Waterschap kan miljoenen aan belastingen niet innen door ict-problemen Waternet

Het Waterschap Amstel, Gooi en Vecht kan miljoenen euro's aan waterschapsbelasting niet innen omdat er grote ict-problemen zijn bij leveranciersbedrijf Waternet. Dat stond eerder nog onder verscherpt toezicht omdat de beveiliging van het waterschap ook al ondermaats was.

Naast de beveiligingsproblemen bij Waternet, waar onder andere de gemeente Amsterdam onder valt, zijn er ook veel problemen met het innen van waterschapsbelastingen, schrijft het Parool. Die problemen zitten niet bij het waterschap, maar bij Waternet. Dat is het leveranciersbedrijf voor drinkwater in de hoofdstad en omliggende gemeenten. Waternet incasseert niet alleen de kosten van drinkwater, maar int ook namens het waterschap de waterschapsbelastingen.

Volgens Amsterdams raadslid Diederik Boomsma zou het nog zeker 3,5 jaar duren voor de ict-problemen bij het waterschap zijn opgelost. In die tijd zou het waterschap naar schatting van Boomsma 200 miljoen euro aan belastingen niet kunnen innen. Wethouder Rijxman van Amsterdam zegt dat er geen problemen zijn voor de gemeente, die in het bestuur van het waterschap zit.

De ict-problemen bij Waternet bestaan al jaren. Het Parool schreef eerder al dat die problemen ervoor zorgen dat afschrijvingen vaak niet goed of te laat worden gedaan. Daardoor zouden ook burgers in de problemen zijn gekomen. Ook zouden er verkeerde inschattingen worden gemaakt over waterstanden, omdat Waternet sommige meterstanden niet goed verwerkt.

Waternet heeft daarnaast al jaren problemen met de beveiliging van zijn ict-systemen. In 2020 kwam Waternet onder verscherpt toezicht te staan van de Inspectie Leefomgeving en Transport. Dat gebeurde nadat Follow The Money onthulde dat de beveiliging slecht op orde was. Zo zou het waterbedrijf een negatieve pentest hebben verzwegen.

De problemen liggen voornamelijk bij Waternet en niet bij het Waterschap AGV. In dat waterschap heeft Matthijs Pontier een zetel, die ook lijsttrekker is van de Piratenpartij. Op initiatief van De Groenen, de partij namens wie Pontier de zetel heeft, werd de ict van het waterschap de afgelopen jaren extra beveiligd. Hij vertelde daarover in een interview met Tweakers.

Door Tijs Hofmans

Nieuwscoördinator

27-01-2023 • 20:56

92 Linkedin

Reacties (92)

92
88
37
2
1
40
Wijzig sortering
Waternet int inderdaad ook de belastingen voor Waterschap Amstel, Gooi en Vecht, waar ik namens De Groenen (in samenwerking met de Piratenpartij) in het Algemeen Bestuur (zeg maar, de gemeenteraad van het Waterschap) zit.

Ik ben zoals in het interview aangegeven, inderdaad een tijd bezig geweest informatie boven tafel te krijgen over hoe de digitale beveiliging van onze fysieke assets (zoals sluizen, gemalen, waterzuivering), die ook op afstand te besturen zijn, geregeld was.
Tijdens dit proces kwamen we er achter dat de organisatie van Waternet te veel op afstand stond, dat veel zaken binnen ICT niet goed geregeld waren, en dat dit onder andere (of zeg rustig, vooral) kwam doordat de mensen die op de hoogste posities binnen Waternet hiervoor verantwoordelijk waren, niet in staat waren te zorgen dat ICT goed geregeld was (overigens, ondanks voldoende goede krachten op de werkvloer! Het probleem lag echt met name 'hogerop' in de organisatie)

Sindsdien hebben we (vanuit de oppositie) het voortrouw genomen om dit beter te organiseren. Dit heeft geleid tot een complete reorganisatie van ICT en de aanstelling van een CIO als hoofdverantwoordelijke om orde op zaken te stellen.
Hiernaast zijn we bezig om grip terug te krijgen op de organisatie. We proberen belangrijke onderdelen terug te brengen onder directe verantwoordelijkheid van ons als Waterschap, en daarnaast ook meer grip te krijgen op Waternet als uitvoeringsorganisatie, met betere democratische controle en meer transparantie.

Hier kun je meer details vinden over onze inzet op dit vlak de afgelopen jaren:
Open Source in Waterschap (2016): https://noord-holland.pir...hap-amstel-gooi-en-vecht/
Vragen digitale veiligheid: https://agv.waterschapsin...e+beveiliging+waterwerken
Latere vragen digitale veiligheid: https://agv.waterschapsin...ragen%20Pontier%20Groenen
APB inc. stand digitale transformatie 2020: https://noord-holland.pir...hap-amstel-gooi-en-vecht/
APB inc. stand digitale transformatie 2021: https://agv.waterschapsin...%20fractie%20De%20Groenen
APB inc. stand digitale transformatie 2022: https://noord-holland.pir...mstel-gooi-en-vecht-2022/
Reorganisatie Waternet: https://noord-holland.pir...er-een-publieke-overheid/
en meer: https://noord-holland.piratenpartij.nl/tag/waterschap/

[Reactie gewijzigd door Masterdam op 30 januari 2023 09:43]

Jeetje, heeft het personeel daar zitten te slapen of zo. Lekker mooi rustig baantje?
Goed dat mensen daar even wakker worden geschud en desnoods boekhouding + transacties met de hand doen.

Ik weet nog dat ze bij mij werkgever wat hadden bedacht in kader van automatischering totdat ze achter kwamen dat het systeem aan de gang te houden + dure monteurs aanhouden meer geld kost dan alles met de hand te doen.
Het personeel op de werkvloer werkt over het algemeen hard en goed. Het probleem zat hem meer in (o.a.) een gebrek aan goede aansturing, het luisteren naar signalen van deze mensen op de werkvloer, een wildgroei aan applicaties en mensen in de top die besloten 'de keuken te gaan verbouwen, terwijl de fundering er nog niet lag'
Het probleem begint bijna altijd aan de top.
Volgens Amsterdams raadslid Diederik Boomsma zou het nog zeker 3,5 jaar duren voor de ict-problemen bij het waterschap zijn opgelost.
Is het mogelijk dat ze, wanneer de problemen ooit zijn opgelost, nog met een naheffing komen over de gemiste jaren? Het bedrag kan natuurlijk aardig oplopen in die tijd.
Moeten ze wel aan kunnen tonen wie wanneer hoeveel verbruikt heeft en ook daar gaat het bij velen hopeloos fout.

Als ze alle standen goed in een database zouden hebben staan dan zouden ze ook een blik uitzendkrachten open kunnen trekken die handmatig rekeningen maakt/verstuurt, maar de problemen gaan veel verder.
Waterschapsbelasting is doorgaans niet op basis van verbruik maar per (omvang van) huishouden en/of WOZ-waarde.

https://www.waternet.nl/s...ten-waterschapsbelasting/

[Reactie gewijzigd door Keypunchie op 27 januari 2023 23:53]

Dit gaat niet alleen om waterschapsbelasting de problemen bij waternet omvatten ook het in rekening brengen van verbruik.
Wordt dat in die regio niet door een apart bedrijf gedaan? Hier hebben waterschapsbelasting van het waterschap en een tweemaandelijkse rekening voor verbruik van Evides.
Waternet is nu juiste het drinkwater bedrijf, echter incasseren zij ook de belastingen voor het waterschap in betreffende omgeving. Dit is inderdaad enigszins verwarrend.
Amsterdam is hier een beetje de vreemde eend. Waternet is drinkwaterleverancier maar gaat ook over waterstanden en rioolwaterzuivering. In de rest van Nederland staan drinkwaterbedrijven en waterschappen los van elkaar (al wordt er nog wel eens samengewerkt).
Ik zit bij Waternet AGV en ik kan uit ervaring vertellen dat de inning van drinkwaterrekeningen vrij snel weer op gang kwam met af een toe een storing, dat snel weer herstelt werd.

Waterschapbelasting heb ik echter voor het laatst eind 2021 over het jaar 2021 betaald; dat vond ik destijds al apart, omdat de rekening normaal 10 maanden eerder kwam. 2022 en 2023 moet ik nog betalen, dat heb ik vandaag(27-2-23) nog gecheckt bij "mijnwaternet". Daar staat het keurig aangegeven dat men het computersysteem heeft vernieuwd en dat dat vertraging geeft bij het versturen van de aanslagen. Via een link kom je bij het nieuws dat sommige mensen de aanslag van 2021 nog niet gehad hebben en dat de aanslagen op volgorde van jaartal zullen worden verstuurd. Dat betekent in de praktijk dat sommige mensen 3 aanslagen voor hun kiezen zullen krijgen, en dat veel mensen dit allang vergeten zullen zijn en er geen potje voor hebben aangelegd. Hoewel je in maximaal 8 termijnen mag betalen, wat tientjeswerk is, kan dit vervelend uitpakken voor mensen die het financieel al moeilijk genoeg hebben in deze financieel sombere tijden.

Goed, voor mij is het geen verrassing, ik heb het op de spaarrekening staan en daar blijft het staan totdat het betaald moet worden.
Daarom ben ik benieuwd wat de inning van deze belasting, met eigenlijk maar twee grondslagen waar mee gerekend moet worden, zo complex maakt dat het nog 3,5 jaar duurt voordat de problemen opgelost worden.
Ik hoop dat Tweakers dat kan uitzoeken. Dat zou mij wel een Premium artikel waard zijn.
Ik snap dat probleem eerlijk gezegd ook niet. Bij ons heb je 2 tarieven per adres: 1 of meerpersoonshuishoudens. Het enige wat fout kan gaan is de koppeling de GBA.
Ja, als ze een database zouden hebben met alle meterstanden, dan kun je netzogoed een afstudeerder als stagiaire nemen die in een half jaartje een script schrijft welke automatisch brieven genereerd.

En als je echt tof bent, stuur je die naar een bedrijf dat deze geautomatiseerd verstuurt.

Het is dan alleen nog een beetje lastig om te checken wie d'r betaalt heeft.
Maar als je een export kan maken van je bankrekening, kun je die ook naast de lijst met verzonden bedragen houden en heb je al snel een oplossing.

Lijkt me een leuk projectje, wellicht als een soort casus voor wat studenten. Maar bijster 'lastig' is het ook weer niet.
Als je echt “tof” bent weet je dat er geen meterstand aan te pas komt.
Waarom moet je dan de meterstand doorgeven? Of bedoel je dat het puur om de belastingen gaat?
Het probleem lijkt te liggen bij de partij die ook de kosten van het drinkwater incasseert.

Maar, laten we eerlijk zijn; als het puur over de belastingen gaat; zonder meterstanden, dan moet dat nog eenvoudiger zijn om te automatiseren...
Het Waterschap is een bestuursorgaan (sterker nog, het oudste bestuursorgaan in Nederland) en heeft niets met je waterleverancier te maken.
Verjaard belasting niet na 5 of 8 jaar of is dat niet zo?
Ze hebben 5 jaar de tijd om je de rekening te sturen, na het sturen van een rekening verjaard een niet gestuite vordering ook na 5 jaar.
Als je er een advocaat op zet, ja. Ze verkopen de schuld na verjaring aan een incassobureau (ten minste als je zelfstandige bent) die blijkbaar geen enkel probleem heeft om grofweg 10 jaar later dreigbrieven te sturen.

[Reactie gewijzigd door Guru Evi op 28 januari 2023 01:57]

Volgens die Boomsma hebben ze een jaar de tijd.
Ja, dat is al gebeurd. Er was een jaar dat ik 2 aanslagen had.
Geloof dat ik over 2022 ook geen aanslag heb gehad.
Ik kreeg er vorig jaar drie.
Ik heb toevallig pas een herinnering gekregen van deel belasting over 2019. Had alleen de rekening nooit gekregen maar het klopte gelukkig wel dat ik dit deel nooit betaald had.
Was wel lastig om alle gegevens boven water te krijgen en ook mijn bank gegevens. Ik kon niet langer dan 18 maanden terug zoeken. Moest zo al mijn afschriften downloaden en handmatig de PDF's doorzoeken. Kon gelukkig wel op het bedrag filteren.
Dat kan formeel tot 5 jaar na het kalenderjaar.
Nee hoor daar is in de wet voor gezorgd. Na uit mijn hoofd 2 jaar wordt het bedrag kwijtgescholden.

Dat is trouwens ook juist het probleem voor deze organisatie- de inkomsten krijgen ze niet meer maar de kosten moeten natuurlijk gewoon gemaakt worden.
ict-problemen is toch een ruim begrip, wat zou er niet goed gaan dan. Soort van ERP technisch ?

ben toch wel benieuwd welke zogenoemde managers daar de sceptor zwaaien.

Zouden ze ooit eens contact hebben gehad met andere waterschappen hoe zei de zaken regelen ?

[Reactie gewijzigd door sourcecode op 27 januari 2023 21:30]

Het ligt niet aan het waterschap, maar aan Waternet. Bijna overal int de waterschap de belasting, maar in Amsterdam (en Amstelland geloof ik) niet. Daar is het uitbesteed aan Waternet.

Waternet is een jaar of 4-5 geleden overgegaan op Agile werken, maar dat ging niet altijd soepel. Ze hebben er daar voor gekozen om de teams per domein/werkgebied te doen. Bijna alle teams zijn dan ook enorm afhankelijk van elkaar om werk op te leveren.
Daarnaast gingen ze ook Azure invoeren, maar ook dat was een ramp. Als je iets wilde, moest je zorgen dat het op de backlog van het cloudteam kwam. Die deployde dan bijvoorbeeld de resource. Als je dan iets aangepast wilde hebben, omdat de resource alleen niet genoeg was, moest dat weer opnieuw op de backlog van een latere sprint. Aangezien niet altijd duidelijk was, welke diensten je nodig had en hoe die aan elkaar gekoppeld moesten worden, kon dat rustig een paar maanden duren terwijl het ook in een paar uur had gekund.

Op zich was hun landschap niet super complex.

Misschien is het sinds die tijd aangepast, maar ik heb er een hard hoofd in.
Ik heb ook samengewerkt met een beheer afdeling die agile ging werken. In de praktijk betekende dat ik langer op mijn spullen moest wachten (namelijk tot de volgende sprint). Erg agile dus….

[Reactie gewijzigd door jeanj op 28 januari 2023 09:34]

Haha, dat heb ik ook wel eens gezien (in een ander bedrijf).

Voor beheer is een prioriteitenlijst het belangrijkste, "blocking" issues met hoge impact moeten gewoon direct opgepakt worden.

De enige reden om met sprints te werken is om een langlopende planning en/of om op vaste momenten releases te doen.

En zelfs dan mogen wat mij betreft blocking issues die buiten de sprint scope vallen wel gewoon opgepakt worden, als je daar rekening mee houdt bij de retrospective, is d'r geen probleem.
Het maakt niet uit of iets deze maandag of volgende maandag opgepakt wordt; kost in beide gevallen evenveel tijd.
Het maakt niet uit of iets deze maandag of volgende maandag opgepakt wordt; kost in beide gevallen evenveel tijd.
Meestal kost het volgende maandag meer tijd dan deze maandag omdat het probleem en context deze maandag vers op het netvlies zit en volgende maandag dat eerst weer moet worden gerecapituleerd, met kans op hiaten.
Wij werken ook in sprints maar als er een issue oid optreed krijgt dat gewoon voorrang. Met extra go live als dat nodig is.

Je gaat toch niet je software stuk laten zijn tot de volgende sprint :+
Het ligt niet aan het waterschap, maar aan Waternet.
Je en nee.

De gemeente Amsterdam is eigenaar van Waternet en het waterschap en de gemeente Amsterdam zijn de oprichters van waternet, ook vormen de gemeente Amsterdam en het waterschap samen met 1 onafhankelijke partij het bestuur van waternet.

Als het van jou is, en jij ook het bestuur vormt dan kun je niet zomaar je handen ervan af trekken en de schuld van je af schuiven.
Die hebben agile werken middels Scrum dus niet begrepen. Tijd voor een scrum master...
Of wat voor klungels ze als ict-ergs hebben rondlopen die je door wetgeving niet zomaar kunt ontslaan. Je kunt om allerlei redenen worden ontslagen in Nederland maar niet zomaar als je slechte code schrijft bijvoorbeeld.
Ik zie het voormij, een of andere Harry van,60+ die ooit eens windows95 geïnstalleerd heeft en toen gelijk maar hoofd systeembeheer is geworden. 3,5 jaar de tijd nemen ze durven wel.
Nee, hier gaan de problemen veel verder. 2 jaar geleden bijvoorbeeld kon het systeem niet eens fysiek opgenomen meterstanden verwerken, en rond die tijd werden ook de aanslagen verstuurd met verkeerde betalingskenmerken.
Het is niks en het wordt niks
Wel ff oppassen, hier hebben ze vorig jaar maanden lang onterecht dubbel afgeschreven.
Fout gaven ze uiteindelijk ook toe, maar duurde ook weken voordat ze het terug gaven.
LoL

Weken? Dat is supersnel voor een dergelijke organisatie. Ik ben wel eens twee jaar bezig geweest om alleen maar de relevante info over ons dossiertje boven water te krijgen (waterschapslasten bedrijf wat een gordiaanse knoop werd nadat het waterschap zelfstandig, geautomatiseerd en zonder enig overleg of kennisgeving besloot een bestaande machtiging te gaan gebruiken voor twee bedrijven).
Bij de meeste bedrijven is het anders qua terugbetalen. Om voor de hand liggende redenen moet betalingen diverse goedkeuringen hebben voor ze uitgevoerd moeten worden. En vervolgens wordt er een batch gemaakt op reguliere intervallen.
Ik zal jullie het hele verhaal besparen, maar wat het onder andere ingewikkeld maakt, is dat het Waterschap alleen kijkt, welke percelen er bestaan binnen zijn gebied en wie de eigenaar is. En die krijgt de aanslag. Maar een perceel kan ook in twee delen gebruikt worden door twee of meer heel verschillende bedrijven. Bij het waterschap kun je dan niet vragen om een specificatie per bedrijfsterrein. Onhandig, want dan moet je zelf gaan meten / hobbyen met Google Earth of zo.
Je gaat toch niet wachten? Gelijk storneren! :D
Toevallig vorige zomer meegekregen dat de automatische sluizen in Amsterdam (bellen om te openen) handmatig zijn gemaakt. Je belt nu een nummer van een sluis bediende die wel of niet aanwezig is om handmatig een sluis om te zetten.

Schijnt door de gebrekkige beveiliging/capaciteit te komen van de camera’s. Oplostijd waarschijnlijk meer dan twee jaar. Tot die tijd handmatige sluizen.

Gaat lekker.
Dit is dezelfde organisatie dat drie jaar weet te steggelen met een individuele landeigenaar over het verbreden van een kanaal. Ondanks van uit de individu er een rentmeester bij is aangetrokken komt er totaal geen schot in vanuit de overheid. Het is ongelooflijk hoe slecht ze van top tot bottom georganiseerd zijn, er is gewoon nul drang om iets te doen.

Zo ook hier, hoe is het mogelijk dat je geen belasting kunt innen, dan moeten toch complete afdelingen worden ontslagen vanwege wanprestaties?
Het is vaak het gevolg van de hoeveelheid regels die van toepassing zijn. En daar zijn we zelf ook wel schuldig aan. Zodra iets een keer fout gaat is bij veel mensen de eerste vraag of er geen regels zijn om het te voorkomen en als die er niet zijn moeten ze er komen. Zie ook de reactie van iemand hier op het topic over de omgevingswet. Dat waren alleen nog maar de wetten mbt betrekking tot vergunningen.

En alle wetten schrappen en opnieuw beginnen is ook praktisch onmogelijk. Wie weet hoe we het simpeler kunnen maken mag het zeggen.
Op initiatief van De Groenen, de partij namens wie Pontier de zetel heeft, werd de ict van het waterschap de afgelopen jaren extra beveiligd.
Iets te goed beveiligd blijkbaar. :D
Haha, ja, je waterstand hebben ze encrypt met je wachtwoord en beide daarna gesalt opgeslagen; maar nu ze de rekeningen willen sturen, hebben ze moeite met het bedrag terughalen ;)

Zouden ze ook te goed voldoen aan de AVG? Dat je een optie hebt om je account en alle data (inclusief meterstanden) daarin te verwijderen? :)

Of hebben ze alle meterstanden anoniem opgeslagen _/-\o_
3,5 jaar? Daar is iets goed mis. Zo ingewikkeld lijkt het mij ook allemaal niet te zijn qua technieken. In Excel kun je dit ook prima maken, al is dat natuurlijk niet hoe je het wil hebben. Maar hoe ongelooflijk ingewikkeld is het dat dit minimaal 3,5 jaar duurt en dus minimaal 200 miljoen aan geld mis loopt..
Wat een achterlijke methode.
Hier in Den Haag int het waterschap Delfland zijn eigen waterschapsheffing. Die is gerelateerd aan de samenstelling van het huishouden en niet aan het waterverbruik. We gaan Dunea wat een leveringsbedrijf van drinkwater is, toch geen watschapsbelasting laten innen???

Zijn ze van de pot gerukt daar in amsterdam?

Nu hebben ze natuurlijk een mooie reden om waterbeprijzing door te voeren daar vanwege hun onvermogen.
Het antwoord op de vraag over Amsterdam: ja.
Het staat er niet mooi bij in Amsterdam nee.

De ellende bij overheidsbeslissingen is dat ze de neiging hebben om heel lang in stand te blijven, ook al zijn het slechte beslissingen. Den Haag heeft veel zaken bestuurlijk helemaal op orde, dat had ik al door toen ik er woonde, omliggende gemeentes regelen hun zaken ook goed wat betreft waterschap. Het is jammer dat Amsterdam er in dit geval zo'n bende van gemaakt heeft.

Gelukkig zijn Matthijs Pontier en Mark van Treuren orde op zaken aan het stellen. Blij dat het correctief vermogen van ons land in goede handen is.

[Reactie gewijzigd door TechGiant op 28 januari 2023 18:28]

Waternet is is helemaal geen 'leverancier' van Waterschap Amstel, Gooi en Vecht.

Stichting Waternet is een samenwerkingsverband tussen het WAGV en het voormalige Gemeentelijk Drinkwaterbedrijf van de gemeente Amsterdam. Of, zoals ze zelf zeggen:

"Waternet is het enige waterbedrijf in Nederland dat zorgt voor de hele waterkringloop. We leveren drinkwater in Amsterdam en omgeving. En in het gebied van Waterschap Amstel Gooi en Vecht werken we aan sterke dijken en schoon water."

Als zodanig is het een hybride tussen een Openbaar Lichaam en een Nutsbedrijf, hetgeen ten tijde van de oprichting (2006) voor nogal wat gefronste wenkbrauwen zorgde. Overigens is (was) de gemeente Amsterdam voor 100% eigenaar van het Drinkwaterbedrijf, en zijn wethouder Melanie van der Horst en dijkgraaf Joyce Sylvester de bazen van Waternet.
Gisteren laatste 1/8e deel betaald van 2021 belastingen. Als het goed is gaan ze daarna meteen verder met alles van vorig jaar. Zijn nu bezig al een tijdje een achterstand in te halen en dat lijkt gewoon goed te gaan. Voelt een beetje achterhaald dit bericht ondanks dat er nog wel problemen kunnen zijn. Het innen is alleen 1,5 jaar later pas gestart maar loopt nu gewoon al een tijdje weer.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee