KPN: 4g-klanten verstoken drie keer zoveel data

KPN-klanten met een 4g-abonnement gebruiken ruim drie keer zoveel data als klanten met een 3g-abonnement: 1040MB per maand. Dat maakte KPN bekend bij de presentatie van zijn kwartaalcijfers. Ondanks het gestegen dataverbruik verdiende KPN minder per mobiele klant.

KPNMet een verbruik van 1040MB per maand ligt het gemiddelde dataverbruik per 4g-klant ook een stuk hoger dan een jaar eerder, toen KPN-klanten met een 4g-abonnement gemiddeld 660MB per maand verstookten. Dat blijkt uit de kwartaalcijfers van KPN. Het verbruik van 3g-klanten steeg eveneens, hetzij minder hard: waar 3g-klanten in het eerste kwartaal van 2014 nog gemiddeld 260MB per maand verstookten, was dat in het eerste kwartaal van dit jaar toegenomen tot 310MB per maand.

Het toegenomen dataverbruik heeft gevolgen voor de grootte van de databundels: waar een jaar geleden gemiddeld 20 procent van de klanten een databundel van meer dan 1 gigabyte had, is dat nu 40 procent. Ook het aantal 4g-klanten steeg flink: had een jaar geleden nog maar 20 procent 4g, nu is dat 46 procent. Daarbij zal meespelen dat KPN 4g-abonnementen uitdeelt aan Hi-klanten, nadat het besloot om de jongerenprovider op te heffen.

Ondanks het gestegen dataverbruik per klant daalde het bedrag dat KPN per klant binnenhaalt. De average revenue per user kwam in het eerste kwartaal van dit jaar neer op 26 euro per maand, waar dat een jaar eerder nog 28 euro was. Wel nam het aantal particuliere KPN-klanten met een abonnement met 8,1 procent toe naar 3,4 miljoen. Het aantal prepaid-klanten daalde echter met 7,7 procent naar 1,7 miljoen.

Ook op de vaste markt groeide KPN. Het aantal particuliere klanten steeg licht, van 2,7 naar 2,8 miljoen. Het aantal triple play-klanten groeide van 1,3 naar 1,5 miljoen; het percentage klanten dat zowel tv, bellen als internet afnam groeide van 46 procent naar 52 procent. Het aantal glasvezelklanten groeide van 501.000 naar 612.000.

Als geheel verdiende KPN in het afgelopen kwartaal 1,9 miljard euro, 3,9 procent minder dan een jaar eerder. Ook de winst voor aftrek van belastingen en rente daalde, van 624 miljoen naar 603 miljoen.

Door Joost Schellevis

Redacteur

30-04-2015 • 09:44

143 Linkedin

Reacties (143)

143
143
101
2
0
0
Wijzig sortering
De titel lijkt een oorzakelijk verband tussen 4G en (meer) dataverbruik te suggereren. Waarschijnlijk zal dat deels ook wel zo zijn, want met een snellere verbinding wordt het surfen leuker en verbruik je voor je het weet meer.

Maar ik denk dat het verband vooral andersom werkt: mensen die veel mobiel internetten, hebben een bundel met veel GBs. Dit zijn de duurdere bundels en in dit soort bundels is 4G nou eenmaal standaard. De titel had dus net zo goed kunnen zijn "goedkope abonnementen bieden nog steeds geen 4G".
Ik heb een FUP uit 2008 bij kpn. Deze is 2 weken geleden omgezet naar een FUP met 4G toegang. (dit was een automatische omzetting vanuit het systeem). Bij kpn heb je bij nieuwe abbonementen voort altijd 4G. Dus de suggestie "goedkope abonnementen bieden nog steeds geen 4G". gaat bij kpn niet meer op. *uiteraard bij nieuwe abbonementen.
Bij mij is het vooral youtube op de telefoon die veel data verbruikt. Ik probeer het altijd te vermijden, youtube over 4G, tenzij ik een hoop MB's heb tegen het einde van de maand.

Maar youtube selecteert de afspeelkwaliteit van de video op basis van se snelheid van m'n verbinding. Is het WIFI of 4G, dan gaat de kwaliteit fors omhoog en daarmee ook het verbruik.
Wat ik om me heen zie met mensen met een 4G verbinding is dat ze ook een veel beter bereik hebben. Zelf nog een T-mobile abbo zonder 4G en de dekking is dramatisch. Daardoor verbruik ik ook niet veel data. Zit meestal op een 250mb, simpelweg omdat ik bijna constant maar een G als verbinding heb. Even een youtubefilmpje bekijken is bijna altijd kansloos voor mij.

Kan nu overstappen en dat ben ik gelukkig van dat dramanetwerk af. Dan zal mijn datagebruik waarschijnlijk ook fors toenemen omdat het ook eindelijk daadwerkelijk te gebruiken is.
Dus ja, er zal zeer zeker een verband zijn tussen de betere dekking/snelheid en het hogere verbruik.
Dat niet alleen. Het 3g netwerk is gewoon super traag en brak op bepaalde plekken. Als je niks binnen krijgt kan je het ook niet gebruiken.
idd, hoe vaak ik niet zaken gecanceld heb, scheelt TB's b.w.v.
Klopt helemaal, dat is bij mij ook het geval ( althans zo ongeveer.. ) toen ik met KPN nog op 3G zat, schoot het vaker niet op om een website te laden, bijv even in de pauze tweakers bekijken via 3G was niet zo leuk dus je deed het minder. Nu met 4G blader ik dagelijks door tweakers ( net zo snel als op de wifi ) en bekijk ik meer websites doordat het instant geladen word.
Ik maak dus een stuk meer gebruik van mijn mobiele data, puur doordat je er met 4G een stuk beter gebruik van kunt maken. Even een youtube filmpje afspelen is zo gedaan met 4G, met 3G probeerde ik het vaker en uit alle ellende sloot ik het weer af.

Nee ik vind het niet gek dat mensen met 4G meer verbruiken, je kan veel meer online doen in diezelfde tijd als met 3G
Anoniem: 456571
@aap1 mei 2015 02:57
Haha. Dat is een goede titel. +5 son. :)
Ik heb nooit begrepen waarom providers geld vroegen/vragen voor een 4G aansluiting tov 3G.

Elke nitwit kan redeneren dan als je mensen toelaat op de 4G dat het gros meer data gaat verbruiken, blijkbaar is dat een te lastig concept voor veel providers... gelukkig er een omslag gaande maar toch heb ik het altijd vreemd gevonden. :)
Ik heb nooit begrepen waarom providers geld vroegen/vragen voor een 4G aansluiting tov 3G.
Omdat klanten met 4G 3x zoveel data verstoken, en dus ga je meer verdienen als mensen 4G hebben, en daar ook nog meer voor betalen dan met 3G.
Niet vanzelfsprekend.
Persoonlijk gebruik ik nu eerst mn 4G bundel en mocht ik te kort komen (nog niet voorgekomen) gaat Wi-Fi aan indien mogelijk.
Toen ik nog 3G had vond ik dit te traag om fatsoenlijk te internetten en had ik hoofdzakelijk
Wi-Fi aan en daar waar ik geen Wi-fi had noodgedwongen op het trage 3G.

Resume: Met 4G maak ik nu netjes mn GB bundel op (ipv alleen gebruik bij ontbreken Wi-Fi) en heb een veel betere accu duur want Wi-Fi staat (bijna)altijd uit!!

Er zullen vast meer mensen zijn met mijn situatie/redenatie

[Reactie gewijzigd door Majin Buu op 30 april 2015 12:01]

Mijn ervaring is dat WiFi minder power slurpt dan 4G :)

Ik ga zelden over mijn bundel heen, want ik gebruik eigelijk altijd WiFi, alleen eerder deze week kreeg ik een SMS van vodafone dat m'n bundel op was. (maar dat kwam omdat ik HD video aan het uploaden was van een trouwfeestje).
WiFi verbruikt minder energie dan 4G, alleen 4G zet je minder snel/makkelijk uit in vergelijking met WiFi. Maar volgens mij maakt het weinig uit. Aan het eind van de energiediscussie sluit ik het altijd af met: aan het eind van de dag opladen lost zo goed als alles op.
als je telefoon een wifi netwerk zien waar je automatisch op in kan loggen zal hij dat automatisch doen dus ben je altijd met wifi verbonden waar mogelijk.
dus 4g uitzetten omdat je wifi heb is niet nodig 4g word vanzelf inactief zodra er wifi gevonden word.
Is dat zo? Mij valt op bij mijn iPhone 6 ( wel een kwaal van iphones volgens mij, de 5s had het ook ) dat als mijn tel op idle gaat (ik er niks mee doe) en ik mijn telefoon weer ga gebruiken zie je hem switchen van 4G naar wifi. Oftewel als de tel in ''standby'' gaat, switcht die van wifi naar 4g, zodra ik de tel weer ga gebruiken zie je hem terug switche.
Maar mij lijkt dat als ik berichten krijg terwijl die in standby staat, dat die de 4G gebruikt omdat wifi niet aanstaat in standby, bevorderd wellicht de accu duur ( of niet, omdat hij elke keer moet switche ) maar gebruikt dan wel weer onnodig meer mobiele data.
Nooit een apple product gehad maar ik weet dat alle android producten prioriteit WIFI>mobiel internet hebben en vanzelf optimaal schakelen.

Zou wel slecht zijn als een apple device constant met het mobiele netwerk verbonden is terwijl je gewoon wifi heb. Helaas is dit niet zo makkelijk te testen aangezien wifi naar standby zal gaan en niet uit en in statistieken ze gewoon beide als aan weergegeven worden.
Nou het is dus redelijk makkelijk te testen, je doet het beeld uit van de iphone, je wacht 10-15min, je zet het beeld weer aan en je ziet hem dan gelijk van 4g naar wifi switche.

Volgens verschillende forums doet Apple dit ivm de energie, hoewel mij lijkt dat het juist meer energie slurpt als ik 3 meter van me wifi router af zit en dat ding de hele tijd aan het switche is tussen 4g/wifi zodra die in ''standby'' (beeld uit) gaat.
zit er niet een optie in zoals in android (behoud wifi in slaapstand).

Volgens een aantal forums heeft het ook met auto lock te maken dus auto lock uitzetten en handmatig je scherm uitzetten zou het verhelpen maarja als je het dan vergeet loopt je accu helemaal snel leeg. beetje een tijdelijke oplossing en geen echte fix dus.

Een andere aangedragen oplossing is een hard reset en vervolgens je internet instellingen resetten en opnieuw instellen.

Maar goed het lijkt dus op een bug en geen standaard gedrag dus er moet een fix voor zijn.
Ja klopt, bij sommige schijnt die auto lock te helpen, maar goed het is inderdaad wat je zegt, 1x vergeten je tel te locken enja dan krijg je nare situaties ( accu snel leeg, stel je verliest het toestel etc etc ) dus dat is ook geen optie

Nee die optie is er helaas niet zoals ik bijv bij mijn samsung s5 had.

Hard reset is het ook niet ( net een nieuw toestel, ditzelfde had ik ook bij de iphone 5s vanaf dag 1)

Het is idd een ''bug'' die volgens apple beter is. Het enige wat ik mij kan indenken is dat apple zo mooi je locatie altijd kan zien, of je nu thuis bent of ergens anders, via de 4g tracen ze je 24/7, wifi in de buurt of niet, je tel gaat toch naar de 3/4G.
Gewoon 1 van de minder leuke dingen van de duivel (apple)denk ik
Mijn ervaring is dat WiFi meer verbruikt als het bereik minder is of als er geen verbinding is met een netwerk. Als je verbonden bent EN een goed bereik hebt, dan verbruikt WiFi minder.

Dit is dan ook de reden dat ik WiFi uit zet in de auto, wat iets van 10% batterij op een dag bespaart (ongeveer 2 x 50 minuten).
dat is onmogelijk.
Ik heb tests gedaan met mijn oude telefoon met wifi altijd aan en geen sim en de accu gaat gewoon 22 dagen mee dus 10% accu drain van wifi op wat voor een manier dan ook is onmogelijk.
Wifi in idle gebruikt zo goed als niets de drain zal eerder door slecht apps komen die constant internet willen maar in de auto als je geen verbinding heb stapt je telefoon zoiezo al automatisch over op 2g,3g,4g aghankelijk van je instellingen.

in theorie kan je wifi en data toegang voor mobiel internet beide permanent aanzetten zonder echt extra drain.
wifi hoort nog geen 2% per dag te gebruiken en je telefoon zelf (android systeem -mobiel netwerk) 3 a 4% en dan nog de drain van je mobiele netwerk.

dus denk dat je je apps eens moet testen op welke toestemming ze hebben en wat ze uitspoken.
Eerder: er is geen verbinding,dus gaat de telefoon de hele tijd zoeken: is hier ergens toevallig wifi? Thuis heeft hij eigenlijk toch de hele tijd verbinding, dus lijkt het me dat hij ook minder scant.
Dit is exact wat er gebeurt. Als je de dataverbinding uit zet gaat een hedendaagse telefoon vaak een week of twee mee, ook als je het gebruikt voor bijvoorbeeld navigatie.

Waar het hier om gaat is de sterkte van het signaal dat het modem uitstuurt om netwerken te vinden waarmee verbonden kan worden, in de hoop een bekende te vinden. Na verloop van tijd kost dat meer energie dan een 2G/3G/4G-verbinding open te hebben.

Als ik thuis enkel WiFi aan heb met een goede dekking, dan gaat mijn telefoon langer mee dan dat ik een slechte dekking heb (zet een van de routers uit). Met een goede dekking is WiFi uiteraard zuiniger, alhoewel dar verschil ook steeds minder wordt met de nieuwe(re) technieken vanwege slechtere muurpenetratie waardoor er wederom een sterker signaal gecreëerd moet worden.
zelfs als je verbinding heeft blijft wifi scannen. open de wifi lijst maar eens en je zal zien dat deze constant veranderd.
wifi is gewoon erg eficient.
Maar: is dat niet alleen als je de lijst opent? Bij zowel mijn oude als mijn nieuwe mobiel heeft de wifi onderweg uitzetten een stuk meer zin dan thuis.
Volgens mij is dat constant omdat hij namelijk altijd zoekt of er betere netwerken in de buurt zijn voor als je verbinding et de huidige niet optimaal is.

Als ik naar beneden loop of naar boven loop schakelt hij vanzelf over op de andere router omdat de verbinding slecht word als ik met de beneden router verbonden ben als ik boven zit en andersom.
Probeer in Nederland maar eens fatsoenlijke gratis wifi verbindingen te vinden.
Gratis wifi in restaurant? Ja maar dan moet je ons eerst "liken" op Facebook.
Dat is niet alleen in Nederland hoor. Ik zat vorige week in New York en daar moet je zonder uitzondering net zo goed hokjes aanvinken en akkoord gaan met de voorwaarden van de wifi-aanbieder. En waarom ook niet? Waarom moet alles altijd maar gratis zijn?
Dadelijk zeg je nog dat je moet betalen of fb liken of wat voor een tegenprestatie dan ook om op een stoel te mogen gaan zitten. Met andere woorden je bent al een klant want je gebruikt een consumptie. Het is een stukje klanten binding om daarbij wifi service aan te bieden. Echter is het geen service meer als daar een prestatie voor terug verlangt wordt.
Ja inderdaad zeg ik dat als de ondernemer in kwestie dat wil, dat je dan iets zou moeten doen om op die stoel te mogen gaan zitten. Het is immers zijn zaak, dus hij stelt de regels. Als we jouw denktrant in het extreme door zouden zetten, dan zou je als je een cola bestelt, de maaltijd dus ook gratis moeten krijgen? Je hebt immers al betaald voor een consumptie...

Let's face it, die ondernemer zit daar om centen te verdienen en het staat hem volledig vrij om binnen zijn zaak tegenprestaties (financieel of anderzijds) te verlangen voor de goederen en diensten die hij aan jou levert. Het staat jou vervolgens volkomen vrij het daar niet mee eens te zijn en ergens naar toe te gaan waar de regeltjes anders zijn. En als er maar genoeg mensen ergens anders heen gaan, dan past die ondernemer vanzelf zijn voorwaarden aan. Dat heet nou vrije marktwerking.

edit: taalvautje

[Reactie gewijzigd door QuintMidas op 1 mei 2015 12:14]

Dat is natuurlijk aan de onderneming om te bepalen wat ze in rekening brengen. Echter is een algemeen aanvaard standaard service niveau waaraan zal moeten worden voldaan om klanten aan je te binden. Je kan het proberen om voor elke service een additional cost te maken maar ik denk dat je als ondernemer deze kosten beter in je prijzen van de consumptie verdisconteerd. Mensen houden er over het algemeen niet van om voor elk dingetje los te moeten betalen. Vandaar dat allinone pakketten en allyoucan eat populair zijn. Het geeft ook een hoop onrust en extra administratie. Je moet gaan nadenken hoelang je op de stoel blijft zitten en hoe vaak je naar de wc kan en dat moet allemaal bijgehouden worden. Dit schiet niet lekker op.
Hoeft ook niet natuurlijk maar noem het dan niet "gratis". Had speciaal dat terras uitgezocht en aangezien ik geen Facebook heb :(
Ik vermoed dat je doelt op het gegeven dat er meer data wordt verbruikt met 4G dan met 3G en je denkt dat KPN dat vervelend vindt?

In het verslag staat het gewoon als statistiek zonder waarde oordeel. Of eigenlijk wel: meer waarde voor de consument:
Waardecreatie bij Consumenten Mobiel
Nieuwe databundels maken zorgeloos gebruik mogelijk
Anoniem: 463321
@Ikke_Niels30 april 2015 10:16
Het is toch weer extra geld dat binnen komt. De mensen stappen toch wel over.
Kan me niet meer herinneren of dat bij 3G ook zo was? Vind het toch suf dat ze je weer een paar euro per maand aftroggelen voor de hogere snelheden. Bij de mensen die op de grens van hun bundel zitten elke maand verdienen ze toch wel omdat die een bundeltje "omhoog" pakken. Even sneller iets opzoeken had ik best fijn gevonden, maar ga er geen extra euro's aan uitgeven.

Zie sowieso het nut niet om gigantische bundels te nemen om maar te kunnen streamen en YouTuben..meer iets voor de jongere generatie denk ik ;)
KPN vroeg er niets voor, ik heb geen cent extra betaald voor mijn 4g abbos de afgelopen 3 jaar.
Was wel onder Hi, maar is niet minder KPN.
> Ik heb nooit begrepen waarom providers geld vroegen/vragen voor een 4G aansluiting tov 3G.

Omdat wij zo dom zijn om 't te betalen. Ik kan me niet herinneren dat ze die truuk vroeger bij 3G uitgehaald hebben.
Tja, ik betrap mezelf er regelmatig op dat ik wifi uit heb staan en vervolgens op de 4G verbinding aan het liften ben. Het snelheidsverschil is gewoon weg waardoor je ongemerkt op je 4G verbinding aan het surfen bent.
ik gebruik buitenshuis iig geen WiFi meer, alles gaat nu via 4G op m'n iPhone. WiFi verbindingen (trein, tram, metro) zijn meestal een veredelde 3G verbindingen die over meerdere clients verdeeld is.

Al zit ik wel bij T-Mobile ;)

[Reactie gewijzigd door 90710 op 30 april 2015 09:56]

Klopt, maar ik maak amper gebruik van het OV. Op mijn werk is het wifi bereik nogal slecht op bepaalde plekken. Games waarbij je een constante verbinding nodig hebt werken bijvoorbeeld voor geen meter van, dan schakel ik over op 4G en werkt het als een zonnetje.
Games op je werk? Wanneer kan ik beginnen?
In de pauze? Zeker! PS4's met controllers staan klaar, en meerdere mensen met handhelds om te multiplayeren.
Anoniem: 463321
@spNk30 april 2015 10:19
Gamen op je werk? Foei toch. :+
Ja, als ik even pauze heb mag dat best.
Games waarbij je een constante verbinding nodig hebt werken bijvoorbeeld voor geen meter
Clash of Clans?


/off-topic
Nope. Invasion (nog te vinden onder naam war zone world of rivals) o.a.

[Reactie gewijzigd door spNk op 30 april 2015 10:38]

Ik gebruik buitenshuis nooit meer WiFi omdat 4G eigenlijk altijd sneller is. Ook thuis zit ik soms nog op 4G omdat ik WiFi uit heb staan om te voorkomen dat ik toch per ongeluk ergens mee verbind, echter doe ik bijna alle internet thuis via mijn Mac.

Een enkele keer in het jaar komt het nog wel eens voor dat de vaste internet verbinding thuis een storing heeft of eruit ligt vanwege werkzaamheden en dan laat ik mijn Mac via het 4G van mijn iPhone lopen. Dat kost ook extra MB's, maar met een bundel van 5GB (volgensmij recentelijk naar 6GB verhoogd) heb ik wel wat ruimte.

Al dit soort dingen deed ik nooit met 3G, maar nu wel en het verbruik is enorm verhoogd. Waar ik ten tijde van 3G zo'n 600 tot 800MB per maand verbruikte zit ik nu altijd boven de 2GB en vaak zelfs tegen de 4GB per maand aan.
Kijk je nooit filmpjes of download je geen software (updates) ?
Alleen al een update van OSX kost al zo 1GB.
Want anders red je het niet met 4GB / maand.
En 4g sneller dan wifi ? Heb je een oude router (b/g), zeer veel hotspots of 2.4 GHz en / of een brakke ADSL verbinding ?
Want anders kan 4g bijna nooit sneller zijn dan wifi zeker als je 5GHz (ac) gebruikt.

[Reactie gewijzigd door skatebiker op 30 april 2015 15:28]

Mijn WiFi thuis is wel sneller, maar onderweg in de trein, op school, bij een McDonalds, Starbucks, etc. Is 4G sneller.

Als ik grote updates zoals nieuwe Navigon kaarten, IOS updates heb dan ga ik dat via WiFi doen (tenzij ik ze snel nodig heb en onderweg ben).
Tja, ik betrap mezelf er regelmatig op dat ik wifi uit heb staan en vervolgens op de 4G verbinding aan het liften ben. Het snelheidsverschil is gewoon weg waardoor je ongemerkt op je 4G verbinding aan het surfen bent.
Dat heb ik dus ook. Bovendien is de 4G verbinding vaak door het gehele gebouw even sterk, dat is bij WiFi lang niet altijd het geval. Mijn Samsung heeft bovendien SmartSwitch, en dat zorgt ervoor dat hij op 4G blijft als de verbinding via WiFi niet goed is. In de praktijk zat ik dus eigenlijk bijna alleen maar op 4G. Dan is 't beter voor m'n batterij om WiFi uit te zetten.
Ik dacht dat KPN alleen nog maar 4G aanbood? Met welke cijfers vergelijken ze dan?

Overigens, voordat men nu de verkeerde oorzaak aan deze resultaten verbindt: hou er rekening mee dat het vooral de grootverbruikers zijn die ervoor kiezen een 4G-abonnement te nemen.
hou er rekening mee dat het vooral de grootverbruikers zijn die ervoor kiezen een 4G-abonnement te nemen.
Waar baseer je dit op? Ik denk dat juist een hoop mensen 4G nemen omdat het sneller is en de meeste abonnementen tegenwoordig met 4G worden aangeboden.
Omdat veel mensen (terecht) denken het niet nodig te hebben - het heeft ook nadelen namelijk. (batterijduur, 'nieuw' toestel benodigd, snelheid niet nodig)

Overigens blijf je 3g houden als je verlengt ipv een nieuw abbo afsluit.
Batterij levensduur is op 4G significant better dan 3G.
Snelheid niet nodig is een kwestie van "Tja...", hogere snelheid heeft enorme voordelen; zeker samen met de veel betere roundtrip tijden die je op 4G krijgt. Het netwerk is daardoor minder belast, je hebt minder last van gaps en je data is sneller binnen.

Zolang je geen YouTube/Netflix in Full HD gaat zitten kijken, zou het dataverkeer verbruik tussen 3G en 4G nauwelijks moeten verschillen.
Als je zowel 3g als 4g aan hebt is dat nooit minder - je zult toch moeten kunnen roamen.
Pas als je gebeld wordt/gaat bellen moet je kunnen schakelen, voor het daadwerkelijke gebruik van internet e.d. is er energiebesparing. 4G zal dus vriendelijker zijn voor de accu, ongeacht dat er een fallback naar 2- of 3G noodzakelijk is voor het bellen.
Ik doelde op de mindere dekking van 4g internet.

Nou ja het is eigenlijk heel simpel; als 4g aan staat gaat mn nexus 5 minder lang mee.

Inmiddels een s5 en heb het je altijd aanstaan - maar het was zeer duidelijk merkbaar
Op gezond verstand. Als je op alleen de Tweakers-gemeenschap afgaat krijg je een vertekend beeld. Veruit de meeste mensen hebben gewoon een telefoon(tje) en abonnement waarbij ze een beetje op hun budget letten. Gewoon mee kunnen Whatssppen en Wordfeuden. Wie dan de keuze heeft tussen een relatief goedkoop 3G-abonnement of een relatief duur 4G-abonnement kiest natuurlijk niet voor het 4G-abonnement.
Mijn ervaring is dat mensen tegenwoordig hun telefoon juist meer gebruiken dan alleen voor Whatsapp en Wordfeud (is dit nog een ding?). Denk aan streaming diensten als Spotify en aan Youtube in de trein. Daarvoor willen veel mensen een snellere/stabielere verbinding en is 4G een logische keuze.

Wat betreft het budget kan ik me ook niet helemaal vinden in je statement. Ik ben van mening dat mensen juist nu bereid zijn meer te betalen omdat een telefoon tegenwoordig veel meer is dan alleen een apparaat waarmee je belt.

Wanneer de consument een keus zou hebben in 3G en 4G ben ik het met je eens dat een deel waarschijnlijk wel zou kiezen voor 3G. Maar in hoeverre hebben we nog een keus? Mensen gaan naar een telecom winkel en krijgen overal 4G door hun neus geboord. Daarbij komt ook nog is dat mensen graag het nieuwste/beste willen hebben.
Als we het hebben over
-mensen die muziek streamen in de trein
-mensen die onderweg YouTube kijken en
-mensen die het nieuwste van het nieuwste willen hebben

denk ik dat je meteen kunt uitsluiten:
-jonge kinderen en tieners (krijgen immers hoogstens een beperkt abonnement van hun ouders)
-een groot deel van de 30+'ers en bijna iedereen boven de 40.

Dan blijft de groep jongvolwassenen/studenten over. Als je dan de bevolkingspiramide van Nederland er bij pakt kun je een beetje visualiseren hoeveel er dan al afvalt. Zelfs als je ervan uitgaat dat álle mensen tussen de 18 en 30 een 4G-abonnement willen, kom je uit op pakweg 2 miljoen mensen van de zestien miljoen (12,5%). Maar uiteraard willen niet alle mensen in die leeftijdsgroep een 4G-abonnement.
Op gezond verstand. Als je op alleen de Tweakers-gemeenschap afgaat krijg je een vertekend beeld. Veruit de meeste mensen hebben gewoon een telefoon(tje) en abonnement waarbij ze een beetje op hun budget letten. Gewoon mee kunnen Whatssppen en Wordfeuden. Wie dan de keuze heeft tussen een relatief goedkoop 3G-abonnement of een relatief duur 4G-abonnement kiest natuurlijk niet voor het 4G-abonnement.
KPN biedt alles aan, het ligt aan je telefoon en ontvangst wat je gebruikt.
het vooral de grootverbruikers zijn die ervoor kiezen een 4G-abonnement te nemen.
Oh? Ik heb 4G en daar speciaal op geselecteerd omdat de dekking gewoon veel beter is. Onder andere omdat er veel meer aansluitingen per mast mogelijk zijn, waardoor op drukke punten zoals Utrecht CS gewoon dekking is.
En de snelheid was natuurlijk een prettig voordeel.
Idem hier. 3g in utrecht is niet zo sterk nee
3G is eigenlijk in geen enkel druk gebied erg goed. Overigens is mijn persoonlijke ervaring ook nog eens dat de 4G ontvangst sowieso beter is. Dat vind ik lastig te staven omdat het zuiver op basis van ervaringen is, maar ik merk wel dat mensen op sommige plaatsen hier in de buurt klagen over het ontbreken van bereik terwijl alle 4G'ers dan nog vrolijk door kunnen gaan met internetten.
4G gebruikt voornamelijk een lagere frequentie (Bij KPN en Vodafone), dus dringt een stuk beter door muren heen. Vandaar dat het inderdaad best makkelijk kan dat je wel 4G + 2G hebt, maar erg brakke 3G ontvangst.

[Reactie gewijzigd door WhatsappHack op 30 april 2015 15:06]

3G is tegenwoordig ook (vaak) op 900MHz, klik
Lijkt me niet absurd.
Toen ik nog 3G had, ging het niet vooruit. Nu, met 4G (zij het niet overal dekking) gaat het evensnel als thuis via Wifi, dus gebruik ik mijn mobiel data-abonnement ook gewoon vaker, want het is minder frustrerend. Dus meer dataverbruik.
Daarenboven, als je een hogere bitrate aankan, zal je via YouTube ook hogere bitrate krijgen. Een deel van de verhoging is dus het gevolg van dat soort algoritmes. Het zal niet de verhoging van 660MB naar 1040MB verklaren :)
Nou, ik denk dat de verhoging grotendeels toch wel van zaken als YouTube en andere streaming sites komen. YouTube pakt bij mij nu ook standaard hogere bitrates. En een bijna verdubbeling van data is dus niet heel onredelijk.
Met een gemiddelde van 1000mb zit men echt niet te youtuben.

10min aan video kost ~300mb.
Het is een gemiddelde. Ik denk dat het niet onredelijk is om te vermoeden dat een groot deel van de stijging voortkomt uit juist dingen die veel data verstoken. Het is namelijk triviaal om meer data te verstoken via streaming video vergeleken met het bezoeken van websites of gebruik van bijvoorbeeld Facebook.
KPN heeft wel onlangs mijn databundel verhoogd van 2 naar 3Gb. Ik probeer alles op te maken en haal meestal wel de laatste week van de maand.
Maar ik gebruik expres bijna geen YouTube.
Dat bij youtube heeft vooral te maken met de resolutie van je scherm.
Bijna alle nieuwe telefoons hebben tegenwoordig en 1080p scherm of hoger. Als je dan fullscreen kijkt pakt youtube meteen de 1080p stream, ook al zit je op 3G.

Bij QHD schermen gaat hij zelfs in windowed mode al naar 1080.
Je weet dat je in de Youtube app instellingen (in elk geval voor Android, geen idee vwb iOS) gewoon in kan stellen dat hij geen HQ streams moet gebruiken als je niet op Wifi zit? Dit scheelt toch flink in het verbruik, hoewel Youtube natuurlijk hoe dan ook een vrij grote verbruiker van mobiele data blijft.
Een optie van niks, wat is HQ? Alles boven 480p? Ik wil op 3G wel 720p maar niet hoger.
Inderdaad. Vaak kijk ok ook maar tien seconden van een filmpje.
Op 3g had mn telefoon dan ongeveer 15seconden gebuffered - op 4g is het filmpje al binnen.
Het Youtube verhaal zal niet alleen aan de hogere bandbreedte liggen, maar ook aan de steeds hogere resoluties van (high-end) smartphones. Waar eerst max 720p streams binnengetrokken werden zitten we nu veelal op 1080p, en dat maakt behoorlijk wat uit.

Wat mij bij T-Mobile echter opviel was dat ik na de stap van 3G naar 4G met eenzelfde toestel en (gevoelsmatig) gelijksoortig gebruik opeens van 800mb in de maand naar 2gb+ in 3 weken ging.
Het hebben van een abonnement met veel data is momenteel ook zo goedkoop. Ik betaal maar €22,50 per maand voor 16 GB aan 4G, zie dat maar eens bij een andere provider voor elkaar te krijgen.

Ik ben begonnen met een 2 jarig Hi abonnement met 6 GB aan data. Door KPN Compleet te activeren verdubbelde dit naar 12 GB, daarnaast is er nog eens 4 GB bijgekomen bij de overgang van Hi naar KPN.

Als ik bij het aanschaffen van het abonnement had geweten dat mijn data bijna zou verdrievoudigen zonder ook maar iets extra te betalen dan was ik wel voor het 3 GB abonnement gegaan. Ik gebruik nu maandelijks niet meer dan 6 á 8 GB en de rest van de data geef ik weg aan familieleden.
een reden dat je op 4G meer gebruikt is is ook dat je als gebruiker gewoon minder tijd zit te wachten.
Hier hetzelfde, mijn gemiddelde gebruik is rond de 5GB, mijn vrouw heeft een abbo met 2,5GB (effectief dus 5GB)
alle abo's samen zitten we op mobiel tegoed van rond de 28GB.

dankzij kpn compleet kan dat simpel verschoven worden naar de grootste verbruikers van het moment
Veel KPN/Hi klanten gebruiken Spotify ('gratis' bij de hogere abonnementen). De data gaat niet van je bundel af maar het is natuurlijk wel bandbreedte dat er gebruikt wordt. In de auto, tuin etc staat spotify bij ons tegenwoordig vaker op dan 'vroeger'. Ik kan me voorstellen dat dit bij meerderen KPN klanten het geval is en dit deels het hogere datagebruik verklaart.
... Of je synchroniseert gewoon je afspeellijsten via WiFi en je Spotify dataverbruik zal 1MB per maand zijn als je social media spul hebt aanstaan, en 0MB als je dat ook uitgeschakeld hebt. :')
Wie heeft het over afspeellijsten? Spotify radio is toch veel leuker? Okay, K3 voor mijn dochter is wel een offline lijst waard idd.. :O
Bij KPN klanten gaat het nog steeds van de bundel af. ;)
Tegenwoordig ben ik KPN klant (overgezet vanaf Hi) dus niet iedereen heeft hiermee te maken ;)
Met 4G gebruik je sowieso meer data dan met 3G dat is ook logisch.
Webapplicaties / streamingdiensten zoals youtube controleren je verbindingssnelheid en bieden bij een hogere snelheid ook gelijk een betere stream aan. Tevens gaat het inladen van een film / muziek veel sneller waardoor je ook meer data binnehaald bij de video`s en muziek welke je niet interessant vind en gelijk naar de volgende film / muziek bestand klikt.

Al met al gebruik je omdat je verbinding sneller is sowieso al veel meer data. Diensten spelen nu eenmaal op je verbinding in.

Daarnaast zijn de bundels gestegen en gaan mensen dus ook meer gebruik maken van internet.
Tot voor kort haalde ik mijn mail alleen maar binnen via Wifi, echter nu dus ook gewoon via 4G omdat mijn bundel het nu ook toelaat. Dat was vorig jaar nog niet het geval. Mensen hoeven nu niet meer zo overal op te letten wat ze online doen, omdat de grotere bundels een stuk meer lucht geven. Het is hoe dan ook logisch dat mensen dan ook automatisch meer data verstoken over 4G met de huidige bundels.

Edit:
@WhatsappHack
Je verbinding is nu eenmaal sneller dus je cached ook veel sneller.
Als jij een filmpje met 4G aanklikt en na een paar seconden denkt van dit wil ik niet zien en je klikt hem weg heb je veel meer MB binnengehaald met je 4G verbinding dan hetzelfde filmpje over een 3G verbinding. Los van de resolutie instelling.

Hoe je het ook bekijkt je verbruikt automatisch meer met 4G omdat je alles gewoon veel sneller inlaad. Idem met een website aanklikken en wegklikken heb je met 4G meer ingeladen dan met 3G.

Mensen bekijken inderdaad ook meer via 4G waardoor ze nog meer gebruiken. En omdat de bundels groter worden gaan mensen ook meer gebruik maken van streaming apps e.d.

[Reactie gewijzigd door Passkes op 30 april 2015 16:59]

"Sowieso" is niet waar.
Je kan namelijk prima je youtube appje weer terugzetten op 480p ipv 1080p... Als je hem op 1080p laat staan: ja, dan gebruikt het meer ja. Maar 1MB op 4G is nog altijd dezelfde 1MB als op 3G... Daar verandert helemaal niets aan. Dat apps dat doen: dat is correct, maar dat effect kan je weer tegengaan. Dat veel mensen dat niet doen: dat zal vast.

De grootste reden is dat mensen veel meer kunnen doen in dezelfde tijd.
In plaats van 5 nieuwsartikelen met plaatjes te lezen in 5 minuten tijd, kan je er opeens 10 lezen omdat je niet meer rete lang op die plaatjes hoeft te wachten; en meer van dat soort feestjes.
Facebook idem dito. En ga zo maar door. :)

Gelukkig zijn de bundels inderdaad meegegroeid.
die paar plaatjes gaan het niet maken. Tenzij je film begint te stotteren gaat niemand beginnen kijken naar een oplossing voor het stotteren (resolutie omlaag zetten).

PS, loopt Belgie dan voor? Elke provider levert hier 4G aan zijn klanten, er bestaat niet zoiets als een 3G klant of 4G klant bij mijn weten, als je device het aankan krijg je het ook.
Het heeft namelijk ook voordelen om 4G op te zetten voor iedereen. Het verbruik stijgt hier bvb met 33 %, de snelheid zou moeten verdubbelen, en vooral de pingtijden verlagen enorm). Een gedeeld medium verzadigt zeer snel, zeker in vgl met bedrade switchverbindingen, daarom ben je veel beter af je klanten zo snel mogelijk te bedienen en terug van je datanetwerk te kegelen dan om iedereen zijn snelheid naar beneden te halen.

[Reactie gewijzigd door Terracotta op 30 april 2015 15:59]

In eerste instantie wel, maar de providers zijn er op terug aan het komen en bezig zowat iedereen om te zetten naar 4G zonder snelheidslimiet.
Er zijn veel mvno's in Nederland die alleen 3G aanbieden...
Het is leuk om dit artikel te lezen. De cijfers zijn erg interessant en ik denk ook dat het aantoont hoe het gebruik van klanten zich aanpast aan de nieuwe technieken en databundels.

Voordat ik een 4g abonnement had met 3gig internet moest ik het doen met 500mb 3g per maand. Een flinke upgrade, waar ik ook zeker gebruik van maak. Er zijn maanden dat het krap aan is :+ .

Wat ik vooral probeer te zeggen is dat de klant ook moderner wordt.

Offtopic:
Het aantal glasvezelklanten groeide van 501 naar 612 miljoen
Volgens mij moet daar een komma tussen? 5,01 en 6,12? :9
Het is leuk om dit artikel te lezen. De cijfers zijn erg interessant en ik denk ook dat het aantoont hoe het gebruik van klanten zich aanpast aan de nieuwe technieken en databundels.
Of het is gewoon zo dat zware gebruikers voor (een telefoon met) 4G kiezen ipv omgekeerd.
Het lijkt me niet dat er al 5miljoen klanten zijn. Als er überhaupt al 5miloen klanten zijn, van wat voor huisaansluiting dan ook. 500k lijkt me eerder.
Het lijkt me niet dat er al 5miljoen klanten zijn. Als er überhaupt al 5miloen klanten zijn, van wat voor huisaansluiting dan ook. 500k lijkt me eerder.
er zijn 17 miljoen zielen in dit land. Een aanzienlijk deel daarvan heeft een KPN Mobiel abo, en vaak zit daar nog een zakelijke telefoon naast ook, met hetzelfde. Zo zal vodafone mij waarschijnlijk ook 2 keer tellen: 1 keer prive telefoon, 1 keer zakelijke telefoon.
Ik had het over vaste aansluitingen.
Ik had het over vaste aansluitingen.
ooh, het ging over het glasvezel stuk.

Dan wordt het qua telling nog wat grappiger. Reggefiber is van KPN, en dus mogen ze effectief alle aansluitingen via het reggefiber netwerk als aansluiting tellen. Ook die effectief termineren bij andere providers. (tele2, vodafone lopen ook via dat netwerk dacht ik).

Heel smerig natuurlijk, het is tellen met een marketing bril op. :)
Offtopic:


[...]


Volgens mij moet daar een komma tussen? 5,01 en 6,12? :9
Zelfs dat lijkt me zeer onrealistisch. Ik verwacht 501 duizend naar 612 duizend,
Valt toch goed mee als je kijkt naar de snelheidswinst die gehaald zou moeten worden.
Is een groter verbruik ook niet onrechtstreeks afkomstig van automatische algoritmes die bepalen welke siteversie/filmversie gedownload wordt? Snellere verbinding dus grotere site. Om dit dan aan de klant toe te schuiven zou kort door de bocht zijn, sites zijn gigantische databronnen geworden die meer (ongewenste) onzin over het netwerk versturen dan effectief nuttige data.
lijkt me een goeie, selecteerd youtube en bv de nos niet automatisc de beeldkwaliteit en dus dataverbruik...

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee