Nabu Casa komt met USB-stick Home Assistant die Zigbee en Thread ondersteunt

Nabu Casa, het bedrijf achter smarthomeplatform Home Assistant, werkt aan een USB-stick met ondersteuning voor Zigbee en Thread. Daarmee kan de stick in de toekomst ook de nieuwe Matter-standaard ondersteunen. Het is niet duidelijk wanneer de stick uitkomt en wat die gaat kosten.

Home Assistant-ontwikkelaar Zack Barett deelt op Twitter informatie over de stick. Die heet SkyConnect. De USB-stick wordt vormgegeven in de huisstijl-blauw van Home Assistant en bevat het logo van de dienst. De stick bevat ondersteuning voor Thread en Zigbee samen. Veel gebruikers draaien Home Assistant op een Raspberry Pi of een andere singleboardcomputer, maar die bevatten geen integratie voor die protocollen. Daarom zijn gebruikers aangewezen op externe hardware zoals USB-sticks, die vaak van wisselende kwaliteit zijn en doorgaans slechts een van de protocollen ondersteunen.

De stick maakt gebruik van de MGM210P Mighty Gecko-module van Silicon Labs voor de Zigbee- en Thread-verbinding. Daar heeft Home Assistant al ervaring mee; dezelfde chip zat ook op de Yellow-hardware, een Home Assistant-device op basis van een Raspberry Pi Compute Module 4.

Nabu Casa noemt vooralsnog geen prijzen en beschikbaarheid van de stick. Wanneer die uitkomt, is volgens Nabu Casa-oprichter Paulus Schoutsen afhankelijk van wanneer de multicompatibiliteit volledig ondersteund wordt. "We zijn afhankelijk van de Silicon Labs-software", zegt hij tegen Tweakers. Als de Thread-ondersteuning goed werkt, kan Home Assistant in de toekomst ook beter overweg met Matter, waar Tweakers eerder al over schreef.

Home Assistant SkyConnect

Door Tijs Hofmans

Nieuwscoördinator

16-06-2022 • 15:24

97

Reacties (97)

97
93
72
7
0
11
Wijzig sortering
Er was gisteren ook een livestream waarin meer details over Matter en Thread werd gedeeld met een workshop hoe je al wat kan testen met Home Assistent en Matter.
Mooie oplossing. Denk dat veel hobbyisten afhaken als ze aan de gang moeten met een losse Zigbee ontvanger. Hulde aan het mooie Home Assistent en de naar mijn idee juist zeer behulpzame community!
Conbee II? werkt binnen een minuut en tot nu toe herkent hij alles wat ik toe wil voegen zonder problemen!

Als er een externe antenne op zat zou ik hem overwegen, al heb ik enkel Zigbee spul via een dongle de rest is wifi of bt (esphome ftw! )
Die antenne is met een goed mesh wel op te vangen gelukkig
Dat zou in een normale woning kunnen misschien. Jammer genoeg moet het hier door 30 cm gewapent beton heen, hiervoor heb ik wel een zigbee (ikea) lamp onder de trap liggen die atlijd uit is en 1 boven de trap in het plafond (die gebruiken we wel als normale lamp). Maar ik zou de ongebruikte lamp graag willen weglaten, wat enkel kan met een goede antenne (denk ik...)

[Reactie gewijzigd door MaltWisky op 22 juli 2024 13:58]

Bedankt voor de tip!

Ik gebruik die lamp omdat ze kwalitatief niet zo geweldig zijn maar omdat het een netstroom product is als een repeater gebruikt kan worden :D En ik had hem al liggen natuurlijk!
Ja ik snap het. Ik gebruik mijn lampen ook zo (al heb ik de reikwijdte niet echt nodig).

Inderdaad vind ik ze kwalitatief ook niet al te geweldig. Vooral de groene kleuren van de RGB lampen laten zeer te wensen over. Er zit alleen een soort vuil gifgroen in. Dit schijnt te maken te hebben met dat voor normaal licht geen/weinig groen nodig is, en er dus weinig zorg aan wordt besteed.

Toch jammer want ik koop een RGB lamp omdat ik RGB wil. Niet RgB. Ondanks dat ze normaal gezien vooral warm wit uitstralen.

[Reactie gewijzigd door GekkePrutser op 22 juli 2024 13:58]

Ik heb geen rgb lampen van hun (expres niet!) ze gebruiken "slechte" led chips welke idd op sommige kleuren erg laag scoren. Quindor heeft daar mooie uitleg video's over op zijn yt kanaal!

Als je ze wil vervangen wanneer ze kapot zijn zou ik kijken naar Aigostar even bekijken. Zijn redelijk goedkoop en hebben juiste kleuren. Echter zijn ze niet zo fel op max.
Oh grappig van Quindor, ik ken hem nog wel van Campzone. Ik wist niet dat hij tegenwoordig youtuber is. Zal er eens naar kijken, ik kijk normaal nooit zo veel youtube. Maar er zijn inderdaad meerdere kleuren die tegenvallen.

En bedankt voor de tip! Ik gebruik RGB vooral voor mijn 'accent' lampen dus daar is maximale helderheid niet zo belangrijk.
Conbee 2 krijgt ook support voor Thread :)
Is dit officieel? Ze hebben al eens naar matter/thread gekeken, las ik een tijd geleden. En indien mogelijk, is het dan niet ofwel zigbee ofwel thread, maar niet beiden.
Of komen ze met een nieuwe stick?
De hardware is stilaan verouderd...
Ik verwacht dat het of of is. Dat ze thread gaan ondersteunen is me wel verteld. Ik zal het eens navragen.

Ik weet dat er ook nieuwe hardware aan komt. Wat precies mag ik niet zeggen. Allicht dat daarmee wel en en mogelijk is.

Edit: support voor Thread komt nog dit jaar. Het letterlijke antwoord was dat het gecompileerd is maar moet nog werkend gemaakt worden met de bootloader.

[Reactie gewijzigd door Mimiix op 22 juli 2024 13:58]

Zigbee en Thread en in de toekomst ook Matter. Hier mis ik Z-Wave (en eventueel ook 433Mhz en andere exotische protocollen met eigen hardware wensen).

Onder andere vanwege de hardware-eisen voor deze protocollen heb ik een paar jaar geleden voor Homey gekozen omdat ik niet kon kiezen welke extra hardware aan de RPi gekoppeld moest worden voor HomeAssistant.
Zigbee, Thread en Matter is volgens mij een soort nat en kunnen gecombineerd worden. Deze werken ook allemaal op 2,4GHz.

Z-Wave is een compleet ander protocol en werkt op 8xxMHz. Vandaar ook logisch dat er geen of weinig sticks / oplossingen zijn met ondersteuning voor beiden. Twee losse sticks vs een stick heeft als enige verschil dat eerstgenoemde twee USB poorten vereist. Maar er moet dan nog steeds een chip voor de verwerking van Zigbee/Thread/Matter op zitten en een andere chip voor Z-Wave. En beide chips dan ook weer gekoppeld aan een eigen antenne.
Combineren geeft dus een grotere stick die je vervolgens ook alleen als geheel kunt upgraden. Heb je twee losse sticks kun je op het gebied van Zigbee mooi een oude CC2531 vervangen door de nieuwe CC2652 en op het gebied van Z-Wave ook een Gen 5 stick vervangen door een Gen 7 stick. Heb je één stick met beiden zal de stick een stuk duurder zijn en moet je potentieel vaker upgraden om up to date te blijven en ben je alleen maar duurder uit.

Bij een Homey maakt dat natuurlijk minder uit, omdat dat een geïntegreerd totaal product is waarbij het niet uit maakt als er drie chips met bijbehorende antennes inzitten en dat er bv nieuwe versies van het protocol komen waarvoor nieuwe chips nodig zijn. Want de Homey is dan weer een totaaloplossing die maar eens in de X jaar een nieuwe versie uitbrengen en je niet tussendoor een Zigbee of Z-Wave chip / stick kunt upgraden.
Zigbee kan ook op 868 of 902~928MHz werken, afhankelijk van wat er in de regio vrijgesteld is. Maar de meeste apparatuur gebruikt inderdaad 2,4GHz, puur omdat dit wereldwijd beschikbaar is. (Bovendien zijn hier veel meer kanalen in beschikbaar.)

Verschil is dus vooral dat Z-Wave enkel op 8xx of 9xxMHz fequenties werkt, afhankelijk van het land. Vraag me dan ook af of dit stickje daadwerkelijk alle Zigbee frequenties ondersteunt, of enkel de 2,4GHz. (Al gok ik dat voor de laatste optie is gekozen.)
Matter is een IP-based applicatie protocol. Dat werkt op IP, niet "op 2.4GHz".
Bij Matter zelf komt geen radio om de hoek kijken (behalve dan de requirement voor Bluetooth LE voor de setup, maar goed, dat is de Bluetooth LE specificatie en niet de Matter specificatie waar de radio aan te pas komt).

Voor IP kun je bijvoorbeeld Thread gebruiken, wat dan wel op 2.4 GHz is, maar je kunt even goed Wi-Fi of zelfs een netwerkkabel gebruiken (afhankelijk van het product dat de Matter applicatie implementeert).
Het fysieke medium maakt in principe niet uit, zolang je er maar een IP netwerk op hebt wat ook aan je thuisnetwerk hangt.
Ik heb hier vanuit het verleden nog wat Z-Wave apparatuur in huis, maar dat wordt echt steeds minder. Z-Wave is duur en wordt daardoor veel minder toegepast dan Zigbee.
Z-wave is duurder vanwege de certificering die nodig is hiervoor. Vanwege deze certificering is het maken van Z-wave apparatuur ook vele malen duurder. De markt wordt tenenwoordig bijna overspoeld met Zigbee apparatuur, dus de doelgroep voor Z-wave is steeds kleiner. Ditzelfde voor de 433 Mhz apparaten, die zie ik steeds minder ten opzichte van Zigbee.

Mocht je een losse Z-wave adapter willen, dan zijn daar verschillende mogelijkheden voor.=, ook voor in een Pi. Ik werk zelf met een Aeotec stick.

Ik ken persoonlijk de Homey niet goed genoeg, maar lees van meerdere mensen dat HA vele malen fijner is vanwege de vele mogelijkheden. Ik snap wel, dat als je alle verschillende protocollen nodig hebt, de Homey makkelijker lijkt doordat alle hardware ingebouwd is, maar dat vanwege de "beperkingen" in het OS men toch overstapt naar HA. Dit is een keuze die veel mensen echter zelf moeten maken. Als je tevreden bent met Homey, moet je dat vooral blijven gebruiken...
Er zijn al tal van goede z-wave USB sticks. De meeste kan je zo in je raspberry pi met Home Assistant steken en met een paar klikken ben je klaar om te gaan. Hier valt dus niets toe te voegen voor Home Assistant.

Home assistant is een software product waar je zelf je antennes op in kan prikken. Goedkoop en erg flexibel.
Homey is een hardware product waar alles al in zit. Compleet en erg eenvoudig in gebruik.

Ik heb beide thuis en hou van beide in gelijke mate voor verschillende redenen.
... aangewezen op de bizar toxische HA community. ...
Ik vraag me oprecht af wat je verhaal hier dan is. Ik ben al jaren HA gebruiker en loop wekelijks, zo niet dagelijks door het forum heen. Maar van enige toxische misdragingen heb ik nog nooit wat gemerkt.

Ik merk wel dat de ongeduldige groep mensen, steeds groter en ongeduldiger wordt. Maar dit mijn perceptie en is m.i. niet specifiek alleen HA community toe te schrijven. Dit is een (foute) trend die op ieder forum plaatsvind waar je reacties kunt geven. Verharding en het ongegeneerd uiten van (on)gepaste meningen.
Zaken die native zijn en volledig ondersteunde add-ons gaan bij mij nooit kapot. Als er iets niet goed gaat is het bijna altijd custom werk waar niet voldoende onderhoud op zit.
Vorig jaar heb ik nog dat mijn Hue setup kapot ging omdat ze iets veranderden aan de button events. Verder nog wat andere dingen. Het lijkt ook een mening te zijn die meer mensen delen hoor.

[Reactie gewijzigd door Cilph op 22 juli 2024 13:58]

Maar dan ga je er vanuit dat de ervaring van een deel van de community gelijk staan aan de gehele community en dat is volgens mij weer niet waar. Ik heb overigens nooit echt goed gebruik kunnen maken van HA, vanwege het gebrek aan met name het zigbee protocol wat toch door veel van mijn apparaten wordt gebruikt.

On topic: Laat ze maar komen met een HA-USB-Stick met een volledige werkende HA erop, waar je alleen nog maar hoeft te configureren. Dat zal voor veel mensen de stap naar HA kleiner maken.
Ik heb overigens nooit echt goed gebruik kunnen maken van HA, vanwege het gebrek aan met name het zigbee protocol
Je moet wel erg exotische zigbee-devices hebben als je niet uit de voeten kunt met de ruim 2000 devices die Z2M ondersteunt.
Hier nog een mooie database van Zigbee-devices en of die worden ondersteund door ZHA of Z2M: https://zigbee.blakadder.com/
Pas maar op, jou comment is vast toxic :+
Dat mag je vinden natuurlijk! Ik vind dat als je negatieve ervaring ergens mee hebt, ook nog eens vanuit een HUE product (rommel van de bovenste plank) dat je dan niet gelijk een heel platvorm neer hoeft te halen met misleidende berichten. Omdat jou 3th party installatie kapot is gegaan door een update van HA, is HA niet direct slecht of "altijd kapot na een update". Toevallig heb ik hetzelfde gehad en het enige wat veranderde was de benaming, alles in de HUE app werkte nog gewoon dus er is niks kapot gemaakt ;)
Ik vind dat ik dat best wel mag zeggen, als ik persoonlijk meerdere ervaringen heb gehad met kapotte upgrades én deze mening ook van vele anderen heb gehoord. Dat andere mensen die ervaringen niet hebben gehad, prima, maar het komt een beetje over als het bagatelliseren van ervaringen van velen als 'domme user error'. En dat lijkt me weer vrij toxisch.

[Reactie gewijzigd door Cilph op 22 juli 2024 13:58]

Zoals verderop in de thread al benoemt is, altijd de update notes lezen! Ik heb in 4 jaar nog nooit 1 kapotte HA installatie gehad na een update. En heb zeker 8 verschillende systemen tegelijkertijd gebruikt in die 4 jaar.

Ik kan geluk gehad hebben natuurlijk! En je mag zeker je mening uiten, maar zeggen dat HA altijd kapot gaat na een update is ten eerste niet feitelijk juist en ten tweede complete kul als je daarna over HUE begint. Als het nou Esphome was die kapot ging bv .. was het iets heel anders!

Wat toxic is, is misinformatie verspreiden. En vooral klagen over een gratis product !

Ik let overigens nooit op min en plusjes, als je daarmee begint word je leven heel zwaar ;) Succes en geniet van het weer!
Je snapt toch ook wel dat 'altijd' in gewone spraak betekent 'heel vaak' en niet een wetenschappelijk onderbouwde en peer reviewde 100% kans... Maar hoezo zou ik geen problemen hij Hue kunnen hebben? Ik heb mijn Hue apparaten gekoppeld aan HA, dat wordt gewoon ondersteund. Lijkt me dat dat problemen kan hebben als ieder ander systeem.

EDIT: Oh wow, ik zei niet eens 'altijd'. Ik zei: 'zowat elke'. Nog informeler en vager.

[Reactie gewijzigd door Cilph op 22 juli 2024 13:58]

Dat snap ik wel, maar zo werkt het niet op het interwebs.

Je kan prima problemen met je HUE spul hebben, maar zolang het via de HUE app werkt is er niks kapot. Enkel een weiziging in communicatie tussen HUE en in dit geval HA.

Mijn Solax inverter is ook ondersteund door HA, het werkt niet omdat Solax iets veranderd heeft. Hierdoor ga ik HA niet afbranden zoals jij doet ;) dat is toxic.
Ik gebruik een Conbee stick om via Zigbee met alles te praten. Er komen geen Hue apps aan te pas. De communicatie zelf werkte altijd prima. Het was puur aan de HA kant dat configuratie brak.
Met zo'n product als HUE raad ik aan de hub te nemen als "tussenpersoon". Ik heb de buitenverlichting van HUE met de orginele lampen er nog in (nu zo'n 2-2.5jaar) zodra die uitgebrand zijn stap ik over op Aigostar lampen. En gaat HUE de deur uit haha.
Hoe moet ik me dit voorstellen: dat jij een HUE product "rommel van de bovenste plank" noemt is geen misleidend bericht? Ik zie toch een hoop mensen hue producten gebruiken en allen naar volle tevredenheid.
Waarschijnlijk omdat is erg kort door de bocht is, niet onderbouwd en voor het gros van de gebruikers ook niet waar is.
Een iets uitgebreidere post wordt als vriendelijker er ervaren en had waarschijnlijk op meer begripvolle reacties kunnen rekenen.
Ik deel je mening absoluut niet maar het is hier wel on-topic en dus een +1 of minstens een 0. Vreemd dat je hiervoor gemind wordt.
Mijn woorden worden verdraaid van "zowat elke" naar "altijd" en de schuld wordt meteen van HA verschoven naar Hue omdat HA niet anders dan feilloos kan zijn. Ook al gebruik ik alleen de producten en verder ConBee II + Zigbee. Nee, dan snap ik wel waarom men denkt dat de community toxisch is. Negatieve ervaringen zijn evenredig aan laster.
Gebrek aan met name het zigbee protocol ?? Care to elaborate ? Heb hier 41 zigbee apparaten en ze werken vlekkeloos met een conbee II stick ?!
Sorry, misschien niet helemaal duidelijk geweest. Ik heb er geen gebruik van kunnen maken omdat ik verzandde in de uitbreidingen die ik moest kopen voor mijn raspberry. In de tijd dat ik er mee bezig was, kostte een ZigBee module 60+ euro, wat ik te veel vond. De raspberry is dus maar een PiHole geworden en ik heb met standaard oplossingen die ik al had het via Home aan elkaar geknoopt. Ik zou wel een hub willen o.b.v. HA wat alles al aan boord heeft (ZigBee, thread, matter, etc) met alleen configuratie als laatste stap voor de user.
Ja ook gemerkt. Gelukkig nu blueprints voor een hoop devices
Wat voor bijzondere setup heb je dan? Hier een Pi4b met nVME SSD en een Conbee II en heb sinds de 0.1xx releases eigenlijk nooit meer gehad dat dingen stuk waren na een upgrade.
Er zijn wel echt vaak breaking changes. Maar, als je eerst de changelogs leest voordat je update is er vaak niet zoveel aan de hand.

Wat mij nu binnenschiet is dat bijvoorbeeld het aanzetten van de TV (LGOS) is veranderd waardoor die opnieuw geconfigureerd moest worden.
Valide punt, maar een (gedocumenteerde) breaking change noem ik niet "na elke update kapot" (of je moet honderden integraties hebben) en ook niet "altijd gokken of het werkt na een update".
Als je maar elk half jaar een keer update en je moet elke keer door tien paginas aan changelog spitten en hopen dat je niks over het hoofd ziet, én alsnog weer delen van je smart home opnieuw configureren die het voorheen prima deden omdat ze weer een API hebben aangepast, of config verplaatst hebben, dan is dat gewoon irritant.

Bovendien maakt het automatische updates gewoon onmogelijk. Wordt je gewoon op een dag wakker en opeens doen je lampen het niet meer of werken met 2 seconden latency omdat Developer Pietje het leuk vond om de buttons te laten reageren op een UP event ipv de DOWN zodat ze een long-press kunnen detecteren. Ofzoiets.

[Reactie gewijzigd door Cilph op 22 juli 2024 13:58]

Als je maar elk half jaar een keer update en je moet elke keer door tien paginas aan changelog spitten en hopen dat je niks over het hoofd ziet, én alsnog weer delen van je smart home opnieuw configureren die het voorheen prima deden omdat ze weer een API hebben aangepast, of config verplaatst hebben, dan is dat gewoon irritant.
Echt fijn, zo'n smart home, waarbij ik elk half jaar even een half dag moet reserveren om te zorgen dat mijn lampen het nog doen zodat ik kan updaten zodat ik geen security issues krijg.

Continu je APIs breken is gewoon not-done voor een applicatie in productie.
Ik denk dat je de fout maakt door maar eens per half jaar te updaten. Als je elke maand ~15 minuten reserveert, ben je wel klaar. Een systeem wat je huis aanstuurt, heeft gewoon onderhoud nodig en dat gaat in HA steeds sneller, makkelijker en foutlozer. Dingen als lampen die niet meer werken heb ik al jaren niet meer gehad, YAML configuratie die naar de frontend verhuisd gaat over het algemeen vlekkeloos (en zo niet is het herconfigureren via de GUI simpel) en de enige dingen die soms na een upgrade stuk zijn, zijn custom components, dus dat kun je HA ook niet echt kwalijk nemen. Daarbij, dat is simpel te voorkomen door bijv. twee weken te wachten na een release.

Als je op zoek bent naar een 'install and forget' systeem, moet je sowieso niet bij HomeAssistant zijn.
Als je op zoek bent naar een 'install and forget' systeem, moet je sowieso niet bij HomeAssistant zijn.
Of gewoon zelfs helemaal geen connected apparaten? Als je iets veilig wilt houden, moetje regelmatig updaten, en dan lijkt het mij goed dat je ook de changelog even doorneemt.
Of we bouwen een product dat veilig blijft door middel van automatische updates?
Akkoord, maar utopisch, en al zeker met betrekking tot een gratis product.
Dat het een "gratis" of open-source product is wil niet zeggen dat ik niet mag wijzen op tekortkomingen. Alleen dat ik geen dingen mag eisen. Maar, genoeg andere software die dit wel goed kan regelen, dus utopisch zou ik het niet willen noemen.

[Reactie gewijzigd door Cilph op 22 juli 2024 13:58]

Oprechte interesse; welke andere producten?
Niet in de home automation space.
Zeker de tip van de eeuw om eerst de changelogs te lezen! De enige keer dat ik het niet deed werkten alle lampen in mijn huis niet meer, gelukkig had ik het 5 min later aan de praat omdat er een officiele add-on uit was gekomen welke alle lampen vlekkeloos overnam!

Daarna altijd alles gelezen en nooit meer een porbleem gehad. Ons huis draaid nu al 3 jaar op HA en heb nog maar 1 keer een meltdown gehad, en dat lag aan mijn synology die de vm hoste voor HA. Intussen een rpi4 + nuc welke als master/slave functioneren met een ups en nooit meer problemen gehad!
Hier draai ik het gewoon als een VM, ook nog nooit update problemen gehad. Hier wel vrij basic en niets exotics. Conbee stick, zigbee voor al me verlichting en motion / deur sensors, tado etc. Het loont zich wel altijd even voor een update de notes door te lezen aangezien de items die broken zijn vermeld worden meestal.
Heb zelf ook Homeassistant draaien in VMware player, maarregelmatig dat na een herstart de Conbee stick niet meer goed herkent wordt.

Beetje prutsen met VMware en HASS usb settings, en de configuratie van conbee aanpassen en na wat herstarts lost het vaak weer op, maar voor mij wel de redenen om voor verlichting op de hue bridge te blijven en zie via die manier aan te sturen.

via fora wel zelfde soort problemen gevonden, maar nooit echt een goed werkende oplossing kunnen toepassen.
Misschien ligt dat aan VMWare player dat die de USB passthrough niet goed regelt ofzo. Desalniettemin erg vervelend natuurlijk. In Proxmox heb ik daar geen last van, maar dat is alleen een oplossing als je het systeem waarop Proxmox staat niet zelf ook als desktop PC gebruikt.

Mocht dat bij jou het geval zijn, dan kan ik het je aanraden om dat ook in zoiets als Proxmox te gaan zetten. Anders misschien beter bij VMWare blijven of misschien eens kijken of Virtualbox dat beter doet. Of gebruik je Linux?
Momenteel draaide VMware op een nuc die naast HASS niet echt gebruikt wordt.

Zal eens kijken naar proxmox, het liefst had ik VM vSphere Hypervisor gewild maar de super goedkope nuc die ik heb ondersteunt dat net weer niet.
Verder voor me werk erg goede ervaring met WM workstation, en bijzonder weinig Linux ervaring om die kant te debuggen.
Ik gebruik zelf proxmox.
Ik heb 3x USB passthrough vlekkenloos werkend naar 1 vm en 1x CT en 1x CT.
USB P1 meter, USB Zwave stick, USB RFXCOM
Om het zover te krijgen ben je even aan het klooien, wat commando's hier en daar googlen en met een uur of 2 werkt het wel.
Sinds dien nooit meer een probleem gehad. In ieder geval niks wat een reboot niet kon verhelpen. :)

Misschien loont het om even te lezen naar ervaringen met de conbee stick icm proxmox. als daar dezelfde issues zijn, dan heeft overstappen sowieso geen zin Ghehehe.
Mijn huis draait al een flink aantal jaren op HA (na verschillende alternatieven gebruikte te hebben), dus ben er toch wel fan van. En de laatste releases is er inderdaad weinig kapot gegaan na een update. Toch moet ik toegeven dat je altijd erg goed naar de release notes moet kijken voordat je op de update knop drukt. Dit is niet alleen een best practice, maar ook vaak een must om niet na reboot onverwachte problemen tegen te komen.

Er worden zo nu en dan zaken deprecated gemaakt om vervolgens een aantal releases later volledig uit de standaard ondersteuning te verdwijnen. Ok, het is onderdeel van het gelijktrekken van bepaalde concepten, terminologie en implementaties, maar toch is het vervelend als het jouw (soms wat verouderde, maar nog prima werkende en ondersteunde) domotica technologie treft.
Er moet vervolgens een tijdje in de configuratie geroerd worden voordat je weer op lijn bent met de ontwikkelaars en daarmee het product.

Maar goed, het is een gratis open source project, gaat mee met de ontwikkelingen op de markten en luistert voor een groot deel naar de gebruikers. Wijzigingen zijn goed gedocumenteerd evenals de breaking changes. De ontwikkeling is actief en zolang je mainstream domotica apparatuur gebruikt (en de fabrikant dit blijft ondersteunen), denk ik dat je met HA een van de beste OS domotica controller platforms in handen hebt.

Als je echter HA induikt en verwacht dat het allemaal een smooth ride is kun je jezelf zo nu en dan bedrogen voelen. Al komt het bijna niet meer voor, je moet jezelf er wel degelijk van bewust zijn.
Als je echter HA induikt en verwacht dat het allemaal een smooth ride is kun je jezelf zo nu en dan bedrogen voelen. Al komt het bijna niet meer voor, je moet jezelf er wel degelijk van bewust zijn.
Volgens mij is dit de kern van meerdere reacties op dit artikel :-) HA is ontzettend krachtig en de mogelijkheden zijn eindeloos, maar dat heeft ook wel de nodige gevolgen. Wil je een 'install and forget' systeem kun je beter ergens anders kijken.
Ik gebruik hier ook al jaren HA… hoewel ik eerlijkheidshalve moet zeggen dat ik voornamelijk Node Red gebruik voor de logica zelf. HA gebruik ik vooral als glue om alles aan elkaar te knopen. Ik heb altijd ruzie gehad met YAMl\L en HA, maar buiten dat heb ik er eigenlijk geen issues mee. Maar inderdaad doe je doe je huiswerk voor een upgrade en mak backens en evt snapshots.
Dat mag je niet zeggen, ligt aan jou, beter de release notes lezen. Ik deel wel jouw mening dat er regelmatig wel iets niet werkt door de HA core, plugins of 3e partij Dashboards waardoor je eigenlijk altijd wel weer iets moet aanpassen bij een update/upgrade.

Bij de installatie vond ik het wel prima om dingen uit te vinden, maar de periodieke updates kost het "veel tijd". Gevolg is dat bepaalde dingetjes er qua layout niet goed uit zien of bepaalde sensoren een error geven.
Echt fijn, zo'n smart home, waarbij ik elk half jaar even een half dag moet reserveren om te zorgen dat mijn lampen het nog doen zodat ik kan updaten zodat ik geen security issues krijg.

Continu je APIs breken is gewoon not-done voor een applicatie in productie.

[Reactie gewijzigd door Cilph op 22 juli 2024 13:58]

Kan je HA niet gewoon in een gesloten netwerk draaien? Of op zijn meest een klein deurtje open zodat je met je mobieltje op afstand nog wat kan. Ik zou zelf HA niet zosnel updaten denk ik; pas als het écht nodig is.
Als je HA in je normale lan hebt draaien welke toegang heeft tot internet, doe je in mijn optiek wel iets fout. Zeker als security belangrijk is voor je. Ik heb een vlan gemaakt in proxmox (kan ook met een rpiX of nuc bv) en kan met een muisklik internet verlenen voor een update. Buiten het afsluiten van het hele systeem als groot voordeel, is alles offline dus zelfs als internet wegvalt werkt alles nog!
als je ‘een app in productie’ upgrade heb je dat toch wel eerst even getest op je test omgeving?!

Ik snap je frustratie maar je overdrijft wel wat… als er een keer wat stuk gaat en je pakt de release notes er achteraf bij dan werkt alles ook 15 mins later weer. Het is allemaal vrij goed gedocumenteerd en de community is groot genoeg om ook voor edge cases al snel oplossingen te hebben. Een halve dag is schromelijk overdreven als je standaard integraties etc gebruikt

[Reactie gewijzigd door Sander op 22 juli 2024 13:58]

Vanaf november vorig jaar HA vast geïnstalleerd in mijn huis en gebruik het voor alles wat Smart Home in mijn huis is. En dat is best wat. Ik had het eerst een paar weken op een Raspberry Pi draaien, maar dat werkte niet snel en crashte weleens. Nu op Proxmox draaien op wat stevigere hardware en nergens last meer van. Verder elke update gewoon gedaan zonder enige problemen.

'zowat elke update kapot' is voor mij dus niet het geval, ik heb altijd kunnen updaten en behalve een reboot die een keer vast zat bij het afsluiten van de VM is er nooit iets fout gegaan. Wat is er dan zoal kapot gegaan? Misschien zijn het integraties die ik niet gebruik. Of zit het echt in de core van HA zelf?
Grootste voordeel van in een vm draaien is snapshots maken, en omdat ze zo klein zijn kan dat meestal in (ons beide geval) proxmox zelfs opgeslagen worden + externe backup.
Heb persoonlijk weinig problemen met updates van HA, zolang the Breaking Changes wel worden gevolgd. Mocht er veranderingen nodig zijn, die eerst uitvoeren voordat de update gedaan wordt.
Gokken is inderdaad een perfect alternatief voor testen. Ik geef de voorkeur aan testen.
Het is live software dus gokken. Testen zou gedaan moeten zijn voor het uitbrengen.
Neen. Niets weerhoudt jou om een test-omgeving te installeren. Als jij dat er niet voor over hebt, dan moet je inderdaad maar blijven gokken.
Dus is het gokken.
En hoezo houdt niets mij tegen?
Ik gebruik zelf Home Assistant naar volle tevredenheid en heb eigenlijk nog niets gedaan met de community zelf. Veel meer dan een bedankje voor een nieuwe release doe ik niet en neem verder alles voor lief wat ze doen. Ik heb dus erg weinig met de community te maken en heb daarom geen ervaring met die 'bizar toxische HA community'.

Maar ik ben wel oprecht benieuwd. Waarom is het een toxische community? In mijn ogen is het toch een geliefd product?
Ik kan me voorstellen, die aanvaring heb ik ook wel eens gehad, dat er 1 of 2 gebruikers zijn (zal ze niet bij usernaam noemen) die bizar actief en zeer kennisvol zijn, maar daardoor ook enorm in de hoogte kunnen reageren. Daarbij zijn ze in praktisch elk topic in de HA community te vinden. Liever post ik hier in het Home Assistant topic, waar mensen doorgaans zeer behulpzaam zijn.
Zelfs Frenck reageerd persoonlijk op vragen, en die is heel direct wat ik zelf heel fijn vind. Maar ik snap dat als er meer mensen zijn die zo reageren, of iets posten, dat dat gezien word als "uit de hoogte" of arrogant. Maar ik zie eigelijk nergens echt toxic reacties ?? of ik lees er overheen dat kan natuurlijk ook !

De hele community in de fb groep is heel positief in mijn ogen, hier op tweakers ook!
't is natuurlijk net wie je vraagt, iedereen ervaart dit anders. Zelf heb ik er ook niet veel moeite mee. En voor de duidelijkheid Frenck is niet wie ik bedoel :)
Ik snapte dat je Frenck niet bedoelde hoor, was meer een voorbeeld!

En het helpt ook niet als diegene die antwoord in een slecht humeur is, of dezelfde vraag al 10x heeft zien in x aantal uren/dagen.

Elkaar helpen lijkt me niet verkeerd zeker niet met een gratis stuk software wat echt grote sprongen maakt!
Heb zelf eenmaal gehad op de subreddit dat ik helemaal aan de haaien werd gevoerd toen ik mijn zelfbeheerde docker installatie backupte en deze wilde restoren in de HASSIO appliance, resultaat was dat de appliance tijdens het restoren OOM ging, uiteindelijk heb ik gewacht en in een latere release ging het wel goed. Man man man, wat een reacties en downvotes daar, dingen als "This is normal" en opmerkingen waaruit duidelijk bleek dat de post niet eens gelezen werd.

Nu ben ik verre van een normale gebruiker, dus ja er zijn ook zeker veel behulpzame mensen, alleen het "gros" kan ook het tij keren door te "antwoorden" en dat wordt al snel naar.

Anyway, ik ben hier wel enthousiast over, leuk nieuw speelgoedje denk ik :-)

[Reactie gewijzigd door randommen op 22 juli 2024 13:58]

Enigszins offtopic, maar wat vind je er zo toxic aan?
Toxische HA community? Ben je nog nooit op Tweakers geweest :+ .
Ik vind het wel meevallen. ik heb daar nog nooit het antwoord gehad 'dat kun je op google vinden 8)7 '.
Hier op tweakers is dat het standaard antwoord op het forum.

Maar ik denk dat dit een IT kwaaltje is. (er van uit gaan dat iedereen dezelfde kennis heeft als jij houding)
Ik doe altijd elke update zo'n beetje direct zodra ik hem zie en heb echt nooit issues. Alles werkt gewoon en super stabiel. Draai HA op een rpi4.

Heb USB module voor zigbee en zwave en alles blijft tot nu toe elke update gewoon zonder issues werken. Heb echt alles wat mogelijk is eraan gekoppeld van rolgordijnen tot zonnepanelen en tig shelly schakelaars en meters.. echt een mooi stuk software en tot nu toe heb ik alleen maar positieve ervaringen met hun forum / de kennis van de mensen die daar rondlopen.
Idd ook mijn ervaring, al draai ik HA in een vm als hoofd systeem. Rpi4 met een ingebouwde ups en installatie op een ssd werkt prima, lekker snel ook! Maar ik ben toch voor een nuc gegaan met proxmox er op zodat ik meer kan draaien op de machine (dsmr reader, db vm (offloading uit de HA vm) en een losse grafana +influx vm.

Heb toevallig vandaag shelly 2.5's geinstalleerd op onze screens, heb ze direct in HA toegevoegd en met een simpel (wat eerder best wel wat moeilijker was) automation zover ingesteld dat ik alle screens tegelijk of apart kan bedienen. Software kant koste me 15 minuten voor 5 screens wat in mijn ogen heel redelijk is en ik ben absoluut geen developer of coder!
Onlangs deze gekocht, ondersteunt ook beide protocollen: https://slae.sh/projects/cc2652/
Maar volgens mij niet tegelijk, wat deze stick van HA wel moet kunnen. Al zou ik het zelf niet erg vinden om een tweede stick met CC2652 te nemen voor thread, naast mijn bestaande zigbee stick. Duur zijn ze niet en het verbruik is minimaal.
Goede actie, maakt het makkelijker om te starten met HA en zo kunnen ze nog wat bijverdienen. Heb destijds vrij veel zitten zoeken welke zigbee stick ik nou het beste kon pakken, uiteindelijk gekozen voor de duurdere conbee2 omdat die het makkelijkst leek.

[Reactie gewijzigd door Meessen op 22 juli 2024 13:58]

Mooi ding voor de gemiddelde HA gebruiker, al kan ik me voorstellen dat de meesten inmiddels wel hun zigbee en zwave stickje hebben draaien.

Wat ik zelf dan wel weer grappig vind is de eerste bullet op het plaatje:

"Bring home assistant yellow functionality to any platform"

en dan schilder je hem.... blauw. :Y)

(jaja, huisstijl, I know, maar toch..)
Mooie toevoeging. Heb zelf recent van een oude linux bak mijn home assistent gemigreerd naar een Pi 4, en deze keurig in de meterkast geschroefd aan de zijkant, en daarboven mn zelf gesoldeerde RFLink i.cm. Arduino Mega voor 433 MHz ontvangen en zenden. Ik wou nog een Zigbee support toevoegen, en zat al te kijken of ik dan maar een hub van Lidl of IKEA moet toevoegen met wat gehack eromheen, maar zo'n stikje lijkt me toch een stuk netter.

(433 MHz gebruik ik puur voor stopcontacten die ik nog had liggen in de garage, en voor het ontvangen van data van diverse weerstations tot 100m rondom mijn huis.)
Ik wou nog een Zigbee support toevoegen, en zat al te kijken of ik dan maar een hub van Lidl of IKEA moet toevoegen met wat gehack eromheen, maar zo'n stikje lijkt me toch een stuk netter.
Daarvoor hoef je niet te wachten op deze stick. Er zijn al sticks op de markt die veel beter werken voor zigbee dan een hub van Ikea/Lidl/Hue. Kost je €25. Sleutelwoord is de CC2652 - chip.

[Reactie gewijzigd door Gizz op 22 juli 2024 13:58]

Merci! Ga ik even induiken. Heb nog niks op Zigbee nog.
Ik gebruik zelf de Sonoff Zigbee 3.0 USB stick naar volle tevredenheid. Die zijn zeer makkelijk te gebruiken met ZHA. Enkel een verleng kabeltje eraan hangen zodat hij minder last van interferentie heeft.
Dat laatste was sowieso het idee, om die met een halve meter verlengkabel wat omhoog verplaatsen, tegen de wand aan.
Zou Zigbee2MQTT met een stick als deze blijven werken?

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.