Home Assistant komt beschikbaar voor Android Auto

Home Assistant wordt beschikbaar gemaakt voor Android Auto. Dat houdt in dat het mogelijk wordt om smartapparaten aan te sturen vanaf het dashboard van auto's die de app ondersteunen. Momenteel zit de functie in bèta. Binnen twee weken moet deze algemeen beschikbaar worden.

In de Android Auto-app van Home Assistant is het onder meer mogelijk om de garagedeur, sloten en lampen te bedienen, schrijft het ontwikkelingsteam in een blogpost. Door op een categorie te klikken worden alle eenheden binnen die categorie getoond, inclusief hun status. Bij de garagedeur staat bijvoorbeeld of deze 'open' of 'dicht' is. Met een druk op de knop is het vervolgens mogelijk om de deur ofwel te openen, ofwel te sluiten.

Verder is het mogelijk om via de Home Assistant-app te navigeren naar alles wat een locatie heeft, zoals smartphones van anderen en smarthomeapparaten. Tot slot is er een 'binaire sensor' toegevoegd, waarmee gedetecteerd kan worden of de telefoon verbonden is met Android Auto. Hiermee is het bijvoorbeeld mogelijk om automatisch de garagedeur te openen, zonder dat gebruikers daarvoor op een knop hoeven te drukken. De app is momenteel beschikbaar in het bètakanaal van de Google Play Store. Binnen twee weken wordt er een stabiele versie uitgebracht, belooft het team.

In december kwam Google met een update voor Android Auto die ondersteuning voor iot-apps toevoegde. Volgens de richtlijnen is het voor dergelijke applicaties toegestaan om functies toe te voegen waarmee gebruikers met één druk op de knop smarthomezaken in- en uit kunnen schakelen, of open en dicht kunnen doen. Het is niet toegestaan om tijdens het rijden bezig te zijn met de app-instellingen, zoals het toevoegen van routines, of met specifiekere besturingen. Daar valt bijvoorbeeld het aanpassen van de thermostaat onder, of het helderheidsniveau van lampen.

Door Kevin Krikhaar

Redacteur

21-01-2023 • 10:40

152 Linkedin

Reacties (152)

152
148
85
3
0
34
Wijzig sortering
Het zou mooi zijn, als je via Home assistant ook de auto aan zou kunnen sturen.
- Laden starten als je energie teruglevert.
- Auto voor verwarmen als de temperatuur buiten, van de accu of interieur onder een bepaalde waarde komt (of via moetjekrabben.nl)
De Renault Remote Services App is een tijd geleden al ge-reverse-engineerd waardoor je met je "My Renault" en je "My Dacia" accounts kunt inloggen en toegang hebt tot remote-functionaliteit van moderne Renault en Dacia voertuigen, zie de Dacia en de Renault integrations.

Afhankelijk van de mogelijkheden die je auto je biedt, kun je deze ook vanuit Home Assistant benaderen. Ikzelf heb een Dacia Spring, en onddanks dat dit (veruit) de goedkoopste elektrische auto is, kun je de cabine voorconditioneren (verwarmen in de winter, koelen in de zomer), kun je het laadproces volgen en het laden stoppen en starten.

Terugleveren kan niet, maar dat kan mijn auto dan ook fysiek niet (helaas).

Via een IKEA Tradfri button en een Zigbee USB stick kan ik nu met een knopje in de gang van mijn huis mijn auto laten voorverwarmen. Zodra ik bijna zo ver ben om met de auto te vertrekken, druk ik een paar minuutjes van tevoren op deze fysieke knop in de gang. Als ik 5 minuten later bij mijn Dacia Spring kom, is deze al lekker warm en tevens ontdaan van ijs/wasem.

Verder heb ik een automation geprogrammeerd die mij het vermeld als de auto is ingeplugd maar al 15 minuten lang niet aan het laden is én onder de 90% is. Wanneer dit het geval is, omdat er bijvoorbeeld een storing is, of omdat ik het laden per ongeluk gestopt heb, krijg ik een notificatie op m'n telefoon om ff te checken of alles in orde is. Zodat ik nooit terug kom bij een auto die niet heeft geladen terwijl dat wel de bedoeling was.
Interessant. Op welke hardware draai je HomeAssistant en welke versie gebruik je?
Ik draai de laatste versie van HA op een Intel NUC die ik voor 120€ op Tweakers V&A gekocht heb (met 8GB ram, i5 van de 8 generatie en 128 GB SSD)
De hardware is toch niet zo interessant? Ongeacht de hardware, draaien automations toch gewoon?
(Ja, een Zigbee stick heb je nodig, maar je nu een Pi4, een Yellow of NUC draait.. )

Overigens: Tof, zo'n Spring. Ik heb zelf een e-up!. Ook niet hypermodern zou je denken, maar ook ik kan 'm voorverwarmen, laden starten en stoppen, laadsnelheid aanpassen, notificaties laten versturen etc etc. Vooral handig om melding te krijgen als de accu (bijna) vol zit..

De automation voor ontdooien, als krabben, en aan de paal, en werkdag / of voetbal is nog niet van de grond gekomen alleen: Ik merk (als mens) dat er toch te veel parameters zijn die meespelen. En elke dag de auto laten climatiseren, klinkt ook niet smart.
Je kunt je (google) agenda integreren. Is even prutsen, maar werkt verder prima
Met de tesla plugin voor Home Assistant is dat al mogelijk, ik vermoed dat andere auto plugins dat ook wel ondersteunen, zoals die van Hyundai/Kia en BMW/Mini.

[Reactie gewijzigd door Cyw00d op 22 januari 2023 19:09]

Er heeft een community de app van Kia om je auto te besturen reverse engineered en een Home Assistant plugin gemaakt.
https://github.com/Hyundai-Kia-Connect/kia_uvo
Of deze als je een 2019 model hebt die geen uvo heeft: https://github.com/PimDoos/kia_connect
En bij Nissan toch ook? Heb dat nochtans meermaals op de reclame op tv gezien.
Dit is integratie met de auto. Artikel gaat over het feit dat ha in de auto op het scherm beschikbaar komt
Hij/zij antwoordt toch op een opmerking die gaat over het aansturen van de auto vanuit HA? Hij/zij geeft dus geen opmerking over de inhoud van het artikel maar wel richting iemand die het liever de omgekeerde weg ziet: van HA richting auto. Iets wat, naargelang het merk auto, eigenlijk al kan.

Denk dat het rijtje automerken, dat ondersteunt wordt via Home Assistant, iedere dag groeit. Dacht dat bijvoorbeeld Audi ook (beperkt) kon aangestuurd worden via HA
Ligt aan het voertuig. Bij Kia (en nog een aantal merken) is dit gewoon te integreren:

https://github.com/Hyundai-Kia-Connect/kia_uvo
Air Conditioner Status, Defroster Status, Set Temperature
Heated Rear Window, Heated Steering Wheel
Car Battery Level (12v), EV Battery Level, Remaining Time to Full Charge
Tire Pressure Warnings (individual and all)
Charge Status and Plugged In Status
Low Fuel Light Status (for PHEV and IC)
Doors, Trunk and Hood Open/Close Status
Locking and Unlocking
Engine Status
Location/Coordinates (over GPS) and Geocoded Location using OpenStreetMap (optional, disabled by default)
Last Service and Next Service in Canada
Odometer, EV Range (for PHEV and EV), Fuel Range (for PHEV and IC), Total Range (for PHEV and EV)
Latest Update
cache update interval, force update interval, blackout start and finish hours
Locking and Unlocking
Is dat de status van de sloten? Of kan je de auto daadwerkelijk op slot en van het slot halen via de app?

Lijkt me om een heleboel redenen een gevaarlijk feature. Wat als de app/achterliggende cloud wordt gehackt?
Last Service and Next Service in Canada
Moet je met je Kia of Hyundai naar Canada voor onderhoud? :+
Is dat de status van de sloten? Of kan je de auto daadwerkelijk op slot en van het slot halen via de app?

Lijkt me om een heleboel redenen een gevaarlijk feature. Wat als de app/achterliggende cloud wordt gehackt?
Nee dat is het daadwerkelijk openen van het slot. Heel veel autofabrikanten hebben deze feature.
Moet je met je Kia of Hyundai naar Canada voor onderhoud? :+
Als je wilt dat je status klopt wel :+
Mijn Zweeds/Chineese vervoermiddel (en ik vermoed veel andere Android gebaseerde voertuigen) hebben geen API toegang. En de mobile app is een drama :/
Naargelang welke auto en lader je bezit kan dit allemaal al ;)
Dit kan al. Als je een slimme laadpaal hebt en die integreert met Home Assistant, dan kun je reguleren hoeveel die mag terugleveren d.m.v. Open Charge Point Protocol.

Sommige auto fabrikanten bieden een API aan waarmee je het klimaat systeem van de auto op afstand kunt activeren. (alleen is de interieur en accu temp vaak niet uit te lezen)
Dat kan ook als je wilt, ik kan met Home Assistant alle functies van mijn Audi aansturen welke ook met de Audi-app kunnen.
Heb de skoda enyaq ook in HA zitten
Dat kan al. Dan moet je auto natuurlijk wel een API hebben om dit soort dingen te activeren. Home Assistant biedt je deze mogelijkheden al.
Ik zowel de Tesla als de Skoda in Ha, werkt uit de kunst
Hoe moet dat dan? AndroidAuto werkt alleen als je telefoon met je auto verbonden is. Verder heeft AndroidAuto geen toegang tot de systemen in je auto (gelukkig maar).
hoezo heeft android auto geen toegang tot de systemen, - dat zou betekeken dat autos met android-auto geen crouse-control hebben? voor zover ik begrepen heb werken al die auto's juist wel met een android auto - zolang je de juiste apps maar hebt of er ondersteuning voor jouw voertuig-management systeem in je android-auto-rom verwerkt zit. het zou toch gek zijn, dat je na een update van je systeem dat dan je kachel niet meer aangezet kan worden ;)
hoezo heeft android auto geen toegang tot de systemen, - dat zou betekeken dat autos met android-auto geen crouse-control hebben?
Android Auto doet absoluut geen functies als cruise control. Dat zijn altijd functies van het OS van de auto.
Ik denk dat hier Android Auto (app) en Android Automotive (OS) door elkaar gehaald worden.
Op de Polestar en Volvo draait Android Automotive.
Helaas is het daarop niet mogelijk zelf verschillende apps (zoals Flitsmeister en Parkmobile) te installeren.
En in de huidige versie is de functionaliteit veeel minder dan 'vroeger' in de XC40 (benzine en diesel) met de Volvo app. Aan de andere kant is de Googlenavigatie weer een verademing met wat Volvo bood.
Geen probleem, kan al met tesla
Onder mijn matras heb ik een goedkope druksensor (vergelijkbaar met die in een autostoel) aan een Zigbee deursensor gesoldeerd. Zie of merk je helemaal niets van. Zodra ik mijn bed uitstap op een doordeweekse dag en het is die nacht kouder geweest dan X graden, wordt automatisch de ruiten ontdooit en het stuur verwarmt d.m.v. de KIA UVO/Hyundai Bluelink integratie in Home Assistant. Werkt perfect!
Vermoedelijk ga je dan ook het abonnement nodig hebben om remote aan je HA thuis te kunnen?
Hoeft niet, je kunt nu ook "gewoon" Home Assistant achter een open poort of reverse VPN zetten.
Denk dat je reverse proxy of VPN bedoelt :+

Het voordeel van de HA cloud is dat het volgens mij ook hole punching doet, waardoor het ook bereikbaar is zonder port forwarding.
Yep, en yep :)

Ik heb zelf het abonnement, maar zonder abo is ook prima mogelijk.
Klopt. Ook dit kan gratis met Cloudflare, mocht je willen
je kunt beter de cloudflared addon gebruiken, dan hoef je geen poorten open te zetten
Ligt eraan wat je belangrijk vindt. Aan de ene kant hoef je geen poort open te zetten, aan de andere kant gaat al je traffic dus wel via Cloudflare. Zat mensen die dat maar niets vinden en ik vindt 't op zich best valide redenen als je online een beetje rond leest.

Desalniettemin gebruik ik zelf ook de Cloudflared app.
Daar zijn oplossingen voor. Met Cloudflare kan je een tunnel maken naar je HA.
Zeer eenvoudig op te zetten en kan geheel gratis. https://youtu.be/xXAwT9N-7Hw
Ik zou wel in Cloudflare de firewall gebruiken om landen te blokkeren die je liever niet als bezoeker wilt. Daarnaast zijn er nog andere security maatregelen die ik zou activeren zoals 2FA en automatisch IP blokkeren na 3 foute pogingen.

Uiteraard kan je een abonnement aangaan om de ontwikkeling te ondersteunen. Dan heb je ook minder zorgen.

[Reactie gewijzigd door SMGGM op 21 januari 2023 11:03]

goede tips voor mijn huidige cloudflare verbinding. tnx
Ben vrij snel tot die conclusie gekomen. Zag snel in de logs dat ik bezoekers had van landen als Rusland, China, UK enz maar ook Frankrijk en Duitsland. Over het algemeen onschadelijk en bots die kwetsbare zoeken in populaire CMS zoals Drupal (soms wel 100 requests per dag). Eentje was wel login pogingen aan het proberen.

Beslissing genomen om alles behalve België te blokkeren. Zeer doeltreffend vond ik en dit dan samen met de andere opties erbij slaap ik wat beter.
ja ik zie het vaak ook voorbij komen in de raportjes die cloudflare stuurt, maar ik had niet erbij stil gestaan dat ik met de gratis versie wellicht ook alle andere landen kan blokkeren.

wel nu even uitzoeken hoe het alllemaal ingesteld moet worden. google is my friend i guess

[Reactie gewijzigd door okkies op 21 januari 2023 12:21]

Aanmelden op Cloudflare, je domein selecteren, Security > WAF en daar een nieuwe regel toevoegen BLOCK "country does not equal to..." en je eigen land kiezen. Je kan een stuk of 5 regels gratis toevoegen dus prima voldoende voor de meeste mensen.

Is ook eens nuttig om al de opties die Cloudflare heeft te bekijken. Er zitten nog wat andere leuke in.

Opties als een IP blokkeren bij een aantal foute login pogingen of de 2FA zijn in HA terug te vinden.
2FA kan in de UI van HA, IP ban op login kan met volgende jaml
http:
ip_ban_enabled: true
login_attempts_threshold: 3
https://www.home-assistant.io/integrations/http/
Nota: Spaties wist T.net hier dus vergeet die niet ;)
Pas op dat je je eigen niet bant :+

[Reactie gewijzigd door SMGGM op 21 januari 2023 12:48]

Vermoedelijk ga je dan ook het abonnement nodig hebben om remote aan je HA thuis te kunnen?
Je kan ports forwarden om er op remote bij te kunnen? Je hebt niet persé een abonnement nodig.
De VPN service is wel wat veiliger, maar niet noodzakelijk.
2 regeltjes met tekst in je configuratie en je kan portforwarding toepassen.
en als je dan 'in' HA de reverse proxy installeert, kan je het nog van een mooi let encrypt ssl certificaatje voorzien ook.
Lijkt me dat er ten opzichte van de huidige situatie niks veranderd. Overigens is het afsluiten van Home Assistant cloud uiteraard wel een manier om de maker van HA te supporten ;)
Ik gebruik Tailscale. Werkt eenvoudig.
Wat een zeurende reacties zeg. En dat voor Tweakers peeps. Ik vind het geweldig nieuws! Hulde voor Home Assistant! Het valt op dat ze de laatste tijd flink op dreef zijn.

Een product wat ik door en door steun, aangezien ik daar dagelijks mee werk en afhankelijk ben. Zelfs meer dan je van een OS zou verwachten.

Ook goed nieuws voor mensen met Android Automotive, aangezien dit daar ook zal werken. Al is met Automotive zoiezo meer mogelijk.

[Reactie gewijzigd door Aurora op 21 januari 2023 15:06]

Ik ben ook fan van HA, heb mijn hele huis erop draaien, en dan bedoel ik ook echt alles. Maar, mijn doel was vooral alles vanzelf.

Dus voor mij heeft dit ook niet heel veel extra ten opzichte van mijn huidige gebruik. Echter vind ik het een knap stukje ontwikkeling van de luitjes bij HA.

Ik zou een koppeling met de auto nog wel willen, zodat als ik mijn bed uit kom hij alvast voorverwarmt zonder dat ik hier een knop op de sleutel of een app voor hoef te gebruiken.
Koppeling bestaat al, moet je wel een geschikte auto voor hebben. 😬

Mijn Seat Leon kan bijvoorbeeld de auto laten luchten in de zomer. Heb je een elektrische auto heb je al meer mogelijkheden, zoals het voorverwarmen van de auto.

[Reactie gewijzigd door PuceTundra op 21 januari 2023 17:00]

Dat kan, afhankelijk van je auto.

Een voorbeeld met Tesla (heb ik zelf niet, maar die kun je linken aan HA).

Stel je staat elke dag om 7:00uur op. Pak een bewegingssensor, plak die aan je bed, nachtkastje of tegen het plafond. Laat die sensor enkel actief zijn vanaf 7:00 tot 7:10uur bijvoorbeeld (kun je automatiseren in HA).

De automation is dan vervolgens simpel: sensor ziet jou bewegen > Verwarming Tesla gaat aan.

Edit: als je een Google home, mini, nest hub of nest audio hebt en die als wekker gebruikt, heb je de bewegingssensor niet nodig. Dan kun je het afspelen van de wekker als trigger gebruiken voor de verwarming van de auto.

Daarbij kun je ook nog zeggen: trigger > x aantal minuten wachten > verwarming aan

[Reactie gewijzigd door Troetelbeer op 21 januari 2023 17:04]

Zie mijn eerdere reactie: eenvoudig op te lossen door een druksensor te solderen aan bijv. een Zigbee deurcontactsensor: zodra je je bed uitstapt voor langer dan x minuten na bijv. 06:00 uur, gaat automatisch de auto ontdooien. Werkt bij mij in ieder geval prima en je ziet er helemaal niks van!
Ja ok, maar mijn auto ondersteund dat niet. Ik zou persoonlijk eerder een koppeling maken met de draadloze lader van mijn mobiel en dan als het tussen x en y is op een werkdag bijvoorbeeld. Scheelt draadjes.
Helaas is er voor Android Automotive zeer veel minder beschikbaar, dan voor Android Auto.
Er is een verschil tussen wat er mogelijk is en wat er beschikbaar is ;) Compile open source projecten voor Android Auto en installeer vervolgens via Google Play Store Beta Testing.
Nog meer afleiding in de auto. Hopelijk is dit alleen beschikbaar wanneer de auto stilstaat.
De afleiding is er al. Op deze manier is het is het net wat veiliger.
Uiteindelijk is het aan de gebruiker om met een beetje gezond verstand te handelen.
je tikt voor andere dingen toch ook wel eens op het schermpje? Waarom dan niet om iets als een garagedeur te openen?
Nog meer afleiding in de auto. Hopelijk is dit alleen beschikbaar wanneer de auto stilstaat.
Hoe denk je de garage open te doen zonder 'afleiding' momenteel? :+
Vaak is dat nu namelijk met een afstandsbediening die je eerst op moet zoeken en de meeste mensen beginnen al met zoeken of pakken voordat ze thuis zijn....

HA maakt het juist nu mogelijk om dit te automatiseren zodat je ergens nog naar hoeft te kijken.... Je zou het juist aan moeten juichen....
Dan mogen ze Android Auto wel eerst es wat betrouwbaarder maken. Ik kon met mijn pixel 3a van de een op de andere dag opeens geen connectie meer maken in de auto.
Voor mijn gevoel alles al geprobeerd. Andere kabels, app opnieuw geinstalleerd, USB default settings op android auto gezet, alle instellingen verwijderd en helemaal opnieuw pairen etc.
Een google zoekopdracht laat zien dat ik zeker niet de enige ben waarbij Android Auto gewoon opeens het niet meer doet.
Kan meerdere oorzaken hebben. USB-kabel kan soms ook problemen geven of het kan aan je smartphone zelf liggen. Ander toestel al geprobeerd?
Ligt in de meeste gevallen niet aan Android Auto zelf als zijnde de applicatie.
Ik vind het een leuke ontwikkeling en juich eigenlijk alles wel toe wat er gebeurt in de Homeassistant community. Ik ben zelf ook een fanatieke gebruiker van het platform met inmiddels vele automations voor mijn woning. Echter, het bedienen van logische switches in een Android Auto interface kan ik niet smart noemen en zie ik voorlopig als een gimmick.

Het openen van een garage deur kan al decennia met een rf afstandsbedieninkje. Een huis is pas smart als je met een connected device automations aan kan sturen. Bijvoorbeeld, nummerplaat herkenning als je aan komt rijden leidt tot het openen van de garage deur als deze nog niet open is. Een handeling om via een interface in mijn auto op een logische knop te drukken vind ik niet zo spannend.

Deze YouTube gebruiker heeft in een recente livestream een mooi betoog gehouden, hier ging het echter om een 'smart lock'.

[Reactie gewijzigd door Joerie op 22 januari 2023 10:17]

Ik ben het met je eens dat een huis echt smart is als je zelf niets meer hoeft te bedienen. Zo kan ik mij niet herinneren wanneer ik voor het laatst handmatig mijn licht aan of uit heb gedaan.
Echter hebben sommige mensen ook redenen om bepaalde zaken niet (volledig) te automatiseren. Je voorbeeld van nummerplaat herkenning is mooi, maar natuurlijk niet erg veilig. Ik snap dat dit maar een voorbeeld is, maar hetzelfde doen sommige met locatievoorziening. Ik persoonlijk vind het een fijner gevoel als ik handmatig een actie moet uitvoeren voor dit soort zaken.

Voor mij persoonlijk dus een mooie feature waar ik al even op aan het wachten was.
Zal de use case niet goed zien, hoe dragen dit soort afleidingen in vredesnaam bij aan verkeersveiligeid?

(Je mag het er niet mee eens zijn, ik zie gewoon niet waarom het gaaf lijkt om onderweg de lampen/kachel thuis te kunnen regelen. Want dat is waar de meesten het voor gebruiken. Dat kun je ook automatiseren zonder dat het in Android Auto beschikbaar wordt gemaakt. Dat het daar wel beschikbaar komt zou je kunnen zien als het promoten van extra afleiding tijdens het rijden en valt best te verdedigen als onwenselijk of onverantwoord.)

[Reactie gewijzigd door epoman op 21 januari 2023 12:13]

Het alternatief is dat je je telefoon er voor pakt. Dan kun je het beter goed integreren.
Het alternatief is node red add-on installeren in je HA omgeving en verwarming/lampen in/uit te schakelen wanneer de delta van jouw keuze wordt getriggerd. En je kan nog veel meer logica toepassen in je HA installatie, allemaal zonder dat je ook maar 1 seconde naar je telefoon hoeft te kijken.

Afgaande van de opmerking in jouw post, dat er meteen naar de telefoon word gegrepen bij elk wissewasje, dat is een persoonsgebonden karaktertrek van iemand die niet weet hoe hij/zij goed kan automatiseren. Omdat zo'n persoon dat niet goed heeft gedaan, moet er wel worden ge-micromanaged via alternatieve wegen.

Diegene die wel goed automatiseerd, kan erop vertrouwen dat het systeem goed voor hem/haar werkt zonder enige vorm van tussenkomst. Als dat het geval is, dan kun je juist het hele systeem "vergeten", want het is geen bron van zorg meer. Hoeft er dus helemaal niet worden teruggegrepen op een telefoon.
Het 'alternatief' is dat je op de weg gewoon bezig bent met het verkeer en daardoor zowel jijzelf als anderen überhaupt thuiskomen.

Ik kan met de beste wil van de wereld geen valide reden verzinnen om vanuit een rijdende auto je lampen of kachel thuis te moeten bedienen. Automatiseren (want die techniek was dus al aanwezig), doen voor je vertrekt, of bij aankomst. Hoe vaak ben je zo lang onderweg dat dit een probleem is?

Kan blijkbaar niet lezen. Je hebt voor al die zaken nog steeds je mobiel nodig, mag niet in de auto.

[Reactie gewijzigd door epoman op 21 januari 2023 13:52]

Als je apple car of android auto gebruikt is deze gekoppeld aan je touchscreen van je auto, die mag je gewoon bedienen. Dus een mobiel in de auto niet mogen gebruiken is onzin. Tevens als je stilstaat mag je hem wel gebruiken.
In Nederland wel, in Belgie niet.
Dat iets mag/kan betekent niet automatisch dat het ook een goed idee is.
Maar ook niet dat het een slecht idee is. Half vol of half leeg?
Dat kan dus niet, staat letterlijk in het artikel:
Het is niet toegestaan om tijdens het rijden bezig te zijn met de app-instellingen, zoals het toevoegen van routines, of met specifiekere besturingen. Daar valt bijvoorbeeld het aanpassen van de thermostaat onder, of het helderheidsniveau van lampen.
Ik kan blijkbaar niet lezen. Garagedeur en extra opties voor routines enige toegevoegde waarde?
Als je het automatiseert heb je geen knop meer nodig:)
Maar lang niet alles is te automatiseren. er zijn genoeg situaties denkbaar waarbij het moment zelf bepalend is wat de vervolgacties moet zijn. Ook zijn lang niet alle statussen van alle voorwerpen om je heen in HA beschikbaar. De verlichting gaat bij mij thuis voor 80% automatisch. Voor die overige 20% ben ik blij dat er nog knoppen zijn.
Je kunt wel echt heel ver gaan in HA, zelfs met heel veel verschillende factoren. Ik gebruik wel de Node-Red extensie in HA, dat vind ik echt superhandig, daarmee kan ik zoveel "als dit, dan dat en anders zo en als het allemaal niet voorkomt, dan dit en komt dit er toch nog bij, dan dat etc".
Daar heb je geen node red voor nodig. Dat is alleen maar een schil om HA heen om grafisch te doen wat in de GUI of yaml ook kan.
De een vindt het handig, de ander niet.
Ik heb het geprobeerd en na een weekje weer verwijderd.
Weet ik, ik gaf enkel aan hoe het voor mij het makkelijkst werkt :)
Misschien een wat late reactie maar Node-RED is niet alleen maar een schil om HA heen. En kan echt een heleboel meer dan het stukje automation in home-assistant. Zo heeft het om te beginnen een hele eigen plugin library
Dan nog zijn er situaties die je niet vooraf hebt gedefinieerd en de vraag is ook hoeveel geld je er tegenaan wil gooien om alles beschikbaar te maken in HA zodat je het kan verwerken in een automation.
Hoeveel geld iemand wilt uitgeven aan een smart home is een persoonlijke keuze. Daarbij doel je dan op het kopen van apparaten? Aangezien HA zelf gratis is.

En betreft de situaties die vooraf niet gedefinieerd zijn: natuurlijk zijn er altijd dingen waar je niet aan denkt. Maar op het moment dat zoiets voorkomt, kun je het alsnog gaan automatiseren en zo kom je uiteindelijk uit op volledige automatisering.
Zeker maar ik ga ervan uit dat iedereen ook een soort van business case voor zichzelf opstelt en dat het elimineren van knoppen geen doel op zich is ongeacht de kosten.
Als ik de deur uit ga maak ik op dat moment de afweging of ik de verwarming wel of niet uitzet. Dat heeft te maken met een schatting hoe lang ik denk weg te blijven. Dat is lastig effectief te automatiseren.
Als ik de deur uit ga maak ik op dat moment de afweging of ik de verwarming wel of niet uitzet. Dat heeft te maken met een schatting hoe lang ik denk weg te blijven. Dat is lastig effectief te automatiseren.
Juist dát is één van de dingen die echt perfect is te automatiseren :o
En hoe zou je dat doen als ik weet dat ik over ongeveer een uur terug ben, wil ik de verwarming niet uitzetten. Kom ik over 6 uur thuis, zet ik hem iets lager en kom ik over 12 uur thuis zet ik hem uit.
Echt super simpel, mits je de gewenste producten wilt aanschaffen.

Je kunt het dan net niet 100% automatiseren, want je moet één actie zelf doen (dus daar heb je wel gelijk in), maar je kunt wel bijvoorbeeld een Google Home (of Nest of Hub etc) kopen en dan automations maken die wel of niet starten afhankelijk van wat je zegt. Dus als jij zegt dat je over een uur thuis bent tegen Google, dan start niks. Zeg je dat je over 6 uur thuis komt, start een automation die de verwarming bijvoorbeeld 2 graden lager zet enz.

En ja, je kunt dan uiteraard net zo goed handmatig je thermostaat aanpassen, maar met bovenstaande zou je ook nog andere dingen eraan kunnen koppelen, zoals lichten, rolluiken of gordijnen, tv of radio die automatisch uitgaan etc.

Wat je ook nog kunt doen (en nee je ondervangt dan niet alle situaties, maar toch al een deel) is op basis van geolocatie. Je kunt je vaste supermarkt(en) en werk (en andere plekken waar je regelmatig komt) als zone instellen. Bevind jij je in de supermarkt > verwarming blijft aan (want je bent binnen een uur terug), bevind jij op je werk > verwarming gaat laag of uit.

Punt is dat je dus met wat creativeit al heel ver kunt gaan in het automatiseren van dingen. Jouw voorbeeld is ook nog maar de vraag wat het meest energiezuinig gaat zijn. Dat is natuurlijk afhankelijk van je huidige manier van verwarmen. Ik heb bijvoorbeeld vloerverwarming die draait op een warmtepomp (en zonnepanelen, al brengt dat in de winter niet veel op). Voor mij is het meest energzuinige om de vloerverwaming gewoon op één temperatuur te houden, want dat kost minder energie dan het lager zetten en weer terug laten verwarmen wanneer ik thuis kom.

[Reactie gewijzigd door Troetelbeer op 28 januari 2023 08:36]

Je kunt het dan net niet 100% automatiseren, want je moet één actie zelf doen (dus daar heb je wel gelijk in),
En dat bedoelde ik dus.
Snap ik, maar zoals ik al aangaf, vraag ik mij wel af of jouw specifieke voorbeeld wel een goed voorbeeld is betreft energiezuinigheid.

Daarbij:
Wat je ook nog kunt doen (en nee je ondervangt dan niet alle situaties, maar toch al een deel) is op basis van geolocatie. Je kunt je vaste supermarkt(en) en werk (en andere plekken waar je regelmatig komt) als zone instellen. Bevind jij je in de supermarkt > verwarming blijft aan (want je bent binnen een uur terug), bevind jij op je werk > verwarming gaat laag of uit.
Als je dit bovenstaande doet, ondervang je al veel situaties die dan wel degelijk volledig geautomiseerd zijn.

Dat gezegdhebbende. In elk modern huis, wat nog niet zo oud is, is de isolatie zo goed, dat je huis maar langzaam afkoelt als je de verwarming uitzet of lager zet. Het kost dan weinig energie om het terug op te warmen. Dus dan hoef je helemaal niet een keuze te maken tussen lager zetten of uitzetten, afankelijk van hoe lang je weg bent.
Je stelt gewoon het één of het ander in en dat kun je dan dus wel volledig geautomatiseerd doen.

Als jouw voorbeeld in jouw huis daadwerkelijk van toepassing is, zou ik eerst eens investeren in degelijke isolatie en verwarming en zou ik nog niet eens denken aan smart home en automatisering.

Dus in bijvoorbeeld een nieuwbouw huis (zoals de mijne) is jouw voorbeeld niet van toepassing en kan ik een verwarming dus wel volledig automatiseren.
Het gaat mij om het principe dat er altijd ad hoc situaties zullen zijn waarvoor het handig is dat je die via een knop kan bedienen omdat ze niet te automatiseren zijn. De verwarming is slechts een voorbeeld.
De verwarming is een slecht voorbeeld, gezien het feit wat ik aanhaal. Ik kan zelf niet zo snel een ad hoc situatie bedenken die ik zou moeten kunnen automatiseren of niet te automatiseren valt...
Airco: je eigen conditie bepaalt of je het ergens te warm of te vochtig vindt. Een harde grens voor temperatuur of vochtigheid is niet altijd wenselijk.
Verlichting: of er verlichting aan de eettafel nodig is, is niet automatisch te bepalen. Welke stand wordt ook bepaald door je activiteit.
Verlichting zou je eventueel nog kunnen ondervangen door vrij complexe automations met verschillende soorten sensoren enz. Dan is het makkelijker om enkel één commando te geven aan een Google Home die het dan vervolgens aanpast. Maar goed, het is niet onmogelijk.

Airco kun je ook ondervangen. Bepaal eerst wat je in normale conditie prettig vindt, dat stel je vervolgens in en dan laat je een sensor voor de temperatuur en vochtigheid je airco aanpassen als er iets verandert. Wil je vervolgens afhankelijk van je eigen conditie (ik neem aan dat je bedoelt als je bijvoorbeeld wat moe bent of ziekjes etc.) de airco laten aanpassen, kun je dus werken met apparaten die jouw hartslag, zuurstof enz. meten. Verandert jouw conditie, verandert de airco :)

De vraag is natuurlijk of je zover wilt gaan, maar het kán dus wel...
Dan is het makkelijker om enkel één commando te geven aan een Google Home die het dan vervolgens aanpast. Maar goed, het is niet onmogelijk.
Dat is hetzelfde als een knop indrukken waar de hele discussie over begon...

Het verhaal over de airco is vooral theoretisch maar praktisch niet realiseerbaar. het is niet in regels te vangen. Je gebruikt dan gewoon een knop om het systeem bij te regelen op de actuele situatie.
Dat het makkelijker is om een knop in te drukken, betekent niet dat onmogelijk is om het te automatiseren zoals ik al zei.

Afijn, ik denk dat er genoeg manieren zijn om zo goed als alle dagelijkse dingen inclusief wat ad hoc situaties te ondervangen met automations. Extreme situaties zullen er altijd bestaan, maar die zullen zeldzaam zijn en vind ik dan ook niet de norm om aan te houden.

Jij denkt er blijkbaar anders over en dat is ook prima :)
Je zegt steeds dat het volledig te automatiseren is en steeds komen er dan toch weer menselijke handelingen bij kijken die je notabene zelf opnoemt.
Ik heb het allemaal gelezen maar je komt met allemaal theoretische oplossing die in de praktijk gewoon zo niet werken. Een huishouden heeft heel veel variabelen die zich niet in vaste patronen laten vangen. Daardoor is handbediening in de praktijk nog altijd nodig.
Het werkt anders prima bij mij in de praktijk :+
Wat is er mis met keuzes geven? Er is nogal wat voor te zeggen om je garagedeur alleen aan een knop te hangen en niet aan een automatisering.
Wat is er voor te zeggen?
Veiligheid en controle. Een automatisering kan onbedoeld afgaan, bijvoorbeeld als je die aan een gps entity hangt. GPS is ook lang niet altijd even nauwkeurig. Bediening van een knop heb je altijd zelf in de hand.
Dat was mijn eerste punt eigenlijk ook al :)
Zodra de auto stil staat kun je er alles mee doen wat je wilt. Net als met de rest van HA is de enige beperking je eigen creativiteit.
Als auto binnen straal x is en binnen z tijd dichterbij komt, zet verwarming aan, binnen straat y waterkoker aan etc.

Als auto zich verwijderd, sluit garagedeur indien open en zet verwarming op 15°C.

Bij gebruik van fiets (even boodschappen voor avond eten halen) kun je andere keuzes maken. Bij gebruik van wandelroute ook etc. (even pakketje weg brengen).

Etc.
Ik dacht even dat Home Assistant zou kunnen draaien op een auto en vroeg me af, wat is daar nu het nut van, m'n knipperlichten automatiseren? :+ Maar het gaat natuurlijk om de client app.

Ik vind het een leuke toevoeging. Het is wel een erg niche toepassing denk ik, maar zo zie je de kracht van het open ecosysteem; alles is mogelijk en ongeremd door verdienmodellen.
Ik zie veel potentie, vooral die sensoren zouden het nog makkelijker kunnen maken.

Een ding dat ik jammer vind, is dat ze het toelaten om meerdere sub-menus te hebben terwijl de auto in beweging is. Vanuit de wetenschap weten we al lang dat zodra je meer dan 2 acties moet verrichten om een taak te volbrengen, de kans op een ongeval met je auto significant toeneemt.

Als je de video bekijkt die op de blog gepost is, dan zie je dat er minimaal 4 acties toegelaten worden. Eerst de button induwen om home assistant te openen, als tweede dan een scroll naar onder om bijvoorbeeld de categorie onder 'locks' in beeld te krijgen, dan als derde de categorie indrukken, en dan als vierde actie op de trigger/button te klikken die in dat sub-menu gepresenteerd wordt. Als je dan voor al dit eerst ook nog naar het android auto home menu moet klikken, dan heb je actie 5 al te pakken.
Volgens de richtlijnen is het voor dergelijke applicaties toegestaan om functies toe te voegen waarmee gebruikers met één druk op de knop smarthomezaken in- en uit kunnen schakelen, of open- en dicht kunnen doen. Het is niet toegestaan om tijdens het rijden bezig te zijn met de app-instellingen, zoals het toevoegen van routines, of met specifiekere besturingen. Daar valt bijvoorbeeld het aanpassen van de thermostaat onder, of het helderheidsniveau van lampen.
Dat 'moeilijkere' acties, zoals het aanpassen van de thermostaat, niet toegelaten worden, kan ik alleen maar toe juichen. Maar zoals het voorbeeld hierboven illustreert, laten ze nog steeds te veel acties toe. Het zou beter zijn dat wanneer je tijdens het rijden op home assistant drukt, je enkel een x aantal "favourite" buttons gepresenteerd krijgt, zodat je met maximaal 2 (of 3 als je eerst nog naar android auto home moet) je actie uit kan voeren. Wanneer de auto stilstaat zou je dan de volledige functionaliteit kunnen aanbieden.
Mijn Google Nest Learning Thermostat in- of uitschakelen doe ik al even via een routine in de Google Assistant, werkt ook perfect vanuit Android Auto.

Enkel de Assistant op m'n Samsung Watch 4 kan nog niet met die routines om, daar is het dus manueel te schakelen via de Google Home app.

Leuk dat er meer apps naar AA komen maar wat ik me afvraag is of AAOS het ook zal krijgen. Van Google 's eigen apps zou je dit toch echt wel mogen verwachten.


Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee