KPN: gemiddelde 4g-snelheid is met 39 procent gestegen tot 50Mbit/s

KPN claimt dat de gemiddelde downloadsnelheid op zijn 4g-netwerk in een kwartaal is gestegen van 36 naar 50Mbit/s. De provider heeft in het afgelopen kwartaal meer klanten gekregen bij breedbandinternet, interactieve televisie en Consument Mobiel.

In het afgelopen kwartaal bedroeg de gemiddelde 4g-snelheid 50Mbit/s, terwijl dit aan het einde van het derde kwartaal 36Mbit/s en een jaar geleden nog 20Mbit/s was, aldus KPN bij de bekendmaking van de kwartaalcijfers. De toename van de gemiddelde snelheid komt volgens KPN door het toevoegen van 1800MHz-opstelpunten en de stapeling van frequenties. De hoeveelheid door klanten verstookte 4g-data zou in een jaar verdrievoudigd zijn.

KPN meldt een groei van het aantal klanten en die was het sterkst bij Consument Mobiel: in het afgelopen kwartaal kon de provider er 80.000 bijschrijven. Een derde van hen neemt een bundel af in combinatie met een vaste aansluiting, waar dat een jaar eerder nog 21 procent was. Op de zakelijke mobiele markt verloor KPN vierduizend klanten. In totaal heeft KPN nu 3,593 miljoen mobiele abonnees.

Het aantal breedbandklanten nam in het vierde kwartaal toe met 40.000 en in het hele jaar met 139.000. Dit resulteerde in een kleine stijging van 1 procentpunt marktaandeel tot 41 procent op de breedbandmarkt. KPN meldt dat inmiddels 68 procent van de huishoudens toegang heeft tot snelheden van minimaal 100Mbit/s, dankzij de aanleg van glasvezel en vdsl2-technieken als pairbonding en vectoring. Dit was een jaar eerder nog 51 procent. KPN heeft 2,913 miljoen breedbandklanten.

Bij interactieve tv steeg het aantal abonnees met 69.000 en in heel 2015 was de stijging 265.000. Daarmee heeft KPN naar eigen zeggen een marktaandeel van 29 procent, waar dat een jaar geleden nog 26 procent was. In totaal nemen 1,864 miljoen abonnees Interactieve TV van KPN af.

KPN's kwartaalomzet bedroeg 1,75 miljard euro, een daling van 8,1 procent tegenover een jaar eerder. De winst was 254 miljoen euro, waar het telecomconcern een jaar eerder een verlies van 16 miljoen euro noteerde.

Door Olaf van Miltenburg

Nieuwscoördinator

03-02-2016 • 09:47

60 Linkedin

Reacties (60)

60
60
46
2
0
3
Wijzig sortering
zodra ze pakketten van 100GB per maand of meer gaan aanbieden weet ik het wel.
Daag vaste lijn en halloooo 4g.

zeker voor afgelegen gebieden is dit een verbetering al is het maar een verbinding van 20mbps nog altijd beter dan dsl verbinding met 2mbps
T-mobile heeft wel een proef met 4G voor thuis, met de keus uit 30GB, 100GB of 200GB.
Iedereen kon zich inschrijven, van afgelegen gebieden tot midden in de randstad.
Goedkoop is het helaas nog niet (30, 60 en 90 euro per maand), en inschrijven is momenteel ook niet meer mogelijk.

Ik ben benieuwd of KPN ook 4G voor thuis zal uitbreiden.

Momenteel bied KPN alleen voor buitengebieden.
 • Met minder dan 6 Mbit/s internetsnelheid via ADSL en geen geplande snelheidsverhoging in komende 6 maanden
 • Buiten stads- of dorpskernen
 • Met voldoende capaciteit op het 4G-netwerk
Met de keuze uit 10GB of 50GB
Waarbij 50GB ook 50 euro per maand kost.

Internet Buitengebied mag alleen op het opgegeven adres worden gebruikt en alleen in het bijgeleverde modem.

T-mobile maakt(e) geen onderscheid waar je woont, en je kan hem ook meenemen door het hele land. (dus handig voor een vakantie in eigen land oid)

[Reactie gewijzigd door w3news op 3 februari 2016 10:30]

Aanvulling kpn: het 4g modem mag je ook meteen even aftikken en de minimale contractduur is 12 maanden. Wel wordt de 50gb verdubbeld als je je vaste lijn behoud.
Bijna,
Netflix en YouTube zijn hier grootverbruikers.

Echter wanneer ze een soort van fair-use kunnen introduceren of een (dag)cap introduceren zonder hogere kosten dan heb ik daar wel oren naar.
100gb per maand op m'n vaste lijn ga ik 10 keer overheen :P. Wat denk je dat al die HD video streams verbruiken joh
Ik snap niet dat thuis-snelheden van internet thuis zo achter blijven lopen, zou toch allemaal makkelijker, sneller en sabieler moeten kunnen dan door de lucht?
Het heeft alles te maken met investeringen. Heel zwart/wit gezegd: als je één mast een upgrade geeft, hoef je dus maar op één lokatie alles te vervangen. Resultaat is wel dat meteen 500 man (even uit de losse pols, dit getal) een sneller 4G(+)-verbinding heeft.

Bij een upgrade naar glasvezel op het vaste net moet de straat open, elk huis apart moet een nieuwe aansluiting krijgen, etc. Dan moet je dus aparte kosten maken per aansluiting.

Ik zou ook dolgraag thuis glasvezel willen hebben, maar helaas... kan wel 140Mbit over 4G (bij T-Mobile in mijn geval) of 200Mbit via de kabel van Ziggo.
Kabel is in de jaren 80 aangelegd.
Een mobiele zendmast is makkelijker dan kabels in de grond.
Hoge snelheid is altijd leuk, maar ik vind het zelf een stuk minder interessant doordat de datalimieten van de betaalbare bundels nog relatief laag liggen.

Volgens de website van KPN is hun grootste & duurste databundel 10gb. Met hun mooie nieuwe downloadsnelheid hou je dat dus nog geen half uur uit..
Geen databundel hier. Wel een snelheidscap helaas van 40 mbit.

Die 40 mbit haal ik stationair overigens bijna altijd. Alleen ambulant haal ik de 40 mbit bijlange na niet, maar zit ik meestal boven de 8 mbit. De pingtijden zijn zowel ambulant als stationair vrijwel altijd lager dan bij DSL. Van mij hoeft 100+ mbit niet perse op een mobiel device. Belangrijker vind ik het dat we thuis meer mogelijkheden krijgen. Heel Brabant heeft glasvezel, maar de randstad is dikke pech. Daarom gebruik ik 4G maar gewoon thuis, dat is tenminste snel.

[Reactie gewijzigd door Trommelrem op 3 februari 2016 10:27]

K weet niet wat jouw ping is, maar met mijn Vectoring VDSL lijntje haal ik 8ms ping
Ik heb 5GB en omdat het vaste pakket thuis ook van KPN is wordt dit verdubbeld naar 10GB + MB's delen met andere gezinsleden. De 10GB van mij is op de laatste dag van de maand opgegaan. Hoe deed ik dat vroeger toch met 500MB O+
Ik ga hier regelmatig over de 200 Mb/s met KPN 4G. Dat icm een onbeperkt internet abonnement uit 2010 maakt wifi voor mij tegenwoordig compleet overbodig. :)
Dat is wel heel lekker :D Hoeveel betaal je pm voor dat abbonement uit 2010 als ik het mag vragen?
16,75 per maand en krijg er ook nog 150 minuten oldscool bellen bij :+ (sim only abo)

[Reactie gewijzigd door Luuk op 3 februari 2016 10:36]

Enig idee waar de 'fair use' datalimiet van het KPN 2010 Sim Only - Surf & Mail Totaal tegenwoordig ligt? En hebben ze jou ook vorig jaar gebeld gehad met een 'aanbod' voor iets van 100 extra belminuten voor 10,-/mnd ? :+

Edit: terugkijkend in de facturen, heb ik in September 2,5GB dataverkeer gehad zonder een SMS te krijgen dat het minder moest of werd gelimiteerd.

[Reactie gewijzigd door Henk Poley op 3 februari 2016 12:09]

Ik heb hetzelfde, ga zo nu en dan over de 10GB in één maand (mijn huissie heeft niet zulk lekker internet) en hoor gelukkig niks van ze. Ik ben wel benieuwd wanneer de rode lichtjes gaan branden bij de datamanagers van KPN... :P Ontzettend tevreden over mijn abonnement!
Anoniem: 599538
@etothej3 februari 2016 17:01
Heb ook hetzelfde abbo ;). Sinds april gebruik ik rond de 60GB per maand zonder waarschuwingen. Het contactpersoon voor 4G in het buitengebied wist te vertellen dat het helemaal onbeperkt was geworden, ik weet alleen niet of meneer maar iets verzon zodat ik meer data ging gebruiken en een waarschuwing krijg, of echt de waarheid vertelde.
Ik zit gemiddeld rond de 30GB per maand, nog nooit iets over gehoord :)
Nou dan zit je gebeiteld dan hoef je nooit meer over te stappen :9
Zo deze abbo's zijn geld waard zeg! Waarom steken ze hier geen stokje voor?
Waarom wel? Dit is gewoon het contract wat ik met KPN heb afgesloten een paar jaar geleden. Blijkbaar ligt de FUP een stuk hoger (als die er al is)
Helaas lijkt KPN er afgelopen week (nergens aangekondigd?) voor gekozen de abonnementsprijzen voor luxe telefoons met € 5 te verhogen. Qua dekking is KPN inderdaad 1 van de betere providers, maar qua prijs lopen ze wel redelijk uit de maat.

De snelheid van KPN is dan ook wel leuk, maar vind de prijzen wel buitenproportioneel (worden).
Als je alleen een KPN mobiel abonnement hebt dan is KPN inderdaad niet de goedkoopste, maar gelukkig zijn er voldoende andere providers op het zelfde netwerk. Als je echter KPN Compleet "bent" dan denk ik dat je bij KPN een prima pakket voor een hele nette prijs hebt.
Ook ik merk dat ik steeds meer gebruik ga maken van 4G. Zowel op telefoon als laptop.

Via 4G krijg ik in Barendrecht ruim 100Mbps download en 15Mbps upload. Dit in vergelijking met mijn WiFi waar ik met geluk 20Mbps download naar binnen hark.
In combinatie met een databundel van 20Gb van KPN door kpn compleet te hebben is het zeer goed te redden.
Datzelfde heb ik ook; van Groningen tot Almere tot Hoogeveen, in het centrum is 4G+ aanwezig wat maar zo over de 120 Mbps heen knalt. In het buitengebied is er eigenlijk altijd bereik, soms misschien maar 1 streepje 4G, maar dat is nog altijd voldoende voor ~10mbit en een ping onder de 50ms.
Ik heb een 8GB bundel, voorlopig nog ruim voldoende.

Dat zijn hogere snelheden dan wat ik thuis over koper kan trekken... :)
Heel fijn dat velen soms 100 Mbps snelhelden halen. Ik soms ook 70 met Vodafone. Toch lees ik gestegen van gemiddeld 36 naar 50 Mbps.

Is het niet beter dat providers ook verplicht moeten adverteren met de gemiddelde snelheid ipv alleen met de theoretische maximale ideale snelheden? Al was het maar in de kleine letters onderaan de advertentie. (Bijv. zoals "Let op: geld lenen kost geld")

Of zou de middelde snelheid komen door 3G toestellen op het 4G netwerk? Dan zou het berekenen van de gemiddelde 4G snelheid anders moeten.

[edit: opmerkingen over 3G toegevoegd]

[Reactie gewijzigd door twkr18526 op 3 februari 2016 10:28]

Maar, zal het gemiddelde niet afhankelijk zijn van de gebruikte toestellen?
Dat doet KPN ook, zelfs op hun coveragechecker staat netjes een maximum en theoretische snelheid vermeld. (Al loopt die een beetje achter, is 4G+ nog niet in verwerk) Ze vermelden het op veel plaatsen erbij in ieder geval. :)
Als ik naar kpn.com ga en sim-only aanklik zie ik vrijwel meteen dit:

Met een 4G toestel kunnen al snelheden tot 150 Mbit/s worden gehaald. Maar de echte kracht van 4G is stabiliteit van je internet, dus de snelheid die je gemiddeld haalt. Bij KPN is dit 20 Mbit/s download en 10 Mbit/s upload.

Vrij voorzichtig met hun belofte dus. Lijkt me al prima zo.
Als ik dit zo lees dan kan 4G voor veeleisende internetgebruikers nog niet gezien worden als vervanging voor vast internet thuis.Tenminste als je veel tv/youtube/netflix kijkers thuis hebt.

Voor anderen, die meer met computers dan met televisies bezig zijn kan het al wel interessant worden. Naast bandbreedte is voor een snelle responsieve verbinding ook de latency van belang. Voor vast internet ligt die tussen de 7 en 12 ms, tenminste met wat ik zelf met wat tests op verschillende verbindingen heb gemeten. Ben eigenlijk wel benieuwd wat de latency voor 4G kan zijn.
KPN heeft een fijn netwerk met goede dekking. Ik maak ook gebruik van een 10GB bundel met verdubbeling. Dat is echt fijn in het buitengebied. (Vaste lijn is maar 2.5 mbit.) Dan heeft kpn er ook nog gratis spotify bij dat niet van je bundel af gaat. Dus vind het niet gek dat KPN deze groei heeft laten zien.
Goede dekking zeg je. Dat was zo, maar lijkt minder te worden. Op reis door Nederland merk ik dat er toch een paar duidelijke 4G-vacuum-bubbels zijn, bijvoorbeeld tussen Castricum en Zaandam.
Over dat spotify; dat gaat inmiddels gewoon weer van je bundel af, vanwege het feit dat de acm vond dat je geen onderscheid mag maken in het soort data. Deze zomer moest KPN er dus mee stoppen. Helaas, maar misschien ook wel goed.
Dat geld niet voor lopende abonnementen dacht ik. :)
Maar je krijgt er nu wel 1500MB extra verkeer bij. Bij de 10GB onbeperkt bellen bundel is Spotify gratis en krijg je geen extra data.

[Reactie gewijzigd door WhatsappHack op 3 februari 2016 18:23]

Bij oude Hi gebruikers is dit nog steeds onbeperkt, alleen bij oude KPN klanten en nieuwe aansluitingen gaat het idd van de bundel af.
In de Efteling had ik 140MBit, dat sloeg helemaal nergens op. :)

Mijn Wifi router thuis krijgt met moeite 100MBit op een paar meter afstand op AC.
Dat wel is gek overigens, maakt het nog verschil welk kanaal en bandbreedte je gebruikt?
Volgens mij niet, ik kan het nog eens proberen door verschillende kanalen in te stellen. Het is een asus ac68u.
Dat klink inderdaad wel gek, ik heb dan ook de Asus AC68U maar ik heb dan de volledige snelheid van 200mb/s bij Ziggo soms meer over WiFi, mogelijk dat er instellingen toch niet goed staan?
en je maakt ook gebruik van 5GHz, of zit je alleen op de 2,4GHz
Ik heb op een ac66u pieken van rond de 300 Mbps gehaald op 20 meter, dus daar kan het niet aan liggen. Weet je zeker dat je AC gebruikt en niet op de 2.4 band zit? Ik heb dat opgelost door aparte SSID's voor mijn 'fast' en 'slow' banden, waardoor je via de SSID dat kan garanderen.
Ja, ik heb een 5G SSID. Het bereik van de router is ook niet geweldig, met als kanttekening dat hij in de meterkast hangt en dus omringd wordt door muur en electische meuk. Toch haalt de 5Ghz band de 1e verdieping niet nauwelijks.

Echter op een andere locatie, zonder obstakels, kreeg ik bestanden over het netwerk maar met maximaal 8Mbyte binnen, terwijl ik bekabeld gewoon 100MByte per seconde haal.

Ik zal in ieder geval weer eens eea proberen.
Hmm ja 5 GHz is geen ster qua bereik als het door vaste stof moet. Heb je wel de antennes zo gedraaid dat ze in de breedte naar boven zenden? Voorbeeldje http://countrymilewifi.com/Images/45-ant-ori.jpg

Een andere optie is natuurlijk hem meer centraal plaatsen en bekabeld of per powerline naar de meterkast doorkoppelen.
De antennes staan inderdaad in een richting waarin ik zoveel mogelijk bereik door het huis moet hebben.

Ik heb in principe de optie om de router op de 1e te zetten. Ik wil nog experimenteren voor de het ding met de XPeriaBox bridged. Dat was de eerste keer echter geen success omdat mijn IPTV doodging. Daar moet ik dus ook nog naar kijken.

[Reactie gewijzigd door inorde op 3 februari 2016 11:11]

Ben zelf ook erg tevreden over mijn KPN 4g abo. Met 10gb databundel per maand is WiFi zo goed als overbodig geworden voor internet op mijn mobiel.
Ook hier een tevreden gebruiker. Veel WiFi netwerken bieden nog lang niet de performance van het 4g netwerk, vandaar ook mijn hoge bundel van 12GB. WiFi gebruik ik bijna niet, en door alle verdubbelaars van KPN (ivm thuis abo's) kost het ook nog niet de wereld.
4G van KPN bevalt mij ook prima. Dekking is prima, alleen in de drie Noordelijke provincies ga ik wel eens terug naar 3G. Maar daar maak ik me niet zo druk over.
Daarnaast haal tik ik ook vaak de 50Mbps aan, en op sommige plekken 100Mbit/s (harder gaat niet ivm beperkingen van telefoon (HTC One M7).

Nu nog die bundel wat omhoog, dan ben ik tevreden. In combinatie met KPN Compleet zijn ze ook niet duur.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee