Invoxia introduceert fietsreflector met geïntegreerde gps-tracker

De Franse elektronicafabrikant Invoxia heeft een gps-tracker voor fietsen ontwikkeld die onzichtbaar schuilgaat in een reflector. Bij een poging tot diefstal ontvangt de eigenaar een notificatie op zijn smartphone. Via een app kan de tweewieler ook worden teruggevonden.

De Invoxia Bike Tracker, vormgegeven als een rode reflector die op de zadelstang wordt gemonteerd, bevat zowel een gps-module als een bewegingsdetector. Als een gestalde fiets in beweging komt, ontvangt de eigenaar onmiddellijk een waarschuwing. Via de smartphoneapp voor Android en iOS kan de tweewieler vervolgens in real time worden getraceerd.

Fabrikant Invoxia, die de Bike Tracker toonde op de IFA, werkt naar eigen zeggen ook samen met de politie om een gestolen fiets snel op te sporen. Hoe die samenwerking er precies uitziet, zeker buiten thuismarkt Frankrijk, is niet meteen duidelijk. De Invoxia Bike Tracker biedt ook een 'antischadealarm': een seintje wanneer de fiets bijvoorbeeld omvalt of wordt omgestoten, maar verder wel ter plekke blijft.

De waterdichte Bike Tracker stelt gebruikers ook in staat om hun fietsroutes te loggen of om een 'veilige zone' in te stellen. Te denken valt aan een gebied waar een kind van zijn ouders gerust mag fietsen. Rijdt het kind de zone uit, dan ontvangt de ouder een notificatie.

De slimme reflector maakt niet alleen gebruik van gps-technologie, maar ook van het low-powernetwork van Sigfox. Deze Franse iot-serviceprovider exploiteert via de ISM-band, een speciale radiofrequentie, een draadloos netwerk dat zich uitstekend leent voor het versturen van kleine datapakketjes. Het netwerk bestrijkt vrijwel alle landen van Europa en werkt zonder simkaart. De accu van de Bike Tracker gaat ongeveer een maand mee en kan daarna in anderhalf uur via een usb-kabel worden opgeladen.

De Invoxia Bike Tracker is vanaf medio september beschikbaar en kan al worden vooruitbesteld. De adviesprijs bedraagt 149 euro, een driejarig abonnement op het Sigfox-netwerk inbegrepen. Daarna kost deze service tien euro per jaar.

Invoxia Bike Tracker

Door Michel van der Ven

Nieuwsredacteur

09-09-2019 • 11:25

81

Reacties (81)

81
80
42
3
1
28
Wijzig sortering
1) KeyCo LoRa Tracker kopen
2) Koplamp welke met dynamo werkt of zoals bij mijn bakfiets met boordaccu openmaken en spanning meten (vaak 6 volt).
3) Snoertje maken van deze spanningsbron naar 5 volt welke op de KeyCo past (USB)
4) KeyCo erin vrotten (eventueel zonder behuizing) en schroef de boel weer dicht

Al ruim een half jaar weet ik precies waar onze fietsen zijn.
Helaas alleen in Nederland maar vaak gaan gestolen fietsen een nieuw leven beginnen 5 tot 10km van waar ze gestolen zijn.

[Reactie gewijzigd door Uberprutser op 23 juli 2024 12:49]

Hoe zit het met een abonnement? werkt dit gewoon via hun app en regelen zij de abonnement kosten? ik heb zelf een dergelijke tracker gemaakt, maar vind het te duur voor privé gebruik aangezien je vast zit aan abonnementkosten.
Bij KPN betaal je 49 euro inclusief de kosten voor een 2 jarig abonnement.
Dat heb ik ook kunnen vinden, maar hoe zit het na 2 jaar? Anders gezegd, zitten de kosten hem voornamelijk in de hardware of het abonnement?
10 Euro per jaar, niet veel anders als bij de meeste aanbieders van trackers.

De hardware heeft een kleine accu welke je voor 80 cent kan vervangen dus mocht deze stuk gaan dan kan je deze vervangen. Ik ben nu aan het testen met een grotere accu voor de winter (een Nokia BL-5C) zodat wanneer we minder fietsen de accu niet leeg loopt.

Verder zal LoRa voorlopig nog wel supported zijn.
Danku! dit kan ik wel gebruiken.

Toen ik begon aan dit project had KPN dit product nog niet...
Toen zat je vast aan Simpoint met een prepaid abonnement...
Zie hier de échte Tweaker! ;)

Nice!
Al dit soort apparaten werken alleen zolang er maar een paar zijn.
Zodra het algemeen bekent is, slopen ze het er ter plekke af.
Dan heb je wel geen koplamp meer en daar zijn redelijk grote boetes op tegenwoordig 😀. @Ballebek, bedoel je dan in parallel draadjes verbinden. En is het geen probleem dat het ene 5V en het andere 6V is?

[Reactie gewijzigd door Katanatje op 23 juli 2024 12:49]

Erg jammer dat dit niet in heel Europa werkt (ik fiets vaak buiten Nederland), maar dan nog, erg interessant.

Hoe sterk is het signaal van deze tracker? Kun je de tracker in bijv. de stuurbuis monteren of komt het signaal dan niet door al het ijzer heen? Ik heb al een ForumsLader ingebouwd, dus die 5V USB spanning heb ik al liggen.
Ik wilde deze eerst in de zadelpen bouwen maar dan had ik de externe voeding niet weg kunnen werken.
Bij de bakfiets had ik 'm eerst bij de accu zitten (onderin de bak) maar de stalen bak die daaromheen zit werkte niet altijd even goed mee voor het GPS signaal. Nu deze in een van de koplampen zit heb ik zelfs binnen (als ie in een stalling staat in de stad) zelfs GPS updates.
Nee, het zijn radio golven. Deze gaan niet door metaal heen. of je moet de antenne aan de buitenkant zien te krijgen.
Ik heb tests gedaan in een simpel doosje met isolatie. de isolatie was al te veel voor het signaal.
Leuk, zal waarschijnlijk nog blijven werken omdat fietsendieven hier nog geen weet van hebben. Blijft echter security through obscurity. De enige reden dat niet niet wordt geMITMed is omdat het nieuw is. Niet omdat het veilig is.
Op zich heb je gelijk, maar als je het ding in je koplamp inbouwt ben je een heel eind natuurlijk. Zo snel zal de fietsendief je koplamp niet open maken. T zijn vaak niet de meest snuggere types he, die fietsen jatten.
T zijn vaak niet de meest snuggere types he, die fietsen jatten.
Degenen die gepakt worden niet, nee.
'T zal na mijn mening alleen de gelegenheids dief pakken. De pro's weten dondersgoed hoe ze ook deze systemen kunnen ontwijken. Zelf paar maanden geleden een nieuwe fiets aangeschaft nadat mijn vorige voor de deur waar hij dubbel op slot stond was gestolen.

Toen ik aangaf deze weer te willen verzekeren (daar ik hem niet binnen kan zetten) gaf de rijwielhandelaar aan dat ik deze beste kon verzekeren bij de ANWB, dan kreeg ik er ook meteen een tracker bij.

Paar dagen later fiets opgehaald en thuis wederom dubbel op slot voor de deur gezet, ditmaal daar ik het niet vertrouwde er ook maar een camera op gezet.

Guess what, die zelfde avond om +/- 1:30 nog kwam er iemand voorbij en heeft de fiets binnen 15seconde ontdaan van de sloten en weggefietst. Volgende ochtend om uur of 08:00 direct die verzekering op de hoogte gesteld van de diefstal. Die zouden dan direct een BOA er op afsturen en opzoek gaan naar de tracker / fietst.

Zoals we allemaal weten was die uiteraard verwijderd van de fietst en in een ondergrondse container in de buurt terug gevonden. Ze weten exact wat ze doen en hoe ze het moeten doen...

Edit:
Punt dat ik eigenlijk ook deels vergeet te maken is; het bedrag van 149 euro. Dat betaal ik nog niet eens voor de ANWB / Unigarant fietsverzekering per jaar inclusief tracker, op een fiets van +/- 1.200 euro. Daarnaast als ik het goed begrepen heb van de rijwielhandelaar zal de tracker bij de service beurt netjes worden vervangen waar nodig.

Voor minder dan dat bedrag:
1.) Verzekerd voor 1 jaar nieuwwaarde fiets en binnen 48 uur een nieuwe fiets!
2.) Mensen die voor je aan de slag gaan om de tracker te traceren als hij wordt gestolen (of het nou werkt of niet)
3.) tracker op je fiets, al hoewel je die niet zelf kunt tracken (zie redeneren in hun eigen voorwaarden)

Ofwel in mijn ogen moet je wel heel graag zelf je fiets willen kunnen tracken! Dan wel over langere tijd kosten willen besparen, daar de verzekering wel elk jaar om geld blijft vragen. Niet iedereen is daar uiteraard in geïnteresseerd. Qua privacy zitten er ook uiteraard wellicht nog haken en ogen aan tracker & verzekering. Ik heb er lang over gedacht om het zelf te doen echter dan zou ik hem alsnog moeten verzekeren.

[Reactie gewijzigd door Macsylver op 23 juli 2024 12:49]

'T zal na mijn mening alleen de gelegenheids dief pakken. De pro's weten dondersgoed hoe ze ook deze systemen kunnen ontwijken.
Dat geldt voor iedere vorm van beveiliging. Deursloten, hekken, camera's, alarmen, sensoren. Met genoeg tijd/materiaal/skills valt alles te jatten. Het gaat erom dat je de minst aantrekkelijke variant in de buurt bent.
Wat dat betreft kun je beter een grote sticker op je fiets plakken met 'WARNING GPS tracking active'. Of een nieuwe/dure fiets niet ter etalage op straat zetten, hoe triest dat ook is tegenwoordig.
Op zich heb je een punt maar er zijn wel nuances. De meeste deursloten zijn een regelrecht lachertje. Er zijn echter ook sloten die moeilijker te openen zijn (die worden in bijvoorbeeld Amsterdam wat vaker gebruikt).
Of een nieuwe/dure fiets niet ter etalage op straat zetten, hoe triest dat ook is tegenwoordig.
Dit dus. Neem een tweedehandsje (let er op dat-ie niet is gejat), die vallen niet zo op. Je kunt bij de NS je fiets bewaakt stallen. De eerste 24 uur is dan doorgaans (niet overal!) gratis. In geval van een normale werkweek betaal je dus slechts voor 2 dagen (de zondag en de maandag). Dat is goedkoper dat een kaartje voor je fiets (welke je ook niet tijdens de spits mag gebruiken).
@geekeep, @Jerie & @andreetje

Eens dat dat geldt voor veel dingen tijd/materiaal/skills en is nagenoeg niks veilig. Stickers, dat is dus het ding die zaten er duidelijk op. Wat mij betreft maakt je het daar (de pro) makkelijker mee, dus die heb ik bij de vervangende fiets die ik heb gekregen we gelaten. Als je weet dat die er zit dan ga je zoeken en dan ga je hem vinden ook, en de gelegenheids dief laat hem toch staan*.

Qua etalage stelen; 't is triest zoals je aangeeft dat je dat dus tegenwoordig niet kan doen. Als je het doet dan is het opeens van "je eigen fout", dan had je maar een tweedehandsje moeten kopen.

Ik ben me bewust van het risico en heb daarom ook vooraf gekeken naar andere mogelijkheden want ik moet en wil gewoon een goede fiets hebben. Door het gewicht en ruimte thuis / oud huis en stijle trap is elke dag op en af geen optie. Buurt initiatieven of opties om (bewaakt te stallen) waren of zijn er nog niet.

Mijn keuze was daarom 2 sloten + tracker + camera.

* Helaas bleek dus bij de 1ste fiets dat de 2 AXA type sloten die door de verzekeraars wordt aangeraden niet safe waren. Axa heeft steken laten vallen in dat type (of ze zijn zo ingenues) waardoor bendes dus gewoon rondlopen met loper sleutels die ook op nieuw sloten passen. Door de camera beelden te laten zien aan de rijwielhandelaar zijn we dus achtergekomen dat bendes hier gebruik van maken en na een belletje met AXA werd dat bevestigd. De rijwielhandelaar heeft vanaf dat moment ook aangegeven die type sloten niet meer te willen verkopen. Uiteindelijk ben ik dit keer gegaan voor 2 verschillende merken sloten en nog een ART keurmerk hoger dan vorige keer.

Deze combo heeft er nu voor gezorgd dat hij tot op heden nog staat, al is er wel verschillende keren aan gerommeld wat tevens ook terug te zien is op camerabeelden.

Chassisnummers zijn er zeker al net als registratie van eigenaar bij de rijwielhandel / verzekering. Nationale database zou mooi zijn (die is er nu ook al voor gestolen fietsen https://fdr.rdw.nl/).
Maar om dit ensigns goed te doen moeten de fabrikanten zelf ook aan de slag, stoppen met goedkoop een chassisnummer op een sticker te printen en die op de fiets te plakken. Old school gewoon weer in frame graveren! Maar dan nog zullen die er uit geslepen kunnen worden als mensen echt moeite doen. Overigens dan wel meteen duidelijk dat het niet juist zit met de fiets.

[Reactie gewijzigd door Macsylver op 23 juli 2024 12:49]

Yep ik kan me jouw probleem in Amsterdam (of andere grote stad) goed voorstellen. Het is niet voor niets dat je daar veel barrels ziet. Ik heb zelf een bakfiets voor m'n deur staan (verdekt), met 2 simpele sloten en zonder camera, maar ik woon in een relatief kleine stad. Als ik er mee naar Amsterdam fiets is-ie gegarandeerd weg. AXA sloten neem ik al sinds jaar en dag (eind jaren 90?) niet meer serieus. SKG keurmerk idem.
Ik ben er even snel ingedoken en zou dan voor de sterkste variant gaan: ART 5!
P.S. Je kan voor een heterdaadje een melding instellen, als je je camera bijvoorbeeld met een NAS combineerd die dan deze melding opstuurd (camera zou ik niet direct aan internet hangen).

Knutsel er een leuk alarm op (zo'n tassen-bewegingsalarm ofzo). Bij het rommelen schrikkken ze zich het apelazerus ;-)

[Reactie gewijzigd door BUR op 23 juli 2024 12:49]

Klopt alleen dan zit je met +/- 7KG aan slot dat je moet meeslepen. Of binnen leggen als je de fiets in bewaakte stalling zet en een lichter slot meenemen. Ik ben daarom zelf met een ART-3 comprise aan gegaan 2 - 3 KG meeslepen vindt ik dan nog wel redelijk. Beelden zijn opgenomen tijdens diefstal zijn ook meegenomen in aangifte. Heterdaad kun je zeker melden maar wil geen false positive melding maken, zijn ook andere mensen hier in de straat die hun fietsen in de fietsen nietjes zetten.
Je post heeft in iedergeval toe geleid dat er er veel meer mensen zijn gaan nadenken over hoe je fiets te beveiligen.

ps. is een vouwfiets niet wat? (is ook wel een gesleep)
"(die worden in bijvoorbeeld Amsterdam wat vaker gebruikt)"

? ? ?
Het enige wat denk ik helpt is een registratie van eigenaar en chassisnummer van alle fietsen in Nederland. Net als bij auto's.
De meelezende dief weet nu ook dat hij die fiets moet laten staan of de reflector weghalen, toch?
Zo te zien hoeven ze alleen het zadel (met stang) los te schroeven, maar dan moeten ze dus ook nog van een andere fiets een zadel stelen...
Dus ze moeten het slot open breken, zadel eraf, andere fiets zadel eraf, zadel op gestolen fiets, en wegrijden...
Denk wel dat dat teveel moeite is voor de algemene fietsendief.
Snap zelf niet waarom ze niet meteen een gps tracker in het frame verwerken...

[Reactie gewijzigd door Kalder op 23 juli 2024 12:49]

En wat als je hem gewoon kunt uitschakelen door er een priem in te tikken? Ik denk dat je onderschat hoe makkelijk dit soort dingen uit te schakelen zijn. (en de fabrikant hiervan ook)
Gewoon aluminiumfolie om de tracker wikkelen als je snel wilt zijn.
op de zadelstang wordt gemonteerd, bevat zowel een gps-module als een bewegingsdetector

Opbouw, reflector trap je dus er gewoon af.
(ongeacht of het praktisch is maar;) dan gaat de bewegingsdetector toch af?

[Reactie gewijzigd door Flappiewappie op 23 juli 2024 12:49]

Tegen de tijd dat je vanuit kantoor bij je fiets bent is de dief al lang de straat uit
fiets twee straten verder en trap het eraf
Klopt, maar de meeste fietsdieven lezen volgens mij geen tweakers. Daarnaast zijn er nog steeds dieven die een connected VanMoof (proberen te) stelen...
Dus de eerste fietsendief pak je. De tweede hoort over de eerste, en weet hoe die voortaan moet handelen.
Ja dat lezen ze op de fietsendieven facebook groep, daar ben ik ook lid van.
Niet als deze tweakers leest }>
Inderdaad.
Elke vrijdagavond spreken ze af in de feestzaal van de fietsdiefgilde.
Daar wordt dit soort info doorgegeven. Wel enkel als ze hun lidgeld betaald hebben, dat spreekt voor zich.
Zou best kunnen dat ze daar een zaaltje huren.
Het gebed is er 's ochtends, dus de rest van de tijd is het gebouw vrij voor verhuur. 8-)
Dit is niet het eerste product met zulke functionaliteit. Een fietsendief zal tegenwoordig gewoon met een electronica-zapper rondlopen denk ik.
Waar haal ik zo'n draagbare EMP?
Draagbaar lasapparaat...voor 50 euro bij de Lidl webshop.
50 eur lasapparaat? Linkje?
Draagbaar?
Aansluiting(en) : Netstroom
Draagbaar?
Ja , er zit een handvat aan....
Ik denk dat de groep mensen die op de hoogte is van alle technische snufjes van GPS trackers tot fietsen met ingebouwde trackers en de groep die in staat is fietsen te stelen weinig overlap heeft.
Dat mag je gerust denken, maar dan heb je het over maar een groep dieven; fietsen worden ook door de georganiseerde misdaad gestolen, zeker als ze wat duurder zijn (zoals de fiets in het voorbeeld), dus die zullen hier wel vanaf weten. Sowieso, dit is een apparaatje dat sowieso 100 euro gaat kosten, die zet je niet op een goedkope stationsfiets.
Ik geloof dat je de moderne fietsen onderschat.

Nee die fietsendief die de 10 jaar oude Sparta damesfiets jat is hier niet van op de hoogte.

De fietsendieven die op zoek zijn naar de ebikes en vooral vrolijk worden van fietsen boven de 5000€ zijn echt wel geïnformeerd. De duurdere emtb's gaan richting de 10.000€. das verdomd lucratief.

[Reactie gewijzigd door Flagg op 23 juli 2024 12:49]

waarom gooien ze dit soort trackers niet gewoon op de dynamo?
Gepiel dat je deze op moet gaan laden met een stekker enzo...
Omdat niet op elke fiets een dynamo zit. En als deze er al zit is het lastig een extra apparaat aan te sluiten.

Dit soort dingen zou in het frame ingebouwd moeten zitten. Dan is het aansluiten op dynamo eventueel mogelijk. Maar dat is aan de fabrikant.
Veel fietsen hebben geen eens een dynamo meer. Ik vraag me ook af hoe goed een accu kan worden opgeladen met het onstabiele vermogen van een dynamo. Een draadje trekken maakt het installeren ook weer onhandiger en gevoeliger voor storing.
Dit soort dingen verbruik zodanig weinig dat het toch te doen moet zijn om zichzelf te laten opladen?
Via zo'n motion ding of een klein PV.

Als je moet opladen is het echt onhandig... Net als je aan het laden bent zijn ze weg met je fiets. Gegarandeerd.
Ik heb al een jaar of 15 geen dynamo meer... Wil er ook nooit weer één.
Ik heb juist in m'n huidige fiets geen batterijen meer... Ik wil nooit meer lampen die op batterijen werken op een (stads-)fiets.
Ik ben uitermate tevreden met een naafdynamo die zowel het voorlicht als het achterlicht van stroom voorziet :)
Ieder zijn eigen ding, maar ik stop mijn trap-energie liever in vlot vooruit komen. ;) Mijn batterijen zijn overigens oplaadbaar(Eneloop). Ik fiets 2x5.5km per dag van en naar werk, dus die van mij is vooral op comfort, stevigheid en snelheid gebouwd.

[Reactie gewijzigd door MN-Power op 23 juli 2024 12:49]

De Invoxia Bike Tracker, vormgegeven als een rode reflector die op de zadelstang wordt gemonteerd, (...)
Dus elke fietsendief weet nu dat je een dergelijke reflector eraf moet slopen, wat echt niet veel tijd kost. Als de fiets het waard is, dan wordt hier energie in gestopt.

Leuk geprobeerd, maar net zoals de onzin van Bluetooth fietssloten is het geen oplossing voor een bestaand probleem.
Of ze nemen i.p.v. een betonschaar nu een rol aluminiumfolie mee zodat ze die om de reflector kunnen draaien zodat de gps ontvanger en mobiele verbinding geen ontvangst meer hebben :Y)
Hij zou inderdaad beter in een achterlicht module kunnen zitten. Bijkomend voordeel is dat je die tegenwoordig op de meeste fietsen toch al van batterijen moet voorzien.
"Hij zou inderdaad beter in een achterlicht module kunnen zitten"

Natuurlijk, daar zitten ze ook in.

Maar ze zeggen dat hij in de reflector zit 🤔
Precies, zo'n toestel moet hufter-proof zijn, desnoods op een manier in het kader ingebouwd dat als je het wil verwijderen de fiets onbruikbaar moet maken.
De accu van de Bike Tracker gaat ongeveer een maand mee en kan daarna in anderhalf uur via een usb-kabel worden opgeladen.
En weer een ding erbij om op te laden. Ben ik de enige die moe wordt van al dat opladen?
een driejarig abonnement op het Sigfox-netwerk inbegrepen. Daarna kost deze service tien euro per jaar.
En weer een maandelijks abonnement er bij. Al die abo's voor van alles en nogwat is ook iets waar ik niet op zit te wachten. Als je fiets niet ieder jaar gestolen wordt is gewoon dat geld aan de kant leggen voor een nieuwe misschien een betere optie? Met dit ding heb je nog geen garantie dat ze m er niet gewoon afslopen bij het meenemen.

[edit:] Blijkbaar niet goed gelezen. Het is €10 per jaar, niet per maand. In dat geval valt het nog wel mee, daar koop je geen nieuwe fiets voor ;)

[Reactie gewijzigd door kozue op 23 juli 2024 12:49]

Wellicht ben jij dan niet de doelgroep?

Waar ik meer mee zit is, wat als je fiets dus gejat wordt, het is niet dat je bij de Politie kan aankloppen want die hebben het veel te druk (werkdruk is enorm hoog op het moment)
Dus dan heb je GPS data van de fiets.. en dan? Er zelf achteraan gaan lijkt me niet de beste optie.. Dus het idee is leuk, in Nederland heb je er denk ik bar weinig aan.
Dit soort GPS trackers klinkt leuk, maar hebben allemaal hetzelfde euvel. Zodra een gestolen fiets ergens in een schuurtje of kelderbox verdwijnt kun je helemaal niets meer met je GPS, ook met logging kom je niet verder dan "ergens hier in de straat". Daar kan de politie niets mee.
Of je verwisselt simpelweg zadel :X
Tenzij de tracker ook gebruikmaakt van WiFi-gebaseerde locatiebepaling, zoals de ioTracker (https://ioTracker.nl).

Die locaties paling is ook tot ~20 meter nauwkeurig binnenshuis, daar waar GPS geen fix meer kan krijgen.
De Franse elektronicafabrikant Invoxia heeft een gps-tracker voor fietsen ontwikkeld die onzichtbaar schuilgaat in een reflector.
Want ja, dieven lezen geen nieuws en weten zodadelijk niet hoe deze reflector eruit ziet...

Daarnaast heb je in Nederland, en diverse andere landen een achterlamp nodig, een reflector is niet voldoende...

[Reactie gewijzigd door knirfie244 op 23 juli 2024 12:49]

Daarnaast is de montagepositie erg ongelukkig voor een reflector; zelfs een zomerjas is waarschijnlijk lang genoeg om heb volledig af te dekken waardoor hij in het donker nul effect heeft.
De accu van de Bike Tracker gaat ongeveer een maand mee en kan daarna in anderhalf uur via een usb-kabel worden opgeladen.
Gemiste kans natuurlijk; dit ding had automatisch tijdens het fietsen opgeladen moeten worden. Nu moet je hem zelf elke maand opladen. Geheid dat je dat weer vergeet zodat je er met een beetje pech na een tijdje niks meer aan hebt.
Anoniem: 1248170 @P_Tingen9 september 2019 11:39
Precies dit ja.
Plus dat als je m iedere maand op moet laden, dat ie niet heel super moeilijk eraf te halen moet zijn. Niemand wil iedere maand een half uur aan z'n fiets sleutelen alleen om de accu op te laden. Maar als ie er makkelijk af te halen is, kan een dief dit ook doen...
<quote>Fabrikant Invoxia, die de Bike Tracker toonde op de IFA, werkt naar eigen zeggen ook samen met de politie om een gestolen fiets snel op te sporen.</quote>

Doen ze nog geeneens bij een dure auto of wegenbouw machine maar wel voor een fiets? 8)7

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.