Dus als snoep automaten en vuilnisbakken etc. aangeven wanneer ze leeg of vol zijn, dan hoeven er minder mensen hun rondes te maken langs die dingen om de voorraad te checken.
Voordeel: minder benzinegebruik, beter voor NMK.
Nadeel: minder personeel nodig, lagere personeelskosten.
Voordeel bij nadeel: lagere prijs voor snoep voor klant, mits de eigenaar het verschil niet zelf neemt.
Nadeel bij nadeel: werkloosheid, verschraling arbeidsaanbod- en diversiteit. Geen visuele controle van apparaat dat hogere onderhoudskosten voorkomt.
Voordeel bij voordeel: minder files, drukte, onnodig verkeer.
Nadeel bij voordeel: minder bedrijfsauto verkoop, minder personeel nodig in autobranche, dalend BNP.
En dit x het aantal verschillende toepassingen binnen de IOT. Gaat dus ook op voor lantaarnpalen, ondergrondse huisvuilopslag (in veel gemeenten al aanwezig), bushokjesreclame (sensor glas is stuk), gemeentelijke afvalbakken, afvalcontainers bij bedrijven....etc.
Bijkomende aspecten:
- minder sociale omgangsmogelijkheden. Ergens in Nederland is er een leuke jongedame op een kantoor die ook wel eens gevuld wil worden door die gozert die de blikjes-automaat komt vullen.
- minder contact tussen mensen omdat men langs elkaar heen leeft. Er is geen telefoontje meer dat 'de automaat leeg/stuk is. Dat seint dat ding zelf door.
- machines bepalen wat mensen doen en wanneer. Ze geven het zelf aan, ik wil voorraad, ik wil reparatie.
- Mensen worden afhankelijker van machines want ze gaan er van uit dat de machine het beste weet of ie vol of leeg is.
- Meer overlast wanneer de sensor stuk is, de draadloze verbinding storing kent en een machine weken langs leeg is maar mensen er op vertrouwen dat er wel een mannetje komt.
- Minder serviceverlening en controle, o.a op hygiëne: een lekkend blikje zorgt voor schimmel maar niemand ziet dat want de maandelijkse vul-en controle ronde hangt af van wat de machine.
IOT is zoals alles deels oplossing, deels een nieuw probleem.
Een bedrijfskantine heeft een contract met een bedrijf om een machine te plaatsen met blikjes en snoep. Daar hoort een service contract bij voor de vulling en onderhoud. De ondernemer heeft blije werknemers want die kunnen consumeren en heeft er verder weinig omkijken naar.
Dat is voor de ondernemer een oplossing. Een IOT automaat wordt door de automaat leverancier als voordeel gezien. Maar voor de ondernemer hangt het er vanaf. Als er schimmel in de machine zit en mensen krijgen hoofdpijn en melden zich ziek, zit hij met de gevolgen. Dat service contract is niet meer zo waardevol. Wordt dat contract goedkoper omdat de automaat leverancier personeelskosten kan verkleinen? Dat verschil wordt nooit 100% gedeeld.
Het gevolg is dat de waarde van arbeid daalt, een sensor, een klokchip, een wireless dingevalletje is goedkoper.
Nu is die gozert die normaliter dat kantoormeisje stiekem ook wel leuk vind niet de meest intelligente kerel op Aarde. Dat is niet erg. Hij is gelukkig, heeft vrienden, een leven, Niet iedereen is Einstein en dat is maar goed ook. Hij kan wel blikjes vervangen, automaten reinigen, controleren en onderhoud plegen. Hij is trots op zijn werk, enige technische kennis is vereist. Hij kan horen aan de zoem van de machine of ie goed werkt. Hij weet wanneer de machine naar de fabriek moet of als er een echte techneut bij moet komen.
Dan komt de IOT in de machine en hij verliest zijn baan. Hij heeft 4 collega's, er blijven twee over, want die weten ook best veel van ICT en zijn net even slimmer of gehaaider dan hij was en plaatsen zich in de kijker van de baas. Die kiest hen. Die krijgen een training en doen hetzelfde werk, maar checken ook de wireless, programmeren hem via een tablet etc.
Het komt niet alleen niet tot een een huwelijk tussen hem en het kantoormeisje, hij zit ook werkloos thuis. Zijn zelfrespect daalt, hij raakt enigszins verbittert. 'Wat kan ik nog doen?', denkt hij. Overal waar hij solliciteert is er al de IOT. Hij zal moeten om- en bijscholen, dat is wat de politiek zegt, we moeten blijven leren en studeren.
Maar dat ging voor hem al lastig. En hij zit op de bank met steeds meer mensen. De lantarenpaal controleur zit op dezelfde bank. Er worden eisen gesteld, de gozert moet solliciteren, anders wordt ie gekort.
De plantsoendienst gebruikt steeds meer autonome robots voor groenonderhoud. Die zijn ook 'connected'. Zelfs papiertjes prikken in het park is niet echt nodig.
Op een dag loopt ie naar het spoor, kiest een trein, stapt er voor. Niemand ziet het geburen, want de trein rijdt autonoom. Dat is veiliger, stelde men, want de machinist mist soms een rood licht. Een dag later zit zijn collega die ook werd ontslagen in zijn bedrijfsauto te wachten tot de trein voorbij is. Op de zijkant van het busje staat 'Robo-pickup'. Hij vond werk om gemeentelijke reinigingsrobots op te halen uit parken. Hij kan in zijn uppie iin één dag minstens 20 robots ophalen voor onderhoud, legen, accu's vervangen.
Ineens ziet hij een boel meeuwen en kraaien bij het spoor. Hij kijkt nog eens goed en ziet een been in het gras. Op het half ontblote been staat een tatoeage, hij herkent het, er staat 'Mijn baan, mijn trots'. 'Dat is mijn oud-collega!' Hij belt het noodnummer.
Even later komt er een drone kijken. Daarna komt een autootje en een mannetje, die blij is dat hij werk heeft.
[Reactie gewijzigd door Anoniem: 399807 op 24 juli 2024 03:00]