Vodafone start gratis gigabit-hotspots in Berlijn

Vodafone heeft bij de start van de CeBIT in Hannover drie gigabit-hotspots geactiveerd in Berlijn. De hotspots hebben een maximale downloadsnelheid van 1Gbit/s en uploadsnelheid van 600Mbit/s. Het gebruik ervan is niet beperkt tot klanten van de provider.

In samenwerking met Cisco en AVM levert het bedrijf de gigabit-snelheid aan een restaurant bij het Duitse parlementsgebouw, een café op de Kurfürstendamm en in een café bij de Brandenburger Tor. De apparatuur voor de eerste twee wordt geleverd door Cisco, de apparatuur van de laatste is van AVM.

Vodafone beschikt al over een miljoen wifi-hotspots in Duitsland. Velen daarvan betreffen de routers van klanten van zijn kabeldienst. Eind 2016 wil Vodafone ook de eerste thuisgebruikers voorzien van 1Gbit/s-verbindingen. Het leveren van 1Gbit/s kan volgens de provider alleen via glasvezel, maar het werkt wel aan tussenoplossingen. Zo werkt het aan een prototype router die het mobiele netwerk en kabelnetwerk moet combineren door 500Mbit/s van elk te gebruiken.

Voor de uitbreiding van het glasvezelnetwerk claimt Vodafone wel financiële hulp van de Duitse staat nodig te hebben. Volgens Die Welt beschikken de meeste Duitse huishoudens over internetsnelheden van onder de 50Mbit/s. Vodafone's Kabel Deutschland voorziet al 25 miljoen Duitsers van snelheden van 200Mbit/s. In april wil de provider 400Mbit/s gaan aanbieden.

Vodafone is niet de eerste die komt met snelheden van een gigabit per seconde voor zijn wifi-hotspots. In New York is LinkNYC in januari begonnen met het beschikbaar maken van een hotspot met die maximale snelheid. Het bedrijf wil in juli vijfhonderd hotspots in de stad hebben. Naar hoeveel Duitse hotspots Vodafone de gigabit-snelheid wil brengen is niet bekend.

Door Jeroen de Vries

Stagiair

14-03-2016 • 11:14

26 Linkedin

Reacties (26)

26
26
21
0
0
4
Wijzig sortering
Waarom noemt men dit *publieke* wifi hotspots? Neem aan dat ze alleen door Vodafone klanten te gebruiken zijn..
Ze zijn publiek, omdat ze niet privé zijn en 'publiek' toegankelijk voor alle Vodafone klanten.

Edit:
"zijn gratis te gebruiken." zou volgens mij moet zijn 'zijn gratis te gebruiken voor alle Vodafone klanten.'
Correct me if I'm wrong. :)

[Reactie gewijzigd door lars_jj op 14 maart 2016 11:21]

Het in dit geval om hotspots te gebruiken door iedereen. Zoals Vodafone zelf zegt: 'Frei fur alle."
Dan zijn het inderdaad volwaardig Publieke hotspots... Nice :)
Had ik niet verwacht dat Vodafone zoiets zou doen...
Anoniem: 84766
@lars_jj14 maart 2016 12:07
Nee, Vodafone is een commercieel bedrijf. Vraag me dus af hoe zij hier beter van worden?
In het artikel staat "Voor de uitbreiding van het glasvezelnetwerk claimt Vodafone wel financiële hulp van de Duitse staat nodig te hebben."

Wat kost het om 3 gigabit-hotspots op centrale plaatsen te plaatsen? Voor een bedrijf als Vodafone natuurlijk helemaal niets. Wat levert het op aan publiciteit + agendering? Héél erg veel, dit is om het debat daarover aan te zwengelen/hun kansen te verbeteren.
Commerciele bedrijven doen dan ook alleen maar dingen waar ze zelf (op korte termijn) beter van worden, nietwaar? O-)

Er zijn talloze motivaties. Reclame, testen van techniek of gewoon ... iets cadeau doen. Bedrijven zijn ook mensen net als jij en ik namelijk. In dit geval denk ik een combinatie van alle drie.
I'll correct you because you're wrong:
„Wir bringen Gigabits in die Berliner Luft: Das schnellste WLAN der Republik funkt ab heute in der Hauptstadt. An drei Standorten, kostenlos und rund um die Uhr, frei für alle.
Anoniem: 126717
@Brammos8514 maart 2016 11:25
Uit de bron:
In Berlin installiert Vodafone die ersten Gigabit Hotspots. In Deutschlands schnellstem WLAN können Anwohnerund Besucherr jetzt mit bis zu 1 Gigabit surfen und mobil arbeiten.
Ik heb een stukje vetgemaakt, ik lees dat als zijnde iedereen binnen het bereik.
Echt publiek zullen ze niet doen. Dat zie je ook vrijwel niet meer, omdat je als aanbieder van hotspots in Duitsland verantwoordelijk bent voor wat je klanten doen. Een anonieme klant die een torrent client heeft draaien, betekend dat dat jij de boete kunt betalen.
Ik dacht dat Duitsland enorm achter liep op datadiensten. Zo wordt in Duitsland de fax nog volop gebruikt en schijnt de ISDN penetratie nog enorm te zijn... Wel goed dat ze een poging doen om een keer mee te doen aan snelle datadiensten.

[Reactie gewijzigd door Trommelrem op 14 maart 2016 11:22]

'Duitsland' is in dit opzicht te generaliserend, net als dat je ook niet kan zeggen dat 'Afrika' arm is. De verstedelijkte gebieden lopen niet achter op andere moderne landen, maar op het platteland kan het bar slecht zijn. Zelfs in het westen van Duitsland zijn er nog veel dorpen te vinden waar de tijd stil is blijven staan bij ISDN en satelliet-tv. Daar proberen nu providers als Deutsche Glasfaser verandering in te brengen door per dorp glasvezel uit te rollen. Tegelijkertijd krijgt Deutsche Telekom subsidie van de federale overheid om ADSL aan te leggen of te verbeteren naar VDSL.

[Reactie gewijzigd door The Third Man op 14 maart 2016 11:48]

Ik woon in DE. Ik heb nooit gehoord dat iemand nog ISDN heeft, wel heb je sommige dorpen bar slecht ADSL.
Fax wordt gebruikt omdat het wettelijke voordelen heeft. Bij een fax is door de bevestiging dat hij verstuurd is bewezen dat hij ook aangekomen is (de ontvanger moet er zelf voor zorgen dat hij papier etc. inorde heeft). Bij een email of normale brief kan daarentegen de ontvanger beweren dat hij die nooit gelegen heeft. Een aangetekende brief gaat wel, maar is duurder.

Maar 'volop' gebruik... Nee. Waar komt jouw informatie vandaan??

Edit: ik zelf heb 50 Mbit kabel voor €22.

[Reactie gewijzigd door _Pussycat_ op 15 maart 2016 07:23]

In onze organisatie staat een hypermoderne fax, speciaal voor Duitsland. Omdat bijna al onze klanten in Duitsland per fax communiceren. We kunnen ook geen grote emails versturen, omdat ISDN daar niet geschikt voor is. We horen meer Nederlandse bedrijven klagen over Duitsland, dat ze eens af moeten van hun ISDN en hun faxapparaten, want het is gewoon moeilijk communiceren met ze.

Bovendien zijn een aantal klanten die in het grensgebied gevestigd zijn al verhuisd naar de Nederlandse kant, omdat wij wel snel internet hebben. Het zal wel niet voor de steden gelden, maar het grootste gedeelte van Duitsland is geen stad...

[Reactie gewijzigd door Trommelrem op 15 maart 2016 10:15]

Wat meer info over de gebruikte technieken zou welkom zijn, wat voor apparatuur zou ik als vodafone klant nodig hebben om die gigabit snelheid in theorie te kunnen halen?
Volgens mij ging 802.11ac nog niet verder dan ongeveer 600 megabit als je alle min-of-meer standaard technieken gebruikt die er nu zijn.

[Reactie gewijzigd door MadMarky op 14 maart 2016 12:06]

3-antenne AC wat vrij gangbaar is kan theoretisch tot 1,27 Gbit/s. Ik neem in dit geval ook niet aan dat men het over praktische snelheid heeft, maar over theoretische, zeker als er meerdere gebruikers zijn.
Lichtelijk off-topic.. Maar zullen we het gewoon Brandenburger Tor of Brandenburgse Poort blijven noemen? Bij dit soort zaken is het helemaal niet nodig om de Engelse benaming te gebruiken gezien het Duitse woord voldoende bekendheid geniet en er een perfecte Nederlandse vertaling bestaat.
Licht off-topic maar wel gewaardeerde feedback! Het ging hier een beetje fout vanwege vertalingen van persberichten en afkortingen die Vodafone Deutschland zelf gebruikte voor de plaatsen. Het is in elk geval verbeterd naar de originele Duitse benamingen.
Internet is een ramp hier in Berlijn. Bij mij thuis zit ik op dit moment vast aan een 16Mbit verbinding, sneller is op dit moment niet mogelijk.

Ben er ondertussen wel aan gewend, maar prettig is het niet.
Ik zit in Den Haag (NL) vast aan een 11 Mbit verbinding, dus zo slecht ist es in Deutschland nicht.
Waarom is dit bij de start van Cebit geactiveerd? Hannover - Berlijn zit een paar honderd kilometer tussen, ik kan me ook niet voorstellen dat ze in Hannover roepen dat als mensen een gigbithotspot willen ze maar in Berlijn moeten gaan kijken. :?
Ehm, het ontgaat mij waarom/hoe dit gratis wordt aangeboden. Is dit een tech demo van Vodafone & Cisco & AVM? Financiert de staat dit volledig (naast de uitbreiding van die glasvezel kabels)? Wordt de onderneming ondersteund d.m.v. reclame borden (zoals dat in NYC gebeurd)? Of financieren de locale ondernemers dit zoals de horeca? Het artikel laat de kwestie als 'too good to be true' over komen. Het lijkt mij sterk dat een door sterk winst gedreven bedrijf zoals Vodafone (of Cisco, AVM) plotseling filantropen zijn geworden.

Edit: of is dit een tijdelijk promotie stunt van de respectievelijke ondernemers tijdens het CeBIT (i.e.: na de beurs wordt alles weer afgebouwd)?

[Reactie gewijzigd door PostHEX op 14 maart 2016 12:28]

Vodafone Foundation is een onderdeel dat ontwikkelings hulp programma's opzet en net als veel andere telecom bedrijven hulp bij rampen biedt. Aardbeving ergens in de wereld en er worden telecom experts gestuurd die telefoons uitdelen aan reddingswerkers, tijdelijke netwerken opzetten en verbindingen bieden naar het coordinatie centrum.

Deze gigabit netwerken lijkt me een experiment om netwerken te testen en te peilen hoe het publiek erop reageert
Interessant voor de volgende keer als ik naar Berlijn ga. :Y

Vraag me af hoe lang ze dit aanbieden. Wel grandioos voor touristen dit en voor de 3 cafés/restaunts.
Anoniem: 372172
@Jolke14 maart 2016 15:18
En wellicht voor de asielzoekers die er ook gebruik van kunnen maken :)

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 372172 op 14 maart 2016 15:37]

Ik hoop dat Duitsland echt in veel dorpen betere ADSL connectie gaat krijgen. Het was vroeger echt vaak behelpen. Ook met het GSM netwerk zoals in bv Cochem, wat een drama was dat met Edge. Alleen het vreemde was weer dat ze toen al voorliepen met 3G want als je toen 3G had, lag de snelheid vaak boven de 20 Mbit en zeker als je onderweg op de snelweg zat. Dat was altijd al veel beter dan in Nederland.
ISDN wordt nog steeds veel gebruikt icm bv pinautomaten in Duitsland. Dat was niet dat langzame gedoe zoals in NL. Nee binnen 1 sec was je pintransactie afgehandeld. ISDN is daar nog steeds een gangbaar product en vele malen goedkoper dan hier.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee