In de VS is het een redelijk nieuwe ontwikkeling. In België heeft die echter altijd bestaan: Telenet en Belgacom, beide pseudo-staatsbedrijven (de een gelieerd aan de Vlaamse overheid, maar wel grotendeels in handen van Liberty Global, de ander in handen van de federale overheid) zijn twee bedrijven die nauwelijks concurreren op vlak van techniek (snelheid, uptime, etc) of prijs, dus allebei blijven ze vasthouden aan idiote datalimieten.
Er zijn kleine spelers die heir tegen in proberen gaan, zoals Dommel en EDPNet: deze opereren op het kopernetwerk van Belgacom, dat net zoals KPn in NL wettelijk verplicht open moet zijn voor concurrenten. (en net zoals in NL vindt de staat dat dezelfde vereiste niet mag gelden voor het kabelnetwerk. Begrijpen wie begrijpen kan)
Maar zodra die kleine concurrenten groter worden, koopt Belgacom ze gewoon op,
zoals bij Scarlet: dat was de derde grootste provider van België, en de commissie die moest oordelen of de overname de concurrentie zou schaden was duidelijk zo corrupt als wat: het oordeel was volgens hen dat de overname van de derde grootste provider door de grootste provider geen negatieve invloed zou hebben op de concurrentie op de Belgische markt. Hoe ze daarbij komen kan niemand je uitleggen....
De overname kwam met een paar voorwaarden, oa dat Scarlet gedurende een aantal jaren onafhankelijk moest blijven als dochterondernemen., Die tijd is kort geleden afgelopen, en wat gebeurde er meteen?
Belgacom kondigde aan dat scarletklanten terug een datalimiet krijgen.
Tijdens de groei van Scarlet is de datalimiet bij Telenet en Belgacom gestaag gestegen, van 5 naar 100-300 GB. Sinds de overname van Scarlet ligt die groei echter zo goed als stil: Telenet en Belgacom hebben geen concurrenten op dit moment, en samen vormen ze een quasi-kartel, met zo goed als identieke producten en prijzen.
Het enige vlak waarop ze concurreren is hun TV-aanbod, en dan voorname sport. iets waar de consument geen zak aan heeft: een paar jaar terug was het door deze twee maffiabedrijven nodig dat je bij allebei een abonnement moest afnemen wilde je een hele voetbal competitie volgen. De klant is dus enkel duurder af door de 'concurrentie' van deze twee luie, hebzuchtige, anti-consumenten bedrijven. En de overheid? Die kijkt natuurlijk de andere kant op, want het dividend van Belgacom helpt om hun incompetentie en lekke begroting te verbergen.
Edit: ik ben eigenlijk niet eens tegen datalimieten: ik ben voor marktsegmentatie, omdat ik vind dat mijn oma niet even veel moet betalen voor haar coax lijn als ik, ook al is het identieke infrastructuur. Echter, de datalimieten in België zijn achterlijk en puur ontworpen om te voorkomen dat mensen geen TV meer afnemen bij de providers.