KPN versnelt de opbouw van zijn lora-netwerk voor internet-of-things-toepassingen. Aanvankelijk was het plan om eind 2016 in Nederland een landelijk dekkend netwerk te hebben, maar volgens de nieuwe plannen moet dat in het tweede kwartaal al het geval zijn.
Volgens KPN is er zoveel vraag naar het lora-netwerk, dat er is besloten om het netwerk sneller landelijk dekkend te maken. In oktober 2015 kondigde KPN de plannen voor het netwerk aan en in november ging het live in Den Haag en Rotterdam. De komende maanden zal de provider bestaande 'mobiele opstelpunten' voorzien van lora-gateways en -antennes. In het tweede kwartaal van 2016 moet het netwerk landelijk dekkend zijn.
Klanten en geïnteresseerden van KPN zouden vragen naar een netwerk met landelijke dekking, omdat dit meer mogelijkheden zou bieden om de technologie optimaal te kunnen benutten. Als het lora-netwerk landelijke dekking heeft, kan het bijvoorbeeld worden ingezet voor locatietracking. Volgens KPN komt zo'n lokalisatiefunctie medio 2016 beschikbaar.
Een fabrikant van straatmeubilair, HR Groep, zegt het lora-netwerk in de nabije toekomst te willen gaan gebruiken om bijvoorbeeld van afstand te kunnen zien welke straatlantaarns kapot zijn of welke bankjes in het park populair zijn. KPN stelt dat meer dan honderd partijen momenteel tests uitvoeren op het lora-netwerk.
Naast KPN werkt The Things Network in Nederland aan een lora-netwerk. Dat heeft onder andere al dekking in Amsterdam, Groningen, Antwerpen en Eindhoven. Daarbij gaat het om een opensource-netwerk, dat gratis toegankelijk is. In België werken naast The Things Network zowel Wireless Things als Proximus aan lora-netwerken.