Dataverbruik KPN-abonnees verdubbelt binnen een jaar

Het dataverbruik van abonnees van KPN is afgelopen jaar ruim verdubbeld. Dat blijkt uit de kwartaalcijfers van de Nederlandse provider. Gemiddeld zit een abonnee van KPN per maand op 795MB, waar dat een jaar geleden nog 354MB was.

Als KPN alleen abonnees meerekent van het merk KPN en dochterbedrijven als Telfort en Simyo weglaat, komt het gemiddelde maandelijkse dataverbruik zelfs boven 1,1GB uit. De grote toename van dataverbruik van abonnees van de provider komt vooral door de toename van het bekijken van video's in smartphones, valt op te maken uit een toelichting op de cijfers. KPN claimt door het toegenomen dataverbruik meer grotere databundels te verkopen, van 1 tot 5GB. Het aantal databundels van boven 5GB lijkt verveelvoudigd te zijn, maar blijft nog steeds klein.

De toename zal bovendien toe te schrijven zijn aan de stijging van het aantal klanten met 4g. Dat steeg van 845.000 een jaar geleden naar 2,14 miljoen in dezelfde periode dit jaar. Het totaal aantal abonnees steeg ook, van 3,57 naar 3,81 miljoen. Inclusief prepaid komt KPN uit op 7,5 miljoen klanten, waarmee het naar eigen zeggen 44 procent van de markt in handen heeft. Dat is hoger dan het marktaandeel van 42 procent een jaar geleden. Het aantal klanten met prepaid daalde.

Het aantal klanten met quadplay-pakketten, met zowel mobiele als vaste diensten bij KPN, steeg van 273.000 naar 468.000. KPN probeert die pakketten onder de aandacht te brengen met reclames voor CombiVoordeel, wat vermoedelijk heeft geholpen bij de groei van het aantal klanten. Het aantal mensen met fiber-to-the-home van KPN steeg van 512.000 naar 647.000.

De omzet van de provider daalde met 4 procent naar 1,75 miljard euro, terwijl de nettowinst met 55 procent daalde naar 160 miljoen euro. Dat komt vooral door een meevaller in hetzelfde kwartaal vorig jaar. Als het bedrijf dat niet mee had hoeven rekenen, was de winst iets gestegen.

Door Arnoud Wokke

Redacteur

29-07-2015 • 08:54

66 Linkedin

Reacties (66)

66
66
56
1
0
0
Wijzig sortering
Zo zie je maar weer en dat is volgens mij door veel mensen ook vooraf voorspeld... dankzij 4G ga je veel meer mobiele data gebruiken dan voorheen... Wil je dus wat zuiniger met de MB's zijn en niet elke maand aan het einde van je 1GB bundel zitten of meer betalen voor een grotere bundel, neem dan vooral geen 4G abonnement. :P
Blijft de oude discussie: omdat je 4G hebt, ga je dan ineens meer doen met je smartphone? Ik niet; op 3G zat ik op ongeveer 1.1GB/maand en nu met 4G zit ik op 1.2GB/maand. En dat terwijl mijn "tegoed" omhoog is gegaan naar 2GB/maand.

Ik zal wel een uitzondering zijn; mijn data-verbruik is nog steeds bij eenzelfde aantal handelingen per maand en ben niet extra gaan internetten/ YouTuben/etc omdat ik meer data gekregen heb.
Het is wel degelijk mogelijk extra data op 4G te gebruiken dan op 3G. Ik heb twee jaar lang met Vodafone 3G in de trein gereisd en kon amper internetten vanwege de drukte. Ja toen kon ik makkelijk uit met een 1GB bundel. Vervolgens was er ooit die 10GB extra actie waardoor ik 11GB had. Ik ben mijn gebruik gaan veranderen door zorgeloos muziek te gaan streamen. Aangezien dat niet zo veel bandbreedte vereiste kon ik vaak muziek luisteren zonder onderbrekingen in de steden, behalve op de grote stations en blinde vlekken op het platteland. Op basis daarvan is mijn verbruik omhoog gegaan wanneer het 3G netwerk toereikend was.

Toen bood Vodafone voor €2,50 4G aan op mijn bundel en het feest was begonnen. Ik zat steevast boven de 6GB elke maand en ik ging zelfs Netflixen omdat alles zo soepel ging. Ik hoefde nooit meer te wachten op sites die moeten laden en video's spelen opeens ook in hogere kwaliteit af. Nooit en nergens hoefde ik meer op de Wi-Fi. Nu zit ik bij KPN (Hi) en is mijn verbruik ongeveer stabiel gebleven ten opzichte van 2 jaar geleden aangezien ik pas recent over een grotere 10GB databundel bij KPN beschik.

Dus wat kunnen we hier van leren?
- Als jij altijd op 3G kon internetten met prima snelheid a +10Mbps dan zal je op 4G niet meer verbruiken;
- Als jij sporadisch kon internetten door de slecht performance van het 3G netwerk dan zal je met 4G juist meer verbruiken;
- Het verbruik hangt af van je databundel. Bij een bundel van 2GB (je zat bij Hi voorheen op 1,5GB neem ik aan?) zou ik ook niet mijn verbruikspatroon aanpassen omdat ik bang ben er overheen te gaan. Ik heb 10GB en ben wel meer gaan gebruiken. Net als meer geld ga je daar naar leven. En guess what: 4G brengt ons ook grotere databundels waardoor je meer kunt verbruiken.

Dus jouw voorbeeld is ook niet de norm wil ik er mee aangeven ;)

[Reactie gewijzigd door swv op 29 juli 2015 11:45]

Dat ligt dus niet aan 4G maar aan jezelf hoe je ermee om gaat. Als je bundel groter word is het ook logisch dat je meer gaat gebruiken, zou zonde zijn slechts 1-2gb van een 10gb abbo te gebruiken

[Reactie gewijzigd door !mark op 30 juli 2015 01:10]

Zoals ik al had aangegeven ging ik bij Vodafone in het 3G tijdperk van 1GB naar 11GB en ik ben zorgeloos muziek gaan streamen, dus meer gaan gebruiken inderdaad. Dat ging lang niet altijd soepel. Meestal was de muziek redelijk gebufferd om oneffenheden in het netwerk op te vangen maar vaak had ik toch een tiental onderbrekingen op mijn dagelijkse treinreis tussen Alkmaar en Utrecht. Desondanks ging door dat streamen mijn dataverbruik omhoog. Ik zat toen aan de 3GB - 5GB gebruik van de 11GB.

Echter, voor de meeste toepassingen (ja ook browsen) was het 3G netwerk vaak niet toereikend. Pas toen Vodafone met 4G kwam ben ik flink gaan verbruiken. Ik had namelijk 'last' van een bug waardoor mijn snelheid niet omlaag ging naar 64 Kbit/s na die 11GB. Hoewel ik daar vaak onder bleef en echt veel moeite moest doen om op een mobiel dat op te krijgen, heb ik de limiet wel eens ruim overschreden. Dankzij 4G. Immers op 3G kon ik soms nog zo hard mijn best doen, als een pagina niet wilde laden dan verbruik je ook geen data :z

Vodafone was alleen een beetje vaag aan het doen met mijn 4G verbinding waardoor ik klaar met hun was voor onbepaalde tijd en ben ik naar Hi overgestapt. Toen ging ik van 11GB naar 4GB. Dus ik moest mij meer inhouden. Echter vrij snel kreeg ik een cadeau naar 6GB, wat al in de buurt kwam van mijn oude verbruik bij Vodafone. Ik kon zorgeloos internetten daarmee. Onlangs werd Hi opgeheven en ging ik naar 8GB bij KPN. Nog meer zorgeloos. Tevens heb ik een iPad met 10GB KPN abo, ook van het oude Hi (was 8GB). Met wat KPN Compleet (nog een reden om klant te blijven bij hun) en Spotify trucjes was dat wel interessant om er bij te doen voor in de trein. Alleen kon ik op het moment van afsluiten begin dit jaar niet ruiken dat ik nog zoveel GB's cadeau zou krijgen bij het opheffen van Hi.

Mijn conclusie is in mijn vorige reactie dan ook wat jij zegt, maar de netwerktechniek kan ook een beperkende en bepalende factor zijn. Dus ik snap niet zo goed waarom je mij op dat punt herhaalt. En anders hoop ik dat het nu wat duidelijker is ;)
Wat je al aangeeft het heeft met bundel te maken maar in het algemeen is het gewoon logisch dat mobiele data gaat toenemen.

mobiele data wordt sneller, goedkoper en logsich dat er dan meer verbruikt wordt.
Neem daarbij dat steeds meer mensen filmpjes of tv kijken op mobiel. Het is een hele normale voorspelbare groei.

Men de toenemende snelheid van mobiel kun je zelfs stellen dat het over x jaar een alternatief is voor een vaste aansluiting. Data via mobiel zal goedkoper worden en wie weet zelf bundels met 500gb per maand of meer over x jaar.
Voor mensen in buitengebieden waar een vaste aansluiting te ver van de centrale is zal mobiel steeds meer een betaalbaar alternatief gaan vormen.
Even los van je databundel is het logisch dat je bij een snellere verbinding automatisch meer data verbruikt.

Als voorbeeld, jij klikt een youtube filmpje aan na 3 sec zeg oh nee deze wil niet zien en je klikt het filmpje weg.
Bij een 3G verbinding heb je nu b.v. 500Kb verstookt terwijl bij een 4G verbinding je wellicht het halve filmpje al had binnen gehaald en 7000Kb hebt verstookt.

Dit gaat ook op bij muziek, pagina`s inladen. Je komt op een website, nee dit is het niet bam naar de volgende pagina. Dan heb je met 3G die pagina waarschijnlijk nog niet 100% ingeladen en met 4G waarschijnlijk al wel wat voor meer data zorgt.

Als je een keer niets te doen hebt en je bent gewoon nutteloos aan het surfen op het internet zul om bovenstaande reden ook al meer verbruiken bij 4G dan bij 3G.
Dus los van je bundel je gebruikt sowieso wat meer data met een snellere verbinding.

Ontopic:
Voor KPN zullen de bundels nu helemaal gaan oplopen daar ze spotify nu ook van de bundels af moeten halen i.p.v. los van de bundels zien. Dit zal mijn inziens toch ook een behoorlijk invloed hebben op het totaal gebruik.
Blijft de oude discussie: omdat je 4G hebt, ga je dan ineens meer doen met je smartphone? Ik niet; op 3G zat ik op ongeveer 1.1GB/maand en nu met 4G zit ik op 1.2GB/maand. En dat terwijl mijn "tegoed" omhoog is gegaan naar 2GB/maand.

Ik zal wel een uitzondering zijn; mijn data-verbruik is nog steeds bij eenzelfde aantal handelingen per maand en ben niet extra gaan internetten/ YouTuben/etc omdat ik meer data gekregen heb.
Hier gaat een denkfout achter schuil.
Veel diensten zoals youtube, zien dat je een snellere verbinding hebt, waardoor je een video van hogere kwaliteit voorgeschoteld krijgt. Die betere kwaliteit veroorzaakt ook een hoger databgebruik.

Jij kunt dan denken dat je het mobiele internet niet anders bent gaan gebruiken. Maar de dienstenaanbieder heeft jouw betere kwaliteit videos aangeboden, of de pagina die je leest in één keer gedownload waardoor het datagebruik dus toch is toegenomen, ondanks dat jijzelf het internet niet anders bent gaan gebruiken.

4G zorgt dus wel degelijk automatisch voor een hoger datagebruik.
[...]


Hier gaat een denkfout achter schuil.
Veel diensten zoals youtube, zien dat je een snellere verbinding hebt, waardoor je een video van hogere kwaliteit voorgeschoteld krijgt. Die betere kwaliteit veroorzaakt ook een hoger databgebruik.
Hmm ik krijg anders steevast op mijn laptop over mijn ADSL verbinding van 30Mbps steevast slechts een video van 480p voorgeschoteld, terwijl het prima af te spelen is op HD, want daar zet ik hem steeds op.
Ik meende dat de videoresolutie wordt/werd bepaad door de scherm resolutie?
De meeste mobiele apps, waaronder YouTube en NOS gebruiken standaard de adaptieve stream.
Bij diensten als YouTube kan je in de in de app aangeven of je de kwaliteit op auto zet (zoals jij hebt beschreven) of vast op een bepaalde kwaliteit. Zo kan je ook je dataverbruik binnen de perken houden natuurlijk.
Default is echter adaptief. En de gemiddelde gebruiker blijft nogsteeds werken op basis van de default instellingen.
Maar dan zal hij op een snellere verbinding verder vooruit bufferen.

Stel ik klik naar 1minuut een filmpje van 10 minuten weg, dan zal hij op 3g bijv. slechts 2 minuten gebufferd hebben maar op 4g misschien wel 6.
Anoniem: 601896
@MAX340029 juli 2015 09:06
Naast dat 4G zorgt voor dat je door de snelheid je mogelijk minder bewust bent van datagebruik, is er natuurlijk ook een andere trend gaande.

Het wordt steeds gewoner, dat we steeds meer zaken die we eerst op een pc of laptop deden nu mobiel gaan doen. De trend van steeds grotere schermen, maakt dat niet alleen mogelijk, maar ook steeds makkelijker.

Daarnaast is er bij de consumptie van media ook een transitie aan de gang naar 'streamen' in plaats van ouderwets fysiek opgeslagen te hebben.
Ik wel. Waar ik voorheen een filmpje weg drukte omdat het te traag was, laadt ie op 4G instant. En dus blijf je kijken.
Daarnaast schakelen diverse sites over naar hogere kwaliteit vanwege de bandbreedte.
En telefoons doen steeds meer op de achtergrond. Dat heeft niets met 4G te maken maar er wordt wel meer data gesynchroniseerd met al die diensten.
Dan ben je een uitzondering, denk ik want ik hoor juist om mij heen goch sinds dat nieuwe abbo van mij is mijn verbruik ook meer (technische sector). Is het ook niet zo doordat er een hogere verbindingsnelheid gedetecteerd word er op de achtergrond meer dingen standaard geladen worden op de achtergrond ?

Hoe dan ook mijn verbruik is iod van ongeveer 2gb in de maand naar 4 tot 6gb gegaan.
Nou reis ik elk weekend 6 uur met de trein (vriendin) en gebruik ik ook wifihotspot :)

daarnaast doe ik ook niet meer moeilijjk over updaten van apps en eigenlijk ga ik ook niet meer de moeite doen om met wifi te verbinden. Mensen kunnen makkelijk meekijken met wat je doet en mijn ervaring is dat 4g sneller werkt dan die gratis netwerkjes waar je op mag.

[Reactie gewijzigd door pwghost op 29 juli 2015 10:17]

Anoniem: 300525
@MAX340029 juli 2015 11:52
Wat bij mij vooral speelt: m'n wifi verbinding is gewoon crap thuis (vrij druk bewoonde buurt, appartement, geen noodzaak om nog meer wifi signalen toe te voegen in de vorm van extenders, losse routers...). M'n 4G werkt sneller en stabieler dan m'n 2,4 en 5 GHz wifi.

Dus een vrij grote (relatief) bundel van 5GB + 4G is voor mij de uitkomst wanneer ik in m'n studio zit.
Ga maar eens filmpjes en sites met veel afbeldingen kijken.

Ook een nieuwe telefoon met hogere resolutie scherm lijkt meer data op te slokken.
ik ben van HD naar FHD scherm gegaan en mijn browsergebruik ook via wifi is als een gek omhoog geschoten naar bijna 3 gb van de 1,5 gb.

Het lijkt wel of veel mobiele sites filmpjes en fotos scalen naar resulotie en wat voor een verbinding je gebruikt.
Meeste mensen zetten bij het kijken van bijvoorbeeld youtube filmpjes de resolutie niet gelijk op 360p of 480p, maar laten het op automatisch staan.
Met een 3g verbinding zal hij hooguit bij automatisch op 720p gaan, bij een 4g verbinding gaat het nogal vrijwel direct naar 1080p, dit zorgt voor meer data.

Dat is al 1 voorbeeld waarom iemand met een 4g verbinding meer data verbruikt dan iemand met een 3g verbinding.
Weet je wat ik pas erg vindt? Dat verdorie mijn mobiele verbinding sneller is dan mijn VDSL2 verbinding. 2x zo snel. Ja, KPN is bezig met upgrades - die zie ik echter bij mij voorlopig nog niet gebeuren.
Nee hoor, geen uitzondering. Hier ook zo iemand. Ik verbruik hooguit 500MB per maand.
Ik nam een abonnement van 1GB (en 4G, was minimum voor 4G), na 1 maand werd dat door HI verdubbelt (gratis). Nu heb ik met hetzelfde abonnement 3GB (van KPN nu).
Ik verbruik nog steeds hetzelfde...500MB. Als ik er al aan kom dus.

Laatst kreeg ik van KPN het advies om 5GB te nemen voor een verlenging.
Ze zien ze daar vliegen zeker. Ik ga gewoon weer terug naar 500MB of 1GB. Meer dan genoeg.
Of neem een grotere bundel (tis maar een idee he)
Niet iedereen heeft een zak geld voor al die peperdure bundels.

De prijzen zijn de pan uit gerezen en wor4den nog steeds meer en meer verhoogd en als straks telefoons los verkocht gaan worden en niet meer via abbotjes en mensen zien hoeveel ze teveel betaalden al die jaren gaat de prijs van sim only ook meer als verdubbelen.
Ze moeten immers ergens die absurde winsten vandaan halen.
Tja, ik kreeg het er gewoon bij, volgens mij kan ik niet eens kiezen!

Het feit dat met 4G het kijken van video's meestal beter gaat dan met 3G zal er ook voor zorgen dat mensen het meer gebruiken.

Niet dat ik meer mobiel verbruik, groot verbruik doe ik alleen op WiFi. Alleen thuis en op werk of bij vrienden die ik vertrouw. Je kunt overal op wifi tegenwoordig, maar je kunt met een laptop de WiFi van bijvoorbeeld een café nadoen en zie maar eens te achterhalen of je op de echte van het café zit, of op iemand zijn laptop waar al je data langskomt (inclusief wachtwoorden). Dus dan liever mobiel.

[Reactie gewijzigd door gjmi op 29 juli 2015 09:08]

Je bedoeld dat je door 4G te nemen vaak meer data in je bundel hebt en dus ook meer kan/mag verbruiken?

Het is veel te simpel om te zeggen dat je meer gaat verbruiken omdat je 3G ineens 4G is, bijkomende factoor is in 90% van de gevallen ook een verhoging van je bundel :)

edit: ik zit ook bij KPN en heb 10GB databundel, hiervoor had ik de helft, denk je dat ik nog moeite ga doen om WiFi aan te zetten op plaatsen waar dat beschikbaar is?

[Reactie gewijzigd door watercoolertje op 29 juli 2015 09:13]

Bij mij is het andersom. Omdat ik een sim-only abonnement met 5Gb kon krijgen voor €25/maand, ben ik meer gaan gebruiken en kijk ik niet meer naar mijn verbruik, waar ik dat met 1Gb wel deed en dan ook regelmatig terug werd gezet naar 64Kbit.
Ik merk het zelf wel dat ik meer gebruik als voorheen voornamelijk omdat ik met 4g een snellere verbinding behaal als met WiFi dus ben ik eerder geneigd mijn data bundel te gebruiken ook als ik thuis ben.

[Reactie gewijzigd door Bjornmeijer935 op 29 juli 2015 20:48]

Juist, ik verstook tussen de 10-20GB per maand en de gemiddelde gebruiker zit op 795MB. Ik ga mij dan toch afvragen of ik dan zoveel verbruik of dat KPN veel gebruikers heeft zonder internet mede omdat zij door verdubbeling / KPN Compleet best wat data weggeven

Kanttekening:
Twee jaar geleden begonnen met 5GB abo, ten tijde van 4G is dat verdubbeld naar 10 en door verdubbeling KPN Compleet opgeschroefd naar 20GB. Hierdoor ben ik ook wel heel gemakkelijk geworden in het updaten van apps en dergelijke over 4G

[Reactie gewijzigd door lubbertkramer op 29 juli 2015 09:09]

Ah, gelukkig, ik ben dus niet de enige die veel data verstookt (al zit ik op 'slechts' 6,5GB nu).. Gelukkig heb ik ooit een 3G abonnement afgesloten zonder datalimiet, en heb ik sindsdien gratis en voor niets een upgrade naar 4G gekregen :-)
Anoniem: 599538
@Lordfox7329 juli 2015 14:23
40 Gb hier en ben al een week op vakantie, step your game up ;).
Zelf ook nauwelijks nog WIFI aan sinds de verdubbeling. Spotify, updaten van apps en gaan allemaal over 4G, ook als ik thuis ben. Toch krijg ik mijn bundel nooit op ('maar' 5GB).

[Reactie gewijzigd door Source90 op 29 juli 2015 12:06]

Zie ook mijn reactie hieronder. Ik ben van mening dat zolang consumenten een "lage" limiet hebben men altijd zal pogen hieronder te blijven, dus acht ik het al niet representatief. Het is geen gemiddeld verbruik, maar een gemiddeld gebruik om geen hoge kosten te krijgen.
Hier nog een onbeperkt abbo van 2010. Ik doe ook wel 100 gebruikers in 1 maand soms. :)
Het dataverbruik van abonnees van KPN is afgelopen jaar ruim verdubbeld. Dat blijkt uit de kwartaalcijfers van de Nederlandse provider. Gemiddeld zit een abonnee van KPN per maand op 795MB, waar dat een jaar geleden nog 354MB was.

Als KPN alleen abonnees meerekent van het merk KPN en dochterbedrijven als Telfort en Simyo weglaat, komt het gemiddelde maandelijkse dataverbruik zelfs boven 1,1GB uit.
Je kunt er dus uit opmaken dat KPN klanten het meeste data verbruiken en het meest gebruik maken van 4G terwijl klanten die bij de budget-dochters Simyo (waaronder ik) en Telfort zitten meer gebruik van 3G maken en minder data. Voor 4G moet ik € 5,- extra betalen per maand, dus daar ga ik niet aan beginnen.

Kortom :
- KPN is voor mensen met een dikkere portemonnee en hogere eisen.
- Simyo & Telfort zijn voor prijsbewuste consumenten met minder hoge eisen.

Dat noem ik nou een "open deur intrappen" :)

[Reactie gewijzigd door Titan_Fox op 29 juli 2015 09:01]

KPN is ook voordelig als je (bijna) niet belt met de mobiele telefoon. Hun prepay is weliswaar de duurste per minuut, maar het beltegoed is onbeperkt houdbaar, en je hoeft niet verplicht op te waarderen. Voor eenmalig een tientje heb je dus jarenlang een mobiel nummer. Kun je onbeperkt bellen via whatsapp+wifi (want daar heb je wel een nummer voor nodig, maar geen beltegoed...)
- KPN is voor mensen met een dikkere portemonnee en hogere eisen.
Valt mee. Dat dacht ik eerst ook, maar het is maar net hoe je het ziet. In de markt voor veel gebruikers is KPN weer voordeliger dan de budget dochters.

Daarnaast kan KPN zelfs ook voor het budget segment voordeliger zijn dan de budget dochters. Een vereiste is dan wel dat je in aanmerking moet komen voor KPN Compleet, en minimaal 2 KPN mobiel abo's op hetzelfde adres hebt draaien. Waar ik bij Telfort voor 150min, 500MB data, zonder 4G, €13,- zou betalen; betaal ik bij KPN voor 300min/sms, 1GB data, met 4G, €12,50. Vervolgens heb je bij KPN onbeperkt internet nadat je bundel op is. De bandbreedte is wel Noord Koreaans groot vanaf dat moment tot einde van de maand, maar het is tenminste voldoende om updates te ontvangen, berichtjes te versturen, websites te bezoeken (met veel geduld) en te navigeren.
Het aantal mensen met fiber-to-the-home van KPN steeg van 512.000 naar 647.000.
Mensen, of huishoudens? Het verschil tussen deze twee is tamelijk groot.
Aangezien zee spreken over "Fiber-to-the-home" en niet "Fiber-to-the-people", zou ik zeggen dat het over huishoudens gaat :+
KPN rapporteert altijd aansluitingen, dus dit zijn huishoudens.
Anoniem: 601896
29 juli 2015 08:59
Ze hebben natuurlijk ook sinds iets meer dan een jaar "Gratis" verdubbelingen voor klanten die ook alles-in-1 afnemen thuis. Daarnaast doen we met z'n allen ook steeds meer op onze telefoons.
Tevena kun je onderling ook mb delen wat ook fijn is.
Zelf gebruik ik meer heb 2gig + verdubeling.

Red je netjes met regelmatig gebruik ingress
Waarschijnlijk zal het er ook wel mee te maken hebben dat Hi weer is ingelijfd bij KPN en dat de databundels die daar golden, in een aantal gevallen zijn beloond met extra data. En door het samenvoegen, zie ik om me heen ook meer mensen die gebruik maken van KPN Compleet en sowieso een betere bundel krijgen tegen minder kosten.
Alle hi prepay klanten kregen 500MB kado gedurende een maand. Ik heb er maar 30MB van op weten te maken, maar er zijn vast mensen die ze op hebben gekregen.

Verder lijkt 't me niet meer dan normale ontwikkeling. Het ordinaire bedrade netwerk zal ook wel veel meer verkeer verstouwd hebben dan vorig jaar.
Moet dan ook zeggen, heb jaren lang een bundel van 500mb gehad waar ik met moeite over de 250mb per maand kwam. Ik deed er gewoon niet zoveel mee. Browsen + push-berichten (mail/whatsapp/whatever) is zat en dan zit ik echt hooguit op de 200mb per maand.

Met mijn nieuwe abbo 'kreeg' ik voor hetzelfde geld 2gb. Nu ik die bundel heb denk ik ook vaker 'oh kan het filmpje gewoon aanzetten i.p.v. wachten tot ik thuis ben' of dat soort dingen, je gaat er ook iets losser mee om. wil nog niet zeggen dat het allemaal 'nodig is'.

Denk dat een hoop van die verdubbeling dus komt omdat ze het ook aanbieden. Als de bundels hetzelfde waren geweest als een paar jaar geleden had je niet zo'n grote toename gezien lijkt me... zelfs met het hele "je gebruikt meer met 4g" verhaal.
Klopt.
Ik had tot een maand terug nog geen 4g en 'maar' 2gb. Ik zat meestal tegen het eind van de maand tegen de 2gb aan.

Nu is Hi door kpn overgenomen en heb ik 5gb aan data en ben ik overgegaan op 4g. Ik kreeg laatst een sms dat ik op 75% van mijn bundel zat, terwijl ik 3gb extra heb als voorheen. Komt echt gewoon door de extra snelheid en het idee dat je de data toch hebt dus 'die ene stream meer of minder maakt ook niet zoveel uit'
Ik had een abbonement bij Hi, wat nu dus is overgegaan naar KPN. Ik begon met een datalimiet van 4GB. Inmiddels zijn er zoveel acties geweest waarbij ik gratis meer data mag gebruiken dat mijn limiet nu op 10GB ligt. Als iedereen zomaar 250% van zijn oorspronkelijke datalimiet krijgt, kan ik me voorstellen dat het dataverbruik ook aanzienlijk groter word.
Ik denk dat een van de redenen ook is, dat KPN afgelopen jaar met flink wat verdubbelingen heeft gesmeten. Waar ik 1,5 jaar geleden ben begonnen met een abonnement van 1GB, heb ik momenteel een bundel van 3GB, en betaal identiek. De bundel is mij 2x verhoogd.

En als ik uiteraard 3GB te besteden heb, is het aanlaten van data veel gemakkelijker dan als ik maar 1GB zou hebben, waarna de 4G verbinding drastisch aan snelheid verminderd.
Daarnaast is volgens nu.nl de gemiddelde snelheid van het 4G netwerk met 80% toegenomen van 20Mbps een jaar geleden naar 36Mbps nu. http://www.nu.nl/mobiel/4...d-80-procent-sneller.html

Ik ben nog nooit zo tevreden over een telecomprovider geweest als nu. KPN is echt goed bezig en door al die cadeautjes de afgelopen tijd met extra GB's upgrades blijf ik nog wel even aan als klant :)

[Reactie gewijzigd door swv op 29 juli 2015 09:04]

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee