Cookies op Tweakers

Tweakers maakt gebruik van cookies, onder andere om de website te analyseren, het gebruiksgemak te vergroten en advertenties te tonen. Door gebruik te maken van deze website, of door op 'Ga verder' te klikken, geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Wil je meer informatie over cookies en hoe ze worden gebruikt, bekijk dan ons cookiebeleid.

Meer informatie

Door Arnoud Wokke

Redacteur mobile

Hoe je een nieuwe provider start

Het begin van Xs4all-variant Freedom Internet

11-11-2019 • 11:11

318 Linkedin Google+

Een nieuwe provider

De bom barstte op 10 januari. KPN kondigde aan met één merk door te willen gaan en daarom moest Xs4all verdwijnen. Het protest kwam onmiddellijk; in de reacties onder ons eerste artikel waren de boosheid en teleurstelling binnen de eerste uren gelijk merkbaar. Ook buiten deze site was er veel onvrede en kritiek, en dat leidde tot een actiecomité dat zich tot doel stelde Xs4all, of in elk geval iets als Xs4all, te behouden.

Plan A was Xs4all behouden, bijvoorbeeld door KPN ertoe te bewegen het plan voor de afschaffing af te blazen of door Xs4all zelf over te nemen. Het comité heeft het vertrouwen verloren dat dit nog gaat lukken, hoewel er nog een rechtszaak loopt van de ondernemingsraad tegen KPN. Nu wordt dus plan B in werking gezet: zelf een provider beginnen als Xs4all: Freedom Internet. De crowdfunding ging, mede doordat het een lening was met een beloofde rente van drie procent, uitstekend. Binnen een dag was het doel van 1,25 miljoen euro behaald en binnen vier dagen zat Freedom aan het maximale bedrag van 2,5 miljoen euro.

Een provider starten

"We willen ook snel beginnen; in de eerste maanden van 2020 willen we de eerste klanten aansluiten. Dat kán alleen op deze manier"Maar hoe doe je dat, een eigen provider starten anno 2019? "Je kunt niet zomaar met een paar mensen op een zolderkamer gaan zitten en dan beginnen", aldus Anco Scholte ter Horst, algemeen directeur van Freedom Internet. "Dat vereist veel meer. Er zijn nu veel regels; we moesten zaken afstemmen met de ACM en we moesten kiezen hóe we internet gingen aanbieden."

Daarbij bleek Freedom Internet ironisch genoeg niet om KPN heen te kunnen. "Je hebt dsl, glasvezel en kabel. Dsl is alleen in handen van KPN, glasvezel is in handen van KPN en andere, veelal lokale, partijen, en kabel is natuurlijk grotendeels Ziggo. Als je bij Ziggo aanklopt, krijg je 'nee' te horen en dus bleven dsl en glas over."

Maar hoe ga je vervolgens verder? Toegang krijgen tot het vaste netwerk van KPN kan op twee manieren: via wholesale broadband access of via virtual unbundled local access. Wba is goedkoper om mee te beginnen en daarbij koop je bandbreedte in als virtuele provider bij KPN. Bij de tweede optie zit je virtueel in de wijkkast en heb je dus meer in eigen beheer als provider. Daar staat tegenover dat het in het begin meer kost, al is het daarna per abonnee juist goedkoper. Om vula te regelen bij KPN moet je enkele miljoenen euro's meebrengen, zo besprak Scholte ter Horst onlangs met Randal Peelen, topman van internetprovider Tweak, in een aflevering van podcast Met Nerds Om Tafel. Dat geld heeft Freedom momenteel niet en wba is niet beschikbaar.

De enige andere mogelijkheid is toegang via een partnerbedrijf dat al een wba-overeenkomst heeft, zegt Scholte ter Horst. "We willen ook snel beginnen; in de eerste maanden van 2020 willen we de eerste klanten aansluiten. Dat kán alleen op deze manier." Met welk bedrijf Freedom samenwerkt, houdt Scholte ter Horst geheim. "We willen dat pas later zeggen." Op termijn is Freedom het liefst netwerkonafhankelijk. "Kabel schrijven we zeker niet bij voorbaat af, misschien kunnen we internet los van televisie van Ziggo leveren bijvoorbeeld."

Eigen hardware

Corerouter van Cisco, alleen ter illustratie

Desondanks heeft Freedom eigen spullen nodig, servers uiteraard en daarvoor werkt het samen met Bit Internet. De domeinaam Freedom.nl is in bruikleen van Bits of Freedom. En natuurlijk zijn er corerouters nodig. "Door die corerouters gaat al ons internetverkeer. Daardoor kunnen we functies aanbieden die we graag willen." Daaronder zijn dingen als ipv6 en dns-over-https. "Dat bieden providers standaard niet aan en die willen wij per se wel, dus hebben we daar eigen apparatuur voor nodig."

Niet alles is er vanaf het begin. Wat het belangrijkste is dat ontbreekt? "We hebben denk ik geen pair bonding aan het begin. Daardoor liggen de snelheden op dsl lager dan we zouden willen. We werken er wel aan, maar ik denk niet dat we dat gaan halen."

Die corerouters vormen een van de redenen dat Freedom nog niet direct klanten kan aansluiten. "Daar zit natuurlijk levertijd op en als we ze hebben, moeten we ze nog in het netwerk hangen en configureren. Dat is niet iets dat je even in een dagje doet."

En er moet uiteraard nog andere hardware komen, zoals modems voor klanten: een AVM FritzBox. "Die levertijd zal het probleem niet worden", denkt Scholte ter Horst. "Die kunnen we op tijd krijgen. Wel moeten we uiteraard monteurs hebben die mensen kunnen helpen bij de installatie en die mensen moeten we eerst ook opleiden."

Mensen

Daar zit nog een grote investering en een van de redenen waarom de crowdfunding nodig was: mensen werven. Behalve monteurs zijn ook mensen nodig voor de klantenservice. "Die willen we de tools geven om mensen echt te helpen, zonder dat je eerst doorgeschakeld moet worden. Die tools moeten we maken en we moeten mensen leren die te gebruiken. Dat gaan we dus ook in de komende tijd doen." Maar als een eerstelijns-klantenservicemedewerker alles kan, besteedt hij dan geen deel van de tijd aan simpele klusjes, zoals mensen hun modem uit en aan laten zetten? "Klopt, maar dat is een keuze die we op deze manier willen maken."

"We willen onder de prijs zitten van Xs4all nu en rond of zelfs onder de prijs van pakketten van KPN en Ziggo"Een ander punt is ipv4-adressen. Die raken op. "We kunnen ze nog kopen, maar daar is wel geld voor nodig." Wel krijgen klanten standaard ipv6, maar een provider heeft anno 2019 nog steeds ipv4-adressen nodig.

Het grootste risico voor Freedom is volgens Scholte ter Horst, nu de crowdfunding gelukt is, een te grote toeloop van mogelijke klanten. "We hebben bepaalde inschattingen gemaakt, maar als we daar ver boven zitten, kunnen we dat niet bolwerken. Dan zouden we moeten werken met wachtrijen en dat willen we niet."

Freedom zal eigendom zijn van de Stichting Appeltaart, een stichting die als doel heeft om Freedom op de juiste koers te houden. Die juiste koers zit in de waarden vrijheid, privacy en kwaliteit. Dat moet onder meer blijken uit minimaal loggen en bewaren van data, gebruik van encryptie en vpn's. Ook wil het bedrijf transparant zijn naar klanten en leden. Ook wil het niet meer geld rekenen voor een snellere verbinding.

Een belangrijk element is uiteraard de prijs van abonnementen. Al die diensten, een klantenservice en het starten van een provider zijn niet gratis. "We willen onder de prijs zitten van Xs4all nu en rond of zelfs onder de prijs van pakketten van KPN en Ziggo." Exacte prijzen moeten later bekend worden.

Inmiddels is de crowdfunding dus geslaagd en nu is de vraag hoeveel klanten Freedom kan krijgen en aansluiten. Het bedrag kwam opvallend snel bij elkaar, maar door het hoge gemiddelde bedrag ging het uiteindelijk om enkele duizenden mensen die geld gaven. Als die allemaal klant kunnen en willen worden, is dat een mooi begin, maar voor break-even zijn binnen een paar jaar rond 25.000 klanten nodig.

Volgens velen is er een gat in de markt ontstaan voor een provider met de waarden en kenmerken van Xs4all. Het is de vraag hoe groot dat gat zal zijn, maar wie precies op zoek is naar een dergelijke provider, heeft met Freedom in elk geval weer een optie die anders met het wegvallen van Xs4all zou verdwijnen.

Reacties (318)

Wijzig sortering
Leuk artikel, maar ik heb nog niet echt antwoord op de vraag Hoe ik nu een provider start?

Waarom is WBA niet beschikbaar, zoals in het artikel aangegeven? Moet KPN niet iedereen toelaten onder door ACM opgestelde voorwaarden?

En waarom krijg je bij Ziggo " 'nee' te horen en dus bleven dsl en glas over.". Moet Ziggo niet ook de kabel open gaan stellen zoals KPN moet?

En wat moeten ze doen om pair bonding wel werken te krijgen? Ik dacht namelijk dat pair bonding iets is tot aan de wijkkast, en daarna gebundeld wordt in een normale verbinding. Wat is er in de core routers dan anders aan?
Een ander punt is ipv4-adressen. Die raken op. "We kunnen ze nog kopen, maar daar is wel geld voor nodig." Wel krijgen klanten standaard ipv6, maar een provider heeft anno 2019 nog steeds ipv4-adressen nodig.
Oké, en nu dan? Kun je IPv4 nog krijgen? Moet je adressen overkopen van KPN of Ziggo? Of van SIDN? Wat kost zo iets?

Kunnen KPN en Ziggo concurrenten weren door simpelweg geen IPv4 adressen te verkopen?

[Reactie gewijzigd door ApexAlpha op 11 november 2019 11:29]

Niet helemaal het antwoord waar je naar op zoek bent, maar het financiële plaatje staat hier:

https://www.voys.nl/weblo...de-bierviltjesberekening/
ze vergeten nog wel wat meer zaken, wettelijke verplichtingen en zo maar ja "bierviltje" is wat jij/ik zo kan bedenken..

Persoonlijk vind ik 2,5 mil nog wel erg krap ..
bizar dat ziggo "nee" zegt .. dit zal ook wel zo voor veel glas aanbieders..

Overgens NEE en dok ff 50 euro per "aansluiting" ligt wel op 1 lijn maar zijn andere antwoorden ..

maar ja men is wel verplicht om toe te laten op het netwerk, maar over tarief word niks gerept.

Eigenlijk zou aanbieder en netwerk van elkaar losgekoppeld moeten worden. netzoals elektra/water netwerken

[Reactie gewijzigd door vso op 11 november 2019 11:50]

Rekam (Gouda en omstreken) heeft haar eigen glasvezelnetwerk open voor iedere aanbieder. Vanzelfsprekend voor een prijs en met voorwaarden, maar elke provider mag en kan in principe om toelating tot het netwerk vragen. Op dit moment moment zijn daar naast Rekam zelf (alleen tv via RFOG (radio frequency over glass)), Netrebel, Glasnet, Trined, Solcon en Cbizz actief. Vreemd genoeg maakt Caiway - waar Rekam mee samenwerkt - geen gebruik van de glasvezel.

Stel dat Freedom een begin wil maken met glasvezelinternet, zou dat prima hier kunnen. Als ze dan meteen een fatsoenlijk tv pakket aanbieden dat ook LOS van internet afgenomen kan worden, zou ze dat meteen interessant maken.

Cbizz is namelijk duur en niet perse voor particulieren, Solcon is in verhouding ook een stuk duurder dan de rest. Netrebel biedt juist een heel kaal pakket aan zonder eigen tv-aanbod. Dan blijven alleen Glasnet en Trined over. Die verschillen € 2,50 in prijs en lopen qua aanbod zo'n beetje 1-op-1.

Stel dat Freedom niet alleen wil concureren op veiligheid en service, maar ook op aanbod en prijs, in een gebied met redelijk wat inwoners, maar niet meteen "half Nederland" dan lijkt me Rekam een prima partner.

Ze kunnen hier tv aanbieden via een eigen infra, of in combinatie met Rekam, Caiway of Canal Digitaal. Die laatste biedt namelijk ook tv aan via internet en niet enkel meer via satelliet. Ook hier opties dus.

Geen idee of dit echt interessant voor ze is, maar ik denk het wel. Al was het maar als proeftuin om de levensvatbaarheid te testen.

Suggestie: 500/500 voor circa € 40 en een bovengemiddeld tv-aanbod. Dan gaan een boel mensen de overstap zeker overwegen. Dat met de usp's van Freedom/XS4ALL en ze zullen een interessante provider voor veel mensen kunnen zijn.


Edit: net contact gehad met Freedom. Gouda/Rekam komt op de lijst met suggesties. Ze vinden het zeker interessant om hier actief te worden.

[Reactie gewijzigd door Jorgen op 11 november 2019 16:51]

In Gouda is er nog een partij die zelf glasvezel aan het aanleggen is. Dat is DELTA Fiber Nederland in samenwerking met Caiway. Zie ook: https://www.gavoorglasvezel.nl/

Het grappige is dus dat ze b.v. in de wijken Bloemendaal en Goverwelle zeer waarschijnlijk twee keer de stoep open zullen gaan maken. Eerst één keer voor Delta en later mogelijk nog een keer omdat Rekam ook glasvezel aan wil gaan leggen. Delta is alleen wat sneller van start gegaan en heeft al een heel groot deel van Bloemendaal gedaan en is nu al enige maanden bezig in Goverwelle.

In het begin hebben ze elkaar een beetje zwart gemaakt via de media en brieven. Begrijpelijk maar wel een beetje flauw. Diegene die het snelst is met de aanleg heeft nu eenmaal een voorsprong. Het grappige is dat Caiway ook al internet diensten levert van Rekam. Rekam wees een voorstel van Delta af om samen te gaan werken bij de aanleg van de glasvezel.

Van de projectleider bij Delta begreep ik dat zij wel aannemers gecontracteerd hebben en daarom dus snel gestart zijn. Voor Rekam schijnt dat lastiger te zijn.

Zodra Delta klaar is krijg ik 600 Mbit/s. Eindelijk geen 'trage' DSL meer :-)

Zou dus mooi zijn als Freedom ook eens kijkt of ze via Delta/Caiway hun diensten mogen gaan leveren.
Zou toch raar zijn als ze 2x de infra aanleggen :s Dan beter in 1 x lijkt me. Dit is zonde van geld, tijd en middelen.
Een duidelijker voorbeeld waarom glasvezel in handen van de overheid moet komen, net als electra en gas, zul je niet vinden.
Iedere keer de stoep/straat openbreken voor de aanleg van dezelfde infrastructuur is een complete verspilling van energie, geld en geeft alleen een hoop overlast zonder dat daar werkelijk echt iets tegenover staat waar de consument echt iets aan heeft.
Probleem met infrastructuur in handen van 1 partij is dat men er dan een monopolie over heeft. Wat niet goed is voor de gebruikers.
Kijk maar naar gas en elektra, bijvoorbeeld.
Zijn misschien niet 100% in handen van 1 partij, maar de consument heeft wel het voordeel dat er 1 partij aangesproken kan worden bij storingen en er voor een nieuw abonnement of nieuwe aanbieders de stoep niet opengemaakt hoeft te worden.

Waarom het overigens wel gewoon werkt bij xDSL en het niet zou kunnen voor glasvezel is me al helemaal een raadsel: die lijnen lopen toch niet direct naar de providers zelf? :?

[Reactie gewijzigd door Pietervs op 14 november 2019 21:25]

Stadsverwarming is hier fucking duur want monopolie. Dus dat het goedkoper wordt, geloof ik niet (je ziet dat een duopolie niet zoveel scheelt. Check maar: KPN, VodafoneZiggo, Kruimeldief Inc.). Dat het de kwaliteit ten goede komt: mits er verantwoording moet worden afgelegd.
Stadsverarming is inderdaad een echt monopolie. Heb ik ook last van.
Voor Electra en gas zijn de prijzen wel degelijk lager: de infrastructuur (lees: leidingen) zijn niet in handen van de aanbieders van stroom en gas.

Internet was voldoende concurrentie, tot de ACM hun werk verzaakte te doen waardoor de KPN en Ziggo de markt verdeelden. Ik hoop dat de uitspraak dat Ziggo de kabel open moet stellen voor concurrenten stand houdt: dat zou wel eens verschil kunnen gaan maken.
Hoop ik ook. Op de lange duur zie ik het nut niet in van ISP maar meer van ASP. E-mail, AV, TV, router, enz regel je dan zelf 'los' wel (de ja of de nee).
E-Fiber en KPN hebben het zelfde debacel ook gehad in Deurne, leuk artikel https://www.ed.nl/de-peel...//myprivacy.dpgmedia.net/
Idioot en bijzonder verspillend.
Ik deed laatst een graafmelding voor wat veldwerk, en aan de rand van een vinexwijk kwam ik 11 netbeheerders "data" tegen. Dat waren KPN, Ziggo, CIF (oude rabobank glasvezel investeringsvehikel), BT (zat stukje spoorweg bij mijn gebied), Tele2, Colt, een lokaal glasvezel initiatief, XMS, en nog wat van oa Prorail, RWS en de provincie. Er is dus wel wat meer dan 2x de infra als het gaat om datanetten.
Ja, maar alleen de 1e twee, kpn en ziggo, hebben kabels tot aan de consument.
Zo zwart/wit is het niet. CAIW (v/h CIF) legt zelf netwerken aan waar ook consumentenaansluitingen bij zitten. Denk aan gebieden hier in het oosten die KPN vertikt, naja vertikte, om te bedienen via wat toen nog Reggefiber was. Ook zijn er echt lokale initiatieven als HSLnet in Heezel/Leende, en ik meen dat er ook iets gaande is in Harderwijk. Verder is Delta fiber ook bezig buiten hun traditionele werkgebied Zeeland met ftth projecten.

Maar goed, ik reageerde op een user die al het "raar" vond dat er 2x ondergrondse glasvezelinfra was aangelegd, waar dat in de praktijk soms wel >5x het geval is.
In Gouda is er nog een partij die zelf glasvezel aan het aanleggen is. Dat is DELTA Fiber Nederland in samenwerking met Caiway. Zie ook: https://www.gavoorglasvezel.nl/
Delta Fiber Nederland is gewoon een dochter van de Zweedse investeringsmaatschappij EQT partners, die ook CIF/Caiway heeft ingelijfd... dus samenwerking? Of toch monopolie? :?

Bron: https://nl.wikipedia.org/wiki/DELTA_Fiber_Nederland
Ik stem voor. Het lijkt er inderdaad op alsof grotere partijen Rekam volledig links laten liggen. Maar een beetje meer concurrentie kan echt geen kwaad.
Op papier is CIF geloof ik een onafhankelijke glas aanbieder maar Fabelfoon/cai-weg heeft daar aardig denk ik wat in de pap te brokkelen .. in iedergeval XS4all en/of andere providers zijn nog niet op het glas netwerk te vinden ..

Ik ben er wel klaar mee
Vanaf volgend jaar zijn kpn/T-Mobile/online.nl en nog vele andere aanbieders ook actief op het netwerk van Rekam. Zie: https://krimpenerwaard.re....nl/service_providers.php
Dank voor deze link. Deze informatie kende ik nog niet. Zeer nuttig en dat betekent ook dat ik nog even wacht om te kijken of ik bij Trined blijf icm met Caiway tv, of voor een andere optie ga.
Wat ik destijds van Rekam begreep is dat ze vooral samenwerken met Caiway en dat het kabel- en glasnetwerk echt van henzelf is. Of dat nog steeds klopt en in hoeverre, dat weet ik ook niet.

Dat XS4ALL en dergelijke nog niet op het netwerk zaten, komt natuurlijk ook omdat veel van hen gewoon virtuele providers van KPN zijn/waren. Aangezien KPN nog geen eigen glas in dit gebied heeft/had, is dat niet meer dan logisch. Jammer ook, want dat maakt het aanbod kleiner.

Voor de volledigheid; de enige internetvergelijker die het netwerk van Rekam en de daarop aanwezige providers laat zien, is rekamverbindt.nl. Alle landelijke vergelijkers vergeten het glasvezelnetwerk in Gouda e.o. Als je dus wilt zien wat er hier ligt, kan je alleen terecht op voornoemde website en niet bij de bekendere vergelijkers. Zo kwam ik er dus ook pas later achter dat glasvezel wel degelijk mogelijk is (want natuurlijk een modem in de meterkast) maar dat je dus op een andere plek moet zoeken om te weten welke aanbieders actief zijn.

Waarom ze daar niet duidelijk in zijn, geen idee, want Rekam was heel open over het feit dat alle aanbieders welkom zijn. Als die andere aanbieders ook alleen kijken waar KPN / Reggefiber zijn glas heeft liggen, dan lijkt er hier niks te liggen, maar die infra is er dus wel degelijk.

[Reactie gewijzigd door Jorgen op 11 november 2019 14:18]

Dat zou fijn zijn, Freedom.nl via CIF glas.
Kan ik ook eens van glas genieten. Naar Freedom op DSL gaat 'm niet worden vrees ik, geen pairbonding mogelijk.

Wat houdt het tegen, dat een provider gebruik kan maken van CIF glas ?
CIF, nu CAIW, is een netbeheerder van de fysieke infrastructuur, die bieden zelf geen consumentenproducten óp die infrastructuur aan bij mijn weten, dat doen losse internetproviders. Caiway is zo'n aparte internetprovider. Ik weet niet of die ook klanten bedienen via CAIW infrastructuur, maar ondanks semantische overeenkomsten in de bedrijfsnaam, zijn het dus 2 aparte bedrijven.
Ook partijen als datafiber bv uit zoetermeer zoiden prima partners kunnen zijn om gebieden te ontsluiten via glas en toch onafhankelijk van andere commerciele isp's te zijn.
Het is wel een beetje bang makerij. (Stay out marketing)

Een BGP en zeker als je begint hoeft die geen 2x50k te kosten. Een goeide pc/server (stevige router Open source router) is prima om mee te beginnen. En dan ben je met minder dan 2k aan hardware klaar.

Hier een handleiding en als je een beetje handig bent kan een bgp zelf configureren.
https://help.ubnt.com/hc/...der-Gateway-Protocol-BGP-

Je kan dit thuis gewoon oefenen op een minder dan 100 euro router. En daarna je config overzetten naar een bijv.
Een: https://www.ui.com/edgemax/edgerouter-infinity/
Van 1.5k.
Deze kan makkelijk een een aantal een Xduizend eindgebruikers aan en kost maar 1/50 van de prijs die ze daar noemen.

En personeels kosten in ken providers die het sneller en met minder man voor elkaar krijgen. Namelijk 1.

[Reactie gewijzigd door xbeam op 13 november 2019 01:52]

Eenmalige kosten
Routers
Internet begint met routers. Die dingen zijn niet goedkoop en kosten je € 50.000,- per stuk. Je wilt er twee in twee verschillende datacentra vanwege redundantie. Daarmee is de eerste € 100.000,- uitgegeven.


Is dat niet 200.000,- :?

Het is in ieder geval een schitterend idee wat ze gaan doen! Petje af _/-\o_
Ik zat me meer af te vragen of je het voor 'slechts' 50k per stuk gaat redden...
Vroeg ik mij ook af, in het DC bij ons kost 1 lune card al snel 130k. Kan me niet voorstellen dat je een Core router voor 50k kan krijgen.
Mijn ervaring bij een FTTH provider zegt nog niet bíjna :-)
Als het niet teveel poorten nodig heeft valt het wel mee.

Juniper mx204 bijvoorbeeld, zou prima voor ze volstaan.
Ik denk dat hij bedoelt, je wilt er twee in totaal, één in elk datacenter.
vast maar dan zie ik alsnog redundancy in twee datacentra. Dan blijven beide opereren.
Ze zijn de huisvesting vergeten :P

En deze:
Dan willen we nog een aantal goede internet engineers die dit allemaal aan elkaar knopen. Laten we ervan uitgaan dat drie dames en heren hier zes maanden mee bezig zijn ad € 60.000,- per jaar. Daarmee geven we afgerond nog een keer € 100.000,- uit.

Kan ik ook niet volgen, ik kom op 180.000,- Maar volgens mij zijn ze de werkgeverslasten vergeten.

Tevens als je vrije mensen zoekt die wel een contract voor 6 maanden willen, moet je elders inhuren of zit je aan ZZP'ers vast. Want niemand die goed is hierin en wil werken zit momenteel thuis, dus die kosten kunnen ze wel verdubbelen.
3*60k per jaar 180k
6 maanden
180/2=90
Daarmee geven we afgerond nog een keer € 100.000,- uit.
ik denk dat dit zo bedoeld is.
Wat zouden de werkgeverlasten nog veranderen aan het bedrag?
In dit geval 25% aan werkgeverspremies (werknemersverzekeringen WW/WIA en inkomensafhankelijke bijdrage ziektekosten) volgens berekenhet.

Dus dan wordt het al minstens 115k voor 3 personen dat halve jaar. Maar in de praktijk ben je als werkgever nog meer kwijt.
Inderdaad; de transitie-vergoeding is gemakshalve vergeten. En hoe vind je die mensen? De recruiter is ook niet gratis.

Je kutn natuurlijk ook naar ZZP'ers kijken. Dan heb je een netto-bedrag, en dan is 60K voor 1000 uur wel erg optimistisch.
Er zijn heel wat systeembeheerders die freedom.nl een warm hart toedragen en het een uitdaging vinden om een provider van de grond af in te richten (geen legacy hardware: jeej!). De oprichters hebben een dergelijk groot netwerk dat ik niet denk dat ze lang hoeven te zoeken.
Transitie vergoeding is niet nodig als je die mensen een contract voor een half jaar aanbiedt. Of zoals je zelf al zegt free lance inhuurt.
3x 60.000 jaarloon is 180.000 euro inderdaad, maar ze hoeven maar een half jaar aan de gang dus dan kom je op 90.000 euro uit, afgerond 100.000. :) Zal iets duurder uitvallen in de praktijk vanwege meerkosten inderdaad, maar wie weet vinden ze wel enthousiastelingen die genoegen nemen met 33.000 bruto voor een half jaar werken bij hun ideaal: Freedom Internet.
Ah lol, ik had 3 dames en 3 heren in gedachten mijn fout. (nog steeds te goedkoop in mijn belevenis)
23.000 bruto, 30% werkgeverslasten ;)
Ik heb nog met de eigenaar samengewerkt van Voys. Mooi bedrijf dat Voys in Grunn :)
SIDN gaat alleen over .nl domeinnamen, je zult bij RIPE moeten zijn of van iemand anders adressen over kopen.

RIPE geeft nog eenmalig een /22 wat bestaat uit 1024 adressen, dat is dus niet genoeg. Grote kans dat ze via anderen adressen krijgen. En wat dat kost? Microsoft heeft in 2011 7,5 miljoen dollar betaald voor meer dan 600.000 adressen, https://www.networkworld....n-for-ipv4-addresses.html

KPN of Ziggo zullen ze niet gaan verkopen omdat ze zelf anders te kort hebben.

Hier kan je eventueel ook adressen kopen, gemiddeld rond de 20 dollar per adres: https://auctions.ipv4.global/

[Reactie gewijzigd door GrooV op 11 november 2019 11:51]

KPN of Ziggo zullen ze niet gaan verkopen omdat ze zelf anders te kort hebben.
Als ik hier alles met KPN optel , RoutIT, en XS4ALL kom ik op 7,6miljoen IPv4 adressen.

Vodafone en Ziggo hebben er iets van 6,4 miljoen. En dat zitten er vast nog kleintjes bij zoals Esprit die volgens mij inmiddels door Ziggo zijn opgeslokt.

Maar de boodschap: Ik denk dat KPN en Ziggo zat ongebruikte IPv4 nummers hebben, wellicht veel versnipperd. O ja, en nog 22miljoen zonder naam er bij. Het zou wel een aardige zijn als Ripe iets gaat vinden van providers die heel veel meer nummers hebben dan klanten. En ja, ik heb zelf ook een blokje van 8 stuks, daar zijn er vast meer van. Maar ook als al hun klanten gemiddeld 3 adressen gebruiken hou je er nog zat over. En het aantal webservers/mailservers etcetera is echt niet het goede antwoord om de rest te verklaren.
Dat is nog maar een /24 sinds kort.
Ik zag dat er nog /22 op de RIPE website stond maar ik ben verder niet zo op de hoogte https://www.ripe.net/mana...address-space-from-my-isp
Ripe deelt nog wel een /22 uit, maar 1 per BV , en daar is een wachtlijst voor. Maar ik heb geruchten gehoord dat het wordt terug gebracht naar een /24
Pas nog uit laten zoeken voor IP addressen , en zogenaamde vuile ( lees gebruikte ) ip adressen liggen ongeveer op € 15 per stuk op de markt. Schone IP addressen liggen momenteel tussen de 27 en 32 euro per opbod. Dus dat is een dure hobby.

Wat betreft het oude XS4all , Ze mogen contact met mij opnemen. Wij hebben toegang tot WBA, tele2 glas en nog enkele andere diensten. We kunnen overal diensten leveren. We kunnen ruimte bieden , en hebben een redundante datacenter setup over 3 DC's

We kunnen vast wel tot een mooie overeenkomst komen met die techneuten
Niet waar. RIPE NCC (RIPE is wat anders) gaf tot voor kort een /23 voor elke LIR. Je kan prima meerdere LIRs op 1 BV hebben. Echter, de voorraad is op. Nieuwe LIRs komen op een wachtlijst zonder enige garantie op ipv4 space ooit. Op is gewoon op.
oke goede correctie.

Maar ze gaan voor de berichten nu zijn geen /23 meer uitdelen , of in ieder geval ( een keer ) uitdelen.
maar een /24 wordt
Dat klopt, als je ooit nog wat krijgt zal het geen /22 meer zijn (en ook geen /22 equivalent, de laatste brokjes zijn als verzameling /23 en /24's uitgedeeld) maar hooguit een /24. Echter, als je nu nog resources aan moet vragen zou ik er niet teveel hoop op hebben dat je die ooit nog gaat krijgen.
Dus moet je op de markt gaan zoeken. We zijn zelf redelijk short aan ip adressen en kunnen er voor 2020 nog wel 4096 adressen gebruiken.

Ik kan je vertellen als je op de markt wat wilt halen , wordt je niet blij van 27 euro per schoon ip ( als je het er al voor krijgt )
KPN of Ziggo zullen ze niet gaan verkopen omdat ze zelf anders te kort hebben.
Ziggo is zelfs gestopt met het verkopen van /29 subnets aan zakelijke klanten. Wie er al een had kan 'm houden maar nieuwe aanschaf is geen optie meer.
Ziggo is dan ook wel raar bezig: als je een statisch IP wilt zit je vast aan PRO en krijg je er 5. Waarom niet gewoon 1 vast adres aanbieden, veel bedrijven hoeven er maar 1. KPN net zo overigens met zakelijk DSL, krijg je ook 4 adressen (waarvan 1 bruikbaar naast het modem zelf)
Ziggo is dan ook wel raar bezig: als je een statisch IP wilt zit je vast aan PRO en krijg je er 5. Waarom niet gewoon 1 vast adres aanbieden, veel bedrijven hoeven er maar 1. KPN net zo overigens met zakelijk DSL, krijg je ook 4 adressen (waarvan 1 bruikbaar naast het modem zelf)
5 adressen zijn ze mee gekapt bij Ziggo; je krijgt er nu maar een (aldus de site althans; men meldt nergens meer dat je meer dan 1 IP krijgt en vroeger was dat een extra aan te schaffen optie.)

KPN geen idee.
Ah, de klassieke RIPE fout. RIPE is niet de club die de ip-adressen beheert (en dus uitgeeft) omdat RIPE zelf niet meer dan een wereldwijde community is waar iedereen zich bij aan mag sluiten en wat je ook niks kost.

Het beheer van de ip-adressen wordt gedaan door een andere partij die gelieerd is aan RIPE, namelijk RIPE NCC (Network Coordination Centre). Bij RIPE NCC kan niet iedereen zich aansluiten en het lidmaatschap kost je aardig wat geld. Bijgevolg is dan ook dat je daar alleen partijen ziet die iets met datacommunicatie te maken hebben zoals een ISP.
RIPE NCC doet overigens nog veel meer dan beheer van de ip-adressen voor hun regio, bijv. het beheer van 13 root DNS servers.

Overigens is de IPv4 problematiek er eentje voor iedereen. Men is al jaren bezig met het nodige kunst en vliegwerk om de migratie naar IPv6 uit te stellen. Ik denk dat het dan ook verstandiger is om hier de vraag te stellen waarom je nog voor IPv4 zou moeten gaan en wat je dan nog aan IPv4 adressen nodig hebt. Dat staat niet in het artikel. Wel dat ze niet overal IPv4 voor nodig hebben want abonnees krijgen IPv6.

Als je het verhaal verder leest dan zie je dat ze samenwerken met een aantal andere partijen waaronder een andere ISP. Het kan dus prima dat ze met die ISP een overeenkomst aan gaan om het IPv4 verhaal via hun op te lossen. Of via die (nog) onbekende partij die een wba-overeenkomst heeft.
Iedereen kan LIR worden bij RIPE NCC, zelfs prive personen.
Ik had ze om die reden proberen te bellen om te vragen of ik bij hun ook een vast IPv4 adres krijg zoals ik bij XS4ALL gewend ben. Ik kreeg een bandje aan de telefoon die me vertelde dat ze telefonisch niet bereikbaar waren. Dat is natuurlijk al bizar voor een provider die beweerd dat ze uitstekende support willen leveren. Maar goed, Ik heb ze daarom ook maar gelijk een mailtje gestuurd om dezelfde vraag te stellen. Ik ben benieuwd wanneer ik antwoord zal krijgen. Als ze niet bereikbaar zijn dan kunnen ze mij als klant wel vergeten. Dan kan je nog beter KPN hebben. Die zijn namelijk wel bereikbaar. Mocht ik een antwoord krijgen op mijn vraag dan zal ik het hier delen.
Moet Ziggo niet ook de kabel open gaan stellen zoals KPN moet?
Dat zouden ze moeten volgens ACM in 2018. Maar ziggo verzet zich natuurlijk. En op hun eigen statements pagina staat
We wachten het definitieve besluit na de reactie van de Europese Commissie af, die we later dit jaar verwachten.
maar daarbij staat natuurlijk niet of dat het initiele statement is (en het dus over 2018 gaat) of dat het over dit jaar gaat. Het is in ieder geval nog geen gewonnen race.
Er was ook nog een recenter artikel, waarbij duidelijk is dat Ziggo er alles aan doet om zoveel mogelijk tijd te rekken en ze ook met zo min mogelijk aantrekkelijke pakketten komen.
nieuws: VodafoneZiggo hanteert geen onbeperkte data bij openstellen kabel
Gelukkig winnen ze elk jaar de Tweakers Award voor beste provider, dus is er geen enkele reden om een andere provider te nemen op de kabel ;) .

Was maar al te blij toen we hier glas kregen.
Zoals altijd: mensen stemmen om de dingen waar ze ervaring mee hebben. Veelal hebben bewoners dezelfde provider als waar ze initieel voor gekozen hebben (tenzij overname), zelfs als ze last hebben van veel problemen omdat er in geval van Ziggo vaak geen alternatief is in dezelfde prijsklasse.
Precies. Ik heb deze provider, dus dat moet wel de beste zijn. Ik ben toch niet achterlijk? Dat verschijnsel heet cognitieve dissonantie en het vertekent de community awards richting de grootste partij in de markt. Niet alleen providers maar bij alle categorieën.

[Reactie gewijzigd door PizzaMan79 op 11 november 2019 22:40]

Da's toch een vergelijkbaar fenomeen als "sink costs" ? Als ik het me goed herinner ?
Tja, mensen wisselen nauwelijks maar afgezien daarvan; stemmen op een provider slaat sowieso nergens op omdat je meestal nauwelijks wat te kiezen hebt.

Waar ik woon heb je Ziggo en KPN / wat via de infra van KPN werkt. KPN heb ik nog slechtere ervaringen mee dan met indertijd UPC dus zeg het maar.

Ziggo vind ik duur voor wat je krijgt en je zit verplicht aan TV via hen vast. Ja, natuurlijk kunt u ook los internet krijgen meneer – maar dan ben je op € 1 na net zo duur uit.. KPN is trager en onbetrouwbaarder, nog minder flexibel.

Ik ben warm voorstander van het tot nuts-voorziening verklaren van internet: Iedereen glasvezel en een open systeem voor providers om daarop aan te bieden.

Ja, dat kost een paar centen maar dan heb je ook wat. Alsof het nu gratis is allemaal.

Mensen piepen dat telefoons zo duur zijn maar intussen betalen ze vrolijk maandelijks € 50+ voor heel matige kwaliteit TV met heel matige snelheid internet.

50 euro per maand = € 600 per jaar. Kun je dus elke twee jaar een topmodel telefoon van kopen.
Wat mij keer op keer doet verbazen aangezien ze helemaal niets bijzonders zijn qua provider. Komt dus doordat er vaak (glasvezelgebied daargelaten) geen goede alternatieven zijn!

Zit zelf enkel bij Ziggo gezien de enorme problemen met KPN bekabeling hier waar ze niets aan willen doen (mogelijk omdat er niemand meer is die weet hoe deze oude kasten werken).
Voor wat meer info over het openstellen van het netwerk, zie nieuws: ACM dreigt VodafoneZiggo met dwangsom inzake tarieven voor openstelle..., die wat recenter is. ;)

[Reactie gewijzigd door CH4OS op 11 november 2019 14:21]

En dat hebben ze ook gedaan ... https://www.vodafoneziggo.nl/wholesale
En direct protest aangetekend in "Brussel" ... Dus tot op de minuut van nu is Ziggo "gesloten" voor derden.
Klinkt alsof we hier dan ook een Verizon en dergelijke situatie gaan krijgen als het aan hen ligt.
De echte vraag die beantwoord moet worden:

Het hele geëmmer is begonnen door de overname van XS4ALL door KPN.
Welke stappen zijn er gezet om herhaling te voorkomen?
Volgens mij is het een stichting.
Freedom is eigendom van een stichting die als doel heeft om Freedom op het pad van hun eigen doelen te houden. En omdat de stichting de bv bezit kan die daar best ver in gaan. De vraag is natuurlijk in hoeverre het ook daadwerkelijk gaat gebeuren, maar qua opzet zit het wel goed zolang de BV niet verhandeld word.
Idd: Stichting heeft leden en een Algemene Ledenvergadering, en een bestuur.

Het bestuur stelt een beleid op en voert dat uit, maar leden mogen hierover stemmen.

Volgens mij moeten de leden ook de over de boekhouding (jaarcijfers) stemmen.

Het enige wat een 'vijandige' partij kan proberen, is een '51% aanval' (zoals Microsoft bij standaard-organen deed bij OOXML): Al jou stromannen lid van de stichting laten worden tot ze 51% vertegenwoordigen.
Goed opgemerkt, ik was in de war ja.

Wel jammer, een vereniging met leden had me beter geleken qua vertegenwoordiging.
"een stichting geeft dus geen zekerheid."

Dat was inderdaad mijn punt, dat ik beter had kunnen uitwerken in mijn vorige antwoord. Een stichting kan in de statuten best zaken als ledenvergaderingen opnemen om het risico te beperken van bestuurders die afwijken van de algemene mening van deelnemers. Maar dat is extra, en geen garantie.

Ik denk dat een vereniging ook geen zekerheid biedt op de schaal die FreedomInternet nastreeft. Te weinig leden zouden op komen draven bij vergaderingen en de voornoemde "51% aanval" van ter stemming aanwezige leden is dan al snel haalbaar.

Hoe dan ook wil je je organisatie een zekere mate van flexibiliteit meegeven, zodat operationele keuzes niet al te lang hoeven duren, en om de doelstellingen aan de tijd aan te passen.
Ik vermoed dat een eigen aansluiting bij WBA maanden op zich laat wachten. Langer dan ze willen.
Dat zal idd een reden zijn dat je niet vandaag hup contract morgen alles werken. Daar zullen garanties tegenover moeten staan, afnames enz.

als ik het dus goed begrijp maken ze gebruik van de WBA van een andere partij en als ik mag gokken is dat Tweak die ook in het artikel genoemd wordt. Samen pdcast die 2 kunnen het dan zeker goed vinden.
En Tweak biedt geen nieuwe DSL abonnementen meer aan, dus daarmee heeft Tweak toch wat aan hun WBA overeenkomst en Freedom kan zo nieuwe DSL abonnementen verkopen. Kortom, zou de perfecte oplossing zijn voor beide partijen.
geweldig initiatief.

kan er in parallel een Freedom-VPN service worden opgezet?

ik betaal nu EUR 5 per maand (Mulvad) zodat werkgever / 4G Provider / WiFi-Provider / Kabel-Provider minder eenvoudig zien wat ik doe.

dat geld laat ik liever bij Freedom liggen.
doke terug ..... ik mis sjoera nas nog ....
doke terug ..... ik mis sjoera nas nog ....
Sjoera is er zeker wel bij betrokken, ik heb haar naam ook zien staan.
'Toevallig' volgt er vandaag een uitspraak over het openstellen van de kabel:
https://www.emerce.nl/nie...nbreken-kabel-ziggo-later
Je hebt idd gelijk met alles kpn heeft bijna een monopolie positie wat internet betrefd bovendien zijn ze met glasvezel bezig over geheel nederland.Je moet inderdaad de vraag gaan stellen of kpn niet alles moet gaan open leggen zodat andere providers met een lease contract of misschien anders geregeld bovendien hebben ze het koper netwerk ook nog.Kpn was vroeger een staatsbedrijf en is dus de grootste provider van nederland.Maar ik moet zeggen ik heb zelf ook kpn en de service vind ik best goed.Als er storingen zijn dan laten ze dat weten via internet.De ondergrondse gaat dat dan oplossen.Maar ik ben bang dat kpn gewoonweg te groot word en zelf zonder concurentie zelf de prijzen gaan bepalen.Met concurentie is het beter en dalen de prijzen ook nog een stuk.En is ook beter voor de markt en vooral voor de consument.
IP adressen koop je niet bij sidn... Maar bij ripe.
RIPE verkoopt geen ip-adressen. IP-adressen koop je van de eigenaar of handelaars.
Dat is niet correct.

Wij hebben als bedrijf een eigen range, rechtstreeks betrokken bij RIPE.

Je moet daarvoor wel aan bepaalde eisen voldoen zoals redundancy van je internet/dns. Die eisen moet je ook ieder jaar weer aantoonbaar aan voldoen.

Maar het is zeker niet zo dat alleen resellers IP adres blokken kunnen kopen. Tenzij je ons nu plots een reseller noemt...
Ik denk dat @ep667 bedoelt: bij RIPE NCC (niet RIPE) kun je niets kopen, je kunt alleen lid worden en zo resources verkrijgen. Kopen als in "vrije markt" kan alleen bij brokers/handelaren/andere eigenaren. Bij het NCC krijg je momenteel niets meer, omdat men helemaal door de adressen heen is. Geen /22, geen /24, niets meer (tenzij men tzt nog nieuwe voorraad krijgt, maar er is inmiddels een grote wachtlijst). De snelste manier om nu nog IPv4 te krijgen is inderdaad te kopen. Er zijn er genoeg op de vrije markt te krijgen voor tussen de 15 tot 20 dollar per stuk eenmalig. Maar de echte oplossing is natuurlijk: de hele wereld naar IPv6 only. Ik verwacht dat dat nog heel lang gaat duren...

Er zijn geen eisen vanuit RIPE NCC voor zaken als reduncancy en DNS, dat zal hun worst wezen. Je moet alleen beloven de resources in de regio te gebruiken die RIPE NCC onder beheer heeft (dus bijvoorbeeld niet Afrika of Amerika of Azië).

[Reactie gewijzigd door Odie op 11 november 2019 14:15]

Even om verwarring te voorkomen. RIPE NCC verkoopt geen ip-blokken. Je krijgt deze op aanvraag, waarbij de uitgifte door RIPE zeer sterk beperkt is.

Heb je na je eerste /22 (of is het een /24 tegenwoordig?) nog adressen nodig, dan kun je die bijna alleen maar kopen bij brokers of bedrijven die een overschot hebben aan ip-adressen.
Tegenwoordig is het een /niets ☝🏻
Ik zit al een tijdje niet meer in de providerwereld, maar fair enough.

Ik heb nog de tijd meegemaakt dat een ISP met (op dat moment) zo'n 60k klanten een /16 (65k ip-adressen) kon krijgen met een behoorlijke onderbouwing... #opavertelt
Ik heb meegemaakt dat je kon krijgen wat je wilde, mits je de need kon aantonen en je administratie op orde had :-D

Sja, tijden veranderen. En je kunt nog steeds plenty resources krijgen maar wel uitsluitend op IPv6...
Ik heb meegemaakt dat je kon krijgen wat je wilde, mits je de need kon aantonen en je administratie op orde had :-D
Ja, dat was dezelfde tijd. Wij kregen dus een /16 omdat we een verdubbeling van het aantal uit te delen IP-adressen verwachtten. Hoe realistisch dat was, daar kun je over twisten. We zijn maar tot halvewege gekomen.

In diezelfde periode kregen providers als KPN /12's toegewezen en isp's in Frankrijk of Duitsland zelfs een /10. Daarom hebben grote providers ook nu nog méér dan genoeg IPv4 ruimte. Helaas werkt dat een overstap op IPv6 (al was het maar dual stack) ook tegen. Ook al omdat de echt grote jongens wel kunnen kopen.
Klopt, dat zal een massale overstap naar IPv6 nog jaren en jaren frustreren, alle goede inspanningen ten spijt. Wat ik ook al jaren roep: er is geen businesscase voor IPv6. Meaning: het invoeren kost alleen maar geld en moeite en het levert geen extra geld op. Met de depletion is dat overigens inmiddels wel veranderd, de business case is nu het besparen van kosten aan de inkoopkant van IPv4 resources. Of het voorkomen van het feit dat je failliet gaat :)
Ik had ook meer details verwacht. Hoe zet je peer overeenkomsten op, waar regel je transit, technische achtergronden en protocollen, mogelijkheden en onmogelijkheden. Welke software voor de backoffice, hoeveel telefoonlijnen em koop je die in of zet je zelf een voipserver neer . Hoe voorkom je s.o.f. , wat voer je redundant uit en wat niet, welk datacentrum , hoe zit t met koeling en noodstroom, etc

En verder hoe richt je kantoor in, welke koffie en hoe is je groeiplan mbt medewerkers en faciliteiten

Dit soort details verwacht je op een tech site als tweakers eigenlijk wel
Pairbonding gebeurt in de meeste gevallen bij de klant thuis. Bijna iedereen heeft 2 aderparen vanuit de centrale/wijkkast naar zijn Isra-punt. De modem wordt dan aangesloten dmv een y-kabel.
Ben benieuwd hoe ze aan de naam voor 'Stichting Appeltaart' gekomen zijn...
Appeltaart is een knipoog naar XS4ALL. Bij de XS4ALL techneuten kon je in ruil voor appeltaart 'niet standaard' dingen geregeld krijgen.
Moeten wij ons tarief van worstenbroodje eens bijstellen op werk
En wanneer je ze had gehackt, en je vertelde dat netjes, kreeg als cadeau X maanden gratis internet plus een appeltaart.
Er is een traditie om elkaar met appeltaarten te belonen voor bijzondere prestaties en extra service die verder gaat dan wat de contracten voorschrijven. Bij XS4All was (is?) het vaak mogelijk om wat extra's gedaan te krijgen omdat de techneuten makkelijk bereikbaar waren en genoeg zelfstandigheid te hadden om niet voor iedere scheet toestemming van management te moeten vragen. Technisch gezien is er vaak veel meer mogelijk dan commercieel wordt aangeboden omdat de markt te klein is om er iets officieels voor op te zetten. Voor de paar nerds die wel behoefte hebben aan iets uitzonderlijks was XS4All de plek waar er misschien wel iets te regelen viel als je een beheerder warm kon krijgen voor je idee.
Zo'n actie werd dan vaak met een appeltaart beloond.
Appeltaart was bij xs4all een middel om ludiek zaken gedaan te krijgen of te vieren. Zoek maar terug in bijvoorbeeld newsgroups en advertenties.
Ah bedankt, korte zoektocht laat dat idd zien. Bijv. op de Xs4all pagina over responsible disclosure:

> We sturen de vinder een heerlijke appeltaart om te bedanken en nemen de vinder op in de XS4ALL hall of fame.

https://www.xs4all.nl/ove...closure-beleid-xs4all.htm

edit: opmaak

[Reactie gewijzigd door Energya op 11 november 2019 14:54]

Zal er genoeg hebben laten afleveren in de tijd dat we colocation bij de deden voor onze klanten :)
Dat werkte altijd super goed!
Zo is (of in ieder geval was) het ook de norm dat wanneer je je scherm vergat te locken (Windows+L) je de eerste keer waarschijnlijk een afbeelding van een appeltaart als desktop had maar de tweede keer werd je geacht appeltaart te kopen voor de afdeling.


edit:
Als helpdesk/customer service medewerker

[Reactie gewijzigd door Remco0 op 11 november 2019 13:06]

Een niet meer dan logische naam toch? :)
Ze zijn nederlands en willen een stuk in de taartgrafiek van marktaandeel nemen? zoiets?
Waar denk ik te weinig over gesproken wordt, is het feit dat dit een heel erg kleine provider gaat worden. De ambitie is om ongeveer zo groot te worden als xs4all ten tijde van de overname door kpn. En toen was xs4all te klein om zelfstandig voor te bestaan en leed verlies.

Nergens hoor ik op welke manier ze nu wél denken een zelfstandig recht van bestaan te hebben, met een marktaandeel van grofweg 1% of kleiner. Het product dat ze aanbieden is nogal een niche product, dus echt groot zal het nooit worden.

Een ander mogelijk risico dat ze lopen, is dat de juridische afdeling van KPN zich er tegenaan gaat bemoeien. Overname van personeel van xs4all zal bijzonder moeilijk worden door concurrentiebedingen; plus de naam xs4all wordt in heel veel commerciële communicatie van Freedom Internet genoemd. Dat kon nog wel eens een staartje krijgen.

Al met al vind ik het een goede ontwikkeling dat we een nieuwe provider krijgen die zich verzet tegen de reuzen. Ik hoop echter dat ze zich niet verslikken in de realiteit van de markt.
En toen was xs4all te klein om zelfstandig voor te bestaan en leed verlies.
1998 was wel ff een andere tijd dan 2019.

In die tijd verdiende een provider zijn geld met inbellen/tikken. Je had allerlei 'gratis' providers, zoals NokNok en Zonnet. World Online moest nog naar de beurs.

Kortom, de overname gebeurde na een periode van uitbundige groei, waarin iedereen die ooit een BBS had gerund aan een internetprovider was begonnen, zelfs de Rabobank had een eigen internet provider: de marktconsolidatie was begonnnen.

Die consolidatie is na het barsten van de bubbel te ver doorgeslagen en toen is de ACM opgetreden (destijds nog de voorloper, OPTA). KPN biedt sindsdien (verplicht) toegang op het eigen netwerk.

Daarmee is de dynamiek van een internetprovider verandert. Je zult bvb. *veel* minder eigen apparatuur hoeven hebben, aangezien je voor het meeste 'meelift' op de infra van KPN. Zelfs sommige administratieve processen zijn al voor je vastgelegd, die hoef je niet allemaal zelf uit te vinden.

Al met al, zoals ik al begon: 2019 is 1998 niet. Met het verdwijnen van XS4All is er absoluut ruimte op de markt voor een provider die 'ethisch' internet levert.

[Reactie gewijzigd door Keypunchie op 11 november 2019 20:15]

Overname van personeel zal niet bijzonder moeilijk worden door concurrentiebedingen.

Concurrentiebedingen komen haast niet meer voor cq de rechter veegt er de vloer mee aan.

Dan moet je hele specifieke kennis ed hebben die je meeneemt en dat zal hier m.i. niet spelen.
Gaan werken bij een bedrijf dat rechtstreeks concurreert met het bedrijf waar je net gewerkt hebt, terwijl je in een hele specifieke branche werkt (ISP voor consumenten met tripple play): dat is wel tricky hoor. Het zou bv veel makkelijker zijn om te gaan werken voor een aanbieder van openbaar wifi in stadscentra, om maar iets te noemen.

En dan hebben we het niet alleen over techneuten die weten hoe een router werkt, maar ook om business developers die weten hoe de tripple play markt werkt.
Juist als specialist gaan werken bij een bedrijf wat werkzaam is in dezelfde branche is makkelijker, ook met concurrentiebeding.

Je moet namelijk je werkzaamheden heel specialistisch presenteren, zodat het voor de rechter duidelijk is dat je eigenlijk alleen kunt overstappen naar de concurrent, of thuis op de bank moet gaan zitten omdat er geen andere baan geschikt is voor je. Op dat moment gaat je "recht op geschikt werk" toch echt boven je concurrentiebeding.
Daarbij helpt het ook nog eens als je huidige werkgever (XS4all) op korte termijn wordt opgeheven. Ja, er wordt gezegd dat de werknemers mee kunnen, maar het risico van functie-dubbeling is reëel.

Sowieso, ik denk niet dat KPN nog eens bij de rechter verantwoording wil gaan afleggen over hun plannen. En dat zal wel nodig zijn, als ze XS4all medewerkers via de rechter aan hun concurrentiebeding willen houden.
Ik gok zo dat KPN er op hoopt (en aanstuurt) dat niet iedereen meegaat. Zo zorg je er voor dat degenen die zich toch al niet thuis gaan voelen bij KPN, al niet meegaan. Zo ging het destijds bij Sun -> Oracle ook.
Ze noemen zelf het doel 25.000 klanten voor break even en 60.000 klanten voor een gezond bedrijf. Freedom gelooft dus in de business case met zelfs minder dan 1% van de markt, de markt in Nederland is namelijk 7,5 miljoen breedband aansluitingen.

[Reactie gewijzigd door Jelv op 11 november 2019 12:48]

Hoeveel % van de markt zou een Tweak hebben? EDPnet? Oxxio of Budget-alles-in-1?

Oprechte vraag, hoor. Ik heb geen flauw idee. In principe was XS4All met 250k abonnees zeer winstgevend voor KPN (een van de rare dingen is dat het ook echt slacht van de kip met de gouden eieren lijkt).

In principe hebben KPN en Ziggo makkelijk zo'n 70% van de markt, laat T-mobile nog eens 20% hebben (gokje), dan blijft er niet zo heel veel over voor de kleintjes. Maar dat betekent niet dat het niet mogelijk is.

Pagina 34 van de herziene Telecommonitor maakt het nog schever verdeeld: https://www.acm.nl/nl/pub...jaar-2018-herziene-versie

40-45% voor KPN en Ziggo elk, 0-5% voor Tele2 en dus nog zo'n 5-10% voor "de rest".

Kortom, 1% zou dus 10%-20% van het "rest"-aandeel zijn buiten KPN en Ziggo!

[Reactie gewijzigd door Keypunchie op 11 november 2019 18:26]

Dan is er nog een andere mogelijkheid om schaalgrootte te krijgen: ga ditzelfde aanbieden in andere Europese landen als je toch bandbreedte huurt. Ik zou morgen tekenen
Overname van personeel van xs4all zal bijzonder moeilijk worden door concurrentiebedingen;
Een concurrentiebeding zal geen stand houden op het moment dat een werknemer er zelf op vooruit zal gaan, dat zal van tafel worden geveegd door een rechter. Als men daar ook heeft getekend voor een relatiebeding, dan kan het wel een behoorlijke staart krijgen.
Ik zou daar in dit geval niet op vertrouwen. Freedom internet aast specifiek op het klantenbestand van KPN/XS4ALL. Dat soort zaken voorkomen is precies waarom concurrentiebedingen bestaan. 1 werknemer van KPN die overstapt naar Ziggo, daar kunnen ze weinig aan doen. Maar als een groot deel van het XS4ALL personeel overloopt naar Freedom dan hebben ze denk ik en probleem.
Wie precies wil daar iets aan doen? KPN is eigenaar van XS4all, geen werkgever van de XS4all werknemers. En XS4all (de BV) gaat sluiten, dus die hebben geen gerechtvaardigd belang bij een concurrentiebeding.
De naam XS4ALL wordt heel vaak gebruikt in de context "XS4ALL moet blijven". Als XS4ALL blijft wordt de hele boel afgeblazen. Ik ben benieuwd wat een rechter daarover zal zeggen, maar feitelijk heeft KPN gewoon aardig de macht in handen en is het op geen enkele manier tégen XS4ALL gericht. Wel tegen KPN natuurlijk, maar die naam wordt veel minder vaak genoemd.

Verder: te klein om zelfstandig voor te bestaan is wel heel lastig te realiseren. Je moet kijken wat de vaste lasten zijn voor het hebben in stand houden van de ISP, de variabele kosten per abonnement en dan die kosten + wat marge delen door het aantal abonnementen. Minder abonnementen betekent simpelweg dat die prijs wat hoger moet zijn. Er is een trouwe schare fans van op zijn minst enkele duizenden klanten behoorlijk wat aan gelegen om het gedachtegoed van XS4ALL te laten voortbestaan dus ik denk dat dat niet heel snel problemen op gaat leveren.
Als je goed gelezen hebt heeft men het over minimaal 25.000 klanten om rendabel te kunnen draaien. 10.000 fans zijn dan helaas niet genoeg.

De vraag is of 25.000 klanten van xs4all of een andere provider gaan overstappen naar freedom.
KPN zal er best een paar laten gaan maar als het er te veel worden zullen ze ook iets moeten doen. Dat kan ook op het gebied van prijs zijn. Dan is het de vraag over klanten nog gaan overstappen.
Het is de vraag of de harde kern van xs4all klanten die willen overstappen groot genoeg is.

Er zullen zeker een paar duizend man overstappen, dan zullen er een heleboel zijn die het overwegen maar gewoon willen afwachten en kijken of alles wel zo veel mooier is. Pas dan zullen ze misschien overstappen waarbij dit schat ik vooral particulieren zullen zijn en kleine bedrijven. Uiteindelijk wil je als klant een goede snelle verbinding en dsl bundeling is nu al niet mogelijk staat er in het artikel, men loopt dus al achter.
Een ander mogelijk risico dat ze lopen, is dat de juridische afdeling van KPN zich er tegenaan gaat bemoeien. ... de naam xs4all wordt in heel veel commerciële communicatie van Freedom Internet genoemd. Dat kon nog wel eens een staartje krijgen.

Als KPN juridisch los zou gaan op Freedom, dan nemen ze daarmee wel een PR risico.

[Reactie gewijzigd door PizzaMan79 op 11 november 2019 22:50]

Welke concurrentie? Ziggo?
Een dergelijke zet kan KPN niet hard maken naar de rechter.
Ik heb ernstig mijn twijfels of dit wel een goed idee is. Ze hebben volgens het artikel moeite om IPv4 adressen te krijgen terwijl ik een vast IP adres heb bij XS4ALL. Dat is nu juist één van de twee zaken die ik erg belangrijk vind bij een Internet aansluiting. De andere is ongefilterd Internet. Dat laatste geloof ik wel dat ze dat kunnen aanbieden maar dat vaste IPv4 adres lijkt wel een probleem te gaan worden.

Het begint overigens al goed met hun bereikbaarheid. Ze geven zelf al op hun website aan dat ze moeilijk telefonisch te bereiken zijn. Tja, als je eerst heel hard roept dat je een excellent service wilt verlenen en vervolgens in de praktijk onbereikbaar bent dan gaat er toch iets niet helemaal goed.

En misschien ben ik wel erg kritisch maar als ik Freedom zo heb gehoord de laatste tijd dan willen ze er juist zijn voor de kritische klanten. Mensen die bij XS4ALL zitten willen "first class Internet".

En waarom met de prijs gaan duiken? Als iemand een kwalitatief goede provider wil hebben zal hij bereid zijn daar iets meer voor te betalen. Dat is toch de doelgroep waarop ze mikken? Als ik het niet erg vind dat ik "KPN kwaliteit" krijg dan kan ik net zo goed blijven zitten. Ik heb op dit moment namelijk wel het idee dat KPN meer kwaliteit kan bieden dan Freedom. KPN is tenminste telefonisch bereikbaar.
Ze zijn net gestart, geef ze even tijd om op stoom te komen :)
IPv4 Adressen beginnen inderdaad op te raken, dus ik kan me zomaar voorstellen dat dat een probleem gaat vormen als je static assignment wil. Maar dat probleem ga je in de toekomst bij alle bedrijven krijgen. Ik zie dit juist als een uitgelezen kans om een innovatieslag te maken daar waar de grote providers juist met hun backwards compatibiliteit en legacy shit zitten. Kan een nieuwe provider juist alles vanaf start met nieuwe technieken, transparantie en beveiligingen doen. Mits ze dat goed aanpakken hebben ze een unieke positie te pakken. De meeste xs4all klanten die ik ken zijn juist techies die zelf alles willen regelen en die hele helpdesk niet nodig hebben en die gaan dan echt wel mee.
Ik heb Freedom gemaild en ik heb hun de vraag gesteld of ze nu al konden garanderen dat ik straks bij hun ook een vast IPv4 adres krijg en het antwoord was "Ook wij gaan vaste IP4 adressen leveren."

Dat is voor mij in ieder geval een hele geruststelling. Ik verwacht dus dat straks Freedom mijn nieuwe provider gaat worden als XS4ALL ophoudt te bestaan.
Onder de prijs duiken van xs4all lijkt me goed plan door bv Spotify er uit te laten. Daar betaal ik nu indirect voor en ik hoef geen Spotify.

[Reactie gewijzigd door DubbelDjoez op 14 november 2019 11:21]

Spotify krijg je niet meer gratis bij Xs4all (en ook niet bij KPN, die er al eerder mee gestopt waren). Je krijgt wel 1 EUR korting. Dus 9 EUR ipv 10 EUR. Woohoo... dit terwijl family 15 EUR voor max 6 personen is. Natuurlijk wordt daar veel mee gedeeld op verschillende lokaties, maar zelfs al ben je met z'n 2en dan is dat al goedkoper dan 1 EUR korting van KPN. Nou, ik ga heel graag over van Xs4all naar Freedom. Gratis Spotify zal me dan worst wezen.
O oke ik heb nog geen factuur van Spotify (denk ik/ hoop ik) ik heb de gok gewaagd met Freedom, zocht toevallig een email domein en kreeg op dat moment die mail van ze..
Sorry mijn bericht was onvolledig. Voor nieuwe klanten is het niet gratis. Als je klant bent, moet je dat vooral blijven want dan blijft het wel gratis. Scheelt je dan 9 of 10 EUR (Hoewel, zie Family, en wie weet wat er gaat gebeuren als KPN de scepter zwaait. Ik voorspel weinig goeds.)

[Reactie gewijzigd door Jerie op 14 november 2019 19:36]

Weet iemand waarom Freedom.nl geen bonded-VDSL kan aanbieden? Een ontgoocheling omdat dit voor mij een must is. Het KPN kabelnetwerk is toch open en dat betekent toch feitelijk alleen dat je 2x een kabeltje moet huren i.p.v. 1. Is het een KPN handelsmerk?
Werd op de potcast uitgelegd (beetje aan het eind), de vragen van de klanten wordt naar geluisterd. Ze vertelde daar dat in overleg met AVM het ingewikkelder was door de huidige routers. AVM komt met een nieuwe verbeterde router met standaard (verbeterde) bonded-VDSL mogelijkheid, werd verteld.

Ze zijn heel duidelijk wat er gebeurt, eerst Internet, bellen, TV en email (is er al), dan stap voor stap allemaal meer mogelijkheden, doel "in 1 keer goed" en daar is ook de financiering voor rond. Als de toeloop groter blijkt dan gepland (25.000 in het eerste jaar) zijn er al alternatieve financieringsmogelijkheden.

Voor een simpele eindgebruiker zoals ik ziet het er prima uit, oude Fritzbox eraf, nieuwe (zoveel mogelijk voor ge-installeerde) nieuwe Fritzbox eraan en klaar.
Monteurs staan ook gewoon klaar om alles thuis te regelen.

[Reactie gewijzigd door ton14 op 11 november 2019 15:45]

Geen flauw idee. Vroeg ik me ook al af. Mogelijk is het zo dat de reseller waarbij ze diensten gaan afnemen dit nu niet afneemt via WBA en het dus extra handelingen/moeite kost. Misschien kan het daarom op de langere termijn wel als ze een eigen VULA contract afnemen maar nu niet via reseller/WBA?

Kan ook zijn dat het (een stuk) duurder is en daarom nu niet rendabel om aan te bieden. Ben ook benieuwd want 200mbit ipv 100mbit is toch best prettig!
Dit begrijp ik niet?
"Als je bij Ziggo aanklopt, krijg je 'nee' te horen en dus bleven dsl en glas over."

Op 28-09-2018 stond er een artikel op Tweakers.net, waarbij werd uitgelegd dat de ACM definitief heeft bepaald dat VodafoneZiggo zijn kabelnetwerk moet openstellen voor concurrenten.
(bron: nieuws: VodafoneZiggo moet zijn kabelnetwerk openstellen voor concurrenten)

Hoe kan het dan dat Ziggo "nee" kan zeggen, terwijl KPN hun netwerk ook open moest stellen?
Is al meer dan een jaar geleden en nog steeds niks gebeurd?

Uitspraak deze maand blijkbaar https://www.emerce.nl/nie...nbreken-kabel-ziggo-later

Update: Al weer uitgesteld: https://www.totaaltv.nl/n...ie-op-kabelnetwerk-ziggo/ :(

[Reactie gewijzigd door zx9r_mario op 11 november 2019 16:34]

Met welk bedrijf Freedom samenwerkt, houdt Scholte ter Horst geheim. "We willen dat pas later zeggen."
Heb een licht vermoeden dat dit Tweak is :P
Het zal vast via Cambrium gaan, moederbedrijf van Tweak waar wholesale acces als dienst gewoon aangeboden wordt https://www.cambrium.nl/producten/
Vermoedelijk klopt dit. Zo kunnen ze zo te zien ook direct televisiediensten aanbieden.

Wel jammer dat de maximale snelheid op het KPN-netwerk dan gelimiteerd is tot 100 Mbps. Dat gaat hem dan voor mij niet worden.

Er zullen natuurlijk genoeg mensen zijn die een huishouden hebben waar minder aan de verbinding wordt getrokken. Dan is zo'n snelheid wel voldoende.
Ik vind het prima dat ik dan tijdelijk maar 100 mbit heb (de upload is ook van belang). Als het maar in de toekomst hoger kan.
Het zou voor mij wel een dealbreaker zijn. Cambrium (van Tweak) levert al jaren niet meer dan 100Mbps over het KPN netwerk wegens 'te duur'. Mooi principieel standpunt, maar ik wil best meer betalen.
Het zou voor mij wel een dealbreaker zijn. Cambrium (van Tweak) levert al jaren niet meer dan 100Mbps over het KPN netwerk wegens 'te duur'. Mooi principieel standpunt, maar ik wil best meer betalen.
Alleen moeten ze waarschijnlijk voor 'het privilege' van meer dan 100 Mbps aanbieden significant meer gaan betalen aan KPN, voor alle aansluitingen, en niet alleen voor de aansluitingen die het afnemen. En als dan een enkele ep667 het afneemt, is dat een aanslag op de winstmarges die het bedrijf nodig heeft om te kunnen opereren. Als aanbieder betaal je volgens mij voor totale capaciteit, en niet capaciteit per aansluiting op adres X.

En genoeg mensen, inclusief IT'ers, hoeven echt niet perse meer dan 100Mbps. Ik kijk alleen maar TV via m'n apple tv, en dat consumeert niet bepaald veel bandbreedte. Online gamen ook niet. (niet dat ik dat veel doe). Ik heb 2 lijnen puur voor redundancy voor de permanente thuiswerker in huis, voor wie een werkende internet verbinding een vereiste is, maar voor de bandbreedte hoef ik 't niet te doen.
Waarom zouden ze niet gewoon samen gaan werken en één partij vormen? Bouw Tweak om tot Freedom en je hebt al een basis en bouwt daar het privacy gedeelte bij in.
Hopelijk hebben ze dat idee opgevat.
Lijkt me logisch het zit nu in een stichting dus feitelijk is de stichting eigenaar en geen commercieel bedrijf. Tweak, cambrium zijn gewoon commercieel met eigenaar. Ze willen dus geen eigenaar en bieden waar ze voor staan zonder invloed.
Ik hoop het niet. Tweak is nu goed en ik heb XS4ALL altijd waardeloos gevonden. Dus graag Tweak laten zoals het is.
Met 2.5 miljoen een provider starten is redelijk kansloos in deze markt, dus mijn inschatting is dat dit een jaartje op sentiment draait en dan weer opgeslokt wordt of failliet gaat.
Waarom is dat kansloos? Ik heb het voor heel veel minder gedaan, puur netwerk technisch.
Het is iets meer dan dat. Zoek binnen dit topic maar even op 'bierviltje'.
Geheel in stijl:

3Dom2Tweak?
Geheel in stijl:

3Dom2Tweak?
Treedom ?
In het Engels zit qua klank verschil tussen 't' en 'th'.
Volgens mij is al gezegd dat het niet tweak is. Maar misschien wel het moederbedrijf, dus toch stiekem een soort tweak.
De nieuwe provider is te vinden op www.freedom.nl
Niet heel positief als die er nu al uit ligt natuurlijk :P
Een simpele Apache... anno 2019... bijzonder. Hoop dat het geen indicatie is van de in de toekomst door hen geleverde diensten. Benieuwd. 😃

[Reactie gewijzigd door Hans van Eijsden op 11 november 2019 12:02]

40% van het web wordt geserveerd door Apache. Wat had jij gewild?

Daarnaast, Apache is makkelijk heel ingewikkeld te maken met plug-ins :-)

Overigens is het ook een vrij simpele dienst die ze hier bieden, dus lijkt me een vrij goeie tool, out-of-the-box te gebruiken en gaan met die banaan.

* Keypunchie is een founding member geworden, zonder een centje pijn. Volgens mij hebben ze gewoon 1x-tje te server herstart, vanwege superdruk en nu loopt het als een zonnetje.

[Reactie gewijzigd door Keypunchie op 11 november 2019 14:34]

Een simpele Apache... anno 2019... bijzonder. Hoop dat het geen indicatie is van de in de toekomst door hen geleverde diensten. Benieuwd. 😃
Eerlijk gezegd is het wel van ik van (een opvolger van) XS4All verwacht, namelijk dat ze zoveel mogelijk zelf regelen met eenvoudige middelen die in eigen beheer zijn zodat ze problemen zelf kunnen oplossen. Dit in tegenstelling tot organisaties die alles uitbesteden of wegstoppen achter eindeloze abstractielagen waarbij ze zelf geen controle meer hebben maar voor alles afhankelijk zijn van derde partijen die zich weer verschuilen achter contracten en SLA's.

Ik overdrijf natuurlijk een beetje, maar het past wel bij het beeld dat ik van deze club heb.
Eerlijk gezegd is het wel van ik van (een opvolger van) XS4All verwacht, namelijk dat ze zoveel mogelijk zelf regelen met eenvoudige middelen die in eigen beheer zijn zodat ze problemen zelf kunnen oplossen.
Het grappige van deze reactie is dat ze hun e-mail (wat ze nu aanbieden) uitbesteden aan Soverin.

Als je zoiets complex opzet als een eigen ISP (of noem het ASP) dan moet je wel dingen uitbesteden. In ieder geval een deel van de infrastructuur wordt uitbesteed want men gebruikt huidige koper/glas.
Een simpele Apache... anno 2019... bijzonder.
Bijzonder?
Waarop baseer je dat het een simpele Apache server is?
Kun je op basis van een foutmelding niet veel over zeggen namelijk.

Daarnaast wordt Apache op internet nog steeds veel gebruikt als webserver.
Is niet zonder reden...
Apache httpd Version: 2.4.29
Apache httpd Version: 2.4.29
Zoals Keypunchie ook al aangaf, wordt 40% van het web geserveerd door Apache en is Apache makkelijk heel ingewikkeld te maken met plug-ins :-)

De foutmelding zegt om die reden dan ook niets over of het een simpele Apache server is.
Dat was dus nogal kort door de bocht.
Wat is er mis met Apache?
We did it, de website ligt nu al plat :P.

https://xs4allmoetblijven.nl/ ook trouwens.

Ze hebben het domein freedom.nl overgekocht in bruikleen gekregen van Bits of Freedom, zo zag de website er op 26 september nog uit.

[Reactie gewijzigd door Balance op 11 november 2019 12:09]

Hoe noemen we dit? De website is Henked? Slash T.netted klinkt niet :P
Ze hebben het domein freedom.nl overgekocht van Bits of Freedom...
Nope.
Zoals je in de tekst kunt lezen staat er "De domeinaam Freedom.nl is in bruikleen van Bits of Freedom.".

Als je bij SIDN op de website kijkt, zie je dat "Bits of Freedom" nog steeds de houder van de domeinnaam is. Deze is dus zeker niet overgekocht.
Website werkt ondertussen al weer.
En volgens de trace draait die bij transip
En volgens de trace draait die bij transip
Hoe bedoel je?
Bedoel je freedom.nl, of xs4allmoetblijven.nl?

Via beide adressen (en IP-adres) kom ik via traceroute namelijk niet bij TransIP uit?

- "freedom.nl" (87.251.42.10) resolved naar een IP-adres van "Bit BV", met als description "Freedom Internet". Blijkbaar heeft Freedom Internet zelf inmiddels al enkele (of meerdere) "eigen" IP-adressen.

- "xs4allmoetblijven.nl" (87.237.97.19) komt op een machine van Denit Internet Services BV uit.

(Edit: Typo correcties)

[Reactie gewijzigd door MarcAngel0 op 11 november 2019 14:40]

Ze zijn vooralsnog aangesloten bij Bits of Freedom, vandaar de naam Freedom en Bit BV.
Hrmm... proeft een beetje naar freedom fries en allerhande andere zaken waar - vanwege wat voor oneingheid dan ook - een grote Stars & Stripes op geplakt is.
Gelukkig hebben de Amerikaanse nationalisten geen patent op het woord 'freedom'. Je zou bijvoorbeeld ook aan 'free software' kunnen denken.

En vrijheid, tsja, de stille generatie weet nog wat dat is want die hebben het verschil abrupt meegemaakt, eerst verloren en toen teruggekregen. Wij weten dat niet meer, ook al doen we één keer per jaar alsof we het begrijpen. Ik snap dus ook wel een beetje waarom zo'n woord vreemd smaakt.

[Reactie gewijzigd door mae-t.net op 11 november 2019 20:49]

Access for all waren ook Engelse woorden.

Toegang voor iedereen.

Vrijheid.

Je snapt de link nu?
Het gaat hier niet om een gebrekkige kennis van het Engels, maar dank je wel voor het vertalen ;)

Mijn opmerking gaat over het woord 'Freedom' en hoe een - door Bush geregeerd - Amerika daar tijdens en na de tweede Golfoorlog mee omsprong. En hoe die "Vrijheid" volkomen haaks staat op 'Access for all'.

Het gaat hoogstwaarschijnlijk ook over de vrijheid om weg te zijn onder de knoet van een moloch als KPN. Maar dat allemaal neemt niet weg dat ik als eerste een vieze Amerikaanse smaak in mijn mond krijg. Shrugs...
Het staat je vrij het Amerikaanse woord freedom in een negatieve context te proeven, maar ik vind dat wel jammer.

Bush is al sinds 2008 weg, en ik weiger om een mooi woord als freedom of vrijheid negatief te zien omwille van een eikel als Bush (of Wilders for that matter). Ik weiger ook om een mooi land als de VS te verafschuwen vanwege een leider die ik een eikel vind. Hetzelfde geldt net zo goed voor Rusland.

Xs4all heeft "de vrijheid" prima gesteund. Bijvoorbeeld in de Balkanoorlog radio broadcasts aangeboden aldaar, en inbelverbindingen. Freeteam is nog zo'n voorbeeld.

Technisch gezien was dat trouwens de derde Golfoorlog ;)
Vaste IPv4 adressen zal nog wel een probleem worden: ik zit nu aan XS4all vast omdat die als enige nog een vast IPv4 adres leveren (voor zover ik weet).Voor sommige toepassingen is DDNS geen oplossing ...
Voor mij ook de reden dat ik bij XS4ALL zit! In Amsterdam doet Ziggo carrier-grade NAT en dat is als hobbyist niet handig. Ik probeer zoveel mogelijk op IPv6 te doen en dat gaat ook heel soepel bij XS4ALL in tegenstelling tot Ziggo.
Bij telenet met business modem only heb ik tot 8 ipv4 helaas niet vast. ipv6 is geen probleem.
Je kan je ip instellen op een eigen router (pfsense, iptables bijvoorbeeld).
Ga je best een modem only voor halen
Niet gewoon één, ik heb een /29 IPv4 range via XS4ALL. Dat, samen met reverse DNS, een vaste IPv6 range, niet moeilijk doen over eigen apparatuur en glasvezel-connectivity zijn harde eisen voor mij om over te stappen. Zonder dat is het niet praktisch haalbaar om de overstap te nemen.

Ik ben dus heel benieuwd hoe dit gaat uitpakken. Helaas is de website down dus ik kan niet zien wat ze er zelf over schrijven :+

[Reactie gewijzigd door MadEgg op 11 november 2019 11:49]

Dat is inderdaad een behoorlijke spagaat: De nieuwe aanbieder moet gul zijn met ipv4, want ja, anders ben je geen premiumaanbieder, maar ipv4 is schaars en dus duur, dus economisch gezien zou een andere keus gemaakt moeten worden. Ik wens ze wijsheid toe.
Niet per sé gul - ik betaal per maand voor mijn /29 range. Geen probleem. Moet de optie er wel zijn. Ziggo bijvoorbeeld doet dit alleen met een fors duurder MKB-pakket. Voor het Freedom zou dit eventueel ook prima te regelen zijn door een partnership met een partij als Extra IP - dan hoeft Freedom alleen een mooie integratie te maken met de IP4-verhuurder om de aanvraag, routering, reverse DNS en facturatie te automatiseren. Zelf hoeven ze geen IPv4-blokken aan te kopen om te verhuren.
Ik heb bij KPN-dsl ook een vast op-adres hoor.
Heb je een dynamisch adres dat (ogenschijnlijk) nooit verandert, of heb je een vast adres? Dat zijn twee verschillende dingen.
In de praktijk heb ik al vele jaren bij verschillende prioviders steeds een niet verandrend ip-adres gekregen.
voor de weinige gelukkige onder ons, bij tweak kan je dit gratis aanvragen en krijgen! :)
25.000 k klanten om break even te draaien, dat moet toch makkelijk te halen zijn? Alleen al met de deel die van kpn zullen overstappen, zullen ze dat waarschijnlijk al halen, of denk ik nou te makkelijk?

En al helemaal al ze echt onder de prijs van van de xs4all en kpn/vodafoneziggo gaan zitten.

[Reactie gewijzigd door fl2001 op 11 november 2019 11:29]

Iedereen bazuint in het rond dat ze willen overstappen, lekker makkelijk. De vraag is of mensen deze stap daadwerkelijk gaan nemen. In de praktijk blijkt zo'n overstap toch best wat moeite te kosten, en daardoor stellen mensen dit uit.

Vergelijkbare situaties zie ik bij het switchen van banken. Mensen willen de moeite niet nemen, en/of zijn bang dat er iets mis gaat omdat het toch om je vermogen draait.

Het positieve is hier wel, dat dit de enige provider lijkt te zijn die de freedom/privacy belangen waar wilt maken. Best een grote groep lijkt alleen al om die reden over te willen stappen (kijkend naar de Plan B campagne berichten), en dit kan een enorme drijfveer zijn.

Zullen ze daarmee de 25k klanten halen? Ik blijf er een beetje sceptisch over. Ik doe een iedergeval mee, en hoop dat anderen volgen!
Overstappen kost weinig moeite.
De gemiddelde XS4all klant is daar helemaal NIET bang voor!
Wat wel wat vertraging kan geven is hoeveel klanten Freedom kan aansluiten binnen een bepaalde tijd.
Ook vertragend werkt de nog lopende contracten bij XS4all.
Je kunt niet zomaar overstappen en moet contract vrij zijn dan wel wachten op de eerste gelegenheid dat het contract ontbonden kan worden bv bij een prijsverhoging.
Kortom, niet alle huidige klanten kunnen meteen overstappen.
Wat wel een ding is om te onthouden is dat er nieuwe wetten ter beoordeling liggen die geen enkele provider meer privacy laat garanderen. Ook dit project niet.
Zelfs als ze de abbo-prijzen van Xs4all zouden aanhouden.
Dat bedrag betaal ik nu ook al.
25.000 k klanten om break even te draaien, dat moet toch makkelijk te halen zijn?
Wel haalbaar, maar niet makkelijk.

Een aantal uitdagingen
a) Internet is een commodity, je moet dus ook prijs concurreren.
b) Veel mensen hebben 'multi-play' bij KPN/Ziggo/T-Mobile. Oftewel, een combinatie van mobiele/vaste telefonie, mobiel/vast internet en televisie. Als je vast internet daar-uit haalt beinvloed dat de kwaliteit van de andere produkten.
Zo fungeerde vast internet (voor Hussel) als mobiele data-verdubbelaar bij KPN.
c) Sommige dienstverlening, die wat meer tech-minded XS4All mensen willen (vast IPv4, pair bonding) is op korte termijn niet leverbaar en op langere termijn twijfelachtig.
d) Hoewel ze XS4All-DNA hebben, blijft Freedom een nieuwe partij. Hun dienstverlening moeten ze nog bewijzen
e) De grote jongens, met KPN voorop zullen waarschijnlijk niet lijdzaam toezien. Die zullen ongetwijfeld nog wel wat (marketing) akties ondernemen om de nieuweling dwars te zitten. Ze zullen zeker de klanten niet op een presenteerblaadje aanbieden.
1 2 3 ... 7

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Apple iPhone 11 Nintendo Switch Lite LG OLED C9 Google Pixel 4 FIFA 20 Samsung Galaxy S10 Sony PlayStation 5 Tesla

'14 '15 '16 '17 2018

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2019 Hosting door True