Home Assistant brengt volgend jaar hardwarekit uit met Matter-ondersteuning

Home Assistant heeft genoeg geld opgehaald voor het maken van de Amber-hardware. Dat is een upgradebare kit, voorzien van een Raspberry Pi Compute Module en een chip om verbinding te maken met allerlei smarthome-apparaten. Amber krijgt ook ondersteuning voor Matter.

Op het moment van schrijven heeft Home Assistant zo'n 146.000 dollar opgehaald. Het doel was gesteld op minimaal 140.000 dollar en de campagne op Crowdsupply begon vorige week. Tot en met 27 oktober kunnen geïnteresseerden intekenen voor de crowdfundingcampagne. Producten worden als alles volgens plan verloopt in juni 2022 geleverd.

Home Assistant Amber is hardware voor het aansturen van smarthome-apparatuur via de Home Assistent-software. In de basis bestaat Amber uit een pcb met daarop een Silicon Labs MGM210P Mighty Gecko-module. Die is gebaseerd op de EFR32MG21-soc en heeft ondersteuning voor Zigbee, Thread, Bluetooth en multi-protocol connectivity in de vorm van Zigbee + Bluetooth 5.1.

Home Assistant Amber zal compatible zijn met de komende Matter-smarthomestandaard, waar grote techbedrijven als Apple, Google en Amazon bij betrokken zijn. Silicon Labs is daar ook nauw bij betrokken en zodra de benodigde sdk beschikbaar is, zal Amber werken met Matter-apparaten.

Het Amber-bord dient uitgebreid te worden met een Raspberry Pi Compute Module 4. Gebruikers kunnen daarbij zelf een uitvoering kiezen. Alle varianten werken. Zodoende kan ook geüpgraded worden naar een variant met meer ram en opslag. Verder heeft het Amber-pcb een M.2-slot voor een NVMe-ssd, of een AI-accelerator zoals een Google Coral. Daarmee kunnen gebruikers de machinelearningcapaciteiten van het apparaat verbeteren.

Home Assistant Amber

Home Assistant gaat diverse kits maken. Een complete kit met Amber-bord, Raspberry Pi 4 Compute Module, behuizing, heatsink en voeding kost 149 dollar. Er zijn ook kits zonder de Compute Module; daarvan zijn varianten met voeding en met Power-over-Ethernet. Deze uitvoeringen kosten 99 dollar. De genoemde prijzen zijn exclusief btw en verzendkosten van 20 dollar.

De hardware wordt gemaakt door een fabrikant in Shenzhen, China. Er zijn al engineering samples gemaakt en eerste tests uitgevoerd om te voldoen aan regelgeving rondom elektromagnetische straling. Een officiële keuring moet nog doorlopen worden. In theorie kan dat vertraging opleveren, als daar zaken ontdekt worden waardoor het pcb moet worden aangepast.

Het team achter het project heeft componenten vooruitbesteld om 500 exemplaren van de complete Home Assistant Amber-kit te maken en onderdelen voor 4000 exemplaren van de kits waar gebruikers zelf een Raspberry Pi 4 Compute Module bij moeten kopen. Volgens de makers is het moeilijk om aan grote aantallen van de module te komen, terwijl het geen probleem is om een enkel exemplaar te bestellen.

Vorig jaar verscheen al de Home Assistant Blue, het eerste hardwareproject van het team. Dat ging om een samenwerking met een fabrikant van singleboardcomputers en dat project is nu stopgezet. De Blue krijgt nog wel ondersteuning. Amber is de opvolger en volledig van de grond af aan opgebouwd door het Home Assistant-team.

Home Assistant is opensourcesoftware voor het aansturen van smarthome-apparatuur. Het project is in 2012 opgezet door de Nederlander Paulus Schoutsen, die er fulltime aan werkt. De software is gratis, maar er is ook betaalde optionele Home Assistant Cloud-dienst. Tweakers publiceerde begin dit jaar een interview met Schoutsen.

Door Julian Huijbregts

Nieuwsredacteur

20-09-2021 • 11:54

102 Linkedin

Submitter: aequitas

Lees meer

Reacties (102)

Wijzig sortering
Heeft er iemand ervaring met HA op een Synology NAS (DS920+) ? Ik heb het er een paar weken geleden op geïnstalleerd (via een Docker). Dat ging prima. En alles lijkt te werken. Ik heb er nog niet iets verder mee gedaan (doe ik binnenkort). Maar als ik de reacties hier lees, vraag ik me af of het wel een goed idee is om HA te hosten op mijn NAS. Vandaar de vraag of er iemand ervaring mee heeft.
Waarom zou dat geen goed idee zijn? Ik heb HA inmiddels ruim een jaar draaien op m'n Synology DS918+ en er inmiddels naast de bijna standaard Hue devices al aardig wat verschillende devices op aangesloten. Tot nu toe loopt alles prima en heb ik geen problemen ondervonden.

Het voordeel van de Docker containers boven een Pi vind ik, dat je naast HA ook makkelijk andere Docker containers, als Node-red, MQTT of Influx-DB kan installeren en koppelen. Ik vind dat overzichtelijker dan allemaal plug-ins, maar dat is wellicht persoonlijke voorkeur.
Loopt als een zonnetje op mijn 1520+ met Aeotec Z-Wave stick. Dat laatste schijnt in DSM7 wat meer voeten in de aarde te hebben, maar ook daarop moet het werken.
Hmm mooi met M.2 SSD, en POE. Lijkt me wel wat als vervanger van de Pi3 met Domoticz.
Vraag is kan Domoticz er ook op draaien en ingebouwde Z-wave zou ook fjin zijn.
Poe , leuk maar niet handig als je je Poe switch keer wil resetten of updaten. Vind het niet echt device daarvoor.
Zwave is duur chippie, zou prijs onnodig hoog maken voor veel mensen die zwave niet gaan gebruiken
Poe , leuk maar niet handig als je je Poe switch keer wil resetten of updaten. Vind het niet echt device daarvoor.
Daarom is het gelukkig ook optioneel...

Zwave is duur chippie, zou prijs onnodig hoog maken voor veel mensen die zwave niet gaan gebruiken
Niet alleen duur, maar er zou ook certificatie van het gehele apparaat voor plaats moeten vinden wat waarschijnlijk heel veel tijd gaat kosten. Dat terwijl het 'probleem' opgelost kan worden met een Z-wave USB stick. Dus hun eigen advies (zie video) is dan ook om gewoon een USB Z-wave stick er in te steken.
/edit: spuit 11

[Reactie gewijzigd door dycell op 20 september 2021 13:57]

Heb hier Ubiquiti POE switches, maar bij een updaten halen die geen stroom van de poorten af. Had hier ook 2 RPI's via POE eraan hangen (nu nog 1)
Zeker weten?
Mijn 8 poort ubi gaat wel degelijk plat bij een FW update.
Of mijn 8p switch doet het ook... of 43 dagen geleden was er een issue, uptime is nu namelijk gelijk voor beide.
Maar heb ook een 16p switch, waar ik een RPI aan had hangen met oa Pihole en de Unifi controller en die bleef up tijdens updates.
Waarom zou je Domoticz willen draaien ?
Wat is de meerwaarde van Home Assistent ten opzichte van Domoticz?
Visueel aantrekkelijker, actievere community, meer 'out of the box' werkende integraties, meer updates/snellere ontwikkeling etc etc.
Ik vind alleen het scripten met dat rare YAML echt helemaal niks. Voor echt custom automatisering vind ik Domoticz toch wel wat prettiger.

Maar goed, je kunt die twee pakketten verder ook prima naast elkaar draaien.

[Reactie gewijzigd door MartijnGP op 21 september 2021 10:02]

Je kan eventueel node-red gebruiken of scripten in Python.
En erg veel automation kan voortaan via de GUI
Of nog beter, pyscript :)
Minder problemen na updates, start gewoon direct bij boot, heeft een changelog en een lijst van breaking changes.

Update management van Domoticz was gewoon ruk (was, want ik gebruik het al een paar jaar niet meer, wellicht is dat ondertussen beter.)
Nieuwe stable's kwamen amper uit, en daarmee werd je gedwongen de beta te gebruiken ivm missende hardware ondersteuning.
Aangezien de basis een Raspberry Pi CM4 (compute Module) is, kun je er deconz op draaien zonder problemen.

Z-wave was een stuk lastiger en duurder vanwege de verplichte certificering. Z-wave kan alsnog toegevoegd worden met een z-wave USB stick zoals een Aeotec stick. Ook kan de USB poort gebruikt worden voor bijvoorbeeld een P1 kabel.
deconz is specifiek voor raspbee en conbee sticks, dat heeft hier niet veel mee te maken denk ik
Het is in principe een standaard Raspberry Pi module dus dat deel wel. voor zigbee module zijn wel speciale drivers nodig, dus zou kunnen dat dat niet werkt met domoticz.
Probleem met Z-wave is de licentie. Het zou het product onnodig duur maken en het zou een stuk langer duren voordat het op de markt zou kunnen worden gebracht.
Z-Wave inbouwen had 'm waarschijnlijk een stuk duurder gemaakt in verband met de licentie-afdracht die hier aan vast zit (daarom zijn Z-Wave producten vaak ook duurder dan hun ZigBee boertjes/zusjes).

In de basis is dit gewoon een Raspberry Compute Module met een paar extra's, denk dat je met een beetje hobbyen er wel Domoticz op kan draaien, of de ingebouwde ZigBee module dan werkt hangt van de support van Domoticz af.
Z-Wave is bewust buiten beschouwing gelaten. Hiervoor zou een 2e radio aan boord moeten komen, wat de FCC-regulering aanzienlijk complexer maakt
Dit is juist een leuke manier om met Domoticz te stoppen en met het veruit superieure Home Assistant te beginnen :)
Je kan Domoticz in een custom Home Assistent add-on draaien.
Inclusief BTW en Shipping kom je uit op ~200 dollar.
Persoonlijk vind ik dat bedrag net niet meer leuk voor zo'n ding eigenlijk.
Tja, vergelijk het eens met de concurrenten...
Homey (niet meer beschikbaar): 300 euro
Homey Pro: 390 euro
Fibaro Home Center 3: 475 euro

Dan nog, het bedrag is prima voor een Raspberry Pi CM4 + behuizing + Zwave module + voeding + behuizing custom moederbord met SSD slot.
Homey Bridge € 69 (wel cloud abbo nodig á € 2,99 p/m)
Ik ben niet bekend met Homey, dus corrigeer mij als ik het fout heb. Maar als je een cloud abonnement nodig bent komt dat bij mij wel over als een systeem waar je volledig afhankelijk bent van de fabrikant. Zodra deze bepaald de stekker uit de support te trekken, is de kans groot dat je er een een dure deurstop aan overhoudt.
De zekerheid, maar ook de flexibiliteit en privacy voordelen, dat een open-source systeem als Home Assistent kan bieden vind ik persoonlijk de extra investering wel waard. Maar of je die extra investering het waard vindt zal natuurlijk per persoon verschillen.
Dat klopt inderdaad wat je zegt. Uiteraard blijf je met elk product wel afhankelijk van updates van de fabrikant, tenzij t open source is natuurlijk. Maar bij Homey Bridge is dat natuurlijk nog wat extra omdat je afhankelijk bent van de cloud omgeving.

Zo ver ik weet hebben ze Bridge uitgebracht omdat de pro versie, die alles lokaal draait, met € 390 flink aan de prijs is en beginnende 'automatiseerders' afschrikt. Voor € 69 p/m kun je toch proeven van het automatiseren voor een redelijke prijs. Voor de € 2,99 heb je volledige functionaliteit en kun je vrijwel alles aansturen.

Vind je cloud toch een beetje een naar idee, dan kun je een pro nemen.

Ik heb een tijdje HA gebruikt. Maar ik vond het toch wel weggelegd voor de gemiddelde Tweaker en niet voor de gemiddelde consument. Raspberry in elkaar zetten, software installeren, proberen te begrijpen, eindeloze mogelijkheden, etc. Ik werd er een beetje moedeloos van.
Toen Homey geprobeerd en de simpelheid van de flows zijn waarschijnlijk gelimiteerder dan wat HA kan maar voor mij voldoende. Het werkt gewoon lekker strak, out of the box.
Ah, dan zou het inderdaad al wat logischer worden om er voor te kiezen. Het is niet voor mij weggelegd, aangezien ik zelf liever iets open-source zou willen hebben en het alleen maar leuk vindt om er mee te klieren, maar de meeste mensen willen gewoon iets makkelijks. Dankje voor je nadere uitleg :)
indien je al eem Hypervisor in enige vorm hebt draaien thuis, dan is hij nog goedkoper.

2e hands nucje kopen met een hypervisor werkt ook prima
Tja, als je de oplossing al in huis hebt hoef je het niet opnieuw te kopen.
Maar als je de losse componenten koopt (RPi, SSD-schijf, voeding, behuizing, Zigbee controller) kom je bijna op een gelijk bedrag uit.
Als je zelf een servertje hebt draaien heb je het ook niet nodig. Home Assistant werkt zo'n beetje op alles waar een netwerkaansluiting en een python (virtual) environment op draait. Dit is meer voor mensen die geen zin hebben om 't even zelf uit te zoeken, en daar ook bereid zijn wat voor neer te leggen.

Ik draai zelf Home Assistant nu op een Raspberry Pi 4, werkt prima!
Daar kun je een chique Intel NUC mee neerzetten, die veel sneller is én meer software kan draaien.
Maar heeft die NUC standaard ondersteuning voor Zigbee, Thread, Bluetooth en multi-protocol connectivity in de vorm van Zigbee + Bluetooth 5.1?

Of moet je dan alsnog allemaal dongels toevoegen waardoor het meer richting de 280 euro gaat?

En is snelheid in dit voorbeeld belangrijk? het gaat om home automation, niet om office, games, etc..

Ik denk dat je een beetje appels met peren aan het vergelijken bent.
Maar heeft die NUC standaard ondersteuning voor Zigbee, Thread, Bluetooth en multi-protocol connectivity in de vorm van Zigbee + Bluetooth 5.1?

Of moet je dan alsnog allemaal dongels toevoegen waardoor het meer richting de 280 euro gaat?
Nee, inderdaad niet standaard. Maar eenvoudig toe te voegen door bijvoorbeeld een Conbee II. Een paar jaar geleden heb ik zelf een Gigabyte Brix J4105 in elkaar gezet met 128GB SSD en 8GB geheugen voor minder dan 200 euro. Dat was ter vervanging van een Raspberry Pi 3B+ die veel te traag was voor Home Assistant.
En is snelheid in dit voorbeeld belangrijk? het gaat om home automation, niet om office, games, etc..
Ja dat is zeker belangrijk. Home Assistant is zeker geen lichte software. Vooral niet als je ook nog wat add-ons installeert. Meer dan een minuut moeten wachten op een herstart is simpelweg irritant. Een suffe Celeron zoals de J4105 is dan al een verademing.

Als je dan ook nog gebruik wilt maken van bijvoorbeeld camera's met object- en gezichtsherkenning of een Plex servertje wilt hosten, dan zal je snel tekort komen. Dan kun je natuurlijk zeggen dat je daar niet aan gaat beginnen. Maar uiteindelijk kruipt het bloed ook waar het niet gaan kan, anders had je vast wel een simpele(re) Hue bridge of kant-en-klare Homey gekocht.
De NUC is een leuke optie voor mensen die tijd en moeite willen steken in het uitzoeken van welke hardware en software ze nodig hebben, welke combinaties ondersteund worden etc. Met de Amber is het plug 'n play, je hebt meteen een home automation platform met zigbee (en straks matter) support. En de RPI CM4 is ook zeker geen traag ding.
De NUC is een leuke optie voor mensen die tijd en moeite willen steken in het uitzoeken van welke hardware en software ze nodig hebben, welke combinaties ondersteund worden etc.
Dat valt wel mee. Zo ongeveer elke NUC is geschikt. Op de site wordt de NUC juist aanbevolen als een ready-to-run oplossing. https://www.home-assistan...ssistant-operating-system
Maar die heeft geen zigbee.
Dat is waar (ik gebruik voornamelijk zwave). Daar moet je sowieso een dongeltje of shield voor kopen.
kan de Conbee II ook zonder meer aanraden, na veel gepruts toch maar op de gok 1 op amazon gescoord, werktte gelijk. daarna nog een RaspBee II erbij genomen voor een andere Pi, zit alles netjes op het bord. (opsteek-module)

zelfs nog wat oud zigbee materiaal mee aan de praat gekregen. (Xiaomi) weer een gateway minder.
Ik mis Z-Wave? Is Zigbee beter?
Volgens mij is Z-Wave gebaseerd op 866mhz en dus is de reikwijdte groter.
Ik heb een aantal Zigbee devices als de afstand te groot wordt doen ze het niet.
Zigbee werkt via een mesh, dus zolang Zigbee nodes elkaar kunnen "zien" blijft de communicatie naar de bridge werken. Voor Z-Wave geldt dat ook, maar ik heb het idee dat het bij Zigbee beter werkt.
Bij Z-wave werkt het mesh ook prima maar is tot 4 "nodes" beperkt. Bij Zigbee is er geen beperking.
Z-wave met 868 mhz heeft een veel verder bereik en is veel minder storingsgevoelig voor andere signalen dan Zigbee 2.4mhz. Bij de Zigbee 16 kanalen met 2,4mhz begint het al dat de WIFI ook 2,4mhz gebruikt en de boel kan verstoren.
Zigbee heeft ook 10 915mhz kanalen en 1 868mhz kanaal, maar die worden bijna niet (of niet) gebruikt voor smarthome zover ik weet.
Zigbee componenten met mesh functie kosten meer.
In mijn 3 hoog betonnen casco woning heb ik overal Z-wave bereik zonder de repeat/nodes van componenten te gebruiken. Met Zigbee 2,4mhz red ik dat niet. Ik heb componenten geplaatst met mesh-functie en dan werkt Zigbee ook het wel goed.
ik weet niet wat je bedoeld met mesh functie, als je de.router functie bedoeld, dan doet standaard elk zigbee apparaat welke vaste voeding heeft (lampen, slimme stekkers) dat, en dat kost niet meer.
Ik dacht precies hetzelfde als jij: De 220v Zigbee componenten zijn altijd een ZigBee Router (ZR).
Dat is zo bij al door mij in NL en DE gekochte 220v OSRAM en LEDvance lampen en plug-stekkers (staat ook in hun spec's).
Maar ik heb ooit 2 goedkope Zigbee 220v EU-plug stekkers via Ali in China besteld en die werken als ZigBee End Device (ZED), als waren ze batterij componenten.

Beter is ook de "officiële Zigbee" naamgeving te gebruiken zoals jij en ik nu in dit bericht.

Kan trouwens nog niet vinden of Zigbee verplicht voorschrijft dat "main-power" componenten ZigBee Router (ZR) moeten zijn!
Heb ook het idee net als VHS / Betamax dat Zigbee "de" standaard gaat worden en Z-wave naar de achtergrond verdwijnt.
Een groot deel van Zigbee is imo dat het door veel grote fabrikanten wordt gebruikt, zoals Philips (Hue), IKEA, Xiaomi en tegenwoordig zelfs Lidl. Ik zit zelf inmiddels op bijna 30 Zigbee apparaten, dus mijn mesh is best goed. Wel moest ik mijn Zigbee stick met een USB-verlengkabel aansluiten, omdat er anders teveel storing van de server zelf was.
De meeste nuc's hebben native Bluetooth. Een Zigbee-stickje kost je 15 euro. Het is een mooie support zo'n device als dit, maar ik zou inderdaad eerder voor een krachtiger nuc gaan voor minder dan deze prijs.
Ik heb even gekeken, maar ik zie niet hoe je voor zo'n bedrag een nuc kunt krijgen. De goedkoopste kost ~€180 en heeft een celeron cpu maar geen hardeschijf of ram.
Home Assistant is goed bezig!
Zit er inmiddels al een knappe scripttaal in HA? Dit was voor namelijk de reden om naar domoticz te gaan.
Ligt er een beetje aan wat je verstaat onder "knappe scripttaal". Ze hebben een prima grafische editor om je flows uit te werken, inclusief debugger.
En de templating is erg sterk
Absoluut. Toen ik daar voor het eerst mee ging spelen was het echt "mind=blown"!
Tja ik als niet-developer (maar wel tech savvy) kan me redelijk redden in YAML, de GUI heeft nu ook een debugger voor je automations zoals @zarex al opmerkte, waardoor het maken van automations een fluitje van een cent is.

Ook kun je bij de Developer Tools alvast je code testen om te zien of het werkt (in Jinja2). Ik heb ooit geprobeerd met Node Red automations te maken, maar dat is helemaal niet mijn ding.

Gebruik VS Code's HA plugin en je kunt helemaal je gang gaan in een nette editor inclusief auto-fill en herkenning van al je HA devices.
VS is een mooie IDE, echter zie ik dat deze op HA alleen yaml ondersteund.

Ik hou het nog even in de gaten.
Mijn huidige domo installatie heeft ca 3000 regels lua, dat maakt overstappen geen klus wat zo gepiept is.

[Reactie gewijzigd door sircampalot op 20 september 2021 19:55]

Ow bedankt voor de tip. Ik heb VS Code draaien in HA. Is installeren en kijken.
Dat maakt het wel erg interessant!
Ik gebruik node red als add-on voor home assistant
Die knappe scripttaal is al jaren beschikbaar: Python. Ik gebruik AppDaemon om dat te interfacen met HA.
Ok - mooi initiatief, maar welk voordeel heeft dit nu tov een bestaande RPi 4 met Zigbee + Z-wave modules. Dan kan ik beter naar een Gigabyte Brix gaan (celeron j4105 oid)?
De integratie van ook Thread en Matter. Als je alle protocollen in huis gebruikt is dit misschien een interessant product. Als je een enkel protocol gebruikt plus Bluetooth kan je net zo goed een standaard RPi 4 van een bijv. Zigbee-stick voorzien. Dit product is duur. Maar het zal toch slagen want de hardcore fans willen hem.

[Reactie gewijzigd door Saturnus op 20 september 2021 12:42]

Zelf heb ik een Gigabyte Brix (met J4105) als vervanging van een RasPi 3B+ gekocht. Dat is echt een verademing geweest. Installatie was ook heel eenvoudig en zowel Zigbee als Z-Wave zijn eenvoudig en goedkoop toe te voegen via een Z-Wave.me stick en Conbee II.
Op het korte termijn ga je thread/matter niet zo heel snel gebruiken, dus je kan kiezen om nu in te stappen of gewoon geduldig af te wachten. Ik verwacht wel bv een USB stick die thread/matter in de toekomst, die je kan inpluggen in een NUC.

Ik wacht dus af (en blijft ffies draaien op mijn NUC8i5 :-))
De SD kaart is vaak een zwakke plek. Daar heb je zo geen last van.
Wat is het verschil met degene die ik heb? -> https://www.home-assistant.io/blue/ kan die straks ook amber?
De blue heeft een krachtiger CPU dan de pi4 compute module, maar geen ingebouwd Zigbee/Bluetooth chip.
Hier zit de Zigbee module al in, dus je hebt geen USB dongle meer nodig.
Waarom heeft dit ding geen Z-Wave eigenlijk? Dat is toch het hele ding met Home Assistant? Ondertussen zijn de Zigbee hubs, apps en producten wel zo goed samen dat je voor 9/10 toepassingen geen alternatief voor een Zigbee hub nodig heb.
De certificatie van Z-Wave is duur en tijdrovend.
Ondertussen zijn de Zigbee hubs, apps en producten wel zo goed samen dat je voor 9/10 toepassingen geen alternatief voor een Zigbee hub nodig heb.
Dat klopt. Met dit apparaat heb je dus nooit meer een bridge van een bepaald merk nodig, het werkt dusdanig goed dat vrijwel alle Zigbee devices ondersteund zijn.
Dat hebben ze vlot voor elkaar, paar dagen terug was teller net op 20k. Goeie community en wsl wel goed product .
Een goede indicatie dat dit project zou gaan lukken (los van dat het van Home Assistant is, die een prima reputatie hebben) is het feit dat ze voor een project met hardware meer dan 100K vragen.

Het massaal maken van spullen zoals mallen, hoesjes, chips en wat al niet meer gebeurt veel in China en daar is veel tijd en energie voor nodig. Afstemmen, samples verzamelen, copyright afspraken en risico's rondom de levering zijn er legio. Er zijn veel dingen zoals spot testen en controles nodig om een te zien of een leverancier betrouwbaar is.

Dat lukt echt niet voor een paar tientjes.

[Reactie gewijzigd door KelvinX op 20 september 2021 12:20]

er staat dat alle varianten van RPi4CM werken,
dat betekent dat ook de variant zonder eMMC voldoet?

Daarbij, wat ik me bij de presentatie eigenlijk al afvroeg, hoe verhoudt zich de performance van de eMMC boven de SD of de USB van de normale RPI4 ? Ik dacht altijd dat eMMC langzamer is, waardoor ik het een beetje vreemde keuze vind.

Verder is de kans groot dat ik deze op termijn ga aanschaffen, heb nu HA draaien op een Rpi3A+ en ik loop soms toch wel tegen de limieten aan.
Ja, een CM4 Lite + een M2 SSD werkt ook

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee