KPN wil naam Xs4all niet overdragen aan gehandicaptenstichting

KPN wil zijn merknaam Xs4all niet geven aan de Nederlandse Stichting voor het Gehandicapte Kind. Die stichting deed een oproep en plaatste een krantenadvertentie met het verzoek aan KPN om de naam te doneren.

De merknaam van de provider is niet beschikbaar voor de stichting, laat KPN weten aan NU.nl. KPN zegt de 'oproep en de gedachte erachter' te begrijpen en te steunen, maar wil de merknaam niet afstaan.

Maandag plaatste de NSGK een oproep op zijn site, en een advertentie in het Algemeen Dagblad met daarin het verzoek aan KPN om de merknaam Xs4all te doneren. Donderdag zal een groep kinderen voor het KPN-hoofdkantoor met een billboard nogmaals een oproep doen aan de provider om de naam te doneren.

KPN besliste dit jaar om te stoppen met Xs4all. Het plan is om in augustus te beginnen met het integreren van de afdelingen en in de loop van volgend jaar zou de merknaam verdwijnen. KPN kreeg de naam in 1998 in handen bij de overname van het bedrijf.

NSGK

Door Julian Huijbregts

Nieuwsredacteur

22-07-2019 • 11:57

340

Submitter: rogierl

Reacties (340)

340
320
215
25
5
22
Wijzig sortering
Dit is best wel een schandalige actie van de Nederlandse Stichting voor het Gehandicapte Kind.

Ik ben zelf gehandicapt en heb nooit in mijn leven gevraagd voor freebies.
Als stichting zou ik mij heel hard schamen voor het "gebruiken" van gehandicapte kinderen om iets te krijgen.
Laat staan dat een domein doneren, vooral een groot domein waar ontiegelijk veel mail adressen aan gekoppeld zijn, bijna onmogelijk gaat zijn als KPN de mail adressen nog wil ondersteunen na de fusie.

En op het schulgevoel in spelen om iets te krijgen, dat is laag.
Daarbij word KPN nu als een bad-guy neergezet door zeker de helft van nederland.

Ik ben geen grote fan van KPN maar ze zijn een prima provider en de slechte reputatie die hier op gaat volgen, verdienen ze niet.
Dit is eigenlijk niet eens vragen. Dit is is een eis in vraagvorm. Eigenlijk is de boodschap die ze brengen: Geef ons die merknaam of jullie staan bekend als het gemene bedrijf dat gehandicapten haat.
Juist door het op die manier te doen. Eigenlijk is het gewoon chantage. Dat het een gehandicaptenorganisatie is wil niet zeggen dat dit soort dingen okay zijn. En daar staan straks die rolstoelen met 40 graden in de zon daar bij het hoofdkantoor in utrecht. Ben teleurgesteld in deze organisatie.

maar iets is mij niet helemaal duidelijk. wat is nu eigenlijk de big deal met XS4ALL? Want er is nogal wat ophef over. Waarom zijn er zoveel mensen zo opgewonden over het feit dat ze met die naam stoppen?
maar iets is mij niet helemaal duidelijk. wat is nu eigenlijk de big deal met XS4ALL? Want er is nogal wat ophef over. Waarom zijn er zoveel mensen zo opgewonden over het feit dat ze met die naam stoppen?
Het gaat de meeste mensen niet om de naam, maar om de kwaliteit waar die naam voor staat en een activistische instelling. Je kan je afvragen hoeveel daar nog van over is na jaren onder KPN, maar de klanten hechten er veel waarde.

De naam is wel een beetje belangrijke vanwege de historische waarde, XS4All heeft grote invloed gehad op de vorming van internet in Nederland en daar buiten, maar dat is niet waar de meeste mensen zich zo druk over maken.
En dit snap ik dus niet goed.

Ik begrijp wel waar XS4All voor stond, en dat mensen het jammer vinden dat het gaat verdwijnen. Maar waarom de heisa om de naam? Die naam zorgt niet voor de kwaliteit, maar het bedrijf achter die naam. En die is hoe dan ook wel aan het veranderen / verdwijnen, of de naam nou blijft of niet.

Dus is het nou pure nostalgie? Of gelooft er iemand serieus dat ze een betere ISP krijgen als ze er de originele naam op blijven plakken?

Anyway om ff ontopic te komen.
Dit is van voor tot achter een slecht idee. Is de gehandicapte stichting dan van plan alle maintenance van de xs4all emails op hun te nemen (want die zullen voorlopig nog niet verdwijnen)? Of dachten de eigenschap van het domein te kunnen eisen maar dat ze het domein dan terug lenen voor de emails, of iets dergelijks? Om nog maar te zwijgen wat voor affiliatie die naam heeft, contactformulier van de handicapte website vol met IT vragen enzo.
Dit kunnen ze niet serieus doorgedacht hebben tenzij het doel was om KPN zwart te maken...
Op dit moment is er nog verschil in de dienstverlening tussen KPN en XS4All, waarbij XS4All enkele features biedt voor de meer hobbyistisch ingestelde gebruikers. Je krijgt bijv. routers met meer instelmogelijkheden, geen gedoe als je je eigen router wilt gebruiken, een statisch ip-adres, je kunt je reverse-DNS records instellen, etc. Vermoedelijk is men vooral bang dat die verschillen gaan verdwijnen als KPN hun portfolio gaat opschonen/normaliseren, omdat KPN die opties nu niet biedt onder de KPN merknaam.
Ik begrijp waar xs4all staat, en wat men er relaxed aan vind. Dus de nostalgische waarde begrijp ik prima.

Wat ik niet begrijp is dat men schijnt te denken dat het wel of niet houden van de merknaam ook maar iets van invloed zal hebben op de kwaliteit van de diensten.

Hebben hier serieus nou duizenden mensen een petitie voor getekend? Ik heb het idee dat ik iets over het hoofd zie ....
Er is nu verschil in dienstverlening tussen KPN en XS4ALL. KPN wil XS4ALL op laten gaan in KPN met de belofte dat de kwaliteit en extra dienstverlening van XS4ALL gewaarborgd zal blijven. En dat is exact wat veel mensen niet geloven.

Ik snap niet dat er nog steeds mensen zijn die denken dat het alleen maar om een merknaam gaat.
Maar het gaat wel letterlijk om de merknaam.
Zelfs die petitie (getekend door ruim 50.000 man), staat letterlijk in de eerste zin.
KPN is voornemens de merknaam XS4ALL te laten verdwijnen. Dat is de kip met de gouden eieren slachten. XS4ALL is een sterk merk, dat jaar na jaar als beste wordt beoordeeld door de Consumentenbond. XS4ALL is voorvechter van privacy en veiligheid en dat mag niet verdwijnen. Teken daarom deze petitie
Maar goed, stel nu even voor, men krijgt hun zin en KPN behoud de naam.
Vervolgens gaat KPN gewoon ongewijzigd door met het absorberen van XS4All in KPN.
Met als resultaat dat het gewoon doorsnee KPN is met een XS4All logo.

Wat voor een garantie geeft het behoud van het merknaam dat dit niet gaat gebeuren?
Ik kom er gewoon niet bij waarom men denk dat behouden van de naam ook maar iets te maken heeft met de kwaliteit die KPN in de toekomst gaat leveren.

KPN beloofd dat XS4All dienstverlening ongewijzigd blijft, en dat geloof je niet. Goed, kan ik begrijpen.
Maar wel als ze de naam behouden? Dan is KPN ineens wel te vertrouwen?

Als ik jouw goed begrijp, gaat het protest om verdwijnen/veranderen van diensten. Maar KPN heeft daar beloftes over gemaakt. Dan is het volgens mij einde verhaal en valt er weinig te protesteren totdat ze daadwerkelijk de belofte verbreken (wat ongetwijfeld zal gebeuren, daar niet van, als ze een paar jaar wachten waait het vast wel over). De heisa om xs4all nu, verandert daar echt niks aan.

[Reactie gewijzigd door Zoop op 23 juli 2024 10:31]

Maar het gaat wel letterlijk om de merknaam.
Zelfs die petitie (getekend door ruim 50.000 man), staat letterlijk in de eerste zin.
Ja, daar klaagt iedereen over, het is vaak terugkerende opmerking in het commentaar, maar het gaat echt niet om de naam.

KPN gaat niet alleen de naam veranderen maar ook de organisatie er achter opheffen. Dat weten we via medewerkers via XS4All die zich hier ook tegen verzetten. De oproep om XS4All te behouden gaat om het hele pakket.

Je hebt gelijk met al je punten maar dat snapt iedereen die zich druk maakt over XS4All. Als er vertrouwen was dat het echt alleen een papieren verandering was dan hoorde je ons niet. Dat vertrouwen is er echter niet, de tekenen zijn dat KPN af wil van het laatste beetje zelfstandigheid van XS4All.

Het gaat dus niet om de naam, het gaat om het vermogen van XS4All om een eigen koers te varen en dingen zelf/anders te doen dan KPN.
Kijk, en dat bedoel ik dus.

Als men nou collectief samenwerkt om xs4all weer een onafhankelijke partij te maken, of iets dergelijks. Dan snap ik het verhaal helemaal.
Maar daar wordt dus geen woord over gerept in o.a. die petitie. Dus ik vraag mij af of iedereen het doel wel begrijpt, enkel de naam redden gaat weinig uithalen. Ik zie alleen gasten zoals jullie het op deze manier toelichten, maar snapt de gemiddelde gebruiker die de petitie tekent dat ook?

@gday Ik snap goed wat jullie proberen te zeggen, maar ik zie daar geen enkel protest inhoudelijk op in gaan. Ik zie overal enkel de aanname dat als de naam blijft, de dienstverlening in zijn huidige vorm behouden zal blijven op een of andere magische manier.

Dus wellicht heb ik het protest niet goed begrepen, maar kan je mij het kwalijk nemen? Heeft iemand dan een bron die deze klacht dan wel goed toelicht (met uitleg hoe men van plan is dat te bevechten)? Want die petitie (die toch het meeste media aandacht in deze discussie heeft gehad) doet er niets mee.

Ik snap het probleem dus wel, ik zie alleen niet wat er aan gedaan wordt, de protesten die ik zie adresseren dat probleem niet.

[Reactie gewijzigd door Zoop op 23 juli 2024 10:31]

Als men nou collectief samenwerkt om xs4all weer een onafhankelijke partij te maken, of iets dergelijks.

Dan snap ik het verhaal helemaal.
Maar daar wordt dus geen woord over gerept in o.a. die petitie.
Dat gebeurt ook, maar daar gaat die petitie niet over. De petitie is de eerste stap die KPN vraagt om niks te veranderen. Er zijn ook initiatieven om XS4All weer los te weken van KPN of zelf een hele nieuwe provider op te richten.
Dus ik vraag mij af of iedereen het doel wel begrijpt, enkel de naam redden gaat weinig uithalen. Ik zie alleen gasten zoals jullie het op deze manier toelichten, maar snapt de gemiddelde gebruiker die de petitie tekent dat ook?
Ja. Klanten van XS4All zijn wat technischer en beter op de hoogte dan gemiddeld. Het zijn mensen die er jarenlang bewust voor kiezen om een fors hogere prijs te betalen. En, zoals je zelf al aangeeft, heeft het weinig zin om alleen de naam te behouden, dat snappen de ondertekenaars echt wel.
Ik snap het probleem dus wel, ik zie alleen niet wat er aan gedaan wordt, de protesten die ik zie adresseren dat probleem niet.
Wat kan het publiek doen? Niks anders dan hard schreeuwen toch? Stoppen met betalen is niet echt een optie. Overstappen naar een andere provider ook niet, want er is geen vergelijkbaar product te krijgen in Nederland. Er is een club bezig zelf een nieuwe ISP op te zetten maar dat is niet iets waar het grote publiek iets aan bij kan dragen.
Ja, er staat dat KPN voornemens is om de merknaam te laten verdwijnen. Maar de implicaties daarvan is waar de petitie over gaat! Is dat echt zo onduidelijk?

De rest van je reactie gaat ook uit van de aanname dat het alleen om de merknaam gaat. Dat als de naam XS4ALL blijft, dat dan ook de dienstverlening blijft. Uit de communicatie van de actiegroep XS4ALL Moet Blijven kun je prima opmaken wat de zienswijze is. En die zienswijze is niet: “Als de naam blijft, blijft ook de dienstverlening.”

Nee, het laten verdwijnen van de merknaam is een symptoom van de strategie die KPN aan wil houden. En als men van mening was dat de beloftes van KPN betrouwbaar waren, zou je denken dat men dan nog steeds protesteert?

Uit vrijwel élke zin die je schrijft kan ik concluderen dat je nog steeds geen idee hebt waar het over gaat. Wellicht ligt onduidelijke communicatie daaraan ten grondslag. Geen idee.
xs4all heeft nog meer voordelen waarvan ik verwacht dat die blijven
+ bSMTP (dus de mogelijkheid je eigen mailserver te draaien en je eigen mailadressen te voeren op basis van je username; bijv. "...@user.xs4all.nl")
+ telnet toegang op de servers van xs4all
+ uitgebreide http-faciliteiten
+ sFTP/SCP/WebDAV toegang naar je eigen opslagruimte op xs4all servers

Kortom een provider zoals het hoort
Yup, appeal to pity.

Daar komt nog bij dat het principe van Xs4all ("access for all") ook prima toepasbaar is op allerlei andere situaties en rechten.

Denk bijvoorbeeld aan PReP voor mensen met HIV, of het recht op scholing voor minderjarige asielzoekers. Of wat te denken van het recht op fatsoenlijk internettoegang voor iedere Nederlander, dus ook minima en mensen die in afgelegen gebieden wonen?

Waarom verdient deze gehandicaptenstichting de naam meer dan andere voorbeelden zoals bovenstaande? Omdat ze de eerste waren? (Ze zijn de tweede!) Omdat ze de grootste mond hebben? (Middels deze "bijzondere" campagne?)

Als techneut, huidig Xs4all klant, en persoon die met bovenstaande voorbeelden maar OOK met gehandicapte kinderen raakvlak heeft, zeg ik: ga je diep schamen, Nederlandse Stichting voor het Gehandicapte Kind. Dit hoort niet.

[Reactie gewijzigd door Jerie op 23 juli 2024 10:31]

Dat is de Social Justice Warrior manier.. je moet toch weten dat mensen zich zo gedragen :+ :+ :P
KPN moet eind dit jaar nog beslissen of het daadwerkelijk stopt met XS4All. Met Telfort zijn ze al begonnen, want daar is een goedkeuring voor. Het merknaam XS4All is nog in gebruik en de kans is dat KPN deze naam blijft gebruiken is erg groot en daarbij als er een omzetting zal plaatsvinden is dat pas in het laatste kwartaal van 2020.

Een tweede factor die hierin meespeelt is dat de huidige CEO (baas) van KPN die hiermee is begonnen ook al weer vertrekt en dus een andere CEO er in de plaats voor gaat komen en de kans is dat deze de merknaam aanhoudt en daarbij ook XS4All gewoon blijft bestaan.

Een derde factor is het e-mail account dat ze moeten waarborgen en dat is het domeinnaam XS4all.

Conclusie : KPN zal het wel moeten afwijzen, omdat nog niks zeker is ondanks een aankondinging en daarbij moeten ze het merknaam aanhouden voor het domein. Dus niks sneu of wat dan ook, maar het verzoek is niet mogelijk en dat heeft de gehandicaptenstichting niet goed ingeschat met alle goede bedoelingen.

[Reactie gewijzigd door Noresponse op 23 juli 2024 10:31]

Ik hoop het eerlijk gezegd niet. Ik hoop dat men de boel consolideert en het dienstenpakket gelijk trekt. Geen telfort, geen XS4ALL: gewoon KPN. Met de diensten die XS4ALL bood als (betaalde, uiteraard) add-on optie. (Eg: beter modem, wat statische IP's, PTR, etc.)
Mijn vrees is juist dat bij een toekomstige harmonisatie van alle accounts niet alles naar het XS4ALL niveau wordt opgetrokken. De winst voor KPN is natuurlijk het kunnen afsaaien van het product, simpel omdat ze het kan, omdat Ziggo het enige alternatief is. Met dezelfde kille logica duwt KPN haar minst onderscheidende merk naar voren ten koste van twee merken met in ieder geval nog enig profiel. Niemand houdt haar tegen, iedereen moppert, maar veranderen doet het niets. Mensen blijven zitten.

Maar dan denk ik, had KPN omgevormd tot XS4ALL, en laten we het niet hippe, wat sneue KPN vergeten. XS4ALL zou een wereldmerk kunnen zijn. Ik verwacht dat iedere marketeer dit met mij eens zal zijn. Dit wijst er nog eens op dat dit soort beslissingen zelden de wetten van logica volgen. Vaak worden ze meer gedreven door angst voor gezichtsverlies en wedijver.

En Telfort klanten? Ben zelf een Telfort klant, die gaan gewoon meer betalen. Ik zou er nog bijna achteraan zeggen, voor minder product, maar dat kan eigenlijk niet, KPN pretendeerde meer premium te zijn dan Telfort.

Geef mij een reden waarom KPN haar producten niet (verder) zou afsaaien. Terug naar de kabel zou voor mij als klant het synoniem zijn voor terug naar af. De klanten van KPN, mijzelf incluis, blijven toch wel bij KPN. We zitten helaas als klant bij een organisatie die niet tracht over haar schaduw heen te stappen en niet tracht zich opnieuw uit te vinden. Dat ze met het opheffen van XS4ALL en Telfort factoren heeft weggehaald die de relatieve zwakte van de KPN producten blootlegde wijst mij daarop.
Dat is denk ik gevoel, de naam kan mij weinig boeien - de service en producten moeten voor zich spreken, niet de merknaam. Als het enkel afhangt of het merk "hip" is dan zou ik denk ik flink wat bagger in huis hebben. :+ XS4ALL is een stuk kleiner dan KPN trouwens, veelal een redelijk beperkte groep die het écht aansprak - of dat nou echt zoveel beter is dan de gevestigde naam van KPN weet ik niet hoor. :) Dat zal puur op smaak aankomen.
Er was een tijd dat de kennis van zaken en het uitgesproken zijn over privacy etc, de service legendarisch was. KPN is heeft geen fanboy club, XS4ALL duidelijk wel. KPN is ongeveer zo inspirerend als een paarse krokodil. Het is niet een kwestie van slechts gevoel of smaak, KPN is een dozenschuiver vergeleken bij wat XS4all vroeger was. Iedereen die gebruik maakte van XS4all sinds het eerste uur zal dit echt gaan beamen.
En in hoeverre boeit dat nu nog? XS4ALL is al tig jaar van KPN en op wat PR-acties na en die extra diensten (en dat laatste kan KPN dus ook prima bieden, want dat doen ze nu al via XS4ALL ;)) zit er barweinig verschil tussen de twee. Je zegt het zelf al; wat het vroeger was. Al was dat niet levensvatbaar want XS4ALL is in principe gered door KPN... Anders was het toen al geklapt. Als je alle backlash en (vaak ongefundeerde) haat jegens KPN nu ziet vanuit het XS4ALL kamp zou je haast denken dat ze dat misschien beter hadden kunnen laten doen. :')
Alleen moeten die extra diensten gewoon gratis blijven als ze dat nu ook zijn
Vergeleken met de prijzen van KPN zijn ze dat niet. :P XS4ALL is een stukje duurder dan KPN, dus als het basispakket bij KPN dezelfde prijs houdt; dan is het logisch dat je iets bij moet betalen voor de extra diensten die XS4ALL nu "gratis" levert aan haar klanten. (Lees: inbegrepen zit in de hogere prijs.)
Eén ding altijd onthouden: niks, maar dan ook niks, is gratis. Dit komt zo vaak terug in allerlei onderwerpen. Helemaal niks in het leven is gratis. Zodra het woord gratis gebruikt wordt, moet je per definitie achterdochtig worden.
KPN gaat de domeinnaam echt niet zomaar afstaan. Al de traffic dat gegenereerd kan worden, naamsbekendheid en duizenden e-mail adressen. Ik gebruik zelf nog steeds het Casema e-mail adres van Ziggo. Die naamswijziging is 10 jaar geleden gedaan en zal ook nog wel blijven bestaan binnen de e-mail servers van Ziggo. KPN zal telfort, xs4all en alle andere domeinen hetzelfde behandelen.
Dit is toch ook gewoon een publieke stunt van die stichting?
Deze media aandacht is natuurlijk gepland.

Ze weten echt wel dat een bedrijf nooit het domein van een oude merknaam zal afstaan, omdat klanten hier gewoon van gebruik blijven maken (kijk maar naar planet.nl :)).
Waarom heb je it kennis nodig voor een naam? Het gaat ze niet om het domein. Maar om de naam acces for all. En die kan KPN natuurlijk makkelijk afstaan als ze willen.
En alle Nederlanders die een xs4all email-adres hebben ?
Zie geen reden om dat KPN deze naam over zou moeten dragen. Zoals al eerder aangegeven door anderen, een lage actie van NSKG om publiciteit te krijgen . Laat ze het lekker bij NSGK houden. Er zijn nog een ca 50 organisaties die deze naam zouden kunnen gebruiken om een boodschap te verkondigen. Vrouwen, minderheden, LGBTHI, lager opgeleiden, mindervalide volwassenen, etc, etc.
En wat heeft dit met GroenLinks te maken? Erg jammere reactie.
Je geeft blijk dat je van politiek niet veel begrepen hebt als je D66 en PVV als links beschouwd. D66 is sociaal gezien behoorlijk links, maar neigt op economische vraagstukken naar rechts. Bij de PVV is dat juist andersom.

Misschien hebben de marketeers niet aan de email adressen gedacht. Wat hun politieke voorkeur en geslacht daarmee van doen hebben ontgaat me.
xs4all is een van de eerste ISP's in Nederland. Er draait zoveel oude zooi op dat zelfs mijn www.xs4all.nl/~ak nog steeds de redirect bevat die ik daar ergens in 1995 heb ingezet (het domein puzzle.cx heb ik niet meer die werd me uiteindelijk te duur).

Dat account is destijds door mijn bedrijf geregeld. Nu bevat die van mij niet veel zinnigs, maar ik kan me voorstellen dat er nog best veel diensten op het internet afhankelijk kunnen zijn van het xs4all domein voor mail of websites.

Dit lijkt me dan ook 1 van de meest onhandige Nederlandse domeinen om over te nemen.
Zou je dat dan niet wat snel melden aan KPN ipv dit hier te posten?

Dit is een serieus veiligheidslek, als dit domain opgekocht wordt kan je er aardige phishingcampagnes mee opzetten..
Gezien daar een permanente redirect staat veranderd ook de url in de balk, als mensen daar al niet naar kijken werkt elke vorm van fishing wel, zoals deze hier beneden.

www.xs4all.nl

[Reactie gewijzigd door PuzzleSolver op 23 juli 2024 10:31]

Helemaal mee eens verder maar de derde factor klopt niet. Je kan prima de email ergens anders laten bezorgen dan waar men de website host (MX records). KPN zou ook gewoon een doorverwijzing naar de site kunnen maken.

Maar het gaat hier uberhaupt niet over de domein naam.
Je kan prima de email ergens anders laten bezorgen dan waar men de website host (MX records).
Dat zegt hij toch niet? Hij zegt dat ze het domein moeten aanhouden om de emailaccounts te blijven ondersteunen. Nergens heeft hij het over de xs4all website (waarvan het overigens óók praktisch is dat die voorlopig blijft bestaan als portaal)

[Reactie gewijzigd door .oisyn op 23 juli 2024 10:31]

Het gaat om de naam, domeinen horen daar hoogstwaarschijnlijk ook onder (anders zou KPN onrechtmatig een merknaam gebruiken).

Er zit ook genoeg van klanten direct achter het hoofddomein (en subdomeinen), ze zouden inderdaad hooguit de frontpage kunnen door redirecten, want echt iets hosten op het domen is lastig.

Maar je kan van te voren al gaan verwachten dat mensen de gehandicapte stichting gaan bellen/mailen met IT problemen (ongeacht wat ze doen met het domein, straks staan ze zo in het telefoonboek).

En die kids gebruiken om een schuldgevoel aan te gaan praten terwijl ze temperaturen van boven de 30 graden verwachten. Dit is van voor tot achter een belachelijk idee.
Niks goede bedoelingen.

Met goede bedoelingen had men dit op voorhand ingeschat door ook maar pogen vast te stellen dat er zo veel actieve e-mailadressen achter het domein hangen en niet en-pleine-publique een verzoek als-deze gedaan...

Onwetendheid is in dit onderwerp dan ook alles-behalve een excuus.|

Ik zie dit zelfs als een hele lage poging tot smaad door zo gemakkelijk en publiekelijk iets onmogelijks te vragen... waarom heeft men KPN niet direct benaderd? Of had men via die weg hetzelfde antwoord zelfs al ontvangen? Beiden van die aannames zijn zelfs redelijker dan het plaatsen van zo'n advertentie...
XS4All was heel lang de beste provider van Nederland. Ik weet nog dat ik op mijn 56k modem nog moest toen de meeste mensen al breedband in hun wijk hadden. Ik had na downloaden van BSD een forse rekening, maar dat had ik er voorover. En ik had wat vragen over OpenBSD instellingen en kon er vanuit gaan dat XS44All de kennis in huis zou hebben. OpenBSD is echt een niche binnen een niche, en ik kreeg een vrouw(!) aan de lijn die helemaal er in thuis was. En inderdaad geen gezeik over statische ip en eigen routers etc. X4All was activistisch over typische geek onderwerpen als privacy etc. . Maar een business account was al flink duur en op een gegeven moment vond ik een 10x zo goedkopere die eigenlijk qua kennis en service meer op de oude xs4all leek. Laten we eerlijk zijn XS4All is nu al nostalgie. Het heeft geen ander vooruitzicht dan steeds meer een saaie telcomboer te worden. KPN is echt GAAP (geen afkorting, maar gewoon saaaai).

[Reactie gewijzigd door simon999 op 23 juli 2024 10:31]

Als ik deze site lees, dan denk ik dat het ze vooral te doen is om de publiciteit:
Te weinig mensen kennen NSGK of weten wat we doen. XS4ALL kent iedereen. En het vertelt precies wat we voor elkaar willen krijgen: toegang voor alle kinderen.
Kost ze geen stuiver, maar ze gaan lekker viral. Een beetje net zoals PETA die verontwaardigd doen over zaken als Pokémon. Is allemaal gespeeld en goede PR.

Tuurlijk, er zullen wat mensen er negatief op reageren, maar het zal ongetwijfeld donaties opleveren van mensen die anders nooit van de stichting hadden gehoord.
Kost een advertentie in een krant tegenwoordig niets meer dan?
Heel herkenbaar. Ik ben pas later in mijn leven een handicap(je) gekregen.
Maar je moet je bedenken dat er in de gehandicapten wereld 2 soorten mensen zijn:
-1- mensen die gehandicapt ZIJN. Deze mensen ontleden hun eigenwaarde en een soort van status aan hun handicap.
Deze zijn vaak bezig met hun “strijd”
-2- Mensen die een handicap HEBBEN. Deze proberen gewoon te leven met hun handicap. En van hen heb je vaak ook eerst niet door dat ze er 1 hebben.

Ze zijn beiden nodig in de wereld. De eerste groep strijd vaak voor toegankelijkheid en voorzieningen. Waar de tweede groep een voorbeeld is voor mensen dat niet alle gehandicapten het zelfde zijn.
Ik vat het eigenlijk heel anders op.

Dit is gewoon een awareness programma waarbij aandacht wordt gevraagd aan de samenleving om te zorgen dat dingen voor iedereen toegankelijk wordt.

Deze campagne maakt gebruik van de actualiteit en een woordspeling. Een multinational wil af van XS4ALL (merknaam).
En deze campagne geeft aan dat er mensen zijn die graag toegankelijkheid voor iedereen willen (XS4ALL).

Leuke woordgrap, een goede reactie van KPN had kunnen zijn;
We staan er 100% achter dat iedereen in Nederland moet kunnen genieten van het openbare leven. Daarom hebben wij als werkgever al jaren lang al onze gebouwen rolstoelvriendelijk ingericht en zijn al onze winkels en webshops drempelvrij. Uiteraard zijn onze gebouwen met het OV-bereikbaar.
We nodigen dan ook graag de kinderen van aangesloten bij NSGK uit om op [datum] in ons kantoor op [adres XS4ALL gebouw] een lekker glaasje limonade te komen drinken en met ons te brainstormen over hoe KPN dit voor de toekomstige generatie nóg beter kan doen.
Het gaat niet om de domeinnaam, waar haal je dat idee? Een domeinnaam kost geen drol, daar draait het niet om.

Het gaat om het merkrecht. En feit is simpelweg dat xs4all een erg toepasselijk merk is voor een gehandicaptengroep.

Gezien kpn het merk xs4all simpelweg wil afsluiten en buiten gebruik stellen, en de klanten will downgraden naar shit-tier crapservice van kpn, zal het merkrecht van kpn uiteindelijk vervallen.

Zodra het merk daadwerkelijk een tijd lang buiten gebruik is kan eender wie het opeisen. Dan wordt het een race van aasgieren. Gezien de populariteit van xs4all zullen er veel partijen zijn die het willen, voornamelijk domein snatchers . Die race kan je voor zijn door simpelweg het merk over te nemen nog voor het buiten gebruik valt. Dat de NSGK dat probeert kan ik ze niet kwalijk nemen.

Dot afschilderen als bedelen is in mijn ogen totaal niet op zijn plaats.
- De image zegt "mogen wij xs4all?" , het eigen artikel heet "KPN, geef ons XS4ALL!"
- "Om onze wens kracht bij te zetten hebben we een aantal activiteiten gepland om KPN te bewegen de naam af te staan "

Je hebt gelijk, het is geen bedelen. Het is publiekelijk chanteren
Inderdaad, Eem bedrijf vragen is iets anders dat publiekelijk te chanteren en in een kwaad daglicht stellen. Nee is ook een antwoord nog steeds vandaag de dag. Nee hebben ze gekregen, stop dan met zeiken.
Laat ze bij die stichting zelf eens creatief namen bedenken ipv KPN zo achterlijk, publiekelijk, negatief in het nieuws te brengen?

Ben zo wel een beetje klaar met deze stichting. Men geeft de betreffende kinderen zo wel een beetje "zielig" imago wat mij betreft.

Wees sterk vanuit jezelf, en accepteer hulp waar nodig.

En ja, ik heb zelf een kind met een handicap en voel me bij deze actie helemaal niet goed......
Dat eerste had KPN ook zelf kunnen doen.
Mee eens. Even los van hoe ze het vragen etc, de kern is de naam is toepasselijk voor dit goede doel, anderzijds is de naam veel geld waard voor de aandeelhouder voedende goed geoliede geldmachine die de KPN hoopt te zijn. Als KPN iets doet voor zogenaamd maatschappelijk ondernemen is dat puur om geen slechte naam te hebben (marketing), fiscale aftrek etc. Vroeguh maakten ze ook misbruik van hun netwerk en hielden ze met hun monopolymacht andere partijen buiten. Alles bottom line daar, wat had je dan verwacht?
Opzich compleet mee eens, maar KPN is altijd zo achterlijk als het gaat om besluiten nemen.
Het management kijkt altijd maar een week vooruit.

XS4ALL, prima actie waar KPN een win-win uit had kunnen slaan.
Een campagne en desnoods even tijdelijk doorsturen naar de website van de stichting had veel positieve reacties kunnen opleveren. Een kleine donatie in de vorm van doorsturen en misschien een week wat extra aandacht. Koppel hieraan 5G die de toekomst beter kan maken.

Dat had ik gedaan als KPN zijnde. Gewoon eerlijk: Hey leuk idee! Hoe kunnen we daarbij helpen?
En ja wij zijn een commercieel bedrijf, dus de positieve aandacht naar ons toe is ook prima.
Totaal niet mee eens. Doorsturen naar een andere website? Dat lijkt me erg verwarrend voor onwetende XS4ALL klanten en zal een stortvloed aan calls opleveren (mensen met het xs4all e-mailadres b.v.). Zomaar een campagne starten voor een (met alle respect voor gehandicapten) passant dat een, door jaren ontwikkelde, merknaam van KPN wil gebruiken terwijl de toekomst niet eens zeker is wat dat betreft? Erg onwaarschijnlijk en ik vind dat ook niet passen/kunnen. En hoezo 5G hieraan "koppelen"? Hoe koppel je dit hieraan?

Het is een beursgenoteerd bedrijf dat niet "zomaar" fratsen uit kan en wil halen met een merknaam, vanwege een ongevraagde aandachtsroep d.m.v. een amateuristische marketingcampagne.

"Gewoon eerlijk". Dus doen ze dit niet dan zijn ze oneerlijk?

KPN zou als goodwill iets voor ze kunnen doen zoals een donatie of wat abonnementjes vrijgeven. Maar dat zou ik al veel vinden.
Volledig mee eens!

Maar zo werkt de KPN dus niet....
https://www.youtube.com/watch?v=-0kcet4aPpQ
Er zijn zelfs mensen die nog een planet.nl e-mailadres hebben.

Dus xs4all opgeven gaat hem sowieso niet worden. Rare actie inderdaad.
Wat dacht je van zonnet.nl? Die e-mailadressen worden gewoon door Tele2 aangeboden.

Overigens werkt het originele Zonnet inbelnummer ook nog steeds. ;)
tiscali.nl is nog steeds een redirect naar Telfort. Mijn vader zit al een aantal jaar niet meer bij Telfort, maar mogelijk werken de worldonline.nl e-mail adressen zelfs nog.

Kpn bezit een berg oude provider namen en het zal me nika verbazen als ze allemaal nog voor de originele e-mail adressen werken.
Kan ik beamen, zelf werk ik nog steeds met een tiscali adres.
Ik vind het wel meevallen. Hoewel de hoeveelheid aandacht misschien wat veel is. Aan de andere kant, het is ook gewoon promotie/reclame van deze stichting. Dingen gaan best voor een symbolisch bedrag over. Dus waarom dit, door KPN afgedankte, merk niet. Maar KPN besluit dat ze dit liever houden. Op zich best begrijpelijk: het is hun merk. Daarnaast zal e-mail ook nog wel even moeten blijven werken. Je moet wel erg oppervlakkig zijn wil je dan KPN hier de bad guy in zien.
En op het schulgevoel in spelen om iets te krijgen, dat is laag.
Leven stichtingen en goede doelen niet precies op dit fenomeen? Anders komt er namelijk niet voldoende geld binnen. Er moet wel iets magers, kreupels of met bloed in beeld.

[Reactie gewijzigd door iAR op 23 juli 2024 10:31]

Onder anderen omdat er nog duizenden e-mailadressen aan het xs4all domein gekoppeld zijn, die ze nog tot in het einde der tijden blijven ondersteunen, net zoals andere providers doen met domeinnamen uit het verleden.

Daarnaast is er nog veel onzekerheid over het zogenaamde afdanken van de merknaam XS4All. Het kan best zijn dat KPN in de toekomst alsnog besluit om weer eens iets te gaan doen met XS4All.
Ze doen dit ook expres publiekelijk zodat de kans groter zou zijn dat KPN de naam zou overdragen.
Toen ik het las was mijn eerste gedachte ( als mede-gehandicapte ): Diep triest.
Andere woorden heb ik niet voor de actie van deze stichting.
De e-mail adressen van xs4all blijven volgens mij gewoon gehandhaafd net zoals het oude WXS en het oude Planet deze e-mail adressen blijven ook gewoon bestaan. Dus denk dat het technisch gezien niet eens over te dragen valt.

Eerlijk gezegd in mijn ogen een domme zinloze geldverslindende actie van NSGK.

Heb een groot aantal jaren terug (schatting 17 a 18 jaar geleden) zeer veel met de NSGK te maken gehad als vrijwilliger voor een gehandicapten stichting. Ik snap echt niet waarom NSGK denkt dat ze dit domein in hun handen zullen krijgen.
MERK naam. Niet domein.
Dat is incorrect want @wanadoo.nl en @orange.nl bestaan toch ook niet meer?
Oh, die stichting heeft dus wel geld over om een advertentie in het AD te plaatsen, en een T-shirt te laten drukken. Of is dat ook bij "geregeld" op straffe van een publiek schuldgevoel dreiging?
Nou ja.. op schuldgevoel in spelen is natuurlijk iets wat erg 'normaal' is vandaag de dag.

Compassie en medeleven is natuurlijk iets dat vrijwillig gegeven dient te worden.. als je het afdwingt is het geen compassie en medeleven meer.

Zo zou je dus kunnen beschouwen dat álle vormen van sociale voorzieningen (van gehandicapte parkeerplekken tot uitkeringen etc) een vorm van 'gedwongen' 'compassie' is.. IK heb er immers nooit vóór gestemd.
Dat feest gaat natuurlijk niet op als je het beschouwd vanuit het democratische 'meerderheid van de stemmen geldt' principe.. maar het feit blijft wel dat de 'minderheid' of dit nou 1% of 49% van de mensen is, 'gedwongen' word om zulk soort donaties te doen.

Rechtvaardig beschouw ik het in ieders geval niet.. maar ja compassie en medeleven is natuurlijk ook iets dat pal tegenover rechtvaardigheid staat. Daarmee bedoel ik niet dat ze niet NODIG zijn, maar slechts dat het belangrijk is om te beseffen dat je hier te maken hebt met 2 tegenovergestelde perspectieven die tóch op een of andere manier allebei moeten kunnen bestaan.
Zonder rechtvaardigheid geen maatschappij.
Zonder compassie geen maatschappij die de moeite waard is om in te leven.

[Reactie gewijzigd door Ayporos op 23 juli 2024 10:31]

Dat ze een goede provider zijn ben ik het niet mee eens maar de rest van je verhaal zeker wel.
Toch mis ik het antwoord van KPN in eenzelfde soort plaatje, met groot "NEE!" erop verder hetzelfde plaatje maar dan heeft de rolstoel lekke banden :X

[Reactie gewijzigd door simon999 op 23 juli 2024 10:31]

Welnee. de stichting blameert zich. Sinds mensen op alternatieve media de Amerikaanse politiek moeten volgen om deugdelijk ervan op de hoogte te kunnen komen zijn ze al bekend met soortgelijke identiteitspolitiek vanuit de Democrats. In ons land vind je soortgelijke politiek terug bij de PvdA, D66 en GroenLinks. Het slachtofferschapsnarratief is al even voorbij. Weldra volgt ook het fenomeen slachtoffercultuur
Beetje onzin van die stichting om zo geld te verspillen aan een actie waarvan ze weten dat ze toch 0 op het rekest gaan krijgen. Vind het dan ook niet gepast om zo te gaan demonstreren bij het hoofdkantoor van KPN om toch die naam alsnog te krijgen, zeker niet omdat ze het dan doen met 'ok kijk die zielige kindertjes in hun rolstoelen eens, geef ze toch aub die naam'.. Die kinderen zijn veel meer gebaat bij dus dat geld zorgvuldig te besteden waar het werkelijk toegevoegde waarde heeft ipv de egotrip die de bestuurders nu hebben.
Ze hebben anders wel veel publiciteit gekregen. Daarbij kan men ook zonder toestemming van KPN xs4all gebruiken zolang ze dat niet gebruiken om een nieuwe internetprovider op te starten, dat lijkt mij bij een stichting gericht op gehandicapte kinderen niet aan de orde.
Als je publiciteit ten koste van anderen die je geen kwaad hebben gedaan moet verkrijgen ben je de naam XS4ALL toch sowieso al niet waard, ongeacht wat voor stichting je bent.
Ja, maar niet bepaald positief.
Van mij krijgen ze in ieder geval geen cent (genoeg andere goede doelen die niet zo wazig doen), als ze het besteden aan dit soort onzin.
Dit is geen verspild geld! Kijk eens naar de aandacht die het krijgt? Of ze nu wel of niet die naam krijgen is wat dat betreft al niet meer relevant. Veel mensen wisten van het bestaan van de stichting niet af en nu wel. Slim initatief.
Ze zullen toch echt wel weten dat KPN vanwege vele logistieke problemen zomaar de domeinnaam niet kan afstaan. Al is het alleen al vanwege de emailaddressen die iedereen graag actief wil houden.
Goede marketing.
Als stichting moet je het vooral hebben van donateurs. Dan is het wel belangrijk dat die donateurs het goed voor hebben met jouw stichting.
Door op deze manier negatief in het nieuws te komen, zou ik als donateur pertinent niets meer doneren aan deze stichting.
Je moest eens weten hoe 'dom' mensen zijn hoor, totaal geen technische kennis, dus dat ze dat niet zouden weten verbaasd me niets.
Goeie marketing? Jezelf belachelijk maken is het.

Die goede doelen worden elk jaar agressiever. Kwam er hier eerst een paar keer per jaar iemand uit de buurt aan de deur met een collectebus, sinds een paar jaar hangen steeds vaker ‘vlotte’ studenten aan de bel die met een buslading tegelijk vanuit een andere provincie naar in het dorp gereden worden.

Bij sommige clubs accepteren ze niet eens geld meer: Je moet een doorlopende machtiging tekenen als je wat wil geven.

Nieuwste fenomeen is dat er wildvreemden aan de deur komt vragen of je ‘“even” bij jou in de buurt langs de deur wil gaan’, uiteraard gratis, om namens hun club – waar je geen enkele associatie mee hebt – geld op te gaan halen.

Nee, als ze iets bereiken met dit soort acties, is het wel dat ik steeds kritischer ga kijken naar wat ze nou eigenlijk precies doen. Agressieve clubs en stichtingen die vluchtelingen-smokkelaars helpen of met directeuren die met fraude het nieuws halen krijgen van mij geen steun meer.
Eens je kunt ook Xs4Any1 nemen en er zijn tal van manieren om positief, en budget vriendelijke je stichting on de aandacht te krijgen
Maar daar gaat het dus niet om
Te weinig mensen kennen NSGK of weten wat we doen. XS4ALL kent iedereen. En het vertelt precies wat we voor elkaar willen krijgen: toegang voor alle kinderen.
Het gaat ze specifiek om de xs4all naam waar ze op mee willen liften.
Volgens mij maken ze een denkfout
XS4ALL kennen veel mensen, men denkt dan aan internet
Je kunt die naam over nemen allemaal leuk en aardig maar dan zal men nog steeds denken aan internet.
Het zou mij niet verbazen mochten ze die naam over nemen (wat niet gaat gebeuren) dat er dan mensen met een bepaalde leeftijd gaan bellen over internet aansluitingen

Een naam overnemen van een totaal andere branche is niet altijd even slim
En moet je voorstellen als je een mailing krijgt over gehandicapte stichting dat van een xs4all adres komt, dat gaat toch gelijk de spambak in?
Een mooi initiatief en xs4all is inderdaad een erg mooie naam voor een groep die die access niet altijd heeft. Kom op Kpn, niet zo flauw en doneer die naam. Zijn jullie van het debacle af.

Edit: Toch maar even reageren op de - 1 moderatie. Denk dat een uitbreiding van het mod systeem met de reden waarom te vermelden een vooruitgang zou zijn.

Edit 2: Heb de domeinnaam xs4all.site geregistreerd nu (€0,89), als donatie voor de NSGK als ze de naam mogen gebruiken.

[Reactie gewijzigd door Orion64 op 23 juli 2024 10:31]

Een provider zou de plicht moeten hebben om een domein waar email van klanten op gedraaid heeft om deze voor 'onbepaalde' tijd in bezit te houden.
Denk eens wat er gebeurt als de beheerder van de nieuwe club die het in bezit heeft ineens een 'catch-all' adres gaat maken ... daar zal veel op binnenkomen dat niet voor deze club is bedoeld.

Voorbeeld: de recente zaak met Jeugdzorg in Utrecht die (na overnames) hun oude domeinnamen lieten lopen
1: nieuws: Jeugdzorg liet medische dossiers uitlekken via verlopen domeinnaam"
2: nieuws: Meer zorginstelling met verlopen domeinnamen

[Reactie gewijzigd door bastro op 23 juli 2024 10:31]

ISP's doen dat ook altijd al. Hele oude Planet Internet mailadressen bijv. werken nog steeds en zo ook met andere door KPN overgenomen providers.

Het .nl domein krijgen ze dan ook nooit maar ze zouden een andere TLD-extensie kunnen gebruiken en zullen dat ongetwijfeld willen doen. Een naam zonder domein is tegenwoordig knap zinloos.

Alleen gaan al die honderdduizenden e-mailadressen die gewoon in gebruik blijven dan plotseling geassocieerd worden met gehandicapte kinderen en als je over 5 jaar je e-mailadres doorgeeft loop je de kans dat mensen dan abusievelijk de nieuwe TLD-extensie van deze stichting erachter gaan plakken omdat die dan zo bekend mogelijk is gemaakt. Dan gaat die mail dus naar een niet bestaand e-mailadres bij die stichting toe.

Wordt er allemaal niet handiger door. Ik begrijp KPN dus heel goed en ze zullen deze naam (ter)echt nooit afstaan.
Toen ik jaren geleden overstapte van xs4all (te trage DSL lijn) werden de xs4all email adressen gelijk stopgezet en kwamen die vrij beschikbaar in de pool voor anderen. Je kon wel je email adres behouden maar dat was schreeuwend duur, iets van €25 per maand of zo.

Zelf had ik gelukkig mijn email op mijn eigen domein maar mijn vrouw niet en die heeft heel wat problemen gehad om iedereen over te laten stappen naar haar nieuwe email. Heeft maanden geduurd.

Conclusie: gebruik nooit email adressen van je provider maar liefst van een eigen domein..
Je bedoeld deze(PACK): https://www.xs4all.nl/ser...atie/pack/wat-is-pack.htm

Niet zo duur als jij zegt. En er zit best nog wel wat in dat abonnement.
Het is feitelijk het basis abonnement ZONDER access methode (DSL, Glas).
Pack heeft nooit 25 EUR gekost. Het is wel zo dat het in de loop drr tijd duurder is geworden. Er is een keer een hoge prijsverhoging geweest. Vroeger koste het iets van 10 EUR. Nu 15 EUR.
€ 15,25 per maand voor 6 adressen van 25GB elk. Dat is goedkoper dan Gmail (€5,20 voor 1 account met 30GB).

[Reactie gewijzigd door djwice op 23 juli 2024 10:31]

Kijk eens hier: https://www.bhosted.nl/webhosting/email-only

€6 per jaar voor 100 email adressen met 500MB serverruimte, wat meer dan genoeg is als je alleen de laatste 14 dagen op de server laat staan.
Maar bij Xs4all krijg je niet alleen e-mail. Je krijgt toegang tot diverse protocollen waaronder HTTP(S), WebDAV, SMTP, IMAP4, en (least but not least) SSH.
Is totaal niet vergelijkbaar 150GB opslag met 6 gescheiden mailboxen vs 0,5GB en een admin die alle mail kan in zien.

Factor 300
Jouw €6,- wordt dan €1.800 per jaar = €150,- per maand. Dus factor 10 duurder en minder veilig.

[Reactie gewijzigd door djwice op 23 juli 2024 10:31]

Het hangt ervan af wat je nodig hebt, niet iedereen is bezig met atoomgeheimen te stallen op 150GB webruimte. Met die €6 per jaar ben ik prima geholpen.
Ook hacktic email adressen (voorloper van xs4all) werken nog.
Kan het niet terugvinden, maar volgens mij is er een retentieperiode op zulke adressen.
Zolang er binnen een bepaalde tijdsspanne wordt ingelogd/activiteit is, blijft het actief
Een provider kan dan weer wel toegang ontzeggen, na je je abo hebt opgezegd ( niet betalen = geen dienstverlening )

Ik had bij @Home een mailadres lopen, waar ik een aantal programma's mee had geregistreerd.
Deze was na overstap naar KPN niet meer te bereiken.
Na een jaar of twee geprobeerd om hem aan te maken op een ander @home account, maar werd geweigerd.
Pas na overleg met de helpdesk en wat controle-data ( let wel, 2005 ergens ) werd het mail adres leeg opgeleverd.
Ik kon het weer gebruiken, en de registratiemailtjes weer opnieuw opvragen.
De Hacktic adressen van bestaande Xs4all klanten zijn nooit verlopen, Hacktic domein idem. Misschien wel om dezelfde reden als de reden die we hier bespreken.

Ik heb ooit een keer te maken gehad met schulden (ivm een noodbetaling plus gebrek aan buffer) en toen ben ik afgesloten geweest. Men was nog wel zo vriendelijk om op verzoek m'n DSL account zonder bijkomende kosten te downgraden naar Pack waardoor m'n SSH en IMAP4 access (en inbel access ;) ) het nog bleef doen.

[Reactie gewijzigd door Jerie op 23 juli 2024 10:31]

Een ander TLD-extensie lost het probleem natuurlijk niet op. Je zou maar <naam>@xs4all.nl als email adres hebben en bij die stichting heeft iemand <naam>@xs4all.<tld>. Dat gaat <naam>@xs4all.nl niet leuk vinden....
Dat zou al veel minder een issue moeten wezen als ze zich aan de AVG zouden houden.
Hoe zie jij de AVG tegen deze situatie beschermen als ik vragen mag?
Het feit dat ze gegevens dus zonder versleuteling of wachtwoord lopen rond te mailen.

Is toch echt niet toegestaan volgens de AVG. Zouden ze (als in, Jeugdzorg of andere overheidsinstanties) zich aan de AVG regelingen houden, dan zou die informatie niet op straat komen te liggen.

Ze namen de moeite niet eens office documenten van een wachtwoord te voorzien. AP, optreden aub.
Het betrof een link naar de content in de signature. Dit als service voor de gebruiker. Het domein was verlopen buiten IT om (het oude domein was hun oude naam).

De procedures zijn inmiddels aangepast en ACKed door AP. Zie hun website voor meer info.

[Reactie gewijzigd door Jerie op 23 juli 2024 10:31]

Link 1:
Jeugdzorg liet medische dossiers uitlekken via verlopen domeinnaam

Een afdeling van Bureau Jeugdzorg in Utrecht heeft duizenden dossiers in handen laten vallen van derden via een verlopen domeinnaam. Twee klokkenluiders registreerden de verlopen domeinnaam en kregen zo alle mails binnen die medewerkers naar dat domein verstuurden.

De klokkenluiders kregen de mails in handen via catch-all voor mail van de hostingpartij, waardoor alle mails die naar een server gaan, op een centrale plek komen. Daardoor kwamen 2700 dossiers van kinderen en jongeren uit de omgeving van Utrecht bij de klokkenluiders terecht, schrijft RTL Nieuws. De klokkenluiders schakelden RTL Nieuws in, omdat ze menen dat dit mogelijk is bij tientallen zorgaanbieders.

De dossiers waren te lezen doordat er mails met die dossiers in plaintext en zonder enige andere vorm van beveiliging of authenticatie de gevoelige medische dossiers in mailboxen op het oude domein kwamen
Gevoelige informatie werd dus plain tekst in de mail verstuurd. AVG wordt gebroken.

Maar bedankt voor de minnetjes mede-Tweakers, wtf.
Naar aanleiding van het datalek heeft er onderzoek plaatsgevonden door FoxIT. Hieruit blijkt dat het zeer onwaarschijnlijk is dat data in handen van derden is beland muv de klokkenluiders. De klokkenluiders en RTL hebben de data verwijderd.

Het AP is ingelicht over de kwestie, en heeft de veranderingen geACKed.

De klokkenluiders hebben niet eerst contact opgenomen met Samen Veilig Midden Nederland. Vind ik niet netjes.

Maar gelukkig is de impact verwaarloosbaar. Dus, met alle respect, een storm in het glas water.

Zagen over moderatie hoort niet op de FP dat weet jij best.

[Reactie gewijzigd door Jerie op 23 juli 2024 10:31]

.oisyn Moderator Devschuur® @Jerie22 juli 2019 16:16
De klokkenluiders hebben niet eerst contact opgenomen met Samen Veilig Midden Nederland. Vind ik niet netjes.
Ik wel. De modus operandi van SAVE is namelijk gewoon lekker alles onder het tapijt schuiven.
Maar gelukkig is de impact verwaarloosbaar. Dus, met alle respect, een storm in het glas water.
Ok, dus omdat er geen impact is geweest is het niet erg dat men zo onvoorzichtig moet gevoelige data omgaat :? 8)7

[Reactie gewijzigd door .oisyn op 23 juli 2024 10:31]

Ik wel. De modus operandi van SAVE is namelijk gewoon lekker alles onder het tapijt schuiven.
Dat is uiteraard een geschetste karikatuur.

Ook al ben je het met die karikatuur eens, dan nog vind ik dat je eerst netjes moet melden. Er zijn wel meer organisaties die in het verleden niets met bug reports deden (*ahem* Microsoft *ahem*). Ik ga toch ook niet verkondigen dat ik Microsoft heb gehacked door een oud domein van ze te registreren wat zij dan via de media mogen vernemen? In de IT wereld is dat niet netjes. Waarom zou dat in de echte wereld wel netjes zijn? Dat is het niet.
Ok, dus omdat er geen impact is geweest is het niet erg dat men zo onvoorzichtig moet gevoelige data omgaat :? 8)7
Dat zeg ik niet. Het probleem dat is aangekaart is ernstig. Zeker gezien de persoonlijke gegevens. De impact daarentegen was gelukkig te verwaarlozen.

Het is hetzelfde als dat Facebook clientgegevens op straat heeft liggen maar niemand heeft ze (volgens uitgebreid intern onderzoek) weten te bemachtigen. Iets dat overigens bij organisaties als Facebook juist nooit gebeurd: daar liggen de gegevens juist wel vaak (deels) op straat.

In dit geval liggen de gegevens niet op straat. Dat is overigens mede te danken aan de integriteit van de klokkenluiders die -behalve dat ze het niet eerst aan SVMN hebben gemeld- verder netjes hebben gehandeld.
.oisyn Moderator Devschuur® @Jerie22 juli 2019 20:41
Dat is uiteraard een geschetste karikatuur
Ik denk dat je hier wat voorgeschiedenis van SAVE/VT mist. Het is ook geen toevallig "slachtoffer", de onderzoekers hebben deze organisatie gewoon uitgezocht. Ze zijn veelvuldig in het nieuws geweest, en de regels worden continu aan de laars gelapt en ze lijken over geen enkele vorm van zelfreflectie te beschikken. Dat is geen karikatuur, dat is een feit, die ik helaas van dichtbij heb mogen meemaken.

Ik had je van tevoren kunnen vertellen, wat de onderzoekers waarschijnlijk ook wel wisten, dat dit gewoon zou worden afgedaan als "ok sorry zal niet meer gebeuren", waarna er niets verandert. Ik bedoel, je hebt het over mensen die gewoon zelf dingen verzinnen om in dossiers te zetten om hun zaak te maken.
Dat zeg ik niet. Het probleem dat is aangekaart is ernstig
Nou ja, je zegt "een storm in een glas water". Persoonlijk vind ik dat je daarmee de boel behoorlijk bagatelliseert.

[Reactie gewijzigd door .oisyn op 23 juli 2024 10:31]

Ik denk dat je hier wat voorgeschiedenis van SAVE/VT mist. Het is ook geen toevallig "slachtoffer", de onderzoekers hebben deze organisatie gewoon uitgezocht. Ze zijn veelvuldig in het nieuws geweest, en de regels worden continu aan de laars gelapt en ze lijken over geen enkele vorm van zelfreflectie te beschikken. Dat is geen karikatuur, dat is een feit, die ik helaas van dichtbij heb mogen meemaken.
Dat je dat zelf van dichtbij mee hebt gemaakt verbaasd me niet gezien je negatieve houding plus je woonplaats.

Ik heb zelf ook te maken gehad met VT, en die ervaring was positief.

Ik denk dat je de IT van SVMN niet op 1 hoop kunt gooien met afdelingen als directie en de rest van die organisaties. Het is een nogal grote overkoepelende organisatie.
Ik had je van tevoren kunnen vertellen, wat de onderzoekers waarschijnlijk ook wel wisten, dat dit gewoon zou worden afgedaan als "ok sorry zal niet meer gebeuren", waarna er niets verandert.
1) De onderzoeker(s) is een externe third party; niet SVMN. Ze hebben extern Fox-IT ingeschakeld die tot die conclusie is gekomen nav uitgebreid onderzoek.

2) AP heeft nav dat onderzoek en de conclusies de melding gesloten.

3) "waarna er niets verandert" is onwaar; men heeft wel degelijk actie ondernomen nav dit datalek. Dat staat duidelijk op hun website adhv verslagen van het datalek.
Nou ja, je zegt "een storm in een glas water". Persoonlijk vind ik dat je daarmee de boel behoorlijk bagatelliseert.
Ik schreef het volgende:
Maar gelukkig is de impact verwaarloosbaar. Dus, met alle respect, een storm in het glas water.
De impact was, nav dat Fox-IT rapport, verwaarloosbaar. Dat betekent niet dat het probleem niet ernstig was; dat was het wel. Maar het probleem is inmiddels opgelost, en de impact was verwaarloosbaar. Er zijn zeer waarschijnlijk geen persoonlijke gegevens in handen gekomen van derden. Dat is wat mij betreft positief nieuws.

Daarna schreef ik in een opvolgende post het volgende:
Dat zeg ik niet. Het probleem dat is aangekaart is ernstig. Zeker gezien de persoonlijke gegevens. De impact daarentegen was gelukkig te verwaarlozen.
Kan niet zijn dat je die nuance 2x mist. Dus een kwestie van lezen en can't agree to disagree I guess...

[Reactie gewijzigd door Jerie op 23 juli 2024 10:31]

.oisyn Moderator Devschuur® @Jerie22 juli 2019 21:50
Ik heb zelf ook te maken gehad met VT, en die ervaring was positief.
Good for you. Maar ik heb het niet over een N=1 sample, doe mijn ervaring niet af als een one-off. De organisatie ligt enorm onder vuur, en dat is met een reden.

En natuurlijk is IT iets anders dan de rest van de organisatie, maar de problemen zijn niet louter IT-gerelateerd. De oorzaak van het lek zelf was natuurlijk wel een IT-probleem, maat het lek legde ook bloot hoe er intern met dossiers wordt omgegaan.

Wat betreft je 3 punten, ik had het over de ontdekkers van het lek, niet het onderzoek dat er kwam nádat het in de media was geweest. Ik geloof eerlijk gezegd niet dat het onderzoek waar jij naar verwijst er was geweest als de lekkers het gewoon "netjes" hadden gemeld.

[Reactie gewijzigd door .oisyn op 23 juli 2024 10:31]

Bij een organisatie als deze hoor je nooit de positieve verhalen. Dat is wel vaker zo bij dienstverlening. Als ik een positieve ervaring heb gehad bij een bepaald ziekenhuis ivm de bevalling van mijn vriendin dan zal ik dat niet van de toren blazen. Dus dat blijft onbekend. Hetzelfde geldt voor andere dienstverleners zoals politie en belastingdienst. Met Samen Veilig / Jeugdzorg Utrecht kom je niet zomaar in contact. Ook leggen zij jou nooit sancties op. Dat doet de rechter, nav advies van de Raad voor de Kinderbescherming. Maar daar hoor ik je niet over zagen.
niet het onderzoek dat er kwam nádat het in de media was geweest.
Nee, het onderzoek kwam er omdat men verplicht was het lek te melden bij AP en men moest de impact onderzoeken. Men moest onderzoeken of gegevens in handen van derden waren gekomen, en zo ja gegevens van wie, zodat die personen ingelicht konden worden.
En natuurlijk is IT iets anders dan de rest van de organisatie, maar de problemen zijn niet louter IT-gerelateerd. De oorzaak van het lek zelf was natuurlijk wel een IT-probleem, maat het lek legde ook bloot hoe er intern met dossiers wordt omgegaan.
Het probleem was een communicatieprobleem tussen een werknemer en IT. Het opzeggen van het domein was niet geACKed door IT. Dan nog was dit aan datalek icm AVG maar minder ernstig. Het is juist de combinatie van een oud systeem (info link plaintext onder e-mail) plus het opzeggen van een domein dat nog (hetzij slechts een nevenactiviteit) in gebruik was.
Wat betreft je 3 punten, ik had het over de ontdekkers van het lek, niet het onderzoek dat er kwam nádat het in de media was geweest. Ik geloof eerlijk gezegd niet dat het onderzoek waar jij naar verwijst er was geweest als de lekkers het gewoon "netjes" hadden gemeld.
Wacht even, ik zeg niet dat onderzoekers het lek niet mogen melden aan de media. Ik ben groot voorstander van openheid van zaken, zo ook in dit geval. Maar je kunt het wel eerst netjes melden. Het bewijs kun je gewoon bewaren en laten zien dmv bewijs aan de media. Dat bewijs maak je voordat je het meld aan de organisatie. Het is niet netjes als een organisatie als deze zoiets via de media verneemt.

Verander voor het gemak SVMN/SV/VT, waar je een hekel aan hebt, even met bijvoorbeeld Bitcoin developers of de politie of Facebook of Tweakers of weet ik veel waar je fan van bent. Vind je het dan nog steeds netjes om zo'n lek via de media te vernemen? Nee heh? Jij zou het toch ook niet leuk vinden als je morgenochtend op RTL Nieuws zou lezen dat jouw Tweakers.net wachtwoord plaintext werd opgeslagen? Zoiets meld je toch ook eerst netjes aan Tweakers.net? Waarom in dit geval dan een andere procedure? Omdat jij een hekel hebt aan de organisatie? Ik volg je logica niet.
.oisyn Moderator Devschuur® @Jerie22 juli 2019 22:27
Bij een organisatie als deze hoor je nooit de positieve verhalen. Dat is wel vaker zo bij dienstverlening. Als ik een positieve ervaring heb gehad bij een bepaald ziekenhuis ivm de bevalling van mijn vriendin dan zal ik dat niet van de toren blazen. Dus dat blijft onbekend
Wat is je punt nou? Het probleem bij deze instelling is dat het aantal gevallen waar aantoonbare fouten zjin gemaakt veel te hoog zijn. Geen enkel positief verhaal doet dat feit teniet.
Met Samen Veilig / Jeugdzorg Utrecht kom je niet zomaar in contact. Ook leggen zij jou nooit sancties op. Dat doet de rechter, nav advies van de Raad voor de Kinderbescherming
Sorry maar dit is pertinent onwaar :/. Het geval waar ik mee te maken heb betreft een gezin met een baby die geen eten verteert door een genetische conditie, waarvan de symptomen niet zijn herkend door de behandelend arts waarna VT is ingeschakeld vanwege een mogelijk geval van Munchhausen by Proxy, waarna de "vertrouwensarts" van VT kostte wat kost heeft geprobeerd MbP aan te tonen. Met andere woorden, de moeder maakte het kind ziek voor aandacht, volgens behandelend arts en VT. Uiteindelijk is de juiste diagnose gesteld en heeft de behandelend arts de fout toegegeven, maar VT wilde het dossier niet sluiten. Ze wilden tot 5 jaar lang het kind monitoren om de ouders, waarvan alle verdachtmaking onjuist bleek, tóch op een misstap te kunnen pakken. Zoiets wil je als ouder gewoon niet boven je hoofd hebben hangen. Dat elke keer als je kind zich lelijk bezeert, of in dit geval elke keer als er een complicatie optreedt door zijn behoorlijk ingewikkelde conditie (hij krijgt zijn voeding intraveneus), je je zorgen moet maken of je je kind wel mag houden. In het dossier zijn passages verzonnen die nooit door de behandelend arts zijn gezegd. Het openbaar ministerie is er door VT bij gehaald en die heeft - buiten een gerechtelijk bevel om - een telefoontap geplaatst, overtuigd door de overredingskracht van VT. Uit deze tap bleek dat de ouders absoluut niet de oorzaak waren. Maar deze gegevens zijn buiten het dossier gehouden, en bovendien mochten deze niet opgevraagd worden bij het OM omdat ze hun boekje te buiten zijn gegaan met de tap en nu dus net doen alsof het niet gebeurd is (ze mochten wel langskomen om het dossier van OM in te zien, maar daarbij mochten geen kopiën of foto's gemaakt worden).

Leuk hoor, dat het in het ideale geval precies volgens de regels gaat, maar zo gaat het in de praktijk dus niet. En dit gezin is niet de enige. Zij zijn door alle commotie in contact gekomen met heel veel andere gezinnen met vergelijkbare problemen. Van sommigen is zelfs, achteraf onterecht, het kind weggehaald. Wat de ouders van het gezin dat ik ken makkelijk ook had kunnen overkomen, als zij niet zo strijdlustig waren geweest. En het feit dat je nu al schermt met "met VT kom je niet zomaar in contact" maakt dus al dat je, waarschijnlijk onbewust, een verdachtmaking naar mijn hoofd toeslingert. Je komt niet zomaar in contact, dus er zal best iets aan de hand zijn geweest, toch? NEEN.

Uiteindelijk is, na vele rechtzaken, het dossier vernietigd, maar wel in combinatie met een opgelegd zwijgcontract. Een zwijgcontract waarvan VT beweert deze nooit op te leggen. Gek toch, dat meerdere gezinnen dergelijke contracten moesten tekenen, dan.
Verander voor het gemak SVMN/SV/VT, waar je een hekel aan hebt
Te makkelijk. Ik vind dit niet omdat ik een hekel heb aan die organisatie. Ik vind dit omdat ze aantoonbaar de regels aan hun laars lappen en aantoonbaar niet in staat zijn hun fouten toe te geven. Het eerlijk melden station is dan iets dat gepasseerd kan worden. Ook bij tweakers.net, als het zover zou komen.

Maar hey, bagatelliseer lekker verder, ik ben klaar met deze discussie.

[Reactie gewijzigd door .oisyn op 23 juli 2024 10:31]

Maar hey, bagatelliseer lekker verder, ik ben klaar met deze discussie.
Ah ja, zo gedraag je je ook wel 'ns in cryptocurrency discussies. Je weet 't weer beter. Als je verder geen deel uit wilt maken van een discussie, hou dan je mond ipv dit soort dooddoeners. Als crewlid zou je al helemaal het juiste voorbeeld moeten geven...

Ik ben niet bekend met het voorbeeld dat je aankaart; jij blijkbaar wel, maar je lijkt niet onpartijdig in deze kwestie. Ik zou graag wederhoor willen toepassen, de kant van SV willen horen (volgens mij gaat het om SV en niet om VT).

Wat ik verder schreef, dat SV geen mandaat heeft, is feitelijk gezien correct. Dat is namelijk in dit land nog altijd de Raad voor de Kinderbescherming en de rechter. SV heeft enkel een adviserende rol. VT heeft al helemaal geen mandaat.

Dat er bij zo'n organisatie als deze fouten worden gemaakt geloof ik maar al te graag. Dat gebeurt ook bij het bedrijfsleven, ook bij de overheid, en dus ook bij deze stichting. Dat die fouten ook structureel zijn neem ik niet klakkeloos over van de media. Ik zou daar bijvoorbeeld graag statistiek over willen inzien. Wat betreft die link, dat was onderdeel van een WOB verzoek. Bij een WOB verzoek van 2 meter plus vind je altijd wel iets dat je kunt quoten. Net zoals Assange ook wel iets vindt in GBs aan leaks. Wat ik veel interessanter vind is het bewijs dat dat structureel is ja of nee.
Je komt niet zomaar in contact, dus er zal best iets aan de hand zijn geweest, toch? NEEN.
Jazeker! Er was hier ook iets aan de hand in jouw voorbeeld! Er zijn echter verkeerde conclusies getrokken omdat het een genetische conditie betrof welke blijkbaar niet voor de hand lag; waarschijnlijk dus een zeldzame. Dat vind ik zeer kwalijk. Of je dat ook SVMN specifiek kwalijk kunt nemen, zoals jij concludeert, dat weet ik nog zo net niet (in ieder geval gingen de Raad voor de Kinderbescherming en de rechter er in mee). Ik heb zelf pas op late leeftijd een diagnose gekregen die ik al veel eerder had moeten krijgen; ik weet hoe oneerlijk zo'n situatie kan zijn. Het ligt echter zelden aan 1 organisatie of zelfs 1 arts. Bij een arts heb je normaal gesproken recht op een second opinion. Ook is er bij de rechter wel degelijk sprake van hoor- en wederhoor.

Die zwijgcontracten zijn zoals ik het lees inderdaad not done. Wat mij betreft wordt zoiets wettelijk gezien strafbaar. Het is dan zwak dat een individu zich achter een stichting kan verschuilen, maar de situaties met de bedrijven die ik noemde hebben toch echt wel een veel grotere impact op de maatschappij. In het bedrijfsleven, en al helemaal bij publicly owned corporations, is dat de regel. Wat mij betreft komt ook daar verandering in. Ook het plaatsen van taps zonder toestemming ben ik altijd op tegen maar dat is een dooddoener want er zijn ook altijd situaties te verzinnen (bijv een kernbom ofzo) waar je zegt: "..nou, doen dan maar wel..". Ik denk dat ze bij deze organisatie, net zoals bij de politie, nog wel 'ns last hebben van tunnelvisie. Dat op zichzelf verbaasd mij niet. En het is dan klote als net jouw gezin daar het slachtoffer van is. Maar dat betekent nog niet dat je dan maar hen niet op de hoogte hoeft te stellen van problemen mij hun organisatie (die je vervolgens ook kunt archiveren en bewijzen dat de boel wel degelijk niet op orde was zoals in het geval van dat datalek). Ik heb in het verleden ook diverse negatieve ervaringen met bedrijven als Google, Amazon, Microsoft, en Facebook. Google Support is bijvoorbeeld bijna onmogelijk te contacteren. Amazon weigerde mij iets te laten kopen van Amazon Japan. Facebook diverse keren 1 van de vele slachtoffers van privacy issues geweest. Microsoft, ik gebruik hun software niet en dat heb ik geweten want open standaarden is iets waar ze maling aan hebben gehad. En toch ben ik nog steeds van mening dat je ook bij die bedrijven netjes moet melden. Hetzelfde geldt ook voor de politie, waar ik ook een boekje over vol kan kladden. Bij de politie verbaasd mij dat niet. Dat is naast confirmation bias ook een of andere bias omdat ze het vaak bij het rechte eind hebben, en nog een andere bias omdat ze het leed zien en willen voorkomen. Vandaar dat ik statistiek over dit soort problemen erg interessant zou vinden. Ik weet niet of die er is.

[Reactie gewijzigd door Jerie op 23 juli 2024 10:31]

Geen plaintext links naar de content in de signature. De content cryptografisch versturen, en met een korte timeout zoals Mozilla Firefox Send dat ook doet.. En gebruikt ZIVVER.
Wie bedoel je nu met “ze”?
.oisyn Moderator Devschuur® @Geim22 juli 2019 16:14
Jeugdzorg Utrecht.
Nou, ik ben heel erg benieuwd naar de uitleg hierbij...
Ik heb een tijdje terug ook een email adres gekregen bij xs4all. Ze gebruiken dus je achternaam + voorletter. In mijn geval was dat een colission met een eerder bestaand aderes. Ik heb nog echt heel lang allemaal vakantie fotos en uitnodigen gehad, zelfs nadat ik al meerdere keren mailtjes had gestuurd dat ik toch echt niet de persoon was die zij dachten dat ik ben (ik had ook niet echt het gevoel dat het mensen waren die snapten hoe internet / email nou precies werkte, maargoed).

Dus als dit al gebeurd terwijl de provider nog toegang heeft, word het bij het overdragen helemaal een feestje.
Het duurt al gauw een jaar of 10 voor een merknaam uit het geheugen van mensen is. Een bedrijf zal dus niet snel een merknaam die aan hun geassocieerd is uit handen geven aangezien misbruik hiervan dus nog jaren door de massa gelinkt zou worden aan het oude bedrijf.

niet dat deze stichting direct aanleiding geeft om hier voor te vrezen maar zodra ze de naam afstaan hebben ze er geen controle meer op.

Als deze actie landelijk heel veel aandacht krijgt zou het nog kunnen dat de PR afdeling een geste doet en de naam in bruikleen geeft maar afstaan zal zeer waarschijnlijk niet gebeuren.
Voor mij heet een Twix nog steeds een Raider... en ik denk dat ik daar niet alleen in ben.
Ondanks het feit dat die naamswijziging in 1991 werd doorgevoerd
En ik vind dat Raiders ook lekkerder waren... vooral nadat ze besloten om de linker en rechter twix'en apart te laten fabriceren!
Smarties, Treets, etc.
Smarties bestaat gewoon nog hoor :)
Verrek, ja zeg, dacht dat dat m&m was geworden. Maar dat is Bonitos.
Ik noem €25 ook nog steeds een “geeltje”. Ook al waren zowel de oude guldenbriefjes als de nieuwe euro’s helemaal niet geel (volgens mij was 50 gulden geel?).

Net zoals Prince (de zanger) altijd Prince zal blijven, hoe vaak ie z’n naam ook verandert.
Ben benieuwd waar jij biljetten van 25 euro vandaan haalt. Ik vertel je alvast: die zijn vals! :+
Haha. Biljetten wel ja. Maar prijzen van €25 zijn toch helemaal niet zeldzaam hoor ;)
Denk niet dat Prince z'n naam nog vaak gaat veranderen :+
De *hele* oude briefjes van 25 gulden wel (zo'n anderhalve eeuw geleden). Daar komt die benaming vandaan.
Een bedrag van 25 eurocent benoem ik ook als "het kost een 'kwartje' " zelfs al bestaat dat niet eens als muntstuk. Gek eigenlijk dat het 20 cent stuk nog altijd geen bijnaam heeft, de 5 en 10 eurocent zou je nog een stuiver en dubbeltje kunnen noemen. Ook het 50 cent stuk mist een bijnaam. Kennelijk zitten euro's nog niet echt in het hart, alleen maar in het hoofd.
Een “kwartje” en een “duppie” gebruik ik ook nog steeds wel eens, maar een stuk minder dan een “geeltje” omdat er nou eenmaal niet zo veel meer is dat je voor een duppie kunt kopen ;)
Ik ben onlangs in Frankrijk ook nog de raider tegengekomem :p
Initiatief denk meer gratis marketing en aandacht voor hun stichting. Als je namelijk verder kijkt en zoekt zie je dat de merknaam xs4all van toepassing is op een paar rubrieken. Genoeg rubrieken waar ze de naam nog voor weinig (goedkoper dan advertentie in het AD) zouden kunnen vastleggen.

Zie het voor medische toepassingen bijv nog niet staan.
Er is geen debacle zoals jij het noemt, xs4all is een productnaam met bijbehorende diensten.
Je kan niet zomaar je naam weggeven.
Wel als het gaat om een volledig ander 'product' toch? Als in : Geen concurrentie.
En wat gebeurt er dan met de tienduizenden mensen die een xs4all email adres hebben? De eigenaar van het domeinnaam heeft daar volledige controle over. KPN kan dat niet zomaar weggeven.

Dit is een bizar verzoek. Overdragen van het domeinnaam kan gewoon niet.

En hoe ze het verzoek maken is nog vele malen onethischer. Niet KPN achter de schermen vragen om het domeinnaam, nee, doe het lekker publiekelijk in de krant zodat KPN gechanteerd wordt om ja te zeggen. Je wil immers niet nee zeggen tegen gehandicapte kindertjes, want dan ben jij de bad guy. Pure chantage dit. Goed dat KPN er niet op in gaat.

[Reactie gewijzigd door unilythe op 23 juli 2024 10:31]

Het gaat niet om een concurrerend product dus wat je zegt heeft niet veel waarde. Men kan namelijk gewoon een domein registreren als bijv. xs4all.site en dan is er geen enkel probleem.
Oftewel ze willen niet de domeinaam xs4all.nl maar de naam xs4all voor hun organisatie.
Fair enough, dit gaat niet alleen om het domeinnaam. Mijn laatste alinea gaat echter wel op. Dit is pure chantage. Kijk even hoe de stichting dit heeft aangepakt.

Had dit lekker achter de schermen aangepakt. Misschien hebben ze dat ook gedaan maar kregen ze niet hun zin. Dus dan maar de publieke schandpaal gebruiken om toch je zin te krijgen. Schandalig.
Stel je voor wat er zou gebeuren als ze wel dat merk krijgen. Dan moeten ze ook onder die naam moeten gaan werken en een hele rebranding operatie bekostigen. En een gigantische voorlichtingscampagne opzetten (voor meerdere jaren) dat xs4all niet aan internet doet. (Want dat zit al bij de mensen ingebakken).

Het meest gunstige wat ik van hun kan zeggen is dat ze proberen om via een 'ludieke' actie aandacht voor hun zaak vragen. Maar dan nog zet ik vraagtekens bij hun begrip 'ludiek'.
Als ik KPN was zou ik het nu uit principe niet meer doen al zou het makkelijk kunnen. Wat een walgelijke manier om iets te "vragen".
Ik vind het eigenlijk wel geestig. Wat is er walgelijk aan als ik vragen mag?
Ze proberen KPN als de bad guy weg te zetten die een paar gehandicapte kinderen "hun" naam weigert te geven. En misbruiken die zelfde gehandicapte kinderen donderdag (38 graden) om te gaan protesteren. Dit is gewoon guilt tripping. Als ze KPN normaal onder 4 ogen hadden benaderd en zo iets voor elkaar hadden gekregen hadden ze daarna samen echt goede marketing kunnen bedrijven waar ze allebei beter van werden.

Dit is van het niveau drammend klein kind. Volgende stap is waarschijnlijk stampvoeten en dreigen als ze merken dat de guilt trip niet werkt. ;)
Nou, stampvoeten zie ik ze niet snel doen. :+
Maar je hebt gelijk, het is onfatsoenlijk om het op deze wijze te vragen. Bovendien getuigd het ook niet van creativiteit. Verzin dan iets beters als naam en niet dit uitgekauwde domein (WheelyWortel.nl is bijvoorbeeld nog gewoon beschikbaar).
Overigens kan KPN het waarschijnlijk niet eens doen omdat er vele e-mailadressen zijn waar eventueel privacygevoelige gegevens op terecht kunnen komen.
inderdaad, email met de extensie xs4all.nl kan niet zomaar even worden gestopt, dat is in gebruik voor lange tijd bij veel mensen...
World Access is al jaren verdwenen, maar mijn e-mailadres met wxs.nl op het eind doet het nog steeds :+
ja daarom is het belangrijk dat xs4all.nl niet zomaar aan een compleet andere partij wordt overgedragen, hoe nobel die partij ook is...
er moet inderdaad wel iets beter te bedenken zijn qua naam.
Mij klinkt xs4all eigenlijk al slecht. Xs is voor mijn excess wat vertaalt als overdaad. Dus "overdaad voor iedereen".nl ipv "toegang voor iedereen".nl

Kunnen ze dan niet kijken naar Access4all.nl of zo?
Vind de 4=for wel erg jaren 90 hoor ...
Vragen kan altijd maar doe het dan achter de schermen. Dit is voor een bedrijf bijna een dreigement op de manier van "doneer de naam aan ons of jullie staan voortaan bekend als het bedrijf dat gehandicapte kinderen haat".
Precies dit. Door dit publiekelijk te doen is het een vorm van chantage, waar KPN gelukkig niet op in gaat.
Het is toch emotionele chantage van de ergste soort?
Ze zullen een zielig kindje in een rolstoel toch niet openbaar iets durven te weigeren?
het is nog steeds een bestaande website hoor voor internetdiensten zoals we gewend zijn dus wat een onzin om te vragen voor de naam.
https://www.xs4all.nl/
Dacht dat ze specifiek xs4all wilden gebruiken. Niet xs4all.nl. Dan wordt het een ander verhaal.
Edit 2: Heb de domeinnaam xs4all.site geregistreerd nu (€0,89), als donatie voor de NSGK als ze de naam mogen gebruiken.
Zo'n onzin TLD hadden ze zelf tegen die tijd ook nog wel kunnen registreren. ;)
Maar het mag niet, want merkrecht KPN.
Ik begrijp dat merkrecht verhaal in deze context niet als men over een totaal niet concurrerend 'product' spreekt. Voor zover ik weet hadden ze het zelfs niet aan de KPN hoeven te vragen. Maar ik ben leek dus wellicht weet jij wel precies hoe dit zit wat merkrecht betreft? Plz. explain...
Het zou inderdaad kunnen dat het trademark niet geregistreerd is voor deze categorie, maar als KPN een wezenlijk belang of verwarring kan bewijzen dan is het geen uitgemaakte zaak dat het gebruikt mag worden. Als KPN daar aan twijfelt dan kan ik je al vertellen dat het legertje advocaten van KPN die twijfel one way or another wel weg weet te nemen. :P
Edit: Toch maar even reageren op de - 1 moderatie. Denk dat een uitbreiding van het mod systeem met de reden waarom te vermelden een vooruitgang zou zijn.
Zie de 'dit is trollen' interpretaties van deze actie die je bij veel reacties hier leest. Ik verwacht dat dit je de -1s oplevert. Met name de 'niet flauw doen' opmerking ligt in lijn van het 'inspelen op schuldgevoelens' wat bij veel mensen in het verkeerde keelgat terecht komt.

Ook het gebruiken van gehandicapte kinderen die op een loeihete dag KPN onder druk gaan zetten is niet al te fraai. Bij mij is in ieder geval het effect dat ik deze stichting op mij als moreel zeer dubieus overkomt en ik hen niet mijn geld zou toevertrouwen.
Geeft verwarring. En gehandicaptenclubs kunnen ook functioneren met een andere naam. Als KPN toch die naam doneert is het debacle nog hetzelfde, namelijk een mooi bedrijf kapot gemaakt door burocraten.
Alhoewel ik het volledig met je eens ben over het initiatief, ben ik niet van mening dat een merkgebonden naam overgedragen moet/hoeft/mag worden.

Ik begrijp wel dat de naam heel toepasselijk is maar de associatie bij de naam blijft toch een internetprovider en de provider in kwestie beslist hier nou eenmaal over, hoe kinderachtig je het ook mag vinden. Ik stoor me meer aan de initiatief nemers dat er (on)bewust gebruikt word gemaakt van empathie en sympathie voor de kwestie omdat het om een minder valide groep gaat.

Ze zijn naar mijn inziens ook zelf in staat om een pakkende naam te verzinnen lijkt mij toch?
Sorry, met zo'n opmerking geef je aan dat je weinig kaas hebt gegeten van MX records, backwards compatibiliteit, ed. Ik mag toch hopen dat mijn @xs4all e-mail adres niet in handen van een bedrijf valt dat niet van KPN is. Wat mij betreft blijft KPN domeinnamen als Planet, WXS, Telnet, en Xs4all nog even ondersteunen. Opzeker als er e-mail achter hing.
Sorry hoor, maar als ik ooit mail krijg van een xs4all.site , of iets mij ooit naar dat domen stuurt, ga ik er gelijk vanuit dat dit phishing is.
Dit is van voor tot achter een belachelijk slecht idee.

(trouwens lol @ de aantal -1's die je krijgt, tweakers modereer systeem in topvorm /s)

[Reactie gewijzigd door Zoop op 23 juli 2024 10:31]

Wat een bekrompen idee over domeinnamen en of het phishing zou moeten zijn hou jij erop na.
Erg empatisch ben je ook niet blijkt uit zowel je onderschrift als nog veel belangrijker dat je het blijkbaar een slecht idee vind dat een stichting met goede bedoelingen zich op de voorgrond wil plaatsen.
Het is onzinnig om te denken dat KPN ooit de naam af zal staan. Dat gebeurd nooit. Zo’n naam blijft nog minstens 10 a 20 jaar actief.
Dus als je ooit iets van een oud isp qua mail krijgt dat er officieel uit probeert te zien of kn geld vraagt (of een adres gebruikt dat er op lijkt), kan je er 99,9% vanuit gaan dat het gespoofed is en dus iets van phishing of spam.

En die kindertjes op donderdag in 35+ graden met een billboard laten protesteren voor een onzinnig doel. De gene die die dit verzonnen zijn echt niet goed bij hun hoofd. Deze onzin kost een hoop geld, weet je dus wel waar je donaties naar toe gaan.

Nou gefeliciteerd, ik had nooit van de stichting gehoord en nu wel. Nu weet ik ook gelijk zeker dat ze van mij nooit een cent krijgen. Geld gaat niet naar mensen die het nodig hebben, maar naar onzin (genoeg andere goede doelen die het geld goed kunnen gebruiken en niet van die nare stunten uithalen).

Prima dat ze zich op de voorgrond willen plaatsen, maar ten koste van KPN waarvan iedereen weet dat ze nee zullen zeggen. Dit is precies wat er mis is met zoveel “goede doelen”.

En mn voetnoot was een sneer naar het lompe tweakers modereer systeem, niet naar jou.
Overtuigend betoog en dank voor de opheldering :).
Als KPN de naam weggeeft aan de gehandicaptenstichting, wat moet er dan gebeuren met de honderdduizenden emailadressen van de huidige XS4ALL klanten?
Dit zijn gewoon mensen die het niet goed doordenken en zomaar iets gaan roepen. Dit geldt overigens ook voor betreffende gehandicapten stichting, maar opzich reken ik ze dat niet zozeer aan. Men heeft verstand van andere zaken laat ik het maar zo zeggen.
Dit zijn gewoon mensen die het niet goed doordenken en zomaar iets gaan roepen. Dit geldt overigens ook voor betreffende gehandicapten stichting, maar opzich reken ik ze dat niet zozeer aan. Men heeft verstand van andere zaken laat ik het maar zo zeggen.
Het probleem is, dat ze juist wél nadenken, dit IS hun Modus Operandi
Shockeren, publiekelijk tentoonspreiden, awareness kweken
https://www.nsgk.nl/wat-d...een-stukje-geschiedenis-/

Ze willen dat domein helemaal niet, ze willen aandacht.
En wat is nu betere aandacht, dan de zielige kindertjes voorop zetten
( net als de spotjes over hongerige kindjes in Afrika ... volwassenen hebben ook honger, maar dat ziet er niet zo zielig uit voor veel mensen )
Dat kan hoor maar je krijgt het domein niet.
Waar maken we ons druk om tegenwoordig? er lopen nog mensen rond met een @tiscali mail en als ik morgen een fietsenwinkel open met de naam Tiscali hoor je daar niemand over? het is zoeken naar problemen en niet naar oplossingen.....
Het gaat dan ook niet perse over de naam, maar over de problemen die het kan opleveren.
Als ik een stichting zoek voor een bepaald doel in Nederland, zoek ik een .nl domein
Geen .site, geen .amsterdam
Hoogstens een .com

Je start een bedrijf/stichting/organisatie op en zoekt er een passende naam bij.
het liefst zo kort en doeltreffend mogelijk want een reclamespotje maken en moeten uitleggen dat marqt met een q is .... :| ???

Ze hebben ooit gekozen voor een naam die de lading dekt NSGK
Het is een afkorting, maar daar hebben wij als gebruikers geen moeite mee (KPN, NOS, TROS, Q8, Texaco )
Als je maar 'goed genoeg' bent in je kunstje, is je afkorting al snel jouw 'naam'
Ze bestaan al 65 jaar, en doen dit soort kunstjes al sinds het begin.
https://www.nsgk.nl/wat-d...een-stukje-geschiedenis-/

Zelfs toen werden er al confronterende boodschappen uitgestuurd, alleen was destijds het effect minder 'publiek'
Toch ga je tiscali.nl niet krijgen voor je fietsenwinkel, want dat hangt onder telfort.
Dus dat wordt dan iets van tiscali-fietsenwinkel.nl
Zal ook niemand een probleem hebben als ze een variant op xs4all verzinnen, maar ze willen per se mee liften met de naamsbekendheid van de provider.
En dat ze KPN afschilderen als ze badguy is erg laag.

Nou, het is ze gelukt, ik had nooit van ze gehoord, nu wel. Maar van mij krijgen ze in ieder geval geen cent (genoeg andere goede doelen die niet zo wazig doen).
Het kan echt aan mij liggen, maar is dit niet een beetje een soort 'troll' van het XS4ALL kamp naar KPN? Wat moet een gehandicapte stichting met die naam. Zo plots.

Ik vind het maar vreemd.

(ik ken niet het hele achtergrond verhaal he, dus puur objectief bekeken) *uiterst voorzichtig*

EDIT:

Het merk "XS4ALL" (merknummer: 1004734) heeft de klassen 9,16,35,37,38,41,42 en 45. Er moet toch wel buiten die klassen iets voor de stichting zijn, waardoor dit gewoon mag? Aangezien die stichting volgens mij niet een ISP is. Dus de naam 'geven' klopt al gewoon niet. Het lijkt meer een marketing stunt.

Iemand met Merkrecht ervaring wat meer info?

[Reactie gewijzigd door slijkie op 23 juli 2024 10:31]

Sterker nog als ik dit lees:
Maandag plaatste de NSGK een oproep op zijn site, en een advertentie in het Algemeen Dagblad
Vraag ik me af waarom ze geld uitgeven aan een dure advertentie in het AD. Of is het gewoon een actie bedoeld om donateurs te trekken, zo niet smijten ze gewoon met geld, geld die ze beter voor hun sichting zouden kunnen gebruiken dan voor een dure advertentie.
Dat KPN weigert (en dus NSGK benoemd wordt) staat nu al op meerdere nieuwssite. Denk meer dat ze gewoon hopen op extra aandacht, misschien wel viraal gaan op social media. Dan is die dure advertentie opeens heel goedkoop geworden ten opzichte van hoeveel normaal zoveel aandacht kost (en bijbehorende extra donaties).
Kan idd extra aandacht zijn, wie weet donaties. anderzijds wel beetje triest kpn weigert alsof het normaal zou zijn dat we zomaar iets weggeven.
Dan is die dure advertentie opeens heel goedkoop geworden ten opzichte van hoeveel normaal zoveel aandacht kost (en bijbehorende extra donaties).
Zeker. Maar ten koste van wat? Ik had nog nooit van de stichting NSGK gehoord, maar het gevoel wat bij mij blijft hangen, is dat het een drammerige en onsympathieke organisatie is...
Dan is het toch zielig dat ze hun positie misbruiken om aandacht te trekken met geld dat je beter ergens anders had kunnen investeren.
Misschien moet je niet op de stoel van een ander gaan zitten over hoe 'zij' hun geld beter kunnen besteden.

Als je je mening daarover in de praktijk wilt laten brengen, wordt dan een actief (bestuurslid). Daar hebben 'we' veel meer aan dan al die betere stuurmannen die aan wal staan.
Denk dat de opmerking best gemaakt mag worden. Liefdadigheidsinstellingen mag je best kritisch beoordelen op bestedingsgedrag. Niet voor niet liggen sommigen al onder vuur door hoge salarissen van topmensen.

Actief bestuurslid worden klinkt leuk maar neemt niet weg dat je kritsich mag zijn en commentaar mag geven.
Kritisch beoordelen mag, maar dan wel op basis van kennis van zaken. Ik zie in het commentaar geen enkele blijk daarvan.
Als die dure advertentie, meer in donaties oplevert is het dan het geld waard geweest?
XS4ALL klinkt als "Access for All", dus ik gok dat ze de naam willen omdat ze willen dat iedereen (ook gehandicapten) toegang hebben tot dingen.

Waarschijnlijk doen ze het nu pas omdat XS4ALL niet meer gebruikt wordt, dus er is een kans dat KPN het doneert.
Klopt uit hun persbericht:

"Toen we hoorden dat de naam XS4ALL zou verdwijnen, dachten we meteen: die naam zegt precies wat we met ons werk willen bereiken. Wat is er mooier als deze naam een mooie nieuwe bestemming krijgt en eenzame kinderen helpt om toegang te krijgen tot al die zaken waar íeder kind van zou moeten kunnen genieten? XS4ALL: toegang tot een normaal leven, samen met vriendjes, zonder eenzaamheid.”
"Toen we hoorden dat de naam XS4ALL zou verdwijnen, dachten we meteen: Hoe kunnen we veel publiciteit kweken ten koste van KPN?"
Behalve dat onduidelijk is of ze dat dachten, hoe zou dat "ten koste van KPN" zijn? Het is publiciteit voor iedereen.
Het is een goede naam. Ik vind het niet zo gek dat ze het willen hebben, helemaal als KPN het uitfaseert.

De manier waarop laat wel wat te wensen over.
De naam XS4ALL wordt nog steeds gebruikt, daarnaast hoe wil je het gaan oplossen met alle @xs4all.nl mailadressen die er bij de huidige klanten bestaan. Persoonlijk heb ik er meerdere verdeeld over meerdere postbussen... Bij het verdwijnen van een dergelijke provider/naam blijven deze adressen gewoon gevoerd worden, kijk bijvoorbeeld naar @planet.nl etc. Een dergelijke naam waar op deze manier een domein aan verbonden is 'geef' je niet zomaar 1-op-1 over.
Als we uitgaan van uw troll speculaties - dan zou een stichting voor het gehandicapte kind deze ook weer over kunnen dragen aan een toekomstig provider, of elk ander (commercieel) bedrijf dat concurrentie kan zijn voor KPN.

Als (wanneer in Nederland) xs4alll'er snap ik de reden van KPN wel om de naam niet over te dragen.
Dat je klant bent van xs4all maakt eigenlijk niet uit voor de redenatie, en kan alsnog twee kanten uit.
mijnnaam@xs4all.nl...
Ja en? Een domeinnaam en een merknaam zitten elkaar niet per definitie in de weg.

Wat ik met twee kanten uit bedoel, is je melding dat je je uitspraak doet "als xs4aller" (ik neem aan als klant en niet als medewerker, dat is ook nog eens dubbelzinnig). Je kunt dat of juist wel of juist niet sympathie voor KPN hebben. Vandaar dat zo'n mededeling eerder vragen oproept dan antwoorden verschaft.
Sorry hoor, technisch klopt het dat een merknaam en domeinnaam elkaar niet in de weg zitten. In de praktijk kom je echter uit in een onduidelijke en zeer ongewenste situatie. Niet doen dus.
Nee, dat soort zaken kan KPN contractueel gewoon uitsluiten. De meest makkelijke manier is om de naam alleen in licentie te geven, dan blijft KPN zelf eigenaar.
Dat snap ik. Maar dan wordt het lastig als KPN de naam (in relatie tot de gebruikers ....@xs4al.nl) toch wil behouden of in een later stadium wil omzetten.
Ik denk dat mensen met een handicap graag "access for all" willen hebben... met een rolstoel en dergelijke.

Als KPN een beetje slim zou handelen zouden ze het trademark niet doneren, maar een gratis licentie geven in een enkele trademark klasse die relevant is. Dat zou het merk alleen maar sterker maken en geen bedreiging zijn voor een eventuele internet gerelateerde service. Gratis positieve reclame.

Edit: De punten hierboven vind ik ook zeker waar, het is een flauwe pressietechniek om toegang te krijgen. Echter kan KPN hier eventueel dus ook een slaatje uit slaan.

[Reactie gewijzigd door Dynion op 23 juli 2024 10:31]

Alles hangt natuurlijk af van wat KPN zelf gaat doen met de naam. Als zij er plannen mee hebben dan wil je die niet zomaar afstaan. En daar het nog wel enige tijd zal duren voordat deze volledig verdwijnt bij KPN is het ook voorbarig om nu al te vragen of ze de naam willen afgeven.
Ik denk dat ik iets meer had moeten toelichten.

Door gratis een licentie te geven op een bepaalde trademark klasse behoud je zelf alle rechten, echter geef je aan dat een derde partij er óók gebruik van mag maken in een zeer beperkte markt (in dit geval vermoedelijk services in de zorgverlening).

Als je het contract slim schrijft, zou KPN dit zelfs weer op kunnen zeggen wanneer het gebruik van de derde partij wel verwarrend werkt voor de consument.
Wellicht is dit allemaal al besproken en is dit simpelweg onderdeel van het plan om wat extra aandacht te geven. Ik kan me niet voorstellen dat KPN zo kleinzielig is wbt merknamen van totaal irrelevante stichtingen. Wellicht sponsort KPN deze actie nog zelf ook...

[Reactie gewijzigd door Martinspire op 23 juli 2024 10:31]

nou een gehandicapte stichting strijd voor toegankelijkheid, xs4all is dan juist een hele goeie naam. toegang voor iedereen, dat is juist waar veel gehandicapte voor strijden.
En het beste wat ze zelf konden verzinnen is “nsgk”? Hoe moeilijk is het om een naam te verzinnen die toegang voor iedereen in zich moet hebben? Al is het maar www.toegangvooralle.nl . (Is nog vrij :D )
Dat adres is vrij omdat het verkeerd gespeld is :P

(Toegang voor alle*n* - "alle" is een bijvoegelijk naamwoord,)
Het woord accessibility / toegankelijkheid is heel belangrijk in de digitale wereld bij gehandicapten / mensen met een beperking. Dus ja ik snap wel dat dit niet een trol hoeft te zijn. Acces for all

[Reactie gewijzigd door Mic2000 op 23 juli 2024 10:31]

Access for All (XS4ALL) is een mooie slogan om toegang voor gehandicapten te promoten, deze kunnen ze nu niet gebruiken omdat ie van KPN is, en het zou wel een mooi gebaar zijn om een merknaam die je toch niet meer gebruikt voor zoiets in te zetten.
Wat moet een gehandicapte stichting met die naam. Zo plots.

Ik vind het maar vreemd.
XS4all = toegang voor iedereen. (xs=access=toegang)
Ik kan mij voorstellen dat de stichting gebouwen meer rolstoeltoegangkelijk wil maken.
xs voor rolstoelen dus.
Het kan echt aan mij liggen, maar is dit niet een beetje een soort 'troll' van het XS4ALL kamp naar KPN?
Hiermee insinueer je dag het Xs4all kamp achter deze actie zit. Hier lever je verder geen enkel bewijs voor. Dus nee, het Xs4all kamp zit hier niet achter net zoals Bush niet achter 9/11 zat. Ik snap verder ook niet zo goed wat voor voordeel het Xs4all kamp hier uit haalt.

Dat de Nederlandse Stichting voor het Gehandicapte Kind hier voordeel uit haalt, ja dat zie ik wel. Zeker gezien ze blijkbaar ook een advertentie plaatsten in een gerenommeerde krant. Terwijl als je het technische verhaal bekijkt een ISP niet 123 hun domein over kan dragen. Dat heeft grote gevolgen voor (voormalig) klanten.

[Reactie gewijzigd door Jerie op 23 juli 2024 10:31]

Zitten waarschijnlijk heel wat meer haken en ogen aan dan een domain-transfer dus erg begrijpelijk.

De stichting kan gelden wel beter gebruiken dan deze te spenderen aan advocaten om zoiets netjes en correct te regelen.
Domain-transfer of merknaam-transfer, dat zijn twee verschillende dingen. Ze kunnen de domeinnaam niet overdragen ivm de mail. Alle bestaande mailadressen moet nog vele jaren blijven werken. Dat gaan ze echt niet aan zo'n stichting overdragen.
Inderdaad, het is een handelsnaam. Die email had ik nog niet eens aan gedacht.
Een hoop papierwerk in ieder geval, dat KPN daar voor bedankt... geef ze geen ongelijk.
Moet je nagaan wat voor informatie er in de handen van NGSK zouden komen als ze het domein wel hadden en een catchall op @xs4all.nl zouden zetten. Dat is in het verleden wel vaker gebeurd bij andere domeinen. Maar dat weet de normale mens niet, de actievoerders weten dit niet etc.

Leuk stukje marketing, maar totaal ondoordacht.
Maandag plaatste de NSGK een oproep op zijn site, en een advertentie in het Algemeen Dagblad met daarin het verzoek aan KPN om de merknaam Xs4all te doneren. Donderdag zal een groep kinderen voor het KPN-hoofdkantoor met een billboard nogmaals een oproep doen aan de provider om de naam te doneren.
Dit gaat echt super bot klinken maar ik vind dit een beetje eikelachtig gedrag. Je maakt van KPN al de bad-guy door openbaar te verzoeken om de naam te krijgen waardoor nee zeggen al moeilijk wordt en dan ook nog kinderen (ik gok gehandicapte kinderen) laten "demonstreren" met een bord.

Doe in het prive een verzoek en accepteer het antwoord dat je krijgt.

[Reactie gewijzigd door Parrotmaster op 23 juli 2024 10:31]

Het is een doorzichtige wervingstactiek. De advertentie in het AD zorgt ervoor dat het publiek het ziet en actie onderneemt. Ongeacht de beslissing van KPN hebben ze nu extra kijkers op hun site. Als ze dit serieus willen oppakken, beginnen ze niet met een advertentie. Dat doe je alleen voor de bühne.
De advertentie in het AD zorgt ervoor dat het publiek het ziet en actie onderneemt.
Er zijn meer kranten dan de Ad. Ik bijv. lees die niet en wist dus ook niets van die actie tot ik het hier las.
Dus ze hadden om elke Nederlander via kranten te bereiken ook een advertentie in die andere moeten plaatsen.
Dat was dus ook niet mijn punt, wellicht dat ik mijn stelling daarin iets te simpel heb geprobeerd over te brengen in mijn vorige comment. Je bereikt nog niet de helft van de bevolking door in ALLE kranten te adverteren aangezien een groot deel van de Nederlanders geen kranten leest en zijn nieuws uit andere bronnen haalt.

Echter hebben ze met een relatief goedkope advertentie, in wel te tellen een enkele krant, het voor elkaar dat ze alsnog op de voorpagina's van zowel Tweakers en Nu.nl staan. Ik lees zelf geen AD. Ik durf te zeggen dat nog niet geen kwart van de Tweakers lezers AD leest. En alsnog zijn we in contact gebracht met deze oproep. Met 1 welgeplaatst marketing stuk kan je er alsnog op rekenen dat je een breed effect kan hebben. Zeker als KPN er ook officieel op in gaat.

Ludieke acties en inhakers als deze gaan om het virale aspect. Het publiek warm maken en aan jouw kant krijgen met minimale investering. Voor een wat kleinere stichting als NSGK helemaal geen gek idee, als je al jaren het onderspit moet delven voor de grote/massale goede doelen.
Nee, de andere kranten hadden over deze actie kunnen berichten.
Ik dacht echt precies hetzelfde. Maar goede doelen stichtingen hebben wel vaker een handje van inspelen op schuldgevoel, publiek shamen enz. Het is helaas een lucratieve tactiek om geld mee binnen te halen. Daarbij worden middelen als kinderen inzetten ook niet geschuwd.

[Reactie gewijzigd door ro8in op 23 juli 2024 10:31]

Dat is ook precies de reden dat ikzelf nooit geld aan (grote) goede doelen geef. Altijd wordt maar ingespeeld om je schuld gevoel en op het afkopen daarvan: "Voor slechts x bedrag per maand kunt u een kind/dier als <naam> helpen".

Laat dan eens een reclame zien waar zo'n kind/dier het goed heeft. Geen uitgemergelde kinderen/dieren maar juist alleen de positieve kanten wat er met een donatie gedaan wordt. En als we dan bezig zijn graag ook direct het salaris van de algemeen directeur erbij ;)
Het bericht is inderdaad vaak van kijk al deze zielige x en dat is allemaal jouw schuld omdat je ons geen geld geeft, maar daar kan je gelukkig nu wat aan doen!

Ondertussen werken er directeuren die inderdaad 120.000+ per jaar verdienen. Dat zijn heel wat collecte busjes vol en dat is dan enkel 1 persoon. Daaronder zitten er nog een paar die op zijn minst de helft verdienen.
Mee eens, anderzijds heb je ook goeie topmensen nodig om er een succesvol bedrijf van te maken, die er ook voor zorgen dat er geld binnen blijft komen. En die kosten nou eenmaal geld. Anders kunnen ze net zo goed elders gaan werken. Wat denk je dat er met je goeie doel gebeurt, als je alleen maar mensen aan de top hebt die voor €25k werken? Als ze goed zijn, hou je ze met dat salaris niet binnen.

Maar wat ik veel erger vind: ik heb een tijdje maandelijks wat geld naar steeds een ander goed doel gegeven. Maar het lijkt erop dat de meesten dat geld alleen maar gebruiken, om jou te benaderen om nóg meer geld over te maken. Full color drukwerk, callcenters die me blijven bellen, mail-campagnes, al dan niet met celebrities... Ik had liever dat ze mijn geld gebruikten waarvoor ik het had overgemaakt. Als ik nog meer wil doneren, weet ik ze heus wel te vinden, hoeven ze mij niet maandelijks aan te herinneren.

Het ergste hierin was, ironisch genoeg, het Vergeten Kind. De tijd dat ik door hen ben gebeld * salaris van een callcenter medewerker was groter dan wat ik had gedoneerd.
Kijk eens, voor de gein, hun jaarverslag erbij. Ik zal niet zeggen wel goed doel het is, maar ik las (jaargang 2018)

Donatie's particulieren : 35 miljoen
Kosten verwerving : 5 miljoen
Administratie e.d. : 5 miljoen
Algemene reserve : 160 miljoen

(Ze kregen ook nog donatie's van overheden; 60 miljoen [verwerving 0.3 mln] , bijna 75% van hun uitgaven)

Dat is zo'n beetje de tendens. Ze willen reserves hebben voor meerdere jaren (want de kosten lopen gewoon maandelijks door). Daarom willen ze dat wij ook maandelijks een donatie doen. Lekker makkelijk budgetteren. En omdat ze toch een behoorlijke omvang hebben (160 miljoen) moet daar ook een 'fatsoenlijke' beloning bij voor de top.

Helaas geldt voor de meeste goede doelen: het is gewoon business.
En als het niet naar de directeur gaat, dan gaat het geld wel op aan gloednieuwe terreinwagens, bureaustoelen, facilitaire zaken die niet perse haast hebben et cetera. Dat zie je bij die coöperatieve banken en verzekeringen ook: we mogen geen winst maken (dus we smijten al het teveel verdiende geld over de balk om maar geen winst te maken).
Ondertussen werken er directeuren die inderdaad 120.000+ per jaar verdienen. Dat zijn heel wat collecte busjes vol en dat is dan enkel 1 persoon. Daaronder zitten er nog een paar die op zijn minst de helft verdienen.
Niet in het geval van NSGK zoals je had kunnen lezen als je even de moeite had genomen https://www.nsgk.nl/jaarrapport-2018/downloads3/
Ik lees:

Donatie's personen 3.6 miljoen
Verwerving 1.5 miljoen

Reserves 10.0 miljoen

Directeur: 91.000 per jaar, wat toch gezien mag worden als een riant salaris.
Ik kom op een gemiddeld salaris van 85.000 euro per jaar per FTE. En daarop nog een salaris voor 102.000 euro voor de directeur. Dat is alleen al 1,6 miljoen aan salarissen.

Daarnaast handelen ze ook nog eens in obligaties etc. hoezo?

Ik heb geen tijd en of zin om het jaarrapport helemaal tot in detail uit te pluizen, maar wat ik zo snel tegenkom maakt het er niet beter op eerlijk gezegd.

Wat je dan bedoeld met niet in het geval van NSGK snap ik dan ook niet?
Dat is niet het gemiddelde salaris, maar de gemiddelde loonkosten... die liggen nog weer een factor boven het salaris.

En 102.000 (in de cijfers kon ik alleen een 91k bruto vinden trouwens... hoe kom je op de 102?) is een stevige beloning, maar nog steeds niet 120.000+ die jij noemde. Dus vandaar 'niet in het geval van NGSK'
Precies, ik weiger om mee te betalen aan het riante salaris van de top van zo’n goed doel.
Daarbij heb ik ook een aversie gekregen voor een aantal goede doelen zoals b.v. Greenpeace met hun belachelijke acties, ik heb ook de Staatsloterij opgezegd omdat ze Greenpeace steunen.
Helaas gebeurt er inderdaad wat je omschrijft. Maar scheert nu wel alles over één kam. Enige nuance is wel op zijn plaats.
Je maakt van KPN al de bad-guy door openbaar te verzoeken om de naam te krijgen waardoor nee zeggen al moeilijk wordt en dan ook nog kinderen (ik gok gehandicapte kinderen) laten "demonstreren" met een bord.
Vanmorgen vroeg (Voor de reactie van KPN) las ik het volgende op de Telegraaf:
In de verklaring van de NSGK staat dat er meerdere evenementen worden georganiseerd om KPN over te halen de naam te doneren. Donderdag 25 juli is de eerste. Een groep kinderen onthult voor het hoofdkantoor van KPN een mobiel billboard met een oproep om de naam XS4ALL te doneren.
Het ziet er naar uit dat de 'demonstratie' voor donderdag al gepland was.
Donderdag zal een groep kinderen voor het KPN-hoofdkantoor met een billboard nogmaals een oproep doen aan de provider om de naam te doneren.
Ik betwijfel mij of dit bevestigd is, dat hun toch nog doorgaan donderdag.
Donderdag hitte van 40 graden
Pff off topic
Anoniem: 300525 @Mel3322 juli 2019 12:45
maar toch best wel relevant imho. Met dat weer, gehandicapte kinderen laten protesteren om een naam die gewoon van KPN "is". En welke nog steeds actief gebruikt wordt (denk aan emailadressen).

Aparte gang van zaken....
Het is inderdaad een beetje het mes op de keel zetten, maar vergeet niet dat KPN ook aan het kijken is hoe men de naam alsnog kan behouden naar aanleiding van alle kritiek op het bericht dat KPN XS4all wilde stoppen. In dat licht is het dus logisch dat KPN nee zegt en is deze actie eigenlijk op voorhand al wat voorbarig geweest, helaas.

En is dit natuurlijk ook een stukje publiciteit opzoeken geweest, Tweakers bericht er nu immers over, NU.nl deed dat en zo dus wel meer. ;)

[Reactie gewijzigd door CH4OS op 23 juli 2024 10:31]

+10 voor deze reactie.
Een stichting voor gehandicapte kinderen, die gehandicapte kinderen misbruikt om hun doel te bereiken. Walgelijk. Vergelijkbaar met je kind erop uit sturen om te bedelen.
Dit is puur marketing. Het hele feit dat ze op de bekende naam willen meeliften straalt dat mijns inziens al uit. Maar door het nu in de media te gooien lijkt het echt alsof je over iemands anders rug het onderste uit de kan willen halen.
Ik vind dit goede doelen onwaardig gedrag. En dat terwijl het over kinderen gaat! Bah
Stichting Accessibility zou ook wel belangstelling hebben denk ik, die doen vooral digitale toegankelijkheidsprojecten.
ik heb het idee dat veel mensen dit wel door hebben.
Ik had nog nooit van de stichting NSGK gehoord, maar het gevoel wat bij mij blijft hangen is zeker niet positief. Eerder onsympathiek.
Ja, want KPN heeft XS4All zo goed bewaakt in de afgelopen jaren.
Nou, ik ga het niet vaak voor KPN opnemen maar waarom zouden ze die naam ook moeten overdragen?
Wat is dat nou weer voor flauwekul?

Ergens vind ik het het bizarst dat hier gehandicapte kinderen voor 'misbruikt' worden.
Ik weet wel zeker dat er geen 1 onder hen is die dit uit zichzelf bedacht heeft (cq. hier belang bij heeft).
Kinderen zijn vaak creatiever dan je denkt. Het idee is briljant maar komt ondoordacht over zoals typisch zou zijn voor zo'n creatieve bui.
Oh da's zeker waar!
Maar het gaat me echt te ver om te suggereren dat uit 1 van de kinderbreintjes dit plan is ontsproten "Kom we gaan KPN vragen of ze de merknaam XS4ALL aan ons willen geven".

Dit komt gewoon uit de koker van volwassenen die denken op de huidige SJW-golf denken mee te kunnen varen en zo de KPN in het nauw te kunnen brengen (want als ze het niet doen, dan hebben zij het voor velen 'gedaan') ten koste van die arme gehandicapte kinderen die nu de toegang tot het normale leven ontzegd wordt.

Goed dat ze hun poot stijf houden.
En nog beter dat die stiching de wind van voren krijgt.

[Reactie gewijzigd door SuBBaSS op 23 juli 2024 10:31]

Dat vind ik dus ook
Mensen (kinderen) die vragen worden overgeslagen heb ik altijd geleerd.

Ik snap de bedoeling maar als we zo gaan doen.
Vind het ook nogal stuitend. Dus als kind is het erger dan volwassen gehandicapt zijn. Dat is wat zulke doelen zeggen eigenlijk.
Het gevoel zegt dat toch al? Moet je dat dan ook nog feitelijk zo gaan spreiden dan?
En het straks dus ook daadwerkelijk zo is dat je uitgesloten kan worden omdat je geen kind meer bent.

En dan een slogan die acces for all heet?
Doe eens in spiegel kijken nsgk

Misschien of topic maar wel wat er speelt

[Reactie gewijzigd door Mel33 op 23 juli 2024 10:31]

Best wel lompe actie om dit zo publiekelijk te doen. Guilt tripping much. Het is gewoon KPN eigendom en de naam is nog behoorlijk wat centjes waard waarschijnlijk. Ja het was een mooi gebaar geweest van KPN, maar dit slaat nergens op.

[Reactie gewijzigd door Kojoottii op 23 juli 2024 10:31]

Zeker een lompe actie, maar je haalt er wel de media mee. Om dan kinderen te posteren voor het KPN hoofdkantoor vind ik dan wel weer 2 stappen te ver gaan.
Hoe hard het ook klinkt, maar zo krijg je wel aandacht voor je zaak en worden er eerder stappen ondernomen. Het is algemeen beproefd middel. Programma's als kassa en redt mijn vakantie draaien ook op dit principe, net als de zwartepiet discussie en menig ander issue waar de politie/politiek pas na publiciteit in actie komt.
Die domeinnaam gaan ze niet afgeven. Ik verwacht dat de mailadressen nog heel lang blijven bestaan en dat houdt ook in dat de mx records in beheer van KPN moeten blijven.
Die adressen kunnen ze prima migreren naar KPNMail.
Dat gaat niet zomaar, want als je de domeinnaam niet meer hebt werken @xs4all.nl adressen natuurlijk niet meer. Dat 'migreren' betekent dus in de praktijk dat alle klanten overal hun email adres moeten aanpassen. Dat is niet realistisch en dus moet @xs4all.nl gewoon blijven werken voor email adressen, zo doet elke provider dat bij overnames / merkwijzigingen.
"Dat 'migreren' betekent dus in de praktijk dat alle klanten overal hun email adres moeten aanpassen."

Ja, dus? Migreren is in dit geval verhuizen. Als die mensen fysiek (dus irl) verhuizen, passen ze dan ook hun adres niet aan omdat het teveel gedoe is? Als ze dat kunnen, dan kan dat met e-mail ook.

[Reactie gewijzigd door TheVivaldi op 23 juli 2024 10:31]

Veranderingen kosten geld.

En waarom zou je het veranderen, omdat iemand anders de naam gratis wilt overnemen. Naja word dus over 100jaar. Dan is de laatste gebruiker wel overleden en hebben we waarschijnlijk (hopelijk) een andere methode voor email.
Dat gaat een dure worden dan... mag KPN/XS4ALL voor een mooie oplossing gaan zorgen dat iedereen de 'nieuw' adressen krijgt en dan bedoel ik niet de personen en organisaties die gebruik maken van @xs4all.nl adressen, maar aan contacten van betreffende personen.

Nee, als je een beetje klantvriendelijk wilt blijven, gaat dit het niet worden... gelukkig dat KPN ook aangeeft hierin niet mee te gaan. Daarnaast XS4ALL bestaat nog altijd.
ACM Software Architect @ik22222 juli 2019 12:11
Het zal ook nogal een serieuze inbreuk op de privacy geven als ze dat niet zo doen. Dan zou al die mail ineens bij een compleet andere partij terecht kunnen komen.
Tenzij er een blacklist komt.
ACM Software Architect @Frubelaar22 juli 2019 13:55
Die blacklist moet dan onderhouden worden door de nieuwe eigenaar van het domein? Zelfs dan kan je beargumenteren dat er al zonder jouw toestemming persoonsgegevens worden verwerkt... Ze moeten tenslotte die mail ontvangen om daarna te weigeren. Sterker nog, het bijhouden van jouw emailadres in die blacklist is al verwerken van persoonsgevens. Wellicht dat beide onder de grondslag voor noodzakelijk voor bedrijfsvoering vallen, maar het blijft een heikel punt.

Al met al denk ik dat een dergelijk veelgebruikt domein simpelweg teveel privacy-obstakels heeft om zomaar even bij een onbekende derde onder te brengen. Daar zal dan sowieso van alles juridisch dichtgetimmerd moeten worden.
Kwestie van als nieuwe stichting een andere domeinextensie te gebruiken voor de website.
xs4all.site, xs4all.info, etc...
Dan hoeven ze ook de domeinnaam niet op te vragen, die kunnen ze gewoon zelf registeren. Dan krijgen we het echter wel over merkrecht.
Niet als ze geen concurrerende dienst opzetten en dat lijkt me niet het doel van die organisatie.
Dat doet niet iedere provider.. Vraag maar aan de mensen die eerst VodafoneThuis hadden en overgezet werden naar T-MobileThuis.
Dat zou kunnen maar kijk maar eens naar het Tebenet, Chello, UPC en Ziggo verhaaltje. Hierbij worden de adressen ook niet gewijzigd omdat de naam is komen te vervallen. Er zijn namelijk nog legio aan gebruikers die een Chello mail adres hebben(ik zelf heb nog een tebenet adres).

Het is allemaal wel makkelijk zeggen maar in praktijk zitten er redelijk wat haken en ogen aan dit soort kwesties.
"Dat zou kunnen maar kijk maar eens naar het Tebenet, Chello, UPC en Ziggo verhaaltje. Hierbij worden de adressen ook niet gewijzigd omdat de naam is komen te vervallen."

Maar bij de overgang van VodafoneThuis naar T-Mobile Thuis dan weer wel, dus het is niet zo dat het nog nooit eerder is gebeurd.
Kun jij garanderen dat er niet één @xs4all.nl emailadres is dat niet al bestaat onder @kpnmail.nl ? Het gedeelte voor de @ , dus
Een domeinnaam hoeft niet altijd samen te gaan met een handelsnaam.
XS4ALL is natuurlijk een mooie naam voor een gehandicaptenstichting, er vanuit gaande dat 1 van hun doelen is om locaties beter bereikbaar te maken voor gehandicapten... Maar met de geschiedenis die de naam al heeft opgebouwd als provider, vind ik dit een hele rare actie om de naam over te nemen!
Anoniem: 300525 @thefal22 juli 2019 12:43
dat heb ik dus ook. Ik vind het eigenlijk ook best vreemd dat dit nieuwswaardig wordt bevonden. Daarnaast, zoals softinc ook al schrijft; email adressen blijven natuurlijk voorlopig gewoon in de lucht. Lijkt me logisch dat zo'n merknaam niet zomaar weggegeven wordt. Er zijn tal van namen nog steeds in gebruik als adres van providers die niet meer (actief) bestaan

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.