Belgacom neemt Scarlet over

Het telecombedrijf Belgacom heeft vrijdag bekendgemaakt dat het Scarlet overneemt. Belgacom koopt alle aandelen van de provider voor een totaalbedrag van 185 miljoen euro.

Scarlet logoScarlet zal een zelfstandige eenheid onder de vleugels van Belgacom blijven en dus ook onder zijn huidige merknaam blijven opereren. "Met de acquisitie dringt Belgacom door in een nieuw marktsegment, optimaliseert ze haar marketingpositionering en versterkt ze haar multiplay-aanbod in België", aldus een persbericht.

Scarlet is sinds 1992 actief op de telecommunicatiemarkt in Nederland en sinds 1997 op de Belgische markt. In januari 2007 werden deze twee organisaties samengevoegd tot één bedrijf dat vaste en mobiele telefonie en internetdiensten biedt. Dankzij de overname van Scarlet krijgt Belgacom dan ook voet aan de grond op de Nederlandse internetmarkt.

Belgacom gebouw fpaScarlet zal over het jaar 2007 een opbrengst van 125 miljoen euro noteren en een winst van 18,5 miljoen euro, zo is de verwachting. De 180.000 breedbandklanten van Scarlet zullen volgens Belgacom hun huidige contracten behouden. Scarlet beschikt in België over een eigen netwerk en is na marktleider Belgacom en Telenet grootste provider van het land. De overname zal dan ook pas afgerond kunnen worden als de bevoegde mededingingsautoriteiten hun goedkeuring hebben uitgesproken.

Door Olaf van Miltenburg

Nieuwscoördinator

15-02-2008 • 11:21

96

Submitter: Shaidar

Lees meer

Scarlet neemt Tiscali België over
Scarlet neemt Tiscali België over Nieuws van 30 november 2004

Reacties (96)

96
92
33
21
0
0
Wijzig sortering
Anoniem: 231603 15 februari 2008 11:39
Ik vraag me af of de EU niet eens moet ingrijpen tegen Belgacom om die markt daar open te breken in belgië. want belgacom maakt overduidelijk misbruik van zijn positie. en het feit dat men nog steets mizerabele datalimieten hanteerd en des ondanks hogere prijs stellingen heeft dan KPN hier zegt al genoeg lijkt me.
De EU gaat niets doen want de staat bezit nog steeds 51% aandelen van Belgacom. Tegen Telenet, de andere partij in ons lekker gezellig duopolie, gaan ze ook niets doen want dan klagen zij dat Belgacom wel alles mag.
Daarom zou de EU juist WEL kunnen gaan ingrijpen.
In Rotterdam wordt de gemeente ervan verdacht Ahoy teveel overheidssteun te geven.
Als de EU Belgie gaat verdenken van het helpen van Belgacom, dan kan daar een hoge boete voor gegeven worden.

Ik denk dat belgen flink wat mails richting Neelie moeten sturen...
Ik denk ook dat Nederlanders veel sneller acties zouden organiseren, wanneer de situatie omgekeerd was geweest. Ik heb als nederlander sterk het gevoel dat de gemiddelde belg maar liever leidzaam afwacht tot er mogelijk in de toekomst iets veranderd.
Durf eens wat actiever te worden.

edit voor Rigs:
Het mailadres:
Neelie.Kroes@ec.europa.eu
Te vinden op http://ec.europa.eu/commission_barroso/kroes/index_nl.html onder contact

[Reactie gewijzigd door Quacka op 26 juli 2024 06:36]

Het Belgacom van Nederland, KPN is niet meer van de overheid. Op een paar aandeeltjes na staan zij op vrije voeten. Als Belgacom voor meer dan de helft van de staat is wordt KPN benadeeld. KPN kan dan niet concurreren in Belgie. Kan geen fusie of overname met Belgacom plannen omdat de uiteindelijke stem niet bij de vrije markt zit maar bij vadertje staat die niet uit economische overwegingen maar uit politieke overwegingen zal oordelen. Dit gaat in tegen het principe van de interne markt van Europa en gaat ons Nederlanders dus wel wat aan. Een overname van een privaat bedrijf door een staatsbedrijf is m.i. ook niet goed omdat er door het aandeelhouderschap feitelijk staatssteun gegeven wordt. De overheid staat toch garant mochten er problemen zijn. Bedrijven in de private sector krijgen die kans niet en dat is dus oneerlijke concurrentie.

Maar ach, als de Belgische staat hun aandeeltjes Belgacom van de hand doen vraag ik me af hoe lang ze het zullen redden tussen al die efficiente bedrijven die al jaren ervaring hebben op de vrije markt. Hoe lang zal het wachten zijn op de ontslagrondes?
email adres van neelie aub!
Is echt niet leuk om aan te zien dat onze buurlanden wel normaal tarief/meer limiet (geen limiet) kunnen surfen en wij hier zo maar laten lachen met ons
Ik denk dat belgen flink wat mails richting Neelie moeten sturen...
Ik denk ook dat Nederlanders veel sneller acties zouden organiseren, wanneer de situatie omgekeerd was geweest. Ik heb als nederlander sterk het gevoel dat de gemiddelde belg maar liever leidzaam afwacht tot er mogelijk in de toekomst iets veranderd.
Durf eens wat actiever te worden.
Hahaha.. het is idd wel typisch belgisch om binnenhuis kwaad op tafel te kloppen en hier en daar wat te zeuren maar uiteindelijk geen actie te ondernemen en braaf verder sukkelen :)

[Reactie gewijzigd door Sir_Eleet op 26 juli 2024 06:36]

En nog meer: de Vlaamse overheid heeft heel wat geld in Telenet gestopt.
Dat belgacom datalimieten hanteert is toch hun recht? Zij hebben geen monopolie op ADSL, en er zijn tal van ADSL aanbiers zonder downloadlimietin belgie welke vaak nog goedkoper zijn ook.
Dat gaat in theorie op mááár: Als twee bedrijven die het voor het zeggen hebben (Telenet en Belgacom) zelf zulke beperkingen instellen (in dit geval 12GB per maand) dan is het als 'alternatieve' provider geen beginnen aan om daar tegenin te gaan.

Je zult je afvragen waarom dan niet, het is toch echt een vrije markt. Welnu: Iedereen probeert zich nu aan de limieten te houden, dat moet ook wel want er zijn overal limieten. Stel nu dat één kleine provider (met dito netwerkcapaciteit) besluit om géén limieten meer te gebruiken. De gemiddelde gebruiker die zich schikt in de limieten zal niet overstappen maar de grote gebruiker die altijd op het randje zit of zich sufkoopt aan volumeblokken zal dat wel doen. Resultaat: Je krijgt een netwerk met alleen maar (of: vooral) grote downloaders, je netwerk kan dat niet aan en het wordt instabiel/traag. Of: De kosten rijzen de pan uit.

Ook dat laatste komt door BC en TN. In België is dataverkeer inkopen relatief duur, de reden daarvoor is dat er door de twee grootste providers relatief weinig wordt ingekocht, meer inkopen maakt dataverkeer per saldo goedkoper en deze providers beheersen toch zeker 75% van de markt in België waardoor er gewoon minder wordt ingekocht als je het vergelijkt met Nederland of Frankrijk.

Dat is de reden dat dat tweede argument in die landen niet opgaat, het eerste gaat niet op omdat in deze landen de grootverbruikers verspreid zitten over alle providers en dus niet aan één poort trekken maar aan misschien wel 50.
Als je A zegt moet je ook B zeggen. Noem me één aanbieder die landelijk (of zelfs slechts in heel Vlaanderen) ADSL aanbied zonder limiet voor een redelijke prijs. Stap ik direct over. Helaas, ondanks dat ik de markt redelijk goed in de gaten houdt heb ik er nog geen gevonden.
Kortom: Belgacom heeft weer het monopolie op de ADSL-markt voor een relatief lage prijs (vind ik dan). Elke ADSL-aanbieder moet nu langs de Belgacom kassa passeren. Niet goed voor de ontwikkeling van de markt denk ik...
Anoniem: 110977 @cocico15 februari 2008 12:04
Tsja als anderen dus blijkbaar scarlet niet interessant genoeg vinden en BGC wel. Het heeft een eigen netwerk. En mogelijk kan men later ook op plaatsen waar geen Scarlet netwerk is toch gebruik maken van SCarlet diensten via het BGC netwerk, maar wel met Scarletvoorwaarden.

Eigenlijk dus gek dat niemand van de Nederalndse aanbieders Scarlet over durfde te nemen, een directe pijn naar België durft te leggen en dan direct over de AMS-IX. Gezien het feit dat Scarlet een eigen netwerk heeft, zouden er dus behalve de kosten voor de last mile en de huur van ruimte voor DSLAM geen andere kosten door BGC voor transit in rekening kunnen worden gebracht.

@rizon
Teen telenet kunnen ze niets doen omdat het niet in Wallonië actief is. Daardoor is er technisch geen monopolie. Wat dat betreft wel jammer dat die overname werd tegengehouden en die gewesten met Brutele werden samengevoegd. Dan zou er meer tegen te doen zijn geweest.
Welke anderen ?
Er waren maar 2 grote ADSL aanbieders, en dat waren Belgacom en Scarlet. En de nr1 neemt nu de nr2 over. Alle andere ADSL providers zijn echt klein grut !
Eigenlijk dus gek dat niemand van de Nederalndse aanbieders Scarlet over durfde te nemen, een directe pijn naar België durft te leggen en dan direct over de AMS-IX. Gezien het feit dat Scarlet een eigen netwerk heeft, zouden er dus behalve de kosten voor de last mile en de huur van ruimte voor DSLAM geen andere kosten door BGC voor transit in rekening kunnen worden gebracht.
Scarlet is altijd al Nederlands geweest, heeft een aankoppeling op de AMS-IX maar heeft dat toch nooit gedaan... Daar zal toch wel een reden voor zijn.
Scarlet nederland is ten gronde gericht door een zekere topman. Beu en het bijbehorende falen van scarlet in nederland heeft nu in zekere zin ook de belgische markt verziekt

(dank u wel KPN, voor het willen monopoliseren van mijn telefoonlijn, indirect dit soort spelers in de markt brengen en waarschijnlijk in eigen voordeel, de telecom markt in de lage landen verzieken!)
Anoniem: 35352 @ep66715 februari 2008 20:13
Scarlet was Nederlands, maar is ondertussen al een tijdje Belgisch hoor... ;)
Ik weet niet waar je die wijsheid vandaan hebt maar Scarlet is gewoon Nederlands totdat Belgacom het officieel overgenomen heeft. Het hoofdkantoor staat in Lelystad, Hollandser kan bijna niet... Een stad die is ingepolderd.
Teen telenet kunnen ze niets doen omdat het niet in Wallonië actief is.
Telenet is wel in Wallonië en Brussel actief, alleen zit het in Wallonië enkel op de zakelijke markt (fibers, ADSL & hotspots).
Klein detail: De prijs die Belgacom mag aanrekenen voor het gebruik van zijn lijnen wordt vastgelegd door het BIPT, en niet door Belgacom zelf.
Deze prijs zou dus rond de kostprijs moeten liggen, waardoor dat dus momenteel niet echt een nadeel is voor de concurentie.
In dat opzicht is het eigenlijk een groter probleem dat om 1 of andere reden Telenet niet verplicht is om ook de kabel open te stellen voor andere bedrijven.
klein detail: Scheelt er iets met je ADSL signaal ben je als belgacom klant direct geholpen, terwijl als klant van andere provider (met lijn van Belgacom) mag je enkele dagen wachten.
Tsja en dan zijn er ook nog eens providers die mensen doodleuk naar Belgacom zelf sturenn terwijl de skynet helpdesk voor die mensen dus geen technieker kan boeken. Andere operatoren verzamelen hun klachten en contacteren BGC voor het boeken van techniekers maar eens in de 3 dagen. En er zijn gelukkig bedrijven die het wel cordaat oplossen. Maar het amateurisme, van sommige aanbieders viert soms hoogtij.

Overigens is de situatie van boeking verschillend van mometn tot moment. Soms is het mogelijk dat men in de ochtend belt en in de namiddag nog een technieker langs krijgt, het kan echte rnet zo goed gebeuren dat ten gevolge van drukte, de eerst beschikbare technieker pas na 4 werkdagen kan langskomen.

Vooral onweder veroorzaakt flink wat problemen en doet soms wachtrijen stevig oplopen.

Dus direct geholpen voor bgc klanten, ik wil dat niet direct zeggen hoor.

Als Belgacomklant kan je overigens wel een buiiten diensturen technieker boeken. Start tarief 129 euro (inclusief eerste kwartier uurloon) + verplaatsingskosten. Ligt de oorzaak van het probleem bij jezel krijg je ook nog de rest aangerekend, ligt het in de centrale of externe kabels zijn de verdere kosten voor Belgacom.

Ik geloof niet dat andere aanbieders deze otie kunnen aanbieden. Dat er 's avonds nog om 11 uur een technieker langskomt.

Overigens schrik ik nog altijd van het aantal mensen van het internet afhankelijk is dat alleen maar een kaal adsl go of light heeft. Voor residentiele klanten geld er voor adsl geen responstijd. Toch lekker als je pinbetalingen het een week niet doen of als je 80 procent van je orders via het internet binnen krijgt. SLA of een professioneel pakket als verzekering tegen dat soort scenario's doet men blijkbaar niet aan.

(Overingens zijn er ook mensen die dat soort zaken uitbesteden aan een Telindus of Getronics die dan alles voor hen beheren inclusief contract)
Anoniem: 251372 15 februari 2008 11:31
Het gaat bij dit soort overnames minder om de markt, en meer om de technologie"en die zo'n bedrijf in handen heeft. Ik weet alleen van Belgacom dat zij degelijk werkende Multiplay spullen hadden, en ik kan me niet voorstellen dat Scarlett iets aan meerwaarde te bieden heeft.

Maar dat zal wel, anders zou het niet over genomen worden :O
De nederlandse markt die Scarlett bediend zou wel eens een reden kunnen zijn ...

Voor de afzet België kan ik me moeilijker voorstellen waarom ze Scarlett hebben overgenomen.
Ook omdat de kans is dat hierdoor de overname niet kan doorgaan omdat het marktaandeel van Belgacom te groot wordt op de ADSL markt.
Als dit definitief doorgaat is dit geen goed nieuws voor de Belgische internetmarkt. Er zijn twee netwerken op het Belgische ADSL-landschap, dat van Belgacom en dat van Scarlet. Nu zeggen sommigen misschien dat dit enkel een speler minder is op de markt, maar dit klopt niet. Het gaat over een netwerk minder. Wat hierbij niet vergeten mag worden is dat Scarlet hun netwerk verhuren aan schappelijke prijzen aan ondermeer Dommel. Wanneer Belgacom dit netwerk in handen krijgt kan dit betekenen dat de kleinere providers (alias diegene met de hoge limieten) hierdoor meer huur moeten betalen voor het netwerk, wat hun doodsteek betekent, en dus ook die van de hogere limieten, of van de democratisering van het internet in Belgie en dit kan grote gevolgen hebben, ook het op vlak van de Belgische economie bijvoorbeeld.
Anoniem: 128823 @vladje15 februari 2008 12:26
Er zijn tal van ADSL aanbieders die reeds op het Belgacom netwerk opereren, die goedkoper zijn, sneller zijn, EN GEEN DOWNLAODLIMIET HEBBEN dan Belgacom zelf.

Hoezo gaat dit nu ten kostte van de kleinere ADSL aanbieders?
in gent zeker ? waar ik woon is het kiezen tuusen: telenet, belgacom of scarlet !
en die laatste wordt belgacom dus dat is weer een nationale speler minder !
Er zijn tal van ADSL aanbieders die reeds op het Belgacom netwerk opereren, die goedkoper zijn, sneller zijn, EN GEEN DOWNLAODLIMIET HEBBEN dan Belgacom zelf.
Tweede keer dat ik dit te horen krijg in deze thread. Noem dan tenmiste namen. Welke aanbieder bied in heel Vlaanderen ADSL aan zonder downloadlimiet ?
Ben (ook) een gelukkige Dommel gebruiker, de service is vrij goed (zij het niet van het niveau van een Belgakom of een Telenet)
Gebruik de "gewone netconnect nu (a rato van 35 euro voor 100Gb...dat is 200Gb als je alleen snachts downd...upload telt niet mee)
Ben in afwachting van ADSL2 cityconnect.

http://www.dommel.be/nl/adsl/adsl2.php?cust=home

Zelfde prijs maar ongelimiteerd downloaden en verbinding is 4 keer sneller :)

(nog niet aansluitbaar voor adsl2 op de moment, vermoedelijk komt het grootste deel van vlaanderen pas van de zomer ervoor in aanmerking)
Cityconnect is inderdaad ongelimiteerd, maar beperkt tot een paar grote steden. Dat voorstellen als Hét alternatief is dus erg misleidend, daar 90% van de vlamingen het niet kunnen krijgen.
Idd, maar dit is nu mijn punt, dommel koopt traffic van scarlet en niet van belgacom, omdat deze duurder zijn. Weg Scaret, weg goedkopere traffic...
Anoniem: 249967 @vladje15 februari 2008 13:56
Er zijn meerdere nog andere DSL-netwerken zoals dat van tele2. Maar net zoals bij Scarlet is dit geen 100% dekking en moeten ze veel infrastructuur bijhuren van Belgacom via de BROBA2 -overeenkomst.

Dommel maakt gebruik van het DSL netwerk van Belgacom en op sommige plaatsen hebben ze hun eigen heel beperkt netwerk.
Dankzij de overname van Scarlet krijgt Belgacom dan ook voet aan de grond op de Nederlandse internetmarkt.
Nederland, bereid je dus maar voor op datalimieten :P


Vind het eigenlijk een oneerlijke zet van belgacom.
Wij willen al lang van die datalimieten af, en er word ons dan aangeraden naar alternatieve providers te gaan.
Maar wat heeft dit voor zin als ze toch overgenomen worden?
Wat is het volgende, telenet dat een bod doet op dommel ofzo?
Hopelijk kunnen de scarlet-klanten hun betere abonnement behouden en doet belgacom niet zoals telenet bij chello: hun abonnement omzetten naar iets slechter.
Alsof er geen andere providers zijn met FUP |:(
Er wordt er hier 1 overgenomen en kom je met dit verhaal af.
Van de 4 alternatieve providers die Vlaanderen begin 2007 nog had, zijn er nu maar 2 meer over.
Beiden minstens ~50 euro voor een deftig abo...terwijl het in de buurlanden kan voor de helft.
Ik ben jarenlang Scarlet klant geweest, maar ben vorig jaar uiteindelijk toch bij hen weggegaan om naar Telenet te gaan.

En ik was al LANG klant bij 'hen'. Eerst bij Innet. Die werden overgenomen door Ping. Toen werd Ping overgenomen door Planet Internet, en die werden uiteindelijk overgenomen door Scarlet. Geen enkel probleem, met maar één constante: bij iedere overname werd de service slechter, want ze gooiden iedere keer de helft van hun helpdeskmedewerkers buiten.

Maar toch was dit een 'goed' bedrijf omdat ze met hun netwerk de ENIGE echte concurrent van Belgacom waren. Nu Belgacom ze overneemt valt ook dit weg, en doen die weer al wat ze willen op de Belgische ADSL markt. Dit is GEEN goed nieuws!
Dit is echt een grappig staartje dat deze bedrijf kreeg.
Het enige wat overblijft is dat nog Belgacom overgenomen gaat worden. In de geschiedenis van de laatste 7 jaar waren er al 3 (deze niet bijgeteld) overnames gebeurt, dit wijster toch op "dat er slechte karma heers". Het is toch wel merkwaardig dat Belgacom zijn grootste ADSL concurrent gaat overnemen. Ik weet niet of het echt wel iets gaat veranderen aan de huidige klanten, maar nu is het toch wel zeker een voorbeeld van monopolisering!
Ik hoop wel dat er iets aan gedaan zou worden aan de overname want anders gaat er geen grote concurrentie zijn op de ADSL-markt, de andere kleinere operatoren hebben echt de kleinste percentages (zo'n 5% van de totale markt per bedrijf).
Eerder 5% voor alle kleine providers samen...
Inderdaad zeer slecht voor de markt.
Maar er is nog hoop:

"De overname zal dan ook pas afgerond kunnen worden als de bevoegde mededingingsautoriteiten hun goedkeuring hebben uitgesproken."
BIPT in belgie zijn een bende watjes, je hoord daar NOOIT iets van, nog positief nog negatief, ik denk dat dat gebouw gewoon leeg is en daar een stel bejaarden zitten te slapen.
Haha. Die autoriteiten zijn dezelfde autoriteiten als diegenen dat 51% aandelen van Belgacom bezitten :p
dit is niet echt goed.. Scarlet heeft tenminste hogere limieten tegen een goede prijs ongelijk belgacom...

zucht weer een 'speler' minder...
Ik neem aan dat je dit bedoelt in België? In nederland heb je tegenwoordig toch aardig wat keus, tussen de low budget pakketten tot high end, prijs/snelheid verhouding vaak goed. Soms betaal je iets meer voor de service en garanties.

In België nog steeds een probleem inderdaad en als de overname doorgaat, is de monopolie inderdaad alleen maar weer grote van Belgacom.
Wat is nu feitelijk het verschil? Scarlet gaat functioneren binnen Belgacom. Ze behouden hun eigen pakketten en dergelijke.

En trouwens: het verkeer van Scarlet ging over de lijnen van Belgacom.

Ik ben ook Belg, maar wordt het gezeur over Belgacom dit slecht en Telenet dat slecht stilletjesaan beu. Ja, we zitten met lage datalimieten en ja, we betalen meer als onze buurlanden, maar om daar nu over te blijven zeuren? Je hoort toch ook niet constant het niet eerlijk is dat de appelen (ik zeg maar wat) in Duitsland tien cent goedkoper zijn?

Hieronder lees ik trouwens ook nog dat 'elke ADSL-aanbieder langs de Belgacom kassa moet passeren'. Dat is al jaren zo, er verandert dus niets.
We spreken hier niet over 10 cent, maar over gemiddeld 30% duurder dan het Europeesch gemiddelde. Op bedrag die rond de 40 euro/maand schommelen wilt dat wel eens tellen.

Daarnaast bestaan er tal van rapporten en evenveel raadgevingen om de prijs voor de consument (uiteindelijk toch de draaiende motor achter de economie) naar beneden te halen, met het magische gevolg dat onze koopkracht stijgt en de economie groeit (hmm, vreemd dat zijn net de 2 grootste problemen op de Belgische markt)

Een oplossing die de staat trouwens geen geld kost (nuja toch niet zoveel) want Belgacom en Telenet kunnen door een prijs verlaging van 10 euro( en de afschaffing van datalimieten), een gezond financieel bedrijf blijven (zou toch moeten).

Nadeel is dat de rijken iets minder rijker worden, och gotekes

Oja en voor dat je nog denkt dat het normaal is, een voorbeeld: De dns servers voor hun domein klanten van telenet staan in Nederland, dus kunnen ze normaal gezien concurrerende zijn tegenover Nederlandse prijzen die rond €10/jaar bedraagt.

De prijzen voor een eigen domein bij telenet: €3,00 ... PER MAAND = €36/jaar
Voor een extra sub domein (dit is volledig gratis in nederland): €2,56/maand

EDIT: voor alle duidelijkheid, een afschaffing van de datalimieten is zelfs niet noodzakelijk, ze moeten wel omhoog zodat de Belgische consument gebruik kan maken van het recht dat hem toelaat om in het buitenland een game te kopen en te downloaden of een film te huren, dat zich nu exclusief beperkt tot de eigen provider. Door de datalimieten verlies België (en heel Europa) verschrikkelijk veel geld want concurentie is onmogelijk.

[Reactie gewijzigd door IStealYourGun op 26 juli 2024 06:36]

éh goedkopere internet lijnen zorgen niet voor dat de economie groeit, het zou zorgen dat een andere sector zou groeien dan de isp sector nu doet. Het geld wordt toch uitgegeven echter Belgen zijn oppoters (meer dan de buurlanden) dus kan het even goed op de spaarrekening gezet worden voor tien jaar.
Mensen hebben meer geld = meer uitgeven = groei van economie.
of
Mensen hebben meer geld = zetten op rekening = banken kunnen meer investeren = groei van economie.

Anderzijds

België interessanter voor concurrentie = meer bedrijven = meer jobs = nog grotere groei van economie.
We moeten blijven zeuren!!

Dit is zeeeeeer slecht: alweer minder concurrentie !!

De enige goeie concurrent voor Belgacom ADSL is nu nog edpNET

Waarom laat BIPT dit toe?? Minder concurrentie = hogere prijs
Kan u niet lezen?
". De 180.000 breedbandklanten van Scarlet zullen volgens Belgacom hun huidige contracten behouden. "
Hoe dat bedoeld wordt is niet helemaal duidelijk.

- Het kan over Nederland gaan (wat me gezien het aantal wel logisch lijkt, als Scarlet in België echt de derde is met zo'n aantal is dat wel erg weinig)

Als het over Belgie gaat: Er staat niet bij of dat dat alleen geldt voor de lopende contracten, die zijn meestal voor een jaar en dus moet je over een jaar misschien wel een nieuw contract tekenen met beperkingen à la Belgacom.

België verliest nu wel het enige landelijke onafhankelijke DSL-netwerk. Onafhankelijk als in eigen apparatuur in de wijkcentrale, het moet inderdaad langs Belgacom voor de lijn van de telefooncentrale tot aan huis maar verder niets.

Dommel is wel bezig met een eigen netwerk voor ADSL2+ maar dat is (lees: komt) voorlopig alleen in enkele grotere steden beschikbaar.
Tzou wel niet de eerste keer zijn dat een bedrijf dat beloofd en toch dan enkele jaren later gewoon alles omzwaait. Als een bedrijf onafhankelijk blijft is die kans onbestaand.
Kan u niet lezen?
Tsja, het leven is weerbarstiger. Als je enige ervaring hebt met bedrijven weet je dat beloftes uit het verleden geen garantie voor de toekomst vormen. Voorbeelden te over: ING neemt Postbank over, "maar de Postbank blijft bestaan". Ja, tot 2009 en dan is de Postbank verleden tijd. Fortis neemt Amev over, maar Amev blijft bestaan. Ja, totdat blijkt dat de synergie toch goedkoper is: daahaag Amev.
En zo zijn er volop voorbeelden, ook uit de niet-financiele wereld...
Ja, dat wil zeggen dat binnen een jaar alle scarlet contracten verlopen zijn, en ze een verlenging mogen aangaan bij de duurdere, en veel kleinere paketten van belgacom.

Leuk toch?
Anoniem: 182420 @? ?15 februari 2008 15:10
Het antwoord staat in een artikel op ZDNet. Het BIPT kan niets doen, zolang de overname niet gebeurd is. Eerst moeten de autoriteiten zich uitspreken. Geven die groen licht voor de overname en is de overname volledig in orde, dan pas kan het BIPT zich er mee moeien.

Vergeet trouwens niet dat het BIPT enkel raadgevend is. Als het BIPT A zegt, en Belgacom doet B, dan kan het BIPT geen boete of straffen opleggen.
BIPT is maar een raadgevende organisatie, ze kan niet anders doen dat zeggen het is slecht, iets wat ze overigens al enkele jaren doet, maar waar de Belgische politiek niet naar luisterd.
Wat ik lees over de BIPT lijkt deze overeen te komen met de OPTA. Ik kan niet voor de Opta spreken maar mijn gevoel zegt dat de Opta hier waarschijnlijk iets aan gedaan had c.q. proberen te voorkomen.

IMO is dit erg slecht voor de consumenten in België, de prijs is het bewijs. De prijs en voorwaarden zijn veel slechter dan bijvoorbeeld in Nederland.
De enige goeie concurrent voor Belgacom ADSL is nu nog edpNET
Vergeet het. Ik zit reeds enkele jaren bij EDPnet, sinds Planet Internet (Belgie) Scarlet werd, en vervolgens met hun klanten begon te sollen. Maar EDPnet gebruikt gewoon het netwerk van Scarlet. En eens Belgacom Scarlet overneemt, is die concurrentie ook voorbij. Er is dan praktisch geen concurrerend landelijk dekkend ADSL-netwerk meer buiten dat van Belgacom.
Er zijn nog alternatieve ADSL providers in België, bv. www.dommel.be , natuurlijk hoop ik erop dat die ook niet over genomen gaan worden. Dat zou ook een slechte zaak zijn. Ik ben van provider gewisseld om meer limiet te kunnen hebben (100Gb nu tegen 12Gb toen) Als Belgacom deze provider ook zou gaan overnemen, gaan ze misschien ook dadelijk snoeien in die limieten. Ik weet wel dat ze nu zeggen dat ze niets aan de contracten gaan veranderen, maar niets belet hun om volgende jaar dat wel te doen. IMHO, een slechte zaak!
Het probleem is dat bedrijven zoals dommel het netwerk van Belgacom moeten gebruiken en het is niet uitzonderlijk dat Belgacom die af en toe eens zit te pesten. Gevolg is dat de klant ongelukkig wordt op dommel, dommel kan er niets aan doen maar ook niet bewijzen en klant stapt terug over.
Eens Dommel groot genoeg wordt om bang van te krijgen zullen de problemen beginnen.
De providers zijn onafhankelijk, maar die huren allemaal van óf Belgacom, óf .... Scarlet.

Yeuy!

(nu, Dommel is één van degenen die bij BGC huren, dus zo'n ramp is het blijkbaar ook niet)

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.