Telenet verlaagt snelheid klanten onterecht door bug in telemeter

Klanten van Telenet klagen dat de provider hun snelheid aanzienlijk heeft teruggeschroefd omdat ze veel te veel data verbruikt zouden hebben. Door een bug in de telemeter lijken klanten vele terabytes op een dag te verbruiken, waarmee ze in korte tijd hun bundel overschrijden.

Sinds zondagmiddag klagen diverse klanten op Twitter dat ze een probleem ondervinden met hun telemeter, de tool die hun datavolume bijhoudt. De meter lijkt op hol geslagen en geeft bij sommige gebruikers aan dat ze honderden, duizenden en in sommige gevallen zelfs miljoenen gigabytes op een enkele dag verstookt hebben.

Het probleem is dat de provider de internetsnelheid van klanten automatisch tijdelijk verlaagt tijdens piekuren als ze hun limiet overschrijden, ook al adverteert het bedrijf met 'onbeperkt surfen'. Telenet ziet klanten als 'intensieve gebruiker' als ze meer dan 500GB tijdens piekuren verbruiken. Het bedrijf beschouwt de periode tussen 12.00 's middags en middernacht als piekuren.

Klanten die ExpressNet (XL), Fibernet, TurboNet (XL), Fibernet XL, Internet Fiber met onbeperkt surfen afnemen, worden tijdens de piekuren teruggezet naar 10Mbit/s als ze de limiet van 500GB overschrijden. Pas bij de start van een nieuwe maand komen ze weer op hun oude snelheid. Telenet meldt op de hoogte te zijn van het probleem; technici zouden aan een oplossing werken.

Door Olaf van Miltenburg

Nieuwscoördinator

14-03-2016 • 12:00

189 Linkedin

Submitter: Yoki1985

Reacties (189)

189
166
136
6
1
5
Wijzig sortering
Het komt wel in orde. Bel anders naar de klantendienst en maak je kwaad. Dan krijg je gratis belminuten of een tijdje alle betalende tv kanalen.

Die telemeter telt ook vaak niet, en dan is het in het voordeel van de klant. Nu is het eens omgekeerd.
wat een onzin zoan datalimiet in welk jaar leven we ?
Ik dacht dat dit enkel een amerikaans fenomeen was
In de VS is het een redelijk nieuwe ontwikkeling. In België heeft die echter altijd bestaan: Telenet en Belgacom, beide pseudo-staatsbedrijven (de een gelieerd aan de Vlaamse overheid, maar wel grotendeels in handen van Liberty Global, de ander in handen van de federale overheid) zijn twee bedrijven die nauwelijks concurreren op vlak van techniek (snelheid, uptime, etc) of prijs, dus allebei blijven ze vasthouden aan idiote datalimieten.

Er zijn kleine spelers die heir tegen in proberen gaan, zoals Dommel en EDPNet: deze opereren op het kopernetwerk van Belgacom, dat net zoals KPn in NL wettelijk verplicht open moet zijn voor concurrenten. (en net zoals in NL vindt de staat dat dezelfde vereiste niet mag gelden voor het kabelnetwerk. Begrijpen wie begrijpen kan)

Maar zodra die kleine concurrenten groter worden, koopt Belgacom ze gewoon op, zoals bij Scarlet: dat was de derde grootste provider van België, en de commissie die moest oordelen of de overname de concurrentie zou schaden was duidelijk zo corrupt als wat: het oordeel was volgens hen dat de overname van de derde grootste provider door de grootste provider geen negatieve invloed zou hebben op de concurrentie op de Belgische markt. Hoe ze daarbij komen kan niemand je uitleggen....

De overname kwam met een paar voorwaarden, oa dat Scarlet gedurende een aantal jaren onafhankelijk moest blijven als dochterondernemen., Die tijd is kort geleden afgelopen, en wat gebeurde er meteen? Belgacom kondigde aan dat scarletklanten terug een datalimiet krijgen.

Tijdens de groei van Scarlet is de datalimiet bij Telenet en Belgacom gestaag gestegen, van 5 naar 100-300 GB. Sinds de overname van Scarlet ligt die groei echter zo goed als stil: Telenet en Belgacom hebben geen concurrenten op dit moment, en samen vormen ze een quasi-kartel, met zo goed als identieke producten en prijzen.

Het enige vlak waarop ze concurreren is hun TV-aanbod, en dan voorname sport. iets waar de consument geen zak aan heeft: een paar jaar terug was het door deze twee maffiabedrijven nodig dat je bij allebei een abonnement moest afnemen wilde je een hele voetbal competitie volgen. De klant is dus enkel duurder af door de 'concurrentie' van deze twee luie, hebzuchtige, anti-consumenten bedrijven. En de overheid? Die kijkt natuurlijk de andere kant op, want het dividend van Belgacom helpt om hun incompetentie en lekke begroting te verbergen.

Edit: ik ben eigenlijk niet eens tegen datalimieten: ik ben voor marktsegmentatie, omdat ik vind dat mijn oma niet even veel moet betalen voor haar coax lijn als ik, ook al is het identieke infrastructuur. Echter, de datalimieten in België zijn achterlijk en puur ontworpen om te voorkomen dat mensen geen TV meer afnemen bij de providers.
Vreemd,

Het Mobistar Internet & TV-abonnement biedt kabelinternet zonder datalimiet met een downloadsnelheid van maximaal 100Mbit/s en een uploadsnelheid 'vanaf' 5Mbit/s. Verder krijgen klanten toegang tot zeventig tv-zenders via de kabel, waarvan 'een tiental' in hd-kwaliteit.

en

Aanvankelijk had Mobistar al in 2015 willen beginnen met het aanbieden van kabelinternet. Discussie over de prijs die de provider moet betalen aan Telenet voor het gebruik van de kabelinfrastructuur heeft de introductie van het abonnement vertraagd.

"Mobistar maakt gebruik van het kabelnetwerk van Telenet."

Mobistar gaat met Telenet concurreren op kabel: scherpe prijs, maar beperkingen
15-02-16, 16.10u

Eind 2016 wil Mobistar landelijk kabelinternet aanbieden in België, voorlopig zal het nieuwe abonnement alleen beschikbaar zijn in een beperkt aantal gemeenten in Brussel, Vlaanderen en Wallonië. Bovendien kunnen voorlopig alleen Mobistar-klanten die al een mobiel abonnement bij de provider hebben zich aanmelden voor het Internet & TV-abonnement.

Klanten die een Panter 45- of 60-abonnement hebben betalen 39 euro per maand, klanten met een andere postpaid-abonnementsvorm betalen 49 euro per maand. Er komen wel opties voor niet-klanten op de markt, maar wanneer en hoeveel die zullen kosten is nog koffiedik kijken.
Jep, dit is een uitzondering. Telenet MOET dit niet doen, zoals Belgacom dit wel moet:terwijl Belgacom verplicht is hun netwerk voor concurrenten open te stellen aan een faire prijs, moet Telenet dit helemaal niet. Ze kunnen de deal met Mobistar gewoon opzeggen zodra die afloopt, of ze kunnen hun vraagprijs zodanig verhogen dat Mobistar of geen winst maakt, of de deal niet wil verlengen.

Belgacom daarentegen mag niemand weigeren, en mag niet meer dan een proportionele vergoeding (kostendekkend + normale winstmarge) vragen.

Doordat Mobistar zodanig is overgeleverd aan de willekeur van Telenet telkens de overeenkomst vernieuwd moet worden, is dit geen goede basis voor een concurrentiële markt. Daarom zie je ook veel meer kleine spelers op het DSL netwerk van Belgacom.
Dit is ook het eerst dat ik ervan hoor.
Het is al vaak in de media geweest (onder andere hier op Tweakers) dat Telenet de kabel moet opengooien voor andere bedrijven.
Mobistar is de eerste die hierop zit, Proximus zal de tweede zijn.

Als ik mij niet vergis is het in 2014 zo beslist door de rechtbank alvast.
Je vergist je, Telenet moet helemaal niets, en het is helemaal onzin dat Proximus op het kabelnetwerk zou gaan opereren.
http://deredactie.be/cm/v...n%2Bmedia/media/1.2146634
nieuws: Belgische Hof: Telenet moet kabelnetwerk openstellen

Ik lees toch duidelijk "moet".
En ik lees ook (op meerdere bronnen) dat Proximus ook via de kabel wilt opereren. Waarschijnlijk net zoals dat Telenet nu ook op DSL al opereert, als backup-lijn dus.
Mobistar heeft eveneens een limiet... identiek dezelfde als TN zelfs.

Proximus (ex Belgacom) heeft trouwens geen limiet meer (al moet je wel via hun website gratis volume "aankopen" maar dit kan onbeperkt).
Ik zit bij edpnet, 70/20 zonder limiet en goedkoop ook :)
"Zonder limiet" fair use zeker ;-)
Denk je echt dat "zonder limiet" in de praktijk bestaat ? |:(
Wat dacht je van gelimiteerd door de maximale doorvoersnelheid van de verbinding, die door ons niet verlaagd wordt bij veel trafiek... Zo gek genoeg?

edit: blijkbaar vermelden ze bij EDPnet wel een fair use policy, maar plakken ze er geen getal op. Wanneer andere klanten last krijgen van je overmatig gebruik, krijg je waarschuwingen en daarna eventueel een verlaging van de snelheid. Ik weet niet of iemand daar echter al effectief een snelheidsverlaging gekregen heeft.

[Reactie gewijzigd door GORby op 15 maart 2016 11:45]

Dus er is in theorie een limiet
Het maakt vrij weinig uit in mijn geval want ik heb een seedbox in Nederland waar ik al m'n films/series etc vanaf stream met Plex, ik download dus vrijwel nooit iets thuis en mijn streams gaan vrijwel allemaal met max 8 mbit per seconde.
Anoniem: 697215
@r250414 maart 2016 18:55
VOETNOTEN
1 Onbeperkt volume: enkel voor persoonlijk gebruik conform aan de algemene voorwaarden van Proximus. Internet Start: als de klant 100 GB verbruikt heeft, wordt zijn internetsnelheid verlaagd tot 1 Mbps, tenzij hij een Volume Pack van 5 GB aan €5 bestelt via MyProximus. Internet Comfort: als de klant 150 GB verbruikt heeft, wordt zijn internetsnelheid verlaagd tot 3 Mbps, tenzij hij een Volume Pack van 20 GB aan €5 bestelt via MyProximus. Internet Maxi : als de klant 500 GB verbruikt heeft, wordt zijn internetsnelheid verlaagd tot 5 Mbps, tenzij hij een gratis Volume Pack van 20 GB activeert via MyProximus.
"Onbeperkt volume". En vervolgens een beperking op volume voor elk pakket exclusief het duurste. Godverdomme.
Ik heb het middelste internetpakket van Proximus in een pack met TV erbij. 650GB per maand, gratis te verhogen met 20GB volume packs.
Blijkbaar is dat anders voor klanten die enkel internet afnemen.

Ik heb ondertussen 4 TB aan gratis volume packs, maar denk niet dat ik daar al ooit aan begonnen ben.

Als ze die limiet ooit verlagen, dan ga ik terug naar EDPnet en vliegt het TV abonnement buiten.
Is die limiet niet recentelijk verlaagd naar 300GB, en niet meer gratis te verhogen?
Ik meen zoiets gelezen te hebben op Userbase alvast...
Hmm, ik heb het even nagekeken, en ik zie inderdaad 300GB staan nu (is blijkbaar sinds 1 maart).
De optie om gratis volume packs aan te schaffen heb ik in ieder geval nog wel.

Tijd om eens terug naar EDPnet te kijken als ze dat afschaffen, want met 300GB kom ik niet toe.

edit: even geprobeerd en de gratis aanschaf van 20GB extra volume werkt gewoon, al vermoed ik dat het nu maandelijks te herhalen is, want het komt nu gewoon bij in de resterende limiet van de lopende maand. Daaronder staat dan nog mijn voorheen opgebouwde 4TB volume pack.

[Reactie gewijzigd door GORby op 15 maart 2016 15:27]

Een datalimiet geeft aan dat het netwerk eigenlijk niet gebouwd is voor grote schaling, gezien je al je pijplijnen optimaal wilt gebruiken.
Geen enkel consumenten netwerk is in staat om alle klanten op hetzelfde moment een maximale doorvoersnelheid te geven.
Da's waar, maar toch heb ik bij EDPnet en Proximus nog nooit last gehad van merkbare vertraging bij het downloaden van een snelle server. Bij Telenet heb ik daar wel al van gehoord.
Het bedrijf beschouwt de periode tussen 12.00 's middags en middernacht als piekuren.
Apart, normaliter worden de uren tussen zeg 18:00 en middernacht toch alleen maar gezien als piekuren? Maar die limieten en het terugschakelen: anno 2016 echt te sneu voor woorden.

Is er een onderliggende reden voor misschien: is dataverkeer in BE aanzienlijker duurder dan in NL bijvoorbeeld? Ben benieuwd hoe ze dit netjes gaan oplossen voor alle betrokkenen :)
Telenet heeft gewoon een monopolie op snel internet, simpel. We kunnen geen kant op momenteel, en ze hebben sinds 2010 hun abonnementen al 20% duurder gemaakt.

Zowel in 2014 als in 2015 als in 2016 hebben ze enkele euro's toegevoegd aan hun abonnementen, zonder de snelheid/FUP echt aan te passen. Gewoon euro's erbij omdat er toch geen concurrentie is.
Anoniem: 346953
@Satangel14 maart 2016 12:42
Akkoord dat telenet duur is, maar ze veranderen de inhoud van hun bundels wel degelijk.
In 2015 is het van 300GB naar 500GB gegaan,
In 2014 is Internet 60 van 100GB naar 150GB gegaan (en business van 500GB naar 2TB)
in 2012 is er een volledige hervorming van de downloadlimieten geweest.

Dus zoals je kan zien wordt er bijna jaarlijks wel iets veranderd aan de FUP en de snelheden zijn in die jaren ook steeds aangepast. Zo was in 2012 het allersnelste abo 120Mb/s terwijl dat nu 200Mb/s is.
Akkoord dat telenet duur is, maar ze veranderen de inhoud van hun bundels wel degelijk.
In 2015 is het van 300GB naar 500GB gegaan,
In 2014 is Internet 60 van 100GB naar 150GB gegaan (en business van 500GB naar 2TB)
in 2012 is er een volledige hervorming van de downloadlimieten geweest.

Dus zoals je kan zien wordt er bijna jaarlijks wel iets veranderd aan de FUP en de snelheden zijn in die jaren ook steeds aangepast. Zo was in 2012 het allersnelste abo 120Mb/s terwijl dat nu 200Mb/s is.
Ik moet als Nederlander alsnog hard huilen voor de Belgen als ik dat soort limieten zie.

Ik kijk voor de grap even naar mijn "estimated data usage" op 1 van de 5 computers die we hier in huis hebben: 200GB since 7 days ago. En ik doe voor mijn gevoel niet zoveel bijzonders met mijn verbinding. Geen hosting o.i.d. ik download amper (bewust).

Ik blijf het erg bijzonder en triest vinden dat een bedrijf in ontwikkeld land anno 2016 nog zulke datalimieten op dure -vaste verbindingen- kan en mag hanteren. Vooral aangezien het internet inmiddels toch wel een belangrijk onderdeel is van het dagelijks leven en de snelheid en prijs ervan dus direct invloed heeft op de welvaart en economie van je land.

[Reactie gewijzigd door GeoBeo op 14 maart 2016 14:19]

Ik moet als Nederlander alsnog hard huilen voor de Belgen als ik dat soort limieten zie.
Als Nederlander die een jaar in Belgie heeft gewoond en terug naar Nederland ging mis ik Telenet enorm! Ja, ook wij waren bang dat we met de datalimieten in de knoop gingen komen, maar in de praktijk was dat niet het geval. Daardoor hadden we een veels te duur abonnement afgesloten omdat we te gefixeerd waren op die datalimits Echter naar beneden schroeven was geen enkel probleem. De service die ik van Telenet kreeg was bovenmaats en zeker in vergelijking met de grotere Nederlandse kabelboeren. Zakelijke diensten zijn bijvoorbeeld gewoon voor particulieren beschikbaar en ik kon dus mijn hele abonnement inrichten precies zoals ik het zelf wou (denk aan extra ip's ed). Probeer dat als particulier maar eens in Nederland.

Als we daarnaast gaan kijken naar de stabiliteit van het Telenet netwerk dan wil je er nooit meer vanaf. Lage latency, netjes bericht per email en zelfs SMS als er onderhoud in je wijk plaatsvind en in dat jaar geen enkel moment down geweest. Diensten als Triiing waar we hier in Nederland maar van kunnen dromen etc. etc. Ik mis Telenet enorm!

Het valt me echter op dat als Telenet in het nieuws komt de Belgen met grote ogen kijken naar het Nederlandse 'geen datalimiet / FUP' -internet en de Nederlanders niet snappen dat daar nog over datalimiet gesproken wordt. Termen als "ze lopen daar jaren achter" passeren dan snel de revue, maar als alle Ziggo / Zeelandnet / CAI klanten uit Nederland een maandje op Telenet mochten zitten dan zouden ze net als ik dat datalimiet heel snel voor lief nemen en nimmer meer terug willen gaan naar hun FUP-provider.
Dat dienstverlening in Nederland internationaal ondermaats is, dat is me duidelijk. Dat is niet alleen zo op het gebied van internet, maar op alle gebieden. Als je ooit in de VS (of in Japan) in een restaurant gezeten hebt en terugkomt naar Nederland dan voel je je beschaamd en beledigd. Neem eens een taxi in Amsterdam. Je mag van geluk spreken als je niet letterlijk uitgescholden wordt. Genoegen nemen met slechte dienstverlening zit ingebakken in de Nederlandse cultuur. We weten niet beter.

Dat neemt niet weg dat datalimieten wel degelijk ouderwets zijn, voor veel mensen te weinig zijn (voor mij zou het VEEL te weinig zijn) en alleen kan bestaan door het feit dat de overheid monopolie goedkeurt. De Belgse internet bedrijven kunnen dus gigantische marges rekenen, puur omdat het toegestaan is dat ze een monopolie hebben.

Dat de service daar heel goed is staat daar volledig los van. Service zou altijd goed moeten zijn en het feit dat we in Nederland slechte service hebben heeft weinig te maken met het feit dat we geen datalimieten hebben of dat de abonnementen goedkoper zijn. We hebben hier verder ook een (bijna) monopolie op snel internet. Daar gaat het artikel immers over. Bij een monopolie ligt de macht bij het bedrijf en niet bij de klant. Nog een reden dus dat het logisch is dat service niet perfect is.

[Reactie gewijzigd door GeoBeo op 14 maart 2016 22:52]

Ik kijk voor de grap even naar mijn "estimated data usage" op 1 van de 5 computers die we hier in huis hebben: 200GB since 7 days ago
Het gaat mij eigenlijk om deze quote. Zoals ik al zei: je denkt dat je niet toekomt met het datalimiet - zeker als je als Nederlander naar Belgie verhuist, maar in de praktijk valt dat reuze mee. Stel die 200GB waar jij het over hebt wordt gelijkmatig over een tijdbestek van 24 uur gegenereert.. dan staat er bij Telenet dus slechts 100GB op je teller. Het gaat echt niet zo snel als je zou denken.

Je schrikt wellicht van het woordje 'limiet' maar zo heet het beestje gewoon en het is een eerlijk en transparant limiet. De NL providers hebben ook hun limiet maar noemen het dan FUP (meer dan 10 keer van het gemiddelde verbruik van een bejaardenflat gemeten op een dag dat de stroom daar uitgevallen is). Sorry, maar dan heb ik liever een harde limiet.

maaaaaar.... Telenet heeft ook abonnementen waar geen datalimiet op zit... Echt waar? Echt waar! Internet Fiber 200 heeft bijvoorbeeld geen datalimiet en zit aan 72.15 euro per maand. Dat is best wel prijzig, maar en hier komt de truuk: als je Internet Fiber 200 combineert met Whoppa ben je maar 2 tientjes duurder uit dan het standaard Whoppa abonnement met datalimiet. Dat is nogmaals het mooie aan Telenet: alles valt te combineren en te bespreken.
Anoniem: 346953
@GeoBeo14 maart 2016 16:15
Telenet hanteert ook wel een nachttarief (namelijk 20% van het normale tarief) . Dat wil dus zeggen dat de feitelijke limiet bij Telenet (als je je downloadclients deftig instelt) niet 500GB is maar 2,5TB. En het feit dat Nederlanders denken dat ze geen downloadlimiet hebben, vind ik ook zeer raar. Denk je echt dat de provider de lijn niet gaat dichtknijpen als ze vermoeden dat hun netwerk het anders begeeft?
Ik heb nu bij meerdere providers over de afgelopen 10-15 jaar nu al meerdere keren weken of zelfs maanden achtereen de verbinding up en down 75%+ van de dag dicht getrokken. En de enige keer dat ik een provider hierover klaagde was @home op de toen "supersnelle" 4mbit verbindingen, vonden het toen niet zo leuk dat je 10-20gb in een weekendje binnen zat te trekken.

Buiten dat nog nooit problemen gehad, en uit ervaring van werken bij meerdere van deze telco's, het boeit de telco's zelf ook helemaal geen bal. Kabel heeft nauwelijks last van overboeking (alleen erg drukke regios soms, rest van het land merkt er niets van) en voor DSL is de overboeking dusdanig dat 1 grootverbruiker nooit veel invloed zal hebben op andere gebruikers. Dan moeten meer dan de helft van de mensen op een DSLAM de verbinding voltrekken (Ding heeft glas en deelt dat over 12 of 24 huishoudens met max 50-100mbit per aansluiting)

De afgelopen 6 uur al 350gb bandbreedte vebruikt en ik heb niet eens wat gedownload. Ik snap dat verdedigen van die datalimieten hier op Tweakers echt niet.
350GB in 6 uur is ongeveer 130Mbit/s gemiddeld. Dat lijkt me nu ook wat bovengemiddeld...
~50 was up, maar ik snap je punt :)
Ik was inderdaad met van alles bezig, maar geen torrenten, netflix of Steam/Origin downloads/updates. Terwijl op maandbasis deze 3 diensten het gross van mijn bandbreedte verbruik opslokken.

Ik kan zulk verbruik dagelijks hebben, dag en nacht mocht ik het willen. Onze zuiderburen zijn na 1 zo'n dag door hun datalimiet heen.

[Reactie gewijzigd door batjes op 15 maart 2016 15:36]

Telenet hanteert een nachttarief inderdaad: ongelimiteerd.
Geen 20% regel meer, die is verleden tijd.

En mocht je overdag over de 500GB limiet gaan, wordt je snelheid ook "maar" overdag beperkt tot 10Mbps.
Peanuts in vergelijking met de prijsverhogingen de laatste 6 jaar, en de service is dan ook nog eens belabberd, te mijden bedrijf dus.
In JOUW ervaring is de service belabberd.

Ik heb (zowel als particuliere en professionele) klant niets dan goede woorden over voor de Support van Telenet.
Idem! Ook hier vooral goede Telenet-service. In geval van meermaalse storing, wisten ze te vertellen dat de grote schuldige onze gemeente was omwille van het nalatig afleveren van een vergunning zodat zij de nodige werken konden aanvatten.

Nette verantwoording en inzage geven in het probleem, dat verdient een plusje.
Om het simpel te zeggen: support is altijd een beetje een kansspel. Kom je uit bij een goede helpdeskmedewerker die zijn vak en product kent zal je snel en vlot geholpen worden. Heb je daarentegen iemand die zelfs amper door zijn script geklikt geraakt omdat hij niet met een computer kan werken dan kan een issue lang aanslepen. Van elke grote helpdesk hoor je verhalen die goed en slecht zijn
De fibernet XL-shake kostte in 2010 75 euro excl huur digicorder en excl kabelabo (dus 83 incl ofzo)
Whoppa kost 77,93 euro alles incl. en biedt dus ook nog eens hogere snelheid en meer downloadlimiet. Ik ben op zich ook geen voorstander van het Telenet prijsbeleid, maar er worden wel constant leugens over verspreid. Ze hanteren al jaren een prijs van +- 75 euro voor hun top-internet shake en wat die bevat evolueert gewoon mee met de markt.
Whoppa is een verkapte vorm van prijsverhoging voor iedereen die geen telefonie nodig heeft. Door het wegvallen van een degelijke dualplay-aanbieding zijn degenen die geen telefonie willen maar wel een redelijk internet-abo, best veel duurder uit dan vroeger.
Waar ik woon is er geen keuze, Belgacom wou ons zelfs niet aansluiten nadat ik alle nodige kabels en faciliteiten had laten plaatsen omdat ik te ver van een centrale zit. Dan is het kiezen tussen Telenet of iets met een 4G modem. Ik ben zeker geen grootverbruiker en kom met 30GB op een maand makkelijk toe dus een prijsverhoging omdat de limiet verhoogt is voor mij een naakte prijsverhoging. Nu heb ik een limiet van 150GB maar daar geraak ik dus nooit.
Ik ben zeker geen grootverbruiker en kom met 30GB op een maand makkelijk toe dus een prijsverhoging omdat de limiet verhoogt is voor mij een naakte prijsverhoging. Nu heb ik een limiet van 150GB maar daar geraak ik dus nooit.
En heb je vaste telefonie echt nodig? Want anders neem je toch gewoon basic Internet + DTV?
Vriendin wou het zo. Ze gebruikt nu wel de vaste lijn om 's avonds gratis te bellen naar vrienden en famillie.
Al gedacht om toch Internet + DTV te nemen, en je telefoon te porteren naar een andere provider (met nummerbehoud)?
Zal je stukken schelen per maand qua prijs.
snelste nu is 240Mb/s :)
Nou nou toch weer 1 uur netflix extra waar je normaal gesproken onbeperkt hebt.
Telenet heeft zich gewapend tegen de (onvermijdelijke) openstelling van de kabel waartegen ze zich blijven verzetten zijn, Mobistar is nu de eerste welke een aanbod via de kabel heeft voorgesteld.

Belangrijk detail:

De groothandelsprijzen welke Mobistar moet betalen aan Telenet zijn gebaseerd op de eindgebruikersprijzen die Telenet aan haar klanten aanrekent. Dus elk jaar de prijzen opdrijven omdat er geen alternatief is (op de kabel) en zo zorgen dat de concurrentie gelijk hogere prijzen aan jou (als uitbater van het netwerk) moet betalen én doorrekenen aan zijn toekomstige klanten.

Dus het verhogen van de prijzen heeft meer om het lijf dan enkel de klanten wat verder uitkleden.
20% omhoog maar ondertussen heb je ook misschien minstens dubbel de snelheid als wat je een aantal jaren geleden had.
Sommigen misschien wel.
Voor mij persoonlijk is het 20% duurder, en 0% voordeel erbij.
Ik vraag me dan echt af welk abbo je hebt.

Ik weet dat de oude fibernet e.d. een snelheid hadden van 60/4 met een fup en dat was toentertijd het snelste voor residentieel gebruik.

Tegenwoordig is zelfs de IF100 sneller, maar heb je wel niet onbeperkt data.

Nu dat jouw snelheid dezelfde is gebleven maar dat het duurder is geworden terwijl er geen beter abbo is voor die prijs geloof ik moeilijk.

Het kan natuurlijk wel.
Telenet Basic Internet.

Ik heb ook niet meer nodig, dus ik ga voor het goedkoopste abonnement.
Het blijft wel een feit dat dat alleen maar duurder is geworden terwijl er helemaal niks is bijgekomen.
Als je niet voor whoppa gaat, dan zit je beter bij een andere ISP. Die bieden dan meer.
Als VDSL in jouw streek niet goed werkt, dan kan je nog wachten op Mobistar die hun kabelnetwerk aan het uitrollen zijn. Tegen eind 2016 zou iedereen het moeten kunnen bestellen (heb je wel een mobiel abo nodig van mobistar).
En daar heb je exact mijn probleem beschreven:
* TV heb ik niet nodig, want ik heb een schotelantenne.
* xDSL werkt hier voor geen meter
=> ik zit muurvast

Ik wacht nog even af wat Mobistar gaat doen, en wat hun prijssetting is op het moment dat het beschikbaar is.
Akkoord, maar veel goedkoper is proxi hun VDSL lijn ook niet. Echter, het is duurder al heb je zogezged meer snelheid.

Mobistar hun pakket zal rond de 50€ kosten voor bestaande mobiele klanten en dat is al letterlijk het dubbele van hetgeen hij nu betaald.

Dit heb ik ergens gelezen he,weet niet of het 100% waar is.

[Reactie gewijzigd door Soulaiman op 14 maart 2016 13:04]

Mobistar heeft helemaal geen eigen netwerk, ze gebruiken het Telenet netwerk.
Weet ik. Had het wat verkeerd verwoord idd.
Je kan je momenteel ook aanmelden als tester bij het kabelinternet van Mobistar. Hiervoor kom je enkel in aanmerking als je bij Mobistar al 'n mobiel abo hebt lopen of gaat afsluiten, zelfs.

Maar ik dacht dat eind 2016 het voor iedereen bestelbaar zou zijn? Mobistar klant of niet. Wat is anders het punt van een tweede kabelprovider te worden als je hiermee klanten afschrikt door hen ook een mobiel abonnement aan te willen smeren? :/
Anoniem: 346953
@tc-t14 maart 2016 13:21
Telenet Basic Internet = het vroegere Basicnet XL. Dat kostte 40 euro per maand. Je bent nu dus 12,5euro/maand goedkoper af dan toen.
Hangt ervanaf hoe ver terug in de tijd je gaat, natuurlijk.
Toen ik Telenet klant werd heette het al Basic en kostte het +/- 23 euro denk ik.
Nu kost het 27,50 geloof ik, maar extra voordelen zijn er nooit gekomen.

Ik snap ook wel dat Telenet zich vooral op de triple-play klanten richt, maar die krijgen wel voordeel bij elke prijsverhoging. Ik niet.
Als ik nu een groot brood koop, betaal ik ongeveer 2,2 euro. Tien jaar geleden betaalde ik daar 1,6 euro voor. Extra voordelen aan het brood zijn er ook niet gekomen.
Daar heb je gelijk in. Vervang brood door bier, een bakje friet of een bicky burger en je punt klopt nog steeds.
Anderzijds zijn er ook producten goedkoper geworden in de loop der tijd.

Maar daar gaat het eigenlijk niet om: ik reageerde op iemand die stelde dat de prijs weliswaar gestegen is de laatste jaren, maar dat de snelheid ook mee verhoogd is.
In mijn geval dus niet: wel de prijsverhoging, maar niet de snelheidsverhoging.

[Reactie gewijzigd door tc-t op 14 maart 2016 15:54]

Als ik nu een groot brood koop, betaal ik ongeveer 2,2 euro. Tien jaar geleden betaalde ik daar 1,6 euro voor. Extra voordelen aan het brood zijn er ook niet gekomen.
Maar de bakker moet wel zijn energie betalen, en het personeel.
Ik weet niet hoe het bij jullie is, maar hier worden lonen mee-geindexeerd.
Soms is er koopkracht verbetering, soms gaan er belastingen omhoog ( hier is de BTW de afgelopen jaren van 18 naar 20 naar 21% gestegen )
Dit moet allemaal worden terugverdiend, de bakker moet ( punintended ) brood op de plank houden, en het personeel ook.

Wie gaat dat betalen ?
Juist, de consument, niet de bakker, de overheid of het rode kruis ..
Jij, en ik ..
De piek en daluren zijn reeds enkele jaren terug aangepast waardoor je nu piek hebt van middag tot middernacht.

Traffiek in BE is inderdaad wel wat duurder, maar onoverkomelijk kan dat niet zijn daar kleinere ISPs op DSL er wel in slagen om echt onbeperkt aan te bieden tegen goede snelheden.

Ik denk dat ze het vooral doen om oververzadiging van het netwerk te voorkomen.
Ik denk dat ze het vooral doen om oververzadiging van het netwerk te voorkomen.
Ik niet: het is een pure anti-Netflix maatregel. Hun eigen videodienst, die net zo goed het netwerk belast, telt namelijk niet mee voor je limiet.

[Reactie gewijzigd door kiang op 14 maart 2016 14:14]

Ze hanteren al datalimieten sinds lang voor dat er ooit van Netflix sprake was. Ik kan trouwens nergens vinden dat hun eigen streaming service niet meetelt maar dat zou volgens mij tegen de net neutraliteit wet zijn.
De eigen videodienst telt wel mee voor je limiet als je via tablet of PC kijkt:
https://www2.telenet.be/nl/klantenservice/registreert-de-telemeter-mijn-verbruik-via-de-yelo-app/

On demand video op de digibox/corder niet vermits dit over DVB-C broadcast verloopt (m.a.w. dit is gereserveerd).
Zelfs na 500GB verbruik in de piekuren zit je tegenwoordig nog op smalband aan 10 Mbps; voldoende dus om onbeperkt Netflix te kunnen kijken.
Niet 100% correct. Als je via de Yelo TV app dingen bekijkt dan wordt de data gewoon bij je verbruik gerekend wat ik de grootste onzin ooit vind.
over een digibox niet nee, maar wel als je het via een android app draaid
En jij baseert dit op...?
Klopt helemaal niet omdat Yelo even goed meegeteld wordt en FUP reeds zelfs voor de Netflix streaming diensten aanbood, bestond.
Er is niemand die echt onbeperkt aanbiedt op DSL in België. De laatste was EDPnet maar zelfs zij hebben een soort van fup nu.

Er zijne enkel ADSL providers die waarschijnlijk onbeperkt hebben maar ja met een snelheid van 3G ga je sowieso niet veel binnenhalen.
Dan moet je eens verder zoeken dan je neus lang is. Er is er minstens nog 1.
Ik heb het en het is nog steeds te verkrijgen.

Wat 3G met ADSL te maken heeft snap ik niet, maar ook met 'ADSL-snelheden' is het mogelijk om meer te downloaden dan de FUP van 500GB. Daarvoor heb je in theorie maar 1,6Mbps nodig en ADSL gaat tot 24Mbps. In de tijd dat ik nog ADSL had met een effectieve snelheid van 5Mbps haalde ik meer binnen dan de gemiddelde telenet-klant die toen 100Mbps abonnementen had en veel meer dan de FUP.
Jouw theorieën blijven mij maar verbazen.


Kijk het is simpel: je kijk naar de snelheid die je wil en dan naar het volume dat jij nodig hebt. Dan ga je kijken naar wat voor JOU goed is.

Ik snap niet goed welk punt je nu wil maken ?

Kom aub af met 1 ISP die niet in de voorwaarden heeft staan dat er toch een limiet is ? En ik heb het hier niet over corporate producten.

Er zijn enkele ADSL providers waar je waarschijnlijk nooit van gehoord zal hebben als consument die dit hebben, maar om nu terug te gaan nie deze ouderwetse techniek om aan te tonen aan je vrienden en kennissen dat je meer kan downloaden dan hen vind ik wat 'raar'.

Trouwens Mbits is niet alles. Via ADSL ga je nooit een deftige ping behalen zoals over VDSL of Docsis 3
Welke theorieën? Voor zover ik weet is dit de eerste keer dat ik op u reageer en jij op mij.

Ik heb 7 jaar geleden al gekeken wat goed voor mij is. Daarom ben ik nu nog steeds goedkoper en beter af dan bij telenet.

EDPnet heeft geen FUP, dommel heeft geen FUP, beide bieden VDSL2 aan.

Het punt lijkt me dan ook vrij duidelijk: Er zijn ISP's die nog ongelimiteerd aanbieden en dit ook op VDSL2.
Anoniem: 697215
@.MaT14 maart 2016 18:49
5 jaar geleden kon je met fibernet100 al vlot 9 TB op 21 dagen
Ook toen werdt een FUP toegepast

http://userbase.be/nieuws...dt-9-terabyte-in-21-dagen

Wie zei daar ook weer dat alle proximus formules onbeperkt volume mee hadden.

VOETNOTEN
1 Onbeperkt volume: enkel voor persoonlijk gebruik conform aan de algemene voorwaarden van Proximus. Internet Start: als de klant 100 GB verbruikt heeft, wordt zijn internetsnelheid verlaagd tot 1 Mbps, tenzij hij een Volume Pack van 5 GB aan €5 bestelt via MyProximus. Internet Comfort: als de klant 150 GB verbruikt heeft, wordt zijn internetsnelheid verlaagd tot 3 Mbps, tenzij hij een Volume Pack van 20 GB aan €5 bestelt via MyProximus. Internet Maxi : als de klant 500 GB verbruikt heeft, wordt zijn internetsnelheid verlaagd tot 5 Mbps, tenzij hij een gratis Volume Pack van 20 GB activeert via MyProximus.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 697215 op 14 maart 2016 18:57]

euhm... Proximus heeft bijvoorbeeld echt unlimited internet?
Ok, je moet er een beetje werk voor doen, maar het blijft gratis. En dat 'werk' hoeft ook maar eenmalig en wordt gewoon meegenomen naar volgende maanden.

Zo heb ik sinds jaar en dag nog ongeveer 350 TB (TerraByte dus) over. Dat duft ik best unlimited noemen.

Mijn volume van deze maand maand:
"Monthly volume used 500 GB out of 500 GB (0 GB remaining).
You have 371461 GB 133 MB of extra volume available from your Volume Pack"

[Reactie gewijzigd door witchdoc op 14 maart 2016 15:14]

Ik heb bij EDP nog geen enkele FUP gezien. Zelfs al download ik 1TB per maand, dan zie ik nog geen enkele melding. Ook op hun website spreken ze nog altijd netjes van "onbeperkt" zonder enige voorwaarden.

En ik heb bij EDP netjes een 70/10 profiel en haal die snelheden ook. Kan niet sneller omdat er geen vectoring actief is op de lijn (heerlijk toch, zo een lijn zonder buren die je storen :) ).
http://www.dommel.be/sect...en-surfen-lage-prijs.html
en dan neem je de speedpack erbij (+5euro) en dan kan je afhankelijk van je locatie tot de centrale tot 100down/10up surfen
onbeperkt.
Voor zover ik weet heeft EDPnet helemaal geen FUP? Scarlet heeft wel een FUP van 300GB, en Proximus biedt 500GB aan met volumepacks van 20GB.
Ik wou over laatst een backup VDSL lijn nemen bij hen en dacht iets gezien te hebben in de voorwaarden daaromtrent. Het kan zijn dat ik ze idd verwar met een andere partij op het Proximus netwerk.
Anoniem: 748371
@2Dutch14 maart 2016 14:02
Ik was betrokken bij het voorval, binnen enkele uren waren al mijn 3000GB weg.
Vandaag was het probleem (voor mij althans) echter al opgelost. Mijn Telemeter staat weer op mijn eigen huidige verbruik en kan aan mijn volle 200Mbps/12Mbps surfen, downloaden en uploaden
Ze moeten eens kappen met die datalimiet! Vooral nu met grasvezel, en 4k streaming...Je bent zo door die mb's.

[Reactie gewijzigd door Empo op 14 maart 2016 12:04]

Betalen naar verbruik vind ik maar normaal.
Als er iemand in de straat 10 TB per maand downloadt dan moet Telenet in extra capaciteit investeren en daar hoeft de rest van de straat niet voor te betalen.

Wat ik Telenet wel kwalijk neem is dat ze geen "500 GB" packs aanbieden voor de grootverbruikers die aan volle snelheid (tijdens de piekuren) willen blijven downloaden. Ik zou zo'n pack wel af en toe kunnen gebruiken.
Dat vind je normaal, omdat jij dat gewend bent. Ik zit op glas, kan 10TB per maand (eigenlijk 162TB), en er zal niemand bepaald moeilijk over doen. Maar België is kwa consumenten internet toegang ook een lemons market. Onbeperkt bandbreedte is niet duur. Dat je dat denkt, is omdat je provider dat wijs maakt. Zie bijvoorbeeld over de grens die een tegen geluid laten horen:
https://netrebel.nl/
nieuws: Tweak levert gigabit-glasvezel voor 40 euro per maand in twee steden
nieuws: Tweak brengt eerste 10Gbit/s-lijnen naar consumenten voor 95 euro per maand
Daarnaast is het altijd verdacht en ironisch dat juist de providers die datacaps over de lijn bieden, wel de cash hebben om de concurrent op te kopen, en de concurrentie zoveel mogelijk buiten de deur te houden.
Grappig dat je de voorbeelden van Tweak aanhaalt. Die hebben namelijk ook een FUP, in ieder geval voor 10Gbit. In het bericht van de 10Gbit/s lijnen staat namelijk dat die klanten 10x het gemiddeld verbruik mogen verstoken van een 1Gbit/s klant. Echter, bij Tweak is het (volgens mij) allemaal wat meer informeel: geen automatische systemen die je snelheid terugschroeven, maar ik vermoed dat ze gewoon contact met je opnemen om een redelijke oplossing te vinden.

Om te begrijpen waarom providers zo werken helpt het om een beetje te weten hoe je huisaansluiting werkt. De bottleneck zit vaak op de plekken waar wel overboeking is, maar waar het aantal fysieke lijnen nog laag is. Dus, in de verbinding van de Area POP naar de City POP in dit plaatje https://blog.tweak.nl/algemeen/hoe-werkt-glasvezel/. Als jij een 1Gbit verbinding hebt is het lijntje van de Area Pop naar jouw huis 1Gbit. Maar het lijntje van de Area POP naar de City POP zal een overboekingsfactor hebben: er zijn misschien nog 20 andere klanten op jouw area pop bij Tweak aangesloten, maar de Tweak lijn van area naar city pop is misschien 2Gbit (i.e. een overboeking van 1:10). Dat is gemiddeld meer dan prima, maar als jij een extreem zware gebruiker bent en één van je buren ook, dan is er voor de rest weinig over en moet Tweak voor 20 klanten die lijn van Area naar City POP gaan verzwaren - ik hoef je niet te vertellen dat dat kostentechnisch geen aantrekkelijk plaatje is. Verderop in het systeem heb je hier minder last van: dan is de overboekingsfactor misschien wel nóg hoger (bijv. 1:25), maar er zijn dan fysiek meer kabels (bijv 20x1Gbit op 500 klanten), waardoor één of twee zware gebruikers makkelijker opgevangen kunnen worden en minder invloed op de rest hebben (voor de overige klanten blijft er nog 18x1Gbit over, wat gemiddeld waarschijnlijk zat is).

Het systeem met overboeking is de enige manier om internetverbindingen betaalbaar te houden (vroeger had je zakelijke ADSL verbindingen met 1:1 overboekingsfactor, die kostten rustig 10x meer dan een gewoon ADSL lijntje). Maar, overboeking is doorgaans ook niet zo'n probleem, omdat in de praktijk voor de meerderheid van de thuisgebruikers toch de pieksnelheid het belangrijkste is. Download je een spel van Steam van 30GB? Dan ben je blij dat dat vlot gebeurt, maar je bent niet de hele dag spellen vol-continue aan het downloaden.

Neemt niet weg dat ik me ook wel verbaas over het verschil tussen België en NL. Hier lijken de providers redelijk weinig last van excessief gebruik te hebben en is het voldoende om doorgaans gewoon 'redelijk' verbruik van je klanten te vragen. Waarom ze in België zulke harde limieten hanteren, dat begrijp ik ook niet helemaal.
Je last mile glas is (volgens mij) geen gedeeld medium wat wel 't geval is bij de COAX-kabel die Telenet gebruikt. Ze doen dus aan overboeking en limieten zorgen er voor dat ze 't met minder investeringen kunnen doen.
Zonder deze limiteringen had Telenet extra moeten investeren en hadden wij nog meer mogen betalen.
De situatie in NL in anders dus ik ga niet ingaan op deze prijsvergelijking.
Ziggo bied ook uitsluitend internet over COAX, maar daar heb je ook geen caps, ondanks de hoge bandbreedtes. Eerder waarschijnlijk dat Telenet zijn netwerk aan zware onderbesteding hevig is.
Ziggo bied ook uitsluitend internet over COAX, maar daar heb je ook geen caps, ondanks de hoge bandbreedtes. Eerder waarschijnlijk dat Telenet zijn netwerk aan zware onderbesteding hevig is.
Niet helemaal waar.
Ziggo biedt in sommige gebieden zakelijk glas aan.
Daarnaast is bijna alleen maar the last mile coax, de onderlinge interne connecties is glas ( althans het oude ziggo gebied )
Het Telenet-netwerk wordt momenteel geüpgradet van 600 MHz naar 1 GHz ("de Grote Netwerf"), daar waar het in de meeste landen beperkt is tot 800 MHz.
Je zou 100% van de tijd de geadverteerde download snelheid moeten kunnen gebruiken.
Dat kan je bij geen enkele ISP in geen enkel land. Consumenten lijnen worden overal gebruikt met overselling net omdat niet iedereen continue een maximale snelheid nodig heeft. De investering zou anders te groot worden en de prijzen onbetaalbaar.
Of ze moeten met "echte" getallen adverteren, die wel 100% haalbaar zijn.
Ja maar dat is dus totaal afhankelijk van de netwerkload en de apparatuur die je in je huis hebt staan.

Ookal trek ik m'n hele huis vol met high end Cisco datacenter apparatuur dan nig zal ik de hoogat haalbare snelheid niet consistent kunnen dragen omdat het simpelweg het uiterste maximum is.

Het is wel haalbaar, alleen dan wel in een gecontreerde omgeving en gecontroleerde situatie & apparatuur e.d.
Op basis daar van adverteren zij met een snelheid.
Tele2 heeft ermee geadverteerd, moet kunnen dus.
Dat is niet realistisch.

Tenzij jij een bank hebt met custom fiber lijnen kan je operator dit niet garanderen.

Nu is het wel zo dat je bij coax toch wel altijd 85% of meer van je snelheid zal halen wat eerlijk gezegd al een hele goede 'sla' is zonder dat je er voor moet betalen. Bij concurrenten als Proximus heb je gewoon brute pech als je bijvoorbeeld maar 12 Mbits haalt van de 100 waarvoor je betaald omdat je te ver van de straatkast woont. Bij Telenet zouden ze daar iemand voor sturen, dus zo slecht zijn ze niet. Daarbij haal je minder snelheid bij vdsl operators als je TV aan het lijken bent omdat dit gewoonweg streaming is. Heb je zo 3 STB's thuis dan kan dit toch wel aanzienlijk storen (+-8mbits per stream).

Op deze pagina kan je zien welke snelheden je zou moeten halen: https://shop.telenet.be/shop/nl/speed

Trouwens download limiten heb je overal. In België zijn ze nog zo eerlijk om je een indicatie te geven van hoeveel je werkelijk kan downloaden, in Spanje bijvoorbeeld zeggen e 'onbeperkt' tot dat je plots afgesloten wordt of terugkomt op snelheden die lager zijn dan 2G.
Dat is technisch 'gelul'. Als een provider er mee adverteert dan moet je het kunnen krijgen ook. Anders moeten ze met minder adverteren...
hadden ze hun netwerkinfra niet zo laten verkommeren was dit geen probleem geweest!
Waarom kan ik dan met 3 mensen in de straat rustig 10Tb downloaden zonder dat het mijn provider interreseert? Omdat glasvezel de bandbreedte met gemak aan kan. Het is grote onzin dat hun infrastructuur daar voor aangepast zou moeten worden. Ze willen gewoon geld zien.
Telenet werkt met coax-kabels voor de last mile, geen glasvezel.
Ben ik blij met glasvezel tot aan mijn glasvezelbox in m'n meterkast 👌
Fout. Momenteel zitten er bij Telenet nog een vijfhonderdtal huizen op dezelfde coaxkabel met een capaciteit van 600 MHz die gebruikt wordt voor de analoge en digitale tv-signalen, FM-radio, video-on-demand, telefonie en internetsignalen (EuroDOCSIS). Men is nu wel bezig met de capaciteit van de kabel te verhogen naar 1 GHz, maar het zal nog even duren voor dat in voege is.

[Reactie gewijzigd door Apollo89 op 15 maart 2016 00:56]

Onzin. Providers verdienen geld zat om hun infrastructuur op peil te houden. Zelfde geldt voor mobiele verbindingen. We krijgen wel steeds geavanceerdere technologieën tot onze beschikking, maar zitten nog steeds aan van die kneuterige limieten vast.
Nou meer dan 500GB is pas een veelgebruiker, dat valt dus wel mee
Een HD netflix stream is ongeveer 3GB per uur (en UHD zo'n 7). Youtube is iets minder, maar alsnog wel de zelfde orde van grootte.

Dat betekend dat je in HD 500/3/30 = 5.5 uur per dag mag kijken en in 4k zelfs maar slechts 500/3/30 = 2.3uur. Ga je vervolgens met 2 apparaten tegelijk kijken...
Akkoord, maar dan kan je nog steeds bijvoorbeeld een BFN150 lijn nemen voor 60€ +- met 2TB aan volume...

En 5,5uur per dag is toch veel ? Het is toch niet dat jij 365 dagen per jaar 24/24 thuis zit netflix te streamen ? Er zullen dagen tussen zitten dag je meer zal streamen maar ook dagen dat je helemaal niks zal binnenhalen.

Altijd leuk die rekensommetjes maar denk er ook eens over na.
Een collega van mij heeft al de limieten van TN bereikt. Stel je maar eens voor, een nieuw-samengesteld gezin met 4 kinderen en die gaan voluit gamen, youtube, netflix, muziek stramen, skypen en wat nog meer.
Ik vraag me trouwens af of ze bfn aan particulieren leveren?
Anoniem: 415698
@Soulaiman15 maart 2016 04:48
Je moet begrijpen dat dit maar een voorbeeld is. Maar laat dit nou net Tweakers zijn. Mensen die een grote hoeveelheid youtube HD videos bekijken, twitch streams, NAS-systemen die fungeren als fileserver die over VPN vanop locatie beschikbaar zijn,...

Akkoord, best vrij technisch. Maar voor de gemiddelde tweaker zijn dit dingen die tot zijn core business horen en dus niet zomaar excessief zijn.

Ik geef je gelijk dat BFN inderdaad een goed alternatief is, vooral omdat er een vaste cap is. Maar het is vooral beschamend dat je eigenlijk als consument niet de optie krijgt om een abo te kopen voor een correcte prijs met een vaste limiet. Internet only als consument 200Mbit kost je namelijk €72,15 aub, met 'onbeperkt surfen 500gb piek'. Maar voor bedrijven is het mogelijk dezelfde lijn te hebben voor €60,50 BTW inclusief met 2TB.

Te gek voor woorden.
Ter info: deze lijnen kan je ook als gewone particulier nemen. Gewoon even naar de Business afdeling bellen en ze kunnen het activeren op dezelfde modem.

Nu is het waar dat de Internet Fiber 72€ kost, maar dit is omdat bijna niemand deze formule afzonderlijk neemt. De bedoeling is dat je een Whoppa neemt met dtv en telefonie met deze formule. De Business alternatieven zijn veel interessanter als je een gewone lijn wil maar niet genoeg hebt met 500gb of de voorwaarden van de FUP.

De BFN 150 waar je het over hebt heeft wel iets minder download en upload.

[Reactie gewijzigd door Soulaiman op 15 maart 2016 13:03]

Dat kost je met de snelheid van FiberXL (120 Mb/s) 34133 1/3 seconde om te verstoken (dat is ~9,5 uur constant downloaden op volle snelheid). Vind ik toch wel weinig eigenlijk.
En dat is uiteraard uitgaande van ideale omstandigheden, geen rekeninghoudend met overhead (die er zeker is wat betekent dat het ietsje hoger zou zijn, ook omdat je download niet altijd op die 120Mb/s zal zitten). Maar dan nog kan je dus binnen een halve dag een complete maand aan datalimiet verstoken. Wel gek hoor...

[Reactie gewijzigd door jozuf op 14 maart 2016 12:23]

Nee, voor whoppa is het 500GB tussen 12 & 24u. Dat is vast.
https://www2.telenet.be/n.../wat-is-onbeperkt-surfen/
edit: verkeerde reply persoon

[Reactie gewijzigd door SmokingCrop op 14 maart 2016 12:52]

Dat is minder dan een uur 4K Netflix kijken per dag (met het hele huishouden samen), 2 backups van een server met een schijf van 250GB, of überhaupt slechts 200 kb/s gemiddeld over de hele maand. Om het maar in perspectief te zetten.

Het is ook absurd dat de halve dag "piekuren" zijn, of eigenlijk het grootste deel van de tijd dat iemand wakker is. Telkens als ik in België op bezoek ben is het "niet teveel internetten en downloaden, want datalimiet".

Het is vreemd dat dat daar zo lang kan worden volgehouden, en dat tegen hoge prijzen. Hoeveel moeite zijn een paar extra lijntjes aanleggen naar een IX. Pure bezuiniging.
Waar haal je dat vandaan?
Je wordt tijdelijk intensieve gebruiker wanneer je meer dan 500 GB tijdens piekuren verbruikt. Je volume blijft onbeperkt, maar je snelheid zal tijdens de piekuren beperkt worden tot 10 Mbps (tot je Telemeter weer op 0 staat)
Bron: https://www2.telenet.be/c...vice/wat-is-de-telemeter/
Dat klopt, maar als je de voorwaarden gaat lezen van zowel Proximus als Telenet staat er in dat je minstens 500GB kan binnenhalen, ongeacht je locatie.

Wat jij noemt is niet realistisch want een 'bejaarde' gaat geen Whoppa hebben met Internet Fiber 200 met fup. Wss zal dit via een lijn van het rusthuis gaan of zullen ze een Basic Internet abbo hebben met harde limiet van 100GB.
Dit is allang niet meer het geval. Er staan vaste aantallen op. Dus 500GB tijdens de piekuren en onbeperkt tijdens de daluren. En ALS je dan toch grootverbruiker bent word je alleen op een lagere verbinding geplaatst als het druk is in je buurt. Dus je zit niet constant op 10Mb...Heb je die bejaarden rondom je, is de kans net kleiner om trager te surfen...
Dat was vroeger zo. Ze hebben dit een tijd geleden alweer aangepast :)
Idd ik ben zelf een FibernetXL klant bij telenet, en ik vloek hier al lange tijd over. Hopelijk in de toekomst geen limieten meer.
Je moet eens kijken naar de business fibernet abbo's met harde limiten, soms zijn deze goedkoper dan de oude fibernet abbo's terwijl je meer data hebt.
Grasvezel ? Je zult glasvezel bedoelen. Of verkopen ze bij jou "groen" internet ? :*)
Glasvezel is groen. Verbruikt anders het minste energie dan elk ander medium. :)
Ja, in Nederland...
Verbaast me dat Telenet roept dat ze op de hoogte zijn van de problemen, maar desondanks de datalimieten nog in stand houdt: je zou verwachten dat als ze weten dat er problemen zijn ze de datalimieten loslaten tot die problemen opgelost zijn. Nu worden de klanten de dupe van het gepruts met die datalimieten...
Ik denk dat dat een automatisch systeem is en daarom het niet 1-2-3 aangepast kan worden. Waarschijnlijk kunnen ze het wel allemaal in 1x fixen maar duurt dat een dag.
Anoniem: 283165
@Pietervs14 maart 2016 13:20
En zo komt hun ware aard alweer naar boven, tenen krullend.
Verbaast me niets. Toen ik nog bij Telenet was heb ik ook zo'n bugs meegemaakt. Vrij irritant! Gelukkig heft Proximus, waar ik nu woon, een zeer goeie snelheid en is toch 25% goedkoper en heb evenveel! Maar toch, het is en blijft vrij duur internet in het o zo gezellige (kucht) België.
Is er een reden voor Proximus (TV bijvoorbeeld)? Indien niet, kijk dan eens naar EDPnet. Nog goedkoper, hogere snelheden en geen geknoei met gratis volumeblokken maar echt onbeperkt.
edp net is geen oplossing(in mijn geval). ik krijg er maar 1 mogelijkheid waar ik woon en dat is ADSL met 9.7 Mbps down en 630 kb up... Vdsl staat er ook maar op 0.0 Mbps
Aangezien EDPnet gewoon het netwerk van Proximus gebruikt, zou je in principe gewoon hetzelfde moeten kunnen krijgen als wat je nu hebt. Stuur hen eens een mailtje zou ik zeggen... normaal gezien reageren ze vrij snel en geven ze je ook correcte informatie.
Als je vermeldt wat je nu effectief krijgt bij Proximus, vermoed ik dat ze je hetzelfde kunnen aanbieden.
Telenet is gewoon veel te duur ook al zit ik er bij omdat er geen betere opties in België zijn. Helaas zit ik met zo'n irritante telemeter van 100GB waar ik net aan toe kom in de maand. Als je bijna aan het limiet zit 80% (80 GB reeds verbruikt) dan mag je er zeker van uit gaan dat die na 2 dagen al helemaal vol is. Dus dan heb je op 2 dagen 20GB er door gejaagd...? Logisch.
Als je geen low end gebruiker bent moet je ook niet kwaad worden als je met een low end abonnement steeds tegen je limiet loopt.
Nou ik kom net toe in de maand dus waarom zou ik overstappen naar meer limiet als het nu nog gaat? Maar ik begrijp gewoon niet als je aan 80% zit (vaak alert op het einde van de maand) dat er op 2 dagen tijd opeens 20GB al verbruikt is terwijl ik dagelijks hetzelfde doe op het internet? Ik zit al lang met die vraag maar bij Telenet negeren ze je dan blauw :') dus misschien weet iemand hier het antwoord.

[Reactie gewijzigd door Toonhh op 14 maart 2016 12:40]

Iemand in je gezin/gebruiker die hier op in speelt? Vlug de grote bestanden nog downloaden op het einde van de maand?
Nee, aangezien ik de enige verbruiker ben en nog al let op het internet verbruik. :) Ik begrijp het gewoon niet hoe het kan, maar als ik dit bij Telenet stel dan ontwijken ze mijn vraag of negeren ze het.
installeer netmeter evo, die houd je dagverbruik betrouwbaar bij. wel een versie voor 2.0 gebruiken hiervoor.
heb het zelfde abbo maar uw probleem nog niet tegen gekomen.
als je wifi hebt, probeer eens op de buren hun verbinding te geraken. de "telenet installateur" gebruikt namelijk redelijk "standaard"-y wachtwoorden bij het aansluiten van een nieuwe klant. (abc123) etc etc.
Oke bedankt voor de goeie tip, X_pl0visi0n! Ik gebruik nauwelijks tot geen wi-fi (ik heb wel het wachtwoord gewijzigd). Omdat ik altijd aan het ontwikkelen ben op een vaste pc die wat meerdere beeldschermen heeft gebruik ik nooit mijn laptop, behalve als ik op verplaatsing ben.
Low-end abonnement met een high-end prijs bedoel je...
Geweldige support weer van Telenet. Het probleem is er sinds zondagmiddag, maar op zondag doen ze natuurlijk niet de moeite om een oplossing te zoeken. Op maandag kijken ze er eens naar, maar uiteraard wordt er in het begin van de week niet te snel gewerkt.

Ze zouden natuurlijk ook dit systeem tijdelijk kunnen uitschakelen zodat de klanten geen last meer ondervinden, maar dat is duidelijk te veel gevraagd.

Maar goed, vroeger was 't erger. Toen werd al je HTTP-verkeer doorverwezen naar een pagina van Telenet als je op 90% van je limiet kwam. Daar moest je dan een optie aanklikken om verder te surfen. Alleen gaf die pagina soms een 404 of een 500, waardoor je internetverbinding onbruikbaar werd (bij mij heeft het een week geduurd voor ze het eindelijk oplosten).

[Reactie gewijzigd door Bv202 op 14 maart 2016 12:26]

Ja want het super simpel he voor een ISP met ruim 2000000 klanten... Even gewoon iedereen onbeperkt internet geven.
Blijkbaar in Nederland wel.

Datalimieten zijn puur het gevolg van een gebrek aan concurrentie.
Ik had het over de oplossing die deze tweaker vermeldde. :)

En dat klopt, nu in de praktijk zien de ISP's ook gewoon dat men blijkbaar in 99,5 % zal toekomen met de huidige FUP. Ik denk dat dit sowieso wel omhoog zal gaan wanneer TN begint met de opvolger van docsis 3 en Proximus met VDSL3
Ik heb geen last van die bug in de Telemeter, maar heb wel last van verminderde snelheden sinds zaterdag / zondag.
Had hier ook last van, maar het lijkt dat ze het nu (gedeeltelijk) gefixed hebben. Op zen minst voor mij..
Ze hebben die grote aantal GB's bij daluren geplaatst (= werkelijk onbeperkt limiet).
Ik kan nu weer met de volle snelheid surfen. Al bij al heb ik dus een 20-30 minuten op de smallband gezeten.
http://static.tweakers.ne...kiIpYxnWUfPXUzwf/full.jpg

En dit in de eerste maand na de prijsverhoging..

[Reactie gewijzigd door SmokingCrop op 14 maart 2016 12:42]

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee