Home Assistant komt met eigen keurmerk om betere ondersteuning te garanderen

Het team achter opensource-smarthomesoftware Home Assistant komt met een programma om te zorgen voor betere ondersteuning vanuit fabrikanten van smarthomeproducten. Home Assistant wil nauwer samenwerken met fabrikanten en ze belonen met een eigen keurmerk.

Volgens het team achter Home Assistant gebeurt het te vaak dat een fabrikant na de initiële release te weinig ondersteuning biedt aan klanten. Met het nieuwe programma wil het team dat leveranciers zich voor langere tijd aan Home Assistant verbinden en daarmee ook hun klanten beter ondersteunen als het gaat om Home Assistant-integratie.

Home Assistant noemt het programma het 'Works with Home Assistant'. Met dit label kunnen fabrikanten laten zien dat hun product goed werkt met Home Assistant en ook in de toekomst goed zal worden ondersteund. Deze fabrikanten kunnen dan het label krijgen waarop staat dat het product 'Works with Home Assistant'.

Home Assistant gaat fabrikanten die met het programma willen meedoen, vragen om samples voor development. Daarnaast moet er nauw contact zijn met het team om eventuele problemen met hardware en software snel te kunnen oplossen. Op die manier moet de eindgebruiker ervan op aan kunnen dat het product met het 'Works with Home Assistant'- label daadwerkelijk zal werken met Home Assistant op lange termijn.

Home Assistant

Door Robert Zomers

Redacteur

12-07-2022 • 21:01

105

Reacties (105)

105
104
40
1
0
44
Wijzig sortering
Voor mij is maar 1 certificatie echt belangrijk: works locally.
Zigbee is ook nog lokaal…
Zigbee zelf wel, maar er zijn natuurlijk best wat centrale controllers die een cloudconnectie vereisen, omdat dat zo lekker makkelijk is voor de gebruiker. Dan is het fijn dat je een apparaat kunt uitzoeken waarvan je weet dat het samenwerkt met jouw lokale centrale, want helaas is het niet altijd zo dat een Zigbee-apparaat direct werkt op HA. Het populaire spul van IKEA en Philips natuurlijk wel...

[Reactie gewijzigd door Grrrrrene op 22 juli 2024 19:09]

Als ik op zoek ga naar een bepaalde toestelletje, begint mijn zoektocht op https://www.zigbee2mqtt.io/supported-devices/

Als je dan op het modelnummer zoekt, kom je al een eind. Natuurlijk zijn er veel dingetjes die hier niet beschikbaar zijn maar meestal vind je wel iets.

Zo kom je erachter dat veel spul van de Lidl compatibel zijn naast Ikea en Hue (en INNR en Aqara zoals @DigitalExorcist ook zegt). Ik dacht dat dit bij bijvoorbeeld Aldi al moeilijker lag qua compatibiliteit maar ben dat niet zeker
Zigbee is Zigbee zou ik denken.. Alleen moet je kennelijk (volgens Discord) bij Zigbee2mqtt nog wel eens wat firmwares updaten voor bijv. Blitzwolf Zigbee stekkers om te kunnen werken, maar onder deConz wat ik gebruik binnen HA heb ik daar nooit issues mee gehad.

Sterker nog, m'n IKEA Tradfri spul werkt 10x beter en stabieler met DeConz en m'n ConBee stick dan met IKEA's eigen hub ertussen. Die heb ik er dus maar uit gehaald..

[Reactie gewijzigd door DigitalExorcist op 22 juli 2024 19:09]

Zigbee is zeker niet altijd hetzelfde. Zo zijn er verschillende Aqara spulletjes die niet werken met Zigbee2MQTT maar enkel met de eigen hub. Kan ook het zustermerk geweest zijn. Xiaomi verkoopt onder verschillende "merken" hun spullen. Heb al paar keer moeten terug sturen omdat het niet werkte hoewel er wel Zigbee op de doos stond

In vele gevallen is het gewoon kwestie van "vertalingen". Iedere fabrikant kan zijn eigen parameters meesturen. Je hebt voor sommige lichten de parameter "color_xy" maar een fabrikant kan eigenlijk "colorxy" gebruiken en dan zal Zigbee2MQTT het niet snappen tot iemand de vertaling "colorxy == color_xy" maakt. Maar een fabrikant kan nog een stuk verder gaan in het "blokkeren" van standaard gateways en zo.
Of dit allemaal correct is, weet ik niet. Opgepikt uit de vele Home Assistant en Zigbee filmkes op youtube.

Het is ook wel leuk om een Lidl Gateway om te vormen naar een algemene Zigbee Gateway. Kan je eigenlijk redelijk goedkoop een controller extra toevoegen in je Home Assistant.
Bedankt voor de Lidl gateway tip.
Zag dat het oude/instap model in de actie was de laatste tijd.

Heb geprobeerd om de Lidl stekker direct aan de Ikea lamp controller te pair-en (zonder gateway), maar dat werkt helaas niet.
Zal dus toch een gateway/hub moeten komen.
Die lidl gateway is dan wel voor gebruik in Home Assistant. Je hebt dan geen cloud meer en ook geen app meer om de gateway te bedienen.

Ik heb het gebruikt bij een vriend die in aparte gebouwen zigbee wou gebruiken. Op deze manier kon in het gebouw waar de HA controller staat zigbee gebruikt worden met een stick en zigbee2mqtt. In het ander gebouw zo'n lidl gateway die dan als aparte integratie binnen HA beschikbaar is.
De afstand was te groot om puur met het zigbee signaal te werken en er lag een netwerkkabel naar het tweede gebouw.

Echt simpel is het niet maar aan de andere kant, als ik het kan, kan iedereen het ;) Gewoon kwestie van niet te vlug willen gaan

Meer info over de hack:
Oh ok, ik heb dan dus nog steeds een aparte Home Assistant server + zigbee stick nodig?
Dan niet zo interessant misschien. Ik dacht dat je Home Assistant op de Lidl server zelf kon draaien. (Net zoals je OpenWRT etc op sommige routers kan flashen.)
En dus HA apps moet gebruiken als je apps wil - maar die heb ik nu ook niet.

Maar bedankt voor de link, ik zal er eens naar kijken.
Daarvoor zullen die gateways te zwak zijn. Weet niet meer waar ik het gevonden heb maar dacht dat het 400Mhz processortje was.

Je hebt Home Assistant (of een ander domotica systeem) en daar kan je dan die gateway toevoegen. Een aparte stick heb je niet nodig. Home Assistant stuurt de commando's via het netwerk waarna de gateway het "zigbee-gewijs" stuurt naar de apparaatjes.

De reden dat ik sprak van die stick was om te duiden waarom ik het gebruikt had. In het ene gebouw waar Home Assistant staat, wordt er gewerkt met een stick. Maar het bereik was te beperkt om tot aan het andere gebouw te geraken maar er ligt wel een netwerkkabel.
Met welke Zigbee spullen heb je dat probleem gehad? Je kan gewoon op de Zigbee2mqtt website vinden wat supported is, en dan hoef je dus ook niks terug te sturen.
Zoals je enkele berichten hierboven kon lezen, is het opzoeken op zigbee2mqtt altijd mijn uitgangspunt. Maar op een bepaald moment ervan uitgegaan dat ieder Aqara dingetje (of het zustermerk) wel compatible zou zijn. Maar dat bleek dus niet het geval te zijn.
Bij navraag bij de webshop vertelde me dat deze inderdaad enkel werkten met een bepaalde hub van Aqara (of het zustermerk).
Het is ondertussen een maand of zes geleden dus weet niet meer exact wat het juist was. Dacht een bewegingsensor of zo.

Je kon ze wel toevoegen aan die hub en die hub dan aan Home Assistant maar dat wou ik niet. Ik wilde rechtstreeks gebruiken
Ik ben toch heel benieuwd welke bewegingssensor dat dan was, want alles van Aqara wordt volgens mij gewoon ondersteund dacht ik.
Heb ze zelf namelijk ook. Maar als je een early adapter bent moet je soms even wachten tot de ondersteuning er is.
Bij Aqara merk ik dat bij sommige sensoren vaak een aantal zaken niet werken nadat je ze net hebt toegevoegd in Home Assistant via Zigbee stick. Vaak zijn bepaalde gegevens zoals bvb. batterijniveau niet onmiddellijk zichtbaar in HA. Dit is hit or miss, soms zie je direct alles, some ontbreken er variabelen. In het begin probeerde ik ze te ontkoppelen en terug toe te voegen. Uiteindelijk werkt dit niet en is de beste oplossing enkele uren te wachten na ze te koppelen, en uiteindelijk wordt alles op de achtergrond toegevoegd. Geen idee waarom, maar geduld blijkt beste tool bij Zigbee.
Interessant! Ik heb best wel wat IKEA spul liggen en de hub in gebruik. Welke verbeteringen heb je zoal gemerkt, en is de boel nog steeds compatibel met Apple Homekit nadat je de andere merk hub bent beginnen gebruiken?
Ja nog steeds compatible met HomeKit (HomeAssistant fungeert dan als hub). De verbeteringen zijn vooral dat alles continu geregistreerd blijft, instant reageert, ik kan de knoppen van Tradfri ook gewoon gebruiken, en het crasht nooit (en dat deed de IKEA hub bij mij vaak, meerdere keren per week).

Nadeeltje is wel dat de sensoren op batterij wat sneller leeg lijken te raken. Misschien een polling issue, maar daar heb ik me nog niet echt in verdiept).

[Reactie gewijzigd door DigitalExorcist op 22 juli 2024 19:09]

Die instant reactietijd gaat in mijn geval de WAF absoluut ten goede komen.
Goed om te horen dat Homekit nog werkt. Dank voor de reactie!
Z-stack valt reuze mee. Het updaten van een ondersteunde stick staat goed omschreven. Jouw conbee stick heeft ook gewoon firmware updates voor de de door jouw oogesomde porblemen. Alleen zijn je firmware updates te installeren vanuit de UI van dexonz. Daarin tegen na deconz en zigbee2mqtt gehad te hebben wint zigbee2mqtt in alle opzichten. De ondersteuning apparaten is veel breder en firmware updates maken het de winnaar in mijn ogen.
Hmm, ik heb nog niet zo héél veel Zigbee spul, maar IKEA, INNR en wat Aqara sensoren en iets van <een of ander semi-bekend merk dat bij de MediaMarkt lag, weet even de naam niet meer> werken tot nu toe prima met m'n ConBee stickje..
Ja dat is allemaal prima! En ik kan me eigenlijk geen Zigbee apparatuur voorstellen wat je niet met die ConBee zou kunnen verbinden.

Echter ging het over 'centrale controllers', dus de bridges. Hang een Hue bridge in het netwerk, pair dat ding met HA en alle lampen, schakelaars en scenes verschijnen in HA. Helaas de automations niet, die moet je handmatig overzetten als je ze wilt gebruiken. Maar hier kan ik me levendig voorstellen dat een controller gewoon niet met HA wil verbinden. Bijvoorbeeld omdat de fabrikant stug vast blijft houden aan de eigen app en/of (betaalde) services.

En dan vind ik het wel fijn dat ik snel producten die in HA ondersteund worden er snel uit kan pikken. Nu is het vooral nog van: "Ik koop het wel, en hoop dan wel." Natuurlijk heeft HA inmiddels een enorme community uitgebouwd en worden er met de dag meer integrations ontwikkeld door HA, een fabrikant of iemand in de community. Maar dat werkt nog lang niet voor alle (smart) apparaten.
Alles verbindt inderdaad probleemloos met je ConBee-stick, maar HA moet het apparaat wel in z'n database hebben. We hebben in de hal RGB-lampen om wat notificaties aan te geven als we binnenkomen en die waren blijkbaar van een te onbekend merk. Gelukkig heeft iemand op GoT het stukje code geschreven om ze toe te voegen en mijn vriendin heeft die code richting HA opgestuurd en nu worden die lampen default goed herkend.

HA moet weten wat de hardware kan en zonder die custom code kun je er niks mee. En dat bedoelde ik: voor IKEA, INNR, Aqara en ander populair spul is er natuurlijk al lang iemand geweest die je voor is gegaan, maar soms kom je iets tegen dat niet "out of the box" werkt met HA.
Maar daar heb je toch juist DeConz voor, om die vertaalslag te maken?
Dat klopt, maar het is oneindig veel makkelijker als HA je apparaat herkent en direct weet wat het kan, welke switches / waarden uit te lezen zijn, etc.
Mja. Ik koppel een schakelaar, sensor of whatever in Deconz en HA ziet dan gelijk alle mogelijkheden wel... :|
Als je home assistant wil toepassen moet je ook gewoon een conbee stick kopen en niet zo'n bridge integreren in je HA.

Dan praat HA namelijk gewoon zonder middle man met je lampen en smart plugs enzo en ben je ook niet overgeleverd aan de wil van bijvoorbeeld een Philips mbt third party support van devices op die bridge.

[Reactie gewijzigd door Polderviking op 22 juli 2024 19:09]

Yes, maar ik vind die Zigbee, BT etc varianten alleen maar verwarrend.

Ik wil alleen weten of het cloud afhankelijk is of niet.

En dan eventueel nog het protocol wat gebruikt wordt om te communiceren.

Ik weet dat Zigbee lokaal is, maar dat het er niet specifiek staat vind ik onduidelijk.
Ik zou altijd aanraden om je eigen research te doen. Ook kun je kiezen op basis van het protocol. Zigbee/Zwave bijvoorbeeld. Ik heb die zelf draaien via een USB stick (controller) in mijn Home Assistant machientje. Geen cloud nodig plus geen Bridge die terugbelt en allerlei statistieken verstuurd naar een andere partij.

"Slimme" apparatuur via WiFi komt er hier sowieso niet in, los van cloud-gebonden of niet. Het WiFi spectrum is al overbevolkt, dat wil ik niet verergeren.

En ten slotte heeft Tuya geloof ik altijd een cloud nodig. Maar dat kan ik mis hebben.
Zigbee zit ook op de 2.4GHz band net als WiFi dus de overbevolking zit vooral tussen je oren ;)
Ja, die overlap is er, maar zigbee zendt vrij zwak, niet continue en de kanalen zijn zoals jij zelf al toont veel smaller dan wat WiFi gebruikt. Maakt het de situatie slechter, zeker, maar is de invloed noemenswaardig? Bij het gros van de toepassingen in de smarthome zeker niet.
Moet je wifi maar eens op het verkeerde kanaal zetten.

Ideale jammer voor als je een buur niet aardig vindt :)
Maar het voordeel is dat Zigbee nauwelijks zendt, dus niet echt bijdraagt aan de overbevolking van je WiFi. Zigbee doet eigenlijk niks tot een apparaat een sensor waarde wil doorsturen of je zelf een apparaat aanstuurt. Vergeleken met WiFi is dat nauwelijks data.
Het gaat om zend tijd en relatief gezien is de zendtijd helemaal niet zo kort bij zigbee. Zo lang er iets verzonden word, is al het andere verkeer op de zelfde frequentie, zie het als een autorijbaan, geblokkeerd.
Nu is de lagere snelheid natuurlijk wel een cruciaal verschil waardoor het een stuk minder storingsgevoelig is. Heb eigenlijk geen klachten over ZigBee met ~50 devices in mijn netwerk

Maar dat er op 2.4Ghz genoeg gebeurd (Vergeet bluetooth niet!) absoluut haha
Waar ik woon is de 2.4 Ghz band anders behoorlijk overcrowded. Mijn laptop ziet al 30 AP's in die band. En ja, het gebeurd hier wel eens dat je lampen pas na enige vertraging reageren. Of dat een Hue switch gewoon een rood "Ik kan het netwerk niet bereiken!" lampje geeft bij het bedienen. Het heeft wel even geduurd voor ik een juist Zigbee kanaal had gevonden waarin het acceptabel was.

En ja, ook Bluetooth lijdt daar af en toe wel eens onder. Dan zit je in een videocall, springt de audio plots naar de laptop om even later weer terug naar de headset te springen. Frustrerend maar verklaarbaar en niets aan te doen. Buiten een gigantische kooi van Faraday te bouwen misschien, maar zo ver wil ik niet gaan.
Dan zit je in een videocall, springt de audio plots naar de laptop om even later weer terug naar de headset te springen. Frustrerend maar verklaarbaar en niets aan te doen.
Dit is wel echt heel extreem, helemaal als je effectief voor de bluetooth transmitter zit.

Ik heb op genoeg plekken met extreme belasting van de 2.4Ghz banden zonder moeite gebruik gemaakt van bluetooth met een rage van 5 meter of meer voor er cut-outs kwamen.

Weet je zeker dat je niet ergens een storingsbron hebt in de buurt? Ik bedoel bij mij thuis is 2.4Ghz WiFi relatief traag (~15Mbps max.) door hoe vol het spectrum zit, scans geven ook aan dat soms bijna de helft van de air-time in gebruik is door netwerken. Nogmaals geen problemen met bluetooth of ZigBee, ik kan door een muur heen 6 meter van mijn bluetooth transmitter afzitten en dan zelfs gaat mijn koptelefoon geluid in bijna alle gevallen storingsloos door
Hier hangt het naar mijn gevoel echt af van het aantal thuiswerkers in de buurt.

Qua storingsbronnen zou ik het niet weten. Mijn werkplek is op zolder en er hangen hier een CV ketel, en de inverter van de zonnepanelen op de muur. Daarnaast staan er een (smart) wasmachine en (domme) droger. Geen TL balken, magnetron oid. in de buurt.

Net even opnieuw een scan gedaan: Met WifiExplorerLite vind mijn macbook maarliefst 94 SSID's waarvan 57 in de 2.4 Ghz band. Nog erger dan de vorige keer dus.

[Reactie gewijzigd door RiDo78 op 22 juli 2024 19:09]

de inverter van de zonnepanelen op de muur
Dit kan nog eens oprecht je probleem zijn! Sommige installaties zijn echt extreem noisy tot op het punt waar C2000 hier een tijd geleden soms nog last van had. Als je hier echt vaak last van hebt eens kijken of je iemand kan regelen die dit kan controleren of je inverters interferentie veroorzaken. Anders misschien met een RTL-SDR eens dichter bij de inverter gaan staan kijken of de troep op de lijn groter word, maar weet niet hoe dat er uit zou zien.

Heb je ook last van deze storingen in de avond (moment waar er totaal geen zoneopbrengst is)?
Nu zou je kunnen zeggen dat het dan niet voorkomt want minder thuiswerkers, maar volgens mij is juist buiten kantoortijden de vraag veel hoger (tenslotte werkt het gros gewoon op locatie en is dan wel thuis)

[Reactie gewijzigd door smiba op 22 juli 2024 19:09]

"Slimme" apparatuur via WiFi komt er hier sowieso niet in, los van cloud-gebonden of niet. Het WiFi spectrum is al overbevolkt, dat wil ik niet verergeren.
Steeds meer WiFi apparatuur gebruikt de 5GHz en straks 6GHz band, waar overbevolking door het geringere bereik niet zo'n probleem meer is. 2.4GHz blijft dan over voor o.a. Bluetooth, Zigbee en Z-Wave. En eventuele IoT devices via WiFi. Die kunnen door het veel geringere dataverbruik prima naast elkaar functioneren.
En ten slotte heeft Tuya geloof ik altijd een cloud nodig. Maar dat kan ik mis hebben.
Tuya heeft zeker niet altijd een cloud nodig. De meeste Zigbee 3.0 Tuya devices pairen zonder enig probleem met ZHA of Zigbee2MQTT zonder dat ze ooit met de cloud of de officiële Tuya app hebben gecommuniceerd. En er bestaat ook iets als custom firmware die local use mogelijk maakt.

[Reactie gewijzigd door DexterDee op 22 juli 2024 19:09]

Uh zwave doet alleen 868mhz geen 2,4ghz. m.i. Een groot voordeel!
Je hebt gelijk, Z-Wave is wat dat betreft geen issue. Lagere frequentie heeft ook meer bereik. Ik ben persoonlijk echter meer fan van Zigbee omdat het een open standaard is en er veel meer betaalbare switches, sensors en lampen voor te krijgen zijn. Niet alles werkt altijd lekker met elkaar samen zoals bij Z-Wave, maar er zijn hele goede websites waar je de compatibiliteit van een device kunt opzoeken vóór je het koopt. Z-Wave devices zijn over het algemeen flink duurder doordat fabrikanten gecertificeerd moeten worden en licenties moeten afdragen.
[...]

Steeds meer WiFi apparatuur gebruikt de 5GHz en straks 6GHz band, waar overbevolking door het geringere bereik niet zo'n probleem meer is. 2.4GHz blijft dan over voor o.a. Bluetooth, Zigbee en Z-Wave. En eventuele IoT devices via WiFi. Die kunnen door het veel geringere dataverbruik prima naast elkaar functioneren.
Tsja, alleen jammer dat er hier maar één 80 Mhz kanaal beschikbaar is waar al 8 AP's in zitten te blaten. De DFS kanalen kan ik niet gebruiken. Als ik die 's avonds aan zet dan doet die het even, totdat Schiphol wakker wordt en het eerste vliegtuig weer over vliegt. Dan springt de router op DFS-wait en komt daar pas 's avonds weer af. En nee ik woon niet bij Schiphol in de buurt, maar zit helaas wel onder een aanvliegroute.
maar daar kunnen ze geen cloud-diensten mee verkopen. It's not a bug, it's a feature :P
Het probleem met works locally is dat het nog steeds niet garandeert dat het stabiel is. Ik heb nu al meer dan een half jaar dat switch bot 100% lokaal is via BLE, maar regelmatig niet werkt. Eerst was het dat het eens in de paar dagen een herstart van de VM nodig had. In de laatste release (2022.7) was de bluetooth library geüpdatet en het is nu zo dat het na 1 uur to een dag duurt voordat ze unavailable zijn.
Dan raad ik je aan om een ESP32 te gebruiken.
Ik heb zowel de switchbot hub als BLE gebruikt en ik liep hier regelmatig tegen issues aan.
Sinds ik het onderstaande gebruik, geen issues meer. Loopt al een half jaar zonder enige hickup

https://github.com/devWaves/SwitchBot-MQTT-BLE-ESP32
Ik begreep dat de 4.6 firmware problemen op leverde. Verder heb ik geen ervaring met het opzetten van ESP32, dus ik weet niet in hoeverre ik daar echt tijd in wil steken.
*zonder dat er heel af en toe nog even verbinding gemaakt moet worden om dat lokale apparaat werkend te houden. Mijn Velux/Somfy zonneschermen werkten hier 4 weken perfect automatisch zonder app of internet via homeassistant, daarna hield het kastje ermee op omdat het Velux niet kon bereiken 8)7

Dus zelfs een homekit plakkaat zegt niet alles.
In theorie zouden binnenkort alle "grote" hubs met matter lokaal moeten gaan werken.
Hubitat / Smartthings doen dit al bijvoorbeeld. Al is er soms nog wel de cloud nodig voor wat "Moeilijkere" automations.
Anoniem: 1322 @Chris213 juli 2022 10:50
Matter is geen communicatie protocol, dat is thread. Matter kan over verschillende verbindingen werken (zoals wifi) dus dat zegt niet direct iets over lokaal of niet.. Je bedoelt Thread, dat werkt lokaal op dezelfde frequentie als Zigbee.

In theorie zouden binnenkort alle "grote" hubs met matter lokaal moeten gaan werken.
De standaard matter / thread is nog niet af en niemand kan momenteel garanderen dat alle 'grote' hubs ermee gaan werken. Het enige wat we hebben zijn beloftes, niemand anders dan HA heeft het in de praktijk laten zien.

Hubitat / Smartthings doen dit al bijvoorbeeld.
Gezien de standaard nog niet eens vastgesteld is, is dit onwaarschijnlijk. Wanneer de standaard is vastgesteld zal deze waarschijnlijk wel komen. Als het apparaat het aankan qua performance.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 1322 op 22 juli 2024 19:09]

Al is er soms nog wel de cloud nodig voor wat "Moeilijkere" automations.
"Dit is volledige lariekoek" In welke zin bedoel je dit? .. Zou het ook anders moeten kunnen in bijv. Smartthings nu al?

Werk nu zelf met Smartthings en ben er erg tevreden over. De meeste automations werken al lokaal, maar een paar (bijv. met bepaalde timers / kijken of er geen beweging meer is voor x periode tijd) werken nog altijd in de cloud.. ze zeggen wel dat ze dit willen gaan veranderen naar lokaal. Dan ben ik pas helemaal tevreden.

[Reactie gewijzigd door Chris2 op 22 juli 2024 19:09]

Anoniem: 1322 @Chris213 juli 2022 17:39
Sorry, veel te kort door de bocht, excuses en ik heb het aangepast.
Maar complexiteit is geen indicatie dat iets 'in de cloud' afgehandeld moet worden ondanks dat sommige fabrikanten het tegendeel beweren. De cloud is immers ook gewoon iemand anders zijn computer.

Ik heb zelf geen ervaring met Smartthings maar ik denk dat de fabrikant hier zijn servers (cloud) gebruikt omdat de Smartthings hub / apparaat te langzaam of incapabel is voor sommige taken. Of het is gewoon een slecht excuus om data te verzamelen ;).

Maar nu ben ik wel geïnteresseerd, moet ik zeggen. Home Assistant kan bijvoorbeeld alle automatiseringen al prima afhandelen op een oude Raspberry Pi...

Zo te zien is het antwoord simpelweg historie:
https://community.smartthings.com/t/why-the-cloud/42840
Het smartthings platform is (in 2012) niet echt ontworpen om überhaupt lokaal iets te doen en hebben ze er sindsdien simpelweg niets meer mee gedaan. Lijkt dus een historische designkeuze.

Anyway, Home Assistant kan enorme complexiteit aan, volledig lokaal. Je kunt er met onofficiële plugins zelfs van alles aan toevoegen zoals node-red of lokale beeldverwerking van camera's. En alles lokaal:
Node Red + Home Assistant 2022: Beginner, Advanced and EXPERT Motion Detection and Notifications
Free Local Object Detection with Home Assistant
Aha; duidelijk! :) Bedankt voor de uitleg.

Edit: Heb zelf voor Smartthings gekozen puur voor het gemak. (Met het oog op andere gebruikers in het huis die niet zo technisch zijn :P )

Binnenkort maar eens gaan experimenteren met Home assistant

[Reactie gewijzigd door Chris2 op 22 juli 2024 19:09]

Anoniem: 1322 @Chris213 juli 2022 21:50
Het fijne is, je kunt het meestal prima naast elkaar draaien.
Ik gebruik bijvoorbeeld ook veel HomeKit. Als HA uitvalt dan kan ik het meeste nog.
Anoniem: 1322 @itsgreen13 juli 2022 10:53
Het thread protocol komt er einde van het jaar aan en werkt volledig lokaal. Het is onderdeel van de Matter standaard. Als je vandaag de dag al wat wil dan is Homekit de beste oplossing. Volledig en altijd lokaal.
reviews: De eerste stap naar een smarthome - Wegwijs uit de populairste platf...
Local pushing (i.p.v. polling) welteverstaan :) wat mij betreft de walhalla van home automation.
There are manufacturers that are creating products that integrate into Home Assistant using standards like Z-Wave, Zigbee, or Matter (soon). In these cases, the integration is maintained by the Home Assistant community and Nabu Casa. These companies can still become a member of the Works with Home Assistant program but are relieved from integration maintenance.
Hmmm ik zie hier een gat onstaan. Ik snap dat ze gebruik maken van een standaard, maar als je kijkt naar de "moeite" die sommige zigbee apparaten bijvoorbeeld hebben met ZHA of Zigbee2MQTT voordat deze echt lekker werken, had ik daar ook graag een keurmerk voor gezien.
Maar ik denk dat het daar nu juist voor is. Apparaten die dus niet lekker functioneren met ZHA zullen dan dat keurmerk ook niet krijgen. Zigbee2MQTT heeft weinig met Home Assistant te maken omdat het een applicatie is die Zigbee naar MQTT vertaald (even simpel gezegd). Daar doet het team van HA lijkt me weinig aan development aangezien het niet hun project is.

Ik denk dat dit een goede weg is die ze hiermee inslaan. Vaak zie ik wat leuks liggen gewoon bij de Action of de Lidl, maar heb het nooit durven meenemen zonder eerst zeker te weten dat t zou werken. Maar als er zo'n kabel op staat is de kans veel groter dat ik een impuls aankoop zal doen (want volgens het label gaat het zeker werken met Home Assistant).

Het enige waar ik een beetje huiverig voor ben is dat het nu open Home Assistant in de toekomst gesloten(er) gaat worden en commerciëler wordt. Met de huidige ontwikkelingen is een kans op een toekomstige overname natuurlijk steeds groter.

Ik hoop dan oprecht dat de visie van Home Assistant niet verandert zoals vele bedrijven voor hen die hetzelfde claimden te zullen doen. Vanuit een financieel standpunt zal ik het natuurlijk wel begrijpen als zoiets gebeurt, maar ik hoop voor t beste. Ik gebruik het nu al jaren en is imho de enige echte goede Home Automation software die er is (icm Node Red is het nog beter).
Maar gaat een Aldi home assistant merkjes op hun produkten zetten? Ik betwijfel het..
Er wordt nu toch ook op weergegeven waar een apparaat mee integreert: Alexa, Google Home, Homekit. Ik zou niet weten waarom het HA-labeltje daar niet ook bij kan.
HA is gewoon enorm niche, dat is precies wat ik bedoelde met mijn opmerking.

Bij de echte fanshops zoals robbshop zie je dat soort labels wel maar bij de Aldi kan ik me niet voorstellen dat ze daarmee gaan beginnen :)

Vergeet niet, ze doen zelfs qua gebruikersaantallen veel grotere platforms zoals SmartThings meestal niet met labels (en ja ik weet dat SmartThings flut is sinds Samsung het heeft overgenomen maar het heeft wel veel gebruikers).
Het is natuurlijk ook een middel om uit die niche te komen.
Is HA eigenlijk nog wel zo niche? Ik zie meer en meer mensen het draaien om alles met alles te integreren.
Omdat ze daar betaald voor worden door Apple en Google. Of omdat het beter verkoopt. HA is zo'n ontiegelijke niche markt.
De Lidl is nu juist over naar allerhande Zigbee lampen en accessoires, in hun webwinkel!
En vrijwel al die lidlspullen werken zonder problemen met HA. Dan lijkt me een HA sticker/logo snel geregeld.
Maar ik denk dat het daar nu juist voor is. Apparaten die dus niet lekker functioneren met ZHA zullen dan dat keurmerk ook niet krijgen. Zigbee2MQTT heeft weinig met Home Assistant te maken omdat het een applicatie is die Zigbee naar MQTT vertaald (even simpel gezegd). Daar doet het team van HA lijkt me weinig aan development aangezien het niet hun project is.
Heel veel chinees spul op Ali heeft anders vaak “Works with Zigbee2Mqtt” erbij staan :D
Ja, dat zegt dus niks over de werking binnen HA
Het enige waar ik een beetje huiverig voor ben is dat het nu open Home Assistant in de toekomst gesloten(er) gaat worden en commerciëler wordt. Met de huidige ontwikkelingen is een kans op een toekomstige overname natuurlijk steeds groter.
Dan stap je tegen die tijd toch gewoon over op de Open Home Assistant fork? Die bestaat nu niet, maar tegen die tijd wel :+
LibreAssistant?
Gewoon even hier kijken voordat je het bij de plaatselijke LIDL meeneemt. Hier staan alle supported devices van dat moment. Maar ga er maar vanuit dat als het Zigeen logo op de verpakking staat op termijn het altijd zal werken in Zigbee2mqtt
https://www.zigbee2mqtt.io/supported-devices/
Ik gebruik deconz dus voor mij andere lijsten. maar dat er lijsten zijn snap ik. Maar ga jij bij een impulsaankoop in de winkel eerst 10 minuten op je telefoon kijken of het wel ondersteund wordt door home assistant? Want dat is nou juist het doel van dit keurmerk. Op deze manier hoef je dus niet te kijken en zou het label voldoende moeten zijn.
Ik snap dat ze gebruik maken van een standaard, maar als je kijkt naar de "moeite" die sommige zigbee apparaten bijvoorbeeld hebben met ZHA of Zigbee2MQTT voordat deze echt lekker werken, had ik daar ook graag een keurmerk voor gezien.
Bedoelen ze daarmee niet dat ze een initiële implementatie moeten opleveren (om 'member of the Works with Home Assistant' te worden), maar dat ze daarop verder geen onderhoud hoeven te plegen (zoals bij updates)?

Vaak als een Zigbee apparaat goed werkt, dan blijft het wel goed werken. De meeste apparaten krijgen niet eens updates.

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 22 juli 2024 19:09]

Lijkt mij een goed idee! Als dit aanslaat kun je met een gerust hart iets meenemen in een winkel zonder eerst op de telefoon te gaan googlen of dat ding een beetje goed integreerd
Slimme ontwikkeling.
Vooral ook het keurmerk works locally of works with Zigbee is voor mij vaak doorslaggevend en ik vermoed voor meer privacy focussed mensen.

[Reactie gewijzigd door Bongoarnhem op 22 juli 2024 19:09]

Gaat me niet alleen om privacy hoewel dat natuurlijk wel onderdeel van de keuze is. Internet en vooral het andere eind van die link is niet 100% up en ik wil gewoon nog mijn lampen kunnen schakelen bijvoorbeeld als 'de cloud' weer eens stuk is. Bovendien vaak ook moeilijker voor kwaadwillenden om toegang te krijgen tot lokale devices.
research doen voor je iets koopt is nooit slecht ;)
Mee eens, maar weten of iets werkt 'right out of the box' zeker als je in de winkel staat, is een hele fijne luxe om te hebben.
Jeetje, onder welke steen heb jij gelegen?

Een winkel is een soort fysieke webstore. Je kunt er rondlopen en kijken. Meestal zelf uitzoeken wat je hebben wilt, in een mandje doen en dat zelf afrekenen voordat je met de spullen weer naar buiten loopt. Je moet het dus wel zelf meenemen naar huis, het wordt niet in zo'n geel busje gebracht.

Het concept begint zo langzamerhand wel een beetje aan te slaan. In 1941 begint Dirk Kat zijn eerste kruidenierszaak in Velsen-Noord. Na de oorlog opent hij zijn zaak opnieuw op een andere locatie in Velsen-Noord. Onder de naam ‘Kijkgrijp’ opent Kat in 1948 de eerste volledige zelfbedieningswinkel in Nederland. De Kijkgrijp in IJmuiden is in 1955 de eerste echte supermarkt van Nederland. De winkels in Wormerveer en Zaandam zijn in 1969 de eerste winkels in de Zaanstreek met de naam DekaMarkt op de gevel. Sinds 1986 hebben alle filialen dezelfde naam: DekaMarkt. Deka heeft momenteel 84 supermarkten en is een samenvoegsel van de voorletters van de oprichter; de D van Dirk, de K van Kat.

[Reactie gewijzigd door GeeBee op 22 juli 2024 19:09]

Zo dacht ik laatst met tuya te starten omdat de integratie heel makkelijk zou moeten gaan. Werkt in theorie, praktijk een heel stuk slechter door de enorm brakke dev pagina van tuya zelf.
Wat mij betreft een zeer goede ontwikkeling!
Er is wel een MAAR: namelijk dat HA geen eigen protocollen oid gaat ontwikkelen.
Waarom zou dat moeten, weer, een eigen protocol? Er zijn toch genoeg passende protocollen?
Dat is toch ook wat hij zegt?
zoals @sircampalot het schrijft, lijkt hij/zij het een nadeel te vinden. Als iets een "maar" is, zie je het niet als voordeel.

Dus @Bongoarnhem zijn opmerking lijkt me terecht. En sluit me beetje aan bij zijn opmerking. Er zijn al zoveel protocollen. En daar dient Home Assistant ook niet voor. Home Assistant moet de brug zijn tussen protocollen en toestellen, niet een extra protocol ontwikkelen
Ze richten zich best hard op Matter en Thread ondersteuning dus ik geloof niet dat ze dat gaan doen:
Matter in Home Assistant workshop
Anoniem: 30722 12 juli 2022 21:28
Super fijn! Scheelt een hoop zoekterm 👍
Komt hopelijk ook de support ten goede, sommige fabrikanten willen nou eenmaal alle logo’s er op 😇

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 30722 op 22 juli 2024 19:09]

Ben echt zeer blij met de grote stappen die Home Assistant aan het maken is. Dit is weer zo'n hulpstukje om de smart home beter en simpeler te maken :)
"works with home assistant maybe sometimes better not update HA though"
Misschien doen ze dit omdat ze juist minder 'breaking issues' willen? Heb je daar al aan gedacht?
Erg netjes voor een platform dat in principe gratis is! Veel certificeringseffort voor nodig.
Klinkt als een heel goed idee, al zou ik zelf makkelijkere logo's gebruikt hebben. Het Home Assistant-logo staat nu voorop, maar wat mij persoonlijk echt uitmaakt (of het lokaal en offline werkt). Ik heb zelf niet zoveel aan "WERKT MET HOME ASSISTANT!!! (tenzij een Chinees bedrijf waar je nog nooit van gehoord hebt de server ineens uitzet)".

Zet bijvoorbeeld aan de rechterkant van het keurmerk één of meerdere gestyleerde bijlogo's (ZB voor Zigbee, ☁ voor cloud, M voor matter, ZW voor ZWave, een B voor Bluetooth, een huisje voor lokaal netwerk?) om in één oogopslag te kunnen zien wat wel of niet werkt.

Hoe dan ook maakt dit keurmerk mij heel blij. Ik hoop dat het internationaal aanslaat!

[Reactie gewijzigd door GertMenkel op 22 juli 2024 19:09]

Ik vraag mij vooral af hoever het allemaal gaat gaan. Gaan ze dit zelf testen of enigzins garanderen of gaan ze op goodwill basis manufacturers toestaan die logo's te gebruiken. Niemand weerhoudt die manufacturers ervan om eender welk moment de logo's niet meer te gebruiken op nieuwere producten uit dezelfde reeks waardoor je dus nog altijd zit met een mix van werkt wel en werkt niet met Home Assistant.

Het is allemaal een beetje dubbel, want bedrijven zoals Ikea of Philips gaan sowieso alleen maar zeggen dat het "werkt met cloud" terwijl die producten vaak (maar niet altijd) ook lokaazl werken via Zigbee. Ik vrees dat de cloud integratie meer aangeprezen gaat worden dan de lokale alternatieven, ook al omdat de lokale integratie met bv. Zigbee niet altijd alles ondersteund of soms een beetje flaky is.

Ik hoop dat dit met Matter niet zo gaat zijn en dat dit zoals Z-Wave meestal perfect lokaal kan werken.
Ik zie het meer als een beloning voor de fabrikanten die hard hun best doen om kwaliteit en openheid te bieden. Deze certificering is een stukje herkenning voor die bedrijven.

Misschien dat sommige bedrijven een tandje bij zetten en dat zou een mooie bijvangst zijn.
Ik hoop het zeker, het zou ook wel leuk zijn moest HA zelf een lijst hebben met alle producten die zo'n keurmerk hebben, dat zou zeker helpen bij het kiezen van nieuwe devices om toe te voegen aan mijn huis :) . Hopelijk kunnen we zo ook een onderscheid maken tussen integraties die officiële API's gebruiken en integraties die alleen maar werken omdat ze de website/app API's hebben gereverse engineerded (en die dus elk moment kunnen stoppen met werken).

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.