een publieke mailbox.
Ja maar dan heb je het ook over... Yahoo.

Wanneer we yahoo even terzijde leggen en we gaan kijken naar het grotere plaatje zul je zien dat veel van de overige maildiensten veel tijd en geld hebben gestoken in beveiliging en ook zeer zeker privacy.

Een isp boeit dat niet, het is niet hun core business.

De denkwijze van een ISP is simpel, het is een gratis dienst waarbij je in weze blij mag zijn dat deze werkt. Ze verdienen er geen rooie cent aan en dus is een investering ook niet te verantwoorden naar bijv aandeelhouders.
Anoniem: 426269 @theobril17 oktober 2016 14:49
Nou, dan blokkeert hij toch lekker alle Yahoo adressen? Zoals anderen al melden in deze draad, dan zoeken ze wel een andere webshop. Hij blij, zij blij.

Over het blokkeren van Gmail/Hotmail en dus ook Google Apps en Office 365 (want mailservers hetzelfde) waar miljoenen bedrijven op zitten, en die dus geen klant kunnen worden, wordt dan weer niet ingegaan. Maar goed, hij blokkeert maar wat hij wil blokkeren.

Zelf bestel ik al zolang het kan het meeste online, en alleen via mijn Gmail adres, want dat hoort bij mij prive, zodat ik consumentenrecht heb en niet via mijn eigen domeinnamen. Ik heb het na de eeuwwisseling nog nooit meegemaakt dat mijn emailadres niet geaccepteerd werd.
Als mijn e-mailadres zou worden geblokkeerd door een webshop dan kunnen ze gewoon zwaaien naar hun centen.

Dan betaal ik ergens anders maar even 2€ meer, hoef ik tenminste niet honderden webshops af als ik een keertje van ISP wissel.
Gmail, hotmail/Outlook kan ook met een eigen domein
Anoniem: 426269 @Coffee17 oktober 2016 14:54
Yep, dat zei ik ook al om 12:21.

De mailservers blijven dan echter wel hetzelfde. Ik heb het wel eens gehad dat een eigen domein via Google Apps niet geaccepteerd werd door een ISP. Ik vertelde mijn klant wat er dan allemaal niet geaccepteerd werd, en toen is hij meteen overgestapt naar een andere ISP. En sindsdien tevreden Google Apps klant voor zijn hele bedrijf.

ProtonMail kan ook onder eigen domein trouwens. Zoho is echter de enige waar dat nog gratis kan (tot 10 users).
Een outlook of Gmail is toch zo aangemaakt... ik heb ook yahoo, nooit mee geweigerd.
Valt tegen, tegenwoordig moet je je identificeren met een SMS verificatie voor Gmail.
Lekker dan voor de klanten van Google Apps...
Ik heb er ook nog nooit last van. En anders zijn er genoeg andere die het aanbieden. Tevens heb ik bv nog een oude chello abonnement die nog steeds werkt. Dus wat voor veiligheid zou dat geven?
"Gmail/ hotmail en dat soort adressen worden niet geaccepteerd."

Haha, wat een sukkels dan. Dan blokker je ook automatisch miljoenen bedrijven die mailen onder eigen domeinnaam via Google Apps (= Gmail) en Office 365 (= Outlook/Hotmail).
Tweakers deed het vroeger ook. :p
Anoniem: 426269 @S_Chief16 oktober 2016 12:49
Ja, maar zij hebben het ingezien, dat zulke apestreken niet echt handig zijn. :)
Nou ja apestreken, er was waarschijnlijk wel een reden voor, het blokkeren van spammers en ander gespuis.
Daar zijn later waarschijnlijk betere maatregelen voor bedacht.
Lijkt me dat ze scannen op domein ipv op server..
Waarom worden die automatisch geblockt dan, het gaat deze bedrijven er niet om welke mailservers je gebruikt maar simpelweg om alles wat er volgt op het "@".

Wat inhoudt wanneer een bedrijf "@gmail.com" blokkeert, dit niet automatisch betekend dat ze ook een mail adres blokkeren dat een custom adres heeft welk toevallig via google apps is geregeld.
Ik heb het echt meegemaakt. Google Apps klanten vertelden me dat hun mail niet aankwam bij bepaalde personen. Het bleek dat alles geblokkeerd werd. Ik kon daarbij alleen de mailservers bedenken. Een ISP zelf had ook zo'n geintje. Dat is alweer 4 jaar geleden en ik weet niet meer welke het was, ik geloof Online, maar weet het niet meer zeker.
"vroeger" kwam dit nog wel eens voor ja. Maar ik kan mij niet herinneren wanneer de laatste keer was dat mijn Gmail geweigerd werd.

Alleen tags worden nog niet overal ondersteund. Bewust of onbewust, jammer...

(tags als: mail+tweakers@example.net)
Dat van die tags is idd heel jammer. Kom het nog te vaak tegen dat het niet wordt toegestaan, terwijl ik het verschrikkelijk handig vind om te achterhalen waar spam vandaan komt.
Wat zijn die mail tags precies? Ik heb er nog nooit van gehoord..
Ja, dat is jammer. Een "+" in je adres is gewoon toegestaan volgens de RFC's. Ik vermoed dat het onwetendheid is en dat de betreffende developer gewoon ergens een RegEx gekopieerd heeft die niet correct is.
Voor 5 euro per jaar heb je een eigen domein, dan zijn n.a.w gegeven ook bekend. Die kun je linken aan je hotmail of gail. Probleem opgelost en je hebt ook nog eens leuker mailadres met je eigen naam.
Bekend ligt eraan wie je bedoelt. Via de SIDN (.nl domeinnamen) is standaard alleen de Administratieve en Technische contactpersoon bekend (e-mailadres). Bij Verisign, Inc., en/of ICANN (.com domeinnamen) zijn standaard wel NAW gegevens voor iedereen beschikbaar.
Maar wel opvraagbaar door een hoster volgens mijn kennis...
Een 'registrar' kan die gegevens inzien, maar mag die niet zomaar doorspelen aan een webshop-eigenaar die daarom vraagt.
Wat heeft een webshop hier mee te maken dan... het gaat om het aanvragen van ee domein registratie, dat loopt altijd via een registrar...
Dat was bedoeld als reactie op @bbob1970 die suggereerde dat met een eigen domein je NAW gegevens ook bekend zijn, zodat een webshop (zoals die van @habbekrats) die gegevens kan gebruiken en je daarom meer vertrouwt dan een gratis e-mailadres van Gmail.

In de praktijk kan die webshop echter niet bij de Houder-gegevens, tenminste bij .nl domeinen. SIDN verbiedt de registrar die uit te geven. Voor veel andere TLD's zijn ze wel publiek in te zien, maar anoniemiseert de registrar die gegevens in de publieke WHOIS database.
Anoniem: 426269 @bbob17 oktober 2016 14:59
Dat kost dus sinds december 2012 4 euro per maand per mailbox (gebruiker). Is nog te doen voor 1 mailbox, maar als je 5 boxen hebt begint het al aardig in de papieren te lopen. En dan ga je nog steeds via Gmail of Outlook/Hotmail.
Klopt, maar dan zullen de meeste mensen toch een eigen domein koppelen lijkt me.
wat voor bedrijven eisen dan een isp email? Want ik heb het net als andere tweakers ook nog nooit meegemaakt. Wat maakt het verschil bij @bedrijf.tld of @isp.nl ?

En zoals al aangegeven, een simpel domeintje registreren en "klaar".
Kan me geen recent voorbeeld herinneren. Maar was het T.net zelf die dit in een heeel ver verleden wel vereiste? Kan me herinneren dat ik daarvoor een abo bij Zonnet heb afgesloten (telefoontikken) zodat ik een mailbox kreeg van 25 MB met een befaamd ISP labeltje zodat ik kon registeren. Maar dat is geloof ik ook de eerste en laatste keer dat ik dat tegenkwam...
Klopt, in het begin was dat zo.
En wat als je ISP geen email aanbiedt?
Ik gebruik privé gewoon gmail en heb nog nooit meegemaakt dat ik ergens niet op kon of geen gebruik kon maken van mijn e-mail adres. Zakelijk gebruik ik O365 met Exchange Online.
En nog een voordeel. Je blijft ten alle tijden je E-mail adres behouden. Óók als je overstapt naar een andere ISP.
tot hotmail of gmail failliet gaat. Kleine kans, maar ik kan me ook moeilijk voorstellen dat ze over 30 jaar allemaal nog bestaan. Benieuwd wat we dan gebruiken.
Benieuwd wat we dan gebruiken.

In de zin van welke Provider of in de zin van het hele E-mail concept?

Zelf denk ik dat we over 30 jaar een ander medium gebruiken voor het versturen van digitale post en E-mail verleden tijd is.

[Reactie gewijzigd door Technomania op 25 juli 2024 08:04]

Veel gebeurt nog met schriftelijke post, dus E-mail zal niet zo snel afgeschreven worden. Officieel is schriftelijke post nog steeds de beste optie.
Maar het wordt minder, en minder, en minder. Denk bijv. aan mijnoverheid.nl digid.nl en dat de acceptgiro binnen 2 jaar verleden tijd is.

Nu is het een vorm van schriftelijk (in de vorm van een PDF) dat je als mail toegestuurd krijgt (of download bij een webdienst).

Maar we raken offtopic.
Anoniem: 426269 @[Roland]16 oktober 2016 12:31
LOL, totdat Microsoft of Google failliet gaat? Ik denk eerder dat je access-provider failliet gaat binnen die tijd.
En wat dacht je van grote overnames door organisaties met conflicterende strategische belangen. Die email diensten zullen na zo'n overname nog wel blijven bestaan. Of ze blijven bestaan in de vorm die de gebruikers zich wensten is hierbij wel de vraag. De overname van Hotmail door Microsoft is hiervan een voorbeeld. Er waren toen heel wat Hotmail gebruikers die er niet blij mee waren dat Microsoft Hotmail had op gekocht.

Reden om de email account dan maar bij een ISP stallen? Nee dat niet. Het risico overnames is bijkans misschien nog wel groter. Het enige alternatief, met een voor mij in ieder geval wat hoge drempel is om een eigen mail server met webtoegang op te richten en alles naar dat ding te trekken. Dan heb je dus alles in eigen beheer, met de lusten maar ook met de lasten.
Anoniem: 426269 @teacup17 oktober 2016 15:04
Nou ja, Hotmail is er wel beter op geworden en het werkt nog steeds. Dus mijn punt blijft overeind.

Eigen mailserver? Tsja, als je zin hebt in al dat beheer en veilig houden, opboxen tegen spamfilters zoals die van Google, SSL-certificaten installeren en bijhouden, dan moet je dat vooral doen ja. :)

Maar ik hou lekker mijn Gmail en Outlook mail voor prive. Werkt al 12 jaar perfect, ik heb nooit 1 storing gehad. Dat is dus wel even anders bij de brakke mailfunctionaliteit van mij ISP's. Maarja, het os gewoon logisch, Google en MS zijn toch de grootsten van de wereld, dus zullen ze wel een stabiele dienst aanbieden. En ja, dat vind ik kloppen. :)
Dat soort bedrijven wordt gewoon overgenomen. De hoeveelheid klanten in zo'n domeinnaam is onvoorstelbaar veel waard.
Ten alle tijden is nogal relatief en afhankelijk van de aanbieder. Kijk maar eens naar hotmail.com wat ondertussen alweer geruime tijd outlook.com is.
Dat gezegd hebbende werken hotmail adressen nog steeds maar garantie dat het tot in de eeuwigheid zo zal blijven heeft uiteraard niemand.
Het is: te allen tijde

:)
Je hebt een punt, maar dan niet met een eigen server.

Je eigen email account is niet gratis, maar heeft een paar voordelen:
1. geen wijzigingen doorgeven bij switchen van provider
2. geen verplichte zaken zoals bij Microsoft of Google
3. veel minder spam
4. veel minder kans om gehackt te worden (zoals bij Yahoo)
5. je kunt meerdere email-adressen gebruiken voor bijvoorbeeld je werk, privé, je vrouw, je kinderen en voor shoppen, noem maar op. En alles voor 1 prijs.
6. geen reclame meer
7. geen/minder kans op meelezen door Big Brother
8. krijg je toch op een gegeven moment veel spam e.d., dan wijzig je gewoon dat email adres.
9. email instellingen zijn makkelijk zelf te onderhouden (als je je een beetje erin verdiept).
Waarom betalen als er gratis alternatieven zijn. www.deds.nl is gratis. Er zijn restricties, die tegen betaling worden aangeleverd. Gedoe met een eigen email server draaien. Kan je beter uitbesteden of het moet je hobby/werk zijn. Ach ik wordt oud, email client Eudora onder Windows f workgroups 3.11 was de eerste, provider NLnet, daarna Euronet. XS4ALL was de duurste en alleen leuk voor imagofreaks. Is nu trouwens van de KPN.
Helemaal mee eens. Ik heb een VPS met daarop onder andere een mailserver. Alle mogelijkheden die je kan verzinnen heb ik in eigen hand.
Mocht ik ergens op een vage site m'n mailadres moeten achterlaten, maak ik wel even een alias aan. Mocht het dusdanig vaag zijn dat ik er alleen maar last van heb, is het eenvoudig genoeg om die alias weer op te doeken.
Mijn mailserver heeft SOGo webclient en is ook bruikbaar via imap met Thunderbird.
Ik geloof niet dat ik ooit gebruik heb gemaakt van een mailadres van de ISP. Juist vanwege het wisselen van ISP.
"Oma, hier is je server, succes!"
Mijn oma zit gewoon in Office 365 E3. Werkt prima. POP3 van Caiway is niet eens te gebruiken omdat geen enkele mailclient dat nog ondersteunt.
Sinds wanneer ondersteunen mailclients geen POP3 meer?
Kan hier in de laatste versie van Thunderbird probleemloos een POP3 account aanmaken en zo zijn er nog veel meer mailclients die dat gewoon nog ondersteunen.
Waarom niet? Ik zit al bij xs4all sinds beetje hun oprichting, ze hebben zeer sterke webmail, imap is al jarenlang een standaard, bijna nooit downtime. Ik heb ook 3 eigen domeinen, maar altijd ging het ergens weer verkeerd, was het niet hostname, was het weer arp, dan weer reverse lookup, moest je weer aan de bak om dat te veranderen. Ze ondersteunen zelfs nog het oude cistron domein, die ze lang geleden hebben overgenomen, ze hebben nog steeds zeer goede helpdesk mocht iets niet helemaal werken en spamfilter werkt nog steeds top.

Ik zit bij Caiway met m'n internet, ik heb werkelijk nog nooit hun email gebruikt. Flut webmail, bestandsgrootte limiet, imap doet het meer niet dan wel (of zeer traag) en vriendelijk systeem mbt extra emailaccounts hebben ze niet.
Dat klopt maar als een normale consument je al jaren hetzelfde e-mail adres gebruikt en er nooit bij stil hebt gestaan om het te verhuizen en het altijd heeft gewerkt. Is er ook niet de noodzaak om dit te veranderen. Graag zou ik wat meer willen weten over de storing zelf. Ben erg geïnteresseerd in wat er nu precies niet goed gaat.
Er zijn een hoop mensen die niet zo technisch zijn en dus gewoon hun @home, @ziggo, @kpnmail, @onsneteindhoven, etc adres gebruiken. Vaak hebben deze mensen dit emailadres al jaren, uit de tijd dat het nog niet zo vanzelfsprekend was om een Gmail adres te hebben. Ze namen internet, kregen daar een emailadres bij en gebruiken dat nog steeds. Omdat ze dit dus al jaren gebruiken willen ze ook niet overstappen, je emailadres veranderen is tegenwoordig zoiets als je telefoonnummer veranderen, bijna niet te doen. Je moet zoveel diensten die wijziging doorgeven, en daarnaast is het op een hoop online diensten niet eens mogelijk om je emailadres te wijzigen.

Dan nog buiten het feit dat er genoeg mensen zijn die geen idee hebben hoe ze mail kunnen backuppen en terugzetten bij een andere dienst, dus ze willen ook niet hun hele archief aan mail kwijtraken. In die mails staan vaak facturen, belangrijke gegevens en gewoon informatie die ze af en toe willen kunnen raadplegen zoals emailadressen of een datum wanneer ze een bepaalde mail hebben gestuurd. In een mailclient is het gemakkelijk om al deze informatie te beheren en te doorzoeken. Zelfs al weten ze hoe ze al die mails kunnen backuppen, dan is dit niet meer zo gemakkelijk te doorzoeken door een leek.

Wij op het werk runnen een dienst waar wij nu enkele duizenden geregistreerde personen hebben, je wilt niet weten hoeveel ISP adressen ik daar zie langs komen.

[Reactie gewijzigd door lepel op 25 juli 2024 08:04]

mijn ouders gebruiken het nog, ze zijn ooit er mee begonnen toen kpn nog planet was. als je ooit een email aanmaakt wil je die liever blijven gebruiken aangezien iederen je mail dan heeft en je anders nog steeds mails krijgt op je oude ook al heb je ze een mail gestuurt dat die is veranderd
Sommige forums(zoals NeoGAF en een aantal anderen) verplichten je een edu of ISP email te gebruiken omdat het een goede manier om trolls en spam weg te houden.

[Reactie gewijzigd door MrFax op 25 juli 2024 08:04]

Hebben ze daar bij Caiway geen redundantie?
Nuja, caiway is een kabelmaatschappij, snap uberhaupt niet waarom zei ook mailprovider moeten zijn.
waarschijnlijk nog historie. 15 jaar geleden had je niet veel alternatieven en was het "normaal" een email van je provider te hebben. Hoorde bij het provider zijn (net als nieuwsgroepen).

Meesten zullen ondertussen ook al lang een ander adres erbij hebben, maar ben je een oude klant dan zul je provider email ook nog wel gebruiken (ik ben laatst ook nog een dienst tegen gekomen die een mail adres van had waar ik al 12 jaar niet meer naar gekeken heb)
Ik heb mijn kabelfoon email nog :P
Anoniem: 706671 @[Roland]16 oktober 2016 13:56
Ik heb al 11 of 12 jaar een Hotmail adres. Ik had ook nog geen toegang tot een provider wegens leeftijd dus daarmee.
Aanbieden van email is een poging tot vendor lock-in. Ik zie het regelmatig op de forums voorbij komen "problemen met provider X maar pa wil niet overstappen ivm email adres". Je zou denken dat mensen inmiddels beter weten.
Niemand gebruikt meer de mail van Caiway. Caiway biedt alleen POP3 aan, maar volgens mij ondersteunt echt geen enkele mailclient dat meer. POP3 is volledig deprecated. Het zullen hooguit enkele scanners zijn die vanaf noreply@caiway.nl mailen.

[Reactie gewijzigd door Trommelrem op 25 juli 2024 08:04]

Hoe kom je erbij dat pop3 deprecated is?
Zo'n beetje alle clients en ook gmail en dergelijke ondersteunen het gewoon.
Ondersteund wordt het nog wel, maar in vergelijking met IMAP is het een compleet achterhaald protocol. Functioneel is IMAP vele malen beter.
Je komt de optie POP3 nergens meer tegen. Het is of IMAP of ActiveSync.
Outlook nog, Android, Thunderbird etc.....
Ik ben anders nog [b]geen/b] mail client tegen gekomen die pop3 niet ondersteund.
POP3 is alleen voor mail ophalen. Mail verzenden zullen die scanners via SMTP doen.
Redelijk ongefundeerd berichtje. Neem maar van mij aan dat zeker 75% van Caiway-klanten gewoon hun outlook-clientje met Caiway hebben ingesteld. Deze mensen zouden de term 'POP3' voor het eerst in hun leven horen, als je er over begint.
redundantie = complexer, dus de kans op complexere storingen en bied geen hoog beschikbaarheid.

En wat als het juist in de redundantie nu fout gaat? bv shared storage dat een issue heeft? configuratie replicatie issues?
Tijd van hamer en beitel is wel voorbij, dacht ik zo.
Redundantie heeft, mits goed opgezet, ingeregeld en getest, veel meer voordelen dan nadelen. En zeker in commerciële omgevingen waar up time belangrijk is, kun je simpelweg niet meer zonder, omdat je klanten het niet pikken als je systemen meerdere dagen off line gaan (al dan niet gepland).
Redundantie heeft ook veel voordelen, maar maakt de omgeving ook complexer. En kan bij troubleshooten het lastiger maken en kan juist ook de problemen veroorzaken. Het zal niet de eerste keer zijn, dat een omgeving plat gaat, omdat juist de redundante techniek juist onderuit gaat.

Dat het noodzakelijk is in omgevingen, is een tweede. Ik zou veel van mijn systemen echt niet zonder een vorm van redundantie willen hebben draaien. Maar het zal ook niet de eerste keer zijn, dat juist hierop fout gaat.
jawel, er gaat immers geen mail verloren
"Volgens de provider hebben mensen met een e-mailadres dat eindigt op .nl hier last van, en hebben e-mailadressen eindigt op .net dat niet. "
Geldt dit dan ook als je dus bijvoorbeeld een @fjjl.nl emailadres gebruikt ipv @caiway.nl maar wel via hun diensten je email ontvangt/verstuurt? Of gaat het alleen mis met hun eigen domein?
Alleen hun eigen domein.

Ik heb een .net mailadres en heb idd geen last gehad van storingen :)
Gaat weer lekker bij caiway, TV is ook weer knudde, veel artefacten in beeld afgelopen dagen. En tja, weekend, maandag 'helpen' ze weer... gelukkig gebruik ik de caiway mail niet, daar heb ik geen last van 😐
Gebruik je de iptv ontvanger van Caiway of gebruik je een smartcard icm een CI+-module? Ik heb Caiway glasvezel en ik gebruik een smartcard. Artefacten heb ik geen last van.
Volgens mij is het ook erg gebonden aan het gebied. Ik woon in Oudenbosch en ik heb eigenlijk nog nooit een storing gehad. Ik ben ook pas overgestapt naar Caiway, toen ze in heel het dorp glasvezel hadden aangelegd.

Maar ook hier geen mailgebruiker. :)
Alleen de nieuwe software van Caiway is een drama.
Kabel, glas hebben ze hier niet helaas...

Zowel decoder als CI+ modulle, met beide is het drama qua tv, internet is de laatste tijd gelukkig wel stabiel.
Ik heb ook caiway, woon in Doorn en daar is niets anders. Maar ik moet zeggen dat ik nog nooit zo tevreden ben geweest over een provider. Uitstekende kwaliteit beeld (via coax) en internet (glas). Dat voor een redelijke prijs en met goed georganiseerde customer service - die ik gelukkig alleen bij de aansluiting nodig heb gehad.

Mail en telefonie van caiway gebruik ik beide niet, dat vind ik conceptueel onhandig: als je ooit wilt overstappen zit je in de problemen. Mail heb ik via een eigen domein bij Office365 in de cloud, telefonie neem ik bij callvoip af (085 nummer). Beide niet gratis maar wel goed. Heb dat al jaren en nog nooit downtime.
De storingsdienst is op zondag nooit bereikbaar bij Caiway.

Het blijft aanmodderen met de service. Alleen de tariefsverhogingen beheerst Caiway al jaren cum laude.
Ik krijg sinds donderdag geen email meer binnen, ik zou dat niet 'al ongeveer een dag' willen noemen.
Gaat toch iets niet helemaal zoals het hoort dan :P
Ahja, op zondag hoef je gelukkig ook geen belangrijke e-mail weg te doen.
Belangrijke email gaat toch niet via een @caiway adresje ;)
Haha was ook meer sarcastisch
Hulp nodig caiway? Check m'n linked in .. Haha

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.