Amsterdams internet-of-things-netwerk breidt uit naar Eindhoven en Antwerpen

Het Amsterdamse The Things Network, een LoRa-netwerk voor het internet-of-things, wil naar Eindhoven en Antwerpen komen. Daarnaast komen er netwerken in onder meer Manchester, Boston, Sydney en Buenos Aires.

The Things Network heeft afgelopen zomer binnen anderhalve maand vrijwel heel Amsterdam gedekt via tien LoRa-antennes. Nu wil de organisatie The Things Network uitbreiden naar nieuwe steden en inmiddels zijn er groepen mensen actief om het netwerk op te zetten in onder meer Eindhoven en Antwerpen. De eerste campagnes gaan echter van start in onder meer Manchester en Sydney.

LoRa staat voor Long Range Radio en heeft een bereik van tussen 2,5km en 15km per mast. De acties van The Things Network houden in dat bedrijven en organisaties zendapparatuur kopen en op hun eigen terrein neerzetten. Door de reikwijdte van het signaal zijn er relatief weinig masten nodig om een netwerk te bouwen dat werkt in een hele stad.

Het netwerk is bedoeld voor apparatuur die niet constant een internetverbinding hoeft te hebben, maar alleen af en toe wat data moet doorgeven. Daarom is de internetsnelheid beperkt van 0,3 tot 50kbit/s, terwijl een lange accuduur gegarandeerd moet zijn. De gateways die The Things Network gebruikt kosten rond 1000 euro per stuk.

Hoewel het netwerk dekkend is, zijn ontwikkelaars nog bezig om de software te schrijven voor verbinding met het netwerk. Uiteindelijk moeten sensoren op bijvoorbeeld boten en fietsen contact kunnen maken met het netwerk. The Things Network heeft nog niet uitgewerkt hoe het geld wil verdienen. In de huidige opzet gaat het crowdfunding gebruiken voor de financiering van meer gateways die zorgen voor het bereik. Zo moet het netwerk in veel meer steden wereldwijd gaan functioneren. KPN is al even bezig met de implementatie van LoRa in Nederland en deed onlangs een proef.

Zendapparatuur The Things Network

Door Arnoud Wokke

Redacteur Tweakers

01-10-2015 • 18:00

26

Reacties (26)

26
26
26
3
0
0
Wijzig sortering
Het bereik is erg groot maar daarbij is ook de bandbreedte erg laag. Persoonlijk ken ik nog vrij weinig apparaten die zo weinig bandbreedte fijn vinden om goed en soepel te werken.

Ik heb momenteel de volgende gedachtengang kwa werking:

LoRa -> 1Km -> 10 ontvangers -> 8km -> 5 ontvangers

De afstand is prima te doen voor de LoRa alleen gaat de bandbreedte niet gedeeld worden zoals met WiFi met alle andere clients? Dat zou betekenen dat de meest verre cliënt ervoor zorgt dat de snelheid behoorlijk in kan klappen.
Providers willen hun GSM netwerken elke 5~7 jaar upgraden naar een nieuw generatie. Over 5 Jaar vanaf nu willen de providers van hun 2G en 3G af zijn, omdat ze dat spectrum nodig gaan hebben voor meer 4G & 5G. Deze nieuwe generaties gaan veel efficiënter met spectrum om en bieden daarop meer bandbreedte. Omdat een gemiddelde UE (mobiele telefoon) een lifecycle van max 3~4 jaar heeft, is dat geen enkel probleem omdat deze UE voorzien worden van de nieuwste 4/5G chips.

Echter zien we steeds meer Machine-2-Machine verkeer op 2G/3G netwerken verschijnen. Deze apparaten kunnen wel eens 5, 10 of misschien wel 20 jaar in het veld blijven staan. Denk aan sluisjes, lantaarnpalen, poortjes, parkeermeters, allerlei soorten sensoren, trackers, etc.

De 2G/3G standaarden zijn echter helemaal niet geschikt om voor een dergelijke lange deployments. Batterylife voor een 2G/3G verbinding is dramatisch, dus als je sensor of sluisje op een lastige plek staat, word je niet blij van batterijen verwisselen. Ook kunnen providers helemaal niet nog 10 jaar lang kostenefficiënt een 2G netwerk in de lucht houden.

Het doel van de LoRa technologie is om de M2M communicatie van de 2G en 3G netwerken te offloaden naar een dedicated netwerk dat bedoeld is voor deze toepassingen. Een LoRa cell kan enorm zijn. Daarnaast kan een LoRa device kan 10 tot 20 jaar 'online' zijn op 1 batterij. Dit heeft echter trade-offs. De bandbreedte is erg laag. Echter voor deze specifieke toepassingen maakt dat niet uit. Die sturen enkele kb per dag terug naar een centraal systeem.
Over 5 Jaar vanaf nu willen de providers van hun 2G en 3G af zijn, omdat ze dat spectrum nodig gaan hebben voor meer 4G & 5G
Gezien de enorme hoeveelheid 2G en 3G M2M modems in Nederland met de bijbehorende lange technische levensduren ervan, hebben of de providers een probleem of de gebruikers ervan. Want als er niks gebeurt wordt er inderdaadd over 10 jaar in dat segment nog steeds volop gebruik gemaakt van 3g.
Batterylife voor een 2G/3G verbinding is dramatisch, dus als je sensor of sluisje op een lastige plek staat, word je niet blij van batterijen verwisselen.
Een modem kun je ook uitzetten he, en alleen gebruiken om eens of slechts enkele keren per dag data te versturen...
Gezien de enorme hoeveelheid 2G en 3G M2M modems in Nederland met de bijbehorende lange technische levensduren ervan, hebben of de providers een probleem of de gebruikers ervan. Want als er niks gebeurt wordt er inderdaadd over 10 jaar in dat segment nog steeds volop gebruik gemaakt van 3g.
We weten allemaal dat dat de gebruikers gaan zijn... Geen enkele operator in Nederland heeft een 2G or 3G leverplicht. Het in stand houden van 2G/3G netwerken is 100% een business-beslissing. Dus wanneer het aantal gebruikers onder een kritisch aantal zakt, zal de stekker er snel uit gaan.
Een modem kun je ook uitzetten he, en alleen gebruiken om eens of slechts enkele keren per dag data te versturen...
Voor 2G/3G is het modem deactiveren inderdaad noodzakelijk (als je beperkte batterij hebt).
Maar hierdoor kan alleen het IOT device zelf nog de transmissie initiëren.
LoRa maakt het juist mogelijk om het modem geactiveerd te laten. Zo kan je ook vanuit de centrale functie contact leggen met het IOT device op elk gewenst moment.

Ter vergelijk; de Idle Rx Consumption is voor 2G +/- 3.5mA, terwijl het voor LoRa maar +/- 100nA is.

[Reactie gewijzigd door JackBol op 23 juli 2024 02:16]

Een slimme energiemeter ofzo zou hierdoor zijn gegevens door kunnen geven, gaat nu volgens mij nog via gprs. En zo zijn er nog meer apparaten die alleen af en toe een stukje data doorgeven. Een rookmelder zou een melding kunnen doorgeven als er brand is bijvoorbeeld.
Anoniem: 263644 @K0L3N2 oktober 2015 10:00
Slimme meters gebruiken of GPRS, maar nieuwe meters maken gebruik van een landelijk dekkend CDMA-netwerk in de 464 MHz band. Dit netwerk is specifiek gebouwd voor M2M-communicatie en de vergunning is in handen van ex-Nozema, thans KPN. Door de relatief lage frequentie is het bereik van dergelijke netwerken in de lage UHF-band enorm.

Met name Liander (Gelderland, Flevoland, Noord- en Zuid-Holland, Friesland) maakt gebruik van dit netwerk. Iedere grotere stad heeft daarbij een basestation bestaande uit drie zenders met flinke sector-antennes.
Anoniem: 111246 @Cave_Boy1 oktober 2015 18:18
Wat dacht je van Cartrackers? Van die GPS units die alleen wat coördinaten en overige data doorsturen? Gaat nu veel al via een SIM kaart.
Goed, je hebt er dan geen zak aan zodra je de stad uit bent, maar met zo'n bereik duurt het vast niet lang voordat het hele land (in theorie) gedekt (kan zijn).
Wat zou kunnen is voor een gemeente dat ze op bepaalde groene stroken (bloem en plant gedeeltes) een zender plaatsen zodat ze kunnen zien hoe de grond is (vochtigheid etc).

Voor de vuilnisbakken kan een sensor komen met of de bak al bijna vol is of niet.

Weer. kan nog makkelijker plaatselijk gemeten worden.

Ik zie vooral veel sensoren die hier baat bij kunnen hebben.

Maar kan iemand mijn gedachtegang bevestigen? Klopt het dat de bandbreedte gedeeld wordt en dat de afstand ervoor zorgt dat de rest dus een lagere snelheid krijgt/
Maar kan iemand mijn gedachtegang bevestigen? Klopt het dat de bandbreedte gedeeld wordt en dat de afstand ervoor zorgt dat de rest dus een lagere snelheid krijgt/
Dat klopt. Het idee is inderdaad dat dit netwerk bedoeld is voor systemen die niet veel bandbreedte nodig hebben maar wel altijd online willen zijn. Een parkeermeter maakt het niet uit of het 1 minuut of 1 uur duurt om de dagtotalen door te sturen.

Bijkomend voordeel is dat dit soort apparaten niet op de reguliere netwerken hoeven. Dan kunnen we die capaciteit vrij houden voor mensen die interactief werken en wel een snel netwerk nodig hebben.
Commerciele GPS trackers kan je behoorlijk instellen maar traditioneel is het 150 bytes om de 5 minuten. Dit kan dan lopen over een IP verbinding over edge of via SMSjes.
Ach, dan worden ontwikkelaars geforceerd om eens met beperkte resources dingen te laten werken. Dat levert de meest ingenieuze oplossingen op. Ik vind dat wel mooi.
Juist! Vaak wordt er onnodig veel data gebruikt voor iets wat echt niet hoeft.

In een aantal kb kan je namelijk best veel informatie kwijt
Het bedrijf waar ik werk gaat/doet hier ook al experimenten mee (ook andere technieken zoals Zigbee). Het is bijvoorbeeld perfect voor diverse meet-netwerken: grondwater, geluid (dus geen audio maar dB's), klimaat etc. Allemaal devices die relatief weinig data doen maar toch graag lang mee moeten gaan op een accu lading. Grote dekking is ook erg prettig, het is een stuk lastiger om je eigen infrastructuur op te moeten bouwen.
Er zijn technologieën die nog een stap verder zijn kwa bereik/bandbreedte ratio
nieuws: Franse start-up gebruikt ultra narrow band voor 'internet of things'

Zeg maar paar zendmasten voor een stad(LoRa) vs paar zendmasten voor het hele land(Sigfox)

Dat laatste word bv gebruikt om de afstanden in Afrika te overbruggen. Ik denk dat praktisch gezien LoRa veel beter bij de sweetspot zit wat IoT betreft je kan aan sensor data best een hoop kwijt binnen de bandbreedte. Tja ik weet dat er al weer een generatie programmeurs is opgestaan die de luxe heeft gehad nooit te hoeven nadenken over bandbreedte en dat is prima, maar ja als je de kosten wilt drukken en niet te veel afhankelijk wilt zijn van derden zal je toch ergens moeten toegeven.

Overigens zijn ze een kickstarter aan het voorbereiden voor een gateway voor 200 dollar
http://thethingsnetwork.org/landing/kickstarter

[Reactie gewijzigd door Mr_Light op 23 juli 2024 02:16]

Weet iemand ook wat voor protocollen en adresseringen hiervoor gebruikt worden? Of je berichten bijvoorbeeld openbaar zijn, of dat je ook een beveiligde verbinding tussen twee devies kunt opzetten?

Dit kent natuurlijk legio toepassingen. Locaties van mobiele zaken (fietsen, ov, postbodes, hulpdiensten) weerstations, bezettingsgraad van parkeerplekken, taxi's & ov, drukte bij stoplichten. Man, die bandbreedte is zo vol 😄

Al wat leesvoer gevonden:
http://www.lora-alliance.org
https://en.m.wikipedia.org/wiki/LoRaWAN
http://www.eejournal.com/archives/articles/20150907-lpwa/
Voor zover ik het begrepen heb: met LoRaWAN voorzie je eigenlijk puur de netwerk connectie (zo een beetje als WiFi, maar dan een ander protocol) -- technisch: de onderste lagen in het OSI model...

Daarna ga je nog moeten kiezen op welke manier je eigen "things" gaan communiceren met elkaar en met de buitenwereld... daarvoor heb je een zoo van application protocols (bovenste lagen in OSI model) die typisch allemaal bovenop TCP/IP of UDP/IP draaien (remember: het is the internet of things, dus het IP protocol zit er ook tussen). Daar kom je dingen tegen zoals HTTP (REST API's), XMPP, CoAP, MQTT, AMPQ, ... dat zijn allemaal "protocolletjes" die bv via UDP poort X of TCP poort Y met elkaar praten...

Het zijn deze application protocols die instaan voor device management, device discovery, data exchange, security... dus dat is geen aangelegenheid voor LoRaWAN ... Zij voorzien slechts een netwerk dat zeer interessant is voor IoT (omdat het heel erg weinig power gebruikt zodat je things bv. op een batterij zoals in je smartphone, tot 20 jaar kunnen meegaan!). Misschien kan je het best vergelijken met een telecomoperator die een 3G of 4G netwerk aanbiedt... of jij daar dan TCP/IP bovenop doet, of private protocollen draait, of je eigen IP addressing space gebruikt bij je telecom provider met een private APN, dat is allemaal mogelijk en best leuk, je telecomprovider zorgt er gewoon voor dat dat 4G netwerk up blijft.

[Reactie gewijzigd door Krokant op 23 juli 2024 02:16]

(beter laat dan nooit) Dank voor de info!
tcp/ip lijkt me wel veel overhead voor iets met een dergelijk lage bandbreedte, maargoed, 't is inderdaad voor IoT
Bij Achmea trekken ze de champagne alvast open ... :S

Waarom zou je dit nou toch willen? Buiten een paar onbelangrijke "gadgets" bedoel ik dan.
Beetje flauwe redenatie. Uiteindelijk heb jij ook genoeg aan water bed en brood...

Tijdens een hackathon afgelopen jaar in de Amsterdam Arena met als thema SmartCity kwamen deze LoRa beacons ook ter sprake. Met wat creativiteit zijn er echt leuke dingen verzonnen.

Zo was er een app die mbv beacons bepaald waar je in Amsterdam bent. Hiermee kan voor Bv toeristen informatie over het gebouw waar ze voor staan worden verteld.

Een ander leuk idee was het delen van toffe plaatsen mbv de LoRa beacons of het doorgeven van (zoals eerder vernoemd) volle vuilnisbakken, kapotte verlichting, verstopte/overstroomde riolen.

Nee, het zal geen ding worden wat onmisbaar is in ons leven. Echter de toepassing van een simpele beacon kan heel nuttig en leuk zijn wanneer je hier creatief mee bezig gaat.
Flauw? Misschien wel maar het is realistischer dan je denkt. Overigens overleef ik het zonder dat bed ongetwijfeld ook. :9

Dit soort nieuwe systemen (en ik heb het al zovaak gezegd) wordt altijd aan de man gebracht met termen als "leuk", "handig", "goedkoper" , "veiliger" en aanverwante termen. De realiteit leert ons echter dat dat slechts bijzaak is en ook zeker niet zo blijft.

Wat verzekeraars (en uiteraard ook andere bedrijven en overheden) hierin zien is de mogelijkheid om nóg meer te controlleren, bepalen en te belasten. Ik haakte hier alleen even tactisch in op het zeer recente bericht over Achmea. Veel duidelijker dan dat kan je mensen niet op de ontwikkelingen wijzen namelijk.

Overigens geef je dus precies een antwoord waarvan ik, bij voorbaat, al aangaf dat niet te willen hebben. :)

[Reactie gewijzigd door VOODOO_WILLIE op 23 juli 2024 02:16]

Er zijn ook een hele hoop aan commerciële toepassingen te bedenken hiervoor. B.v.
- fleetmanagement
- asset tracking
- echte real time pakket volg systemen

Vraag mij af hoe 'gratis' dit blijft, en of je in de toekomst support zou kunnen afnemen. En natuurlijk hoe robuust het blijkt te zijn als er veel apparaten op zitten (congestie is een redelijk reeel probleem lijkt mij)
Met dit krijg je dat dus niet. Serieuze bedrijf zal echt niet kunnen bouwen op dit netwerk omdat het door hobbyisten in elkaar gezet is. Verder is er geen achterliggende netwerk + fatsoenlijke framework om applicaties voor te bouwen.

Volgend jaar hebben we in NL een landelijk dekkend LoRa netwerk van KPN met bijbehordende tools + hardware om deze in een zakelijke omgeving te gebruiken.
802.11ah/af anyone?
https://en.wikipedia.org/wiki/IEEE_802.11ah

Ik vraag me af in hoeverre dergelijke netwerken nou echt van de grond komen. De tijd zal het leren, hoeveel data de IoT toepassingen nou echt gaan vereisen. Ik kan me voorstellen dat sensoren na verloop van tijd te weinig bandbreedte / throughput hebben aan dergelijke snelheden. Het lage energieverbruik is wel een mooi pluspunt.

Het is in elk geval een leuke technologie die het waard is om in de gaten te houden. :)
"De gateways die The Things Network gebruikt kosten rond 1000 euro per stuk" => voor minder dan 500 piek kan het ook ( Lorank 8 ), zie hier, samen met de andere Lora stuff die je nodig hebt om los te gaan.

[Reactie gewijzigd door devlaam op 23 juli 2024 02:16]

Beetje sigfox idee
Als ik zelf op de 433 Mhz of 868Mhz ga zenden dan mag ik wettelijk maximaal 10mW gebruiken. De Lora apparaten die in Amsterdam worden gebruikt gebruiken soms tot 500mW. Ik begrijpt niet hoe zij dat kunnen doen zonder problemen te krijgen. Is er iemand die hier meer informatie over heeft?

Bron: https://www.agentschaptel...ije-radiotoepassingen.pdf

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.