Home Assistant komt met chatfunctie die gebruikers commando's kunnen geven

Home Assistant heeft een chatfunctie ingebouwd in zijn smarthomebesturingssysteem waar gebruikers smarthomecommando's aan kunnen geven. Dat moet een eerste stap zijn richting een geïntegreerde spraakassistent. De functie, Assist, ondersteunt 22 talen waaronder Nederlands.

De nieuwe functie heet Home Assistant Assist en is beschikbaar in versie 2023.2 van het OS. De ontwikkelaars schrijven dat de assistent op te roepen is met een speciaal pictogram in de hoek van het systeem. Assist werkt daarnaast op Android Watch-horloges en op Apple via Siri.

Met Assist kunnen gebruikers in normale taal een beperkt aantal taken laten uitvoeren door Home Assistant. Ze kunnen bijvoorbeeld vragen lampen aan en uit te zetten of op een bepaalde stand te zetten en om de temperatuur te regelen voor slimme thermostaten. Die taken zijn gebaseerd op wat de ontwikkelaars Intents noemen. Dat is een openbare lijst met veelgebruikte smarthomeopdrachten die vervolgens door de community naar andere talen vertaald worden. Momenteel ondersteunt Assist op die manier 22 talen, waaronder Nederlands, Frans en Duits.

Die Intents-database wordt lokaal ingeladen. Gebruikers kunnen daar hun eigen zinnen aan toevoegen door bijvoorbeeld het triggerwoord te veranderen of door eigen scripts en scenes in te laden bij bijvoorbeeld een triggerwoord.

Gebruikers kunnen ervoor kiezen om een extern taalmodel te gebruiken in plaats van het lokale Intents. Daarvoor worden momenteel Google Assistant en OpenAI's GPT-3 ondersteund. Bij Google kunnen dezelfde commando's worden gegeven als gebruikers dat nu al kunnen doen wanneer ze hun Home Assistant-installatie koppelen. Bij GPT-3 kunnen geen smarthomecommando's worden opgegeven, maar kunnen gebruikers wel direct met de taalbot communiceren vanuit Home Assistant.

De ontwikkelaars zeggen dat Assist een eerste stap is richting een eigen stemassistent. Home Assistant zei eerder al dat het zich in 2023 meer wil gaan richten op stem- en spraakbesturing. De makers zeggen als volgende stap speech-to-text en text-to-speech te willen integreren in Assist, maar wanneer dat klaar is, is nog niet bekend. Home Assistant kan wel bestuurd worden via spraakassistenten zoals Alexa of Google Assistant, maar dat gaat nog via de servers van die bedrijven. Het is ook mogelijk om alternatieve externe spraakassistenten te koppelen, zoals het lokale Almond of Ada.

Door Tijs Hofmans

Nieuwscoördinator

27-01-2023 • 20:25

87 Linkedin

Reacties (87)

87
87
52
1
0
33
Wijzig sortering
Aan de ene kant vind ik dit een mooie ontwikkeling, aan de andere kant voelt het voor mij niet natuurlijk om te praten met een computer voor het schakelen van verlichting. In de auto gebruik ik het wel regelmatig voor navigatie of het schakelen tussen apps om binnengekomen chats te lezen, maar voor zaken in huis zit de kracht van Home Assistent toch meer in de automatisering lijkt mij.

Ik zie wel vooruitgang in het stuk 'lokale voice assistent'. Als het Home Assistant lukt om met goedkope alternatieve apparaten lokaal de functionaliteiten van Google Home/Alexa/Siri over te nemen is dat altijd beter dan wanneer een verbinding met 'de cloud' vereist is.
maar voor zaken in huis zit de kracht van Home Assistent toch meer in de automatisering lijkt mij.
Je kan niet 100% van je leven automatiseren. Er zijn altijd uitzonderingen en dan is het wel handig als je op je kop onder de tafel aan het zoeken bent naar een gevallen pen dat je kan zeggen dat je meer licht wilt.

En hij weet bv ook niet wanneer jij wel of geen TV wilt kijken of een film van je locale netwerk wilt streamen.
Dan kan ik dus al in de keuken zeggen wat ik wil en als ik in de huiskamer kom staat de TV aan op de juiste instelling en is de verlichting aangepast. Kijk ik een film wil ik relatief weinig licht. Maar is tegelijk mijn vrouw aan het handwerken moet er wat meer licht zijn op de plek waar zij zit. Dat is echt niet te automatiseren

Mijn vrouw vond het ook niets, maar nu probeert ze het zelfs op plaatsen waar het niet kan. Het voelt dan raar dat je op een knop moet drukken.

[Reactie gewijzigd door Ortep op 27 januari 2023 22:07]

Dat dus , als je ziet hoeveel men probeert binnen te dringen naar je HA van buitenaf omdat je google hebt geconfigureerd voor spraak commando's. Dan ga ik dat liever lokaal draaien en geen wolkje nodig hebben.
Waar merk jij dat dan?
Ik ga er van uit dat Google zijn security beter op orde heeft dan de gemiddelde HA gebruiker. Dus ik laat het lekker aan Google en Nabu Casa over
ik heb HA gekoppeld aan Google wolkje en mijn USG die ziet scheepslading pogingen van buitenaf op poort 8123 pogingen doen. Echter dat blokked mijn FW weer omdat alleen de ranges van google doorgelaten worden zoals je kunt vinden in het forum van HA.
Er worden doorlopend bij iedereen portscans gedaan. Ook al hangt er niets achter. Dat is niet zo bijzonder. Ze zullen ook wel pogingen doen om poort 22 te benaderen. Maar dat zegt weinig.
Ze weten immers niet van jouw IP address of er iets wel of niet draait. Ze kunnen hooguit testen.
Ik laat alleen Nederland en Duitsland toe in mijn firewall. toe en dat scheelt 99.99% van de scans.
Ik heb niet zelf zitten knutselen en gewoon een abo op Nabu Casa genomen. Voor die paar centen laat ik het graag aan hun over.
Die random string van 32 cijfers en letters die mijn URL zijn gaat niemand raden.

[Reactie gewijzigd door Ortep op 27 januari 2023 21:36]

Met de komst van Shodan zijn scans niet meer nodig :)
Hoe bedoel je dat? Wat lost dat op?
"Shodan is the world's first search engine for Internet-connected devices" Gewoon een scraper die alle gevonden ip's van iot-devices opslaat. Meer niet. Die portscan blijft heus wel nodig. Brute-force hacking ook. :)
Niet specifiek IoT-devices (internet-connected != IoT), als ik het me goed herinner hadden hackerts destijds met MongoDB via Shodan een lijst van openstaande servers opgehaald. Shodan moet natuurlijk zelf ook portscans doen om te weten waar überhaupt ergens iets draait. :D
maar voor zaken in huis zit de kracht van Home Assistent toch meer in de automatisering lijkt mij.
Ja dat hoor ik wel vaker, maar zo denk ik helemaal niet. Ik wil zelf hier en daar tablets hangen met knoppen erop. Het is voor mij meer het centrale beheer en monitoring dan de automatisering dat ik belangrijk vind. Ik heb ook veel te uiteenlopende wensen en geen regelmatig leven dus dat automatiseren is niet zo handig.

Maar wensen verschillen natuurlijk.
Precies dit, en het hoeft niet zo binair te zijn. Mijn argumenten voor gebruik home assistant zijn op volgorde:
- alles lokaal draaien (zo veel mogelijk)
- in één app te gebruiken
- automatiseren waar mogelijk/zinvol
- langzaam uit te breiden als hobby/vanwege aandacht voor afstelling
- toegankelijk voor anderen en buiten huis (veilig)
- verschillende standaarden ondersteunend
- te ontkoppelen (mqtt voor netwerkverkeer, docker voor ontkoppeling van hardware etc, ..)

Er zijn ook mensen die HA gebruiken omdat ze dan mooi hun eigen cards/dashboards kunnen ontwikkelen enzo.

Mij lijkt het best geinig om chat te proberen als het lokaal draait

[Reactie gewijzigd door Jur_ op 28 januari 2023 10:59]

Het voelt ook niet in alle gevallen ‘natuurlijk’ om lampen met stem te bedienen. Echter vind ik het ideaal om ‘s avonds “hey Siri, weltrusten” te zeggen en te weten dat alle lampen in huis uitgaan en in de slaapkamer van ons en kinderen een nachtlampje aan gaat op 1%.
Of om snel de sfeer in de woonkamer d.m.v. 4 lampen aan te passen naar een actieve wellness stand, een warme gezellige stand of meer een actieve party stand. Door die lampen ieders tesamen in een specifieke kleur en intensiteit in te stellen. Maar we hebben zijn ook fysieke schakelaars waarmee een lamp in een kamer snel aan en uit kan worden gezet.

[Reactie gewijzigd door nms2003 op 28 januari 2023 11:02]

Ben het op zich met je eens hoor. Ik automatiseer hier zoveel mogelijk en de interactie met het systeem verloopt zoveel mogelijk via hardware als (draai)knoppen en hooguit wat shortcuts op mijn telefoon.

Echter zie ik juist voor automatiseren wel wat hierin. Als ik complexe automations maak hier in huis, schrijf ik die meestal met de hand uit omdat een verzameling conditions, triggers, service-calls en andere logica niet bijzonder overzichtelijk is. Ik zie het wel zitten om de logica (en handelingen) van de automations gewoon in normale mensentaal te kunnen schrijven.
Mijn vraag is eigenlijk direct waarom zou je dit willen? Juist met alle mogelijkheden van HA moet verlichting toch geheel automatisch in en uit geschakeld worden. Verlichting in mijn ogen die je bediend via een app of stem is nog steeds niet slim.
Ik ga er ook van uit dat zoveel mogelijk automatisch moet. Een tablet of telefoon die al mijn knoppen vervangt heeft niets met automatisering te maken.
Maar computers kunnen nog steeds geen gedachten lezen. De standaard dingen in huis gaan bij mijn automatisch. Maar bv als ik meer of juist minder licht wil hebben kan hij niet raden.
Hij weet ook niet van te voren wanneer ik naar bed ga. Dat kan om 23.00 zijn maar ook om 02.00. Dan is even zeggen dat ik naar bed ga voldoende om mijn huis langzaam in de nachtstand te brengen.
Dit is altijd een interessant punt, hoe weet mijn home automation of iedereen naar bed is. Dit is een lastige, een stem commando of schakelaar is hier natuurlijk de makkelijkste optie en werkt altijd. Maar hier komt toch weer een manuele actie aan te pas wat ik zoveel mogelijk probeer te voorkomen. Zelf heb ik opgelost door binnen een vastgesteld tijdslot te kijken of er nog apparaten ingeschakeld zijn en of er nog beweging gedetecteerd word. Dus als na 23 uur de tv, versterker, Sonos speakers zijn uitgeschakeld en er voor 10 minuten geen beweging gedetecteerd is dan schakelt alle verlichting beneden uit. Dit gaat bijna altijd goed, als er na die tijd nog iemand beneden is dat staat eigenlijk altijd wel een van deze apparaten nog aan, bijvoorbeeld met een verjaardag of oppas.
Verlichting en climate control zijn slechts het begin van home automation en allemaal redelijk triviaal te automatiseren met de juiste sensoren.

Het bedienen van de TV en audio installatie gaat ook prima zonder app of afstandsbediening door te zeggen welke film of muziek je wilt zien/luisteren. Google herkent al de verschillende gebruikers aan de stem en zet muziek op in de smaak van het persoon die bijvoorbeeld "speel muziek" vraagt.
Kook instructies met timers, reminders, boodschappenlijsten bij houden, en chat berichten naar andere personen zijn allemaal met spraak te doen zonder naar een telefoon te hoeven grijpen.

Het enige wat hier nieuw aan is is dat home assistant dit lokaal kan verwerken.
Onder aan de streep zijn overal sensoren voor. Er zijn matsensoren die je onder je matrashoes kan leggen (of onder een deurmat). Je zou ook iets met ‘oogjes kunnen doen’ of je bed ‘hoger’ is dan wanneer hij leeg is, gewichtsensoren onder je bed, een IR-camera die je kussen monitort.
Een combinatie van bovenstaande kan een redelijke precisie geven. De vraag is. Hoeveel geld en complexiteit is het je waard ten opzichte van ‘yo huis, welterusten!’

Zolang je dagelijkse sleur kan automatiseren is dat fijn.
Anekdotische voorbeelden:
Ik krijgt een push-berichtje als m’n deurbel is ingedrukt (zwave schakeling tussen m’n klassieke ding-dong-bel)
Ik krijg een interactief pushberichtje als er ergens licht brandt en er is niemand meer in die kamer. (( kan vanuit het push-bericht de lampen aanlaten of uitzetten ))
Zelfde met de tv.

Ik krijg middels een slimme stekker een pushbericht wanneer de wasmachine klaar is
Zelfde voor de droger

M’n verlichting dimt en veranderd van kleurtemperatuur op basis van de zonnestand. (Niet de tijd, want dat is over een jaar heen onpraktisch)
Uiteraard (tijdelijk) te overbruggen

Ik verwarm m’n huis per kamer (( m’n thuiswerkplek/kantoortje wordt verwarmd en de woonkamer niet of andersom )) op basis van tijdschema’s en aanwezigheid in die kamers.
Enz, enz, enz

Werkt al het bovenstaande 100% accuraat? Zeker niet. Maar wel voor 95% en dat is gewoon prima.
Totdat ze vergeten zijn 1 van die apparaten uit te zetten
Naar bed en vergeten de tv of muziek uit te zetten, die komt niet heel vaak voor 😉.
Om te kijken of iedereen op bed ligt heb ik eenvoudige druk sensoren onder de matrassen liggen. Ik heb een automatisering die kijkt hoe veel mensen er thuis of wakker zijn. Als dat 0 is gaat het licht uit.
Nice, heb je deze druk sensoren zelf gemaakt of kant en klaar gekocht, linkje?
Wat doe je in het geval er iemand heel laat een keer thuis is, of iemand uit logeren is :).

[Reactie gewijzigd door rorie op 30 januari 2023 08:46]

Nee ik heb ze kan en klaar gekocht.
Zal je een linkje sturen.

De automatisering werkt zo dat als er iemand niet thuis is de persoon ook niet wordt mee geteld.
Ga je zo een bericht sturen.
Ik ben ook wel benieuwd naar deze sensor!
Want jij hebt nooit de behoefte om iets aan te passen? Vergeet niet dat dit een extra functie die je niet hoeft te gebruiken.
Uiteraard komt dit wel eens voor, maar ik kan voor dan niet voorstellen dat ik een chat app open om een commando te geven om mijn verlichting feller te laten branden. Of dit aan Google vraag, dan gaat dit 10 keer sneller via je mobiel door even een slider opzei te vegen.
Nee dus. Dan moet ik mijn telefoon pakken, de app opzoeken, de juiste slider vinden, de slider verschuiven en de telefoon weer weg leggen.
Het is veel makkelijk als ik waar dan ook in huis, bv als ik sta te koken of sta te douchen te roepen: He Goolge, meer licht.
Oke, voor jou situatie werkt dit dus beter. Maar heb jij in elke kamer een Google speaker staan? En ik mag hopen dat je niet elke keer opzoek gaat naar de app maar dat die gewoon vast op het Home Screen staat 😀.
Ik weet niet hoe het op Android werkt maar met iOS kan je een gil geven naar je telefoon/tablet. (Hé Siri) Het toestel hoeft alleen in de buurt te zijn.
De meeste mensen zijn tegenwoordig vergroeid aan hun toestel dus dan kan dan werken.

(( n.b. Uiteraard werkt dat niet feilloos. Sterker nog. Ik heb het uit staan vanwege de vele valspositieve ‘hè Siri’s’ ))

Je hoeft in elk geval niet je telefoon te deblokkeren
Ik heb niet in elke kamer een speaker staan. Maar dat hoeft ook niet. Iedere verdieping is voldoende. Ze verstaan je heus wel.
HA staat op mijn homescreen. Maar dan nog moet ik mijn telefoon pakken, ontgrendelen, HA openen, de juiste slider zoeken en gebruiken. Dan mijn telefoon wegleggen. En die slider om bv het licht aan te doen is voor iedere kamer anders.
Als ik licht aan roep weet google in welke kamer dat moet
Ik heb gemerkt dat als ik s'nachts/s'ochtens half wakker wordt en wil weten hoe laat het is, ik minder wakker wordt van "Alexa, time?" dan van mijn ogen open doen en naar de wekker of smartphone te kijken.
Wel leuk voor je eventuele partner die nog aan het slapen is (en door je stem kan wakker worden)
... maar ook weer minder storend dan
- licht aandoen
- bril pakken
- op de wekker kijken
- bril terugleggen
- licht uitdoen
En nee, zonder bril zie ik echt niets, ook geen grote display.
Daar is whisper mode voor, als je tegen de Echo die naast je bed staat fluistert, fluistert Alexa het antwoord terug. Maar als eeuwige vrijgezel is dat voor mij uberhaupt geen probleem. ;)
Je stem gebruiken voor excepties is wel handig. Als je 's avonds in de tuin zit kan je wel aan de hand van een bewegingssensor de sfeerverlichting aan zetten, maar als je iets laat vallen in het gras wil je graag iets meer licht om goed te kunnen zoeken.
Ieder zijn setup is anders. Ik heb er zelf ook niet direct nood aan, maar heb wel super veel entities welke door simpele tekstuele commando's misschien wel makkelijk kunnen worden beïnvloed.

Moest ik mijn Google Home kunnen vervangen met een volledig lokale implementatie dan zou ik dat ook gewoon direct doen. Iets wat ik zelf naar mijn hand kan zetten is sowieso fijner in gebruik dan een off the shelf oplossing die steeds maar dommer wordt en werkt naar de noden van een bedrijf ipv de noden van mij.

[Reactie gewijzigd door Mavamaarten op 27 januari 2023 22:24]

HA is niet alleen maar bedoeld voor 'automation', het heet niks voor niks 'home assistant'.
Het hele project is ook ooit begonnen voor een centrale plek om verschillende soorten smart producten samen te brengen en eventueel met elkaar samen te laten werken.
De automations blijven allemaal if-then-else-constructies en veel van je gedrag en wensen zijn daar gewoon niet onder te vangen.
Het doel is inderdaad zoveel mogelijk te automatiseren, maar daar zijn grenzen aan. Mijn partner gebruikt de Google hubs om lampen te dimmen in de woonkamer of bijvoorbeeld uit te zetten in de slaapkamer. Het liefst gooi ik de google hubs de deur uit en regel ik alles local. Dat komt steeds dichterbij met deze nieuwe functie, dus dit is een mooie ontwikkeling. Daarnaast is het wel handig om screens en rolluiken met je stem te bedienen. Mijn rolluiken moeten niet dicht als de ramen openstaan, kan je automaten met door sensors, maar het moet wel leuk blijven. Liever even met je stem open en dicht doen wanneer nodig.

''Wanneer gaat de volgende trein'' kun je ook regelen via Assist door die sentence te koppelen aan een template die je in HA hebt staan uit te lezen.

Ik verwacht binnen nu en 6-8 maanden in elke ruimte een ESP32 board met mic (eventueel speakertje) te hebben hangen en dus waar je ook bent, alle devices te kunnen besturen met je stem. Je kiest je eigen activation word en er gaat NUL data naar Google, Amazon, Apple of wie dan ook.
Nou ja. Ik heb hier bijvoorbeeld een scène voor als we een bordspelletje zitten te doen. Soms moet dan alsnog de lamp wat harder aan.

Tenzij ik BT beacons in elke spelletjesdoos ga plaatsen kan ik dat echt niet zomaar automatiseren.

Ben het in grote lijnen met je eens, hier in huis gaan er ook dagen voorbij zonder actieve input en da's heerlijk, maar goede home automation biedt óók de mogelijkheid tot eigen input.
Soms wil ik een lamp aan hebben op een plek waar die normaal niet aan staat. Dat gaat via mijn stem sneller dan dat ik een dashboard open.

Waar ik stem meestal voor gebruik is om een vraag te stellen waarbij ik ja of nee antwoord. "Is it naptime?" "Do you want me to turn on the AC?" "Do you want me to turn on the PC". Allemaal op basis van onzekerheden. Als dat via Home Assistant lokaal kan zonder tussenkomst van een cloud oplossing, graag. De cloud is leuk, totdat je internet er uit ligt.
"Slim" zal het nooit worden, het zijn allemaal automatiseringen, en er zit 0,0 AI achter.

Bij mij zijn in het huis zo'n 200 sensoren en schakelaars die ik op dit moment stukje bij beetje aan het migreren ben van Ip-Symcon naar Home assistant.

Ca 70% is verbonden met een domme automatisering, op tijd, aanwezigheid of een andere eenvoudige trigger. En aangezien geen enkel systeem mijn gedachte kan lezen moet ik regelmatig bijsturen.

Temperatuur in de kamers vraag ik en verstel ik per voice. Ik kan wel op basis van tijd of aanwezigheid de temperatuur instellen, maar het systeem weet niet of ik wel beheofte heb aan hogere temperatuur op dat moment, dus automatiseren is energieverspilling. Voice scheelt mij wel tijd.

Garagepoort openen of sluiten net zo, hoe wil het systeem weten of de poort open moet? Het kan zijn dat ik gewoon mijn auto wil parkeren voor de poort. Of te voet naar binnen wil zonder auto. Wel heb ik geautomatiseerd dat hij na x aantal minuten automatisch sluit, om te voorkomen dat iemand het vergeet.

Dus slim, dat is het allemaal nog lang niet.
Soms is het handig dat wanneer je standaard warm gedimd licht hebt in de avond om dan je lampen tijdelijk feels te kunnen zetten als je even iets praktisch moet doen knoopcel verwisselen in iets) of als je bijvoorbeeld een bordspel gaat spelen ipv tv hangen.

(Met die laatste zou je kunnen triggeren op tv uit en een gewichtsensor in de eethoekstoelen, maar op een gegeven moment kan je het natuurlijk ook overdrijven. :) )
Hoezo niet? Mijn leven is niet zo voorspelbaar dat alles te automatiseren is. Daarnaast, als je via stem of chat een scène kunt activeren is dat best handig, vind ik.
Ik zou echt niet willen dat mijn lampen altijd standaard werken/ aan gaan door HA.
Ik lees het steeds vaker dat mensen bij thuiskomst/schemering etc lampen automatisc aan willen laten gaan.
Nee die regie houd ik zelf liever.
Ja dat kan nu ook, maar snap de wens nooit zo goed.
Mijn ouderwetse gedrag is ook, kamer uit, lamp uit.
Er zijn maar héél weinig mensen die alles zover geautomatiseerd hebben dat de lampen aan gaan wanneer nodig en weer uit gaan wanneer niet nodig. Daarvoor heb je sensoren nodig die aanwezigheid detecteren, want met alleen een tijdschakelaar staan je lampen nog onnodig aan.

Dus die fallback is gewoon keihard nodig, want de overgrote meerderheid gebruikt nog stem of andere acties om dingen te (de)activeren.

Niet alles hoeft 'slim' te zijn, dat het tegenwoordig onder 'smarthome' valt is prima maar het grootste deel blijft gewoon domotica. Wij hebben hier thuis bijvoorbeeld een 'slimme' stekker op de TV staan zodat ik Google kan vragen de TV aan of uit te zetten, maar die zou ik niet eens verder willen automatiseren.

Chatten, stembesturing, tijdschakelaars, aanwezigheid etc zijn allemaal triggers voor domotica, dus of je het nou 'slim' noemt omdat de ene sensor gebruikt wordt om die trigger af te vuren of niet 'slim' omdat het een andere is maakt weinig uit.
HA timmert goed aan de weg, en is aardig dominant in de domotica scene.

Ik kan me dan niet aan de gedachten ontrekken dat ze vroeg of laat commercieel gaan.
Stel ze gaan een abbo structuur in het leven roepen, waardoor bijvoorbeeld 80% van de gebruikers afhaken, met 20% van zo'n grote userbase is het nog steeds een erg winstgevende keuze.
Het probleem voor home assistant is dat er heel veel contributors zijn. Die moeten hier allemaal mee akkoord gaan en dat gaat waarschijnlijk niet gebeuren.
Ik hoop dat je gelijk hebt en houdt
Ze zijn allang commercieel gegaan met Nabu Casa cloud service. De license van HA is open source en vrij liberaal, je kunt praktisch alles doen met de code inclusief verkopen. De enige manier om HA volledig 'commercieel' te maken is door de license aan te passen en daarvoor heb je toestemming nodig van alle contributors. Dat zijn er voor HA heel veel, dus het is praktisch 'onmogelijk'.

Overigens kan iedereen HA verkopen, het is immers open source. Dat gebeurt ook al zelfs, of in ieder geval er zijn bedrijven die HA voor je installeren en er zijn bedrijven die services aanbieden bovenop HA. Ik snap overigens niet dat je deze reactie plaatst, je verzint iets negatiefs wat nooit gaat gebeuren.
Ik snap overigens niet dat je deze reactie plaatst, je verzint iets negatiefs wat nooit gaat gebeuren.
Welkom in de wonderen wereld van Tweakers reacties.
Nabu Casa is hun betaalde omgeving. Je kan alles gratis doen. Als je wil dat zij bepaalde dingen regelen zoals beveiliging en de koppeling naar bijvoorbeeld Google Assistant en Amazon Alexa, dan kan je hun dienst afnemen.

Ikzelf heb dit allemaal in eigen beheer. Ik heb hier geen kosten aan, het was alleen zo dat ik er meer tijd aan moest spenderen en wellicht moet ik in de toekomst nog wat doen.

Ik heb zelf geen Python kennis, anders had ik ook wel meegeholpen. Het is een waanzinnig project waar ik veel dingen mee automatiseer.
HA timmert goed aan de weg, en is aardig dominant in de domotica scene.
Maar het blijft een draak van een applicatie. Met een beetje complexiteit loopt het al vast en moet je grijpen naar node-red of iets dergelijks voor wat logic. Ik vind het bizar dat ze hier zelfs een heel "OS" voor hebben gemaakt en triviale zaken lukken al niet out of the box. En reboot hem niet, want dan loopt het in het 100.

Ja ja, ik snap dat het bij iedereen helemaal fantastisch werkt...sure.
Je hebt het echt over een ervaring van meerdere jaren geleden vermoed ik. Er is sindsdien heel erg veel ten goede veranderd. Ook ik had enkele jaren geleden veel klachten, met name over stabiliteit en de zoveelste upgrade die m'n setup weer vernaggelde. Dat is echt voorbij.

De gebruiksvriendelijkheid en de stabiliteit zijn de afgelopen jaren enorm toegenomen. Ik raad je echt aan het nog eens te proberen.

En oja, dat "OS" is niks anders dan een aangepaste Linux distro speciaal voor HA. Daar is niet zoveel bijzonders aan hoor ;).
Ja wellicht moet ik het nog eens proberen, maar ik ben het spoor al bijster als ik de verschillen tussen de versies van "core" "docker" en "hassOS" moet vergelijken, het is echt gemaakt door engineers zonder user testing.
Eens hoor, het is nog niet bepaald voor tante Betje, maar voor een gemiddelde Tweaker prima te doen. Simpelweg is het het eenvoudigste om het op een Raspberry Pi te installeren (3 of 4 ivm snelheid) of op een virtual machine op een server ofzo. Je pakt dan gewoon de juiste image voor jouw hardware en je kan gaan. HassOS moet je dan dus hebben.

HA draaien in een Docker is voor gevorderden... Core is voor echte nerds ;)
Gebruik homeseer dan praat je wel anders, ik ben op ha over gegaan en ga voor geen goud meer terug alles werkt en blijft tot nu toe werken maandje in rij zonder reboot oid.
De ervaring die jij hebt herken ik absoluut niet en meer in homeseer.
Nee dank je, ik heb bij voorkeur Open Source Software.
ik bedoelde ook homeassistant is waar ik niet meer van weg ga, homeseer kwam ik vanaf dat is ellende.
Wanneer heb jij het voor het laatst gebruikt?
Ik draai er nu al een jaar of twee mee en er is nog nooit iets in het 100 gelopen. Ook niet na een reboot.
En ik heb een aardig complexe omgeving. Verwarming, ventilatie, media/TV, Hue, Ikea, Aqara, Sonoff, Lidl en Shelby. Sensoren, lampen en schakelaars
Hij houdt er zelfs rekening mee waar ik in Nederland ben. Niet de afstand tot huis, maar echte speciale locaties.
Je noemt ook NodeRed. Dat heb ik bekeken en er weer af gegooid omdat het de zaken, voor mij, nodeloos gecompliceert maakt als extra laag om HA heen.
Als er al eens iets mis gaat is het altijd mijn eigen schuld

[Reactie gewijzigd door Ortep op 28 januari 2023 10:37]

En ik heb een aardig complexe omgeving
Is dat complex ? Sorry dat zijn allemaal mickey mouse zaken. Je hebt een apparaat, die praat een bepaalde taal, HA maakt een vertaalslag naar zijn eigen taal en dat is redelijk uniform maar verborgen onder allerlei tabjes, klikjes en yammeltjes.

Complexiteit komt pas bij daadwerkelijk "automatiseren", niet een 1 of ander dashboard waar je een switchje hebt die je aan/uit kan zetten door een visueel knopje, daar is werkelijk niets "smart" aan. Laat automatiseren nu net precies hetgene zijn waar node-red in uitblinkt ;)

Sterker nog, die kan alles wat home-assistant ook kan, plus meer en een stuk makkelijker. De state-machine van HA is het enige voordeel.
Als je dit topic gevolgd zou hebben had je kunnen lezen dat ik juist alles automatiseer en _geen_ dashboard met knopjes had.

Je hebt blijkbaar geen idee wat HA kan.
NodeRed kan niets uit zichzelf. Het is een schil die commando's geeft aan HA die het echt doet

[Reactie gewijzigd door Ortep op 28 januari 2023 13:06]

Ik hoop dat je begrijpt dat node-red niets met HA te maken heeft en een op zichzelf staand product is waar hele fabrieken op draaien ? maw: je hebt HA niet nodig, kan alles direct in node-red doen.

HA kan niet zoveel. Eventje -> trigger -> conditie -> doe nog wat. En dat was het wel, daarom hebben ze ook node-red als add-on lol

[Reactie gewijzigd door z1rconium op 28 januari 2023 13:42]

Ik hoop dat jij begrijpt dat NodeRed niets uit zichzelf kan. Het is een soort programmeertaal. Daar onder moet iets zitten dat het echte werk doet. NodeRed weet echt niet hoe het een philips hue lamp moet aanzetten als mijn aqara sensor beweging ziet afhankelijk van tijd, licht en bv temp. Daar is HA voor. HA geeft een seintje NodeRed beslist iets en geeft dat door aan HA.
Maar HA heeft logica genoeg intern om dat zelf te regelen
Hoe denk je dat HA met philips hue praat ? Door een plugin (zeg integration) die onderwater met de philips bridge api of een zigbee bridge praat. En wat blijkt ? Of je zigbee devices ? Zoals gezegd, je hebt geen HA nodig en je kunt daadwerkelijk automatiseren. (spreek uit ervaring: heb er 60+ devices in zitten).
Ik hoop dat als onderdeel van "Year of the Voice" er ook een aantal (goede) speakers beschikbaar komen die direct met Home Assistant kunnen communiceren.
Eventueel biedt ESPhome op een ESP32 ook mogelijkheden voor microfoons te koppelen aan Home Assistant, zei het nog in vroege ontwikkeling. Het afspelen van audio feedback zou je dan kunnen doen door te streamen/casten/pushen naar slimme speakers.
Waar zie je dat dan? Ik zie hier en daar wel wat projecten als ik er naar zoek maar die doen audioniveaumeting, geen streaming van binnenkomende audio. Dat is toch wel een heel ander verhaal qua complexiteit.
Interessant.. Maar wel een beetje vreemde keuze. De ESP32 zit wel erg op het randje van de specs die je nodig hebt, al helemaal als je ook hotword detectie on device wil gaan doen. Je ziet ook dat de speakers van bijv. Google, Amazon, Apple allemaal zwaardere hardware gebruiken.

Maar mooi dat ze het doen, het zou het wel spotgoedkoop maken. ik ben benieuwd.
Dat is waar, mijn bericht is te voorbarig. Hopelijk later in het "year of the voice" maar geluk.
Text to speech zit er toch al in?
Maar mooie ontwikkeling dan kan op den duur alexa van de sonos af.
TTS heeft altijd een ontvanger nodig, of een Google die het afspeelt of een Alexa. Als dit lokaal kan naar een bluetooth speaker (nog liever met een microfoon), dan kan je hier zeker leuke dingen mee doen.
Ik kan het ook op mijn bluos versterker afspelen.
Als ik dat zo snel even lees, gaat dat via google assistant of Amazon Alexa.
Lijkt mij sterk want nooit geactiveerd daarop.
Stem is ook anders dan de alexa op mijn sonos.
Zou gek zijn als Nederlands niet werd ondersteund. 100% dat dit de eerste taal is die is ondersteund. (Home Assistant is van oorsprong Nederlands)
Het mag dan oorspronkelijk uit Nederland komen maar als je je op de internationale markt richt licht het niet voor de hand om eerst Nederlands uit te brengen voor deze functionaliteit.
Assist wordt direct voor zoveel mogelijk talen ontwikkeld. In eerste instantie hebben ze nu voor 22 talen de ondersteuning voor aan / uit en dergelijke simpele commando’s in Assist ingebouwd. Waaronder ook Nederlands.
Voor ieder taal zoeken ze een “leider” vanuit de community om de taal verder te blijven ontwikkelen / ondersteunen als er meer commandos worden toegevoegd. De meeste westerse talen zijn al ingevuld dacht ik.
Klopt, maar hierboven werd beweerd dat Nederlands de eerste taal zou zijn die ondersteund werd omdat het uit Nederland komt.
Kwam laatst Rhasspy tegen, die willen/kunnen integreren met Home Assistant voor spraakbesturing. Die beweren zelf ook dat 2023 het jaar van offline spraakbesturing gaat worden. Maar als je daarnaast ook nog een taalmodel erbij kan betrekken kan het wel eens erg interessant worden om steeds meer spul lokaal te gaan draaien. In de zin van qua stembesturing en op een natuurlijke manier praten met je lokale systeem. Ik hoef al die externe Google/Alexa-functionaliteit van opzoeken en het weer enzovoorts niet.
De bedenker / maker van Rhasspy is sinds een paar maanden in dienst bij Nabu Casa en dat is dan ook 1-op-1 dezelfde ambitie. Zonder Rhasspy waren ze hier niet aan begonnen nu.
Dus in plaats van de app te openen (er is een ha app toch) en op een knop te drukke kan ik een hele zin tikken om te vertellen dat die lamp uitmoet?

Ik zie hem niet helemaal, en spraakassistent klinkt ook mooi maar zonder het hele huis vol te zetten met raspberry-pi’s + microfonen doe ik dat liever met google/siri/alexa (ik vind het gemak van spraak/video/muziek in 1 assistent hoger dan de privacy concerns).

Verder wel mooie ontwikkeling hoor
Bij GPT-3 kunnen geen smarthomecommando's worden opgegeven
Dat vind ik wel jammer. Lijkt me ook wel relatief eenvoudig om erin te bouwen. Je kan GPT-3 prima leren hoe je commando's moet opbouwen. Het kan al code schrijven, dan is een commando op basis van intents ook wel te doen. En als je dat kan, dan moet je alleen een koppeling maken met het commandosysteem. Dan heb je zowat een Jarvis in huis.

En bovenstaande is als je niet GPT-3 een directere toegang zou geven tot je Home Assistant systeem, waardoor zelfs de koppeling overbodig wordt.
"Home Assistant komt met chatfunctie die gebruikers commando's kunnen geven".
He verdorie... ik dacht dat dit een echt nieuwe oplossing is waar Home Assistent aan de gebruiker commando's kan geven, andersom kon al een tijdje, maar voor echte automatisering wordt het nodig ook de gebruiker smart te maken : "he Jan: ik heb de volgende zaken nodig:
1) Toegang tot je bankaccount
2) Elecrtonische doorlocks op alle deuren
3) Tasers om luie gebruikers aan te sturen

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee