Hoofdontwerper Jony Ive vertrekt bij Apple en begint eigen bedrijf

Jony Ive, hoofdontwerper bij Apple, vertrekt later dit jaar bij het bedrijf. Hij begint een eigen designbureau en zal daarbij Apple als klant hebben, zo maakt zijn werkgever bekend. Hij werkt 27 jaar bij het Amerikaanse bedrijf.

Evans Hankey en Alan Dye nemen de rol van Ive binnen het bedrijf over, schrijft Apple. Topman Jeff Williams zal zich ook meer met het ontwerpteam bezighouden. Ive blijft wel betrokken bij Apple in de vorm van projecten. De 52-jarige ontwerper was onder meer betrokken bij de ontwerpen voor de iMac in 1998, iPod in 2001 en iPhone in 2007. Hij was ook te zien in veel promovideo's van Apple voor nieuwe producten. Het vertrek bij Apple vindt later dit jaar plaats.

Apple maakt niet bekend waarom Ive een nieuw bedrijf start, maar vermeldt wel dat hij daarin 'persoonlijke projecten' zal nastreven. Bloomberg meldt dat de ontwerper al langere tijd minder betrokken was bij de dagelijkse gang van zaken op de ontwerpafdeling. Ive kreeg veel waardering voor zijn werk. Zo heeft de Britse koningin hem geridderd en verscheen er een boek over zijn leven.

Compilatie van optredens in Apple-promovideo's van Jony Ive

Door Arnoud Wokke

Redacteur Tweakers

28-06-2019 • 06:40

137

Submitter: xvilo

Reacties (137)

137
115
60
3
0
23
Wijzig sortering
Nu ive vertrekt zal er voorlopig geen compleet andere richting gegeven worden aan de designs. Er zullen binnen Apple design richtlijnen zijn zodat de look & feel van alle producten op elkaar aansluiten.

Ive zal deze stap pas zetten als hij netjes alles heeft overgedragen. Dus dat zit wel goed.
alle producten op elkaar aansluiten? Er is nog nooit een moment geweest waar het ontwerp van de iPhone, iPad, AppleWatch en Macs op elkaar aansluiten... Er zijn zo'n 60+ verschillende kleuren geweest onder de naam Space Grey, verschillende materialen, verschillende afwerkingen en verschillende designprincipes (rechte hoeken vs afgeronde hoeken).

Ik denk dat je als bedrijf als Apple JUIST niet wil dat alles precies op elkaar aansluit, maar dat de gevoelige plekjes van een nieuw apparaat op verschillende momenten gekriebeld worden en dat er altijd een wens blijft bestaan om het beter bij elkaar te laten passen (qua software past het uiteraard goed).
Dat is natuurlijk een stelling die niet helemaal opgaat. Een design trend is nu eenmaal niet eeuwig houdbaar, anders zouden we nu nog met de gekleurde plastic clamshells rondlopen van de MacBook G3. Apple gaat daarin gewoon mee met de wens van de markt.

Er is een tijd geweest waarin 'de computer' uit die professionele sfeer moest worden getrokken en beschikbaar, maar ook vooral aantrekkelijk en 'hip' moest worden gemaakt voor het grote publiek. Kleurrijk plastic, een vriendelijk en rondvormig ontwerp waren toen de elementen die het best toepasbaar waren om dat te bereiken. Dat is de tijd geweest van de MacBook G3, de bekende clamshell.

Zodra de computer een prominente plek in ons straatbeeld had gekregen, is er juist weer een versobering geweest om de computer vooral effectief in zijn rol neer te zetten, maar ook zeker een rustgevend element mee te geven. Dat was met de MacBook G4 veel meer van toepassing: dunne schermranden om de ruimte die je gebruikt zo effectief mogelijk te gebruiken, een ontwerp met één kleur (zilver) wat rust geeft aan het oog. Die filosofie is nog steeds van toepassing tot op de dag van vandaag: iets heeft een 'strak' design wanneer het rust geeft aan de ogen: symmetrie, eenvoudige en zo min mogelijk kleuren, zo min mogelijk randen, enzovoorts. Een laptop is van een hebbedingetje naar een lastobject veranderd, en dus is de huidige ontwerpfilosofie om dat te verlichten. Dunner, minder gewicht, enzovoorts. Dat is de trend die je in de laptopmarkt de laatste jaren ziet. Die ontwikkeling lijkt vanzelfsprekend, maar er zijn een aantal briljante ontwerpers die onze wensen dermate goed hebben geïnterpreteerd dat de ontwerpen nu zoals vandaag zijn.

Qua telefoons is die ontwerpswens ook vrij vormbaar geweest. We hebben de ontwikkeling van telefoons als de Nokia 3310 naar steeds kleiner wordende ontwerpen gezien, omdat we de wens hadden dat telefoons steeds kleiner moesten worden. Hoe minder ruimte het inneemt, hoe beter. Sinds medio '00s is daar weer een omslag in geweest, toen telefoons steeds meer functionaliteit met zich mee gingen dragen en meer zakcomputers werden. Toen werd juist de wens naar een groter scherm groter. Ook qua kleuren zie je daar een soortgelijke ontwikkeling: het ging van functioneel (pre-3310), naar hip en toegankelijk (3310 met al die uitwisselbare frontjes), naar versobering en minimalisering (tot 2005, waarin alle telefoons langzaamaan weer zwart of grijs werden), naar juist weer een herintroductie van de mobiele telefoon als smartphone.

Die ontwikkeling volgt ook de trends die spelen in andere markten. Geborsteld aluminium is een tijdje heel hip geweest en vond ook zijn weg in auto-interieurs, ook de achterkant van de Samsung Galaxy S3 bootste een geborsteld aluminium-effect na. Neutrale kleuren zoals het grijs van sierbeton en donkerder zilver/antraciet is wat de markt juist nu wilt. Waar de kleuren op auto's de laatste jaren niet gekker kon, met de xentallic-lakken, candy kleuren vanuit de fabriek, begint daar ook juist weer een verschuiving op te treden naar effectloze kleurlakken. Kijk eens naar de achterkant van de iPhone 10XR... ;) Voelt zo'n achterkant met zo'n geribbeld metallic ontwerp niet inmiddels enorm gedateerd aan? Nog geen 6 jaar terug was dat het hipste wat je kon hebben.

De crux van dit verhaal is: het feit dat het ontwerp van een product niet convergeert naar één ideaal, wilt niet zeggen dat er geen algemene lijn is. De markt is levend, de wensen van mensen veranderen en dat maakt de markt niet vast, maar vloeiend. Apple zal, net als elk bedrijf, willen inspelen op de huidige wensen van de markt, en die veranderen. Dat de iPhone 4 er heel anders uitziet dan de iPhone 6 heeft niet te maken met een bewuste keuze van Apple om alles nét niet op elkaar aan te laten sluiten, maar simpelweg een trendlijn die ze volgen. En dan heb je als bijkomend gevolg wanneer je producten niet allemaal tegelijkertijd vernieuwd, maar met tussenpozen, dat de markt in de tussentijd verandert en dat producten niet echt lekker qua design bij elkaar passen. Maar dat is een logisch gevolg van een logische beslissing.

P.S. Ik haal vooral Apple-voorbeelden aan omdat het artikel Jony Ive betrof en Jony Ive vooral bekend is om zijn werk bij Apple. Jony Ive heeft altijd bijzonder goed kunnen vertalen wat de wens is van een markt naar de uitvoer van een product. Desalniettemin is dit de kern van consumer product design: je markt begrijpen, je positie van je techniek begrijpen, en aan de hand daarvan een ontwerp maken wat goed in de markt ligt. Elk bedrijf dat consumentenproducten levert doet dit en is dus net zo goed vast te stellen bij een bedrijf als Samsung, autofabrikanten, maar ook in huishoudelijke apparaten en gereedschappen, meubilair, enzovoorts.

[Reactie gewijzigd door naarden 4ever op 23 juli 2024 09:14]

Je slaat de nagel op de kop!
@HellFury Bovendien vind ik juist dat Apple wel één van de weinige is die er in slaagt om alles min of meer op elkaar aan te sluiten. Kijk bijvoorbeeld maar eens naar Google, waar ze qua ux/ui/naamgeving er totaal niet in slagen om een coherent verhaal te tonen.
Google heeft met dat Material Design juist de meest invloedrijke en complete design language ontwikkeld van de laatste paar jaar. Daarmee borduurden ze voort op het Metro design van Microsoft dat nog net te minimalistisch was. Apple is enorm beïnvloed door beide. Bij Apple zag het er allemaal zo uit voordat Microsoft en Google alles omgooiden.
ios7 was al een grote design verandering, en dat was een jaar voor Material Design was aangekondigd. Toen was al die hele design trend weg van software er laten uit te zien als fysieke dingen.
Kom op man, Material Design is echt zo'n puinhoop. Ik ben heel enthousiast over de filosofie van Material Design maar het systeem is weer zo vrijgezet dat je gewoon een inconsistente puinhoop krijgt, zelfs binnen Google apps.
Wat bedoel je daarmee dan? Want volgens mij is bij vrijwel elk product van Google meteen te zien dat het van Google is en dat is in mijn ogen heel knap. Het is een enorm herkenbare en toegankelijke look. De interfaces zijn logischerwijs niet allemaal gelijk, maar dat is in mijn ogen geen nadeel. Dat geeft de individuele applicaties nog een eigen gezicht, bij Windows Phone was het bijvoorbeeld veel uniformer (alles had praktisch dezelfde flow en navigatie), maar dat werkte niet altijd even fijn.

Als iemand die zich graag met UI/UX bezighoudt naast de technischere zaken, steek ik zelf het meest op en haal ik de meeste inspiratie uit de uitgebreid gedocumenteerde design language van Google. Apple en Microsoft zijn dan ook niet voor niks Google achteraan gegaan door zelf ook vergelijkbare design guidelines op te stellen.

Persoonlijk juich ik dat allemaal toe overigens, ben blij dat er nu meerdere partijen zijn die flink inzetten op een goede user ervaring, maar de tijd dat Apple de grote voorloper was is al een tijdje voorbij.
Ik moet toch even reageren op je stelling dat Apple en Microsoft Google achterna zijn gegaan...

1987...
ow ja hoor. ik vind dat als je naar de wereld kijkt apple-producten goed bij elkaar passen, maar het design van de iPad en de iPhones van dezelfde jaren heeft nooit echt dezelfde design-filosofie gevolgd. Wellicht wel de bedieningsfilosofie, maar:

De rechte alu iPad vs stalen iPhone 4
De gekromde iPad shell vs iPhone 5
De iPhone 6 vs rechte Macbooks
De stalen iPhone 10 vs zwart alu Mac Pro
De rechte iPad Pro vs afgeronde Apple Watch
De space grey van de AppleWatch en de iPhone X

Nogmaals: Apple doet het heel goed, en in vergelijking met de rest van de wereld perfect, maar de designelementen hebben nooit gelijk gelegen. De iPhone X(s) en AppleWatch misschien, maar ik denk dat dit bewust is, sowieso om gelijk=ongelijk te voorkomen en wat mensen zien als 'Apple design' dynamisch te houden.
Klopt. Prachtige comment. Als aanvulling erop zou ik willen toevoegen dat Ive ook niet vies is om ergens aan vast te houden of juist een nieuwe richting op te gaan. Juist door deze twee elementen werd Apple op sommige momenten een trendsetter of beïnvloedde de trends flink. Tegenwoordig lijkt dat effect weer wat meer naar de achtergrond te zijn geplaatst.
Desalniettemin, Ive is een uitzonderlijk goed persoon die de markt aanvoelt, maar ook weet hoe hij soms tegendraads moet zijn en daardoor juist een trend kan zetten. Op zijn eigen manier is hij briljant.
"Ik denk dat je als bedrijf als Apple JUIST niet wil dat alles precies op elkaar aansluit"

Dat dacht ik in de autobrache ook, maar als je ziet hoeveel fabrikanten tegenwoordig belang hechten aan "familiegezichten" (alle auto's dezelfde voorkant) e.d., tja...
De homeknop, de aan-uitknop op dezelfde plek, het appeltje achterop, metalen bodies, zwarte randen om het scherm. Van sommige dingen kun je zeggen 'dat is toch normaal', maar veel van deze voorbeelden waren 12 jaar geleden nog niet zo normaal (voorbeeld: de tekst op een laptop was leesbaar als je hem dicht voor je had liggen, niet voor denene die tegen de klep aankeek als hij open was). In dat geval vind ik juist dat apples designfilosofie perfect op elkaar aansluit.

Als je kijkt naar bijvoorbeeld BMW is een steeds sterkere klacht dat de voorkant identiek is tussen verschillende auto's. Hetzelfde geldt voor Audi. Dezelfde worst, alleen een andere lengte (en basically is dat ook helemaal niet zo erg. Een iPhone Xr en Xs zien er voor de leek ook redelijk identiek uit). Toch willen veel autorijders (met name buiten Europa) dat hun auto zich onderscheidt. Doet BMW hier iets mee (de ongelofelijk grote neusgaten op hun nieuwe 7-serie), worden ze afgefakkeld. Apple betreedt hier de fijne lijn perfect, soms TE perfect (mensen die klagen dat iPhone 6, 7 en 8 identiek zijn, of te weinig verschil in Apple Watch series, etc.).
Of juist wel een nieuwe richting... de huidige designs gaan alweer een aantal generaties mee; de nieuwe iMac lijkt op de voorgaande, de iPhone Xs lijkt op de X etc. Zou best kunnen dat ze de line-up gaan opfrissen... zou tijd worden eigenlijk.
Apple wordt gewoon zijn klant. In plaats van onder Apple te werken, gaat ie naast Apple werken.
De laatste generaties iphone lijken erg veel op elkaar, meer evolutie dan revolutie. Het design werd steeds minder spannend. Ook zo met de hardware, inmiddels zelfs iphones zonder 5G terwijl andere high-end telefoons dat wel hebben. Het wordt hoog tijd dat het allemaal een stuk innovatiever wordt. Een touchbar op de macbook pro en niet veel betere specs en een belachelijk hogere prijs. Natuurlijk zullen er genoeg mensen die dit geweldig vinden en het er domweg voor betalen. Ik ben helemaal afgehaakt op Apple en zijn walled garden en steeds minder innovatieve waar voor mijn geld. Apple vind ik sinds dat Steve is overleden een behoorlijk boring bedrijf geworden.

Het nieuws dat Ive weg gaat voelt dubbel. Jammer dat hij niet met spannendere designs is gekomen na zijn prachtige eerdere werk, hij had vast opnieuw wat innovatiefs kunnen verzinnen. Ben erg benieuwd of de opvolging met zulke spannende dingen kan komen als waar Ive ooit mee kwam.

[Reactie gewijzigd door simon999 op 23 juli 2024 09:14]

De man heeft uiteraard verschillende, toch wel wel iconische designs op z’n naam staan. Maar ik hoop stiekem toch dat onder een nieuw design bewind men bij Apple terug iets meer “Function over design” ipv andersom gaat denken.

Edit: geen idee waarom dit gedownvote wordt? Of is er hier eentje bezig die gewoon alles gaat downvoten?

[Reactie gewijzigd door Simon Shipperd op 23 juli 2024 09:14]

Tevens is de man wel bekend geworden vanwege zijn welhaast hijgerig zalvende toonzetting bij aankondigingen van Apple producten.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 343906 op 23 juli 2024 09:14]

True kijk naar die video.. Heeft op mij averechts effect. Te over the top. Te nep. Te gebakken lucht. Te zelfgenoegzaamd. Zou de duivel nog kunnen verkopen als verbeterde versie van god xD
Tjah dat kun je vinden. Echter is wat hij zegt wel “waar”. Hij beschrijft simpelweg hoe het designproces voor verschillende producten eruit heeft gezien. Daar is hij trots op en heeft hij passie voor. Nergens zegt hij dat andere bedrijven geen designproces volgen... Hij benoemt enkel het proces zoals dit gelopen is binnen Apple. Persoonlijk vind ik dat juist heel boeiend. Product ontwikkeling kost járen; alsin meer dan 1 jaar voor een iteratie, 4-10 jaar voor een nieuwe product categorie.
Sneller gaat dat niet tenzij je (bijna) niets zelf bedenkt. En juist daarom vind ik het verhaal achter wat er gepresenteerd wordt zohaast nog boeiender dan wat er enkel op basis van specs straks in de winkels ligt kant-en-klaar ter transactie.
Bijvoorbeeld het openingsproduct in deze video, de MacBook unibody, dat was toen (2008) ook echt een totaal nieuwe manier waarop laptop behuizingen gemaakt werden. Om dat mogelijk te maken zijn ALLE cnc machines die destijds geschikt waren om dit productieproces uit te voeren opgekocht. Een investering van honderden miljoenen. Geen enkele andere fabrikant die dat zou doen om een nieuwe koers in te slaan.

Te Amerikaans lijkt me ook sterk; Jony Ive is een Brit in hart en nieren.

[Reactie gewijzigd door nms2003 op 23 juli 2024 09:14]

Anoniem: 343906 @Rinzwind28 juni 2019 08:57
Precies! Zo verschrikkelijk overdreven. Niet om aan te horen.
Nee dan die topman van Samsung. Die galaxy uitspreek als Galox. 😃 Die ingehuurde Engelse presentator.. over arrogantie gesproken 😃
Anoniem: 343906 @OhMyGod28 juni 2019 16:50
Die heb ik niet mee gekregen. Zal ik eens opzoeken dan. Overigens hoeft het niet eens zozeer arrogant te zijn of i.d. maar het is zo overdreven.
Te amerikaans bedoel je...
Ik vind zijn filmpjes ook maar niks, alsof hij elke keer opnieuw de uitvinding van het wiel aan het aankondigen is. Een jaar later is het weer zover. Echt overdreven :+
Te gebakken lucht, te zelfgenoegzaamd?
Nou die beste man heeft verdomd veel recht van spreken, gezien zijn staat van dienst.
Ik zou je eens aanraden een biografie over hem te lezen, die man blijft het liefst ver uit de publiciteit maar is bezeten van zijn vak. Die bezetenheid en zijn stem wordt schijnbaar door sommigen als arrogant gezien.

Ikzelf vindt zijn manier van spreken prettig, rustig en duidelijk.
En een promo film over de top vinden........goh, vertel eens wat nieuws.
Inderdaad, vreselijk arrogante stijl heeft die man. Ik heb promovideo's waarin hij aankondigingen deed nooit kunnen uitkijken. Hij lijkt constant een masker te dragen en puppy ogen op te zetten om sympathiek over te komen en dat geeft een zeer onoprechte indruk.

[Reactie gewijzigd door Putwater op 23 juli 2024 09:14]

Form follows function bedoel je. Wat mij betreft is de nieuwe Mac Pro daar een heel mooi voorbeeld van.
En als ik eerlijk ben; de iPhone X ook. Het enige “minpunt” is de glazen achterkant, maar het is daarmee ook een ode aan de iPhone 4. Mijn inziens het meest iconische iPhone design tot de iPhone X.

[Reactie gewijzigd door nms2003 op 23 juli 2024 09:14]

De glazen achterkant was nodig voor Qi. Ik had het persoonlijk prettiger gevonden als de achterkant aluminium of rvs was gebleven en dan geen Qi, maarja :P
Haha same here. Qi my ass.
Een volledig chromelook achterkant zoals nu het frame op de iPhone X _/-\o_

[Reactie gewijzigd door nms2003 op 23 juli 2024 09:14]

En wat is je mening over de Magic Mouse 2? :P Waar zaten ze toen met form follows function toen ze vergaten waren dat je hem ook moet kunnen opladen 8)7

Wat betreft meest iconische design van de iPhone, smaken verschillen natuurlijk, maar ik vind dat de iPhone 3gs dit nog altijd is. De iPhone4 stond voornamelijk bekend om zijn massaal gebarsten achterkant :+
Das een lastige. Eerlijk. Als ze de connector zo hadden geplaatst dat je de muis kunt gebruiken tijdens het laden had half de wereld bedraad zitten muisen met draadloze muis.
Nee volgens mij moet juist de Magic Mouse voorzien worden van QI en vervolgens deze op te laden via een mat of op de base van je iMac.

Wat betreft iPhone design. De 2G was mijn eerste. De 3G(S) vond ik juist een stap terug in kwaliteitsbeleving door de materiaalkeuze. Heb de iPhone 4 2 jaar gebruikt en toen was hij nog puntgaaf, daarna mijn vader nog 3 jaar. Nog steeds spotless. Ik heb met dus nooit geïrriteerd aan het glas.

[Reactie gewijzigd door nms2003 op 23 juli 2024 09:14]

Ik denk dat de Magic mouse 2 oorspronkelijk uitgedacht was met draadloos laden, maar dat hun wireless charging tech/pad nog niet goed genoeg was. Daardoor zit je nu met een of andere pauperoplossing met de kabel aan de onderkant :P
De meest iconische is toch juist de iPhone 3G. Die telefoon had een bolle achterkant, in tegenstelling tot de standaard saaie achterkant van de 4.
De iPhone 4 had de strakke looks van een Leica camera. De iPhone 3G was een iPhone 2G zonder aluminium achterkant... Wat mij betreft qua feel echt een stap terug. Ik ben nooit heel blij geweest met de 3 serie qua looks.

[Reactie gewijzigd door nms2003 op 23 juli 2024 09:14]

Ik vond die geweldig. De bolle achterkant vormde mee met je broek en het ging goed samen met de natuurlijke look. De 4 was een baksteen.
Naar verluid is Tim Cook vooral geobsedeerd door productieprocessen en weet verder weinig van het product. En thevens zitten er steeds meer mensen met een financiële achtergrond in de raad van bestuur... botert gewoon niet tussen creatieven en financiëlen. Plus: ze zijn zwaar in de minderheid. Wat in mijn opinie zorgwekkend is.
Klopte dit nieuwsartikel toch: nieuws: Gerucht: Jony Ive doet niet veel meer aan productontwerp voor Apple

Ive wilde al heel lang terug naar Engeland (waar hij oorspronkelijk vandaan komt).
Hij begint zijn nieuwe bedrijf in Californië.
Ik kan me prima voorstellen dat hij zijn bedrijf in California opricht maar zelf veel meer tijd in Engeland gaat doorbrengen. Ik moet er zelf ook niet aan denken om langere tijd in California te moeten wonen en hij zit er toch al erg lang.
En laat zich weer inhuren door Apple, er verandert dus niks eigenlijk.
nou, ik denk niet dat het een eenmansbedrijf zal worden. hij kon als werknemer van Apple geen opdrachten weigeren en personeel aldaar gebruiken voor eigen projecten.
dat kan met zijn eigen bedrijf allemaal wel. en het zou mij niks verbazen als een aantal anderen bij apple met hem mee gaan.
ik denk ook dat hij met zijn reputatie wel goed geld kan verdienen met z'n bedrijf.
Goed geld verdienen deed 'ie bij Apple ook al wel. Daarvoor hoeft 'ie het niet te doen. Ik denk dat het hem om meer vrijheid gaat. Zowel om familie in de UK te bezoeken (en de universiteit daar) als om meer persoonlijke projecten aan te nemen.
Hij heeft al heel veel geld.... Hoi was na Tim cook de best verdienende persoon binnen Apple.
HIj deed al langer werk buiten Apple, maar vooral voor charity-achtige zaken. Zo heeft hij een keer voor Leica een camera ontworpen waarvan de opbrengst naar een goed doel ging.
Dat klopt want hij gaat o.a. samenwerken met Marc Newson die ook weleens ontwerpen heeft gemaakt voor het Nederlandse kledingmerk G-Star.
Het zou wel leuk zijn als hij bij de volgende keynote op het podium verschijnt.
Waarom zou dat leuk zijn?
Hij is namelijk een van de weinige van de top van Apple die tijdens een keynote niet vaak op het podium gestaan heeft, maar wel in videoboodschappen het product introduceert, vaak alleen met zijn stem en niet zijn gezicht.
Edit : beetje aangepast, met dank aan @Donstil

[Reactie gewijzigd door Dancing_Animal op 23 juli 2024 09:14]

Dat deed hij vroeger wel maar heeft hij een hekel aan. Vandaar dat hij daar sinds een paar jaar mee gestopt is.
De recente invloed van Ivy bij Apple was niet duidelijk. Wel heeft hij de software nog helpen omvormen zodat we al die houtinleg en vilten achtergrondjes kwijt zijn. Ook het nieuwe kleurengamma komt vermoedelijk van hem.
In een verder verleden vond ik de invloed van Dieter Rams ook duidelijker dan die van Ivy ;)
Dieter Rams is dan ook één van de inspiratiehelden van Jony.
Anoniem: 428562 28 juni 2019 09:36
Hoop dat er nu weer echte keyboards in de macbooks komen, iets dikker met betere koeling zou ook een goed idee zijn.
Ik zal zijn stem missen :'( waarschijnlijk huurt Apple hem nu in?

[Reactie gewijzigd door Macboe op 23 juli 2024 09:14]

Dat staat in het artikel inderdaad.
begint een eigen designbureau en zal daarbij Apple als klant hebben.

[Reactie gewijzigd door Rataplan_ op 23 juli 2024 09:14]

Bedrijfskundig een vreemde zet van Apple. Waarom zou je (het hoofd van) de afdeling die de unieke identiteit van je product bepaalt willen externaliseren met alle risico's van dien? Om nog niet te spreken van de goudmijn aan marketingwaarde die deze man vertegenwoordigt. Wellicht was het niet te voorkomen, maar ik ga ervan uit dat Apple met alle resources tot haar beschikking wel iets had kunnen regelen om hem 'dichterbij' te houden.
Bedrijfskundig een vreemde zet van Apple. Waarom zou je (het hoofd van) de afdeling die de unieke identiteit van je product bepaalt willen externaliseren met alle risico's van dien?
Zou het niet eerder een stap van Ive zelf zijn, en niet vanuit Apple?
Anoniem: 428562 @PhWolf28 juni 2019 11:48
Man heeft er waarschijnlijk schoon genoeg van door het beperkte product aanbod van Apple. Wat is er voor hem bij Apple anders te ontwerpen dan computers/Telefoons ?
Jony Ive is de laatste 4 jaar al nauwelijks meer betrokken bij product design. Ik denk dat dat zijn eigen initiatief was. Het lijkt in eerste instantie iets nadeligs, maar tegelijkertijd leek Jony Ive zonder Jobs Apple niet de scherpte te kunnen bieden die er onder Jobs was.
Misschien wel goed, tijd voor nieuwe frisse iPhones!
Veranderen puur om maar te veranderen is niet nodig. De consistentie van de producten vind ik belangrijker dan dat elk model weer anders is en anders aanvoelt. Hou gewoon een goed ontwerp aan en doe daar een aantal jaar mee...
Hou gewoon een goed ontwerp aan en doe daar een aantal jaar mee...
Dat doen ze toch ook, neemt niet weg dat hij een vernieuwend ontwerp zou willen zien. De komende wordt weer een 1 op 1 kopie, en na 3 keer hetzelfde (jasje) voor meer geld te verkopen zijn veel mensen nou eenmaal er op uitgekeken.

[Reactie gewijzigd door watercoolertje op 23 juli 2024 09:14]

Tsja, als het je puur om het jasje gaat snap ik dat wel (hoewel de X/Xs/Xr toch écht wel anders zijn dan de voorgaande modellen).

Het moet niet zo zijn dat elk model net weer anders aanvoelt, andere materialen heeft, andere knoppen op andere plekken heeft zitten etc. Tenminste... ik beschouw dat als visieloos; je zwalkt van één ontwerp naar een ander zonder visie op je product.

Dat we ooit dikke witte iMacs hadden en daarna aluminium kregen die op een gegeven moment steeds dunner werden kan ik me nog indenken. Maar je moet er nu toch ook niet meer aan denken dat iMacs eerst vierkant waren, toen weer rond, toen kubusvormig en nu driehoekig, bij wijze van spreken. (Het "bolletje" van Apple uitgezonderd, maar ik vraag me af zonder het op te zoeken of Ive daar iets mee van doen had).
Sinds de iMac G5 is het design functioneel niet veranderd. Knoppen zitten op dezelfde plaats, het apparaat is een all-in-one zonder vage dingetjes op de voorkant, maar alleen een scherm en een logo. Geluid komt vanuit de onderkant.

Tegenwoordig is het ding in alle smaken te verkrijgen vanaf een quad i5 op FHD 21,5" tot 18-core xeon met 5K op 27". Echt wel een behoorlijk beproefd design wat nog wel enkele jaren meekan.
Nou... één dingetje is functioneel wel echt anders:

Ik had een iMac uit 2006 (zo'n witte, Intel, dus geen G5). Het power-LEDje op de voorkant zat gekoppeld aan een lichtsensor. Als het donker was dimde het lichtje als de iMac in standby stond en overdag brandde die fel. M'n pa had een iMac uit 2010, zo'n aluminiumversie, en die had geen power ledje. :P

[Reactie gewijzigd door DigitalExorcist op 23 juli 2024 09:14]

Ah true. Die hadden we op de macbooks ook idd. Wel jammer dat ze die gloeiende appel daar weg hebben gehaald.
Het power-LEDje was bij die plastic iMac gewoon een wit rond lichtje rechts onderaan onder het scherm in het frame. Je zag 'm ook niet, behalve als die opgloeide. Dat soort details zijn echt ❤
Beproefd? Qua stijl wel maar voor maintenance isn et een verschrikkelijke machine. Trekt na een jaartje gebruik vol stof, wordt steeds warmer en een normale consumer kan dat ding nooit schoon krijgen. Bedrijfs leven gebruikt deze machines relatief vaker en ruilen m dan om. Maar dat toont dat het geen goed design is. Het design houdt op den duur de functionaliteit tegen.

[Reactie gewijzigd door Sn0wblind op 23 juli 2024 09:14]

het is vrij simpel om hem schoon te krijgen stofzuiger op het rooster aan de bovenkant zetten en gaan. daarnaast kun je handmatig de fan op 5400 RPM aanslingeren en dan komt het er ook uit. voor consumenten is het veelal niet eens nodig als je de kamer waar hij in staat gewoon normaal schoon houd. Mijn opa heeft een 2009 iMac met SSD. ding is van binnen brandschoon.

Ieder apparaat trekt vol stof als het actief lucht aanzuigt in een ruimte waard veel stof is.
Bedeijfs leven gebruikt deze machines relatief vaker en ruilen m dan om.
Ja of ze leasen hem. Logisch ook, na 4/5 jaar is ie afgeschreven en is het tijd voor een nieuwe. Vaak kan dat financieel uit, omdat het de productiviteit verhoogt en je het in no time terug verdient.
2009 imac is een enorm andere machine dan de huidige thin Imacs en daar krijg je hem echt niet schoon. Alle kamers hebben enigzins stof.

De huidige modellen trekken binnen een jaar vol en er zijn niet genoeg ventilatie openingen om deze schoon te maken. Daarnaast is het ontwerp gebouwd op een negatieve airflow en niet een positieve. Dat houdt in dat er stof door elk gat in de machine getrokken wordt omdat de fans alleen aan het einde van de airflow zitten en niet het begin van de keten.
Ongelofelijk gezwam,

Twee jaar terug 'nieuwe' iMac aangeschaft, oude iMan (2007, Al Capitan) aan vriend gegeven, die blijft gewoon probleem - en geluidloos werken.
Volgens mij heeft Apple (en daarmee Jonathan) heel goed bewezen dat een goed design erg lang mee kan. Geen enkele apparaten die zolang meegaan qua design als Apple modellen. Kijk naar de iMacs en macbooks. Sinds het unibody design uit 2009 is er pas in 2016 een echte verandering doorgevoerd. Ook de iphones waren goed ontworpen en deden altijd minstens 2 jaar met hetzelfde ontwerp (met uitzondering van de eerste)
Precies. en dat mag mooi zo blijven :)
Zo werkt het nie thelemaal. Zodra iets populair is, vinden mensen verandering niet prettig. Veranderingen worden normaal doorgevoerd om juist het gouden ei te vinden. Uiteindelijk zorgt dit op den duur er ook weer voor dat innovativiteit verdwijnt als fabriekanten te lang aan een ontwerp vasthouden. Een erg lastige cyclus in design. Maar dit soort zaken zie je bijvoorbeeld ook in muziek terug.
Geen enkele apparaten die zolang meegaan qua design als Apple modellen.
Nooit van Thinkpads gehoord? Die hebben bijna 30 jaar hetzelfde design.
Moderne iPhone ontwerp was grotendeels gejat van de HTC One destijds.

Apple maakt verder vaak mooie producten verder, maar ook hele lelijke de laatste jaren, zoals de Smart Battery Case, en de nieuwe Mac Pro, Apple Watch en AirPods. En dan neem ik de laptops niet mee waarbij ze design over function verkozen met die butterfly keyboards.

Volgens mij mag er wel een frisse wind gaan waaien.
Nooit van Thinkpads gehoord? Die hebben bijna 30 jaar hetzelfde design.
helaas wel ja. Ik heb er eentje van het werk, maar wat een ondingen zijn dat. Ik ben niet voor verandering vanwege verandering, maar ergonomisch gezien is het echt geen fijne laptop. Trackpads zijn onder de maat (iedereen heeft hier dan ook een muis erbij), ze zijn ontzettend lomp om te vervoeren en het toetsenbord is scheef. Dit had in die 30 jaar echt wel verbeterd moeten worden.

En ja die case gaat echt nergens over, maar de mac Pro, apple watch en airpods zijn echt geen lelijke producten. De case van de airpods is juist weer zo'n dingetje waar het design ook gelijk een funtie heeft.

en wat is er mis met de functie van het toetsenbord anders dan de kwaliteit er van? hij typt fantastisch. Kan ik van de thinkpad niet zeggen. Hoe vaak ik daar wel niet de verkeerde toets in druk (pijltjes toetsen en page up/down zit in dezelfde ruimte als de enter toets en dus veel te klein, FN en control key zitten omgewisseld en dus mis je die vaak als je andere toetsenborden gewend bent).
Máár dat joystickje is wat de Thinkpad legendarisch maakt. Ja die Thinkpads (ook wel 'brickpads' genoemd juist vanwege de robuustheid...) maakt ze enorm stevig en dus robuust. Je kunt die dingen in een tas mikken en geen zorgen maken over fragiele onderdeeltjes die het misschien niet zo leuk zouden vinden. (Even aangenomen dat je er een SSD in hebt zitten tegenwoordig; normale schijven vinden gooi- en smijtwerk niet zo leuk...).
Nou, ik typ dit op een L540 en terwijl ik typ, veert de behuizing mee met mijn toetsaanslagen.

Ho momentje, typfpoutje... even de cursor verplaatsen met mijn muis want de trackpad is waanzinnig slecht (registreert 33% van de aanrakingen niet eens) en de uitvinder van die "joystick" (ik noem het de track-tepel): heeft een hekel aan mensen.

En over de afgebroken stukken plastick bij het scharnier maar niet te spreken. En ik ga er echt niet lomp mee om hoor.

En kan iemand Lenovo even uitleggen dat het rete-irritant is dat de ventilator om de 15 seconden opstart met het geluid van een optrekkende stadsbus? Waarom zoemt dat ding? Bij andere merken laptops hoor je alleen de luchtstroom.

Of dat op een laptop in deze prijsklasse toch wel een beter display gezet mag worden?

Maar ik moet het er mee doen helaas... Hoewel BYOD mogelijk is binnen het bedrijf, moet ik sinds een paar maanden verplicht met deze company-issued L540 werken omdat het benaderen van de productieservers sinds een paar maanden niet meer vanaf een BYOD mag (en ook onmogelijk gemaakt is). Dus staat mijn eigen MacBook Pro nu werkeloos in de kast...
Ja, Lenovo... goedkope Chinese troep. Ik heb het over de échte Thinkpads uit het IBM-tijdperk ;)
HTC One my ass. De 6 had een plaats achterkant en bolle zijkanten, de One juist een bolle achterkant en rechtopstaande zijkanten.
De anetenne lijnen waren er al sinds de iPhone 4 en het full alu frame al sinds de iPhone 5.

[Reactie gewijzigd door nms2003 op 23 juli 2024 09:14]

Jij vindt die Mac Pro, Apple Watch en Airpods lelijk (hoe dan!! maar dat terzijde).
Al die producten werden lelijk gevonden toen ze werden aangekondigd:
Apple Watch
Apple Watch is ugly and boring (and Steve Jobs would have agreed)

Mac Pro
ugly, glorious cheese grater tower design

Airpods
But almost as soon as Apple's Phil Schiller pulled the curtain on the so-called "AirPods," the general reaction was almost universally negative:

wearing these will make you look like you have soggy cigarettes sticking out of your ear.


Zelfs op Apple forums regende het klachten na bijvoorbeeld de aankondiging van de Apple Watch.

Dat sommige mensen nu gewend zijn aan het design doet daar weinig aan af.
Tjah. Smaken verschillen. Geen van bovenstaande heb ik ooit niet mooi gevonden. De Apple Watch was juist de eerste die het digitale paradigma omarmde in zijn hardware ontwerp dat naadloos aansluit op de software. Geen andere smartwatch maker durfde verder te kijken dan de traditionele horloge stijlen.
Ik zie bij de juwelier ook enkel ronde horloges, met een reden.
Hou op, er zijn fantastische vierkante horloges. Het is een heel normale gangbare vorm, naast ronde horloges.
https://www.chrono24.nl/patekphilippe/staal--cm4.htm

Lang niet allemaal rond, sterker nog, gebaseerd op vierkant...
Valt je niet op dat de horloges die niet ovaal of rond zijn er heel anders uit zien als de apple watch? Ze zijn namelijk allemaal rechthoekig, en het horloge zelf is even breed en even dik als de band. Dat is bij de apple watch niet het geval, die is vierkant, niet rechthoekig, die is breder als de band, en dikker als de band.

De apple watch is overduidelijk functie over design. En dat is helemaal prima. Ik snap niet waarom je mensen er van wilt overtuigen dat de apple watch zowel functie als design heeft. Want dat heeft ie niet. Als je het ding naast een ronde smartwatch ziet die niet zo functioneel is, dan zie je toch ook wel dat dat stijlvoller is, omdat het meer lijkt op horloges zoals we die kennen.

https://www.phonearena.co...-or-Samsung-Gear_id103808

Dit plaatje bijv.
Tsja. Ik vind ronde uurwerkjes óók mooi hoor. Heb zelf een Breitling ... :) maar die heeft dringend onderhoud nodig en dáár heb ik even geen geld voor over momenteel. De Apple Watch is een prima ding, misschien qua design niet je-van-het inderdaad maar het heeft zijn eigen markt en eigen plek verdiend. Juist omdat het iets anders is dan een klassiek 'klokje' vind ik het vierkante juist wél passen. Een iPhone is toch ook niet rond? De Watch mag best in het algehele plaatje passen. Het enige wat uit de toon valt is de Mac Pro-prullenbakmodel, die ronde dus. En de Homepod.
Hij blijft nog voor Apple werken maar dan via een dongle.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.