'Nederlandse isp's moeten e-mails na overstap tot een jaar blijven doorsturen'

Nederlandse providers moeten tot een jaar na de overstap van een klant e-mails van die persoon blijven doorsturen of toegang tot de mailbox blijven geven. Dat stelt brancheorganisatie NLConnect. Een verplichte overstapdienst vindt de organisatie overbodig en duur.

Dat klanten toegang tot hun e-mail verliezen als ze van provider wisselen, is een drempel om over te stappen. Dat schrijft NLConnect in een reactie op de plannen van het ministerie van Economische Zaken om de Telecommunicatiewet aan te passen. De wijzigingen die de overheid onder de noemer 'Wetsvoorstel overstappen telecom' heeft opgesteld, moeten overstapdrempels verlagen. Onder andere betere informatie over de overstapprocedure, het blijven leveren van diensten tot het moment van overstappen en een verplichte overstapdienst moeten hiervoor zorgen.

Een regeling voor het forwarden van e-mails ontbreekt echter, constateert NLConnect. "In onze ogen moet e-mail forwarding voor klanten net zo vanzelfsprekend worden als nummerportabiliteit", stelt de brancheorganisatie voor de breedbandmarkt; deze heeft 65 leden waaronder diverse relatief kleinere glasvezelaanbieders en Tele2. De twee grote aanbieders Ziggo en KPN zijn niet aangesloten bij NLConnect en volgens de organisatie 'domineren deze twee grote spelers de markt' en 'leven ze zelfregulering onvoldoende na'.

Volgens NLConnect was er 'één grote aanbieder' die weigerde een volgens zelfregulering gemaakte afspraak na te komen, waarbij het ging om gedurende een maand e-mails te forwarden of toegang tot de mailbox te verschaffen. Overleg om die maand te verlengen naar een langere termijn is vastgelopen. De drempel die het dreigend verlies van e-mail vormt, staat volgens de organisatie de groei van bijvoorbeeld glasvezel in Nederland in de weg.

De branchevertegenwoordiger wijst naar België, waar al sinds 2011 in de wet staat dat providers tot anderhalf jaar na een overstap e-mails blijven doorsturen. Daarnaast wil NLConnect dat aanbieders de verplichting krijgen om een e-mail only-dienst aan te bieden, zodat consumenten tegen betaling hun mailadres kunnen behouden. Verder wil de organisatie dat bij het voorgestelde verbod op ‘misbruiken van het overstapproces' verduidelijkt wordt dat ook kortingsacties gericht op mensen die hebben aangegeven over te willen stappen niet mogen. Ook dit zou glasvezelprojecten namelijk frustreren.

Overigens is NLConnect niet met alle voorgestelde maatregelen blij. Het voorstel dat de ontvangende internetaanbieder verplicht wordt een overstapservice aan te bieden noemt de brancheorganisatie 'te duur en overbodig'. "Elke ontvangende provider heeft ook zonder deze wettelijke verplichting immers reeds de prikkel om nieuwe klanten te werven, waarbij het aanbieden van een overstapservice instrumenteel kan zijn", stelt NLConnect.

Door Olaf van Miltenburg

Nieuwscoördinator

06-02-2019 • 11:48

206 Linkedin

Submitter: Muncher

Reacties (207)

207
202
71
4
0
83
Wijzig sortering
Maar geef dan ook de mogelijkheid om zo'n adres op te heffen.
Ik ben al 5 jaar geen klant meer bij UPC (Ziggo), maar krijg nog steeds mails doorgestuurd. Ik kan echter niet meer inloggen bij Ziggo zonder klantnummer (ik ben geen klant meer), dus ik kan de mailbox niet meer benaderen om het doorsturen uit te zetten.
De klantenservice kan me niet helpen, want ik heb geen klantnummer...
offtopic:
Gevalletje van een klantenservice die niet verder wilt denken dan de standaard regeltjes. Bel opnieuw, schrijf een brief. UPC heeft jou klantgegevens nog wel, omdat het bedrijf verplicht is minimaal 7 jaar de financiële gegevens te bewaren. Jij bent dus echt nog wel bekend bij dit bedrijf.

En anders schakel de media in (facebook of kassa/belbus). Dan piepen ze wel anders.

[Reactie gewijzigd door Maulwurfje op 6 februari 2019 12:05]

Je kan een beroep doen op de nieuwe privacy wet en eisen al jou gegevens te verwijderen inclusief doorsturen van de email.
Een bedrijf mag alleen je gegevens verwijderen als er geen andere wetten zijn die hen ertoe verplichten die gegevens te bewaren.
Die wet is er nu toch niet? Ze zijn niet verplicht die mail 5 jaar door te sturen toch?
Wel verplicht om 7 jaar de administratie, en dus ook de debiteuren, te bewaren.
Dat begrijp ik, maar daar valt een nieuw mailadres van een 5 jaar oude klant niet onder.
Klopt wat ze volgens de wet moeten bewaren moeten ze bewaren.

Een email account in stand houden is geen wettelijke verplichting
Klopt, maar als de ISP in kwestie kan aantonen dat het e-mail account infrastructuur-technisch gezien alleen weg kan door alles van een klant te verwijderen, dan mogen ze dat dus niet doen.
Dat klinkt leuk maar zo zal het in de praktijk niet gaan werken, sterker nog men zou kunnen eisen dat los te koppelen van elkaar.
Er is een wettelijke verplichting om bepaalde gegevens te bewaren
Jij mag wettelijk eisen dat je gegeven verwijderd worden zolang dat niet tegen wettelijk bewaarregels in gaat.

Het in stand houden van een email adres is geen wettelijke verplichting dus mag jij verwijdering eisen.
Als die 2 met elkaar verbonden zijn is dat het probleem van de provider en zullen ze dat gewoon los moeten koppelen. Lijkt me technisch trouwens ook vrij eenvoudig om email adres te wissen.
Zwart wit gezien heb je ook gelijk, dat betwist ik niet, maar ik ben niet zo naief om te denken dat het in de praktijk ook zo zal werken. Genoeg (grote) bedrijven van de binnenkant meegemaakt op diverse projecten en vanuit de situaties die ik daar ben tegengekomen zijn er genoeg bedrijven waar het simpelweg in de praktijk niet mogelijk is om daaraan te kunnen beantwoorden. Kun je wel stampij gaan maken en eisen dat ze dat wel doen, maar dan wens ik je veel succes bij de rechter. Die zal namelijk echt niet zo zwart wit kijken.
De rechter zal gewoon de wet toetsen dat is zijn taak. Dat het voor die bedrijven technisch moeilijk is maakt niet uit.
Jij het rechten om gegevens te laten verwijderen zolang die gegevens niet wettelijk bewaard moeten blijven. Een mail adres is niet iets dat men wettelijk moet bewaren en men moet dit gewoon verwijderen. Als het technisch moeilijk is is dat hun probleem. Een rechter moet gewoon naar de wet kijken in dit geval Het enigste waar een rechter bij moeilijk problemen mee kan houden is dat ze een iets langere termijn krijgen om het te verwijderen.
Twitter is altijd een uitkomst als de helpdesk niet wil meewerken. Dat heb ik in de jaren wel geleerd met Ziggo.
Dat was het vroeger toen bedrijven massaal twitter gingen gebruiken, omdat ze bang waren dat er veel publiciteit kwam. Tegenwoordig vaak minder.

Ik had bij Online.nl die steevast mn facturen en ander mail naar mn @online.nl adres bij hun mailde ipv naar m’n gmail die ik gebruikt heb bij het afsluiten vh contract. Ook ma verzoek tot wijziging.

De @online.nl email wilde ik bewust niet gebruiken. Je wilt niet vast zitten aan een provider door hun mail adres... 8)7 |:(
De @online.nl email wilde ik bewust niet gebruiken. Je wilt niet vast zitten aan een provider door hun mail adres... 8)7 |:(
Ook mijn eerste gedachte. Enige reden van een e-mailadres van een provider is vanwege HUN communicatie.
Dat was het vroeger toen bedrijven massaal twitter gingen gebruiken, omdat ze bang waren dat er veel publiciteit kwam. Tegenwoordig vaak minder.
Dit werkt voor mij nog steeds erg goed hoor.

Af en toe ook van die partijen waar je moeilijk geholpen wordt (eindeloze keuzemenu's, onhandige FAQ pagina's, gewoonweg geen contact info). Als ze dan een Twitter accountje hebben gewoon daarheen sturen dat je ontevreden bent over X of Y, werkt erg goed. Prop er (indien herhaling nodig) nog een populaire hashtag in (bijv. "#kassa" of "#dtv" (leuk voor sarcastische tweets)) en moet je zien hoe snel ze over de eigen voeten struikelen om je te helpen.
Waarom niet gewoon het emailadres dat de mailberichten doorstuurt blokkeren aan de ontvangende kant? Combineer dat met het melden van de genoemde berichten als spam. Het probleem lost zich dan vanzelf op.
al die mails forwarden naar abuse@ziggo.nl helpt misschien ook, aangezien dat allemaal ongewenste mails zijn die via Ziggo krijgt
Bestaat deze wetgeving ook in België?
Of kunnen ze daar zo maar je adres uitzetten?
Als je de wetgeving ivm het behouden van je e-mail adres bedoelt, dat is inderdaad in België ook geregeld. Er is een termijn van 18 maanden vastgelegd: https://www.bipt.be/nl/co...u-uw-e-mailadres-behouden
Gewoon je gegevens laten verwijderen vanwege de AVG wetgeving. Kan je meteen alles controleren ;-).
Zie hierboven: Een bedrijf mag alleen je gegevens verwijderen als er geen andere wetten zijn die hen ertoe verplichten die gegevens te bewaren.
Zie ook hierboven, een emailadres kan gewoon verwijdert worden want het betreft geen wettelijke verplichtingen om te bewaren (zoals administratie voor 7 jaar).
Mails wegfilteren die naar dat adres zijn gestuurd?
Ze komen nu in een aparte map en dat werkt op zich prima, maar het is wel raar dat je je account niet echt kan laten opheffen.
Misschien ook bewust gedaan uit bescherming, er zullen er genoeg zijn die dit doen en dan er achteraf achter komen dat accounts nog gekoppeld zijn aan dit adres.
Je had ook voor de opzegging bij Ziggo dat Email account aldaar moeten verwijderen en bij je moeder als die ook Ziggo heeft een paar dagen later weer kunnen aanmaken, had je het gewoon kunnen blijven gebruiken.
Anoniem: 426269
@yeroon176 februari 2019 12:05
LOL, je bent een soort van terecht gekomen in een andere dimensie daar. Da's wel een slechte zaak ja.

Bij een beetje mailprovider moet je overigens het doorsturende adres eerst bevestingen voordat die forward werkt vanaf de andere provider. Maarja, als je die ooit geaccepteerd hebt, dan kunnen ze misschien nog wel blijven sturen daarna. Dan zit er maar 1 ding op, zelf een rule/regel maken die email van dat mailadres gelijk in de prullenbak gooit.

Maarre, in het kader van de AVG/GDPR. Zij hebben ergens een mailadres dat forward naar een emailadres naar jou, oftewel een persoonsgegeven. Dit moeten ze verwijderen. Zo niet, dan zijn ze in overtreding.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 426269 op 6 februari 2019 12:07]

Misschien is je oude klantnummer nog te vinden in de bank afschriften van toen?

Tegenwoordig staat die er wel in, maar weet niet of ze dat 5 jaar geleden ook al deden.
Maar maar maar, ik log bij Ziggo zonder klantnummer in op mijn webmail.....
Klopt!
Dat deed ik ook, maar ik kon niet meer inloggen (want geen klant meer)...
Je kan dan wel een nieuw wachtwoord aanvragen om weer bij je gegevens te kunnen, volgens de klantenservice. Maar daar heb je dan het klantnummer voor nodig.
Dus ik ga in een soort cirkeltje rond :)
Ze hebben je daar vast al over gemaild ;)
Zoals @Maulwurfje al aangeeft moeten ze hier best wel wat mee kunnen, maar zal dit niet in het standaard repertoire van de klantenservice zitten.

Je schrijft dat je geen klantnummer meer hebt, masr die heb je natuurlijk wel alleen is daar geen actief abonnement aan gekoppeld. Dus aan de hand daarvan moeten ze wel wat kunnen.

Overigens loop je bij 'mailadres opheffen' de kans dat het adres later weer geactiveerd wordt voor een andere klant. Die klant krijgt dan dus mail die eigenlijk voor jou bedoeld was, en ik betwijfel of je dáár nou zo blij van wordt.

Het Ziggo-mailadres dat wij hebben (wat overigens niet actief gebruikt wordt) is voorheen bij iemand anders in gebruik geweest, waardoor er nog steeds, na vele jaren, mail op binnenkomt dat bestemd is voor de vorige gebruiker. Ik durf te stellen dat dit hergebruik van email adressen wel een privacy-issue is, waar Ziggo (en ik neem aan menig andere provider) nog maar eens goed over moet nadenken.
Dat klanten toegang tot hun e-mail verliezen als ze van provider wisselen is een drempel om over te stappen.
Je kan ook gewoon iets degelijks gebruiken zoals Gmail zodat dit geen issue is.
En als je dan wil overstappen vanaf Gmail naar wat anders? Daar geldt precies hetzelfde probleem.
Het lijkt mij sterk dat elke dienst waar je email afneemt verplicht word hier toe.

Stel, ik koop een eigen domein, en zie daar vanaf. Claim ik dan de webhost nog een jaar extra (gratis) het domein te hosten, zodat ze mijn mail door kunnen sturen?

Dit is bedoeld voor de ISP's in nederland. Als je weg wilt bij gmail, ga je weg bij gmail en stuur je gewoon de email door (een gratis dienst hoef je niet "op te zeggen"). Echter verdwijnt je emailaddress wel als je je internet opzegt bij provider x.

Al moet ik zeggen dat ik nog zelden (ook bij de non-tweaker) nog een @provider adress zie.
Volgens mij staat in het bericht nergens dat de mail gratis moet worden doorgestuurd. Er staat alleen dat het moet worden doorgestuurd.

Bij xs4all hebben ze al ruim 20 jaar het ''pack' abonnement. Dat is onder andere daar voor bedoeld: Als je geen internet-toegang meer van ze afneemt, kan je nog wel de andere diensten blijven gebruiken, zoals je email en dergelijke. Andere providers zouden het zelfde kunnen/moeten doen.
Hier in België is dat wel anders... de helft (puur gok op basis van wat ik zie op de auto's) van de kleine zelfstandigen hebben een email adres met @telenet of @skynet achter.
Ik heb nog steeds een @Versatel.nl e-mail. welke ik nog steeds kan gebruiken.
Ooit ADSL daar gehad 15 jaar geleden ofzo, inmiddels al weer 2 providers verder, maar gebruik nog steeds @versatel.nl. Bij opzeggen vroeg ik hoe lang heb ik om al m'n e-mail om te zetten naar een nieuw adres? Toen zei de helpdesk medewerker: 'zolang u dit mail adres actief gebruikt sluiten wij het niet af" en dat is 15 jaar later idd zo! :) ;) Kijk zo kan het ook!
In je eerste voorbeeld neem je dan ook geen email af, maar een domeinnaam (inclusief DNS/MX records). Zoals je aangeeft hosten ISPs inderdaad wel je email, wat feitelijk een betaalde dienst is die dus ook uitgezet wordt als je ophoudt met betalen. Iets waar mensen zich bewust van moeten zijn, net zoals het feit dat 'gratis' emaildiensten ook niet compleet te stoppen zijn zonder dat je forwarding ophoudt.
Al moet ik zeggen dat ik nog zelden (ook bij de non-tweaker) nog een @provider adress zie.
Dan vrees ik dat je waarschijnlijk een bias op leeftijd o.i.d. hebt, want wij bieden een dienst aan die grotendeels door 40+-ers gebruikt wordt en bij een greep van 140 emailadressen zijn er 39% een provideradres.
Je verliest je emails niet als je van Gmail overstapt naar bijvoorbeeld Outlook. Je blijft dan toegang houden tot je Gmail (en dus je emails). Of zeg ik dan iets raars?
Niet als je helemaal van Gmail af wil.

Bijvoorbeeld: Toen ik mijn Gmail account opende was Google nog een goed bedrijf ("Don't be evil"). Tegenwoordig is het een van de slechtste bedrijven op internet. Ik zou er ook wel af willen maar het is een hoop gedoe.

Gelukkig heb ik ook mijn domein voor mijn echt belangrijke email, maar de minder belangrijke dingen heb ik altijd via gmail laten lopen om de spam op mijn belangrijkere adres te voorkomen.

Op zich zou zo'n verplichte doorstuurservice een handige manier zijn om makkelijker over te kunnen stappen. Een jaar is voldoende om alle oude accounts over te kunnen zetten die hier nog aan gekoppeld zijn. Je vergeet er altijd wel wat.

[Reactie gewijzigd door GekkePrutser op 6 februari 2019 11:56]

Okee, je wil dus 'helemaal van Gmail af' en gaat vervolgens klagen dat je je emails van Gmail verliest 8)7
Van email als dienst ja. Van het adres liever niet omdat er zo enorm veel aan gekoppeld is door de jaren heen. Is dat zo moeilijk te begrijpen? Ik vind de vergelijking met nummerportabiliteit die in het artikel wordt gemaakt een heel goede.
"In onze ogen moet e-mail forwarding voor klanten net zo vanzelfsprekend worden als nummerportabiliteit"

Nummerportabiliteit is eigenlijk juist een hele slechte vergelijking in deze zin omdat je met nummerportabiliteit het nummer behoud en dus meeneemt naar jouw nieuwe provider, maar e-mail forwarding is iets heel anders dan behoud van het e-mailadres...
Een email is nu eenmaal gekoppeld aan een domein. Een telefoonnummer is niks meer dan wat getallen, dus die vergelijking gaat niet op. Als je gehecht bent aan je mailadres moet je een eigen domein aanschaffen.
Wat jij, en de meeste anderen kennelijk ook, niet weten is dat nummerblokken voor mobiele nummers in eerste instantie aan providers gekoppeld waren. een 0653 nummer is bijv. ooit bij KPN begonnen. Een 0641 nummer was ooit van T-mobile. etc. De vergelijking is dus niet zo mank als het lijkt. Het verschil is natuurlijk wel dat er geen infrastructuur voor is opgetuigd om portabiliteit mogelijk te maken, en ik denk ook niet dat er veel animo is voor zo'n plan.
Als je enig idee hebt hoe email en mobiele telefonie werken dan snap je dat de vergelijking helemaal mank gaat. Elk nummer kan je overal registreren, het is maar een nummer, ook al zijn ze in blokken uitgegeven. Een email heeft altijd een domein-identificatie die niet zomaar ergens anders op een willekeurige server geregistreerd kan worden, de mail zal altijd via het originele domein moeten.
Helemaal mank gaat wel erg ver. Er moet een vorm van overdracht plaatsvinden om de transitie van een mobiel nummer mogelijk te maken. Een forward is administratief gezien een nog kleinere handeling, maar er zit daarna wel iets meer (verder compleet geautomatiseerd) werk aan. Dus zo gek is het idee ook weer niet.
Een forward is vergelijkbaar met het doorschakelen van je telefoonnummer, niet met het porteren van het nummer. De originele dienst moet namelijk nog steeds een dienst blijven leveren.
Je doet nu net alsof dat nu zo'n ramp is. Als je dat in tijd beperkt tot een jaar en een paar maanden, dan is dat best handig om ongelukken te voorkomen.
Dat wist ik wel, maar dat is meer een administratief iets. Vrijwel niemand associeert een bepaalde reeks met een bepaalde provider. Maar om bedrijf x controle en beheer over @bedrijfy te laten doen is vrijwel niet te doen vanuit diverse opzichten.
dat is misschien afhankelijk van het land of de leeftijd. Mijn generatiegenoten in België weten vaak nog zeer goed dat 047x proximus is, 048x orange (base nu) en 049x mobistar (orange nu). Bij mijn eerste gsm was dit ook zeer belangrijk want het tarief naar een ander mobiel netwerk was zeer hoog.
Dat is zo, maar de link tussen het nummer en provider is puur willekeur. Nu hoorde 0653 bij KPN en 0641 voor T-mobile, maar dat kon evengoed omgekeerd zijn of aan een andere operator toebehoren.
Bij een @gmail adres is het wel zo logisch dat die bij gmail behoord en een @outlook adres bij outlook.
Dan neem je een eigen domein van enkele euro's per jaar, en koppel je dat aan een e-mail provider, dan heb je gewoon de door jou gewenste porteerbaarheid.
Hahaha, hoe kan je nou ooit je Gmail adres houden als je overstapt naar een andere provider? Gmail.com is van Google en bijvoorbeeld outlook.com is van een ander bedrijf. Hahaha, levenslange gratis doorstuurservice dan maar?
Ik vind het geen goede vergelijking omdat een emailadres fundamenteel gekoppeld is aan een domein. Dat is bij een nummer niet zo. Je kunt dus realistisch gezien voor email geen vergelijkbare regeling verwachten mbt portabiliteit. Wil je je gmailadres 'beschikbaar houden' dan kun je een forward aanzetten.
Het is wellicht tijd dat de technische beperkingen van 'gratis' emailadressen wat meer gaat doordingen bij mensen die waarde hechten aan portabiliteit.
Helemaal mee eens. Volgens mij kon je vroeger aan het telefoonnummer zien bij welke provider mensen zaten. De aanbieders waren niet zo blij met de portabiliteit omdat de routing toch wel lastig werd. Nu hoor ik er niemand meer over.
Maar een domeinnaam is van een bedrijf, een nummer niet, dat kan worden overgezet. Het is echt totaal iets anders.
Wat jij wilt is de voordelen van Google (het adres) maar zonder dat je ze er iets voor teruggeeft. Je hebt een hele uitgesproken mening over Google, dat is me duidelijk. Maar het is geen liefdadigheid die voor jou speciaal je email in de lucht houdt...
www.google.com/settings/takeout ?

Your account, your data.
Export a copy.
Create an archive with your data from Google products.

[Reactie gewijzigd door himlims_ op 6 februari 2019 12:14]

Dit zit achter een login. Kan je uitleggen wat dit is?
Kun je een zipfile met alle gegevens van je Google account (inclusief mail) te downloaden.
Ah, dat is idd handig voor je verleden. Natuurlijk is het probleem dat met een forward wordt opgelost meer een probleem dat met de toekomst te maken heeft.
Natuurlijk is het probleem dat met een forward wordt opgelost meer een probleem dat met de toekomst te maken heeft.
Er wordt met forwaring geen probleem opgelost, forwarding is een (tijdelijke) workaround.
Workarounds zijn ook oplossingen, zij het tijdelijke.
Voor veel mensen zou een forwardperiode van 1½ jaar een veel gezeik kunnen schelen omdat je altijd hier en daar wat vergeten registraties hebt etc. Het is denk ik geen overbodige luxe.
En zoals ik al een tijdje weet: niets is zo permanent als een tijdelijke oplossing...
Nee, hij klaagt dat hij nog steeds mails via Gmail doorgestuurd krijgt.
Je zou er dan voor kunnen kiezen je Gmail account een bepaalde tijd in de lucht te houden zodat de nog binnenkomende e-mails beantwoord kunnen worden.
Daarbij kun je ook een automatische reply instellen zodat de verzender weet waar het in de toekomst heen moet.
Daarna kun je dan met een gerust hart je Gmail verwijderen

Dus een gmail account, outlook.com etc kan erg handig zijn in dit geval

[Reactie gewijzigd door T-Rexx op 6 februari 2019 12:00]

Je hebt gelijk, het is ook bij andere diensten een punt. Wat veel mensen zullen denken is dat omdat het gratis is, het probleem niet bestaat. Natuurlijk is dat enkel zo als je kijkt naar betalen in geld. Bij Outlook en Gmail betaal je echter met iets anders: je data. Het is dus helemaal niet gratis en daarmee zou het dus ook fijn zijn als je bij die diensten een forward kon krijgen.

De les is dus om een move goed te plannen en om niet al te overhaast over te stappen naar een echte mailprovider op je eigen domein, zodat je nooit meer het probleem hebt dat je mail niet aankomt, enkel dat het ergens gehost moet worden. ;)
Dan kan je je Gmail binnenhalen in je nieuwe account. En er dan niet meer naar omkijken.

Als je een jaar niet inlogt, wordt ie opgeheven. Dus precies zoals jij zegt. Blijf je een jaar kijken, dan duurt het nog een jaar. Het gaat pas in als je niet meer kijkt. Maar hoe moeilijk kan het zijn of kan je het jezelf maken?
Dan kan je je Gmail binnenhalen in je nieuwe account. En er dan niet meer naar omkijken.
Volgens mij gaat het hier niet over de geschiedenis, maar over de toekomst. Mogelijk komt er na een jaar nog e-mail binnen van iemand of een organisatie waar je niet aan gedacht had.
Als je een jaar niet inlogt, wordt ie opgeheven.
Dat klopt niet. Ik heb zojuist ingelogd op een Gmail account waar ik 4 jaar niet naar omgekeken heb.
Ben op deze manier ooit wel een Hotmail account kwijtgeraakt.
Ik snap je probleem niet? Je kan je gmail mailbox toch gewoon (volledig) importeren in je offline client, of zelfs naar een andere online dienst / eigen server. Vervolgens stel je een forward in van je gmail naar je nieuwe mail adres gmail@jouwdomein.nl oid, en (dat heb ik gedaan) zet je in gmail je vakantiebeantwoorder aan met een verwijzing dat je graag op je nieuwe emailadres benadert wil worden.

Je stapt over van een dienst, daar kan je deze drie makkelijke stappen echt wel voor uitvoeren.

Overigens vormt het hebben van een gmail adres geen barriere voor het overstappen van je ISP naar een andere, dus ik weet ook niet zo goed wat het punt is wat je wil maken.
Protonmail is een goed alternatief.

Ik heb het gratis account, omdat ik het alleen voor bevestigingsemails gebruik. Dan heb je alleen webmail en maar 500MB ruimte. Voor 'serieuze' mail gebruik ik eigen domeinen en een VPS.
Maar de betaalde versie (4 euro per maand) biedt veel meer ruimte en uiteraard ook IMAP en SMTP.
Je bent wel heel negatief over google. Waarom is google 1 van de slechtste bedrijven? Ze maken mooie producten en vertellen je precies wat ze doen. Je weet van google wat ze doen, van een hosting partij weet je dat niet want die worden nooit zo onder de loep genomen.

En je kunt in gmail heel makkelijk een doorstuur adres toevoegen en alle mail doorsturen.
Onzin, je kan met een willekeurig e-mail programma zoals Outlook of Thunderbird gewoon je gehele inbox downloaden en verplaatsen naar een lokale map en vervolgens naar een andere maildienst.

Dat hier wetgeving voor komt OMG hebben ze echt niks beters te doen in Den Haag 8)7
Niet als je helemaal van Gmail af wil.

Bijvoorbeeld: Toen ik mijn Gmail account opende was Google nog een goed bedrijf ("Don't be evil"). Tegenwoordig is het een van de slechtste bedrijven op internet. Ik zou er ook wel af willen maar het is een hoop gedoe.

Gelukkig heb ik ook mijn domein voor mijn echt belangrijke email, maar de minder belangrijke dingen heb ik altijd via gmail laten lopen om de spam op mijn belangrijkere adres te voorkomen.

Op zich zou zo'n verplichte doorstuurservice een handige manier zijn om makkelijker over te kunnen stappen. Een jaar is voldoende om alle oude accounts over te kunnen zetten die hier nog aan gekoppeld zijn. Je vergeet er altijd wel wat.
Wat let je om het zelf op te lossen?
Pop je gehele mailbox vanaf Outlook.com en stel een forwarder in.
Alle oude mail heb je zo in je nieuwe mailbox en nieuwe mail wordt doorgestuurd.
Wel als je je Google account afsluit. Ik ben van Gmail naar iCloud gegaan. Ik heb ze beide in Mail opgevoerd. Alle Gmails geselecteerd en in mijn iCloud map gesleept. Ik heb dus al mijn oude mails nog terwijl ik mijn Google account nu heb opgezegd.
Ik wil mijn gmail adres veranderen, maar dit is echt zo veel werk om dit goed te kunnen doen... Mijn huidige email adres is al vrij oud en krijgt zo veel spam... Echter heb ik ruim 1.5gb aan emails in mijn archive (ongeveer 1/3 van het totaal), dat zou ik dan ook kwijt raken.

Zo jammer dat er anno 2019 nog geen fatsoenlijke oplossingen voor dit soort problemen zijn :(
https://teachingforward.net/google-takeout-transfer/

Google Takeout, krijg je AL je opgeslagen data in hapklare brokken aangeleverd.
Kan je zelf bepalen of en wat je overzet
Takeout is dus een oplossing voor je geschiedenis. Het is geen oplossing voor het probleem dat een forward beoogt op te lossen.
Met takeout heb je al je oude mails ( die 1.5GB waat @Aelyss het over heeft ) die je kan ex/importeren.
Forward het mailadres, en de toekomstige mails worden doorgestuurd, en je moet zorgen dat je contacten overstappen op het nieuwe mailadres ( reply-to header aanpassen in je mailprogramma.

Juist Google maakt het zo eenvoudig om te doen.
Een reguliere provider stopt acces naar de mail-host vanaf het moment dat je stopt met betalen.

De 'regeling' die NLconnect ( who ? ) voorstelt, is er één op basis van een wens die ooit ergens is gehoord.
Het verschuift alleen het probleem met een jaar, de mails worden doorgestuurd, en na X maanden geblokkeerd ( receiver unknown ) in plaats van per direct.
Zolang je mensen het handje vasthoudt ( mail doorsturen ) zullen ze nog steeds pas op het laatste moment in actie komen.
Het maakt dan niet uit of je een maand, een jaar of 3 jaar als termijn hanteert, de klacht komt altijd terug
Ik ken takeout alleen voorzover dat is beschreven hier, en de doorstuurfunctionaliteit was mij onbekend.

Ik denk dat een forward wel degelijk een probleem oplost, namelijk losse eindjes. Er zijn zat voorbeelden van vergeten registraties die je alsnog wil overzetten en vergelijkbare zaken. Als je een portabiliteitsperiode van een jaar en een paar maanden aanhoudt zou die pijn enorm verzachten.
Natuurlijk moet je wel met koeienletters bij de overstap duidelijk maken dat mensen het 'to:' adres moeten controleren en hun eigen verantwoordelijkheid moeten nemen. Wellicht zou je nog als forwardende organisatie een mail kunnen sturen voordat je de dienst afsluit.
Maar je zoekt het nog steeds in de rubbertegeltjes ...
Als jij je ergens registreert, hou je daar toch een stukje documentatie over bij ?

Als je in een jaar tijd geen mails daar over ontvangt, is het niet belangrijk genoeg.
( indien het een account is, moet je zelf zorgen voor correcte overdracht )

Gmail ( en outlook.com ) hebben beiden een geavanceerd filtersysteem, je kan mails op 101 manieren laten filteren en doorsturen.
In je nieuwe mail-omgeving 'zie' je de afzender, en kan je de boel daarop weer laten sorteren, en dus acties ondernemen op inkomsnde berichten ( die nog niet over zijn gezet )
Verwacht jij dat iemand met tientallen, zo niet honderden, accounts (in mijn geval het laatste) die echt allemaal in één keer overzet? Dat zou knap zijn. Met mijn verhuizing heb ik nog een paar keer de oude post opgehaald omdat ik wat vergeten was. Digitaal is dat niet anders. Een jaar en een paar maanden is een heel redelijke termijn om mensen te behoeden van het ergste. Een paar rubbertegeltjes maken het leven wel een stuk aangenamer. Zo'n hardvochtige opstelling zou ik als zeer onempathisch ervaren.
Dus omdat jij 100'en accounts hebt, moet men daar maar rekening mee houden ?

Wij Nederlanders zijn daar echt een ster in, ik heb geen probleem, los jij het maar op !

Ook ik heb overal en nergens accounts, misschien ook wel in de 100'en, maar de voornaamste heb ik allemaal in een database staan ( of sorts, zoek je eigen variant en smaak hierin )
Sowieso heb ik mezelf en de mijne aangeleerd om accounts dus te documenteren, JUIST omdat het er zoveel zijn/worden.
En jij maakt er van om alles in één keer over te zetten .... zo is het nu eenmaal, je zal je eigen verantwoordelijkheid moeten nemen, zo is het leven nu eenmaal, dan maar onempathisch
Gmail doet volgens mij gewoon aan IMAP, als je een ander adres met IMAP aanmaakt kun je met de meeste mailclients mails van de ene mail naar de andere slepen, deze worden dan gewoon gesynchroniseerd.
Als jij IMAP wil gebruiken moet je wel je account security verlagen. Google doet steeds moeilijker over deze faciliteit door steeds meer niet-gestandaardiseerde authenticatielagen ertussen te jassen.
Nou en, het is binnen een half uurtje gepiept en dan zeg je het op.
Ik geloof dat ik al tig keer heb aangegeven waarom dat nu geen slim idee is. Je vergeet altijd wel een account bij een één of andere dienst, en dan wil je toch de mails voor het overzetten kunnen krijgen, anders zit je account bij die dienst in limbo, wat erg vervelend kan zijn. Daar moet je zo een jaar extra voor uittrekken omdat je lang niet alles elke dag gebruikt, en sommige van die jaarlijkse dingen juist makkelijk te vergeten zijn, maar toch belangrijk zijn.

Maar buiten dat, het toevoegen van die extensie hoort gewoon niet in de IMAP standaard, noch in de STARTTLS standaard. Wat google doet is meer EEE, en dat an sich is al een bloedirrirant gegeven waartegen moet worden geageerd wat mij betreft.
Helaas is een gmail adres meer dan een email adres, het is ook je google account. Dit betekend dat ik ook een compleet nieuw account moet inrichten op mijn telefoon, drive, docs etc.
Ok, maar dat heeft niets meer met je mail te maken. Overigens kun je een ander gmail-adres aanmaken, daar forwards op instellen en je huidige adres zo instellen dat je mails stuurt 'via' de andere account.
Mn moeder had niks met Google te maken tot ze Android nam.
Ik heb t zo ingesteld dat dat verplichte mailadres doorstuurt naar haar "gewone" adres op ons eigen domein (want Google zelf wil daar nog wel eens heen mailen), en de Gmail app uitgeschakeld.
Zo kan ze toch van de Playstore en backups enzo gebruik maken zonder hun mail te gebruiken.
Laat ze lekker een lege mailbox voor je hosten als ze daar zoveel zin in hebben.
Ik heb vroeger eens Mailstore Home (gratis) gebruikt voor iets gelijkaardig. Heb je dat al eens bekeken? https://tweakers.net/down.../mailstore-home-1121.html
Anoniem: 426269
@Aelyss6 februari 2019 12:12
WTF? Dit is echt geen enkel probleem. Je kan zo alle mail van je ene adres in een ander adres importeren. Daarna kan je de oude opheffen.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 426269 op 6 februari 2019 13:21]

WTF? Misschien wil je wel helemaal van de dienstverlener af. Het probleem is dus wel echt.
Anoniem: 426269
@ocf816 februari 2019 12:34
Nadat je het geimporteerd hebt kan je je oude provider/adres toch helemaal opzeggen?
Nee, het punt van forwards is juist dat je mails opvangt van zaken die je bent vergeten over te zetten e.d.
Dan ben je toch niet van die dienstverlener af? Dat is toch per definitie onmogelijk als je vereiste is dat je de dienst (al dan niet voor bepaalde tijd) wilt behouden?
De originele insteek was dat je met enkel een backup nog niet het probleem van losse eindjes hebt opgelost. Een tijdelijke forward van iets van 13 à 15 maanden zou dan een oplossing kunnen zijn om de transitie mogelijk te maken zonder heel veel administratieve rompslomp bij organisaties waar je nog accounts bij hebt met een verwijzing naar je oude mailbox. Het nadruk ligt op tijdelijk. Waarom geen periode van 12 maanden? Omdat je dan, als je pech hebt, na precies een jaar en een dag nog steeds het probleem hebt. Die 1 à 3 maanden zijn dan wel handig om problemen op te lossen.
Het gaat over iemand die van Gmail-adres wil veranderen en het ging juist vooral om het archief van mail. Dat gezegd hebbende, forwarden is ook al sinds vrijwel het begin mogelijk bij Gmail. Zo'n account is gratis, die forward kun je dus de rest van het bestaan van Gmail in stand houden.
Anoniem: 426269
@ocf816 februari 2019 13:17
Ik heb het niet over forwards. :) Ik reageer op Aelyss die op GekkePrutser reageert op 6 februari 2019 11:54
Ah, ok. Dat is niet helemaal duidelijk door de grote hoeveelheid reacties ertussen en het gebrek aan context in jouw reply. Maar dan snap ik het.
Eerst zeg je dat je helemaal van een dienstverlener af wil, maar hij moet je wel diensten blijven leveren?
In het geval van een ISP, op tijdelijke basis, zou dat een oplossing kunnen zijn die het afscheid zou kunnen faciliteren.
Niet echt, je kan rustig anderhalf jaar Gmail gebruiken na de overstap. Dat lukt je niet bij een Ziggo of KPN mail adres.
Dan laat je je MX record naar een andere mailserver wijzen.

Het probleem is niet het gebruik van de mailserver van je provider, het probleem is het gebruik van een domeinnaam waarvan je niet de eigenaar bent.
Gmail zegt niet direct je adres op als je naar iets anders overstapt, dus dat probleem is geheel niet aanwezig.
Die is er wel: https://support.google.com/accounts/answer/3024190?hl=en

de vraag is alleen of je nieuwe email client de gmail exports kan importeren.

Anders kun je deze export gewoon ergens als archief bijhouden en je gmail account sluiten?
Nee hoor, want je kan bij gmail een forwarder instellen en dat account pas opheffen wanneer jij dat wilt. heel ander verhaal dus.
Dan importeer je al je berichten uit GMail naar je nieuwe provider?
En als je dan wil overstappen vanaf Gmail naar wat anders? Daar geldt precies hetzelfde probleem.
Het probleem is dat veel mensen terughoudend zijn om over te stappen van internet provider omdat die toevallig ook hun email provider is. Als je bij gmail of andere provideronafhankelijke email provider zit heb je dat probleem dus net niet, dan wissel je elke dag van internet provider zonder verlies van email.
Dit heeft niets te zien met overstappen van de ene naar de andere email provider.

[Reactie gewijzigd door .MaT op 6 februari 2019 14:03]

Dan laat je je Gmail-email via IMAP(wel over SSL port 993 of het niet veilig) doorsturen naar een andere mailserver.
Eigen domain en mail adressen, dan heb je hier nooit last van, en Gmail als alternatief noemen, waar je geen privacy hebt is natuur nog erger. Zo lang ik mijn rekening betaal blijft mijn email adres het zelfde, en ik kan zonder problemen van provider veranderen, ik heb nog nooit de mail van een provider gebruikt of gelezen.
Dat wordt lastig voor de groep mensen die dit "probleem" hebben, die gaan niet zelf een domein registreren en daar e-mail voor regelen.
Kort door de bocht.

Meeste mensen zijn geen tweaker en hebben vaak al jaren hetzelfde email adres en vinden het lastig om hun oude emailadres om te zetten naar een nieuw emailadres wat gewoon veel werk is.

Ik vind het een goed voorstel.
Je hoeft geen Tweaker te zijn om ergens anders een nieuw emailadres te registereren. Ook niet om je oude mail te importeren. Ook niet om bij je oude provider het FROM REPLY-TO adres te wijzigen in je nieuwe adres. Ook niet om een voorlopige forward van je oude naar je nieuwe adres in te stellen. En ze hoeven niet allemaal, dit zijn een aantal opties. Al naar gelang wat gewenst is, meteen opheffen of nog even aanhouden.

Als je van zorgverzekeraar of energieleverancier kan overstappen, dan zou dit ook moeten lukken. :)

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 426269 op 6 februari 2019 13:23]

oude provider het FROM adres te wijzigen in je nieuwe adres? zijn maar weinig providers die dat rechtstreeks vanuit de webclient kunnen, bij outlook kan het bv niet.
Het is wel degelijk ingewikkelder indien je geen tweaker bent die daar dagelijks mee werkt. Zelfs een tweaker zal het uit moeten zoeken.
Anoniem: 426269
@SuperDre6 februari 2019 13:18
Correctie, ik bedoelde het REPLY-TO veld. :)
Het waren maar wat voorbeelden hoor, al naar gelang wat gewenst is. Ze hoeven niet allemaal. :)
Ook die is niet beschikbaar bij veel webmail clients.
Deze 'oplossing' hebben mensen die al jaren een providermail kregen natuurlijk helemaal niets aan.
"Nederlandse burgers moeten geen email van hun ISP nemen!" :)
Webdiensten bieden geen enkele garantie. Microsoft heeft in het verleden legio hotmail adressen `afgepakt` omdat gebruikers niet vaak genoeg inlogden.

Wie zegt dat Google morgen de voorwaarden van Gmail niet aanscherpt, of van de ene op de andere dag gratis gebruik stopzet.
Kijk naar Flickr.
Anoniem: 426269
@Jan1216 februari 2019 13:25
Hmmm, Gmail of Outlook die opeens zijn gratis email opzegt. Dat zou een mooie zijn. :)

Ik weet dat ze het voor Google Apps en Outlook onder eigen domein wel gedaan hebben. Eerst gratis en sinds 2012 betaald. En Zoho flikte dat vorig jaar. Maar gelukkig is er nog Yandex. :)
Door onwetendheid zit men vaak bij isp mail. Ik heb zat mensen in de buurt geholpen die nog @hetnet adressen hebben 8)7
Of iets degelijks gebruiken dus, zoals Nederhost.
Als je Gmail degelijk noemt, heb je blijkbaar geen behoefte aan privacy, dus ik hoop dat je dan ook geen gordijnen/jaloeziën/oid hebt ;)
Ja of een eigen domein. Niet te min omdat Google toch wel al je mails scant.
Alle prive info gaat ze niks aan.
Dan ben je geheel onafhankelijk van je provider.
Je moet dan alleen wel ergens een (mail)hosting regelen of het zelf doen.
15 jaar geleden zo'n hotmail account aangemaakt. Dienst is inmiddels al tig keer van naam en strategie veranderd maar alles werkt. En over nog eens 15 jaar is het er ook nog. Onze rots in de branding die nooit erkenning zal krijgen Microsoft.
En dan zeker lekker je privacy te grabbel gooien bij de grootste advertentie boer ter wereld. Nee dank u.
Verre verleden deed Zonnet dit in ieder geval, daar kon je dacht tot een jaar nog met je inloggegevens bij je email, tot hij daarna verwijderd werd. Wel benieuwd hoe dit bv bij KPN/Xs4all zal gaan lopen, wat technisch geen 'overstap' is, al is het vaak bij overnames dat oude mail-adressen blijven werken.
Dit zal zo’n vaart niet lopen. Wij zijn ooit begonnen bij Freeler —> Hetnet —> KPN. Kunnen nog steeds ons Freeler e-mailadres zonder probleem gebruiken, en gelukkig maar.
Het lijkt erop dat al die oude maildiensten die KPN heeft overgenomen nog gewoon werken. Mijn vader heeft bijvoorbeeld nog steeds een hetnet.nl-adres. Nu was dat natuurlijk altijd al een KPN-dienst maar die merknaam gebruiken ze al jaren niet meer. Volgens hun FAQ (https://www.kpn.com/faq/16722) ondersteunen ze nog een flinke lijst domeinnamen :)
Verre verleden deed Zonnet dit in ieder geval, daar kon je dacht tot een jaar nog met je inloggegevens bij je email, tot hij daarna verwijderd werd.
Zonnet adressen verlopen niet. Sterker nog, ze zijn nog steeds bruikbaar.
Wel benieuwd hoe dit bv bij KPN/Xs4all zal gaan lopen, wat technisch geen 'overstap' is, al is het vaak bij overnames dat oude mail-adressen blijven werken.
Bestaande klanten kunnen waarschijnlijk hun XS4ALL mailadressen gebruiken. Hetzelfde als dat iemand bij Tele2 kan inloggen om Zonnet mail te lezen en te versturen.
Of je moet het gewoon kunnen blijven gebruiken. Het idee er achter is toch gewoon dat je reclame maakt met je email adres voor de provider.
Als je kijkt naar de letterlijke opbouw van een mailadres, dat is naam@plek.
"@" is "at" en dat betekent "bij".
Zit je niet meer op die plek (als gebruiker/klant/werknemer), dan is het niet raar dat die adressering stopt met werken.
Wil je dat dat blijft werken, dan moet je op die (virtuele) plek blijven.
Is dat niet je eigen plek, dan heb je je te voegen naar hoe de eigenaar die plek beheert.
Als ik mijn huur opzeg, hoef ik ook niet te verwachten dat ik bereikbaar blijf op mijn oude adres.
Tenminste, zo kijk ik ertegenaan.
Complete waanzin dit, mensen moeten hun eigen verantwoording is gaan nemen. Trouwens het lost niks op want de groep mensen die hier door gedupeerd wordt heeft na die 6 maanden of dat jaar weer exact hetzelfde probleem. Je kunt ze beter op 1 of andere manier begeleiden hoe ze hun mail moeten overzetten. Maar in alle gevallen moeten zij ZELF actie ondernemen en bijv, bekenden inlichten en diverse accounts waar het email adres voor wordt gebruikt aanpassen.

Als je dat niet doet kun je toch niet de schuld bij de provider neerleggen

[Reactie gewijzigd door Terrestrial op 6 februari 2019 11:55]

Toch best handig dat ze de post even kunnen doorsturen als je pas verhuist bent... Heb het in dit geval over 'echte' post, en niet email. Het is geen permanente oplossing, het is een overgangsperiode.

Als iedere ISP dit zou toepassen, maakt het uiteindelijk niet veel uit. Ja ze verliezen mogelijk wat gebruikers hierdoor, maar tegelijkertijd wordt het makkelijker om toekomstige klanten over te zetten. Dus: you lose some, you gain some.

Klinkt best fair, zolang het maar een tijdelijke optie is, en ik zou het best ok vinden als men dit enkel tegen betaling doet, maar dan iets van 10eur ofzo per 3 maand, max 1 keer verlengbaar ofzo.

Bij de post was het dacht ik ook niet gratis (Belgische), en dat was best ok voor ons.
Ach, vast niemand die beweert dat het niet handig zou zijn, maar als je alles wat "best handig" is gaat verplichten kan je geen normaal bedrijf meer draaiend houden. Het argument van @Terrestrial is dat mensen dit ook best zelf kunnen oplossen zonder dat we isp's allerlei extra regeltjes moeten opleggen, en daar ben ik het zeker mee eens. Wetgeving op dit niveau is niets dan betutteling en compleet overbodig indien de klant gewoon zelf wat minimale verantwoordelijkheid neemt. Je hebt echt geen overheidsbemoeienis nodig om een mailtje te kunnen versturen.
Complete waanzin dit, mensen moeten hun eigen verantwoording is gaan nemen.
Dat kun je niet zeggen tegen iemand die geen flauw idee heeft hoe het werkt, en wat hij dus moet doen om een probleem te voorkomen.
Je kunt ze beter op 1 of andere manier begeleiden hoe ze hun mail moeten overzetten
1) Precies, helemaal gelijk. Maar wie is "je" dan? En wie gaat die begeleiding betalen?
2) Het is nog steeds noodzakelijk om een overstapperiode te hebben waarin beide e-mail adressen op de een of andere manier beide werken. Je kunt niet op de dag van overgang in één klap al je accounts (ook bij "offline" organisaties!) omgezet krijgen. Vergeet ook niet dat er een aantal populaire diensten zijn die, bij verandering van e-mail adres, vereisen dat in beide e-mails op een confirm-link wordt geklikt. Facebook heeft dat bijv.
Als je dat niet doet kun je toch niet de schuld bij de provider neerleggen
Er wordt ook geen schuld gegeven. Het is vooral dat de provider de enige partij is die kan helpen bij het versoepelen van zo'n overstap.

Het enige dat je zonder doorsturen zelf zou kunnen doen, is zorgen voor een overlap. Maar je wil dat nooit langer dan een maand, omdat er kosten aan verbonden zijn. En een overlap is niet altijd mogelijk, als je bijv op hetzelfde fysieke medium blijft internetten.

[Reactie gewijzigd door _Thanatos_ op 6 februari 2019 14:19]

Nou ja een voorbeeld kan zijn dat de provider een maand voor het mail adres wordt opgeheven een mail stuurt met een duidelijke mededeling dat de mail box per x.x.x vervalt en wat men kan doen om de alle email veilig te stellen en om te zetten. Met daarin diverse handleidingen en een suggest voor een outlook.com of gmail adresje kunnen maken. Maar ook hoe ze het beste te werk kunnen gaan bij het infomeren van bekenden etc.

En er is altijd eigenlijk al sprake van een soort kleine overlap periode als je overstapt van provider A naar B. Maar nogmaals je moet zelf die maand van te voren actie ondernemen want een overstap duurt ook altijd ongeveer een maand.

Het is net wat je zegt.. als een provider een email adres veel langer in gebruik moet houden gaat dit geld kosten en wie draait daar uiteindelijk voor op? Dan moet het internet abonnement voor iedereen duurder gemaakt gaan worden omdat een stelletje kneuzen te beroerd is om hun email om te zetten, of ze moeten een betaade optie bieden voor mensen die hun email adres perse werkend willen houden maar zeker niet gratis!!!

[Reactie gewijzigd door Terrestrial op 6 februari 2019 15:27]

Dat voorstel lijkt me prima, maar zoals ik al zei, dat kost net zo goed geld. Iemand moet die mail samenstellen, iemand moet in de gaten houden dat dat blijft werken, iemand moet die handleidingen maken, etc.

Het is zeker niet "een stelletje kneuzen te beroerd is om hun email om te zetten". Dan maak je echt een grove belediging over een digibeet. Dat zijn geen kneuzen. Dat kunnen zelfs hele intelligente mensen zijn. Mensen die simpelweg niet overzien wat de impact is van de wijziging van een e-mail adres is.
een provider moet toch al diverse handleidingen bij houden, om nu te roepen dat dit extra geld kost vind ik een beetje onzin. Het in stand houden van duizenden mailboxen kost aantoonbaar wel extra geld.

En de meeste mensen kiezen er zelf voor om digibeet te zijn. In alle jaren dat ik in de IT zit heb ik honderden mensen van alles geleerd ongeacht leeftijd, echter men moet het willen. De meeste digibeten afgezien van ouderen maar die hebben vaak familie die het voor hun regelt hebben gewoon pure desinteresse.
1) Precies, helemaal gelijk. Maar wie is "je" dan? En wie gaat die begeleiding betalen?
Mijn voorstel zou zijn dat providers verplicht de mogelijkheid moeten bieden om je eigen domein te gebruiken voor e-mail, en die mogelijkheid moeten voorleggen aan nieuwe klanten. Uiteraard hoeft dat niet gratis en wellicht kunnen de providers nog een beetje verdienen aan domeinregistratie voor hun klanten. Het overdragen van hele domeinen is IMHO voldoende goed geregeld dat we daar niks aan hoeven te veranderen.
Dat voorleggen gebeurt idd niet. Maar je kunt vaak prima je eigen e-mail gebruiken ipv wat de provider voor je bedenkt. Alle communicatie van mijn provider (Ziggo) verloopt via e-mail op mijn eigen domein, gehost bij Nederhost.

Ik heb vast wel een Ziggo-adres, maar ik heb in m'n account m'n eigen e-mail als primair ingesteld. En daarmee is het geregeld. Jammer is wel dat je zelf op zoek moet naar die mogelijkheid. En wat dacht je wat: mensen met onvoldoende internetkennis halen het niet eens in hun hoofd om naar instellingen te kijken, dus laat staan die van je provider. Ze weten niet dat het een optie is, en zo wel, dan weten ze niet wat die optie inhoudt. Dat lijkt denigerend, maar ik ben helaas de enige in m'n direct familie met een beetje verstand van internetdingen, dus ik heb het allemaal zien gebeuren.
Dat voorleggen gebeurt idd niet. Maar je kunt vaak prima je eigen e-mail gebruiken ipv wat de provider voor je bedenkt. Alle communicatie van mijn provider (Ziggo) verloopt via e-mail op mijn eigen domein, gehost bij Nederhost.

Ik heb vast wel een Ziggo-adres, maar ik heb in m'n account m'n eigen e-mail als primair ingesteld. En daarmee is het geregeld. Jammer is wel dat je zelf op zoek moet naar die mogelijkheid. En wat dacht je wat: mensen met onvoldoende internetkennis halen het niet eens in hun hoofd om naar instellingen te kijken, dus laat staan die van je provider. Ze weten niet dat het een optie is, en zo wel, dan weten ze niet wat die optie inhoudt. Dat lijkt denigerend, maar ik ben helaas de enige in m'n direct familie met een beetje verstand van internetdingen, dus ik heb het allemaal zien gebeuren.
Daarom is mijn voorstel dat je provider (Ziggo) aanbiedt om voor jou een domein te registreren en te hosten, dus niet bij een externe provider maar door je eigen provider. Maar dat domein is wel jouw eigendom en kan naar een andere provider worden overgedragen, als je dat wil.
Het einde is hiermee inderdaad zoek:
-Hoe gaan ze spf records instellen zodat de geforwarde mail wel aankomt en niet b.v. in een spambox komt?
-Gaan alle providers alle andere providers in spf toelaten? Dit draait het hele spf de nek om.
-Wat als je meerdere jeren overstapt (als je nieuwe contract dat toelaat)?
Op zich prima, maar er zou dan ook best een vergoeding tegenover mogen staan. De post krijgt er ook geld voor.
Er geld voor vragen en dit een dermate hoog bedrag maken creeert een verdienmodel terwijl dit eigenlijk een standaard service zou moeten zijn ipv een aanvullende betaalde service.
Anoniem: 733707
@Marzman6 februari 2019 14:30
Nou, een betere vergelijking is de Overstapservice tussen Nederlandse banken, waar voor een aantal maanden overboekingen die worden gedaan naar je oude IBAN bij de vorige bank naar je huidige IBAN worden doorgesluisd. En dat is geheel kosteloos.

Bij post doorsturen moet er fysiek iets worden gedaan wat extra kosten met zich meebrengt, met het doorsturen van digitale betalingen, of in dit geval mailtjes, zou het gewoon netjes zijn als dat gratis is voor particulieren voor een aantal maanden.
Dit is precies de reden waarom ik geen email van de provider gebruik. Ik kies zelf mijn mailprovider wel ipv de mail van m'n internetprovider te gebruiken. Op die manier kan ik zonder problemen overstappen wat ik wil.
Dat dacht ik (in de jaren '90 al) ook, en toen mezelf geregistreerd bij een daarvoor bedoelde dienst. "akamail.com", heette die, en na verloop van tijd knap bleek hij knap waardeloos te zijn. Toen moest ik net zo goed overal m'n emailadres gaan veranderen.

Eigenlijk is de enige stabiele oplossing mail met je eigen domein gebruiken.

[Reactie gewijzigd door Sarcophilus op 6 februari 2019 19:37]

Als je alle mail wilt overzetten: Imap overhevelen
Heb ik daarvoor gebruikt, meeste providers hebben wel imap ondersteuning.
Voor GMail: IMAP in GMail
Je login even afgeven bij 1 of andere site? Lekker bezig.
ja klopt, dus wel met tijdelijk password werken....
Hij heeft ook een commandline tool, maar die is alleen betaald verkrijgbaar.
Dus voor een 1-malige actie wat jammer
Dan maar even een paar keer ww wijzigien...
Je beseft je wel dat je op deze manier volledige toegang tot de mailbox verleent aan een onbekende partij met een nogal rudimentaire website? Deze partij kan een complete kopie van de mailbox maken waar in vrijwel alle gevallen gevoelige informatie te vinden is zoals persoonsgegevens, inloggegevens etc. Veel mensen gebruiken hun e-mail als archief (en anders is er ook vrijwel niets over te zetten)
Je maakt het in feite zelfs mogelijk om tijdelijk bij 3e partijen jouw wachtwoord te resetten omdat dat nog steeds erg vaak via e-mail verificatie verloopt.

Gebruik van dit soort diensten is erg onverstandig (understatement)! Daar gaat een tijdelijk ww je niet helpen.
tja een provider email wie gebruikt dat nog!?

maar waarom niet 5 jaar doorsturen...doorsturen kost geen opslag er zijn dus weinig kosten mee gemoeid! 1 jaar is relatief kort, de meeste mensen gebruiken zo'n adres jarenlang, dan duurt overschakelen gewoon heel lang, voordat je alle instanties hebt bereikt ben je al een jaar verder...en dan nog ga ik er van uit dat 1x melden bij een bedrijf genoeg is...dat is het meestal niet!
De gemiddelde man of vrouw gebruikt nog steeds braaf het @hetnet account dat ze 10 jaar geleden hebben gekregen. Op mijn werk zie ik bijna niet anders. Al deze mensen zouden er dus ook baat bij hebben als zij overstappen naar een provideronafhankelijke email.
De gewone man/vrouw die geen tweaker is en geen bal snapt van dit alles. 95% van de Nederlanders, Daar zijn er heel veel van. Ik zie in de nieuwsbrief bestanden van diverse klanten welke emails gebruikt worden. Nou ik denk dat zeker minimaal 50% zo'n ISP adres heeft. En dan natuurlijk heel veul gmails. Eigen domeinnaam denk ruim minder dan 10%.
tja een provider email wie gebruikt dat nog!?
IK. Al ruim twintig jaar. Maar dat zal wel gaan veranderen want het is een @xs4all.nl
gewoon instellen op forwarding naar een Gmail oid....en dan vanaf nu alleen nog je Gmail gebruiken, dan hoef je daarna niet meer te wisselen van emailadres.
Gmail zou ik nou niet aanraden. Tenzij je er geen probleem mee hebt dat al je data gebruikt wordt...
ze moeten ergens hun servers van betalen...voor niets komt alleen de zon op!
.
maar ben het met je eens dat als je zaken met iemand doet die niemand mag weten je beter geen gmail kan gebruiken...of eigenlijk helemaal geen email moet gebruiken maar das weer een heel ander verhaal.

ps. er staat ook oid bij....(of iets dergelijks)

[Reactie gewijzigd door bArAbAtsbB op 6 februari 2019 13:55]

mwah, wat een overtrokken reactie. Weet je hoeveel bedrijven gebruik maken van Google Apps? Je kunt er ook voor kiezen om te betalen. Je kunt bv ook je eigen domein gebruiken. Zoveel opties..... Denk dat het wel meevalt hoeveel je data gebruikt wordt. Je wordt als consument tegenwoordig vrij aardig beschermd. En juist grote partijen als bv Google of Microsoft worden continue in de gaten gehouden.
Anoniem: 217535
@borft6 februari 2019 17:59
Wij gebruiken Google Apps op de zaak. Zakelijk abonnement wordt niet gebruikt door google om gegevens te verzamelen. Met een gratis account is dat anders. Daar gaat hun AI flink op los.

Dit is geen overtrokken reactie. Dit is gewoon blijven nadenken waar je wel of niet veilig voelt met data. Ik store mijn data sowieso niet in een cloud. Het is allemaal heel handig tot dat het gehacked wordt. Wachtwoord-tooltjes zijn ook heel handig icm de cloud. Op elk apparaat gemakkelijk direct kunnen inloggen. Tot dat er een lek ontdekt wordt.
Helaas nog te veel mensen.
Ik heb ongeveer 24 jaar @dds.nl, daar betaal ik dan ook voor. Mooi stukje internetgeschiedenis.
de digitale stad....dat waren nog eens tijden! langlang geleden...;)
dan nog ga ik er van uit dat 1x melden bij een bedrijf genoeg is...dat is het meestal niet!
Eerder andersom, mensen melden het niet en zijn verbolgen dat je betalingsherinneringen hebt verzonden naar een e-mailadres dat ze (naar eigen zeggen) al jarenlang niet meer gebruiken. En dan lekker op social media klagen dat bedrijf x de aanmaning ook nog eens naar een oud adres heeft gestuurd, omdat bedrijven telepathisch horen te weten wanneer klantgegevens wijzigen.
komt idd ook voor! daarom vragen wij aan onze klanten om emailadressen te zien als adres en in het contract staat dus ook dat als het factuuradres gewijzigd wordt klant dit kenbaar moet maken, maarja naleving hiervan is moeilijk. ;)
Wie gebruikt provider e-mail: bijna iedereen met weinig of geen verstand van internet. Je krijgt een e-mail adres, het werkt, dus je bent klaar. Geen noodzaak om verder te kijken. Zo simpel is het.

Met dezelfde gedachte koopt ook bijna niemand een betere/andere afstandsbediening voor de TV. Het standaard ding werkt toch?

Doorsturen is helaas niet gratis. Er zijn meer gemoeide kosten dan alleen opslag.
Ten eerste: Door te sturen e-mail moet wél opgeslagen moet worden - nml vóórdat het doorgestuurd wordt, en zolang het de bestemming niet bereikt heeft (die zou offline kunnen zijn ofzo).
Ten tweede: het kost bandbreedte, rekentijd, en stroom.

Na 5 jaar, zoals jij voorstelt, kan een provider zomaar een miljoen adressen hebben die op verplicht doorsturen staan, en dat kan aardig in de papieren gaan lopen. Dat niet alleen, want mensen die ieder jaar overstappen, krijgen e-mail adressen die 4 keer doorgestuurd worden voordat ze bij de eindbestemming zijn. Dat is natuurlijk een enorme digital waste.
Ik vermoed dat dit er toch behoorlijk veel mensen zijn hoor.
Zeker hier in zeeland zie je regelmatig het zeelandnet.nl adres, zelfs voor bedrijven.
Jongeren van nu zitten toch op gmail en hebben daar precies hetzelfde probleem? Toch?
Je gmail-adres kun je ook niet meenemen als je naar een andere aanbieder wil overstappen. Je hoort er nog niet zo veel van omdat mensen op dit moment vooral naar gmail toe migreren, maar ooit komt ook aan gmail een einde.
Nee, natuurlijk niet, gmail is zelf een (e-mail)provider!

Als je van Ziggo-mail naar GMail wil overstappen dan moet Ziggo de mail (volgens dit voorstel) verplicht doorsturen. Dan lijkt me dat het ook andersom moet kunnen, dat als je van GMail overstapt naar Ziggo dat Google de mail verplicht moet doorsturen. Op dit moment is dat makkelijk omdat gmail gratis is, maar dat kan in de toekomst veranderen.
Anoniem: 426269
6 februari 2019 12:02
Het moet echt allemaal om zeep geholpen worden he? Wat een waanzin en betutteling en zinloze regelgeving.

Nu moet je om deze reden sowieso nooit het emailadres van je provider gebruiken natuurlijk. Gebruik liever Gmail, Outlook, Zoho of sinds kort ontdekt: Yandex. Met Gmail en G Suite heb ik -nou ja, mijn klanten- de laatste tijd erg veel geklooi om de boel werkend te krijgen in Outlook of in een mailprogramma op de Mac. Vaak moet de "Allow less secure apps" nog worden aangevinkt. Nadeel van G Suite is dat sommige klanten niet eens hun betalingswijze er geverifieerd in krijgen, met aflsuiting tot gevolg. Maar nu wijd ik teveel uit, ik zou zeggen Yandex for the win. En dat kan ook nog als enige gratis onder je eigen domeinnaam. Ben je voor 10 euro per jaar klaar voor de jaarlijkse kosten van je domeinnaam. En je kan dan maar liefst 1000 mailadressen/aliassen aanmaken. Handig, dan kan je voor elke website waar je je registreert een alias maken op je mailadres.
Een G Suite account heeft ook nog eens als nadeel dat het ontzettend crippled Google accounts zijn. Zo kun je bijvoorbeeld geen Youtube Premium Family aanschaffen met een G Suite account, of apps reviewen in de Play Store, of de Google Assistant gebruiken.

Zoho heb ik in het verleden wel overwogen om naar over te stappen (heb nu een G Suite legacy free account), maar daar kun je tegenwoordig alleen nog maar bij de webmail in de gratis versie. Yandex kwam ik een aantal jaar geleden nog niet tegen bij mijn zoektocht naar een gratis mailserver voor mijn domein, maar bedankt voor de tip, daar ga ik eens naar kijken :)
Anoniem: 426269
@.oisyn6 februari 2019 12:40
Een ander nadeel van Gmail / G Suite vind ik dat je in Chrome automatisch ingelogd zit sinds een tijdje. Daarom heb ik maar Brave browser tegenwoordig, daar is dat uitgesloopt. Maar Brave heeft natuurlijk wel de handige Inspector van Chrome. Ik heb zelf ook nog die oude free legacy versie, maar ik ga die misschien toch ook wel overzetten naar Yandex. Google heeft wel goede spamfilters, ik heb nog geen betere gezien. Die van Zoho vond ik minder. En die rekent sinds kort inderdaad ook geld voor nieuwe accounts, althans, die met Imap.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee