New York Times: Apple stopt samenwerking met ontwerper Jony Ive

Apple en de gerenommeerde ontwerper Jony Ive eindigen naar verluidt hun samenwerkingsverband na drie decennia van samenwerking. Ive vertrok in 2019 al als vaste werknemer bij het bedrijf, maar werkte nog veel voor Apple.

Jony Ive werkte grofweg drie decennia voor Apple en tekende na het oprichten van het onafhankelijke LoveFrom in 2019 een contract met het bedrijf voor exclusieve samenwerking binnen Apples sector. Volgens diverse bronnen van The New York Times wordt dit contract, dat bij het tekenen op een waarde van 100 miljoen dollar werd geschat, niet meer verlengd. Toentertijd schreef Ive dat hij nog 'vele jaren' met Apple zou blijven samenwerken.

Apple was tot voor kort de hoofdzakelijke klant van LoveFrom, omdat de overeenkomst uitsloot dat Ive zou bijdragen aan het ontwerp van producten die concurreren met de techgigant. Ook werd de ontwerper alvast 'gereserveerd' voor toekomstige projecten, waaronder de augmented-realitybril. Ive zou er geen geheim van hebben gemaakt dat hij graag meer vrijheid had in het aannemen van nieuwe opdrachten. Topmensen van Apple zouden op hun beurt kritiek hebben gehad op de grootte van het geldbedrag dat Ive zou krijgen voor de overeenkomst. Daarnaast zouden verschillende ontwerpers bij Apple zijn weggegaan om zich aan te sluiten bij LoveFrom.

De van oorsprong Britse ontwerper startte begin jaren 90 bij Apple en groeide al snel uit tot een van de invloedrijkste personen in het bedrijf. Ive was onder meer verantwoordelijk voor het ontwerp van de iconische, felgekleurde iMac, de EarPods en de Apple Watch. Hij werkte nauw samen met Steve Jobs, die hem 'de grootste operationele kracht binnen Apple' noemde, afgezien van Jobs zelf. Enkele jaren nadat Cook aantrad als ceo van Apple, zou Ive zich al minder hebben ingezet bij de dagelijkse bezigheden van het ontwerpteam. Dat ontkende Cook toen fel.

Door Yannick Spinner

Redacteur

13-07-2022 • 09:04

123

Submitter: drakiesoft

Reacties (123)

123
122
59
0
0
49
Wijzig sortering
Sinds Ive minder invloed heeft op Apple's designkeuzes zijn de producten er wel op vooruit gegaan.

Iets minder dun misschien, maar wel een beter toetsenbord, meer poorten, betere batterijduur, grotere cameralenzen, etc.

Dus an sich vind ik het niet jammer dat ie eindelijk ophoepelt/moet ophoepelen. Design boven functionaliteit was niet de juiste richting voor Apple denk ik, en met mij een hoop mensen.

Als je dan toch een half fortuin aan Apple spul uitgeeft, heb ik liever dat het functioneel is. Moet het er dan niet mooi uitzien? Jawel, maar net zoals in de (pop)cultuur is (te) dun ook niet mooi.

[Reactie gewijzigd door b12e op 22 juli 2024 14:13]

Ik denk niet dat Ive bepaalt hoeveel poorten van x en y op het apparaat komen. Ik vermoed dat apple zegt "Er moet een nieuw apparaat komen, het product gaat op manier x of y functioneren en deze aansluitingen moeten er op. Veel plezier!"
Ik denk dat je Ive's invloed onderschat - toch in het SJ era, en de beginjaren van TC.
Hoewel het nergens zwart op wit staat, lijkt het er meer op dat het in de eerste plaats Steve Jobs degene was die per se steeds platter / dunner etc wilde. Uiteraard heeft hij iemand uitgezocht als hoofd industrieel ontwerp die dezelfde ideeën over vormgeving had, maar het leidt geen twijfel dat Jobs 1) de absolute macht had binnen Apple en 2) vormgeving en beleving van de producten extreem belangrijk vond en zich daar dagelijks mee bezig hield.
Jobs is dood sinds 2011. In 2016 kwam Apple met een Macbook die veel te dun was en geen poorten had.

Dan kan je wel zeggen dat die visie er al een aantal jaar was, maar ik betwijfel of die designs in 2011 al langs SJ waren gepasseerd.
Ive werkte al sinds 1992 bij Apple en was sinds 1996 hoofd van het hardware-ontwerpteam.

Je kunt je afvragen of iemand na 25, 30 jaar nog genoeg flexibel is / wil zijn om de tijdgeest perfect aan te voelen.

Ive heeft prachtige ontwerpen gemaakt, maar misschien is het goed dat er na zoveel jaar weer eens een frisse wind gaat waaien.

Als ik terugkijk naar de ‘clamshell’ iBooks en de kleurige, half transparante iMacs denk ik wel eens: Doe in vredesnaam eens wat anders met de dodelijk saaie ontwerpen van de laptops en Mini’s. Die ogen al 15 jaar hetzelfde. Zo saai dat zelfs een simpelweg alleen zwarte variant al een verademing zou zijn.

Overigens zou het juist heel goed kunnen dat Jobs nog voor jaren aan ontwerpen en strategieën en dergelijke heeft ‘klaargelegd’. Hij wist al een tijdje dat hij het niet zou gaan redden en bovendien was hij – met alle respect – een notoire controlfreak. Waarschijnlijk vond hij het erger om Apple los te moeten laten dan om te sterven als mens.
Ik vind het juist mooi dat het desgn nauwelijks verandert. Bij andere merken wil je dan geld verspillen, dan wil je per se een nieuwe want die van jou is ineens oud; bij macs maakt het me totaal niets uit dat er een nieuwe is omdat het ontwerp tijdloos is. Zoiets als een porsche bijna nooit echt verandert. Mijn macbook air uit 2011 is oud en moet weg omdat het nieuwste OS er niet op draait, maar ik vind het zonde, qua design en uitstraling voelt hij nog als nieuw....
Het vervelende is bij Apple dat ze vaak functies weglaten op oudere modellen. Vaak zonder enige reden dan upselling.

Zo had ik op mijn oude PowerBook geen twee-vinger scrollen toen dat in macOS kwam. Guess what, met een update kon het wel. Ook kreeg mijn 2G iPhone nooit MMS, dat volledig in software geimplementeerd is. Via CydiaI(jailbreak) kon ik het wel installeren.

Tegenwoordig zijn er ongetwijfeld ook dergelijke voorbeelden maar ik gebruik prive geen mac meer en ook geen iOS.
Ik begrijp wat je bedoelt maar upselling is iemand een uitgebreider model verkopen dan hij van plan was. Je bedoelt geplante Obseleszenz.

Kan me wel voorstellen dat MMS ook op oudere modellen implementeren niet de hoogste prioriteit had, want dat is nooit populair geworden. Soms is het gewoon een kwestie van keuzes maken.

Ik heb hier een Mac Pro 3,1 uit 2008. Officieel kan dat model niet verder dan 10.13, maar met een beetje moeite lukt het om hem toch op 10.14 te krijgen. Het probleem is dat de cpu niet de modernere instructie-set ondersteund, waar 10.14 (en applicaties die daarop draaien!) op leunt.

Dit wordt dan 'opgelost' door een vertaalslag, maar daardoor is de computer wel significant trager. Ik vind dat niet zo erg, want ik doe er geen heel zwaar werk mee, maar het wordt er allemaal niet beter op.

Je kan deze truc ook blijven doen met nog nieuwere versies van macOS, maar je merkt in de Facebookgroepen die hieraan gewijd zijn, dat computergebruikers problemen krijgen met programma's die gaan haperen en bijvoorbeeld niet meer probleemloos zoveel geluidssporen realtime kunnen opnemen als onder oudere versies van macOS of video playback gaat haperen tijdens de montage.
Begin 2015 overigens. Hoewel het niet eens zo heel erg slecht werkt. Tenzij je een veel gebruiker bent, daar kunnen de butterfly keys niet tegen. En de processor gaat al snel naar half de snelheid door opwarming van het chassis.
Ives was iemand die altijd maar minder en minder clutter wilde. Tot in het absurde. Zonder Jobs was hij een gevaar voor Apple.

Zijn macht en echokamer was zo sluitend dat Apple met de 2013 trashcan Mac pro op de markt kwam. Het was meteen duidelijk dat er geen grote markt voor was en dat de pro’s er niets met konden aanvangen. Onder Jobs was dat niet waar. Ives is daar compleet uit de bocht gegaan.

Ives had eigenlijk teveel macht. Plots sloeg de klepel door naar de andere kant waarbij schoonheid leidde tot slechte ontwerpen waar niemand op stond te wachten.

Steve jobs was dan ook meer een product man die het design talent Jony Ives goed kon kanaliseren. User experience won het nog altijd in de afweging tussen schoonheid en gebruiksgemak. De Ipod/ipod/iphone en Imac waren immers steeds een schot in de roos.
Hij heet Ive, niet Ives.

Maar inderdaad, hij had teveel macht. Steve Jobs had dat voor zijn dood vastgelegd, dat Ive de vrije hand zou krijgen.
Inderdaad hij was ook een fel tegenstander van skeuomorph design (in de begindagen van iOS hadden iccontjes een duidelijke referentie naar een real life object). Dit heeft er voor gezorgd dat een hoog geplaatste SW engineer uiteindelijk is weggegaan en iOS 10 (uit mijn hoofd) een flinke redesign kreeg.
Dat redesign was iets eerder. In iOS 7 zat die grote makeover.
Scott Forstall en Jobs waren volgens de geruchten fans van Skeuomorphism.
Maar was dat na SJ ook zo dusdanig? Ive was een zeer belangrijke, maar had hij na Jobs's nog altijd een zeer bepalende rol?
Je betaald geen 100 miljoen voor 3 jaar om dan niet naar de man te luisteren. Zeker niet daar zijn ontwerpen iconisch zijn voor Apple.
SJ = Steve Jobs
TC = Tim Cook
Waaay offtopic, maar dat deed me denken aan deze scene uit Good Morning Vietnam.
Off-topic: RIP Robin.
Ik ben geen ontwerper, maar de filosofie ''design boven functie'' of juist ''functie boven design'' is hierin bepalend.

Als Ive dan het product extreem dun wilde hebben en design werd toentertijd bij Apple op nummer 1 gezet, dan kan ik mij voorstellen dat functionaliteit pas daarna in beeld kwam.
Vorm volgt functie.
Maar 'het moet niet teveel ruimte innemen' of 'het moet aantrekkelijk zijn voor een breed publiek, niet enkel IT-ers' is ook functie.
Er zijn meerdere design principes, door vorm voorop te stellen kun je ook tot betere functionaliteit komen; beperkingen vragen immers om creativiteit.

De visie dat er maar 1 poort (=laden) nodig is op een laptop met WiFi/BT/KB/scherm/trackpad kan ik me ook in vinden, daar waren ze wat mij betreft vroeg in maar hebben een hoop kritiek gekregen vanwege de onhandige docking mogelijkheden.

De beroerde keyboards is wat mij betreft een kwestie van slecht testwerk.
Ik heb voor ontwerper gestudeerd. Ik vind dat een goed ontwerp tot stand komt als vorm en functie elkaar complementeren.
Ja mee eens.

Ik denk dat het elkaar een beetje afwisselt. Kijk bijv. naar het lozen van bepaalde poorten, dat is gedaan voor bijv. waterdichtheid of het platter maken van apparaten. Als er een technisch alternatief is voor de poort (dunner alternatief of bluetooth bijv.) dan kan de keuze worden gemaakt om design > functie te doen.

Wil niet zeggen dat het niet zonder controverse gaat soms (zie het weghalen van de koptelefoon aansluiting op de iPhones).
Maar er zijn legio smartphones die waterdicht zijn en wel die poorten hadden. Of fysieke knoppen.

Mij ga je niet horen zeggen dat ik het jammer vind dat de koptelefoonaansluiting of home button weg zijn, maar andere smartphones hadden hier wel alternatieven voor zonder dat compromis te moeten maken.

Intussen zijn de meeste smartphones wel zonder hoofdtelefoonaansluiting en fysieke knop op de voorkant, maar het kon dus wel.

En het platter maken van apparaten stopt ooit een keertje. Bendgate of het butterfly toetsenbord debacle vergeten? Of een laptop met slechts 1 USB-C poort?

Dat doen ze gelukkig intussen veel beter.
Dat ben ik allemaal niet vergeten hoor, dat suggereer ik ook niet.

Ik zeg alleen dat het niet altijd function > design is, maar ook niet altijd design > function.

In mijn ogen is het altijd een blend, sommige dingen ontstaan uit function en sommige uit design. Een bepaald design kan je ook pushen om innovatief te zijn met je functies. Soms mislukt dat (butterfly toetsenbord). Soms lukt dat.

Soms kan een functie je pushen om je design anders te maken. Het is in mijn ogen een wisselwerking, en dat gaat op voor elk bedrijf. En ja, daar worden (door elk bedrijf) soms fouten in gemaakt.
Zeker. Compromissen zijn soms onvermijdelijk.
Ik denk niet dat Ive bepaalt hoeveel poorten van x en y op het apparaat komen. Ik vermoed dat apple zegt "Er moet een nieuw apparaat komen, het product gaat op manier x of y functioneren en deze aansluitingen moeten er op. Veel plezier!"
Ive bemoeide zich met alles, van hardware tot en met OS en software. Hij was geniaal, maar sloeg soms door, form over function.

Zijn rol was zeer belangrijk, maar het Ive-tijdperk is voorbij. Het is nu tijd voor jonge ontwerpers met frisse nieuwe ideeën.
Als Apple er dan nu nog voor zou zorgen dat de SSD vervangbaar wordt en ze los accu's zouden verkopen zou het helemaal top zijn. Dat RAM vastgesoldeerd is snap ik wel, al helemaal op de M-SoC's. Maar de nieuwe MacBooks zijn inderdaad flinke verbeteringen. Als infra IT'er zou ik alleen nog een RJ45 willen hebben.
Dat RJ45 uit laptops verdwijnt is gewoon logisch, 99% van de mensen werkt toch al via WiFi en die RJ45 poort is gewoon te dik volgens de ontwerpers die alles dun en licht willen hebben.

Ik heb voor mezelf een travel hub gekocht, zodat ik die in een van de 2 USB-c poorten van mijn laptop kan steken. Heb ik op die manier toch gewoon netwerk, 2 normale USB poorten en een HDMI poort waar ik dan dus alles op kan aansluiten wat ik wil.
Nou, onlangs ben ik van provider veranderd waarbij de wifi het even niet deed. Ik had graag even snel een UTP kabel gebruikt om te kijken of het niet aan de modem lag, en wilde niet speciaal daarvoor een hub kopen. Gelukkig lag er ook nog een Dell thuis. Het is maar een voorbeeld waarbij nog UTP handig is.
Wacht, geeft aan dat je het zo weinig gebruikt dat de niet eens een verloopje had, en toch wil je het er standaard op hebben zitten?
Nee zo bedoel ik het niet. Dat was een voorbeeld waarbij UTP handig zou zijn geweest. Net als dat ik ook graag een UTP kabel had gebruikt als ik aan mn buro zit als de wifi buggy is.
En dit komt stiekem toch vaker voor dan je denkt. In Cisco training is te lezen dat zelfs bij zeer goed uitgevoerde netwerken de kans op een slechte gebruikerservaring bij Wi-Fi 2,5 keer zo groot is. Dan is het toch lekker om wanneer nodig een kabeltje in te prikken.
2,5 keer weinig is nog steeds weinig... en als een kabeltje je rust geeft is een USB netwerkadapter handiger dan een lelijke puist op je laptop.
Precies, daar ben ik het helemaal mee eens, en voor dat geval, heb ik een verloopje in mn tas zitten :)
Toch is het soms wel fijn hoor. Vooral als je een hele snelle, betrouwbare verbinding nodig hebt. Dikte lijkt mij ook niet echt een probleem. Een Dell Latitude heeft gewoon netjes zo’n uitklappoort en dat werkt goed.
Lattitudes zijn dan ook niet bepaald dun of licht. En dan nog een bewegend uitklapmechanisme wat weer een onderdeeltje is wat stuk kan.
Dat valt best wel mee hoor. De modernste Latitude 5000 serie laptops en ThinkPad T-series zijn aardig dun tegenwoordig. Het is geen niveau van een X1 Carbon of MacBook Air natuurlijk, maar dat zijn ook compleet andere machines met een compleet ander doeleinde.
Ik heb best wel vaak problemen met die uitklapbare poort van de Dell Latitude 7490. Ik dacht dat het aan m'n kabels lag, tot mijn collega op een adere locatie er ook over begon. Ik vind de RJ45 niet meer van deze tijd-de connector is meer dan 35 jaar oud.
Problemen met het contact op de poort of? Tot nu toe heb ik er gelukkig geen problemen mee gehad, maar misschien moet ik gewoon afkloppen.
Als infra IT'er zou ik alleen nog een RJ45 willen hebben.
There's a dongle for that... }>
Dat klopt helemaal. Er is inderdaad gewoon een dongle voor te gebruiken. Ik heb om de een of andere reden echter nog nooit een dongle meegemaakt die net zo goed werkt als een ingebouwde Intel NIC.
Benieuwd wat voor scenario's je meegemaakt hebt. Ben eigenlijk best tevreden over vrijwel elke netwerk adapter en dongle die ik gebruik. Het verschil was 20 jaar terug nog merkbaar, maar of je nou een Intel of Realtek hebt maakt tegenwoordig bar weinig meer uit.
Vooral haperingen in de NIC. Ik merk bij de dongles die ik tot nu toe gebruik dat de verbinding vaker terugvalt in snelheid t.o.v. een native NIC op het bord. Daarbij moet ik wel zeggen dat de meeste van die dongles tot nu toe DisplayLink docks waren, doordat al mijn laptops tot nu toe nog gewoon een NIC hebben. Lenovo heeft/had op sommige ThinkPads een mini ethernet jack met een dongle naar RJ45, maar dat is wel een native Intel NIC op het bord.
Als je over dezelfde USB verbinding display en netwerk deelt kan ik me voorstellen dat je haperingen ziet, maar dat heeft niks met je netwerkadapter chip te maken.
Het verschil, daar kom je snel genoeg achter wanneer je het netwerkspul actief gaat gebruiken. Permanente doorvoorsnelheid, betere ervaring wanneer je schakelt tussen 2 providers, minder zware belasting op de CPU door je netwerk apparatuur. Allemaal zaken die Intel (veel) beter voor elkaar heeft dan Realtek.
Het Realtek gigabit dongeltje wat aan mijn Macbook hangt heeft anders geen problemen om langere tijd grote hoeveelheden data te transporteren en doet dat zonder significante CPU overhead. Het verschil is gewoon veel minder dramatisch dan je nu doet voorkomen.
Nee. Maar dat is iets waar je pas achterkomt wanneer je met routers en switches aan de slag moet welke 24 uur per dag betrouwbaar moeten functioneren.

Dat jij met je macbook jouw 1 lijn verbinding 24 uur per dag kan gebruiken is mooi....voor jou.
Maar Realtek valt wel degelijk door de mand als je deze kaartjes gebruikt in een PC welke via 2 ISPs word gevoed met internet, welke betrouwbaar tussen deze ISP's moet schakelen wanneer nodig enz.

Heel wat serieuzer netwerkgebeuren dus dan jouw macbook. En dan merk je echt wel dat je met intel NC's veel minder last hebt. Hoe ik dat weet? 1e hands ervaring. Maar zoals jij de zaken voorstelt, dan werkt iedereen met 1 netwerk waar 1 macbook in zit.
Wat jij beschrijft is router of server functionaliteit, niet iets waar je als desktop gebruiker normaal gesproken mee bezig bent. En dan nog vraag ik me af of ze echt zo slecht zijn, jouw situatie kan ook veroorzaakt zijn door iets stoms als een driver bugje, en die heeft Intel ook (bron: zoek maar eens op de workarounds voor gare adapters in de Linux kernel, dan kan je alleen maar concluderen dat alle hardware in meer of minder mate brak is ;)).
Precies! Sommige USB NIC's gaan aardig nat als je bijvoorbeeld meerdere VM's op een laptop wilt knallen. Gaat het CPU-verbruik goed omhoog en de latency ook. Daarnaast merk je dan inderdaad dat af en toe de througput ineens inzakt.
RAM vastsolderen hoeft op zich geen probleem te zijn. Je kiest dan gewoon voor extra veel RAM bij de aankoop. Het probleem is echter dat Apple 7x zoveel vraagt voor RAM dan dat het waard is. Dat zie je niet bij PC laptops.
Als je een Mac nodig hebt met vast geheugen is de waarde van losse RAM latjes niet zo heel relevant.
En als het het niet waard is ben je niet verplicht het te kopen.
Vast gesoldeerd geheugen is niet sneller of stabieler dan geheugen wat uitgewisseld kan worden. Apple is een van de weinige hardware fabrikanten die niet aan die waarheid wil, schandalig veel vraagt voor extra geheugen en hun idee daarover succesvol hersenspoelt in hun gebruikers.

Hoezo niet relevant?

Ben jij gelukkig met de keuzes die Apple je door je strot ramt? Geweldig voor jou. De rest van de wereld is dat niet. En met heel goede redenen. Blijf vooral jouw gebruikspatronen te projecteren op de situatie van iedereen.
Vast gesoldeerd geheugen is niet sneller of stabieler dan geheugen wat uitgewisseld kan worden.
Theoretisch kan er meer snelheid gehaald worden over kortere afstanden dus zou het sneller moeten kunnen dan via een connector. Daarnaast is de connector ook een point of failure (hoe vaak heb je geheugen 'gerepareerd' door de module uit en in de connector te pluggen?) dus stabieler kan het ook best zijn.
Hoezo niet relevant?
Omdat je als je een Apple wil niks te maken hebt met de prijzen van losse DIMM latjes voor een heel ander systeem. Als je een Nintendo hebt zijn de prijzen van PS5 games ook niet relevant...
dat zijn allemaal dingen die apple niet wil, niet alleen qua design, maar ik denk ook dat het om de verkoop gaat.

Offtopic,
als we dan toch bezig zijn wil ik het hele concept van RJ45 wel geupdated hebben. een lomp grote stekker die te dik is voor de meeste draagbare apparaten op dit moment en een klipje wat altijd afbreekt. Wat mij betreft zou daar wel eens eens een RJ45 mini mogen komen
Offtopic,
als we dan toch bezig zijn wil ik het hele concept van RJ45 wel geupdated hebben. een lomp grote stekker die te dik is voor de meeste draagbare apparaten op dit moment en een klipje wat altijd afbreekt. Wat mij betreft zou daar wel eens eens een RJ45 mini mogen komen
Nieuw voor industriële toepassingen .....misschien ook iets voor kantoor :)

https://www.single-pair-ethernet.com/en
Maar dan heb je alsnog een dongle nodig, en waarom zou je dan geen USB-C gebruiken ipv een 'RJ45 mini' aansluiting op je laptop waar je alleen maar ethernet op kan aansluiten.
Anoniem: 851517 @b12e13 juli 2022 09:27
Nou, het design van de macboook pro is nog steeds bedacht vanuit de maker en niet vanuit de gebruiker. Waarom zou je de headset ingang niet aan de voorkant maken zodat je niet te weinig afstand hebt met zoom meetings? Waarom voeg je geen normale lightning en usb poort toe? waarom moet alles met dongles worden gekoppeld? het is echt een grote bende met een lineaire gedachte.
Ze gebruiken nog steeds het ontwerp van de iPhone 6. Apple is veel minder verrassend met zijn ontwerpen en alles wordt uitgemolken tot op het bot.
Hmm niet helemaal mee eens. De law of diminishing returns is hier wel een ding. Het nieuwe is eraf ofwel innovatie gaat steeds trager, er is minder te verbeteren. Dat hoort er ook bij. Net als je dat een hele tijd had in de auto’s, tot het punt dat bedrijven gingen sjoemelen met software om het er beter uit te laten zien. Maar de innovatie was er niet meer. Nu met elektrisch en hybride is het weer volop. Maar alsnog blijven de auto’s op 4 wielen rijden.. Plus, zelf vind ik het helemaal prima dat het ontwerp niet de hele tijd verandert. iPhone 13 mini gebruiker hier, en heb al sinds de iphone 4 een iphone.
T enige wat ik vind is dat het allemaal minder belastend mag voor de natuur.
Precies, ik vond ook wel dat ze onder Ive meer tegen Jobs' originele visie ingingen:
‘‘People think it’s this veneer – that the designers are handed this box and told, ‘Make it look good!’ That’s not what we think design is. It’s not just what it looks like and feels like. Design is how it works.”
Als je er meer over wilt lezen is het boek over Steve Jobs van Walter Isaacson een goede. [0]

[0]: https://www.goodreads.com/book/show/11084145-steve-jobs

[Reactie gewijzigd door teek2 op 22 juli 2024 14:13]

Ik was eerst ook in het kamp van de producten mogen dikker met betere batterij en meer poorts enz, maar onderhand weet ik niet meer of dat wel zo’n goede keuze was, vooral voor de iPhones en iPads. Ik heb een iPhone 13 pro en kon laatst weer eens een iPhone 7 gebruiken, en dan valt het opeens wel ontzettend op hoe dik, zwaar en onhandig de iPhone 13 eigenlijk is. De iPhone 7 is echt super licht en voelt heerlijk in de hand. Van de 13 Pro krijg ik nog steeds kramp in mijn hand - ik dacht dat dit over tijd weg zou gaan, maar helaas niet.

De iPhone 13 Pro heeft ook echt absurde battery life, ik kan er echt twee dagen mee met normaal gebruik (zonder gamen). Maar ik laad de telefoon toch elke avond op, dus dat heeft voor mij geen toegevoegde waarde. Ik zou dus oprecht liever een kortere batterijduur hebben maar dan met een aanzienlijk lichtere en dunnere iPhone 13 pro.

Ook de iPads zijn te dik geworden. De nieuwe iPad Mini van mijn partner is echt eigenlijk te zwaar voor een mini. Het oude ontwerp is echt merkbaar lichter en dunner (met de afgeronde rand ook) en ergonomischer en door het gewicht veel prettiger om vast te houden.

Voor MacBooks geldt eigenlijk hetzelfde dat ze tegenwoordig zware bakbeesten zijn die echt merkbaar minder prettig zijn om een rugtas in te gooien. En om poorts nu nog terug te brengen nadat iedereen al 5-7 jaar gewend is geraakt aan geen poorts? Ik mis ze onderhand al niet meer, en iedereen die ze nodig heeft heeft onderhand al een dongle waarop precies zit wat ze nodig hebben. Ja, een dongle is onhandig, maar bij nader inzien vind ik dun en licht *toch* belangrijker en dat was een betere keuze. Uiteindelijk gebruiken de meeste mensen de poorts slechts af en toe, terwijl je nu wel altijd een zware dikke laptop met je mee draagt. Van een dunne en lichte laptop heb je altijd plezier. Als je een MacBook Air kon krijgen met een miniled dan zou ik die kiezen over de MBP. Helaas kan je alleen miniled krijgen op de pro.

Ik ben bang dat we nu weer 7 jaar in een cycli zitten van dik en zwaar met alles er op en er aan, maar eerlijk gezegd mis ik licht en dun. Het was toch echt fijner om steeds een lichtere en dunnere telefoon, iPad, laptop enz te kunnen krijgen. En sommige producten zoals de Apple Watch zijn gewoon echt te dik imo: als je een T-shirt draagt is het prima maar als je een trui aan hebt en ook nog een jas is hij echt te dik en het voelt dan echt niet prettig imo.

[Reactie gewijzigd door BurrowedLurker op 22 juli 2024 14:13]

“De nieuwe iPad Mini van mijn partner is echt eigenlijk te zwaar voor een mini. Het oude ontwerp is echt merkbaar lichter en dunner (met de afgeronde rand ook) en ergonomischer en door het gewicht veel prettiger om vast te houden”

Het oude ontwerp is echt zwaarder dan de IPad Mini 6 (2021)

Of je een dikte verschil van 0,2 millimeter echt merkbaar dunner kunt noemen?
De oude mini heeft ook ronde randen waardoor het dunner aanvoelt op de plek waar je het vasthoudt. En ja het valt echt direct op als je van een oude naar een nieuwe iPad mini gaat.
Je schrijft dat de nieuwe IPad mini zwaarder is dan de oudere versie.

En dat is dus niet waar.

De nieuwste IPad Mini is niet alleen lichter, maar ook kleiner en toch een groter scherm dan de oudere versie.
Apple balanceerd al jaren op de randje van design boven functionaliteit. De laatste tijd gaan ze inderdaad weer meer naar functionaliteit.
"Design boven functionaliteit was niet de juiste richting voor Apple"...

300% akkoord. Maar is dat eigenlijk veranderd? In mijn ogen (Volop PC fan, anti-Apple person, geef ik grif toe) is dat nog steeds van toepassing op de huidige producten. https://www.apple.com/shop/product/MWUG2LL/A/pro-stand Dit wordt nog steeds (zonder schaamte?) verkocht... Dus geloof niet dat Apple op dat "Design above functionality" standpunt veranderd is...
Het zal mij benieuwen wat voor gevolgen dit op de langere termijn heeft voor Apple's producten en met name op gebied van design en functionaliteit. Zeker weten doe ik het niet, maar bijvoorbeeld de terugkeer van HDMI en SD-poorten op MacBooks zijn beiden ná zijn vertrek teruggekeerd.

Hij is toch wel een icoon voor veel Apple-fans die nu voor het eerst in decennia geen banden meer heeft met Apple. Ik ben benieuwd waar Apple over 5 jaar is :)

[Reactie gewijzigd door snaggyheadshot op 22 juli 2024 14:13]

Goed mogelijk dat Apple er niet meer voor kiest om zijn design duidelijk toe te schrijven aan 1 ontwerper.
De vlag ging uit bij vele mensen :+

Ik ken een hele rits mensen die zich afgelopen jaren groen en geel geërgerd hebben aan het verdwijnen van alle poorten. Zelfs mijn zwager, één van de grootste Apple-fans die ik ken kijkt nu voor het eerst sinds zijn MBP 2015 weer naar een vervanger! Hij was de aparte tas met verloopjes meer dan zat.

Vanuit werk oogpunt ben ik ook zó blij met die HDMI aansluiting, al tig keer de 'discussie' gehad met een extern iemand die een presentatie kwam geven en verbolgen was over het feit dat dat rare kabeltje niet in hun MacBook paste. HDMI is ook zo'n obscure aansluiting, en daar lag het aan want Apple werkt altijd en het ligt dus zeker niet aan hun MacBook van €2000. (AirPlay werkt ook gewoon maarja dan moet je zelf denken/lezen om daar achter te komen :+).

Design is heel fijn maar als het niet meer functioneel is sla je imho de plank goed mis :+
Dat krijg je als je als Apple-gebruiker de Windows-wereld instapt.
Voor alles is een oplossing, en zeker in een Apple-wereld sluit alles naadloos op elkaar aan. Presentaties geef je via een Apple TV op een beeldscherm trouwens... werkt perfect hoor.
Zelf werk ik sinds eind jaren '90 met Apple-producten en heb dus heel wat voorbij zien komen. Het geklaag van tegenwoordig... had je er vroeger eens bij moeten zijn... :+
Windows wereld? Alles in de hele wereld behalve Macbooks :+ HDMI is ondertussen wel zo universeel en ingeburgerd dat je er vanuit kan gaan dat iets daarmee is uitgerust.

De TV's ondersteunen gewoon Airplay2 (en chromecast, miracast, ect) dus draadloos vanaf een Apple device is geen enkel probleem alleen moet je dan zelf even ergens op klikken ipv *plof neer* en het werkt automagisch.
Laat die Apple-wereld nou net niet zijn wat praktisch overal gebruikt wordt. HDMI heeft ook niets met de Windows-wereld te maken, het is een standaard die door bijna alles wordt ondersteund, behalve door Macbooks waar ze bijna alle poorten hebben weggelaten. Ik heb bijna nergens zo'n Apple TV zien staan, behalve bijvoorbeeld bij marketing afdelingen. Verder ondersteunen veel tv's tegenwoordig ook AirPlay, dus in principe zou zo'n presentatie ook prima op die manier getoond kunnen worden.
Los daarvan werkt een USB-C naar HDMI converter ook prima, maar die heeft niet iedereen altijd bij zich.
Ik kan de terugkering van HDMI op Macbooks alleen maar toejuigen, dan kunnen Macbooks ook weer op een normale manier gebruikt worden met een extern scherm/tv zonder verloopjes.

Bij een "Pro" laptop verwacht ik toch minstens een HDMI en RJ45 aansluiting naast de USB-C aansluitingen.
Ik hoop niks. Hoeft ook geen gevolgen te hebben.

Je pakt gewoon een ergonoom, (lekker makkelijk te hanteren) een minimalistische designer (lekker alles weglaten) en een goede usability researcher (die test of alles wel bruikbaar is) en je bent klaar.

Hoe moeilijk kan het zijn?
Anoniem: 25604 @Some1214 juli 2022 07:49
:D
Het is wel heel makkelijk om Ive nu overal de schuld van te geven, (Vorm
Boven Functie) maar zover ik weet is het niet duidelijk welke recente producten allemaal door hem zijn ontworpen.

Denk aan de 14” en 16” MacBook Pro’s, Mac Studio en Studio Display’s, Mac Pro en XDR Display, de nieuwe MacBook Air en zo kan ik nog wel even doorgaan.

Dit zijn wat mij betreft allemaal prachtige ontwerpen en Apple kennende doen ze 5-10 jaar een met een bepaald ontwerp dus ben zeer benieuwd waar het naar toe gaat zonder hem en wie dan nu alles gaat ontwerpen.
Nouja, "prachtig". Ik denk dat je iconisch bedoelt. Omdat Apple soms 5 jaar zijn ontwerpen niet update. Het wordt iets wat je gewend bent. Zoals een Atari 2600, of een gameboy, of een game gear.

Als je kijkt naar de huidige laptops zien ze er allemaal wel mooi uit. Sommige ook beter dan een apple laptop. Zoals deze met een leren buitenkant die als een boek om het scharnier vouwt: pricewatch: HP Elite Folio (3G2M2EA)

Of deze met hoekige dunne retro randen en een bijzonder rustgevend verzinkt toetsenbordontwerp: pricewatch: ASUS ZenBook 14 UX435EG-K9416T

De Macbook Pro begint met een probleempje. Apple vindt het leuk om geen foto's in perspectief te laten zien. Alles is kaarsrecht gefotografeerd waardoor het lastig wordt het ontwerp te beoordelen: pricewatch: Apple Macbook Pro 2021 14" M1 Pro 8 Core, 14-core GPU, 16GB ram, ...

Hier is een amateurfoto van de Macbook Pro:
https://www.cnet.com/a/im...rop&height=675&width=1200

Hij straalt een zekere rust uit door zijn eenvoud. En de dikke randen doen aan retro Hifi apparaten denken. Toen de versterkers nog zilvergrijs waren in de jaren 80. Een leuk ontwerp, maar bepaalde PC laptops zien er beter uit. Dat kan ook niet anders, want er zijn honderden laptops op de markt en het zou wel bijzonder toevallig zijn dat apple nou net de mooiste was.
Uiteraard maakt Apple niet per definitie de mooiste laptops, het is alleen jammer dat je nu net gelinkt hebt naar een aantal laptops die naar mijn opinie dus echt totaal niet mooi zijn. Ze hebben ‘design’ elementen, ja, maar ze zien er echt generic uit en zelfs op een klein fotootje kan je al zien dat de materialen niet topklasse zijn, zoals ze dat op een MacBook wel zijn.

Bij een MacBook moet je niet alleen kijken naar het ontwerp maar ook de materialen en de brouwkwaliteit. Een MacBook is altijd ontzettend solide met vrijwel geen flex in de behuizing en perfect afwerking. Het valt op en stelt teleur dat als je naar reviews kijkt van andere laptops die even duur zijn, ze vaak toch nog gemaakt zijn van plastic met een behuizing die gewoon flext als je er een beetje op duwt.

Ik ben wel oprecht benieuwd of er een niet-Apple laptop is met een beter ontwerp en dezelfde of hogere kwaliteit van materialen en bouwkwaliteit. Voor zover ik weet bestaat die niet, maar als ik het fout heb dan ben ik wel benieuwd.
Smaak is hoe dan ook een persoonlijk iets. Ik vind de lederen HP laptop net een oversized portemonnee, en moet er niet aan denken hoe die er na een jaar gebruik uit ziet. Het leuke van de amateur-foto die je toont, is dat het een foto van een MBP uit 2010 a 2012 is. Dat product is dus al een decennia (!!!) oud en niet representatief voor de pluspunten die je opsomt. Integendeel, tegenwoordig zijn de randen veel dunner (het scherm heeft notabene een notch, zo summier is de bezel), het klassieke aluminium is afhankelijk van het model in kleurtinten te krijgen en het basis model neigt meer naar een space grey. Ze zijn ook veel platter geworden, het schermscharnier is veel compacter en de touchpad rianter. Heel veel details die samen een groot verschil maken. Dat is dan ook direct het ding wat Apple meer premium maakt ten opzichte van anderen, er is veel meer geschaafd en geperfectioneerd aan het ontwerp. Dat zie je uiteraard ook terug in de prijs... premium materialen door een specialist.

Kijk voor de gein eens naar de welbekende witte kuipstoeltjes op houten poten die je overal ziet staan. Iedere woonwinkel heeft ze wel in de aanbieding. Neem er een uit een doorsnee winkel en zet die eens naast het originele ontwerp van de gebroeders Eames. Op het oog lijken ze hetzelfde, maar in die van Eames zit veel meer verfijning en vernuft en uiteraard veel kwalitatievere materialen.

Wat ook wel leuk is om te zien, is dat sinds de introductie van de aluminium 'unibody' macbook juist veel laptop fabrikanten deze look zijn gaan imiteren. Of in ieder geval duidelijk ter inspiratie hebben genomen. Sinds dat moment zie je ontzettend veel Asus modellen met een aluminium look, evenals Dell en HP. Lenovo is een van de weinige merken die vast blijft houden aan de eigen unieke look en feel, wat ze ook te prijzen is.

Of je Apple nu de mooiste vind is een kwestie van smaak, maar dat ze een voorloper zijn in design moge duidelijk zijn.
Kan het even niet laten hoor... :+
een decenniaum
Wat ik zelf altijd irritant vind bij de design filosofie van Apple is dat bestaande keuzes zeer langzaam pas vervangen worden. Het bekendste voorbeeld hiervan is de USB poort van hun muis. Iedereen irriteert zich eraan maar na bijna 13 jaar en de 3e versie is dit nog steeds niet aangepast.

Je merkt tevens dat ze altijd worstelen of veranderingen niet te veel impact zullen hebben bij bestaande gebruikers. Op UI/UX gebied zie je dat ze tegenwoordig in zeer kleine stapjes verbeteren maar hardware gebied lijkt het erop dat hun design filosofie (of aandeelhouders?) hun blokkeerd..

Dit is ook de reden dat ik persoonlijk partijen zoals Nothing veel interessanter vind aangezien zij lef en mogelijkheid hebben met iets nieuws te komen zonder dat legacy hun blokkeerd.
De USB poort van de muis? Bedoel je de oplaad situatie? In dat geval vind ik de kritiek nog steeds onzinnig. De muis geeft aan wanneer hij leeg begint te raken, dan kan je er nog dagen mee doen en laadt je hem gewoon 's nachts op. Zelfs als is ie helemaal leeg, dan kan je hem na 10 minuten in de stekker weer genoeg gebruiken voor een dag.

Zo'n puntjes vind ik nooit ergens over gaan. De oplaad poort zou niet eens ergens anders kunnen zitten met dit ontwerp.
Ik denk dat Ive geen moer te zeggen had qua hardware en aansluitingen etc.
Denk dat gewoon omzet was van de winststrategie, zolang mogelijk bijv lightning aansluitingen in de telefoon knallen en pas wanneer het MOET (van de overheid) stappen we over.
Op meerdere fora merk ik toch wel ergens wat opluchting onder vooral de wat oudere Mac-fans (en daar reken ik mezelf ook onder). De form-over-function keuzes van Ive zijn toch wel een heikel punt geworden. Te lang heeft Ive de vrije hand gekregen en zelfs toen hij nog extern werkte had hij invloed (zoals de nieuwe iMac). Dat er wordt geschreven dat hij boos is vanwege het meer 'operations' gerichte Apple is niet zo gek. Apple is een bedrijf dat winst moet maken en aandeelhouders heeft die het liefst zoveel mogelijk winst willen. Apple heeft de laatste jaren gezien dat de principes van Ive hun langste tijd hebben gehad en dat het nu weer tijd is om function-over-form terug te laten komen, omdat ze anders inleveren op verkopen. Zeker met de nieuwste Macs is dat goed te merken. Die gaan heel hard. Daarnaast heeft Ive Apple de laatste jaren veel geld gekost. Denk aan al die toetsenborden van MacBook Pros die Apple moest vervangen bijvoorbeeld en de vele tijd die het heeft gekost om iOS na iOS 7 zo te repareren dat mensen het weer konden gebruiken (denk ook aan mensen met een visuele handicap waar Apple zich graag voor inzet).

Wel opvallend dat deze week ook Ive's naam nog in verband werd gebracht met de Apple Car en dat daar over het design veel te doen is. Ik denk dat Apple nu toch echt heeft ingezien dat Ive het Apple van nu niet vooruit helpt en lekker bezig moet gaan met zijn eigen projecten.
Of natuurlijk de pre-M1 MacBook Pro die in feite tot een veredelde MacBook Air verworden was, tot grote irritatie van ontwerpers.
Beetje zoals beschreven in After Steve, een boek over Apple van een paar maanden geleden, het bedrijf wordt nu gerund door logistieke mensen. Ik verwacht weinig goeds.

Het is dat de cashpositie en de huidige product line-up enorm goed is bij Apple, maar zonder een visionair persoon aan het roer ben ik huiverig voor de toekomst van Apple. Jony Ive was ook zeker geen visionair, maar werkte wel goed als partner bij Apple om design als belangrijk goed te houden.

Aan het roer staat nu een oude grijze saaie tante en dat is erg zonde, Tim is enorm goed in logistiek en productie, perfect als COO maar niet als CEO die een bedrijf kanten op moet trekken om te innoveren en te verbeteren, het lukt Tim niet om design en designtalent bij Apple te houden.

Je zag ook wel dat het design de verkeerde kant op aan het gaan was onder Jony Ive, steeds dunner en dunner, heel weinig poorten, touch bar, esthetisch ziet dat er heel mooi uit, functioneel een stuk minder. Om een goede balans daarin te vinden had je toch een Steve Jobs nodig, die functie heel goed doorhad en design ook en daar goede combinaties in kon vinden met de teams. Zonder zo'n persoon is het lastig, Tim geeft iedereen meer de vrije hand, zie boek After Steve, want hij weet dat ie niks over design kan zeggen. Het gaat een struggle worden bij Apple om daar in de balans te gaan vinden design vs technologie.

Maar we zullen zien, hopelijk zie ik het verkeerd.
Tim is belangrijker geweest voor Apple dan Steve. Tim is typisch Apple. Ik denk niet dat er iemand is die Tim kan vervangen.
Beiden hebben hun kwaliteiten die ze ten goede van Apple inzetten. Jobs zag tot 3x toe hoe het niet moest en hoe het beter kan. Met de Apple 1 in 1976, met de Mac in 1984 en met de grote shovel in 1996. Cook weet waar Apple goed in is en weet dat steeds verder uit te bouwen. Ook durft hij besluiten te maken als het moeilijk wordt (denk aan het ontslaan van Scott Forstall niet lang na de dood van Jobs). Daarnaast is Cook ook meer een dealmaker dan Jobs. Zeker ook door de grootte van Apple tegenwoordig moet Cook zich vaker politiek verantwoorden, dat past hem beter dan Jobs die meer een take-it-or-leave-it aanpak zou hebben.

Tim Cook is niet vervangbaar, maar wel op te volgen. Jobs was op het juiste moment de juiste man op de juiste plaats, dat is Cook nu ook. De volgende Apple CEO zou iemand moeten zijn die iets van beiden heeft. Momenteel heeft Apple die niet echt, al komt de huidige COO Jeff Williams het dichtste bij in de buurt. De vraag is wel of Apple weer voor een man uit operations moet gaan (Cook kwam daar ook vandaan) of dat een productenman het over moet nemen die verder niet zoveel heeft met het runnen van een business, maar puur gaat voor het product. Craig Federighi zou dan de aangewezen man kunnen zijn (en daar zou ik ook voor zijn), maar ik denk niet dat het bestuur van Apple hem zou kiezen.
Als ik een kwartje kreeg voor elke keer dat ik die kop eerder gelezen heb…
Dan had je 0 euro. Lees het artikel, hij is al drie jaar geleden vertrokken bij Apple maar werkte via zijn nieuwe bedrijf nog steeds samen, die samenwerking is nu ook stop gezet.
Als je de vorige keer niet alleen de kop, maar ook de body had gelezen dan had je geweten dat Jony na zijn vertrek bij Apple is gebleven als externe consultant.
Naast alle comments hier over minder poorten, dunner etc die mogelijk van Ive kwamen, heeft hij het interview wel een punt:

Er is wel een nadruk gekomen op meer omzet.

Onder Cook is de line-up wel beetje bij beetje aangepast om meer omzet te halen. Tactisch inzetten van “Pro” modellen, beste specs voor duurdere modelen etc. Straks krijgen we mogelijk ook alleen een grotere 1,99” Apple Watch in Pro versie die dan $900 gaat kosten. Bijna een verdubbeling:

https://www.macrumors.com...watch-series-8-low-sales/

https://tweakers.net/my.t...n%3D17695922%23r_17695922
Hij zou ook moeite hebben met Cook wiens doel "groei en voortzetting van de zakelijke activiteiten" zou zijn in plaats van technologishe vooruitgang, aldus het NOS artikel: https://nos.nl/artikel/24...bs-vertrouweling-jony-ive

Een van die andere klanten waarvoor hij nu werkt is overigens Ferrari, dus binnenkort heb je de iFerrari :+
(Met rood-doorzichtige body zoals de iMac)
Het zou mij niet verbazen als de volgende generatie MacBook Pro weer een ethernet poort heeft trouwens. In pro video en geluid heeft ethernet de afgelopen jaren een comeback gemaakt.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.