Sorry maar daar kan ik het helemaal niet mee eens zijn. Als de EU de mogelijkheid heeft om bepaalde DNS records simpel weg te verwijderen
Zo werkt DNS niet. Het enige wat ze kunnen doen is DNS records filteren, voor mensen die de europese DNS resolver gebruiken. Mensen die hun eigen DNS resolver gebruiken kunnen gewoon alle DNS records zien. En volgens mij is DNS over HTTPS helemaal niet zo makkelijk te blokkeren.
en naar ik aan neem te voorkomen dat mensen DNS resolvers van buiten de EU gebruiken want waarom zou je het risico nemen om mensen per ongeluk de "verkeerde" DNS server te laten gebruiken.
Daar hebben ze het helemaal niet over. En als ze dat echt zouden willen, dat deden ze het toch wel. En dan hoeft dat echt niet met een europese DNS-resolver. Dan kunnen ze ook gewoon de ISPs verplichten bepaalde sites te blokkeren.
Op dat moment heeft de EU de mogelijkheid om alles wat men maar wil aan te passen.
Nee hoor. Iedere ISP kan nog steeds z'n eigen DNS resolver draaien. Zelfs iedere burger kan nog steeds z'n eigen DNS resolver draaien. Heb je helemaal geen google, of wat dan ook voor nodig. De EU kan met een eigen resolver (als alternatief voor 8.8.8.8) alleen iets blokkeren voor de mensen die daarvan gebruik maken.
Stel je voor dat de EU besluit dat Google te veel data verzameld en dus de dienst verbied (ik weet dat dat extreem onwaarschijnlijk is maar niet onmogelijk)
Niet onwaarschijnlijk. Zie de recente uitspraak over google analytics in Oostenrijk...
dan is alles dat men hoeft te doen op een knopje te drukken en Google is onbereikbaar binnen de EU.
En daarmee de hele europese economie om zeep helpen ? Laat me niet lachen. Nog afgezien van het feit dat ISPs, en iedereen die google wil gebruiken, dan binnen een paar uur die EU resolver niet meer gebruikt. We zijn hier China niet, of Rusland.
Als de EU iets wil verbieden, dan gooien ze geen knopje om, dan komt er een gerechtelijke uitspraak, dan krijgen mensen enige tijd om zich aan te passen, en daarna wordt er gehandhaafd. Zo werkt onze maatschappij hier. Dat zou je toch moeten weten.
Natuurlijk zal men binnen de EU alle juiste bedoelingen hebben en helemaal niet van plan zijn om dit soort dingen te doen. Maar als dat echt 100% waar zou zijn
Dat is ook echt waar. Natuurlijk zijn er altijd mensen die rare ideeën hebben, maar de EU en de nationale regeringen zijn beslist niet van plan een suveillance-maatschappij op te zetten. En afgezien daarvan: we hebben op dit moment al een surveillance-maatschappij, met dank aan facebook, google, twitter, apple, microsoft, etc. en ook de NSA, etc. Waarschijnlijk is het voor overheden (en met name de amerikaanse overheid) makkelijk genoeg om aan al die data te komen die die bedrijven verzameld hebben over jou.
Maar goed, eerlijk gezegd, zelfs al is er op dit moment absoluut niet de wens om een digitale-politiestaat op te zetten, dan gaan we daar wel langzaamaan naar toe. Met enerzijds de grote techbedrijven en anderzijds de overheden. Als een spreekwoordelijke kikker in een pan heet water. De politici die geen politiestaat willen, realiseren zich niet dat elk ogenschijnlijk onschuldig regeltje toch weer een klein stapje kan zijn richting die politiestaat. Zo raken we er langzaam aan gewend, en verschuiven de normen. En op het moment dat we (de bevolking, die kiest voor gemak en gemakzucht in plaats van privacy en veiligheid) erachter komen dat we ineens wél in een politiestaat leven, is het te laat. Elke keer weer een regeltje erbij, of een nieuwe online-dienst die data verzamelt, en niemand heeft wat geleerd van het verleden. Dus wen er maar alvast aan, het gebeurt toch wel...
En voor allen duidelijkheid: ik vind het ook niet leuk, zelfs gevaarlijk, maar 90% van de bevolking, inclusief de politici, zal het blijkbaar een zorg zijn, en die zien niet wat er gebeurt. Wat dat betreft is het goed dat de EU eens nadenkt over digitale veiligheid en autonomie. Dan gaan we misschien wat minder aan de digitale leiband lopen van de VS, en dan wordt er ten minste over digitale zaken nagedacht, daar bij de EU (en bij nationale regeringen, want die weten er ook bedroevend weinig van).
dan is er geen reden om het wiel opnieuw uit te vinden dan kun je gewoon gebruik blijven maken van bestaande oplossingen. Immers die bieden alle mogelijkheden die men zoekt
Nee dus. Die hebben ook ongewenste mogelijkheden: surveillance door voornamelijk amerikaanse bedrijven en de amerikaanse overheid, het feit dat amerikaanse bedrijven, volgens amerikaanse maatschappelijke normen en amerikaanse regels bepalen wat online allemaal verboden is om te doen en om te zien (*). En ook het probleem dat we voor die diensten met z'n allen ons geld naar Amerika sturen, in plaats van het lokaal uit te geven. Het is een soort digitale kolonisatie door Amerika: wij (de kolonie) mogen op digitaal vlak hun produkten kopen, en zij worden rijk.
(*) Ja, de EU heeft ook regels. Maar die komen bovenop die van de amerikaanse bedrijven. Als Youtube vindt dat een video niet geschikt is, dan wordt ie verwijderd. Zelfs al hebben wij met die video in de EU geen probleem. Er bestaat geen europese regel die Youtube verbiedt om video's te verwijderen als die volgens europese normen acceptabel zijn, toegelaten zijn, en wettig.
Dus er is wel degelijk een reden om zelf iets te gaan doen. China en Rusland hebben dat begrepen, maar omdat wij betere vriendjes zijn met de VS, komen we te weinig op voor onze eigen belangen.
en hebben als voordeel dat de belangrijkste ontwikkeld worden door de open source gemeenschap en als zodanig niet aan een land toe behoren.
Laat me niet lachen. Ja, er wordt heel veel ontwikkeld door de OS gemeenschap, maar dan nog wordt alle infrastructuur beheerd door commerciële bedrijven. En naast al die open source software, is er nog véél en véél meer closed-source software, waarvoor geen open-source alternatieven bestaan, en die essentiëel is om de bedrijven en de wereld draaiende te houden. Dat sommige software toevallig door de open source gemeenschap ontwikkeld wordt (waaraan trouwens heel vaak ook bedrijven meedoen), is volkomen irrelevant in deze context.
vrijwel alle DNS servers die hier voor gebruikt worden worden niet beheerd door de EU [...]. Men is bang dat men hier door minder zicht heeft op het internet gebruik van de EU burgers en dat buitenlandse organisaties zich lang niet altijd naar de EU nukken en gillen willen schikken waardoor even snel actie ondernemen een stuk minder makkelijk is.
... terwijl amerikaanse bedrijven en overheden wel een zeer goed inzicht hebben in internet-gebruik van EU burgers. Is dat wenselijk ?
En amerikaanse bedrijven bepalen op die manier ook deels de regels in de EU. Zie mijn opmerking hierboven.
Uiteindelijk komt het er op neer dat je zult moeten kiezen wie je liever laat beslissen over welke DNS entries gebruikt mogen worden, de EU of (vrijwel in alle gevallen) een Amerikaans bedrijf. In acht nemend dat in Amerika er een concept van vrijheid van meningsuiting in de grondwet is vast gelegd en censuur daar door een zeer moeilijk iets is om voor elkaar te krijgen, waar in de EU geen van beide waar is kies ik persoonlijk liever voor een Amerikaans beheerde DNS resolver omdat de kans op censuur een stuk kleiner is dan bij een zelfde dienst beheerd door een entiteit binnen de EU.
Hier maak je een paar fouten.
Ten eerste, de aanname dat amerikaanse bedrijven geen sites zullen blokkeren. Dat kunnen ze prima doen, en dan kunnen we daar in Europa niets aan doen, als de google resolver ons enige alternatief is.
Ten tweede het feit dat vrijheid van meningsuiting ervoor zou zorgen dan amerikaanse bedrijven aan alle meningen een platform zullen bieden. Integendeel. Bedrijven zijn op dit moment niet verplicht jouw recht op vrijheid van meningsuiting te faciliteren. Als zij iets willen blokkeren, om wat voor reden dan ook, dan mág en kán dat. Zelfs al is het volkomen legaal.
Ten derde dat amerikaanse bedrijven niet kunnen censureren. Dat kunnen ze wel. Ik kan bijna niet geloven dat je daar zelf niet al minstens een paar voorbeelden in het nieuws hebt gezien. De enige die niet mag censureren in de VS is de overheid. En dan nog vraag ik me af of dat ook voor niet-amerikaanse ingezetenen geldt. Niet-ingezetenen hebben beslist minder rechten in de VS dan mensen die er wel wonen. De enige die voor onze rechten zal opkomen, en de VS zou kunnen dwingen, is de EU.
Ten vierde, zelfs al mag de amerikaanse overheid niet censureren, dan kunnen ze nog wel iets verbieden als daar een goede reden voor is. En ze hoeven heel veel ook niet te verbieden. Het is voldoende als ze de publieke opinie mobiliseren, en op die manier de techbedrijven dwingen tot zelfcensuur.
Dit alles gezegd hebbende: ik deel je mening dat we met de digitale privacy en de digitale controle die steeds meer uitgebreid wordt de verkeerde kant op gaan. De manier is echter niet om tegen alles te schoppen. De manier is wél om de rechten van de mens uit te breiden zodat bepaalde digitale vrijheden vast liggen, liefst ook in de grondwet(ten) (maar ik betwijfel of dat ooit gaat gebeuren...). Als er geen regels zijn die grenzen bepalen van wat de politiek en bedrijven mogen doen, en welke regels acceptabel zijn, dan zullen die grenzen steeds verder opschuiven. En als dat niet nu gebeurt, en in het volle zicht, dan wel morgen en in het geniep. Ik houd eerlijk gezegd m'n hart vast als er ergens (bijvoorbeeld in de VS, om een 'willekeurig' voorbeeld te noemen ...) een dictator aan de macht komt. Met de huidige mogelijkheden wordt de kans dat die ooit nog afgezet wordt wel heel klein.
[Reactie gewijzigd door RJG-223 op 20 januari 2022 10:34]