KPN ontkent wanbeleid en neemt afstand van kritiek ondernemingsraad Xs4all

Het management van KPN en Xs4all neemt openlijk afstand van de brief met kritiek die de ondernemingsraad van Xs4all naar de directie heeft gestuurd. De OR verweet KPN in die brief wanbeleid en waardevernietiging. KPN ontkent dat.

Het management van KPN en Xs4all heeft zaterdag een reactie gestuurd op de bezwarenbrief van de ondernemingsraad van Xs4all, die op 1 augustus aan de directie werd gestuurd. Het management vindt de bezwaren ongegrond en stelt dat de brief 'niet in het belang is van KPN, Xs4all, medewerkers en klanten'. De directie zegt de bezwarenbrief grondig te hebben bestudeerd, maar kan zich niet vinden in de klachten.

Volgens het management heeft Xs4all als onderdeel van KPN een onderscheidende positie in de telecommarkt kunnen innemen en heeft de provider gebruik kunnen maken van de schaalvoordelen van KPN, onder andere op het gebied van inkoop, administratie, onderzoek en het aanbieden van tv-diensten. Het medezeggenschaps- en besluitvormingstraject rondom het opdoeken van Xs4all is volgens KPN ook uitvoerig en zorgvuldig verlopen. Daarom is er volgens de directie geen sprake van wanbeleid.

De directie gaat met de reactie in tegen de bezwarenbrief waarin KPN wordt beschuldigd van het verwaarlozen en marginaliseren van Xs4all. Volgens de directie is het beleid er altijd op gericht geweest om bij te dragen aan het succes van zowel Xs4all als KPN.

Het management van KPN en Xs4all zegt zich volledig te blijven inzetten om samen met de OR tot een oplossing te komen. Door de kritiek af te wenden, lijkt de directie echter niet voornemens te zijn om een ander standpunt over het opdoeken van Xs4all in te nemen.

Daan Willems, woordvoerder van de ondernemingsraad van Xs4all, zegt tegenover Nu.nl de reactie te bestuderen en met KPN in gesprek te gaan. Volgens de woordvoerder lijkt het erop dat de KPN volledig in de ontkenning zit, zonder naar de bezwaren te luisteren.

De OR dreigde eerder KPN voor de rechter te slepen en houdt die mogelijkheid nog open. De raad wil daarvoor het enquêterecht inzetten, waarmee het een onafhankelijk onderzoek naar de gang van zaken binnen het bedrijf kan laten uitvoeren. Vorige week adviseerde de OR de directie van KPN nogmaals om de voorgenomen opheffing van Xs4all niet door te laten gaan.

Door Julian Huijbregts

Nieuwsredacteur

09-09-2019 • 11:31

296 Linkedin

Submitter: Dennisb1

Reacties (296)

296
285
150
13
0
97
Wijzig sortering
Ik blijf dit hele verhaal bizar vinden
Stel je voor dat Volkswagen besluit om Skoda en Audi op te heffen en alleen verder te gaan met Volkswagen.
Tegen de Skoda klant zeg je: Koop maar een Volkswagen, wij hebben echt wel goede aanbiedingen hoor.
En tegen de Audi klant zeg je: Koop maar een Volkswagen, dat is echt wel goed genoeg voor jou.

En als er dan geklaag komt, dan zeg je: "Niet zeuren, want Audi als zelfstandig bedrijf zou niet winstgevend zijn"
Audi is geen zelfstandig bedrijf, maar een zelfstandig merk. Hierdoor kan je dus markt differentiatie toepassen maar wel gebruik blijven maken van de schaalgrootte van VAG.

KPN doet hier hetzelfde. Dit is gewoon wanbeleid, niets meer en niets minder.
Je hebt merken, geen bedrijven. Zowel Telfort, KPN, alsook XS4ALL hebben als merk een flink aandeel in hun eigen markt.
Telfort: Budget
KPN: Middle of the road
XS4ALL: 'Premium'

Voor Telfort zijn zat andere opties, die klanten is KPN gewoon kwijt.
KPN blijft, maar door klanten die weggaan bij Telfort, zou het hier ook klanten kunnen kosten, bijvoorbeeld door Telfort klanten die naar T-mobile gaan en combinatiekorting kunnen krijgen.

Voor XS4ALL zijn weinig of geen alternatieven, en daar komt de onrust dus ook voor een groot deel vandaan. KPN is gewoonweg geen alternatief voor XS4ALL, klanten gaan weg en komen echt niet naar KPN.
Voor XS4ALL zijn weinig of geen alternatieven, en daar komt de onrust dus ook voor een groot deel vandaan. KPN is gewoonweg geen alternatief voor XS4ALL, klanten gaan weg en komen echt niet naar KPN
Dit dus.... Ik zit heel bewust bij XS4ALL... Vind het al jammer dat dit gerund wordt door KPN, maar goed... daar kan ik wel mee leven. Juist omdat XS4ALL lekker onafhankelijk van KPN opereert en bovenal een geweldige dienst levert met een geweldige klantenservice... KPN heb ik in mijn leven met enige regelmaat mee te maken gehad: niets dan ellende.
Dus op het moment dat XS4ALL opgeslokt wordt in KPN ben ik als klant diezelfde maand nog vertrokken! (ik hoop naar de nieuwe provider die het stokje van XS4ALL wil overnemen als XS4ALL daadwerkelijk verdwijnt - maar anders moet ik op zoek naar wat nieuws...)
Ik zou KPN vragen per wanneer je abbonementsgeld omlaag kan. Of minstens de komende jaren voor alle KPN klanten. Schaalvoordeel.

Overigens is schaalvoordeel onzin, want dat kan ook prima met twee bedrijven. Immers kunnen ze samen prima bandbreedte inkopen.

In theorie kunnen managers ontslagen worden in de practijk komt er vaak een laag tussen waardoor dit voordeel er niet meer is.
Het blijft vreemd dat KPN een succesvol en winsgevend merk wil opdoeken. Dus vergelijking is correct. De arogantie van oude KPN is mogelijk het werkelijke probleem en steun XS4ALL volledig. Ben juist bij hen gebleven vanwege hun bijzondere positie in het segment. Als ze verdwijnen stap ik over en als het goed vele met mij. Voor KPN is het het wegooien van de gans met de gouden eieren. Wat ik vreemd blijg vinden is dat simyo wel blijft. KPN zou er beter aan doen om XS4ALL te behouden en slechts die zaken te integreren via XS4ALL waarvoor KPN de eleidende rol heeft (Mobiele Telefonie en Televisie). De kernwaarde nte laten voorbetaan waar XS4ALL voor staat zal een meer waarde zijn op langere termijn. De koers die KPN inzet zal uiteindelijk leiden tot haart ondergang. UPC onderging het zelfde maar Ziggo was haar redding qua marketing nu samen met Vodaphone zijn zij een geduchte concurrent. Ik ben bij Xs4ALL vanwege de kwaliteit en waardes waar zij voor staan. onder KPN geloof ik niet dat deze kernwaardes zullen blijven en dat de verschillende segmenten onder een merk te verenigen zijn. Telfort is geen bijzonder merk maar het verdwijnen kost KPN al meer dan het oplevert, met verdwijnen van XS4ALL tekent KPN haar eigen doodvonnis ten koste van al die mensen die werken voor beide en dus moet het mangement van KPN ter verantwoording worden geroepen voordat het te laat is. Als XS4ALL verdwijnt zal er een alternatief komen maar KPN zal er meer schade van ondervinden. Er is geen KPN for all. Dus aan KPN zeg ik keer tot inkeer voor dat het te laat is.
KPN als geheel zal verdwijnen met alle gevolgen van dien. Dus besatuurders van KPN moeten hiervoor ter verantwoording wordfen geroepen
1 van die andere opties is onderandere oxxio.

is exact hetzelfde netwerk voor ongeveer diezelfde prijs als telfort. {combi voordeel niet meegerekend}

mij zijn ze als telfort klant vrijwel zeker kwijt, of ze moeten echt met een BUDGET aanbieding komen, die gelijk of lager is dan de prijs van telfort
Ik blijf dit hele verhaal bizar vinden
Stel je voor dat Volkswagen besluit om Skoda en Audi op te heffen en alleen verder te gaan met Volkswagen.
Tegen de Skoda klant zeg je: Koop maar een Volkswagen, wij hebben echt wel goede aanbiedingen hoor.
En tegen de Audi klant zeg je: Koop maar een Volkswagen, dat is echt wel goed genoeg voor jou.

En als er dan geklaag komt, dan zeg je: "Niet zeuren, want Audi als zelfstandig bedrijf zou niet winstgevend zijn"
Audi is geen zelfstandig bedrijf, maar een zelfstandig merk. Hierdoor kan je dus markt differentiatie toepassen maar wel gebruik blijven maken van de schaalgrootte van VAG.

KPN doet hier hetzelfde. Dit is gewoon wanbeleid, niets meer en niets minder.
Je hebt merken, geen bedrijven. Zowel Telfort, KPN, alsook XS4ALL hebben als merk een flink aandeel in hun eigen markt.
Telfort: Budget
KPN: Middle of the road
XS4ALL: 'Premium'
Is helemaal niet zo vreemd. In de VS is namelijk exact gebeurt wat jij hierboven omschrijft.
Op de lange termijn zou een partij als XS4ALL sowieso niet onder eigen vlag blijven bestaan.

"De klanten in Amerika van de merken die verdwenen na het bijna-faillissement van General Motors, kiezen massaal voor niet GM-producten.
Tijdens de kredietcrisis ging General Motors bijna kopje onder. Tijdens de herstructurering van het bedrijf, werd afscheid genomen van Pontiac, Saturn, Hummer en Saab. "
https://www.autoweek.nl/a...klanten-verdwenen-merken/
Ze zijn niet terug gegaan naar 1 merk, er wordt nog steeds markt positionering met merken toegepast.
Cadillac
Buick
Chevrolette
Corvette
GMC
Allemaal merken met hun eigen markt en klantgroep.
Geen idee waarom dat zou betekenen dat XS4ALL niet onder eigen vlag zou kunnen blijven bestaan, met dat voorbeeld van GM is Cadillac toch ook blijven bestaan?
Dat zeg ik toch ook niet? KPN neemt geen afscheid van ALLE merken die ze overnemen. Sommige worden samengevoegd en sommige houden hun eigen identiteit. Als moederbedrijf moet je soms lastige keuzes maken, dit is niet de eerste reorganisatie bij KPN en zal ook zeker niet de laatste zijn. KPN wil naar 1 generieke dienstverlening toe. Daar past een kleine speler als XS4ALL niet meer tussen.
Snap niet helemaal wat je dan probeert duidelijk te maken.
Punt is dat de stap om naar 1 generieke dienstverlening te gaan naar mijn idee totale mismanagement is. Gewoon heel dom: KPN wint er vrijwel niets mee, maar verliest er wel veel mee. Onder de streep ver negatief.

De meeste bedrijven proberen een premium merk op te bouwen want daar is het meeste geld mee te verdienen: (Veel) meer marge met lagere omzet en in de marge zit de winst van het bedrijf, niet in de omzet.
Om in het auto vooreeld te blijven: PSA/Citroen steekt miljarden in het opbouwen van het DS merk, iets wat Toyota (Lexus) en Honda (Accura) al eerder hebben gedaan.
Lexus draagt qua omzet maar ongeveer 5% bij aan Toyota, echter aan winst ongeveer 15% en aan de totale waarde van Toyota ongeveer 22% (bron Nasdaq).

Om het in KPN perspectief te zetten:
Ik denk dat ongeveer 10% van de klanten voor vast internet bij XS4ALL zit.
Ik verwacht dat de gemiddelde XS4ALL klant een duurder pakket neemt en dat de bijdrage aan de omzet ongeveer 16% is.
Daarnaast verwacht ik dat de marge hoger is, en dat dus de netto winst bijdrage van XS4ALL ongeveer 25% is voor vast internet.

Daarnaast denk ik dat er nog best wel veel ruimte is om het merk te versterken. Een 500/500 pakket betaal je 88,50 bij XS4ALL (tegen 85,50 bij KPN).
Als je dat vergelijkt met:
T-mobile: 47,50
Ziggo: 87,50
Dan denk ik dat KPN veel te duur is (Ziggo heeft gratis Ziggo sport en gratis HBO voor dezelfde prijs).
XS4ALL kan wel de meerprijs verantwoorden door de extra service.
Persoonlijk zie ik niet veel meerwaarde KPN vs T-Mobile dus dan is deze prijs ongeveer 40 euro te duur. Misschien dat door combinatiekorting dit bedrag iets hoger is, maar ik kan me niet voorstellen als je de vergelijking doet, dat KPN in staat is (veel) klanten te vinden voor dit bedrag.
XS4ALL heeft misschien nog wel ruimte naar boven. Als kleine zelfstandige zou ik liever voor XS4ALL kiezen als voor Ziggo, en dan is 97,50 misschien nog wel haalbaar.

Qua omzet is er in een kleinere klantenkring veel meer mogelijk.
Resultaat in een betere marge is aannemelijk.
Daarnaast kapitaalvernietiging door een sterk merk te laten verdwijnen.
Al met al gewoon mismanagement naar mijn idee.
Volgens het management heeft Xs4all als onderdeel van KPN een onderscheidende positie in de telecommarkt kunnen innemen en heeft de....
XS4all was al de provider met de beste service en de meest innoverende provider ver voordat KPN het overkocht.

Het is ontstaan uit Hacktic en bedoeld als access provider voor de massa. Ten tijde van de oprichting had vrijwel niemand nog van internet gehoord laat staan een account.

leuk weetje: hacktic noemde KPN de evil ampire, en heeft heel veel dingen ge[ubliceerd om KPN, toen nog ptt-telecon, dwars te zitten en gratis te kunnen bellen.

http://www.hacktic.nl/
XS4ALL heeft die onderscheidende positie ook nog onder de hoede van het kwade KPN keizerrijk kunnen behouden. Ik ben het wel eens met het standpunt van KPN. Er wordt door voorstanders van het behoud van XS4ALL steeds geroepen dat XS4ALL winst maakt, volgens mij is één van de redenen daarvoor dat XS4ALL inderdaad de financiële voordelen heeft die door het KPN management worden genoemd.

Kan iemand mij overigens een link naar de winstcijfers sturen? Heb wat proberen te zoeken, maar kan het niet vinden (oprechte vraag).

Ik vraag me overigens ook af of XS4ALL zonder overname door een grotere partij überhaupt had kunnen voortbestaan. Volgens een interview met Ad Scheepbouwer was XS4ALL zwaar verlies aan het maken (https://www.netkwesties.n...0-miljoen-gulden-voor.htm) toen het door KPN werd gekocht..

Ik begrijp de emoties over XS4ALL heel goed, het is een bedrijf met een rijke geschiedenis. Die geschiedenis is echter ook in positieve zin verder opgebouwd onder de paraplu van KPN.
Dit is niet relevant. XS4ALL is een apart MERK en niet een bedrijf dat volledig zelfstandig opereert.
Als merk kan XS4ALL gebruik maken van de volledige 'bedrijfsvoering' van KPN (administratie, inkoop, debiteurenbeheer, software, etc.) en tegelijk een meerwaarde bieden door een eigen klantengroep te bedienen.

Je ziet dit fenomeen overal terug omdat het commercieel goed werkt:
VAG met merken Skoda, Volkswagen, Audi
Levi Strauss met merken Levis's en Dockers
Vivat (Reaal) met Zwitserleven, Reaal en NowGo.
etc.

Het concept is vrij simpel:
Goedkoop instapmerk. Basis service (online alles regelen of oudere techniek)
Basismerk. Goede degelijke service met consessies om een concurrerende prijs te houden.
Premium merk: Bovengemiddelde service, extra luxe.

Vaak wordt het, zoals bij VAG, ook niet geheim gedaan zodat je binnen de 'familie' kan doorgroeien.
Alleen doet KPN nu precies het tegenovergestelde.

Het stopt met budget aanbieder Telfort, het schrapt premium aanbieder xs4all en houdt alleen basisaanbieder kpn over.

Uit kostenbesparing snap ik dat. Want het is uiteraard stukken goedkoper als al je klanten hetzelfde product hebben.

Maar hoe kpn op lange termijn denkt te verdienen aan het op één hoop vegen van al haar steeds minder trouwe klanten is mij een raadsel.
Ik begrijp dat de klanten graag vasthouden aan de diensten van een kleine speler als XS4ALL, maar KPN is nu eenmaal de baas en mag zelf beslissen wat er gebeurt. De OR kan op zijn kop gaan staan maar uiteindelijk beslist het HQ gewoon welke koers er gezet wordt. Partijen als Dearbytes worden ook doodleuk omgelabeld naar KPN Security, alleen is dat een zakelijke dienst en merkt de consument hier niets van.

Consolidatie is meestal goedkoper op de langere termijn. Op korte termijn kost een reorganisatie wel extra geld en wellicht lopen er wat klanten weg. Dat zal men wel ingecalculeerd hebben denk ik.
De OR kan op zijn kop gaan staan maar uiteindelijk beslist het HQ gewoon welke koers er gezet wordt
Daar vergis je je in. De OR heeft volgens de wet in dit soort situaties behoorlijk veel macht. Zonder instemming van de OR mag volgens de wet het HQ die koers niet zetten.
Uiteindelijk komt het dan tot een rechtzaak en bepaalt de rechter en niet het HQ.
Dat komt ook omdat KPN zich niet ziet als basisaanbieder, maar vind dat het al een premiummerk is.
Dat komt ook omdat KPN zich niet ziet als basisaanbieder, maar vind dat het al een premiummerk is.
Gezien de prijs beschouw ik KPN ook als premium. Niet dat je volgens mij heel veel meer krijgt, maar je mag in elk geval wel premium betalen.
Dat is ook het misleidende; hoewel je er wel naar betaald is KPN tussen KPN en XS4ALL niet de daadwerkelijke premium dienstverlener, kijk daarvoor alleen maar naar wat je bij beiden voor die prijs krijgt en je ziet dat heel wat dingen aan de zijde met extra kosten missen...
van simpele dingen als compleet vrije routerkeuze en daar zelfs best-effort support op tot hardware die uberhaupt ondersteuning heeft om middels 3g/4g noodverbindingen te onderhouden.

Dat zijn toch écht premiumfuncties, waar je naar mijn beste weten bij KPN zelve geen gebruik van kan maken zélfs niet met aanvullende kosten.

Als die situatie rechtgetrokken wordt, krijgt KPN misschien toch eindelijk voldoende inzicht om haar eigen prijzen te kunnen rechtvaardigen.
dan snijdt het wel hout dus. Bij een Audi krijg je ook niet heel veel meer, maar je mag in elk geval wel premium betalen.
Ik heb ze alle 4 gehad een Skoda / Seat een Volkswagen en een Audi en ik kan je zeggen dat er tussen iedere auto een klasse van verschil zat. Uiteindelijk zitten in een Audi betere stoelen is het interieur van een betere kwaliteit en is er geen enkel rammeltje meer te horen, ook niet naar 3 jaar. Dat was bij mijn Skoda en Seat's wel anders. Oh en zet de Franse rommel maar ver voor de Seat en de Skoda's ;-)
Tja, daar gaat je gehele argumentatie met 'Franse Rommel'. Een populaire uitspraak onder met name Audi rijders die al minimaal 15-20 jaar geen voet meer in een Franse auto gezet hebben... Franse auto's hebben een slechte reputatie, met name qua elektronica. Maar hebben die achterstand al heel lang geleden ingehaald. Maar ja, sommige mensen vinden nu eenmaal reputatie en een hip logo belangrijker dan de feitelijke prestaties.... ;) (nofi).
Klopt helemaal, het spreekwoord zegt: als je de naam hebt van vroeg opstaan, kun je tot elf uur bed blijven liggen. Ik rijd nu 10 jaar Frans, en alleen de stoelen al: heel wat anders dan die Duitse sinaasappelkistjes!
Haha ik wist het ;-) nee inderdaad er is veel verbeterd maar ik pas er gewoon niet lekker in. Waarschijnlijk zijn de Franse auto's gemaakt voor de gemiddelde Fransen en pas ik waarschijnlijk beter in stoelen voor de gemiddelde Duitser. Ik vind de gemiddelde indruk van een Renault gewoon beduidend minder dan van een VAG auto maar dat is heel persoonlijk maar ook vaak verklaarbaar door het behoorlijke prijsverschil.
Iedereen naar Nle, alles van KPN voor 29,95 p/m. Mercedes rijden voor een Fiat prijsje...
Tja, dat zien de klanten alleen toch echt anders... Wat mij betreft is het zelfs een budget aanbieder, maar dan wel voor premium prijs.
Ik zie geen echte kostenbesparing. Een beetje marketingkosten en een beetje meer kosten aan dienstverlening. Ik kan me niet voorstellen dat het echt zoden aan de dijk zet allemaal.

Daar staat een trouwe klantenkring tegenover die bereid zijn meer te betalen voor de diensten die ze afnemen.
Ik denk dat de omzetdaling wel zoden aan de dijk gaat zetten.

Even mezelf als voorbeeld:
Wij hebben sinds 2 weken een glasvezelaansluiting. Ik ben naar T-Mobile gegaan: XS4ALL houdt op te bestaan en KPN is duurder als T-mobile maar niet beter.
Ik heb ook gelijk alle mobiele telefoons meegenomen naar T-mobile, want extra korting.
Op mijn vorige adres ben ik 15 jaar tevreden klant geweest bij XS4ALL.
Dat komt omdat KPN in de etalage wordt gezet. Het hele bedrijf wordt van de hand gedaan en de overdracht/verkoop is eenvoudiger als je nog slechts één merk hebt.
Dat zou het inderdaad verklaren, maar dan is het nog steeds mismanagement, want een aantal jaar terug hebben ze de verkoop tegen een premium prijs geblokkeerd.
Sindsdien is de koers vrijwel gelijk gebleven op een verder stijgende AEX. Overigens deed Deutsche Telekom het niet echt beter, Liberty Global het nog slechter, die zij zelfs gedaalt in de laatste 5 jaar.

Waar al het geld van die prijsverhogingen en besparingen van fusies nou toch blijft? :? Zeker allemaal weer in marketing gedumpt.
Zijn punt is:
"Is XS4All wel rendabel?"

Dat is een superrelevante vraag. Bedrijven zijn, hoe graag we het tegenovergestelde ook willen, geen filantropische instellingen. Het gaat om winst. Als de kille berekening is dat zonder de XS4ALL bagage er fors meer winst kan worden gemaakt met een minimum aan investeringen en effort...

Ik denk dat het KPN merk "omhoog" moet in de markt. Dat het KPN merk kwaliteit moet uitstralen (het is zelfs Koninklijk) en dat kan niet als daarboven nog XS4ALL zit. Ik ben benieuwd wat ze daarvoor hebben bedacht.

Zoiets zal de strategie wel zijn. Dat verklaart ook het afstoten van het Telfort merk. Ze willen niet meer geassocieerd worden met een prijsvechter.

Ander leuk punt: dit alles maakt KPN ook makkelijker "verkoopbaar".. 1 merk betekent dat je een betere overname kandidaat bent. (1 merk hernoemen en 1 administratie integreren is een kleinere hobbel dan 3) Heeft die Mexicaan tegenwoordig nog steeds een leuk aandeel in KPN? hmmm.... misschien is dit het begin van ronde 2 van die soap...

KPN is natuurlijk gewoon klein, internationaal gezien. Hier hebben ze T-mobile (Deutsche telecom) en VodafoneZiggo (Liberty Global) tegenover zich. En dat zijn 2 van de allergrootste partijen die er zijn wereldwijd... ze moeten iets..
Zoals ik eerder al heb aangegeven, KPN gaat in de etalage. Dat is de hoofdreden, niets meer of minder. XS4ALL is zeker rendabel, dat staat niet eens ter discussie.
Correctie: als bedrijf binnen KPN, dus niet als merk, kan XS4ALL gebruik maken van allerhande facililteiten van KPN. Daarbij werd als merknaam XS4ALL gebruikt. KPN heft nu zowel het bedrijf als de merknaam op.

Overigens zie je bij VAG wel degelijk dat er bij de merknamen ook bedrijven horen. Anders is dat ook niet haalbaar.

Verder ben ik het grotendeels eens met je uitleg over het gebruik van merknamen. Je hoeft het niet persé in goedkoop tot duur op te delen. Je kunt ook bepaalde doelgroepen aanspreken.
Denk niet dat je cijfers van xs4all snel zal vinden. Het is onderdeel van kpn dus onderdeel van hun jaarcijfers waarin ze individuele bedrijven niet vermelden. Misschien wel bij de kvk op te vragen.

Het is een goede vraag, had xs4all wel kunnen overleven zonder kpn. Ze zijn begonnen met inbellen via modem, dat ging toen nog met eigen modems. Daarna dsl dat uiteindelijk toch via kpn of toen nog andere aanbieders ingekocht moest worden. zouden ze nu nog zelfstandig zijn zouden we gewoon dsl verbindingen moeten inkopen de hele backbone zelf opzetten, waarbij ze qua inkoopkrach natuurlijk veel minder hebben. Zouden ze ook nog zo veel reclame kunnen maken.

De OR komt nu met wanbeleid, dat zijn nogal harde termen. Als ze die mening zijn moeten ze ook de stap naar de rechter maken, waar ze nu alleen maar mee dreigen. Als je A zegt en wanbeleid roept, moet je ook B de gang naar de rechter maken.
Ben alleen bang dat wanbeleid moeilijk aan te tonen zal zijn.
De hele gang van zake zit opgesloten in de medezeggenschap wet. Als de OR van XS4All de naam wil redden was dat de enige optie waarmee de overgang op kon houden. De volgende stap is een gang naar de ondernemingskamer, maar voor die tijd kan men nog gebruik maken van het enquête recht. Dat geeft wat uitstel, maar ook niet meer dan dat.
De ondernemingskamer zal de beslissing uiteindelijk bekijken uit het gezichtsveld van de eigenaar van de ondernemer. Dat is dus KPN. Daar men XS4all binnen KPN wil integreren zonder al te grote gevolgen voor de klanten, lijkt dit geen onlogische actie. Ik geef de OR van XS4all daarom weinig kans. Aan de andere kant, niet geschoten is altijd mis. Voor de kosten hoeft men het niet na te laten, die komen toch op het bordje van KPN terecht.
De oprichters waren van mening dat de overname noodzakelijk was en we zien dat andere meer premiumaanbieders als Cistron en Demon het ook niet gered hebben. Tweak gooit nu de handdoek in de ring voor wat DSL betreft. De kosten van toegang tot het koperdraadnetwerk, de hogere service, kleinere schaalgrootte maken het lastig om concurrerend te blijven. Ik hou het er daarom op dat XS4All verdwenen was als het destijds niet overgenomen was.
In theorie horen de kosten voor de toegang tot het kopernetwerk geen probleem te zijn, anders stelt KPN zich kwetsbaar op voor onderzoek i.v.m. mededinging.
Er is maar 1 reden dat kpn xs4all opdoekt en dat is om er voor te zorgen dat er weer een goedkopere concurrent het veld ruimt. Waardoor het vergelijkingsmateriaal voor consumenten steeds kleiner wordt en kpn steeds hogere prijzen kan hanteren.

Mooi ander voorbeeld is Hi. Dit super goed draaiende dochterbedrijf van hi met nette prijzen was een van de beste en voordeligste mobiele netwerken toentertijd. Maar ja dat kon kpn nooit laten gebeuren natuurlijk... dus doek het maar op! Dat is makkelijker dan zelf ook iets doen aan je servic en prijzen!

[Reactie gewijzigd door sygys op 9 september 2019 12:49]

Er is maar 1 reden dat kpn xs4all opdoekt en dat is om er voor te zorgen dat er weer een goedkopere concurrent het veld ruimt
XS4ALL goedkoper? In welk universum?
Mooi ander voorbeeld is Hi. Dit super goed draaiende dochterbedrijf van hi met nette prijzen was een van de beste en voordeligste mobiele netwerken toentertijd.
Hi heeft nooit een mobiel netwerk gehad. Het was enkel een 'blits' front voor het oude, stoffige KPN. XS4ALL is zoveel meer dan dat.

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 9 september 2019 13:30]

In elk geval iets meer. Over hoeveel er precies nog van de bedrijfscultuur over was, is niet iedereen het helemaal eens. Het verdwijnen van Hi toont in elk geval wel aan dat KPN geen meerwaarde ziet in goedlopende merknamen (*). Dat is een stroming binnen de marketing die je aan kunt hangen, maar ik denk dat het voor veel bedrijven economisch verstandig is om er twee of meer merknamen op na te houden. Op het moment dat zo'n merknaam een heel trouwe aanhang heeft, of een bijzondere reputatie, doet het er eigenlijk niet toe bij welke marketingstroming je zit. Dan is het sowieso onhandig om een merk te slopen.

(*) Ik heb een vermoeden dat Hi ontstaan is voor een zeer specifieke business case en dat de ambtenaren van het niveau er net boven, nooit echt verder hebben gekeken dan die business case en toen de steker er maar een keer uitgetrokken hebben zonder naar de inmiddels ingeslagen alternatieve weg te kijken. De business case was het exploiteren van het ATF3-netwerk. De alternatieve business case was het behouden van diezelfde doelgroep maar dan op GSM.

Dat doet me eraan denken, ik ben destijds overgestapt van Hi naar Debitel. Toen KPN Debitel overnam verdween die merknaam zeer snel. Nou hadden die ook geen bijzondere reputatie of doelgroep, dus dat kan ik me dan weer wel voorstellen.

[Reactie gewijzigd door mae-t.net op 10 september 2019 16:31]

Klopt niets van; Hi was geenszins goedkoper dan KPN, maar bood wel 'modernere' bundels voor die tijd (lees: grotere databundels) met een jongerensausje. Door Hi op die prijspunten en propositie in de markt te laten kon het 'eigen' KPN merk geen kant op qua positionering. Ware het niet dat de jongeren-doelgroep ook gewoon gebonden was aan de beste deal, niet perse Hi. Dat heeft KPN slim 1-op-1 overgenomen, een jongere merkstrategie geintroduceerd en grote bundel, met minimaal klantverlies en een goede deal voor de Hi-klanten die bleven.

In dit soort discussies moeten we uitkijken dat we niet teveel gaan zitten op dat 'vervelende slechte KPN'.
Hi bestond al voordat er sprake was van databuffels. Het markeerde de overgangsperiode waarin jongeren goedkoop gebruik konden maken van uitgefaseerde infrastructuur. Naast Hi telefonie op het ATF-3 netwerk had je ook Buzzers en Maxxers die op het semafoonnetwerk werkten.
Ik snap inderdaad ook niet hoe je het zonder vooringenomenheid eens kunt zijn met een niet-inhoudelijk standpunt. De correcte volgorde is om eerst de winst- en andere cijfers te bestuderen en daarna pas een standpunt in te nemen.
Dat waren de cowboy jaren in de IT. Het lijkt wel een ander leven.
Maar het grootste punt is en blijft: XS4ALL heeft zich verkocht aan KPN. En KPN mag als eigenaar met XS4All daarmee doen en laten wat ze zelf willen. Ongeacht het sentiment
Sorry, maar iedere directie en PR afdeling die iets afdoet met " maar kan zich niet vinden in de klachten." heeft imho alle recht op enig gezag verloren. Jezelf ergens niet in herkennen is de zwakste verdediging die de afgelopen 5 jaar verschenen is. Het wordt tijd dat iemand die uitspraak even flink "Bucklered" zodat die voorgoed verdwijnt.

Dan inhoudelijk: nee een directie mag niet zo maar doen wat ze willen. Ze zijn gehouden aan goed bestuur. En daar kun je ze voor het gerecht slepen. Gebeurt niet vaak en winnen met een aanklacht van "wanbestuur" is heel moeilijk. Maar als je kijkt naar de hoe KPN de afgelopen 20 jaar gevaren heeft zou het misschien nog wel lukken ook.
Ja en nee. Het is misschien een heel makkelijke dooddoener die te pas en te onpas gebruikt wordt, maar wat als je je echt niet in de kritiek kunt vinden? Ook niet na uitgebreide zelfreflectie en rijp beraad? Dan is het wel heel flauw om je niet tegen mogen verdedigen. Zolang KPN kan onderbouwen waarom ze het niet eens zijn met deze lezing, is er niks aan de hand. Ik vind overigens XS4ALL inmiddels wel een zeer kinderachtige verliezer. Ze konden jarenlang profiteren van alle voordelen als KPN-dochter en nu KPN besluit te willen stoppen is het allemaal hier te kort en daar te lang. Koop dan de naam en het merk en begin opnieuw. Of accepteer dat KPN als eigenaar kan doen wat ze wil.
maar wat als je je echt niet in de kritiek kunt vinden?
Dan geef je gemotiveerde argumenten in plaats van een dooddoener. Ga de discussie aan.
Zolang KPN kan onderbouwen waarom ze het niet eens zijn met deze lezing, is er niks aan de hand.
De enige onderbouwing tot zover is zweverige marketingpraat.
Ik vind overigens XS4ALL inmiddels wel een zeer kinderachtige verliezer. Ze konden jarenlang profiteren van alle voordelen als KPN-dochter en nu KPN besluit te willen stoppen is het allemaal hier te kort en daar te lang. Koop dan de naam en het merk en begin opnieuw. Of accepteer dat KPN als eigenaar kan doen wat ze wil.
XS4ALL is een dochteronderneming met een eigen OR. De OR doet wat het moet doen. Die zien wanbeleid en reageren erop.

Verder heeft KPN ook jarenlang voordeel uit XS4ALL gehaald. Al was dat niet zo, dan had KPN de boel al opgedoekt.

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 9 september 2019 13:05]

Dan geef je gemotiveerde argumenten in plaats van een dooddoener. Ga de discussie aan.
Realiseer wel dat je hier een afgeleide van een persbericht hebt gelezen en niet de inhoudelijke reactie.

Oorspronkelijke persbericht

Dit is weliswaar nagenoeg gelijk aan wat Tweakers in dit bericht heeft overgenomen, maar ook heeft deze zin het niet gehaald in de Tweakersberichtgeving (mijns inziens terecht omdat het wel heel erg gekleurde bewoording is zonder dat de brief zelf zichtbaar is):

Het management heeft de bezwarenbrief grondig bestudeerd en gaat met een uitvoerige argumentatie in op de bezwaren.

Dus jouw portretschets waarin de directeur en PR afdeling ervoor kiezen om gewoon lekker makkelijk te roepen "leuk en aardig, maar hier kunnen wij ons niet in vinden" en vervolgens weer andere dingen gaan doen klopt niet.
Zoals het erop lijkt gaan zij wel degelijk in op de kritiek met argumenten. Alleen leent verslaggeving zich er niet voor om de hele brief integraal te kopiëren en wordt dat dus gecondenseerd tot "kunnen zich hier niet in vinden".

Ik heb geen enkele mening over deze kwestie, maar vind dat juist JIJ je diskwalificeert door op de man te spelen en suggereert dat het bestuur zich er makkelijk vanaf maakt zonder dat dit enige basis heeft.

[Reactie gewijzigd door Eskimo0O0o op 9 september 2019 13:57]

Als die argumenten sterk zijn, dan kun je ze ook opsommen en delen in je persbericht. Waarom niet?
Ja dat kunnen en mogen ze dus niet. Daar zijn dus nou net die afspraken voor gemaakt jaren geleden en het enquêterecht voor toegekend aan de toenmalige OR van XS4ALL. En dan nu ineens als KPN de boel zitten te ontkennen terwijl ze de boel van binnenuit kapot en monddood hebbe zitten maken om dat dan vervolgens als argument te gebruiken om XS4ALL maar op te doeken want "ze doen het niet zo goed"

XS4ALL is dus geen verliezer maar zet zijn recht in van de zwart op wit afspraken die jaren geleden zijn gemaakt. Als KPN dat niet wil dan hadden ze dat jaren geleden al moeten bedenken.
Dan zeg je dat de kritiek slaat als een l*l op een drumstel. Door te zeggen dat je je niet herkend in iets zeg je niets over de kritiek (is het waar/niet waar) noch wat je met die kritiek denk te gaan doen. Je kunt jezelf ergens niet herkennen en vervolgens wel actie ondernemen. Het is een beetje als een spannend verhaal wat eindigt met "en toen ging de wekker":
KPN lijkt het tot nu toe niet te kunnen onderbouwen, dat is het hele punt.
KPN kan als eigenaar juist niet alles doen wat ze wil en bovendien hebben ze ook profijt gehad van xs4all, anders hadden ze die niet gekocht en zo lang in stand gehouden. Als er een slechte verliezer is, is het dan XS4ALL met een blaffende OR of is het KPN met een zwak niet inhoudelijk repliek? Het ligt allemaal niet zo zwart wit denk ik.
nee een directie mag niet zo maar doen wat ze willen. Ze zijn gehouden aan goed bestuur. En daar kun je ze voor het gerecht slepen. Gebeurt niet vaak en winnen met een aanklacht van "wanbestuur" is heel moeilijk. Maar als je kijkt naar de hoe KPN de afgelopen 20 jaar gevaren heeft zou het misschien nog wel lukken ook.
Vandaar dat het management en OR van XS4ALL nu zo populistisch aan het doen zijn om het gepeupel achter zich te krijgen voordat ze uiteindelijk naar de rechter stappen. Geen enkel mens is immuun voor invloed van buiten af, zelfs niet een rechter. Je kan hoogstens hopen dat je een rechter heb die dat zo goed mogelijk van zich af kan zetten.

Ik heb een aantal reorganisaties mee mogen maken en heb hoofdschuddend moeten toezien toen bij de eerste pogingen het allemaal niet kon omdat xyz niet mocht. Ondertussen zat er personeel op plekken waarbij je je afvroeg wat ze daar deden. Vervolgens moet je echt keihard optreden qua eisen voor een positie zodat bij de reorganisatie iedereen opnieuw op de positie moet solliciteren en als het dan niet realistisch blijkt dat sommige personen dat niet kunnen halen, kun je er eindelijk vanaf komen...

In dit geval lijkt het me een gevalletje van het management/OR dat ze hun positie willen behouden binnen hun 'onafhankelijke' toko en cultuur. Aan de ene kant begrijp ik dat zeer zeker, aan de andere kant zie ik ook hoe KPN er tegenaan kijkt. Dergelijke diensten kunnen makkelijk worden opgenomen in de grote KPN machine. Iedereen die freest dat bepaalde diensten verdwijnen, kan gelijk krijgen, maar het zou ook zomaar kunnen dat KPN dat wel meeneemt. De kwaliteit van XS4ALL is in ieder geval beter dan veel concurrentie, maar kan ook wisselend zijn (afhankelijk van wie je aan de lijn krijgt).
Sinds wanneer is het uitoefenen van je goed recht populistisch?

Ik ben het zonder meer met je eens dat de kwaliteit van xs4all wisselend was (voor mij te slecht om er te blijven), maar het ligt absoluut niet voor de hand dat KPN spontaan sterke punten in haar eigen systemen zou integreren op zo'n manier dat xs4all geen bestaansrecht meer zou hebben.
Sinds wanneer is het uitoefenen van je goed recht populistisch?
Het punt is niet dat je recht wordt uitgeoefend, maar hoe dat wordt uitgeoefend. Het constant toetreden naar de media met elk wissewasje en het via andere kanalen oprakelen van populair support noem ik populistisch gedrag.

Het doel van deze exercitie is niet dat KPN de diensten/kwaliteiten overneemt, maar dat XS4ALL management/OR hun eigen toko kunnen blijven runnen. Ik ben daar zeer zeker niet op tegen, maar zoals al eens eerder aangegeven is mijn ervaring dat dergelijke stunts van dochters de situatie bij die dochters niet verbeterd en daar plukken de XS4ALL klanten allemaal de vruchten van. Het is imho alleen maar uitstel van executie...

Ik zou veel liever zien dat KPN de XS4ALL diensten integreert en indien mogelijk de helpdesk naar een hoger niveau tilt. Dat kan natuurlijk, ik heb zelf te weinig inzicht over de interne structuur bij KPN en weet ook heel goed dat verschillende bedrijven niet de kennis of de wil hebben om dat te kunnen doen. Maar aan de andere kant kan ik me ook heel goed voorstellen dat XS4ALL een enorme overhead oplevert die een doorn in het oog is van de rest van de organisatie. Natuurlijk kan XS4ALL nog prima winst draaien met de enorme overhead, maar zou veel meer winst kunnen draaien zonder die enorme overhead. Zelfs als er verschillende mensen vertrekken (welke veel minder zijn dan die dat nu roepen).

* Een zelfstandige dochter die opereert indezelfde heeft altijd een enorme overhead ivm. volledige integratie.
Ondanks dat ik zowel voor xs4all heb gewerkt als voor Kpn, kan ik gerust zeggen dat KPN alleen een korte termijn visie heeft met de nodige mismanagement bij KPN.

Daarbij is het bij xs4all een stuk beter geregeld.

Zeg niet dat 1 partij perfect is maar Kpn slaat heel vaak de paal volledig mis door de jaren heen.
Als een leiding van welk bedrijf dan ook de mensen op de vloer niet mee krijgt heeft de leiding een stevig probleem. Mijn ervaring met KPN mensen is slecht. Als de XS4ALL mensen datzelfde niveau gaan krijgen door een leidinggevende die wil doordrammen gaan ze klanten kwijtraken.

Wat mij betreft is het XS4ALL personeel erg gedreven, in tegenstelling tot het KPN personeel waar ik te maken mee heb gehad. Best vaak met problemen moeten bellen met KPN, en in 40% van de gevallen geen directe oplossing. Met XS4All personeel word er altijd doorgezocht, KPN jongens gaan je (misschien) terugbellen.

Dat is dus de reden voor mij om meer te betalen. Als XS4ALL wordt opgedoekt ben ik weg bij het concern. Als ik slechte service krijg wil ik ook voor dat serviceniveau betalen.

En dat lijkt de directie te vergeten.
gepeupel
...
Ik heb een aantal reorganisaties mee mogen maken en heb hoofdschuddend moeten toezien toen bij de eerste pogingen het allemaal niet kon omdat xyz niet mocht.
Met zo'n attitude is het niet gek dat jij de medewerkers niet meekrijgt, en dan is die -1 ook begrijpelijk. Bah.
Met zo'n attitude is het niet gek dat jij de medewerkers niet meekrijgt, en dan is die -1 ook begrijpelijk. Bah.
Het was ook zeer zeker niet mijn job om de medewerkers mee te krijgen. Uiteindelijk puur geholpen met realistische eisen te stellen aan IT posities zodat daar daadwerkelijk de juiste mensen op de juiste job terecht kwamen. Ik heb het wel over bijna 20 jaar geleden, veel IT afdelingen waren toen nog... Een veel grotere puinhoop dan nu... ;-) Systeembeheerders die deden alsof ze god waren, een servicedesk die gebruikt werd als dumpingground voor personeel welke geen andere afdeling wilde hebben, etc. En dergelijke issues had je niet alleen bij IT, maar eigenlijk bij alle afdelingen.

Met het 'gepeupel' bedoel ik trouwens niet het personeel, maar de mensen die men nu bereikt via de media.

*Ik ben alweer jaren tevreden XS4ALL klant, maar hoe vele mensen (die vaak niet eens XS4ALL klant zijn) XS4ALL de hemel in prijzen is natuurlijk ook weer overdreven...
Ach naar een rechter gaan en die overtuigen van mismanagement dan moet er wel heel wat misgegaan zijn. Het is meer grootspraak dan dat ze dat zullen kunnen onderbouwen.
Ik moet idd ook lachen iedere keer als ik hoor daar herkennen we ons niet mee, van politiek, scholen bedrijfsleven het is idd een standaard uitspraak.

Het doet me denken aan oorlog in Irak waar de lachwekkende woordvoerder van Saddam maar bleef volhouden geen problemen alles onder controle terwijl bommen achter hem insloegen.

Wat betreft je uitspraak goed bestuur. OR zegt wanbeleid, dat zijn forse uitspraken en als je die doet zul je wil je geloofwaardig blijven en achter die uitspraak staan wel naar de rechte moeten gaan. Nu dreigen ze alleen maar, hetgeen voor mij zwak is. Zwak of ze weten dat wanbeleid gewoon niet aan te tonen is en daar gok ik wel op.

Ik denk ook niet dat het aan te tonen is en je opmerking hoe kpn de afgelopen 20 jaar gevaren is herken ik me dan ook totaal niet in :)
Hierboven is ook al geschreven had xs4all nu überhaupt zelfstandig nog wel kunnen bestaan. Zouden ze zo groot zijn zoals ze nu zijn of waren ze failliet gegaan of veel kleiner gebleven. De grote moeder kpn heeft zeker zaken mogelijk gemaakt die zelfstandig niet mogelijk geweest zouden zijn. alleen daarom in wanbeleid moeilijk aan te tonen.
Het is een inhoudsloze Pavlov-reactie. Het gaat gewoonweg niet in op de argumenten. Ik had ook wel kunnen raden dan KPN zich "niet herkent" in de OR van Xs4all. Waar het mij om gaat is wat de inhoudelijke reactie van KPN is. Hoe worden de premissen weerlegt?

Nou, zo:
In de afgelopen 21 jaar heeft XS4ALL als onderdeel van KPN een onderscheidende positie in de telecommarkt en binnen de KPN groep in kunnen nemen. XS4ALL kreeg ruimte voor eigen innovaties en initiatieven en tegelijkertijd kon het bedrijf gebruik maken van de schaalvoordelen van KPN, onder andere centrale inkoop, financiële administratie, onderzoek en het TV-product. KPN heeft daarbij steeds gehandeld conform de afspraken die met XS4ALL zijn gemaakt. KPN is het dan ook niet eens met de mening van de OR dat XS4ALL is verwaarloosd of gemarginaliseerd. Het beleid is er altijd op gericht geweest bij te dragen aan het succes van zowel XS4ALL als KPN.
Tja, en KPN heeft 21 jaar lang kunnen teren op de sterke naam van Xs4all. Zo lust ik er nog wel een. Dat zegt verder niets over de mogelijkheid dat Xs4all zelfstandig, met eigen identiteit en eigen merk zou kunnen blijven bestaan en de voor- en tegenargumenten.

Ik vind de reactie van KPN zoals deze op hun website staat dan ook niet bijzonder sterk (want weinig inhoudelijk).

Hopelijk krijgen we de inhoud die naar de OR is gestuurd nog te lezen. Ik verwacht er weinig inhoudelijks van.
De grap is juist dat KPN door XS4ALL heel veel kennis in huis heeft gehaald door XS4ALL over te nemen.
Als je toen naar KPN belde snapte zei eigenlijk niets van het internet. En natuurlijk heeft ook XS4ALL geprofiteerd. Als onderdeel van KPN konden ze goedkoper inkopen. Daarnaast dure ontwikkelingen als TV overnemen van KPN. Maar je kan het ook anders zien. KPN kan via XS4ALL zijn televisie-systeem extra verkopen.

Kijk XS4ALL is in de periode 2014 en 2016 van 200k naar 250k klanten gegroeid. KPN beroept zich op het feit dat er krip in het aantal DSL klanten is. Maar KPN is het enige KPN merk met krimp!

Van die 50.000 nieuwe klanten voor xs4all is wel z'n 50% afkomstig van Telfort of KPN.
Daarnaast was de marge per klant bij XS4ALL het hoogst.
De grap is juist dat KPN door XS4ALL heel veel kennis in huis heeft gehaald door XS4ALL over te nemen.
Als je toen naar KPN belde snapte zei eigenlijk niets van het internet. En natuurlijk heeft ook XS4ALL geprofiteerd. Als onderdeel van KPN konden ze goedkoper inkopen. Daarnaast dure ontwikkelingen als TV overnemen van KPN. Maar je kan het ook anders zien. KPN kan via XS4ALL zijn televisie-systeem extra verkopen.
Sterke voorbeelden; ze hebben er beide profijt van. Hoe het onder de streep zit? Hebben we de cijfers voor nodig.

Ik weet overigens uit zeer betrouwbare bron dat KPN cold calls deed naar Xs4all klanten om ze over te halen naar KPN!!!

[Reactie gewijzigd door Jerie op 9 september 2019 15:07]

Dat kan voer zijn voor de OR of zelfs voor een rechtszaak. Het is de vraag of dat zomaar mocht. Misschien wel, maar ook een aantal kansen van niet.
Gezien ik getuige was van deze praktijk (en het gesprek heb moeten overnemen) ben ik bereid hierover te getuigen in de rechtszaal.
Je doet een boel aannames, 21 jaar teren op de sterke naam. Je weet niet eens hoeveel geld ze daarin geïnvesteerd hebben om de waarde van die naam op peil te houden dus teren, zo lang teer je niet op een naa, als je er niet in blijft investeren.

KPN hoeft er inhoudelijk ook niet echt op in te gaan, waarom aan wie moeten ze verantwoording afleggen.

als de OR begint met wanbeleid moeten ze een gang naar de rechter maken, als je A wanbeleid zegt moet je ook B naar de rechter gaan. Doe je dat niet zijn woorden als wanbeleid dus nietszeggend.

Er komt een boel emotie bij en uiteindelijk is kpn de eigenaar en wie weet krijgen ze spijt van hun beslissing. KPN is de eigenaar van het merk xs4all en daar willen ze dus schijnbaar niet mee verder, net als telfort ook opgedoekt wordt.

[Reactie gewijzigd door bbob op 9 september 2019 14:06]

Ik denk dat je wat over het hoofd ziet , investeren doe je natuurlijk ook met geld van XS4ALL als inkomsten als dochter onderneming , dat zijn in de jaren mag ik aannemen voldoende middelen geweest die KPN mede groot heeft gemaakt.

Buiten het feit dat investeren vooruitgang is kwa services en dienst verlening is XS4ALL toch wel kop loper op het vlak van kundigheid en zoals eerder vermeld buiten gewoon sterk in wat ze aanbieden , goedkoop nee natuurlijk niet ( KPN pluk ook hieruit ) , ik snap dan ook niet waarom KPN denkt zonder XS4ALL te kunnen als er genoeg klanten zijn die voor services en kwaliteit wat meer willen betalen.
De vraag is of xs4all winst gedraaid heeft en of die winst ook in uitgekeerd aan kpn. Als eigenaar hebben ze daar ook invloed op.

kpn investeert ook in haar infrastructuur en daar kan xs4all dan waarschijnlijk via goedkopere tarieven ook van profiteren.

Maar uiteindelijk maakt dat voor mismanagement allemaal niet uit. Dat mismanagement is een heel groot woord, zal niet aantoonbaar zijn en kpn heeft een keuze gemaakt. Daar kun je tegen zijn, het dom vinden, als eigenaar kunnen ze die keuze maken.
Telfort ruimt ook het veld maar daar hoor ik niets over mismanagement. Telfort was dan weer het budget merk en ja daar is ook geld in geïnvesteerd en trok net als xs4all ook een bepaald type klanten.

KPN maakt een keuze wie weet krijgen ze daar spijt van, zullen ze nooit toegeven maar zo werkt het uiteindelijk als je opgaat in een groot bedrijf.Als je onderdeel bent van een groot bedrijf ben je onderdeel de moeder maakt dan keuzes en daar heb je gewoon weinig invloed op. voorbeelden genoeg bij andere bedrijven waar het ook zo gebeurt.
:) aantonen is lastig. Maar ik denk dat de koers van het aandeel over de afgelopen 15 jaar wel laat zien dat het geen stabiel bedrijf is. Aangezien een bedrijf gevormd wordt door de mensen die er werken en de directie uiteindelijk de cultuur bepaalt is de directie niet heel stabiel Q.E.D. Goed genoeg voor een rechtzaak?
De koers van een bedrijf heeft weinig met wanbeleid te maken, koersen van veel bedrijven gaan op en neer.
Dat kpn geen stabiel bedrijf is is ook sterk overdreven, wat is er dan niet stabiel aan ?
Ook hier bij veel grote bedrijven komen mensen gaan mensen, kpn bestaat nog steeds maakt winst dus ik zie totaal geen reden om te roepen wanbeleid.
Was grappig bedoeld. Maar dat komt via internet zo slecht door.
De KPN moeilijkheden van de afgelopen 20 jaar hebben niks met het managen van XSALL te maken. In het begin was KPN veel te zwaar bemenst (veel te veel medewerkers). En die medewerkers deden niet veel meer dan het inhuren van consultants; eigenlijk nog een typische overheidsorganisatie ...

Ergens eind vorige eeuw (noodgedwongen door concurrentie) zijn alle consultants er uitgegooid, waarna KPN van verlies naar een positieve cashflow van bijna een miljard ging. Daarna zijn er nog eens een slordige 8000 personeelsleden gedumpt. Dit allemaal nagenoeg zonder gevolg op de dienstverlening.

KPN heeft alle buitenlandse investeringen verkocht en heeft haar ambitie van een wereldspeler opgegeven. In mijn opinie allemaal rationele besluiten behorende bij een stabiele marktomvang.
De KPN moeilijkheden van de afgelopen 20 jaar hebben daarnaast alles met mismanagement van KPN in het algemeen te maken. Al jaren is het beleid van het KPN management een korte termijn beleid. Niet over de eigen aanstelling heen kijken en alleen maar kijken naar bonus maximalisatie...
Hoeveel keer ze wel niet zijn geswitch van beleid t.a.v glasvezel... Zeker 4 a 5 keer met alle kapitaalvernietiging en achterstand als gevolg. Dit terwijl het eigenlijk al wel 15 jaar voor iedereen duidelijk is dat glasvezel de toekomst is...
Grappig dat ze ondanks jou uitspraken over mismanagement dan nog steeds een leuke winst draaien.

Maar kpn hoort hier op tweakers voor vele onder evil, lekker bashen hup mismanagement en de beste stuurlui weten het allemaal beter hoe het bedrijf het wel moet doen. Iedereen kan in de glazen bol kijken en weet wat het beste voor de toekomst is.

Natuurlijk is het leuk te stellen glas, daar investeren ze nu meer in maar ja het klinkt eenvoudig hup heel Nederland vol glas 15-20 miljard wie gaat dat betalen. Ook kpn moet de rekensom maken investeringen terugverdientijd. Daarbij moet men anderen verplicht toegang tot kpn glas geven dus die terugverdientijd kan er dan weer anders uitzien.
Daarbij 5g 6g wordt ook steeds sneller dat kan ook als vervanging gebruikt worden waardoor minder mensen glas willen, is te terugverdientijd dus nog veel langer.
Het zijn allemaal onzekerheden voor de toekomst dus ja om dat te zeggen hup 15 miljard of meer iedereen aan het glas is te veel risico.
15 tot 20 miljard ?!

Het is niet alsof KPN dan één aansluiting in Groningen gaat maken, om vervolgens de monteur in een busje naar Zeeland te sturen voor de tweede aansluiting. De hele rechtvaardiging van een grootschalige uitrol is nu juist dat je de kosten per aansluiting kunt drukken door één keer een straat open te gooien.

En na de aanleg heb je bovendien nog een kostenvoordeel omdat je geen ADSL netwerk meer in stand hoeft te houden. ISDN gaat er nu om dezelfde reden uit; ISDN/ADSL/glas zijn twee netwerken te veel.
Wat denk je dat de kosten dan zullen zijn om het hele netwerk op glas om te zetten.
De terugverdientijd.
De invloed van 4g 5g op die terugverdientijd.
De concurrentie met de kabel.

Daarbij hoeveel mensen hebben op dit moment nu echt noodzaak aan glas of een 500mbps of meer verbinding.

Het klinkt allemaal eenvoudig maar ik zie de kabelboeren ook niet echt in glas in nieuwbouw investeren en vodafone/ziggo zou dat ook kunnen doen.
Dat zijn relevante vragen, maar er is ook een constatering. En die constatering is dat het kopernetwerk van KPN het aan het afleggen is tegen de kabel. In de marketing van KPN leveren ze 400 megabps over koper. De praktijk is anders. Mijn lijn leverde in de ADSL2+-tijd 22 megabps met 896 kilobps upload. Tegenwoordig gaat er VDSL2 overheen en levert hij 28 megabps met 3,9 megabps upload. De kabel heeft in dat tijdspan grotere vorderingen gemaakt en met het afschakelen van analoge televisie en het in gebruik nemen van frequenties boven de 900 megabps is er op de kabel nog volop ruimte om verder te groeien.

Nu kan ik persoonlijk prima leven met de snelheid die DSL mij levert en ik beschouw snelheid niet als een argument om naar een andere aanbieder over te stappen. Andere argumenten spelen en die pleiten op het moment in het voordeel van DSL. Wat ook een rol speelt is dat ik televisie kijk via satelliet en flink scheelt in de belasting van de internetlijn.

Dat maakt jouw vraagt over wie nu echt noodzaak heeft relevant. Tegelijkertijd zou je een zaak kunnen maken dat de 28 megabps die ik heb niet heel geschikt gaat zijn voor een huishouden van een gezin met kinderen waarin meerdere personen video in 4K zouden streamen. Met dit soort situatieschetsen en wat er de komende jaren gaat gebeuren denk ik dat de conclusie dat het kopernetwerk de komende jaren in zijn voegen gaat kraken geen vreemde is.

Blijft over de vraag met terugverdientijd. Dat is een relevante vraag die allen KPN kan beantwoorden, maar als we kijken hoe lang het kopernetwerk is meegegaan, hoe lang het coaxnetwerk van de kabel nu al meegaat en de nagenoeg onbeperkte capaciteit van glasvezels overwegen, dan kunnen we stellen dat wat de terugverdientijd ook is, dat de infrastructuur er in ieder geval lang genoeg zal liggen om een investering te kunnen verantwoorden.
Blijft over de vraag met terugverdientijd. Dat is een relevante vraag die allen KPN kan beantwoorden, maar als we kijken hoe lang het kopernetwerk is meegegaan, hoe lang het coaxnetwerk van de kabel nu al meegaat en de nagenoeg onbeperkte capaciteit van glasvezels overwegen, dan kunnen we stellen dat wat de terugverdientijd ook is, dat de infrastructuur er in ieder geval lang genoeg zal liggen om een investering te kunnen verantwoorden.
Je begint met dat alleen kpn die vraag over terugverdientijd kan beantwoorden en daarna te zeggen dat de wat de terugverdientijd ook is de infrastructuur lang genoeg blijft liggen om een investering te kunnen verantwoorden. Dat spreek elkaar dus tegen.

Als je gaat kijken over 3 jaar zitten we massaal op 5g over 6 jaar misschien op 6g, de snelheden worden steeds hoger en wie zegt dat 5g of 6g geen alternatief voor glas gaat worden. Straks kan er in een wijk misschien een 6g mast staan en heeft de massa glas niet meer nodig. Als dan mensen massaal hun 5g of 6g verbinding ook thuis gaan gebruiken kan dat glas wel eens heel duur zijn. Dat is ook een afweging die kpn maakt.
Je begint met dat alleen kpn die vraag over terugverdientijd kan beantwoorden en daarna te zeggen dat de wat de terugverdientijd ook is de infrastructuur lang genoeg blijft liggen om een investering te kunnen verantwoorden. Dat spreek elkaar dus tegen.
Alleen KPN is in staat om de terugverdientijd in te schatten. Of dat 5, 10 of 20 jaar is. Wij als onafhankelijk zijn wel in staat om te beredeneren dat de infrastructuur over 20 jaar zijn waarde heeft behouden en dus in alle gevallen de investering zal renderen.
Als je gaat kijken over 3 jaar zitten we massaal op 5g over 6 jaar misschien op 6g, de snelheden worden steeds hoger en wie zegt dat 5g of 6g geen alternatief voor glas gaat worden.
Een manager zal zich dat wellicht afvragen en KPN is een typisch managersbedrijf. Wij als Tweakers weten dat er geen Wet van Moore bestaat voor draadloze communicatie. Er is wat vooruitgang in modulatietechnieken en toegenomen rekenkracht zorgt dat complexe zendtechnieken die in het verleden economisch onhaalbaar waren nu wel realiseerbaar zijn. Bij de overstap van 3G naar 4G was al een flink deel van de toename in bandbreedte toe te schrijven aan meer radiospectrum en maar een beetje door betere techniek, bij 4G naar 5G zal dat nog meer zo zijn. Daarom moet de 700MHz-band zo nodig leeg.

Je weet dat radiospectrum niet eindeloos beschikbaar is, dus je kunt zo een rekensommetje maken dat het onmogelijk is om al het bedrade internetverkeer draadloos te gaan uitzenden. 5G of 6G zal dat niet gaan veranderen.

Kortom, in glasvezel kun je veilig investeren.
Je beredenering klinkt logisch alleen gaat het bij kpn ook om de financiële onderbouwing. Als het zo mooi is waarom investeert ziggo dan ook niet meer in glas in gebieden waar het nu niet ligt of ze nu niet zitten.

Je ziet lokaal ook wel initiatieven en als je geluk hebt is er een coöperatie die achter lokale initiatieven zit. Maar je hebt ook genoeg commerciële partijen waarbij je raad het al de prijzen hup de hoogte in gaan. Het is dan ook geen open glas zoals bij kpn wel verplicht is.

Uiteindelijk zijn het ook de aandeelhouders die directie benoemen en daarmee ook hun visie. Daar gaat het natuurlijk ook om hoeveel ze uit het bedrijf kunnen halen en korte termijn zie je idd vaak.

Maar zoals gezegd genoeg andere partijen die geen miljarden in glas investeren dus dat zal ook een reden hebben betreffende de terugverdientijd.
Je beredenering klinkt logisch alleen gaat het bij kpn ook om de financiële onderbouwing. Als het zo mooi is waarom investeert ziggo dan ook niet meer in glas in gebieden waar het nu niet ligt of ze nu niet zitten.
Wat hier speelt is dat het coaxnetwerk in tegenstelling tot het telefoonnetwerk nog niet aan de grenzen van zijn mogelijkheden zit. VDSL2 gebruikt een frequentiespectrum van 30Mhz waarbinnen gemoduleerd wordt. De kabel wordt tot nog toe tot 900MHz gebruikt, wat al stukken hoger ligt, maar 900Mhz is genszins de grens, bij satelliettelevisie jagen we bijvoorbeeld signalen tot 2,2 MHz door coaxkabels. Naast het in gebruik nemen van analoge frequenties voor internetverkeer en 4K-televise is het in gebruik nemen van capaciteit boven de 900Mhz één van de stappen in Ziggo's "netwerk van de toekomst" en de 1 gigabps per huishouden gaan ze in de nabije toekomst halen.

De analyse die Ziggo zal maken is dat 1 gigabps voorlopig wel afdoende is, en secundair, ze gewoon uitlopen op KPN, dus zolang die geen glasvezel legt, is er voor Ziggo een hele slechte casus om geld te gaan uitgeven.
Ik heb het gewoon over gebieden waar nu nog geen coax ligt. Coax ligt lang niet overal en ziggo doet ook weinig aan uitbreiding.
Waar in Nederland ligt geen kabel? Dat is de buitengebieddiscussie, niet? Hoge investering en geen hogere opbrengst, want de televisie doet het prima via de schotel, dus je kunt niet zomaar een hogere prijs vragen. Internet was een belangrijke factor om de investeringen alsnog voor elkaar krijgen, maar het is hier dat mobiel internet wel zoden aan de dijk zet.
ondanks dat ISDN eruit gaat, blijft adsl en glasbestaan, sterker nog, zowel glas als kopernetwerk krijgen een upgrade (koper is bij mij in Amsterdam al verhoogd door de upgrade al vanaf 20 Mbit naar 150.
Bij sommige zelfs tot 200 a 400 Mbit mits pairbonding).
Je houdt voorlopig nog wel een paar jaar dat beide netwerken in de lucht blijven op zowel stedelijk niveau als in de buitengebied.
Natuurlijk investeert KPN, maar ze zijn niet arm en zielig ofzo. Bij zakendoen hoort het nemen van risico's en het is algemeen bekend dat KPN die probeert te vermijden op manieren die niet altijd even fatsoenlijk zijn. Een forse lobby in Den Haag om de analoge TV-zenders versneld af te schakelen en een goed centje binnen te halen voor de uitrol van Digitenne bijvoorbeeld. Slim gespeeld, maar geeft terecht aanleiding tot kritiek, wat je eventueel bashen mag noemen. Idem het overnemen van glasboeren om de uitrol vervolgens sterk aan banden te leggen. Misschien echt nodig, misschien een slimme strategie om de eigen positie te versterken.

Er wordt geen verlies geleden op xs4all, dus KPN heeft een andere bedoeling. Misschien winst vergroten door bezuinigingen maar er kunnen ook andere afwegingen meespelen. Een monolitisch bedrijf laat zich bijvoorbeeld moeilijker opsplitsen als dat een keer ter sprake zou komen bij de NMA of aanverwante instituten.

[Reactie gewijzigd door mae-t.net op 9 september 2019 16:25]

Dat er geen verlies op xs4all geleden wordt kun je zonder cijfers en onderbouwing niet weten. Je weet ook niet wat er in geïnvesteerd is.

KPN is niet arm of zielig, en dat betekend, dat ze zo maar hup risico nemen 15-20 miljard in glas investeren. Typisch voorbeeld de beste stuurlui staan aan wal.

De haagse lobby, kan misschien soms werken maar ze moeten anderen nog steeds toegang tot hun netwerk geven, op de kabel ligt dat moeilijker. Dat toegang geven betekend dus ook als je gaat investeren anderen daarvan kunnen profiteren en je dus moet inschatten hoeveel er van jou netwerk gebruik kunnen maken, hoeveel klanten en marge loop je daardoor mis.
Oh, dus jij kunt beoordelen hoe goed de stuurlui zijn? Wat maakt dat dan van jou? ;)

Ik schreef al: het kan zijn dat de felle bezuinigingen op glas echt nodig waren. Het kan zelfs zijn dat de overgenomen partijen ook gas terug hadden moeten nemen.

Behalve dat het onwaarschijnlijk is dat er verlies zou worden geleden op xs4all, denk je dat de OR dan nog steeds zo'n grote mond zou hebben?
Heb je er aan gedacht dat er in de OR ook poppetjes zitten die hun baan en status willen blijven houden. Er zijn zo veel zaken die meespelen, die wij niet weten, die we nooit zullen weten.

Ik zie echter wel een OR die dreigt roept maar niet naar de rechter gaat. Dat zegt eigenlijk ook iets over hoe sterk ze staan.
We zullen ze nooit zeker weten, dus jouw speculatie zal alvast niet beter zijn dan de mijne. Je kunt best met een verrekijker aan wal staan en zien wat er gebeurt zonder te willen of hoeven sturen. Ik zie juist een OR die ongebruikelijk fel is. Feller dan wanneer KPN ze met een nieuw baantje zou kunnen afkopen zoals vaak gebeurt in zulke gevallen.
Als je van een bedrijf met vrijheden geïntegreerd wordt naar een groot bedrijf verlies je die vrijheden. Dan verwacht ik ook een felle reactie, best logisch eigenlijk als je van vrij rondlopen straks gewoon aan de lijn moet lopen.
Tuurlijk draaien ze een aardige winst. Maar veel mensen die WEL XS4ALL hebben weten heel goed waar ze over praten als het over netwerk en internet gaat. EN die gaan ze voor een groot deel kwijtraken door juist slecht management.

Over dat glas, ze hadden ook kunnen besluiten om Reggefiber niet te kopen, of gewoon door te gaan met de aanleg van glas na aankoop van Reggefiber. Maar Reggefiber was gewoon het dichtgooien van een concurrent, en daarna het uitmelken van oud koper.

XS4ALL dicht. ik weg. En velen met mij
Ben benieuwd hoe jij dan weet dat ze wel een aardige winst draaien. Wat is die aardige winst dan.

Maar misschien dit ter info: https://www.netkwesties.n...0-miljoen-gulden-voor.htm

Ze kochten xs4all volgens deze gegevens voor 120 miljoen gulden, omzet toen 10 miljoen, verlies 10 miljoen. xs4all maakte dus gewoon dik verlies. Je kan dan stellen zonder kpn waren ze waarschijnlijk failliet gegaan. KPN heeft er dus gewoon geld ingestoken om het winstgevend te maken, zonder dat geld geen winst. Dat ze die investering terugverdienen, dat is nu eenmaal de bedoeling van investeren.

Met de koop va reggefiber kwam meteen de verplichting anderen toegang tot dat netwerk te geven. Dat men daarna het op een lager pitje gezet heeft is ook weer logisch als je je dsl netwerk nog kan gebruiken voor een groot deel van de klanten. Daarnaast moet je ook kijken naar de behoefte van de massa en echt >100mbps internet begint nu pas een beetje op te komen voor de massa. Maar zelfs met 100 mpbs heeft de massa op dit moment genoeg.

Maar xs4all dicht jij weg. Ben benieuwd waar al die xs4all klanten dan naartoe gaan. Wat is er dan vergelijkbaar met x4all of zo heel veel beter dan kpn of ziggo. Als je open glas heb is er natuurlijk een alternatief. maar heb je dat niet, ben benieuwd waar je dan naartoe wil ?
De manier waarop je de toenmalige status van xs4all aanhaalt om te betogen dat ze nu geen winst maken, lijkt me uit het ongerijmde te komen.

Het enige dat je op die manier zou kunnen betogen is dat ze kennelijk de tent dichtgooien omdat de investering terugverdiend is. Daarvoor moet er dus winst gemaakt zijn.
Uiteindelijk is kpn de eigenaar en kiest er voor het geheel te integreren. Dat is een keuze die ze mogen maken, het heeft niets met wanbeleid te maken, je kan er over twisten of het een verstandige keuze is. Dat is en blijft echter een persoonlijke mening.
Grote bedrijven doen niets anders ze kopen op, laten het afzonderlijk bestaan, integreren het, sluiten de boel. Vele mogelijkheden. Als je een bedrijf verkoopt ben je geen eigenaar meer en de nieuwe eigenaar kan dan beslissen over de toekomst.

Ik betoog verder niet, ik zeg dat het een keuze is die kpn maakt, wat de achtergronden zijn en of er dik winst gemaakt wordt maakt eigenlijk niets uit.
Bedenkt dat het Nederlandse ondernemingsrecht gebaseerd is op het Rijnlandse model. In het Rijnlandse model gaat de continuïteit van een onderneming boven het kortetermijnbelang van de aandeelhouders. Dit omdat er binnen een onderneming meerdere belangen spelen, waaronder de sociale belangen van de werknemers. Dit grondbeginsel is de reden waarom er iets als een ondernemingsraad bestaat.

Je premisse "KPN is de eigenaar" gaat in deze kwestie dan ook niet op. Uiteraard is de wil van de eigenaar heel erg belangrijk, maar het gaat bij een ondernemingsraad nu om de andere belanghebbenden die binnen de onderneming aanwezig zijn en of hun bezwaren tegen de gang van zaken opwegen tegen de belangen van de eigenaar.
Leuk verhaal, maar het zal in dit geval weinig verschil maken.

Je hele verhaal zou dan ook voor telfort opgaan, dat ook eigen merk is, eigen klanten bediend.
Maar sociale belangen werknemers, krijgen ze massaal ontslag ? Als dat het geval was kun je misschien een punt hebben. Als ze geen ontslag krijgen en gewoon voor kpn werken weinig kans.

Maar er zijn genoeg voorbeelden van bedrijven die bedrijf kopen en dan compleet integreren, opdoeken, uit elkaar halen, vol met schuld stoppen. Dan is dit verhaal maar een lachertje als je denk aan wat er bij andere bedrijven allemaal gebeurt.

Het enige dat ik steeds lees is een OR die dreigt, dreigt nog een keer dreigt met rechtszaken maar een rechtszaak is er nog niet. Misschien moet je je dan afvragen waarom met maar blijft dreigen en dreigen en niet echt een rechtszaak begint als men zo overtuigd is van hun gelijk.
Was Telfort een eigen B.V., met eigen Raad van Comissarissen, eigen ondernemingsraad? Ik ken de details niet, maar dit lijkt me het fundamentele verschil. Een B.V. hoeft niet persé eigen ondernemingsraad te hebben, juist om te voorkomen dat bedrijven hun activiteiten opsplitsen in B.V.'s met elk minder dan 50 werknemers kan het zijn dat een dochterbeevee geen eigen ondernemingsraad heeft en dit op concernniveau geregeld is. Bij XS4All is om bekende redenen gekozen voor een grotere afstand tussen dochter en moederbedrijf.

In wezen heeft KPN als aandeelhouder niet zoveel in te brengen: Ik heb het even opgezocht, de financiële belangen van de aandeelhouders komen onderaan. Wat de positie van KPN evenwel behoorlijk sterk maakt, is dat de directie op hun hand is en die hebben ze als aandeelhouder kunnen benoemen. Dan komen we terug op wanbeleid: Dat is de enige manier voor een ondernemingsraad om hun eigen directie terug te kunnen fluiten en wanbeleid is niet 1-2-3 aangetoond, vandaar dat KPN toch sterk staat. Sterk staan is evenwel wat anders dan als eigenaar kunnen doen wat je leuk vindt.
Je geeft het zelf al aan eigenaar benoemd de directie en als de directie voor is heb je praktisch weinig in te brengen. Ik lees ook geen massa ontslag.
Wanbeleid kun je niet eens aantonen, is het wanbeleid dat ze een merk willen opheffen ? Het is een strategie om met 1 merk door te gaan, of dat je juist is is een andere vraag.

De OR moet gewoon een rechtszaak beginnen als ze ze denken een punt te hebben. Dat dreigen dreigen maakt ze niet geloofwaardiger en de tijd tikt.
Ik denk dat het je het best even terugleest: Nergens wordt het opheffen van het merk genoemd als argument voor wanbeleid. Je kunt tevens constateren dat alle noodzakelijke stappen om de rechtszaak te beginnen gezet worden. Dit is een schaakspel en of de OR gaat winnen... ik zet mijn geld op KPN en op dat punt verschillen we niet van mening. Ik constateer wel dat de OR de spelregels van het schaakspel kent en bovendien de juiste zetten doet.

[Reactie gewijzigd door dmantione op 10 september 2019 13:53]

Ik mag er ook vanguitgaan dat de OR weet waarmee ze bezig zijn, hoewel de termen wanbeleid voor mij een beetje dramatisch overkomen en niet aantoonbaar zijn.

Kans geef ik ze ook niet veel maar ze kunnen het hooguit wat vertragen. Of de beslissing van kpn juist is zal over een paar jaar zichtbaar worden.

De mensen die nu hard roepen ik ga weg, het klinkt leuk maar ik heb van weinigen nog gehoord waar ze dan naartoe gaan. Zo veel alternatieven voor xs4all zijn er niet en als ze kpn niet willen, ziggo lijkt me ook geen alternatief, Tele2 wordt je daar blijer van. als ik mag gokken heeft kpn die vergelijking ook gemaakt dus zal het wel meevallen met klanten die massaal gaan weglopen.

Hier op tweakers hoor ik er ook ik ga weg, maar waarheen, geen antwoord.
"en niet aantoonbaar zijn"

Hoe weet je dat eigenlijk zo zeker? De OR lijkt er anders over te denken, al zegt dat niet helemaal alles.
Wat ik lees is dat er OR al heel al anders denkt, dreigt met rechtszaken. Als je al zo lang met rechtszaken dreigt ben ik van mening dat je dan ook maar een keer die rechtszaak moet beginnen, tenzij je eigenlijk weet dat je toch weinig kans maakt.
Ik was niet duidelijk, sorry. Ik had het over KPN. Jouw reactie was op KPN, en mijn reactie was daar weer op.

En als ze niet wilden investeren in glas had KPN Reggefiber niet moeten kopen. Dan hadden ze ook de verplichting niet gehad om anderen toegang te geven.

Waar naar toe als XS4ALL weg is? Dat ga ik bekijken. Maar ik ga geen hoge prijzen betalen voor slechte service (KPN), dan kan ik net zo goed een stuk minder betalen voor slechte service.
Grappig hoe anderen voor kpn beslissen waar ze wel of niet in moeten investeren. Die verplichting anderen toegang te geven was er voor kpn sowieso als met reggefiber nog een keer extra bevestigd.

Maar weet je wat apart is je weet aan maanden dat kpn xs4all wie opdoeken en je bent nog niet aan het kijken wat het alternatief is. Maar je wil wel minder betalen en dan maar slechte service, tot zo ver de meerwaarde die xs4all je dan bied als je dat nu zo eenvoudig zegt.
Als je goed leest dan bedoelt dmantione zo te zien dat xs4all voor hem de goede balans tussen prijs en dienstverlening had. Hij zou dan bij KPN kunnen blijven voor een vergelijkbare prijs en minder dienstverlening, of naar een concurrent voor een lagere prijs en minder dienstverlening. Dat klinkt niet als een moeilijke keus eigenlijk: Bij xs4all blijven als xs4all blijft en anders naar bijvoorbeeld Tele2.

[Reactie gewijzigd door mae-t.net op 10 september 2019 19:54]

Je leest niet goed.

Ik ben natuurlijk al langer aan het kijken, maar nog niet beslist.

En als ik dan een slechtere service ga krijgen van KPN, met alsnog een te hoge prijs, kan ik beter naar een ander gaan. Dan krijg ik daar dezelfde slechte service, maar dan voor een lagere prijs
Als ik eerdere opmerkingen lees kiezen mensen eerder voor xs4all vanwege extra's, eigen modem, ipv6 dat soort zaken.
De helpdesk heb je hoop ik nooit nodig. Heb ook nog een telfort abbo en in die jaren nooit helpdesk moeten bellen.

Vraag me dan ook af wat voor een slechte service kpn heeft, werkt de verbinding niet goed ?
Service zijn voor mij de dingen die anderen niet bieden, en in dit geval XS4ALL wel.

En ja, ik bel de helpdesk wel eens, als de verbinding niet optimaal is. Dan wordt ik geholpen door (bijna altijd) capabele mensen die het ook snappen.

Probeer eens goede hulp te krijgen bij anderen. Een script volgen kunnen ze, en dan stopt het.

En dar heb ik geld voor over. KPN rekent veel zonder extra service.
Zo eenvoudig werkt het dus niet. Zoals je kunt zien heeft ook de ondernemingsraad wat in de melk te brokkelen.
De ondernemingsraad heeft met name adviserende inspraak over werkomstandigheden en arbeidsvoorwaarden die ze hier vast proberen te harmoniseren van de medewerkers. Maar een ondernemingsraad praat niet mee over de waarde van een naam, bedrijfsstrategie of klantverwachtingen.

[Reactie gewijzigd door Dennisdn op 9 september 2019 12:07]

Niet helemaal waar.

Dit traject wordt grotendeels getrokken door de OR van XS4ALL, omdat die een eigen OR hebben met bepaalde bevoegdheden als vastgelegd in de overeenkomst/het contract tussen KPN en XS4ALL dat afloopt. Zij kunnen nu advies geven, en hebben geen instemmingsrecht (met mogelijkheden in de OK als ze het niet eens zijn).

Echter is XS4ALL ook gewoon onderdeel van KPN, en daarmee vertegenwoordigd in de Centrale Ondernemingsraad van KPN. Die hebben verder gaande bevoegdheden & zetels in de RVC. Wat ze in staat stelt mee te kijken en kritisch te zijn op dergelijke veranderingen, van het benoemen van een nieuwe CEO tot het verwijderen van een merk en de (financiele) gevolgen daarvan.

Niet dat dat in deze iets verandert, overigens.

[Reactie gewijzigd door UTADDICT op 9 september 2019 12:07]

Maar altijd vanuit het oogpunt van de medewerkers. Voortbestaan bedrijf omdat die medewerkers anders op straat kunnen komen te staan. Meedenken over de CEO om te kijken of de kies-processen juist zijn gevolgd etc. Maar de bedrijfsstrategie an sich hebben ze niets mee te maken.

[Reactie gewijzigd door Dennisdn op 9 september 2019 12:12]

Ook daar heeft een COR (in dit geval) gewoon adviesrecht, en op een aantal punten zelfs instemmingsrecht, zoals besproken in Art. 33/34/35 van de WOR, en soms afzonderlijk tussen bestuur en COR.

In dit geval relevant; zaken die betrekking hebben op de hele onderneming. Het wijzigen van de merkenstrategie is er daar 1 van (zonder instemming, dat wel).
Maar adviesrecht en instemmingsrecht zijn beide niet bindend voor de uiteindelijke besluitvorming.

Vanuit de Evil-kant gezien: de OR (of COR) heeft het recht een advies in te brengen wat het bestuur gewoon beargumenteerd naast zich neer kan leggen. Instemmingsrecht is leuk voor de “Ok, prima, we kunnen door”, maar als ze niet instemmen wil dat niet zeggen dat het bedrijf niet door kan. Ze moeten alleen wat meer tijd inruimen zodat de OR tijd heeft om naar de rechter te gaan.

Het ligt er ook helemaal aan hoe het bedrijf er in staat. Helaas is de multinational waar ik werk al jaren in gevecht met de OR en vakbonden nadat er een aantal fusies hebben plaatsgevonden. Daarin is de OR een luis in de pels, maar behalve vertragen krijgen ze niets voor elkaar. Het bedrijf volgt een mondiale strategie en een lokaal OR’etje is alleen maar lastig voor ze.

[Reactie gewijzigd door Dennisdn op 9 september 2019 12:36]

Nee, onjuist. Instemmingsrecht is zeker bindend (met goede argumenten natuurlijk). Als een (C)OR dan niet akkoord gaat, heeft een bedrijf pech en moet het door-onderhandelen.

Sterker nog, als het bedrijf dan een besluit wil nemen zonder OR moet het naar de kantonrechter. En indien om gegronde redenen geeft die zelfs ook maar TIJDELIJK toestemming.

Anders zou het instemmingsrecht nutteloos zijn, natuurlijk. Wat je zegt klopt niet.

[Reactie gewijzigd door UTADDICT op 9 september 2019 13:50]

Klopt wat UTADDICT zegt. Instemmingsrecht kan je als bedrijf niet zomaar naast je naar leggen. En als je het toch door wilt voeren dan moet het bedrijf naar de kantonrechter stappen en niet de OR.

Alleen valt het opdoeken van xs4all niet onder instemmingsrecht.
Ik heb het wetboek er even bij gehaald en de artikelen die van toepassing zijn vallen duidelijk onder adviesrecht.
Artikel 25 adviesrecht gaat over o.a.:
- overdracht van zeggenschap over de onderneming of een onderdeel daarvan
- het vestigen van, dan wel he tovernemen of afstoten van de zeggenschap over een andere onderneming.
- beëindiging van de werkzaamheden van de onderneming of een belangrijk onderdeel daarvan
- belangrijke inkrimping, uitbreiding of andere wijziging van de werkzaamheden van de onderneming
- belangrijke wijziging in de organisatie van de onderneming, dan wel in de verdeling van bevoegdheden binnen de onderneming.

Wat Dennisdn beschrijft over het bedrijf waar hij werkt zijn dus ook typisch dingen die vallen onder adviesrecht. Maar ook een adviesrecht kun je niet zomaar naast je neer leggen.
Allereerst krijg je dan een opschortingstermijn van één maand waarin het bedrijf zijn plannen niet mag uitvoeren, zodat een OR de gelegenheid heeft naar de ondernemingskamer van het gerechtshof te gaan.
Vervolgens kunnen ze dan het besluit aanvechten op de punten dat de ondernemer "bij afweging van de betrokken belangen niet in redelijkheid tot zijn besluit had kunnen komen".
Ze moeten dan bv laten zien dat ondernemer onvoldoende rekening gehouden heeft met het werknemersbelang, of het ondernemingsbelang.

In het geval van XS4All weet ik niet wat er met de werknemers gebeurd. Als die onder dezelfde arbeidsvoorwaarden bij KPN komen te werken dan hebben ze volgens mij geen poot om op te staan.
Worden ze ontslagen, dan is het natuurlijk geheel anders.

[edit:]
Even een toevoeging waar instemmingsrecht dan op van toepassing is. Dat gaat typisch over beleidsregelingen voor grote groepen werknemers. Denk bv aan:
- pensieonverzekeringen, winstdelingsregeling
- arbeidstijden regeling. overwerk regeling
- beloningssysteem. (niet de hoogte van salarissen, maar hoe het systeem werkt om beloningen vast te stellen)
- regeling voor personeelsopleiding.

[Reactie gewijzigd door mjtdevries op 9 september 2019 16:42]

> En KPN mag als eigenaar met XS4All daarmee doen en laten wat ze zelf willen

Dat is natuurlijk waar, maar de gequote uitspraak van KPN blijft onzin :)
Hangt af wat er bij de overname is bedongen en wat er in statuen etc. gezet is.
Weet je wat dan zo grappig is ontstaan uit hacktic die kpn evil noemde en dan uiteindelijk toch daaraan verkocht. Je kan dan ook stellen de eigenaar zijn voor het grote geld gegaan en dat is een keuze. Daarmee hebben ze natuurlijk de deur open gezet dat kpn invloed krijgt en nu de boel veranderd.

Maar goed bovenstaand zie je natuurlijk wel vaker, bedrijf begonnen uit idealen en dan toch naar het grote geld gaan. Maar eerlijk is eerlijk natuurlijk hebben ze ook kunnen profiteren van de investeringen en infrastructuur van kpn.

Had xs4all zelfstandig wel kunnen overleven. Ze zouden dan dsl diensten hebben moeten inkopen bij kpn of andere aanbieder. Zouden ze dan goed hebben concurreren.

Dat de OR wanbeleid noemt gaat mij te ver maar diezelfde OR zegt steeds naar de rechter te kunnen gaan. als je KPN beticht van wanbeleid zul je ook de gang naar de rechter moeten maken. Zo niet maak je jezelf ongeloofwaardig. De rechter zal dan een uitspraak doen of het wanbeleid is of niet.
Als je de hacktic er op naslaat, dan kan je zien dat xs4all is ontstaan omdat de toenmalige ptt, nu kpn, niet wilde: internet toegang voor de consument.

In mijn ogen is dat nog steeds wat ze doen: Internet toegang leveren. Grappig dat KPN het product 'televisie' wel noemt maar het (oer) product van de KPN niet: 'telefonie'.

Volgens mij heeft xs4all binnen kpn veel met voip getest. Ondertussen is de meeste telefonie op voip gebaseerd. Als xs4all niet onder de ptt/kpn vlag zou vallen, dan zou ze zelf heel goed telefonie kunnen aanbieden.

Het product 'televisie' gaat meer over het doorgeven van het signaal en de rechten die daar bij komen kijken. Als xs4all niet onder ptt/kpn vlag zou vallen, dan zou dat voor xs4all waarschijnlijk ook een ingekocht product geweest zijn dat ze doorverkopen omdat de consument dat wil. Maar misschien had de markt er anders uit gezien en hadden ze dat niet aangeboden.
Op het moment van verkoop van XS4ALL waren er andere mogelijkheden dan op dit moment.
Er waren minder data interconnectie providers, degenen die er waren waren vaak verbonden met Staats-PTT monopolisten.

Soms is er voor groei extra geld nodig, dan moet je als bedrijf ook maar toegang hebben tot de geld markt.

De situatie toen was niet vergelijkbaar met nu, daarmee is de vraag of XS4ALL nu zou bestaan zonder KPN niet te beantwoorden. Mogelijk kan de CFO/CEO van de periode van overdracht hier meer over vertellen.
Het is de vraag of en hoe ze zouden hebben overleefd, maar een andere overnamepartner zou natuurlijk ook gekund hebben (al was de tijd er misschien nog niet helemaal rijp voor).
Alles had gekund en bij andere partner was het ook de vraag geweest wat zou er gebeurt zijn. De eigenaren van toen vonden kpn het beste ondanks dat ze dat niet verwacht hadden. Daaruit kun je concluderen dat de andere kandidaten dus minder geschikt waren.
Bedenk dat het 100% zeker was dat KPN dit zou afwijzen. Het enige waar het om gaat is de manier waarop. Het lijkt erop dat KPN per omgaande een vriendelijk briefje terug heeft gestuurd. Dat sterkt de zaak van de OR die gedegen onderzoek heeft later verrichten. Daarmee heeft de OR munitie om naar de ondernemerskamer te stappen.
Welnee. KPN was nergens toe verplicht, behalve het geven van reactie. Als er in het advies van de OR punten hadden gestaan die ze moesten weerspreken met verder onderzoek dan hadden ze het wel gedaan.

Dit sterkt een OR helemaal niet. Sterker nog, dit is voor een OR vreselijk irritant. Zij moeten nu de afweging gaan maken of een gang naar de OK zin heeft (of alleen uitstel is) en hoe ze daar nut&noodzaak kunnen bewijzen. Ik ben bang (ik heb zelf ook XS4ALL) dat daar weinig te vinden is, anders was wanbeleid al verder besproken geweest. Uiteindelijk wordt advies & besluit openbaar, pas dan weten we of er echt aanleiding is/was om te twijfelen aan de gang van zaken. KPN kennende, doen ze dit soort dingen JUIST heel secuur om gezeik bij de OK te voorkomen (ze zijn er een aantal keer geweest de afgelopen jaren).
Ik ken de brief niet, zit niet bij XS4All dus ben in deze volkomen een derde, maar ik zie wel een patroon van sterke en zwakke zetten. En in een brief volledig in de ontkenning gaan zonder onderbouwing, daar kan een rechter iets mee.

Als je mij vraagt mijn geld ergens op te zetten, dan zet ik het op KPN. Maar ik zou er na deze stap wel minder geld op zetten.
Als de OR besluit om KPN te dagen voor de OK, dan komt er een hele molen op gang (enqueterecht) om elke steen om te keren. Deze reactie van KPN zal dan ook tot weinig gesprek voor een rechter leiden.

(en KPN zou niet zo reageren als ze zich met een dergelijke enqueteprocedure in het vooruitzicht heel veel zorgen maakten).
Tuurlijk wel, dan zou KPN precies zo reageren.
Zo reageren bedrijven nou eenmaal altijd.
Ik ben geen marktonderzoeker maar wat is er mis met het laten bestaan van meerdere merken? De klant wil keuze. Het komt op mij hetzelfde over als Volkswagen besluit dat Skoda, Audi, Seat, Lambourghini, Bentley etc geen bestaansrechts meer hebben en alleen Volkswagen over laat blijven.

XS4All heeft de naam van een merk met kwaliteit en goede klantenservice. KPN een log en bureaucratisch bedrijf. Persoonlijk denk ik dat ze zich in de voet schieten maar dat is iets wat KPN al jaren heel goed kan.
Het is ontzettend duur, dat is 1. En met veel merken (wat KPN heeft) in een kleine markt is kannibalisatie een reeel probleem. Dan heeft de klant wel keuze, maar kunnen besluiten van/bij KPN sub-optimaal uitpakken financieel gezien en zeker qua positionering. Dit is waarom Hi verdween, Telfort nu weg is, en Xs4all volgt.

[Reactie gewijzigd door UTADDICT op 9 september 2019 11:55]

En SOLCON wel blijft bestaan?
Lijbrandt is een paar jaar geleden overnomen door Telfort (KPN), alles zou hetzelfde blijven, maar dat was heel snel voorbij. Ik ben toen overgegaan naar Xs4all, omdat ik mijn eigen spullen wil draaien.

Dus pas geleden, na een paar gesprekken met medewerkers van Xs4all, die mij netjes belde, konden ze mij geen garanties geven voor de toekomst, tot hun eigen baan toe. Ik ben ondertussen weg bij xs4all omdat ik niet nogmaals ga wachten en meer betaal voor een standaard KPN dienst!
Bij welke ISP zit je nu waar je je eigen router kan draaien als ik vragen mag?
Bij welke ISP zit je nu waar je je eigen router kan draaien als ik vragen mag?
De meeste aanbieders ondersteunen publiekelijk geen eigen apparatuur, maar gedogen het. KPN, T-Mobile, Tele2, werkt allemaal, al kan het lastig zijn om TV en telefoon aan de praat te krijgen, maar dat kun je ook ergens anders kopen.

Daarnaast is er nog Tweak, waarbij een eigen modem net als bij XS4All officieel ondersteund wordt. Echter stopt Tweak nu helaas met het aannemen van nieuwe DSL-klanten...
Dan ben ik nu toch benieuwd welke provider jou nu tot zijn klant mag rekenen.
Als jij een ISP hebt gevonden die vergelijkbaar aan XS4ALL opereert, is dat voor mij straks misschien ook een optie, dus laat me niet in spanning.

Welke ISP is dat ?
Jep, zie de orginele aankondiging

nieuws: KPN: merknamen Telfort en Xs4all gaan verdwijnen

Al mis ik de meerwaarde van het merk Solcon. XS4All heeft nog een eigen 'identiteit'. Solcon was van origine een 'christelijke' partij, maar daar is sinds KPN weinig van over. Internetfilter is het enige wat ze nog een beetje onderscheidend maakt volgens mij. Bijzonder dat die dan niet onder de KPN vlag verder gaan.
Dat is wat ik dus bedoel. KPN is hier niet consistent in. (er zijn er nog een paar die niet geruimd worden).
Ik mis de onderbouwing. Misschien wat referenties of is het uitsluitend een mening?
Bij Hi; Jongerenmerk met proposities die dicht bij het KPN merk kwamen maar voor iets minder geld. KPN merk zat vast, moest ook de kant van meer data op maar die positie was voorheen voor Hi weggelegd. Onderzoek gedaan; meeste klanten niet getrouwd met Hi. KPN is uiteindelijk een jongerenstrategie gestart en heeft merk + propositie aangepast om Hi in te lijven, dit heeft alleen voordelen voor KPN gehad.

Telfort, zowel een last voor KPN als voor Simyo. Telfort was van oudsher de Sim-only speler van KPN, tot Simyo kwam als counter voor Tele2 die de markt omlaag trok qua prijspunt. Telfort had nog een grote dure organisatie en kon niet mee, Simyo wel. Echter als Tele2 dan weer opkrabbelt qua pricing en de Sim only markt ook, kwamen Telfort/Simyo te dicht bij elkaar en moet je een keuze maken. Ook KPN zelf heeft meer op Sim only ingezet, en dan krijg je een squeeze. De meeste kostenvoordelen haal je uit Telfort weg, KPN erboven en Simyo op Telfort prijspunten (en een veeeeel goedkopere organisatie).

XS4ALL verkoopt in een niche, waar KPN denkt het grootste gedeelte te kunnen gaan pakken door bijna alle dienstverlening over te nemen (meerdere keren gequote), en ik denk dat daar best iets in zit. Wel mooi om te zien dat anders dan bij Hi (deels) en Telfort de markt zich nu roert en eigenlijk best gehecht is aan een discussie. Hence, dit soort perikelen.

Qua referentie moet je het met ervaring doen ;-)
Verkoopt xs4all in een niche? welke exacte niche hebben we het dan over?
Mensen die weten waar het over gaat en die geld over hebben voor extra service. EN die kunnen wel eens gaan rennen als XS4ALL stopt.

Rennen naar een andere provider die goedkoper is dan KPN maar dezelfde service (redelijk beroerd) levert.
Een mening dus ;-)
Ik denk niet dat KPN er veel problemen mee zou hebben als xs4all hun andere merken 'kannibaliseert', waarschijnlijk is het zo ongeveer hun merk met de hoogste marges (weet niet hoe het nu zit, maar xs4all was traditioneel zo ongeveer het duurste wat je als consument kon afsluiten).

Het zal ongetwijfeld gewoon een strategie zijn om hun merken portfolio te simplificeren, dat scheelt kosten wat branding, marketing, etc, en ze kunnen de naam 'kpn' weer op wat meer diensten plakken. Per saldo zullen er wel te weinig xs4all klanten zijn die bewust voor de extra dienstverlening van dat merk kiezen om de rekensom in het voordeel van xs4all te laten uitpakken.

Wat mij betreft zonde want het is gewoon verschraling van het aanbod, en op de lange termijn waarschijnlijk ook niet verstandig. Je zou van de ongetwijfeld dik betaalde KPN marketing executives wel iets creatievers mogen verwachten om met een sterk merk als xs4all te doen. Dit is gewoon ordinaire bean counting.
Een merknaam aanhouden is niet echt duur. Een los bedrijf om die merknaam te exploiteren is misschien wel iets duurder maar door een goede positionering heb je geen last van kannibalisatie. Wat ging er mis met de positionering van Hi?
Als jij een bepaald stuk van de markt middels zo'n merk kan aanboren/bedienen, heb je bestaansrecht. Skoda voor de goedkopere, Audi voor BMW/Merc alternatief, Lambo/Bentley voor de big boys, etc.

Maar in internet-land is het eigenlijk beetje einde-oefening, je hebt links/rechts nog een virtuele provider (net als mobiel), maar verder is de verdeling enkel nog kabel, koper en glasvezel, de tijd van extra service of betere klantenservice is inmiddels achterhaald, een tweet of Facebook bericht is al genoeg iemand te woord te staan.

De extra services zoals sterke email, IP services (waaronder dns naam), webhosting, de experimental tools, zaken die eigenlijk maar nog een klein groepje echt interessant vond, de rest van 'internettend' nederland wil gewoon internet, wifi en bij voorkeur zo goedkoop mogelijk.
Nu is het punt wél dat die XS4all diensten hun relevantie verloren met de opkomst van de cloud. Iedereen kan nu voor een paar dollar een VPS huren en een DNS naam daarvoor regelen. Dat kleine groepje is dus niet meer aan XS4all gebonden.

Natuurlijk had KPN het ook slim kunnen oplossen; ze hebben ook een cloud-dienstje. Dat hadden ze als "XS4all cloud" kunnen aanbieden aan datzelfde groepje. Maar ja, dan heb je dus een marketingafdeling nodig die hun klanten snappen.
Als de tijd van extra service of betere klantenservice achterhaald had geweest had XS4all minder klanten gehad/kpn een groter aandeel van die klanten gehad.
Zowel het feit dat dat niet waar is én dat die klanten zelfs stellig lopen te schoppen tegen dit soort struisvogelpraktijken, bevestigen het beiden minder dan het feit dat KPN zó hard probeert te doen alsof ze beter zou zijn dan ze feitelijk is.

KPN doet altijd richting haarzelf alsof ze perfect en nummer 1 is; maar dan had er niet zo'n kenmerkend aantal klanten weg van KPN en inmiddels jaren tevreden bij XS4ALL geweest...

[Reactie gewijzigd door Annihlator op 9 september 2019 17:02]

de tijd van extra service of betere klantenservice is inmiddels achterhaald
Hoe dat zo? Mijn ervaring met service en klantenservice van KPN is dat een ramp is (en bij Ziggo is dat trouwens niet anders - maar dat terzijde)... Mijn ervaring met service en klantenservice bij XS4ALL is een dikke 10 met een griffel. Die weten waar ze het over hebben, doen zonder morren een extra stap voor je als klant (in tegenstelling tot bv KPN en Ziggo die alles doen om zo min mogelijk voor je te doen, maar als het even kan daar alsnog wel een rekening voor presenteren....).
En ik gebruik DNS daadwerkelijk. Ideaal! Helemaal in combinatie met een geweldig goede router die je kosteloos in bruikleen krijgt zonder enige beperkingen daarop voor-geïnstalleerd, zoals bij menig andere provider.
Het spijt me, maar wat een onzin lees ik in je reactie. Hoezo is de klantenservice een ramp bij KPN? Ik heb me jaren door die rare verhalen laten misleiden, maar toen ik naar mijn nieuwe huis vertrok en ik daar glas kreeg toch overgestapt op KPN en ik merk helemaal niks van enige ramp klantenservice. Word altijd netjes te woord gestaan en als ik een halve maand later een bepaalde dienst opzeg via hun app (die overigens ook nog eens goed werkt) word ik niet voor die halve maand aangeslagen. Dus dat hun een rekening presenteren voor iets "extras" is ook gewoon onzin.

Ook heb ik voor de Experiabox niks extra's hoeven betalen en omdat ik meerdere TV setupboxen heb (4 stuks) kreeg ik gratis een Netgear switch erbij. Toen deze maar niet aan bleek te komen heb ik ze gebeld en stuurde ze me een tweede op met daarbij de mededeling dat als de eerste alsnog binnen zou komen ik deze gewoon mocht houden. Niks extra rekening, maar in mijn ogen een uitstekende service.

Dus naar mijn mening is er niks mis met KPN. Ja hun prijzen wellicht, die zijn bij de meesten wel iets goedkoper ja, maar ik heb nu al 1.5jaar glas en nog nooit een uitval gehad.
Ik heb voor familie redelijk wat problemen moeten oplossen met KPN. De familie weet gewoon niets van techniek, kan gebeuren.

Als ik dan de helpdesk belde snapten die het ook niet, en vaak konden ze het niet oplossen. Dan vertelden ze dat er een monteur moest komen, een kabel gecheckt moest worden of dat soort grappen, terwijl het een instelling in de centrale was.

Bij XS4ALL eigenlijk nooit een probleem gehad, behalve 1 keer toen een kabel daadwerkelijk door was gehakt.

Dus wat betreft KPN, als die XS4ALL stoppen ben ik weg, dan ga ik naar een ander die mij hetzelfde lage serviceniveau geven voor een lagere prijs.
Euh? Ik geef aan dat het naar mijn mening een ramp is.... Dat betitel je als 'wat een onzin'. En dan zeg je dat het naar jouw mening prima is.... Hoe is jouw mening waardevoller of zinniger dan mijn mening/ervaring?

Jouw ervaring kan prima zijn... heb ik niks tegen in te brengen. Mijn ervaring is dat het één grote bende is waar je geen service hoeft te verwachten.
Je verteld ook dat ze overal een rekening voor presenteren en dat is gewoon onwaar. Dat is geen mening van je, maar een feit die je verspreidt.

Dus neem ik aan dat je andere mening over de klantenservice ook nergens op gebaseerd is, omdat je eerder boos op KPN lijkt te zijn dan dat je objectief hun klantenservice bekijkt.

Maar dat is mijn mening.
Het is feitelijk waar dat de enige service die ze mij wilden bieden een prijskaartje had... Wie ben jij om mij te gaan vertellen dat wat mij feitelijk gebeurt is met KPN onwaar is? En dus te concluderen dat ik onzin zit te verkondigen (waarom zou ik??).

Mijn feitelijke ervaring met KPN en hun (klanten)service is heel erg beroerd en naar mijn mening kun je daarom bij KPN niet al te veel rekenen op enige (klanten)service, tenzij met een prijskaartje. Je redenatie is ongeveer net zo kortzichtig als de klantenservice van KPN...? (begrijp ook nooit zo goed waarom het vaak zo is dat als iemand negatieve ervaringen met een bedrijf/merk vermeld er mensen de behoefte voelen om daar fel tegenin te gaan en die ander in diskrediet willen brengen enkel omdat zij zelf toevallig wél goede ervaringen hebben met hetzelfde bedrijf/merk... Komt een beetje over als fanboy-gedrag. Met welk doel?).

[Reactie gewijzigd door kazz1980 op 9 september 2019 18:16]

Als XS4ALL echt zo'n sterk (en winstgevend?) merk is, wat kan dan de reden zijn om het op te doeken?

Of maakt het wel winst, maar niet genoeg om de aandeelhouders tevreden te stemmen?
Omdat er (aannamen) waarschijnlijk nog meer winst kan worden gemaakt als alle klanten onder de KPN merknaam komen? Dat zou voor mij een logische reden zijn, naast misschien het feit dat Xs4all de klant te veel vrijheden bied waar KPN van af wil.
Ik weet niet of dat laatste echt zo is. (Weet je natuurlijk nooit bij dit soort bedrijven.)
Wel weet ik dat KPN heeft gezegd:
KPN zal klanten van Xs4all pas over laten gaan als KPN een vergelijkbare of betere dienstverlening kan bieden. Dat zal naar verwachting in de loop van 2020 zijn
nieuws: Ondernemingsraad van Xs4all adviseert KPN om opheffing niet door te l...
En dat is nog maar zeer de vraag of dat in de praktijk ook werkelijk zo gaat zijn..
Ik als xs4all klant heb daar geen vertrouwen in als ik heel eerlijk ben
Wat is er bijv anders aan KPN, Telfort of XS4ALL? Het is 1 pot nat en in de praktijk merk je geen verschil. Alleen de naam bovenaan je internetrekening en het bedrag eronder.
Nee, het is niet 1 pot nat. Waarom stel je uberhaupt de vraag als je de conclusie al klaar hebt :?

Er zijn tal van argumenten waarom men wil dat XS4ALL blijft, voor zowel de 'normale' consument, maar ook voor technisch veeleisende gebruikers.

* Vast (echt vast) IP-adres
* IPv6 /48
* Mogelijkheid tot extra /29 subnet
* rDNS te configureren
* Fatsoenlijk modem
* Pair bonding
* Kijk op maatschappelijke zaken, bedrijfscultuur, attitude(!)

* Eigen netwerk/AS, van KPN wordt enkel WBA afgenomen als transport. XS4ALL is hier feitelijk klant van KPN.
* Kwalitatief juiste keuzes wegen zwaarder dan 'het goedkoopste' (denk aan zaken als modem, leveranciers van transit)

Bepaalde zaken zijn niet bij andere consumenten-ISP's te krijgen.

Meer hierover:
https://xs4allmoetblijven.nl/faq/
https://xs4allmoetblijven.nl/daarom/

[Reactie gewijzigd door BHQ op 9 september 2019 14:47]

Ja en de mensen achter de verbindingen, de datacenters, de brassen die redundant zijn uitgevoerd, de extra maatwerk mogelijkheden ect. Het is echt niet een 1 op 1 kopie als veel mensen denken hoor. Maar daar komen de klanten nog wel achter als het feestje van KPN door gaat.
Geloof jij oprecht dat die dingen niet allang gewoon allemaal uit KPN-techniek bestaan en alle dochters hiervan gebruik maken? Heb je daar informatie over?
Ik werk er. Dat betekent verder niet dat ik me over bedrijfsgeheimen uit ga laten en ook geen loonstrookje zal plaatsen om het te bewijzen dus ik snap dat dit lastig is te geloven dus doe er mee wat je wil. Just saying dat het echt niet een kopie van KPN is. Ja er worden dingen gedeeld want het klopt dat die settopboxen dezelfde zijn met alleen een KPN of XS4ALL logo in beeld, maar het gaat wel allemaal verder dan alleen dat.
@Kaasje123 Sterkte in deze donkere dagen!
Erg blij met de redundante brassen (storing in januari liet dat weer mooi zien, outage hierdoor nagenoeg 0). En met de korte paden naar allerlei netwerken, ssh toegang, de mensen, privacybeleid etc. Niets voor niets ruim 15 jaar geleden uitgezocht als mijn provider!
Je kunt bijvoorbeeld een eigen modem gebruiken, daar helpt xs4all je zelfs netjes bij. Er is geen enkele andere provider die dat doet. Dit naast nog meer mogelijkheden.

[Reactie gewijzigd door mjz2cool op 9 september 2019 14:07]

Tussen KPN, Telfort, Ziggo of anderen is er inderdaad niet echt verschil, maar juist XS4ALL doet meer voor de klanten
Waarom niet, als ik vragen mag? (puur nieuwsgierigheid)
Het is er KPN financieel gezien veel aan gelegen om de bestaande XS4all klanten te behouden (daarom hebben ze het immers overgenomen), dus de XS4all dienstverlening overnemen lijkt me een logische stap.
Omdat de XS4all bedrijfscultuur en de KPN bedrijfscultuur elkaar snoeihard bijten.
KPN de grote bureaucratische moloch, waar iedereen zich achter een manager of process kan verstoppen, waarmee de KPN-klant dus maar heel moeizaam geholpen wordt.
Bij XS4All krijgen ook de helpdeskmedewerkers gewoon de tools en de mogelijkheid om een klant gewoon op een goede en efficiente manier te helpen.

XS4All = Klantgericht (misschien minder vriendelijk, maar wel het probleem oplossen en meedenken met de klant)
KPN = Klantvriendelijk (ik ben heel vriendelijk, maar los je probleem niet op).

Dit zou de KPN helpdesk kunnen zijn :+
Ik was ooit KPN klant en was er zo tevreden over dat ik het elders ben gaan zoeken.
KPN levert een deels kapotte internet verbinding(sommige diensten werken niet of alleen via interne servers van KPN, maar ook dan met beperkingen). Bij XS4ALL kun je zelf kiezen welke diensten je aan / uit wil zetten.

Ik heb zelf weinig problemen met VOIP (in het verleden) ervaren. Bij andere providers was je voor een vergelijkbare dienstverlening gelijk vervoordeeld tot een "zakelijk" abonnement. Met daarin nog meer zaken waar je ook niet op zit te wachten.

Maar KPN is nog steeds redelijk van het padje af:
Recentelijk KPN heft ISDN op. kosten voor 1 ISDN lijn met 8 nummers; EUR 25,00 / maand.
Het alternatief volgens KPN (1 fax, 4 voice nummers) EUR 225,- / maand via KPN ONE....
Verplicht extra af te nemen een KPN DSL lijn.. ( de Kabel in de grond heeft nog nooit beter kunnen presteren als 8M/1M...). dus zo'n fantastische verbinding zal dat nooit geworden zijn zeker niet omdat KPN het 8/1 Profiel al jaren geleden begraven had, XS4ALL kon er nog iets mee uithalen dat het in ieder geval werkte.. (na een paar uur storing na reset). Die paar uur storing was nodig ivm. retraining waarmee de snelheid beperkt werd tot er geen fouten meer op de lijn waren, KPN kon iets dergelijks gewoon niet.

Dus nu heb ik m'n nummertjes elders ondergebracht en ben voor zo'n EUR 15,-- / maand klaar.
(KPN heeft dan wel weer een klant minder).

Voor mij begint een speurtocht naar de "nieuwe XS4ALL" als de overname wel doorgaat.

[Reactie gewijzigd door tweaknico op 9 september 2019 13:20]

De xs4all dienstverlening is in een los bedrijf ondergebracht dat veel kleiner is dan de businessgroup waar het naarbinnengeschoven wordt. Het gebeurt niet vaak dat het kleinste bedrijf technisch dominant is bij een fusie; dat kost simpelweg te veel.
Waarschijnlijk dat tweede, de provider heeft altijd hun diensten verkocht vanuit een niche markt. De "normale" gebruiker boeit het niks wie ze hebben en kiest gewoon de goedkoopste provider of een met de hoogste snelheden, maar de meesten die XS4ALL bewust kiezen/kozen doet dat vanwege de extra mogelijkheden. Die bewuste klanten zijn een minderheid dus misschien niet voldoende winstgevend voor KPN om nog steeds apart te houden, en voor de andere klanten boeit het niks of ze bij XS4ALL of KPN zitten zolang ze maar redelijk goedkoop kunnen blijven zitten.
En als die mensen dan dus de KPN service krijgen voor een te hoge prijs rennen ze weg.
Als XS4ALL echt zo'n sterk (en winstgevend?) merk is, wat kan dan de reden zijn om het op te doeken?
Volgens mij is dit een beetje de erfenis van Ibarra, de recent vertrokken topman. In zijn visie is het 'stroomlijnen' van de merkenportfolio een doel op zich.

In de wereld van de 'topmensen' zitten veel slimme types, maar ook een hoop windbuilen. Die maken slim gebruik van 'scorebord'-leiderschap. Als een bedrijf het goed deed terwijl zij aan de top zaten, dan lag het aan hun beleid. Als een bedrijf het slecht deed, dan waren het de marktomstandigheden die tegen zaten.

Economie is een inexacte wetenschap. We weten eigenlijk helemaal niet zo goed wat wel/niet werkt voor bedrijven. Sommige bedrijven (Tesla) gaan tegen alle gevestigde ideeen in en creeeren een monster-succes. Sommige doen alles "volgens het boekje" en gaan keihard ten onder (Palm).

Je ziet het ook in de wereld van overnames. Doen bedrijven een miljardenovername en schrijven ze het binnen 1 jaar af (HP).

Als je het mij vraagt, is het plan van KPN/Ibarra om de merken te stroomlijnen gewoon iets dat uit managementboekjes komt. Maar dat iets 'in het algemeen' klopt, betekent niet dat het in een specifiek geval klopt. Ik denk dat XS4All opdoeken een ontzettend domme zet is, en laten we eerlijk zijn, het zal niet de eerste domme zet van KPN zijn geweest. (en vast ook niet de laatste). Hopelijk dat de nieuwe topvrouw een nieuw pad durft in te slaan.
Het tweede. XS4ALL groeit een beetje, en maakt winst. Maar de schaalvoordelen voor KPN bij inlijving zijn veel groter.
Schaal voordelen voor wie, de klanten of het management van KPN...
Ik vermoed het laatste voor een korte periode.
Dat lijkt me duidelijk ja ;-) Echter niet perse veel (bewezen) nadelen voor de klant ook, dus die moeten we even afwachten.
Mail via een KPN server is voor mij best een dingetje... (dat is alleen maar de eerste).
Ik heb in het verleden meer issues gehad met KPN verbindingen waar om de haverklap iets net even anders moest worden ingericht of waarbij een dienst vervolgens niet meer (goed) werkte na een aanpassing in voorwaarden etc.

Zelfs Ziggo Zakelijk had minder problemen. Overgang naar UPC /Ziggo was nog wel even een dingetje maar lijkt nu weer min of meer gestabiliseerd. (Echter wel weer met iets minder dienst verlening. van 13 IP adressen terug naar 5).
Eens, wil ik ook niet, maar dit kent geen waarde in de overall discussie.
Kan je dat onderbouwen? TotaalTV spreekt inmiddels van een schade van tienduizenden klanten bij Telfort. Een merk waarom niemand iets geeft. Laten we zeggen 25000 klanten, met een gemiddelde van €40 aan omzet per maand is €1 miljoen omzettenverlies per maand, of €12 miljoen op jaarbasis. Kan je €12 miljoen jaarlijkse kostenbeparingen boeken?

Bij XS4All is het, omdat mensen er wel om geven, aannemelijk dat de schade veel groter gaat zijn dan €12 miljoen aan omzet.
€1 miljoen omzettenverlies per maand, of €12 miljoen op jaarbasis. Kan je €12 miljoen jaarlijkse kostenbeparingen boeken?
Je haalt hier twee dingen door elkaar, omzet en winst. 12 miljoen jaarlijkse kostenbesparingen is 12 miljoen extra aan winst, maar 12 miljoen minder omzet is geen 12 miljoen minder winst.
Het antwoord op al je vragen is Ja. Sowieso spelen er veel meer factoren. Telfort is 24K klanten verloren in de laatste cijfers die daarover beschikbaar zijn. Wat de cijfers niet vertellen is hoeveel daarvan weg zijn gegaan omdat het kon en wilden shoppen (immers, contractwijziging), hoeveel er sowieso al zouden gaan (Telfort is een budgetmerk, met veel verloop, dat is de nature van de Telfort-koper), welke kosten er zijn bespaard, etc. Bovendien zaten er ook veel mensen bij Telfort om het KPN Netwerk, en hebben die een goed aanbod gehad op datzelfde netwerk, they don't care.

Bij Xs4All zijn er meer mensen die er ECHT om geven, MAAR, Xs4ALL is ook een stuk kleiner dan Telfort (totaal). 12 miljoen is peanuts voor KPN.
Xs4All is msch kleiner maar de verwachting is dat er veel meer mensen over gaan stappen (vooral vanwege dat ze een nieuwe provider willen starten). Bovendien is het maandbedrag veel hoger dan bij Telfort.

Stel dat er 50.000 mensen meegaan naar de nieuwe provider dan kost dat KPN al ruim 4 miljoen, per maand (85 euro per maand p.p.) en dus 50 miljoen op jaarbasis. Krijgt Xs4All alle 200.000 klanten mee (wat best reëel is als je zonder moeite wordt overgezet) dan praat je over 200 miljoen per jaar.

En dat is geen peanuts voor KPN lijkt me.
Krijgt Xs4All alle 200.000 klanten mee (wat best reëel is als je zonder moeite wordt overgezet)
Dat denk ik niet. Als die mensen namelijk niet bewust voor Xs4all hadden gekozen, dan hadden ze ook net zo goed voor KPN kunnen kiezen. Ook kan het zo zijn dat dit overname nieuws ze klanten heeft gekost omdat mensen niet overgestapt zijn naar Xs4all, of al zijn overgestapt.
Nee zeker niet. Maar een nieuwe provider is ook weer lastig, en dan heb je waarschijnlijk ook weer KPN nodig voor een deel van de infra (tenzij kabel, lijkt me niet), dus het is geen volledig verhaal. Daarom kunnen we er ook beter niet over speculeren ;-)
Ik vind het heel lastig om in te schatten wat er gaat gebeuren. KPN gaat met iets komen om te zorgen dat niet iedereen onmiddelijk zijn abonnement opzegt. Zit daar IPv6 of meerdere IPv4-adressen bij, dan zullen mensen niet snel weglopen, niet omdat ze blij met KPN zijn, maar omdat je dat nergens anders krijgt.

Komt er evenwel een XS4All versie 2, dan zal alleen het bestaan ervan al kunnen leiden tot tienduizenden overstappers.

Tot slot weten ook andere internetaanbieders dat veel XS4All klanten zich niet als makke lammetjes naar het slachthuis zullen laten brengen en geïnspireerd kunnen worden daar aanbod tegenover te stellen. Met een goede campagne erbij kan dat ook veel overstappers tot gevolg hebben.

Alles is zeer afhankelijk van beslissingen die de relevante spelers gaan nemen en daardoor is het koffiedik kijken wat de uitkomst gaat zijn. Dat KPN grote risico's neemt, lijkt me desondanks duidelijk.
Een goed aanbod op hetzelfde netwerk telt als verloren klant. Immers is de situatie op dat moment concurrentie tussen KPN en Telfort.
En misschien wel niet door klanten die weg gaan.
Hmmm aangezien XS4ALL al lang onderdeel van KPN is, had de OR al lang opgeheven moeten zijn of opgenomen in de KPN-OR.
Anoniem: 120539
@Fiets9 september 2019 12:49
Natuurlijk niet.
Apart bedrijf, eigen OR. (Wat overigens weer wel los kan staan van een onderliggende structuur, zoals bijv. meerdere BV's in één bedrijf.)
Het maakt daarvoor niet uit wie of wat de moeder of eigenaar van het bedrijf is.

Pas na een daadwerkelijke volledige integratie zal de losse OR kunnen worden opgeheven.
XS4ALL is een aparte BV met personeel op de loonlijst en heeft als zodanig ook een aparte OR..
De BV is eigendom van KPN, maar dat doet niets af aan de OR verplichting.
Hmmm aangezien XS4ALL al lang onderdeel van KPN is, had de OR al lang opgeheven moeten zijn of opgenomen in de KPN-OR.
goed punt... maar dat is nog niet gebeurd :D, anders was het snel voorbij. :P
De directie van KPN kan van alles beweren, maar de klanten van XS4ALL zitten niet te wachten op het opdoeken van hun provider. En de klant heeft altijd gelijk. Het is fijn dat de OR van XS4ALL dit wel inziet.
Internet is internet, heel erg uitwisselbaar. Ik denk eigenlijk dat de klanten van xs4all helemaal geen gelijk hebben, die betalen uit nostalgische gronden best veel voor wat ze krijgen, dat mag natuurlijk als ze daar zin in hebben, maar ze konden er wel eens op vooruit gaan als xs4all niet meer zou bestaan.
Zeg dan maar eens waar je deze dingen kan krijgen:

- Native IPv6
- Upload gelimiteerd door technische limieten van DSL ipv abbo. (wij hebben 100 down, 38 up)
- Vrije modemkeuze en benodigde instellingen opvraagbaar.
- Instelbare firewall zodat poort 25 werkt!
- Optionele 3/4G modem als fail-over zonder meerkosten
- Kundige helpdesk die je niet als een idioot behandeld.

Geen enkele provider bied dit zonder naar een zakelijk contract te gaan dat tig keer duurder is!

[Reactie gewijzigd door hackerhater op 9 september 2019 15:56]

Plus een shell en een webdav/sshfs schijf van 10 gig.
Het kabeltje is uitwisselbaar, alles wat daar om heen zit niet.
Ja, dit was de verwachten. Deze gang van zaken hebben we al uitgebreid besproken in het eerdere nieuwsbericht.

De OR spreekt van waardevernietiging maar kan dat op grote lijnen niet staven. Er zijn geen vergaande financiele redenen om XS4ALL apart aan te houden, er op twee kleine(re) punten na is ook geen sprake van waardevernietiging bij klanten, medewerkers, behalve sentiment:

- Ja, met XS4ALL verdwijnt een geweldige naam, en mogelijk een maatschappelijke verantwoordelijkheid (al kunnen we dat nog niet claimen, kan KPN ook overnemen, en gezien KPN's maatschappelijke drukte de laatste tijd is dat aannemelijk)
- KPN's service-apparaat is minder technisch, meer kosten gestuurd, en zou dus van mindere kwaliteit kunnen zijn voor klanten.

Dit is echter niet genoeg om het bestuur te dwingen anders te besluiten. De schaalvoordelen voor KPN zijn groot, qua businesscase valt daarmee de winst van XS4ALL in het niet. En XS4ALL is van KPN, KPN bereid dit al jaren voor met steeds verdere inmenging. KPN kan hierin doen wat het wil, tenzij er grove fouten zijn gemaakt (en KPN doet dit soort dingen heel zorgvuldig).

De OK gaat niet helpen, al is het natuurlijk 100% zeker dat de OR dit wel gaat inzetten en we daarmee een paar maanden verder zullen zijn. Het besluit verandert het niet.
Ik zie het zo meteen verliezen van al je XS4ALL klanten als waardevernietiging, daarnaast heb je ook nog slechte PR wat ook niet mee zal helpen. KPN zal het vast wel beter weten hoor.
Ik ben geen XS4ALL klant maar ik zou uit principe de overstap wel maken; Ik zit nu zelf bij Telfort, maar dat zal als het KPN wordt veranderen, ik zoek wel wat anders op.
Eens, maar dat is een ontzettende aanname :-) ik denk niet dat elke Xs4all klant weg gaat.
van alle mensen met xs4all ben ik de laatste in mijn omgeving die nog xs4all heeft.. De rest is al eerder dit jaar naar iets anders over gegaan..
Meer dan je denkt. Juist XS4ALL klanten weten wat ze willen.
Ik denk dat KPN daar wel weer bovenop komt. Bovendien zijn bepaalde xs4all klanten bij xs4all voor een reden. Als het straks rond is zullen de bestaande contracten blijven bestaan, en aangezien er geen alternatief is zullen die klanten blijven zolang het contract loopt, en daarna misschien alsnog kiezen voor KPN, als die wel dezelfde mogelijkheden blijft bieden.
Het probleem voor xs4all-concurrenten is dat die markt precies groot genoeg is voor één speler. En vandaag de dag is dat xs4all. Maar als KPN definitief beslist dat het merk verdwijnt, en een einddatum bekend wordt? Ik denk dat er meerdere spelers dan serieus na gaan denken hoe ze die markt kunnen overnemen.
Het netwerk van XS4All zit technisch anders in elkaar dan dat van KPN, bijvoorbeeld de firewall op het netwerk, wat een e-mail server thuis mogelijk maakt.
Het lijkt me sterk dat KPN dit voor consumenten beschikbaar houd, dus er ligt wel degelijk een andere in plaats van "een vergelijkbare of betere dienstverlening" in het verschiet.
Kan dat sowieso al niet bij de meeste providers? Werkt prima met bijvoorbeeld postfix.
Port 25 is geblokkeerd bij KPN, tele2, T-Mobile en ziggo, van wat ik weet althans.
Om spam tegen te gaan.
Dat klopt, maar 587 werkt vaak wel.
Maar daar heb je niks aan als je de mail-relay direct bij je eigen mailserver bezorgd wilt zien. SMTP-relay (mail server naar mail server) gaat nog altijd over 25. 587 is voor SMTP-submission (mail client naar mail server)
Dat kan toch via SSH bij elke provider tegenwoordig?
Eh nee, wat heeft Ssh te maken met een open poort 25?
Niks, my bad, er zijn alleen andere opties natuurlijk. Overigens, KPN blokkeert 25 ook niet (meer)?
Bedoel je niet SSL? SSH heeft weinig met mail te maken.

[Reactie gewijzigd door mjz2cool op 9 september 2019 15:49]

Een KPN directie die toe zal geven zonder dat er hard bewijs op straat ligt bestaat niet.
En daarom heeft KPN een groot imagoprobleem. Het is niet het product, maar deze pure arrogantie van het KPN management zelf, die de klanten wegjaagt. Nooit staan ze open voor kritiek, maar maken wel gelikte spotjes op TV die de marketingafdeling samenstelt. Jammer voor ze, ik was XS4ALL fan, maar deze jongen is ook weg als de naam van XS4ALL weg gaat.
Ik heb heel veel met KPN te maken. Het is onze mobiele telefonieprovider en sponsor hier.
Ik weet er alles van.

Links weet niet wat rechts doet en dit is zo sinds ik met hen te maken heb. Werk op deze functie inmiddels 10 jaar.
Ik ben er zakelijk al klant sinds 1990 en kan je antwoord 100% begrijpen. Ze weten echt niet wat ze doen daar intern. De verkoop weet totaal niet wat ze aan hun eigen werkgever hebben en wat ze kunnen bieden of niet mogen doen. De processen en hierachie zijn volledig onduidelijk, de verantwoording ligt bij de verkeerde personen. Het leeft er maar op los, zolang de klant de producten afneemt en de marge gehaald wordt dan zijn deze mensen allang blij. Verloop is dramatisch. Daarom denk ik dat deze vrouw misschien wel eens wat meer topdown gaat regelen zodat KPN eens wat stabieler wordt. Als je dan gaat denken dat ze Belgie wel even omver gaan blazen dan is dat niet realistisch met deze situatie.
Het management van xs4all zou dus ook gereageerd hebben. Maar helaas staat er geheel geen informatie over op de site van xs4all zelf. Dat zet te denken over de bedoelingen van xs4all.

[Reactie gewijzigd door kodak op 9 september 2019 13:19]

Die bestaat inmiddels uit groene jasjes

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee